Grote zorgen over bijrol Joshua Zirkzee: ‘Dat klopt dan natuurlijk niet’

Woensdag, 31 maart 2021 om 12:35Rian Rosendaal

Roy Makaay zet vraagtekens bij de tijdelijke overstap van Joshua Zirkzee naar Parma. De voormalig topschutter van Bayern München bij de degradatiekandidaat ook geen basisplaats heeft weten te veroveren. Makaay vindt het vooral zonde dat de door Bayern verhuurde aanvaller als negentienjarige zo weinig aan spelen toekomt. Een aanstormend talent moest juist veel vlieguren maken in de beginfase van zijn loopbaan, zo luidt het oordeel.

"Ik heb hem een aantal keer aan het werk gezien als jonge speler van Feyenoord. En ik weet dat veel mensen toen razend enthousiast over hem waren", verklaart Makaay in een uitgebreid interview met Goal en SPOX. "En hij heeft in München inderdaad al laten zien dat hij over ontzettend veel talent beschikt. Maar als jonge speler is het wel van cruciaal belang dat je vaak aan spelen toekomt. In dat kader is de overgang naar Parma niet echt ideaal te noemen. Ik weet niet hoe de onderhandelingen precies zijn verlopen, maar dat je aan een verhuurperiode begint en dan niet speelt klopt natuurlijk niet. Dat doet zijn ontwikkeling geen goed en is ook nadelig voor Bayern." Zirkzee kwam tot dusver tot vier optredens voor Parma, al maakte de huurling geen enkele keer de negentig minuten vol.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Zirkzee werd onlangs ook al onder een vergrootglas gelegd door Hansi Flick. De Bayern-coach vond dat de jonge spits niet voldoende bezig was met het vak van profvoetballer en het niet zo nauw nam met de discipline bij der Rekordmeister. "Daar kan ik niet over oordelen. Maar als een trainer zoiets in de openbaarheid brengt, dan is dat wel een signaal naar de speler toe. Ik weet uit ervaring dat Bayern van alle spelers totale inzet en toewijding verwacht. Als je niet honderd procent geeft, dan heb je daar geen schijn van kans", aldus Makaay, die tussen 2007 en 2010 het shirt van Bayern droeg.

Voorlopig gaat alle aandacht in de voorhoede uit naar Robert Lewandowski, al is de Poolse topschutter vanwege een knieblessure enkele weken uit de roulatie. "Ik zou met hem een heel goed koppel hebben kunnen vormen, maar vlak ook iemand als Thomas Müller niet uit. Joshua Kimmich is trouwens ook een speler die ik ontzettend hoog heb zitten. Zo'n speler wil je als spits graag achter je hebben. Iemand die orders uitdeelt en niet te beroerd is om het vuile werk op te knappen. In mijn tijd bij Bayern deden Michael Ballack en Bastian Schweinsteiger dat. Dat waren ook bepaald geen slechte spelers", zo besluit Makaay.


Poll

Zie jij Joshua Zirkzee definitief doorbreken bij Bayern München?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door kenner1986)

Echt een verrassing is het natuurlijk niet dat hij weinig speelt. Met Cornelius en Pelle hebben ze meer ervaren spitsen binnengehaald en ervaring is toch vaak een dingetje in een degradatiestrijd. En dan is Inglese er ook nog, al ligt die er al een tijdje uit dacht ik.

31 maart 2021 om 12:39

Makaay heeft natuurlijk wel een punt als hij zich afvraagt of er dan geen afspraken over speeltijd gemaakt zijn want hier heeft niemand wat aan, toch?

31 maart 2021 om 13:37

Tja afspraken. En dan zeggen ze intern tegen Bayern “hij traint niet goed genoeg en hij speelt slecht”.

31 maart 2021 om 13:41

Eens. De enige vraag die je je dan kan stellen: kon je dit van tevoren inschatten?
Nu zal geen enkel team de competitie ingaan met het uitgangspunt om tegen degradatie te vechten, maar met enige vorm realisme: had je dit kunnen zien aankomen?
En vanuit kamp Munchen/ Zirkzee: als het doel is om speelminuten te maken, waren er dan geen betere opties?

31 maart 2021 om 15:15

Aangezien hij in de winterstop naar Parma gegaan is en zij toen al op degradatieplekken stonden, zou het heel erg zijn als hij dat niet had zien aankomen. Pelle is wel pas na zijn huur gehaald als ik het me goed herinner.

31 maart 2021 om 16:11

Dat is waar ook! Dan snap ik deze keuze vanuit Zirkzee eigenlijk helemaal niet!

In Italië stellen ze nooit 19-jarigen op die de taal, cultuur en het Italiaans voetbal nog niet kennen. Ik vond het toen al een hele domme keuze. Zirkzee zelf heeft toch wel een beetje verstand van voetbal? En zijn management en Bayern hadden hem natuurlijk ook naar een andere club moeten begeleiden. Hij zet zijn ontwikkeling eigenhandig stil.

31 maart 2021 om 12:44

Ja echt ook was dan naar feyenoord gegaan. Bekende omgeving, behoefte aan een goede spits. En nostalgisch ook het gevoel wat terug te doen voor je oude club in moeilijke dagen. Maar voor zijn eigen ontwikkeling had spelen bovenin de eredivisie toch ook meer opgeleverd. Maar voor Bayern ook, want Parma speelt totaal ander voetbal. Maar feyenoord is ook vaak de bovenliggende partij.

31 maart 2021 om 13:07

Hij heeft ongeveer 1 jaar bij Feyenoord op jeugdcomplex gelopen, dan zou in kader van iets terug doen voor oude club in moeilijke dagen ADO logisch zijn.

31 maart 2021 om 13:48

Maar dan vind ik het van Zirkzee een domme keuze. Je gaat toch eerst een oriënterend gesprek met de directie van Parma aangaan voordat je een beslissing maakt

31 maart 2021 om 13:50

Nouja de Ligt is een voorbeeld van dat dat wel kan. Maar alleen als je goed genoeg bent en dat is Zirkzee dus blijkbaar nog niet

31 maart 2021 om 14:02

Als Bonucci, Chiellini en Demiral niet allemaal tegelijk geblesseerd waren geraakt, dan hadden ze zelfs het talent de Ligt langzaam gebracht. Maar nu was er geen keuze en stond er naast de Ligt vorig seizoen af en toe een back in het centrum. Dus zelfs voor de Ligt is het geen vanzelfsprekendheid.

Is hij niet vooral schromelijk overschat omdat hij toevallig een paar keer op de goede plek stond bij zijn eerste wedstrijden? Want de keren dat hij meer minuten mocht maken, zag je al dat hij op veel vlakken flink tekort komt. En dan verwachten dat je als jong ventje een basisplaats krijgt bij een team dat in de serie A tegen degradatie strijdt is ook een beetje hoogmoedig. Pelle is een veel logischere optie voor parma, zeker op dit moment.

31 maart 2021 om 12:44

Alles behalve overschat..
Ligt er ook aan wat je dan van hem verwacht, maar is gewoon een heel groot talent. Dat heeft Bayern ook in hem gezien. Krijgt daar niet zomaar de kans als Lewa weg valt. Misschien niet niveau Bayern binnen nu en 2 jaar maar zeker wel een mooie toekomst.

De stap naar Parma is gewoon onbegrijpelijk en zeer dom. Voor alle betrokken partijen is dit niet te begrijpen.

31 maart 2021 om 13:10

Maar Bayern haalt ook niet voor niets Choupo moting. Zirkzee kreeg eerst kansen maar is vervolgens te licht bevonden en bij (jong) oranje heeft hij Malen, Boadu, Brobbey, Kluivert, sierhuis en blijkbaar zelfs Dani de Wit voor zich. Als je dan bedenkt dat normaal max 1/3 van een jong oranje team daadwerkelijk oranje haalt, is het niet gek om bedenkingen bij zijn kwaliteiten te hebben toch?

31 maart 2021 om 16:09

Heeft bij jong Oranje wel ook in de basis gestaan in het verleden.
En bij de andere jeugd teams is hij eigenlijk ook vaak basis geweest. Echter door de keuze voor Parma waar hij niet speelt is het nu ook logisch dat hij er niet bij zit.

Maar dit kan over een jaar weer totaal anders zijn natuurlijk als hij ergens zit waar hij wel weers peelt.

31 maart 2021 om 12:49

Ja dit zie je helaas wel vaker bij jonge spelers bij topclubs - het is een stuk makkelijker om er in een goed draaiend elftal met medespelers die elke bal goed raken uit te zien als een geweldig talent.

31 maart 2021 om 13:24

Ja en aan de andere kant is het een stuk moeilijker om daar tussen te komen. Ik vind het lastig in te schatten, maar ik denk dat als deze jongen naar Psv, Ajax of AZ zou gaan hij bij de grootste talenten zou horen. Misschien wel een leuke speler voor PSV als Malen vertrekt.

31 maart 2021 om 13:29

De topclubs laten altijd wel een paar van hun talenten spelen (bekerwedstrijden, invalbeurten), ook degenen waar ze niet echt toekomst in zien, omdat dit hun marktwaarde aardig opkrikt.

31 maart 2021 om 13:34

@memphisdepay.. Zirkzee is qua type wel echt heel anders en zou veel minder complementair zijn aan Zahavi. En dan laat ik zijn niveau nog buiten beschouwing.

JA snap totaal niet dat hij voor Parma koos..

Kon hij dan echt nergens anders heen? Dat zal toch zeker wel, al was het in de Bundes of Eredivisie..
Maar de degradatie teams zeker in Italië kiezen altijd voor ervaring. En als je weet dat Pelle dan ook nog komt is het dood en dood zonde.

Hoop oprecht dat hij in de uitverkoop gaat en Feyenoord hem (met investeerders) kan halen.

31 maart 2021 om 14:30

Was een hele vreemde keuze ja, toen al. Had dan gewoon naar de Eredivisie gegaan ofso. Zo slecht gekozen dit.

Het is voor elke speler van elke leeftijd natuurlijk belangrijk om veel te spelen. 19 jaar is nog ontzettend jong dus hij heeft nog tijd zat.

hij had nooit voor Parma moeten kiezen
in Italie stellen ze niet zomaar jongere gasten op
vooral niet als je ziet wat Parma al rond heeft lopen

het is hammer dat het zo moet gaan
vond in het begin als ik hem zag spelen bij Bayern hem een uitstekende indruk maken
hoop dat hij er nog bovenop komt en dat hij nog een mooie carriere tegemoet gaat maar ik vrees ervoor

Het was erg dom om naar Parma te gaan. Het is sowieso geen wereldtalent, dan kom je als 19 jarige echt geen basis te staan bij een ploeg die tegen degradatie strijdt. In Bayern II scoorde hij helemaal niet veel. Door pure noodzaak moest hij een paar keer bij het 1e invallen en scoorde hij wat goals omdat hij op de goede plek stond. Het zegt wel genoeg dat de structureel matig presterende Choupo-Moting als back up gehaald is door Bayern.

Hij had lekker naar de Eredivisie moeten gaan om veel te spelen, hier heeft hij heel weinig aan.

Tja Zirkzee is geen zelfstandige spits zoals meerdere ervaren spits dat wel zijn, het is een speler met een gebruiksaanwijzing, met Bayern-kwaliteits spelers zoals Kimmich of Goretzka die een perfecte pass op hem afleggen en hij op het juiste moment daar staat, die spelers heb je niet bij Parma. Daar heb je te maken met vooral heel defensieve ingestelde spelers zoals Kucka en Hernani die meer aan balverovering doen dan aan het afgeven van ballen.

Pellé en Cornelius zijn juist spitsen die wel de verdedigers afleiden en ervoor willen zorgen dat Parma scoort, terwijl Zirkzee een beetje met zichzelf bezig is, met het proberen te scoren van doelpunten en dat past niet echt bij een club als Parma die vooral heel defensief bezig is. Het was misschien beter geweest als Feyenoord Zirkzee gehuurd had i.p.v. Pratto, die zou in ieder geval beter imponeren.

31 maart 2021 om 13:00

Zirkzee wilde niet terug naar Feyenoord, omdat hij zijn eigen niveau te goed vond.

Hier kan toch niemand verrast over zijn? Een relatief late winterverhuur, naar een compleet ander land, een compleet andere voetbalcultuur en een club die in een compleet andere situatie zit. Hoezo had je verwacht dat een 19-jarige spits dat wel even zou winnen van Pelle en Cornelius? We hebben het over Italie, niet over de Eredivisie waar dit soort kansen eerder komen. Gewoon een domme keuze.

Leuke prijzenkast. Maar is niet beter dan castaignos destijds. Zwaar gehypet. Parma kom op gasten waar hebben we t over.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
T. MüllerAanvaller2610
L. SanéAanvaller264
A. SiebAanvaller00
R. HoffmannKeeper00
M. NeuerKeeper280
A. NübelKeeper00
L. SchnellerKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayern München.

0 fans
19 jaar

In de wandelgangen

Maandag 12 april
Georginio Wijnaldum is recentelijk aangeboden bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren