Afellay en Janssen eensgezind na transfergerucht: ‘Dat vermogen heeft hij niet’

Maandag, 5 april 2021 om 10:08Yanick Vos • Laatste update: 11:55

Theo Janssen betwijfelt of Teun Koopmeiners klaar is voor de stap naar de Europese top. De oud-middenvelder vindt de handelingssnelheid van de AZ-aanvoerder niet hoog genoeg en die mening wordt gedeeld door Ibrahim Afellay. Koopmeiners staat in de belangstelling van AS Roma en Janssen weet niet of de Oranje-international zich zou redden in Rome.

Vorige week schreef La Gazzetta dello Sport dat Roma serieuze interesse in Koopmeiners heeft en er reeds een gesprek is geweest tussen beide partijen. In de Italiaanse media werd gesproken over een transfersom van 20 tot 25 miljoen euro. “Strik eromheen”, reageerde Afellay zondagavond bij Studio Voetbal. Afgelopen weekend bevestigde de middenvelder de interesse, al wilde hij er tijdens het seizoen niet te diep op ingaan. “Ik weet dat jullie het graag willen horen en het is logisch dat zulke dingen aan de orde zijn als je zo'n goed seizoen draait als team, maar het is nu nog niet aan de orde”, zei hij tegen de NOS.

“Koopmeiners is best een aardige speler”, aldus Janssen. “Hij heeft een goede trap en kan goals maken. Maar ik twijfel bij hem nog steeds over zijn handelingssnelheid. Ik heb nog steeds het gevoel dat hij in situaties komt dat het te snel gaat.” Als voorbeeld haalt Janssen de rode kaart aan die Koopmeiners zaterdag pakte in de vijfde minuut van de wedstrijd tegen Willem II. “Als je kijkt naar die rode kaart die hij pakt, dat heeft ook met handelingssnelheid te maken. Het om zich heen kijken, een verkeerde aanname, dat kan niet als je naar de absolute top wil. Dan kun je dit soort fouten niet maken.”

Afelley is het met Janssen eens: “Wat Theo ook terecht aangeeft: als hij in dit soort situaties komt, en daarin kom je als je bij grotere ploegen gaat spelen, dan moet je jezelf daarin ook soms zien te redden. Dat je wegdraait, dat je zelf creatief bent. En dat vermogen heeft hij gewoon niet.” Pierre van Hooijdonk nam het vervolgens voor Koopmeiners op en haalde Kevin Strootman als voorbeeld aan. “Hij speelt al jaren in het buitenland bij goede clubs. Die heeft een beetje datzelfde.” Volgens Van Hooijdonk heeft ook Strootman geen hoge handelingssnelheid. “Maar hij heeft zich op Europees niveau gewoon prima staande gehouden. Waarom zou Koopmeiners dat niet kunnen?”

“Omdat ze net tekort komen voor de absolute top”, reageerde Janssen, doelend op Koopmeiners en Strootman. “Strootman had ook nog het gif. Hij schopte iemand dwars doormidden en daarna lachte hij nog. Koopmeiners heeft dat minder. Hij is een speler die meeloopt en ook wel de duels aangaat, maar niet zoals Strootman dat hij iemand dwars doormidden schopt als het een keer moet.” AS Roma zou overigens niet de enige club met interesse zijn. Volgens FCInterNews staat Koopmeiners ook in de belangstelling van Internazionale.


Poll

Teun Koopmeiners is goed genoeg voor de stap naar AS Roma


Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door asroma8)

Denk dat het voor Koopmeiners wel goed is om week in week uit getest te worden en met en tegen betere spelers te spelen. Hij heeft aangetoond over veel wilskracht en doorzettingsvermogen te beschikken. Wellicht kan hij de volgende stap in Italië maken.

5 april 2021 om 10:35

We doen net alsof Koopmeiners naar Barca dreigt te vertrekken. Het is slechts AS Roma waar we over praten.een club waar dit Ajax gewoon van wint,en waar AZ als de wind gunstig staat ook van kan winnen. Koopmeiners bij Atletico is een totaal ander verhaal.

5 april 2021 om 10:37

Kijk even wat er op dat middenveld van Roma allemaal rondloopt. Dat zijn stuk voor stuk spelers die echt niet slechter zijn dan Koopmeiners.

Het is wel iets dat hij echt moet gaan ontwikkelen wil hij hogerop gaan slagen. Een binnenlandse transfer zit er niet in maar ik zou meer een Wijnaldum traject willen zien. Eredivisie is de handelingssnelheid niet zo benodigd maar buiten zeer zeker wel.

Wel mooi om te zien dat affelay specifiek benoemt wat koopmeiners te kort komt voor de top en ook een uitgebreide uitleg gaf. Dat ontbreekt nogal eens bij heel veel "analisten".

5 april 2021 om 11:31

Ik vind alleen de term "handelssnelheid" een beetje onzin. In het buitenland hebben ze daar niet eens een term voor, ga maar na.

5 april 2021 om 11:52

je kan het prima vergelijken met een engelse term als press resistance.

5 april 2021 om 12:51

Press resitance, eigenlijk vind ik dat wel een betere term. Want daar gaat het eigenlijk om, als er veel drukgezet wordt, moet je eerder de bal afgeven.

5 april 2021 om 14:52

Handelingssnelheid is toch gewoon een prima term? Het is inderdaad wat hierboven al staat het vermogen om onder hoge druk snel de juiste keuze weten te maken. Dat is, hoe hoger het niveau, des te meer van toepassing.

5 april 2021 om 16:18

Press resistance heeft ook te maken met wendbaarheid, techniek, passing, balaanname, fysieke power etc. Dus eigenlijk alle kwaliteiten van een voetballer behalve verdedigen en misschien zijn schot.

Daarnaast vind ik Koopmeiners juist veel "press resistance" hebben.

5 april 2021 om 13:08

Dat komt niet alleen omdat die andere analysten dat niet zouden kunnen benoemen, maar ook omdat mensen afhaken als het inhoudelijk wordt. De beste artikelen op VI, de analyses van Pieter Zwart, worden ook niet gewaardeerd. Sterker nog, die worden afgezeken en gebagatelliseerd, omdat men het niet snapt. De reacties onder analyse artikelen zijn net alsof je in de brugklas zit; ipv interesse te tonen zijn zaken die te moeilijk zijn "saai". Maar dat geldt voor alle voetbalfora. Er is hier ook zelden een inhoudelijke discussie over voetbal en als die er wel is slaat die discussie vaak nergens op.

5 april 2021 om 15:45

Volledig met je eens. Je ziet het ook bij Rondo dat wnnr het te inhoudelijk word Jack dat benoemt en ze weer verder gaan. Heel veel mensen zijn daar niet in geïnteresseerd. Kijken voetbal met een biertje en lullen ondertussen meer dan dat ze kijken. Bij een goal veren ze op. Vervolgens willen ze zich dan in inhoudelijke discussies mengen waarvan alle info komt van de analisten of het internet. Pieter de Zwart word niet serieus genomen maar ziet het allemaal erg goed.

Hij kan imo beter naar een Gladbach oid gaan. Alleen betalen die AZ geen 25 miljoen.

5 april 2021 om 11:25

Ik zou het wel weten. Iemand betaalt je een kapitaal en je mag ook nog genieten van La Dolce Vita in Rome.

5 april 2021 om 12:06

Op basis waarvan is Gladbach een beter keuze dan AS Roma?

Als je ziet dat een Diawarra daar geen basisplaats heeft (heeft wel best last gehad van Corona maar toch dat was vorig jaar) dan is het inderdaad wel de vraag of Koopmeiners naar Roma moet gaan.

5 april 2021 om 12:12

Dat bepaalt hij toch zelf. Niet iedereen moet of wilt in de basis staan. Sommige zijn blij met die volgende stap en zien dan wel.

5 april 2021 om 14:55

Dat is eigenlijk nooit het geval bij spelers van de leeftijd van Koopmeiners. Het probleem is alleen dat voetballers vaak niet precies kunnen inschatten wat hun beperkingen zijn. Dit betrek ik overigens niet specifiek op Koopmeiners, maar op spelers in het algemeen.

5 april 2021 om 13:40

Zeker hele goede speler die Diawara, maar heeft toch veel te maken met blessures enzo.

Ik denk dat de heren alweer vergeten zijn wat voor een speler Strootman was voor zijn zware blessures. Nu gaat het inderdaad allemaal te sloom bij hem maar voor die blessures zeker niet. Strootman was overal te vinden en scoorde altijd een ruime voldoende, zowel bij PSV als later bij Roma, waar hij op weg leek om weer een stap te gaan maken (hardnekkige Man United geruchten). Die vergelijking vind ik dan ook nergens op slaan.

5 april 2021 om 10:31

De vergelijking met de post-blessure Strootman kan ik nog wel volgen. En dat is wel een bewijs dat hij het niet meteen zal maken in de echte top. Want de post-blessure Strootman is leuk voor een (lage) middenmoter in een topcompetitie maar dat is het ook wel.

5 april 2021 om 10:39

Post-blessure klopt het zeker. Strootman is nu overal te traag in. Alleen dat zeggen ze niet, ze hebben het erover dat hij ondanks zijn handelingssnelheid het toch “prima heeft staande gehouden op Europees niveau.” Zijn handelingssnelheid was prima voor de blessures. Wat koopmeinders betreft is dat een stuk minder en daarom zal ik als ik hem was in ieder geval niet naar de premier league gaan op het moment.

5 april 2021 om 10:44

Op zich heeft hij na zijn blessure (was dat 2014?) nog jarenlang bij Roma gespeeld en daarna een transfer gemaakt naar Marseille. Het argument valt an sich wel te maken, al is het wel relatief eenvoudig onderuit te halen.

5 april 2021 om 11:13

2014 was het de eerste keer inderdaad alleen toen een seizoen later opnieuw. Heeft in principe 2 volledige seizoenen in rook op zien gaan. Heeft zich het seizoen erop toen aardig herpakt en een prima seizoen gedraaid. Dus als ze het op dat ene seizoen baseren kan het wel. Daarna begon de aftakeling toch flink door te zetten, en ik heb meer het idee dat hij alleen nog maar speelde vanwege zijn prijskaartje en salaris dan vanwege zijn spel. Idem dito voor bij Marseille, waar hij eigenlijk te duur was om niet te gebruiken. In principe als je eenmaal met zo’n salaris bij een club als Roma zit dan kan je altijd wel nog naar een andere Europese subtopper zoals Marseille. Ik denk echter dat als hij dat spel had laten zien bij een az dat geen van beide hem zouden halen.

5 april 2021 om 11:18

Daar ben ik het zeker mee eens, vandaar dat ik zeg dat het makkelijk onderuit te halen is. Maar zoals je aangeeft kreeg hij kansen op basis van het verleden en zijn prijskaartje. Iets wat inderdaad bij Koopmeiners niet snel zal gebeuren (prijskaartje kan wel).

Vind beide heren erg prettige analisten. Kennis van zaken en fijn om naar te luisteren. Ook gewoon weer wat jonger, frisser en beide natuurlijk heerlijke voetballers geweest.Betreft Koopmeiners: ik denk dat Italië de perfecte comp voor hem is.

5 april 2021 om 14:07

Ik vind afellay niet zo prettig om naar te luisteren eerlijk gezegd. Hij zegt wel zinnige dingen, maar de manier waarop en zijn uitstraling zijn toch wat ongemakkelijk en niet erg ontspannen. Wekelijks ook dezelfde uitspraken als 'wat een speler is dat zeg', 'wat een bal was dat zeg'. Hij komt ook betweterig over.

Janssen , affelay en vd Vaart (laatste nu niet relevant in dit artikel) zijn echt een verademing als analisten. Inhoud , argumenten en ze lijken totaal geen dubbele agenda (lees: mensen hand boven het hoofd of wrok koesteren) Wat mij betreft is dit serieus 1 van de beste samenstellingen in jaren.

5 april 2021 om 11:01

Ik kijk ook weer met plezier naar Studio Voetbal voor het eerst in tijden. Ik zie wel veel gezeur om presentator Sjoerd, maar ik vind dat ook hij het voortreffelijk doet. Haalt steeds goede punten aan om over te discussieren zonder z’n mening door te drukken a la Jack v Gelder

5 april 2021 om 12:45

Scheelt ook dat deze spelers nog recentelijk voetbal op het hoogste niveau (daarmee bedoel ik Eredivisie en hoger) hebben gespeeld. Analisten als Pierre is alweer van langer geleden toen alles wat langzamer ging en om naar niet te spreken over Vermeulen en Borst.

Je kunt dit moeilijk inschatten, als van Rhoon, Hateboer en Goossens zich kunnen redden in Italië waarom zou Koopmeiners dit niet kunnen. En zolang er voetballers zijn als een Weghorst, Kuijt of Hasselbaink die met snoeihard werken de top bereiken dan is er toch hoop voor iedereen.

5 april 2021 om 12:49

Ik denk dat je onderscheid moet maken in voetballers die puur op eigen kwaliteiten zich kunnen redden, en systeemvoetballers. De spelers die je noemt schaar ik in de laatste categorie. Harde werkers en prima in het uitvoeren van specifieke taken. Maar haal je ze weg uit hun comfortzone, dan valt het toch wat tegen, zie Hateboer in Oranje. Een Bas Dost schoot alles kapot in Portugal, maar bij Oranje waar het niet zo op hem afgesteld was raakte hij niks.

Ik denk dat Roma of wellicht een ander team net onder de topin Italië eigenlijk wel een goede match zou kunnen zijn. Koopmeiners lijkt alles te hebben voor de top behalve (handelings) snelheid. De Italiaanse competitie is wel zwaar maar heeft niet het ziekelijke tempo van de premier league did na enige aanpassing kan dat best goedkomen.

Handelingssnelheid is wel heel belangrijk op top niveau. Bij de ene competitie meer dan bij de ander. Italie kan hij er wellicht nog mee wegkomen.

5 april 2021 om 14:59

Het is bij Koopmeiners ook wel moeilijk in te schatten. Nee, z'n handelingssnelheid ligt inderdaad niet bijster hoog, maar het is ook weer niet heel laag. A la Iniesta in een fractie van een seconde denken en uitvoeren hoef je niet van 'm te verwachten. Dat type speler is Koopmeiners ook totaal niet. Hij is meer een verdedigende middenvelder die voor de verdediging de lijnen een beetje uit kan zetten. Een topspeler zie ik 'm niet worden, maar wellicht bewijst hij m'n ongelijk.

Koopmeiners gaat Janssen, Til en die Iraniër achterna: Het wordt helemaal niks met AZ-spelers in het buitenland. Hulde aan AZ, dat ze deze middelmatige voetballers voor dermate krankzinnige prijzen weten te slijten!

5 april 2021 om 15:04

Echt een heel slecht argument. Het heeft niets met AZ te maken en alles met de spelers zelf. Jahanbakhsh gaat van een subtopper in de Eredivisie naar een degradatiekandidaat in Engeland. Niet alleen stijgt het niveau exponentieel, je komt ook nog eens niet heel veel aan aanvallen toe. Janssen schoot alles erin in een half jaar en verkast ineens naar Tottenham dat 5 niveaus hoger speelt en dan moet hij ook nog concurreren met Kane. Die heeft zichzelf en z'n ervaring gewoon hevig overschat. Til is sowieso maar een gewone speler a la Vlap, maar de Eredivisie is van een dermate matig niveau dat die jongens er rendement kunnen halen. Bergwijn doet 't bijna net zo slecht als Janssen, terwijl Van De Beek al vanaf minuut 1 op de bank zit bij Manchester United. De stap naar de Premier League is gewoon heel erg groot en zeker als je van een relatief kleine club komt.

Koopmeiners: goede voetballer maar (te) lieve jongen. Gaat het buiten NL niet redden. Wat gezegd is over Strootman klopt: die was meer een straatvechter. Meer van die lieve jongens zoals Bergwijn, Malen etc hebben het in het buitenland ook niet gered.

Koopmeiners kan het in de eredivisie allemaal redelijk makkelijk af. Heb tijdens de interlands afgelopen week van jong oranje eens beter gevolg en dan zie je duidelijk wat deze heren bedoelen. Veel fouten wanneer hij onder druk en inderdaad een lage handelingssnelheid dan. Ik denk dat het voor hem goed is om nog eerst een mooie tussenstap te gaan maken een dan kijken waar het eindigt. Subtop in de grote competities lijkt mij in iedergeval te hoog voor nu

5 april 2021 om 15:06

Het tempo bij de nationale beloftenploegen ligt ook niet zoveel hoger dan de Eredivisie. Vaak ligt het zelfs lager, tenzij je tegen de toplanden speelt. Z'n handelingssnelheid is niet indrukwekkend, maar het is ook niet heel laag of iets dergelijks. Bovendien rendeert Koopmeiners sowieso het beste voor de verdediging in mijn ogen. Dan heb je geen enorme handelingssnelheid nodig. Kijk bijvoorbeeld naar De Roon. Zijn handelingssnelheid ligt een stuk lager dan dat van Koopmeiners.

Ik vind koopmeiners eengoee speler voor Az of een of andere Russiche club, maar ongeschikt voor de Europese subtop.
Als Az hem kan verkopen moeten ze dat zeker doen. Veerman is vele malen beter.
Az moet het volledige bedrag dat ze voor Koopemeiners ontvangen spenderen aan de koop van Veerman plus een miljoen of 5

Eigenlijk beschrijft Afellay hier precies waar het bij hem ook altijd aan heeft geschort. Enige verschil is dat Koopmeiners over een winners-mentaliteit beschikt die ik bij Afellay nooit heb waargenomen..

Ik word altijd een beetje moe van die analisten die het altijd maar over de 'absolute top' hebben. Er zit toch nog een gapend gat tussen AZ en de absolute top? Je kunt als voetballer toch ook een schitterende carriere hebben zonder de absolute top te bereiken? Spelers als Marten de Roon, Wout Weghorst en Joris Mathijssen hebben een prima carriere in het buitenland (gehad), zonder de absolute top te bereiken en tevens ook zonder over al teveel voetballende kwaliteiten te beschikken.

Inter is wellicht wat te hoog gegrepen, maar ik denk dat AS Roma een ontzettend mooie vervolgstap voor Teun is, waar hij zich mooi verder kan ontwikkelen bij een club die affiniteit heeft met hardwerkende Nederlandse spelers. Tevens in een schitterende stad, met een schitterend klimaat, in één van de sterkste competities ter wereld. Lekker een paar jaar jezelf ontwikkelen, zoveel mogelijk wedstrijdjes spelen en kijken waar je dan staat. Het is hem gegund en als het dat lukt heeft hij al meer bereikt dan Jansen, Affelay en Pierre bij elkaar.

5 april 2021 om 15:18

Ik ben het verder met je eens, maar met die laatste zin sla je de plank wel mis. Janssen werd Nederlands kampioen bij FC Twente en bij Ajax, blonk bij FC Twente uit in de Champions League en Europa League en had veel meer kunnen bereiken met meer inzet. Afellay was vaste waarde in Oranje, heeft het tot (de bank van) Barcelona geschopt, jarenlang de grote meneer bij PSV geweest en in de laatste jaren gooiden blessures roet in het eten. Van Hooijdonk won de Europa League met Feyenoord en deed het goed bij Nottingham Forest, Benfica, Fenerbahce en Celtic. Dat waren destijds toch wel relevantere clubs dan wat ze nu zijn. Je hebt het niet over willekeurige pannenkoeken die niets bereikt hebben. Als Koopmeiners meer wil bereiken dan die drie bij elkaar, heb je het al snel over de wereldtop. Daarnaast zitten die heren er om hun mening te geven, niet om enkel kritiek te hebben op spelers die minder bereikt hebben dan hun.

De serie A moet het dan ook niet hebben van het hoge tempo, dus denk dat die het daar wel prima zou doen. Verder leek strootman wel opweg absolute top te worden (ivm real gebracht), maar toen kwam die zware blessure en heeft die dat niveau nooit meer gehaald.

Van de Roon had ook niemand verwacht dat hij het zo goed zou doen in Italy. Koopmeiners is denk ik verder dan de Roon was toen hij naar Italy ging. Misschien heeft hij wat tijd nodig om zich aan te passen, maar ik denk wel dat er plek voor hem is bij AS Roma.

Idd, in dat geval direct verkopen.. Ik zou dan Mees Hoendemakers terughalen en eventueel Harourier

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. WijndalVerdediger341
J. KarlssonAanvaller3211
C. StengsAanvaller307
D. KunstAanvaller00
M. BizotKeeper330
Elber EvoraKeeper00
A. KrulKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

354 fans
Middenvelder, 31 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 16 juni
De goede openingswedstrijd op het EK lijkt nu al zijn vruchten af te werpen voor Alexander Isak. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren