Hans Nijland ergerde zich dood aan Ajax: ‘De arrogantie droop ervan af’

Donderdag, 1 april 2021 om 18:27Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 18:35

Hans Nijland heeft bewondering voor de manier waarop Marc Overmars tegenwoordig als directeur voetbalzaken fungeert bij Ajax. De voormalig directeur van FC Groningen blikt in zijn nieuwe boek Boerenbluf op de transfermarkt onder andere terug op de 'verschrikkelijke' onderhandelingen met Ajax rond de transfer van Luis Suárez, toen beide clubs lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan in een arbitragezaak. Destijds was Martin van Geel de technisch directeur in Amsterdam.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door cabinessence)

Mooi verhaal, sowieso ook wel een mooi figuur die Nijland.

1 april 2021 om 21:33

Hij was zondagmiddag te gast bij Langs de lijn, duurde een uur om te spreken over twee anekdotes, geweldig. Als je kans hebt echt even terugluisteren. Hoe ze Suarez naar Nederland kregen, schaars geklede dames bij transfers etc. geweldig.

Leuk joh, een boek over Nijland dat alleen maar over Ajax gaat! Als Ajax supporter ga ik dat boek dan ook zeker kopen!

1 april 2021 om 18:37

Heeft hij alleen maar transfers naar Ajax gerealiseerd dan?

1 april 2021 om 19:51

Aan dit stuk tekst van VZ te lezen wel. Ik krijg zelfs het idee dat het boek alleen over Ajax gaat!

1 april 2021 om 20:09

Heb het gevoel dat veel mensen je sarcasme niet begrijpen 😉

1 april 2021 om 21:42

Haha dat gevoel heb ik dus ook opvallend vaak! Gelukkig dat jij 't wel begrijpt. Volgende keer maar nog duidelijker! Haha

1 april 2021 om 18:40

Dit is een van de passages.
Ik verwacht dat hij in zijn 12-jarige carrière als td van Fc Groningen ook andere dingen heeft meegemaakt als Ajax.

1 april 2021 om 19:51

Aan dit stuk van VZ te lezen niet. Het gaat alleen over Ajax.

1 april 2021 om 20:09

Zie je nou hoe vervelend dat is als het altijd alleen over Ajax gaat? 😉

1 april 2021 om 21:49

Zeker vervelend. Media en andere clubs praten echt vaak over Ajax. Ze vinden Ajax blijkbaar belangrijk.

2 april 2021 om 00:11

@yamiown Algemeen Directeur

1 april 2021 om 19:43

Zure reactie. Het is gewoon de waarheid. Ajax is een arrogante club.

1 april 2021 om 20:08

Haha, je begrijpt dat spelers graag bij de grootste clubs willen spelen en dat andere clubs graag het onderste uit de kan halen bij die grootste, rijkste clubs (in dit verhaal Ajax). Ajax heeft dat ook weer bij de elite clubs uit de top 5 competities. Is gewoon zo. Is allemaal een spelletje. Maar wel voor veel geld. Is wel te makkelijk scoren voor je zo'n opmerking.

1 april 2021 om 22:32

In de categorie beperkte clichã©s, is dit een enorm beperkt clichã©. Maar goed, simpele opmerkingen komen vaak van simpele personen. Ik zou daarom graag een toelichting willen zien. Hoe heeft Ajax zich de afgelopen, laten we voor de representativiteit vijf, jaren zich arrogant naar de rest van de Eredivisie opgesteld? Daarnaast zegt Nijland dat het Ajax van die tijd, de transfer was in 2008, arrogant was. Nu heeft hij veel bewondering voor de manier waarop Ajax onderhandelt. Niet alleen plaats je dus een enorm kortzichtige, kinderachtige opmerking, maar je legt Nijland ook woorden in de mond. Uit dit interview kan iedere simpele ziel namelijk opmaken dat hij Ajax al lange tijd niet arrogant vindt. Dat jij dan zo eendimensionaal bent dat je nog zo vastgeroest zit in je hatelijke gedachtegang... Overigens, de TD, de reden van Nijlands irritatie, was ook TD van Feyenoord en Willem II. Beiden ook arrogant dan?

1 april 2021 om 23:43

Beetje flauw dat Ajax-supporters meteen zo in de verdediging schieten zodra hun club arrogant genoemd wordt. Als PSV-supporter ervaar ik Ajax inderdaad wel een beetje als een arrogante club. En natuurlijk irriteer ik me daar wel eens aan. Maar ik kan er ook best een beetje jaloers op zijn. Aan spelers uit de Ajax-opleiding merk je dat ze een echte winnaarsmentaliteit hebben en dat ze trots zijn om uberhaupt dat shirt te mogen dragen. En die mentaliteit mis ik wel een beetje bij de talenten van mijn club.

2 april 2021 om 08:11

Ik zou oprecht niet weten hoe Ajax deze tijd arrogant is. En dan heb ik het niet over de bijkomende successupporters, maar de echte fans. Die zijn blij dat hun club heel dominant is, dat de jeugdopleiding goed draait en er in Europa ieder jaar perspectief is. De clubleiding is veelal respectvol naar de rest van de Eredivisie en de spelers zijn, op Tadic met wat nare trekjes na, idem heel respectvol en in interviews vaak nederig. Als je me had gezegd dat Ajax 10 jaar geleden arrogant was, had ik begrip gehad. Tegenwoordig mag je toch wel benoemen dat er aan die reputatie is gewerkt, zo ook door Nijland aangehaald. Ik vind het vrij simpel als je je blijft vasthouden aan dat “oude” beeld en toch nooit van mening verandert.

2 april 2021 om 15:26

Ajaxx
"ik zou oprecht niet weten hoe Ajax deze tijd arrogant is"

Dan hebben we ook direct hét grote probleem van 'ajax en de arrogantie' beet!

En om je even nog een klein handje te helpen bij de zoektocht, ik heb hier op de site een aantal fans die mijn bijdragen (meestal) redekijk graag lezen. Maar er is ook een schare die mijn bijdragen walgelijk vinden, die mij verwijten dat ik mezelf 'hoger acht dan anderen', dat ik hier 'alleen maar onzin verkondig' en een irritante stijl heb omdat ik constant het idee geeft dat ik het beter weet dan anderen.

Om jou dan een klein geheimpje te verklappen in mijn stijl van het plaatsen van bijdragen hier op de site: ik heb een stijl gekozen waarbij ik exact de retoriek gebruik die ik, ongeveer vier decennia, al hoor bij een deel van de Ajaxfans. Mijn stijl is nagenoeg een kopie van die stijl van communiceren. Het meestfrappante daarbij is dat ik steevast van eenboel Ajaxfans te horen krijg dat zij mijn bijdragen 'best wel grappig' vinden. Daarmee bedoelen ze dat ze het wel aandoenlijk vinden. Zo'n zelfingenomen en arrogante stijl. En dat is mijn allergrootste lol, kan ik je verklappen. Ze herkennen niet eens dat het hun eigen retoriek en stijl is. Die ze, als ze hem zelf ontvangen, dus niet eens herkennen bij zichzelf. Dát, beste Ajaxxx, is de kern van arrogantie!

En ik snap het allemaal wel, waarom zou je vandaag, 2 april 2021 niet mogen zeggen dat Ajax het beste is? Tuurlijk mag je dat zeggen! Het is namelijk waar. Ze staan bovenaan, doen nog mee in Europa, staan in de bekerfinale. Zijn het beste. Maar de drogreden hier is dat exact deze retoriek en teksten er ook zijn als Ajax niet bovenaan staat, niet het beste is en een rampseizoen heeft. En het ergste van allemaal is dat de correcte stelling (op dit moment is Ajax het beste) leidt tot incorrecte vervolgstellingen. Zoals: Ajax gaat de komende seizoenen makkelijk kampioen worden. Of, PSV moet echt nu toeslaan anders slaat Ajax en gat en dan gaat het zo nooit meer lukken om Ajax bij te halen. Beide stellingen hebben een hoog glazen bol gehalte. Ajax staat nu bovenaan. Dát kan en mag gezegd. Maar dat Ajax, dus, op zeker de komende tien jaar acht of negen keer kampioen gaat worden, of erger nog dat er volksstammen Ajaxfans zijn die openlijk 'heel erg vrezen dat de compttitie jarenlang niet meer spannend zal zijn', is gewoon hoopvol denken en echt niets meer of minder dan dat! EN is het dan arrogant om zoiets te zeggen? Jazeker! Dát is de kern van arrogantie namelijk. Dat je denkt dat wat vandaag is, oneindig lang voort gaat duren. Snap je? Je zegt het nota bene zelf al. Tien jaar geleden waren (sommige) Ajaxfans ook al arrogant. En dat snaptje je toen ook niet. Dus dan snap je best wel denk ik waar de schoen wringt.

2 april 2021 om 16:16

"ik zou oprecht niet weten hoe Ajax deze tijd arrogant is."

Paar voorbeeldjes...

Bij de laatste landstitel van PSV regende het bagatelliserende reacties. Ajax voetbalde veel mooier en PSV had alleen maar mazzel, daarom stelde de titel niets voor en mochten we er eigenlijk ook niet echt blij mee zijn.

En zodra een jonge speler van PSV een paar goede wedstrijden op rij speelt, moet hij maar snel naar Ajax komen. Waarbij er automatisch van uit wordt gegaan dat die speler dat uiteraard zelf verschrikkelijk graag wil.

Zo kan ik wel even doorgaan.

2 april 2021 om 01:18

Deze is echt te simpel en dat zeg ik niet als Groningen fan. Iedereen weet dit. Het was namelijk niet alleen Groningen die hier over gevloekt heeft, ook andere clubs hebben dit al geroepen zoals Heerenveen. Ajax liep over elke transfer te klagen dat alles zo duur was, dat in tussentijd Suarez voor veelvoud verkocht werd was irrelevant, want het grote Ajax mocht wel geld verdienen. Bruno Silva ging overigens op exact dezelfde manier, Heerenveen overkwam dit met Bas Dost. Volgens mij mis ik nog een transfer. En je ziet ook dat het gewoon waar is, dat er bij Ajax veel meer rust is, dat Ajax veel meer de connectie met anderen zoekt, zaken doen met vrienden is makkelijker dan met vijanden en aangezien Ajax destijds iedereen behalve zichzelf de schuld gaf werkte tegen zich. Niet alleen met clubs, denk ook met supporters rondom de CL tickets in de groep met Auxerre, Milan en Real. Marc en Edwin hebben het veel beter voor elkaar en hebben daarmee ook de ultieme beloning voor Ajax afgedwongen dat het zo gegroeid was. Dit was onder Martin van Geel niet gelukt. Overigens merk je het ook in de cultuur van de Ajax fans, 10 jaar geleden kon ik vrijwel geen Ajax fan uitstaan, pure arrogantie en nooit presteren. Nu is het totaal anders, veel nederiger en realistischer. Wat gek is, want ik zou vandaag de dag veel arroganter zijn dan 10 jaar geleden. Ik vind het in ieder geval een mooie ontwikkeling en ik begin echt respect voor de club te krijgen.

2 april 2021 om 10:28

Groningen dacht aan Sulejmani bedragen, tja....dat noem ik pas arrogant. Verder is het zo een onzin wat je zegt. Ajax had niet eens echt gereageerd in die tijd, alleen dat ze de vraagprijs te hoog vonden. Ze hadden al vroeg te horen gekregen dat zij (Kamp Suarez) een arbitrage zaak gaan aanspannen tegen Groningen en dan weet je, dat je niet te veel kan zeggen in de media. Iedereen vind dat Ajax altijd moet betalen wat ern club vraagt, zo niet dan zijn ze arrogant.

2 april 2021 om 12:32

Onzin Groningen wou 10 miljoen, dat is helemaal geen Sulejmani bedragen. Daarnaast zou het geeneens raar zijn. Suarez is een van de grootste spitsen geworden, zowel Groningen als Ajax zag deze potentie. Dat jij 1,5 miljoen euro bied op een speler waarvan je weet dat kans vrij groot is dat die bij een van de beste gaat horen, dat is echt onacceptabel. Daarna kwam die arbitragezaak, op advies van Ajax. Dit trucje gebeurde ook bij Silva en Dost, dus doe niet of het toevallig is dat het elke keer Ajax is. En je maakt je met je laatste regel compleet belachelijk. Als Ajax iets verkoopt vind je het namelijk fantastisch dat Ajax altijd het maximale uit de onderhandelingen haalt, maar als andere clubs dat doen vind je dat ineens raar. Ajax wou 10% van Sulejmani aan Suarez uitgeven en jij snapt nog steeds niet dat het echt aan van Geel lag. Het ligt overigens niet aan de club, zoals Nijland ook zeg, want Overmars heeft wel de gunfactor en dit merk je gewoon in alles rondom de cultuur van de club. Ajax is nu een rustige leuke club met stabiliteit. Dat was het toen gewoon niet.

Mooi om te lezen dat het huidige bestuur als sympathiek wordt ervaren. Vind sowieso dat Ajax met spelers als de Jong, de Ligt, Blind en ook Ziyech de laatste jaren veel sympathieke toppers heeft gehad. Blij dat de tijden met '1' op de stropdas voorbij zijn.

2 april 2021 om 02:16

Die 1 was gewoon terecht. Nu speel je met een gouden batch wat in principe een zelfde uiting is van je plek in de competitie van het seizoen ervoor. Eerlijk verdiend dus! Dat de rest van Nederland kapot jaloers is doet daar niks van af.

beeld wat ik had over v Geel wordt hier ook bevestigd. Een arrogante kerel.

Zie je ook bij Feyenoord. Ipv toegeven dat er fouten gemaakt zijn, bleef hij verhalen ophouden over bijv niet inschrijven voor Kkd. Kwam met een belachelijk idee van camping competitie weer.

Wel blij te lezen dat het tegenwoordig anders is. Hahah hadden ook geen goede beeld achter gelaten bij de moeder van Robben toen Leo Beenhakker op gesprek ging

Goed om te lezen dat vd Sar en Overmars totaal niet zo zijn.

1 april 2021 om 21:12

Het is denk ik maar net aan wie je het vraagt, zoals bij ieder bestuurslid bij elke club. De een mag 'm, de ander niet. Overigens gaat geen enkele technisch directeur z'n eigen fouten toegeven, zo ook Overmars niet. Echter vallen die fouten niet zo op door de overmacht van Ajax op de transfermarkt. Als Ajax een miskoop van 10 miljoen euro heeft, is dat tegenwoordig even rot en hoor je hier en daar iemand klagen. Als dat bij PSV gebeurt, gaat het er maanden later nog over. Voor PSV komt een miskoop gewoon veel harder aan.

Ach het hele bestuur van toen was werkelijk waar van verschrikkelijk niveau. Overmars in zijn plek is werkelijk waar geweldig en ik hoop dat hij lange tijd hier nog blijft. Ajax zal dan wel nooit bij de absolute top zitten, maar we doen weer echt mee in Europa en echt gerespecteerd. Er zit een rechte lijn tussen t kantoor, de coaches, en wat er op t veld gebeurt.
Verder blijft dit zijn woord en niet van iemand anders dus het zal wel ergens in t midden liggen.

Ondanks dit verhaal en mijn respect voor de persoon Nijland, leek hij op een gegeven moment vooral na de transfers van Suárez en Bruno Silva echter wel de grootste afnemer van ‘afgekeurde’ Ajacieden, en zag ik mede daarom om mij heen veel Groningen supporters hun binding verliezen met de club. Een Burnet, Kappelhof, Suk, Bizot, Lindgren, Hoesen, Antonia, Padt, Maduro, Zeefuik, Warmerdam, Sierhuis, Cassiera, Redan en Matusiwa droegen/dragen allemaal dat label, en of het nou positief of negatief is, er heerst bij de supporters van Groningen toch gewoon een groot Anti-Ajax gevoel. Dat, in combinatie met de vele ex-Ajacieden binnen de selectie, leek het in mijn ogen voor velen om de club nog daadwerkelijk te steunen tijdens wedstrijden in de Euroborg toch wat te bemoeilijken en de motivatie daarvoor wat af te nemen waardoor de supportersaantallen ook kelderden ten opzichte van de eerste jaren in de Euroborg.

1 april 2021 om 20:58

Groot anti Ajax gevoel? Waarom dan? Van alle clubs had ik dat bij Groningen wel het minste verwacht

1 april 2021 om 22:22

Iets met Randstad vs platteland, Hoofdstad vs Provincie, Amsterdamse bluf vs Groningse nuchterheid. Het zijn simpele constateringen, maar niet minder de waarheid.

Van Geel? Als in Martin van Geel die de jeugdopleiding van Feyenoord heeft vernietigd door de bovenbouw niet mee te laten doen in de Kkd? De van Geel die van Feyenoord een subtop club heeft gemaakt?

1 april 2021 om 22:57

Niet dat van Geel het heel goed gedaan heeft bij Feyenoord, maar in de paar jaren voor zijn komst was Feyenoord ook al een subtopper hoor. Dat kun je niet op zijn conto schrijven, wel dat de club sindsdien niet veel vooruit is gekomen.

Dit geeft wel het karakter van Suarez aan , die wil het beste voor zich zelf. Hij zoekt vaak de grens op en soms er over. Wil gewoon het uiterste er uit halen.

Martin van Geel was dan ook wel een vreselijk zelfingenomen glibber. Jammer dat zo iemand het beeld bepaalt voor een club.

Ik hoop dat iedereen (voor-en tegenstanders van Ajax) beseft dat Nijland als geen ander begrijpt dat je in Nederland de grootste oplage van een boek of tijdschrift verkoopt als je er iets in opneemt over Ajax. En dan moet je tijdens je promotie praatje die clubnaam liefst ook nog een paar keer noemen. Zo krijg je degenen die Ajax haten naar de winkel, maar ook iedereen die Ajax een warm hart toedraagt, want die willen echt alles over hun club lezen. Vooral eigenbelang van Nijland dus...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

1014 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Atlético Madrid 31 20 6 0
2019/2020 Barcelona 28 16 4 0
2018/2019 Barcelona 33 21 5 0
2017/2018 Barcelona 33 25 9 0
2016/2017 Barcelona 35 29 8 0
Laatste voetbalnieuws

Atlético Madrid wint en is nog twee zeges verwijderd van landstitel

De eerste landstitel van Atlético Madrid in zeven jaar tijd is na woensdagavond een stuk dichterbij. Het team van trainer Diego Simeone was in eigen huis met 2-1 te sterk voor...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 16 mei
Liverpool denkt aan Florian Neuhaus als vervanger van de waarschijnlijk vertrekkende Georginio Wijnaldum. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren