Frank de Boer krijgt onvoldoende na 0-7 zege: ‘Stel hem dan niet op’

Donderdag, 1 april 2021 om 07:05 • Laatste update: 12:05

Het Nederlands elftal sloot de afgelopen interlandperiode dinsdagavond af met een 0-7 overwinning op Gibraltar in de WK-kwalificatie. Oranje kwam in verdedigend opzicht geen moment in de problemen, maar had in de eerste helft veel moeite om te scoren. Barry van Galen is daarom kritisch in zijn beoordelingen als rapporteur van De Telegraaf. Denzel Dumfries en bondscoach Frank de Boer krijgen beiden een onvoldoende, terwijl de cijfers van Frenkie de Jong en Luuk de Jong ook niet om over naar huis te schrijven zijn.

Dankzij een doelpunt van Steven Berghuis op slag van rust ging Oranje rusten met een 0-1 voorsprong. De Boer greep halverwege de wedstrijd in en haalde Dumfries naar de kant ten faveure van Ryan Gravenberch. “Eigenlijk liep Denzel in de eerste helft alleen maar Berghuis in de weg, met wie hij totaal geen klik had”, aldus de oud-speler van onder meer AZ, die de aanvoerder van PSV beoordeelt met een vijf. “Hij kwam veel te vaak naar binnen, in plaats van het veld breed te houden en de achterlijn te halen, wat hij kan. Denzel heeft geen bal aan spits Luuk de Jong gegeven en dat was mede zijn taak.” Gravenberch speelde in de ogen van Van Galen daarentegen wel een goede wedstrijd en krijgt een zeven. De Ajacied speelde vooral ‘slimmer en gecontroleerder’. “Rende niet als een kip zonder kop naar voren, maar speelde snel handelend vanuit zijn positie en liet de bal het werk doen. Prima.”

Het artikel gaat verder onder de video
'Met Van Gaal bondscoach worden van de Oranje Leeuwinnen? Daar zeg ik geen 'nee' tegen!'
Meer videos

De Jong stond in de punt van de aanval, maar kon geen potten breken. Van Galen zag de spits van Sevilla een ‘zeer ongelukkige’ eerste helft spelen en deelt aan hem een 5,5 uit. “Stond niet voor het doel wanneer hij er móést staan." De Jong tekende tien minuten na rust voor de 0-2. In de slotfase werd hij afgelost door Ryan Babel. Van Galen was ook niet onder de indruk van het spel van Frenkie de Jong. De Barcelona-middenvelder krijgt een 5,5 van Van Galen. “Met alle respect: een speler met zijn kwaliteiten had veel vaker mensen vrij voor de goal moeten zetten. Er zat totaal geen verrassing in zijn spel. Frenkie opereerde meer als een balansspeler, terwijl hij een geniale steekbal in huis heeft. Geen schot op doel, geen assist, dat kan gewoon niet voor een speler met zoveel klasse.”

Onvoldoendes bij Oranje ondanks 0-7 overwinning op Gibraltar

Voetbalzone deelde rapportcijfers uit aan de spelers van Oranje.Lees artikel

Samen met Gravenberch krijgt Depay het hoogste cijfer: een zeven. Van Galen zag de Olympique Lyon-aanvoerder in de eerste helft nog wel ‘onder zijn kunnen’ spelen omdat hij ‘vooral met zichzelf bezig was’. “Maar in de tweede helft, zwervend van links naar rechts, maakte hij alles goed. Was balvast, verplaatste het spel snel en toverde een paar fraaie steekballen uit de hoge hoed. De Boer had zijn opstelling veel sneller moeten omzetten, aangezien Gibraltar de bus niet ’strak’ parkeerde.” Gevraagd naar het rapportcijfer van de bondscoach, komt Van Galen niet hoger uit dan een vijf. “Als Luuk de Jong niet goed wordt gebruikt, stel hem dan niet op. Tegen Gibraltar móét je met een behendige ’tien’ spelen. Met Memphis op die plek regende het gelijk doelpunten.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door dolorasinum)

Gravenberch viel echt heel goed in. En met malen erbij en de ligt achterin (helaas na een blessure van blind) ging het echt best goed lopen. Het tempo lag vrij hoog en dat is hoe je dit soort teams kapot speelt. Snel spelen, niet van die gekke chipballetjes van 20 meter buiten de 16. Volgende keer beginnen hoe we dinsdag speelden nadat malen inviel. Dat kon mij goed bekoren en is tegen mindere goden absoluut mogelijk.

het blijft maar door gaan . wanneer is het wel goed ? hadden we het allemaal anders gedaan . ja natuurlijk .maar het is nu eenmaal zo . we winnen met 7-0 maar het is nog steeds niet goed . andere top landen verspelen ook punten of verliezen onverwachts . (zou het niet deels door het drukke schema komen ) . winnen we vorige wedstrijd met 2-0 had het 5 -0 zijn . deze wedstrijden zouden we makkelijk met 8-0 moeten kunnen winnen helaas word het maar 7-0 en hoppa de een na de andere onvoldoende komt te voorschijn . pfff man man man . lekker met 7-0 gewonnen goed voor het doelsaldo op naar de volgende reeks !!!

1 april 2021 om 08:54

je kunt ook niet naar de uitslag kijken, maar naar het spel.
En dan constateren dat er aan het spel veel niet goed was. Als je beter wilt worden, dan kijk je wat je kunt verbeteren. Leuk dat je 7x scoort tegen Gibraltar, maar 5-0 of 10-0 is niet zo interessant (tenzij het doelsaldo mee gaat spelen), het gaat erom hoe je eraan komt en wat je laat zien, zodat je de volgende wedstrijd tegen een goede tegenstander ook weer beter bent.

1 april 2021 om 09:12

Nee, dat is juist het punt. Tegen zo’n tegenstander die zich helemaal ingraaft is alleen het doelsaldo belangrijk. Zulke wedstrijden zijn zelden leuk omdat een team tactisch te werk moet gaan en weinig met echt voetbal te maken heeft. Tegen Turkije mocht je best beoordelen op het slechte spel.

1 april 2021 om 09:48

Ach man, wat een onzin, dit is echt zoeken naar redenen om De Boer af te zeiken. Een wedstrijd die je met 0-7 kan winnen tegen Gibraltar moet je juist helemaal niet zo serieus nemen aangezien je zulke tegenstanders niet gaat treffen op een eindtoernooi. Je leert nog veel minder in die wedstrijd dan op een doorsnee training. Belangrijkste is gewoon punten pakken en veel scoren en dat is beide gelukt, nu niet meer zeiken.

1 april 2021 om 11:28

Je zag toch na een minuut of 10/15 toch ook dat er een minder statische spits nodig was en dat Dumfries weer als een kip zonder kop rondliep? De eerste helft was een bezoeking om die uit te kijken. Dat de Boer pas in de rust het roer omgooit, valt hem zeker aan te rekenen. Tegen Gibraltar kun je je die missers nog permitteren, maar tegen sterkere tegenstanders niet. Een ding is voor mij zeker: Frank de Boer is totaal ongeschikt als (bonds)coach. Maar de Knvb zal zeker met hem doorgaan. Met v.d, Looi en TD N.j. Hoogma weten we dat we een stel onbekwame personen op cruciale posities bij zowel vertegenwoordigd elftallen als ook de bond hebben. We moeten het maar weer uitzitten. Maakt ook de bewondering voor RVC lid Jan Smit, prima werk bij Heracles, een stuk minder. Heeft waarschijnlijk een belangrijke stem gehad in de aanstelling van de TD, en is onzichtbaar wanneer er problemen bij de organisatie zijn. Dus het ongenoegen gaat bij mij niet alleen over die vreselijk slechte eerste helft tegen Gibraltar, maar vooral wat ons nog te wachten staat.....

1 april 2021 om 12:19

Als je ze voor de rust wisselt dan brand je ze af. Dus vindt het niet onlogisch om in de rust te wisselen. Overigens had je Babel in de spits moeten hebben tegen Gibraltar. De andere spitsen vind ik niet echt spitsen die de kaats opzoeken.

En dan depay het hoogste cijfer geven.. Ik geef toe, hij kan weinig goed doen bij mij omdat ik hem als persoon een arrogante pannenkoek vind, maar ik heb depay alleen maar uit onmogelijke hoeken richting doel zien knallen als ie zich niet vastliep...

1 april 2021 om 07:51

Helemaal mee eens. Tegen Turkije werd Depay ook geroemd om de vele hakjes e.d. Maar dat meneer 2 vrije trappen net buiten de zestien en een penalty verprutste, daar hoorde je niemand over. Ik denk ook dat onze gevoelens worden versterkt door het feit dat Depay bij sommige media echt helemaal niets verkeerd lijkt te kunnen doen.

1 april 2021 om 08:52

Depay krijgt alleen een hoog cijfer vanwege het feit dat hij Depay is en omdat hij zogenaamd de superster is uit dit team. Zou je 'm een cijfer geven obv van zijn prestaties, dan zou hij bij Oranje vaker een onvoldoende moeten krijgen dan een voldoende.

2 april 2021 om 11:30

Wie vond jij de beste speler dan?

Ik denk dat dit de beste opstelling is. Als hij nog bij zinnen komt en Weghorst oproept kun je Depay op links zetten. Speelt Karsdorp bij Roma ook echt Rechtsback of is het daar toch meer een Rechtsmidden? Is wel een groot verschil. Gakpo en Gravenbergh zijn de toekomst en al vergelijkbaar met de spelers die nu spelen op hun posities of misschien zelfs beter.

Cillessen/Kr
Dumfries/Hat
De Ligt
Vandijk/Vrij
Wijndal
Gravenbergh
Wijnaldum
Frenkie
Berghuis
Depay/Weghor
Gakpo/Depay
1 april 2021 om 07:45

Ik vind Graverbergh wel wat verder dan Gakpo, maar met beiden heb ik mijn twijfels nog voor het NL’s elftal. Zij moeten echt deze lijn doortrekken. Daarnaast kan Gravenbergh de pech hebben dat een trainer aan één type Frenkie genoeg heeft, aangezien ze beide ongeveer hetzelfde spelen. Ik zie liever iemand met een goeie steekpass ernaast en een echte nummer tien.

1 april 2021 om 09:25

Ik weet zeker dat een Gakpo het veel beter zal doen dan Babel bijvoorbeeld. Ik denk zelfs dat hij op dit moment een betere optie is dan Bergwijn, op de lb positie. Gakpo speelt namelijk altijd op een prima niveau, met vaak goeie wedstrijden ertussen en zakt eigenlijk nooit door de ondergrens.

1 april 2021 om 12:25

Als linkerspits is Gapko zeker beter, maar ik denk dat FdB Babel selecteert op basis dat Babel ook in de spits kan spelen en de kwaliteiten heeft die de andere spitsen niet hebben. De andere spitsen zijn toch vooral gericht met de neus naar de goal en Babel is een meer kaatsende spits. Daarnaast is Babel geen moeilijke jongen, ligt goed in de groep en heeft ervaring. Of dat goed genoeg is voor een selectie weet ik niet, maar ik denk dat dit de overwegingen van FdB zijn.

1 april 2021 om 07:52

Dumfries en Hatenboer zijn veel te beperkt en hebben niets in Oranje te zoeken. Daar heeft de bondscoach met Timber en Karsdorp zowel verdedigend als aanvallend veel betere opties. Zelfs Rensch is ondanks zijn jonge leeftijd een betere keuze. Van Wijndal ben ik ook allesbehalve overtuigd, vooral in verdedigend opzicht. Weghorst wordt bijkans de hemel in geprezen, waarbij men er maar voetstoots vanuit gaat dat hij het bij Oranje net zo goed zal doen als bij zijn club. En dat is nog maar zeer de vraag, het wemelt bij Oranje van de spelers die bij hun club de sterren van de hemel spelen en er bij Oranje soms nauwelijks in slagen om de middelmaat te ontstijgen. De keuze voor Weghorst is louter gebaseerd op aannames en aannames worden bij Oranje nogal eens gelogenstraft.

1 april 2021 om 09:01

Je noemt Timber en Karsdorp veel betere opties dan Dumfries en Hateboer, om vervolgens ook nog Wijndal in twijfel te trekken. Snap er helemaal niks van. Het is maar net in welke vorm de rb’s zijn, anders maakt het vrij weinig uit. EK is nog ver weg, laten wij kijken welke vorm deze spelers dan hebben. En Timber zie ik al amper spelen als rb.. Wat Weghorst betreft, helemaal eens.

2 april 2021 om 10:14

Karsdorp is een vergelijkbare speler als Hateboer en Dumfries, en gedijt vooral in een systeem met 3 centrale verdedigers waar hij de hele rechterkant kan bestrijken. Ik vind Karsdorp de beste van die drie omdat hij van de drie technisch het meest vaardig is. De aanvallende acties van Diumfries sterven veel vaker in schoonheid dan dat ze rendement opleveren. En dat komt door zijn technische en tactische onvermogen, bij Hateboer en vooral Karsdorp is dat allemaal aantoonbaar beter verzorgd. Timber is een heel ander type speler, die beter dan de andere twee uit de voeten kan in een "normale" opstelling met vier verdedigers. Die heeft zelfs als hij niet in vorm is een aantoonbaar betere balbehandeling heeft dan een Dumfries in vorm. In een systeem met vier verdedigers zou ik dan ook altijd voor Timber kiezen, daarin lopen die andere twee vooral in de weg. In een systeem met 3 verdedigers zou ik in ieder geval Karsdorp boven Dumfries verkiezen. Ik vind Wijndal persoonlijk niet heel sterk in het verdedigen, hij staat net iets te vaak aan de verkeerde kant te dekken en moet net iets te vaak zijn eigens slippertjes corrigeren. Vooral met een kwetsbare CV als Blind achterin, kan dat problemen opleveren. Probleem is dat zijn concurrenten links achterin met hetzelfde euvel te maken hebben. Ook van Van Aanholt ben ik allesbehalve ondersteboven. Van Malacia heb ik tot nu toe nog te weinig gezien om hem objectief te kunnen beoordelen, terwijl Mitchell Bakker bij Jong Oranje ook een allesbehalve onuitwisbare indruk op mij heeft gemaakt. En dus is de spoeling dun als Daley Blind niet beschikbaar is voor die positie en is Wijndal waarschijnlijk de minst slechte optie. Aan de andere kant is Wijndal met zijn 21 jaar feitelijk nog maar gewoon een talent en heeft nog alle tijd om zich verder te verbeteren. Ik hoop dan ook voor hem en Oranje dat hij de juiste keuze maakt als hij bij AZ vertrekt.

1 april 2021 om 09:19

@psv-er!, De vrij in een 4 mans verdediging? dat kan echt niet hoor. faalt altijd zodra hij in een 4 mans verdediging staat. Na de blessure van blind en er van uitgaand dat v dijk het niet haalt zou ik frenkie naar achter halen en dan wijnaldum op zijn positie. En dan Gakpo of Klaassen op 10. Wellicht heb ik een ajax voorkeur maar hoe Timber zich steeds de beste cv van ajax bewijst ook in de ueropa leugue zou ik misschien zelfs timber er in zetten.

Ligt het aan Frank de Boer dat de 2 buitenspelers geen voorzet geven en veel meer met zichzelf bezig zijn dan met het team?

1 april 2021 om 07:57

Jep, alles ligt aan Frank de Boer. Het is zijn schuld dat het NL elftal in de 1e helft alle grote kansen verprutste. Het was ook zijn schuld dat Yilmaz die vrije trap er geweldig inschoot, en dat Depay die penalty miste. Alles is Frank zijn schuld, dat zul je nu toch wel beseffen?

1 april 2021 om 08:27

Net zo als het de schuld van Frank de Boer was dat Krul bij de door jouw benoemde geweldige vrije trap net een stap de verkeerde kant op deed en daardoor de bal in zijn hoek zag vliegen.

1 april 2021 om 08:32

Ja dat vind ik ook het is ook Frank zijn schuld, dat het masr 0-7 werd. België won tenminste met 8-0, zo hoort het. Ook dat Lang geblesseerd is...hij had hem moeten oproepen, dan was het nooit gebeurd. Die 3 doelpunten die de Jong maakte waren ook niet voldoende, want Weghorst zou er min. 5 maken. Alles is Frank zijn schuld, Peter Bosz die nooit wat wint, zou het veel beter doen.🤦‍♂️

1 april 2021 om 09:12

Mijn vriendin heeft het met me uitgemaakt na Nederland - Turkije, allemaal Frank zn schuld

Kom op zeg, ook ik ben geen Frank de Boer fan maar we hebben 7-0 gewonnen en hij doet het gewoon beter dan de meeste vorige trainers (op Koeman na misschien). Vorige wedstrijd speelde Tete, die kon er niks van. Iedereen roepen op Dumfries, nu speelde hij, is het nog niet goed. Vorige periode was het Hateboer, dat was ook niet goed. Moeten we dan Karsdorp neer zetten? Of Zeefuik? Rensch? Als die keeper niet de wedstrijd van zijn leven keepte (hij komt uit semi proffesionele ierse competitie) en Klaassen en Wijnaldum iets scherper waren hadden we gewoon dik in de dubbele cijfers gewonnen. Soms heb ik het idee dat Oranje ontzettend wordt ovetschat.

1 april 2021 om 09:12

De uitslag is gewoon prima maar dat jij nog een vraagteken zet of Koeman het beter deed dan Frank de Boer vind ik erg overdreven. Koeman had het weleens lastig met de kleintjes maar zette wel een team neer dat zich kon meten met de toplanden en regelmatig van winnen. Frank de Boer doet het degelijk, makkelijk winnen van de kleintjes maar tegen de (sub)toplanden niks bewonderingswaardig gepresteerd.

1 april 2021 om 09:21

Koeman had ook een team met spelers die in uitstekende vorm waren. Denk maar aan de jongens van Ajax en Liverpool in 2019, Memphis die op dreef was bij Lyon. Een Wijnaldum was onder Koeman topscorer van de kwalificatie, nu zie ik hem simpele ballen verspelen. Kan je De Boer niet aanrekenen lijkt me.

1 april 2021 om 09:44

Maar dan nog, wat heeft Frank de Boer dan goed gedaan? Hij word misschien teveel naar beneden gepraat maar moet dat gecompenseerd worden door te zeggen dat hij het goed doet? We hadden geen toptrainer klaar staan om Koeman op te volgen dus het was een beetje kiezen uit een lijstje matige/aardige trainers. En dat is ook terug te zien aan de resultaten.

1 april 2021 om 12:33

Je kan hem ook de kans gunnen en gewoon tot na het EK afwachten. EK is het eikpunt, niet nu.

Kom op, ik ben geen fan van Frank de Boer, maar een coach een onvoldoende geven terwijl we 7-0 hebben gewonnen? Dat kan natuurlijk ook alleen maar in Nederland he. Met wat meer geluk win je tegen Letland 5-0 en Gibraltar 9-0. Turkije verliezen is niet goed natuurlijk, maar verliest Duitsland ook niet van Noord-Macedonie, speelt België niet gelijk tegen Tsjechie en speelt Spanje niet gelijk tegen Griekenland?

Wat de opstelling betreft wil ik iets geks zeggen, maar is het geen optie om Gakpo op 10 te zetten? Hij is zo ontzettend doelgericht, en ik denk dat we dat nodig hebben op het middenveld, zeker als je met Luuk de Jong zou spelen die toch al in de 16 is. Just an option.

1 april 2021 om 09:01

Met wat meer geluk win je tegen Letland met 8-1 en Gibraltar met 0-17. Ik heb zelden een wedstrijd gezien waarin zoveel 100% kansen omzeep werden geholpen.

1 april 2021 om 09:05

Haha alsjeblieft niet, Gakpo is echt het beste vanaf de flanken. Naar binnen komen voor een mooi schot of een voorzet op maat (wat schaars is ook in het NL’s elftal).

1 april 2021 om 10:28

Exact dit. Vanuit de drukte voetballen is niet zijn beste punt, meters maken en dan de drukte induiken of een voorzet op maat geven is waar hij wel in excelleert. Overigens moet ik zeggen dat ik het wel echt bijzonder knap vind hoe snel Gakpo weer loopt te schitteren na zo'n lange afwezigheid.

"rende niet als een kip zonder kop naar voren" tja dat staat in de cv van dumfries, dus amper het vermelden waard.

Zou me afvragen wat er gebeurt als je 2 extra buitenspelers op stelt als back in zo'n wedstrijd.
T moet dan idd wel slim, dat je elkaar niet in de weg loopt en dat ze dat beetje verdedigen wat moet gebeuren wel oppakken, maar t lijkt me dat dat in een goede organisatie toch veel voordelen zou hebben.

Nu hebben we ook geen wereld buitenspelers op het moment, maar toch vast wel 1 die iets beter kan voetballen dan dumfries

Wat zijn we toch een land geworden van een stelletje zeikerds. Echt niet te geloven gewoon. Er zijn allerlei argumenten voor en tegen Frank de Boer, en de eerste helft tegen Gibraltar. Feit blijft dat het 0-7 is geworden en dat een prima resultaat is. Wanneer zou hij wel een voldoende hebben gehad, bij minstens 0-10? Ik zie overal in Europa magere resultaten tegen de zogenaamde kleine landen, met een hier en daar een uitschieter. Het is werkelijk waar niet te geloven dat het hele Nederlandse journaille in paniek is en achteraf bedelt om meer goals. De paniek in alle praatprogramma’s, podcasts en schrijvende pers is lachwekkend.

Soms neemt het eisenpakket van dit soort rapporteurs wel enigszins onredelijke vormen aan. Frenkie moet 'veel vaker' mensen vrij voor de goal zetten met steekballen? De Gibraltarezen stonden met gemiddeld negen man in hun eigen doelgebied. Hij opereerde inderdaad meer als balansspeler, omdat hij utieindelijk ook meer een balansspeler is.

Frenkie de Jong moet meer mensen vrij voor de keeper zetten in een wedstrijd waarin 9 man op de 16-20 meterlijn staan. Man man man wat een slecht commentaar. Zeg dan niets.

Tja, veel beter is onze Denzel ook niet. Die zal nooit hoger dan een 5 scoren, gezien de complete afwezigheid van techniek. Snel dumpen en nooit meer oproepen.

Ik snap ook niet dat-ie dan zegt. Ja tegen zo'n tegenstander heeft hij geen ruimte. Ja goh, was verrassend zeker dat Gibraltar niet vol op aanval speelde?

Gewoon collectief je bek houden over dit soort wedstrijden. Ik heb tig toplanden het slecht zien doen tijdens de kwalificatie cyclus. Italie wint maar met 1-0 van Liechtenstein, Duitsland drama tegen Macedonie, Frankrijk dat maar nipt wint van Bosnie. We kunnen ook enorm overdrijven zeg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2218 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
M. de LigtVerdediger
D. DumfriesVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

194 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Maandag 12 april
Georginio Wijnaldum is recentelijk aangeboden bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren