‘Ik maakte bij Ajax foutjes, maar wie niet? Hier beginnen ze daar niet over’

Woensdag, 31 maart 2021 om 13:56Rian Rosendaal • Laatste update: 13:56

Joël Veltman heeft totaal geen spijt van zijn beslissing om Ajax medio 2020 in te ruilen voor Brighton & Hove Albion, ondanks het feit dat hij met de Engelse club al het hele seizoen tegen degradatie strijdt. De rechtsbenige verdediger vindt de benadering in Engeland in ieder geval een stuk positiever dan in Nederland. In zijn tijd bij Ajax werden de optredens van Veltman vaak zeer kritisch benaderd.

Veltman vindt het bijzonder fijn dat hij in de Premier League aan een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan is begonnen. "Heerlijk. Niemand begint over 'Veltmannetjes'. Ja, ik maakte bij Ajax weleens foutjes. Maar wie niet?", vraagt de 29-jarige verdediger zich hardop af in een interview met ELF Voetbal. "Ik bleef in Nederland het imago houden van iemand die elke wedstrijd de fout ingaat. Van iemand die niet goed genoeg zou zijn voor Ajax", verzucht de vorig jaar door the Seagulls aangetrokken Veltman.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De Brighton-verdediger sloot zich bij Ajax bewust af van de kritische houding van de buitenwacht. Lang niet alles wat er over hem gezegd en geschreven werd kreeg Veltman dan ook mee, al was het onmogelijk om helemaal immuun te blijven voor kritiek. "Maar als meerdere trainers je waarderen, je 246 wedstrijden voor Ajax speelt, het Nederlands elftal haalt en nu bij een mooie club in de Premier League speelt, zegt dat genoeg. In Nederland heb je snel een stempel en daar kom je niet snel vanaf", baalt Veltman van de mentaliteit in de Nederlandse voetbalwereld.

Veltman, met inmiddels 29 duels voor Brighton achter zijn naam, kan zich de verbazing in Engeland over zijn keuze om Ajax te verlaten nog goed herinneren. "Een aantal spelers was verrast dat ik Ajax inruilde voor Brighton, voor maar negen ton", vervolgt de mandekker. "Dat laatste had te maken met die afspraak met Marc Overmars (Veltman mocht in 2019 niet weg vanwege het vertrek van Matthijs de Ligt naar Juventus, red.). En ja, je kunt denken: Met Ajax speel je ieder seizoen Champions League en bij Brighton niet eens Europees." Veltman hoopt snel weer in volle Engelse stadions te kunnen spelen. "Daar zit de charme van Engels voetbal. We kunnen ons een vol stadion al bijna niet meer voorstellen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door master d)

Tja. Toen hij vorig seizoen geblesseerd raakte miste we hem wel heel erg. Totdat Timber opkwam, misten we hem ook dit seizoen. Mindere optredens van Schuurs hebben ons punten gekost tegen Atalanta en in mindere mate ook Twente en thuis tegen PSV. Nu hebben we met Timber wel een waanzinnig talent rondlopen daar en Alvarez ontwikkelt zich ook goed. Waar hij eerst erg onzeker oogde en ik nog steeds geen fan van hem ben als centrumverdediger, heeft hij er nu al een aantal goede wedstrijden gespeeld.

31 maart 2021 om 14:33

Komt denk ik eerder omdat Alvarez vorig seizoen in die rol, en ook Schuurs niet echt voldeden. Ik heb veel respect voor Joel, maar het blijft een zeer beperkte verdediger, die naar mijn idee nooit als laatste man had moeten spelen, maar het lekker op rechtsback had moeten houden.

31 maart 2021 om 14:39

Helemaal mee eens, daarbij is het toch wel heel handig om hem als back-up centraal achter de hand te hebben. Ben de laatste twee jaar toch wel fan van hem geworden. Jammer dat hij weg ging want dit had een speler kunnen zijn die lekker zijn hele carrière bij Ajax zou kunnen spelen.

31 maart 2021 om 17:57

Blijft wel krom dat hij in zijn tijd doodleuk vaak opgeroepen werd voor Oranje ook nog. Hij is qua niveau waarschijnlijk hetzelfde gebleven maar is nu volstrekt uit beeld. Dat laatste mag ook wel zo blijven....

en gelijk heeft ie. Gewoon een hele mooie loopbaan. Natuurlijk is het niet de beste speler ter wereld, maar daar is er tenslotte maar 1 van.

31 maart 2021 om 14:06

Klopt, ik snap ook wel dat je na 10 jaar bij Ajax toe bent aan een nieuwe uitdaging, ook al is dat in principe een stapje terug qua club. Het is zoals hij zegt, in de competitie speel je natuurlijk wel 2x tegen 5 a 6 CL waardige clubs. De ambiance heeft hij helaas nog niet echt meegemaakt, dat komt nog wel. Verder is Brighton een erg leuke stad in het zuiden aan de zee. Waarschijnlijk het beste weer wat je in Engeland mee kunt maken, en het nachtleven is daar ook prima.

31 maart 2021 om 14:14

Het is hem ook van harte gegund. Ondanks dat het geen begaafde voetballer is gewoon een degelijke verdediger voor veel clubs. 't liefst niet in oranje, tenzij het niet anders kan. Oh en om in te gaan op de titel van het artikel: dan is het niveau bij Brighton gewoon lager, maar goed, dat wisten we al.

Veltman vergeet er even wel bij te zeggen dat Ajax de grootste club in Nederland is. Veel meer druk, veel meer media-aandacht. In Engeland zijn er in de top ook clubs waar je geen fouten mag veroorloven. Ik snap dus eigenlijk niet wat hij wil?

31 maart 2021 om 14:06

Veltman is in mijn ogen een zeer beperkte speler, dus kritiek op hem snap ik ook wel. Maar over het algemeen is deze strenge/kritische houding toch wel vaker aanwezig bij Ajax. Meest recente voorbeeld is een Ziyech die na paar slechte wedstrijden niks goed kon doen. Denk dat hij hier op doelt. Kan heel irritant zijn voor spelers, aan de andere hand zorgt het ervoor dat spelers als Rosario/Hendrix nooit zoveel minuten zouden maken bij Ajax. De fans hadden het nooit gepikt.

31 maart 2021 om 14:16

@Psv: ik vind die strenge/kritische houding zo slecht nog niet van Ajax. Het heeft ze mede gebracht waar ze nu zijn. Zeer beperkt is hij wel, maar ondanks zijn beperkingen toch zo'n carriere hebben, niks meer dan respect toch?!

31 maart 2021 om 14:22

Mee eens, geef ik indirect ook aan denk ik. Toch snap ik dat sommige spelers zich eraan irriteren. Wanneer het niet goed draait dan is een speler als Ziyech bijvoorbeeld na één seizoen al weg.

31 maart 2021 om 14:24

Nu ik je reactie opnieuw lees, zie ik het ook. En inderdaad, dat is keerzijde van de medaille als je die kritische houding aanneemt. Of Ziyech het beste voorbeeld is weet ik dan weer niet. Dat is toch een jongen die zich bij Ajax meermaals heeft terug geknokt en door de voordeur is vertrokken.

31 maart 2021 om 15:03

Klopt dat er bij Ajax als grootste club van Nederland meer druk en media-aandacht is. Maar in Nederland was er gewoon een heel grote groep mensen bij wie hij nooit iets goeds kon doen, waar hij altijd het pispaaltje was. Foutjes van hem werden sterk uitvergroot, terwijl ze bij anderen sneller werden vergoelijkt.

Dat was imo terug te brengen naar twee dingen:

1. Zijn (vermeende) onsportiviteit waarbij altijd één incident werd benoemd. Hij begon als "te lief" als verdediger (iets waar Schuurs ook last van heeft) en imo was dat incident een "over the top" tegenreactie daarop. In zijn laatste seizoenen had hij een goede balans gevonden en was hij fel en vervelend om tegen te spelen, maar wel fair.

2. Het is geen spectaculaire speler. Zijn grootste kracht is zijn positionering: door goed te staan de angel uit een aanval halen vóórdat deze gevaarlijk wordt. Maar sommige mensen zien een verdedigende actie pas als deze wordt uitgevoerd met felle tackles (tete/sanchez) of door een speler met een impossante fysiek (sanchez/de Ligt). Dus voor die mensen deed hij nooit wat goed.

En je had ook veel mensen die een combinatie van beide factoren hanteerden. Long story short: hij werd overdreven kritisch benaderd door een flink groep mensen bij wie hij nooit iets goed kon doen. Maar zijn statistieken en prestaties spreken voor zich: Veltman is gewoon een waardevolle kracht voor Ajax en Oranje (geweest). Geen wereldtop, maar wel een stabiele nuttige speler

Al die premier league miljoenen zorgen kennelijk niet voor druk en topsport klimaat bij rechter rijtje clubs als bha. Ideaal voor veltman dan, maar vreemd om te lezen.

31 maart 2021 om 14:14

er is heel veel druk bij die clubs, aangezien degraderen 200 miljoen kost. Maar die druk kun je op verschillende manieren uiten. Soms helpt het niet om elk foutje onder een vergrootglas te leggen en kun je beter naar het grote geheel kijken.

31 maart 2021 om 14:27

Daarbij werd Veltman onevenredig hard aangepakt in Nederland. Als het bij Brighton fout gaat, wijst niet iedereen naar hem.

We denken in Nederland soms veel te hoog. Bij Psv, Feyenoord (op Senesi na) en AZ zou hij de beste verdediger daar zijn. Je zag het vroeger ook met de kritiek op Marcelo (lyon, ex Psv). Relatief laat doorgebroken, maar in zijn doorbraakjaar was hij sterk. Speelde Falcao ook uit de wedstrijd. Daarna werd die wat minder en al helemaal na zijn positieverwisseling op rechtsback. Maar nog steeds degelijk. Ja, hij maakte fouten tegen de echt sterke tegenstanders (op Juve na), maar Ajax is ook geen absolute top. Niet iedereen is een De Ligt of Frenkie.

31 maart 2021 om 14:06

Helemaal mee eens. Ook nu met Antony. Kent een goeie start en wordt naar de absolute wereldtop toegeschreven en na een mindere periode wordt hij al een tegenvallende aankoop genoemd, terwijl hij uit mijn hoofd in 24 duels in de competitie betrokken is bij 17 goals. Waarom kunnen mensen niet accepteren dat zo een speler prima is voor Ajax en uiteindelijk, zeker door zijn jonge leeftijd, nog beter kan worden voor Ajax? En dat hij misschien later ooit kan denken aan een Europese subtopper? De Europese top is alleen weggelegd voor bizarre spelers.

31 maart 2021 om 14:14

@suarez 7 precies. Aan de andere kant siert het Ajax ook wel ergens. Het is goed voor de doorstroming, maar slecht voor het zelfvertrouwen. Nu zie ik Veltman als mentaal sterk, maar kan het Schuurs de kop kosten. Maar goed, door dit wilt Ajax wel altijd meer en meer. Iedereen moet top presteren, want anders staat de volgende op je te aasgieren. Dit brengt Ajax momenteel naar een hoger niveau. Alleen bij Alvarez en Martinez was het zwaar overdreven. Beiden waren echt goed, maar werden er naast gezet. Vooral eerstgenoemde was je al bekend mee dat hij voetballend niet de sterkste was. Echter, speelde Ajax vorig jaar zijn beste wedstrijden met hem. Hij knalt namelijk de bal uit de voeten van de tegenstander. Verbazingwekkend heeft hij zich toch aardig ontwikkeld op dit vlak t.o.v. voorgaand jaar. Niet perfect, maar wel van genoeg niveau om hem er niet uit te laten.

Dit is toch wel de beste optie op RB voor NL.

31 maart 2021 om 14:08

De beste optie is Timber. Snel, fysiek sterk, een goede dribbel, technisch vaardig, goed in het positiespel en fel in de duels. Come at me.

31 maart 2021 om 14:28

Beste optie is Gravenberch, hebben we gisteren gezien.

31 maart 2021 om 14:33

Nee totaal niet. Deze wedstrijd kon het omdat Gravenberch niet hoefde te verdedigen.

31 maart 2021 om 14:46

@055er! oh...je snapte de smiley niet van olesmit.... :

ik vind Veltman een typische speler zoals je die ook moet hebben. Goed, degelijk en betrouwbaar.
Ondanks dat ik na een gele kaart van deze man billen knijpend op de bank heb gezeten heb k hem toch altijd gewaardeerd.

Iedereen maakt fouten alleen als verdediger is het snel dodelijker en zal er meer op ingezoomd worden dus er is ook een reden waarom de fouten die hij maakte benadrukt werden.

Ik gun hem zijn avontuur en hoop dat hij zijn doelen haalt en slaagt. Niet iedereen is geschikt voor een topclub. Hij kan straks wel aan zijn kleinkinderen mooie verhalen over zijn avonturen aan de andere kant van het water vertellen. Wij helaas niet althans niet voetbal gerelateerd.

Tja ik blijf het een beperkte voetballer vinden en met afstand een van de meest overschatte spelers van de afgelopen jaren. Leuk dat hij meekan bij Brighton maar ik vind het vooral jammer dat Veltman bij Oranje blijft zitten. Het blijft toch een garantie voor fouten en hij maakt zulke domme en onnodige overtredingen omdat hij telkens moet compenseren. Ik hoop dat hij niet meegaat naar het EK maar met De Boer vrees ik het ergste

31 maart 2021 om 14:37

Overschat nog wel. Waarin dan precies? Er is namelijk niemand die riep dat hij bij Ajax onomstreden basisspeler zou moeten zijn. Er is niemand die perse bij de Oranjeselectie wil hebben en er is niemand die hem een grote carriere bij een top- of subtopclub in Europa toedicht. Het enige wat ik lees is pure frustratie omdat je hem niet mag. De reden dat hij nog bij Oranje zit is dat alle alternatieven niet aanmerkelijk beter zijn en ook gegarandeerd hun fouten maken. Tete, Karsdorp, Hateboer, Veltman en Dumfries. Het is allemaal lood om oud ijzer. Als de Vrij ooit een keertje fit zou zijn voor Oranje wellicht dat we Veltman eens een keer thuis kunnen laten. Maar nee die zegt ook altijd als eerste af. Virgil ook niet fit. Ja, dan komen we toch weer bij Veltman als reserve. Niet uit luxe of omdat het een wereldspeler is. Maar omdat de rest er voorlopig nog minder van bakt.

31 maart 2021 om 14:41

Meer het feit dat hij 250 wedstrijden voor Ajax heeft gespeeld, daarin overschat...
Want ook ik vind het een zeer beperkte speler. En hij is niet van het niveau dat je wil nastreven als ajax, zeker niet als centrale verdediger

31 maart 2021 om 15:58

Siem de Jong heeft zelfs meer wedstrijden voor Ajax gespeeld en in de wedstrijden zijn inbreng gehad. Ook geen geweldenaar natuurlijk, maar wel nuttig. Bij hem hoor je toch een stuk minder mensen dat hij overschat is, terwijl het qua niveau en importantie voor het elftal elkaar niet veel ontliep. Enige verschil is de persoonlijkheid. Siem de Jong heeft weinig problemen mee, maar Veltman vindt men een creap en dan is hij plotseling overschat.

Ik heb respect voor Joel, maar hij moet denk ik wel accepteren dat hij een matige verdediger was voor Ajax. Behalve in inzicht (voor zijn man komen) heeft hij geen extreem goeie kwaliteiten. Hij is de slordig dat resulteerde niet zozeer in veel fouten, maar vooral in cruciale gezien zijn positie. Hij is niet super groot, niet echt snel, zijn passing was bij regelmaat vreselijk. Ik denk dat hij speelde door een gebrek aan beter, en dat is niet erg. We zijn hem dankbaar voor zijn inzet. Maar persoonlijk vond ik hem op de rechtsback positie beter dan op de laatste man plek, puur omdat hij daarvoor de inconsistent was, omdat hij daarvoor de kwaliteiten niet bezit. Tja die veltmannetjes. Goed die handsbal tegen Chelsea was natuurlijk dikke onzin, maar heeft tegen Valencia ons punten gekost. En toen in het seizoen 16/17 waarin we in de europa league al 2x eerder met een 2e gele hadden gespeeld (tete vs Legia, Zyech vs Panathinaikos), pakt hij 2x in 9 minuten tegen Schalke ook geel waardoor we bijna niet door gingen. En dan denk je van hij heeft zijn lesje geleerd, en tegen Lyon doet hij het bijna weer....

Veltman was typisch een pispaaltje voor veel mensen. Ook hier heb ik vaak discussies gevoerd met mensen die zo ongeveer ieder tegendoelpunt op zijn conto schreven, hoe vergezocht ook. Maar door de jaren heen was hij wel gewoon uitgegroeid tot één van de meest stabiele verdedigers van Ajax. Scoorde eigenlijk altijd wel een 7 en zakte bijna nooit meer door de ondergrens. Ook nog multi-inzetbaar dus hoewel ik hem de overstap gunde, vond ik het jammer om hem te zien vertrekken.

Nu heeft Ajax het achterin natuurlijk prima voor elkaar met Mazraoui/rensch op RB en Timber op Rcv. Allemaal spelers die een hogere bovengrens dan Joël hebben (in potentie). Maar als die wegvallen, ga je toch wel een stap achteruit. Klaiber is ok als backup, maar Veltman is beter en leverde door die afspraak minder op dan Klaiber kostte. Alvarez kan ook Rcv, maar is de laatste tijd goed bezig op het middenveld en Schuurs gaat echt nog wat te vaak de fout in. Dus zeker als vaste backup bij blessures had Ajax hem prima erbij kunnen houden. Maar goed, hij was toe aan een nieuwe stap en bij Brighton heeft ie niet die grote groep criticasters die hem onder een vergrootglas leggen.

Veltman ja wat moeten we erover zeggen
was heel stabiel bij Ajax en een degelijke speler om erbij te hebben
na mijn mening iets te vaak bekritiseerd in de media
bij elke doelpunt kreeg hij eigenlijk wel de schuld op zich
dit was niet terecht

de overstap naar Engeland is een juiste keuze
hogere club had hij niet moeten kiezen
dit is zijn podium
en straks kan hij terug kijken op een mooie carriere

Veltman was in principe vaak een zeer degelijke speler bij Ajax, maar af en toe maakte hij een rare fout of pakte hij een oliedomme (2de) gele kaart. Voor veel media en supporters gebeurde dit te vaak om in vergetelheid te raken. Dit zijn dingen die hem altijd zijn blijven achtervolgen en waar bij hem vaak het vergrootglas opgelegd werd. Wat dat betreft had hij zijn image gewoon niet helemaal mee in Nederland. Hij werd heel vaak als het zwarte schaap aangewezen wanneer er iets fout ging bij Ajax.

Mooi voor hem dat hij na een aantal prachtige seizoenen bij Ajax nu de kans heeft om in de Premier League te spelen en daar bij Brighton gewoon een gewaardeerde kracht is geworden. Aan inzet lag het ook nooit bij Veltman, maar het was gewoon geen uitzonderlijk goede verdediger. Echter wel een betere dan dat hij door velen wordt afgeschilderd.

Brighton heeft i.i.g. sowieso goede zaken gedaan, want voor een verdediger van Veltman's niveau + ervaring was hij natuurlijk echt een koopje voor een Premier league club.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax6965
2.AZ6128
3.PSV5832
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5128
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2714
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

169 fans
Verdediger, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Brighton & Hove Albion 24 1 3 0
2019/2020 Ajax 19 0 1 0
2018/2019 Ajax 9 1 3 0
2017/2018 Ajax 30 1 7 1
2016/2017 Ajax 30 0 7 1
Laatste voetbalnieuws

Woede na grove charge Veltman tegen Man United: ‘Hij brak bijna mijn enkel’

Bruno Fernandes was zondag niet bepaald gelukkig met Joël Veltman. De spelmaker van Manchester United werd door de verdediger van Brighton & Hove Albion namelijk hard aangepakt tijdens het duel op...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren