Thierry Henry verklaart drastisch besluit: ‘Zo hoort het niet te zijn’

Dinsdag, 30 maart 2021 om 09:18Yanick Vos • Laatste update: 09:32

Thierry Henry verwijderde vorige week zijn accounts op social media omdat hij schoon genoeg had van het racisme en online pesten. De 43-jarige Fransman vond het een goed moment om met een statement zijn standpunt duidelijk te maken. “Genoeg is genoeg”, aldus Henry, die maandagavond bij de BBC uitlegde waarom hij dit besluit heeft genomen.

“De dingen waarvan ik gewend was om ze te horen in de stadions en op straat, zie je nu steeds meer terug op social media. In het bijzonder in mijn community en het voetbal”, aldus de oud-voetballer van onder meer Arsenal en Barcelona. “Ik vond het tijd om een standpunt in te nemen en mensen te laten realiseren dat het niet oké is om online racistisch bejegend, gepest of aangevallen te worden.”

“Het kan een ongekende impact hebben op je mentale gezondheid”, zei Henry. “We kennen de gevallen van mensen die hierom zelfmoord hebben gepleegd. Genoeg is genoeg. We moeten actie ondernemen.” Henry hoopt dat zijn actie aanzet is tot meer. “Het is te eenvoudig om een account op te zetten en er vervolgens mee weg te komen.” De clubloze trainer noemt social media ‘geen veilige plek’. “Wilfried Zaha zegt dat hij bang is om de reacties te lezen op social media. Zo hoort het niet te zijn.”

Henry liet vorige week al weten het onbegrijpelijk te vinden dat er wél hard wordt opgetreden tegen inbreuk van auteursrechten, maar dat racistische uitingen en beledigingen niet strafbaar lijken te zijn. "De enorme hoeveelheid racisme en het pesten en de daaruit voortvloeiende mentale martelingen zijn te giftig om te negeren", zo schreef de onlangs bij Montreal Impact vertrokken coach op Twitter, Instagram en Facebook. "Er MOET enige verantwoording zijn. Het is nu veel te gemakkelijk om een account aan te maken, het te gebruiken om zonder gevolgen te pesten en lastig te vallen en toch anoniem te blijven."Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door constant kante)

Laat ze nou eens beginnen met het identificeren van jezelf als je een account wilt maken. Dat is zo een enorm grote eerste stap. Dan gaan heel veel mensen opletten op wat ze zeggen. En dan krijg je ook veel minder van die troll accounts die puur worden aangemaakt voor het belachelijk maken en uitschelden van anderen.

30 maart 2021 om 09:39

Dan bestaat privacy al helemaal niet meer.

30 maart 2021 om 09:43

Alsof de bedrijven nu nog niet weten waar je woont en hoe vaak je hun app gebruikt en met wie je praat en hoelang je op hun app zit. Kom op dat weten ze allemaal al. Privacy op internet is niet te doen.

30 maart 2021 om 10:00

Op je identiteitskaart of dergelijke staat echt nog wel informatie die niet zomaar terug te vinden is.

30 maart 2021 om 10:30

Privacy bestaat dan nog steeds, je bent niet verplicht een Social media account te hebben. Helemaal eens om een registratie plicht op te zetten, al zou het nog beter zijn wanneer we allemaal stoppen met de Social media.

30 maart 2021 om 11:25

Je kan gewoon in China gaan wonen hoor Goalski als privacy je niks waard is. We hebben bijna dagelijks grote dataleks. En als je eenmaal negatief in het systeem zit ongeacht of het je eigen schuld is of niet, kom je er niet uit en ga je kapot. Jouw twitter account is overigens te hacken. Wat als ik op jouw geverifieerde twitter account iedereen ga bedreigen. Eigen risico omdat je zelf een twitter account hebt gemaakt?

30 maart 2021 om 13:19

Inderdaad Lierse. Mensen die dit soort dingen roepen staan ook zo ver van de maatschappij vandaan. Goed idee van Groningen Hop. Ga maar ff kijken hoe het in China aan toe gaat

30 maart 2021 om 09:46

Hoe vreemd het ook klinkt: dit is inherent aan het internet en sociale media-platformen. Belangen als de privacy, het gevaar van censuur en onrechtmatige activiteiten als discriminerende uitingen en auteursrechtschendingen bewegen zich op een dun koord. Het is gewoon enorm lastig om tot regulatie te komen. Ik denk dat je de nadelige gevolgen dient ''te accepteren'' als je gebruik wilt maken van sociale media.

30 maart 2021 om 12:00

Exact dit, je bent niet verplicht Social Media te hebben. Het is het gevolg van een vrije keuze, dus dan kun je ook iets anders kiezen, zoals Henry nu ook gedaan heeft.

30 maart 2021 om 09:49

Eens. Dat zou kunnen helpen. Want het gaat echt bizar nergens meer over. Het fatsoen en respect is compleet zoek. Echt ziekelijk gewoon en soms zelfs frustrerend. Het helpt nergens mee en het wordt enkel erger. En dan heb je de media die ook sneaky provoceren om te verkopen en men trapt erin en gaat lekker door met al dat schandalige gedrag online. Je ziet echt afschuwelijke dingen hier en daar wat gewoon onbestraft blijft ook. Dat snap ik echt totaal niet. Dat is toch niet de maatschappij waar men naar toe wil en waarin men wil leven. Ik kan dat gewoon niet begrijpen. Het is zo makkelijk allemaal geworden, ziekelijke dingen spuwen vanuit een schermpje. Prima actie van Henry, hopelijk komt er meer aandacht voor en gaan landen er meer tegen doen, want dit kan niet zo door gaan.

30 maart 2021 om 09:57

De vraag is: wat doe je als wetgever? Ga je nog actiever platformen strafrechtelijk vervolgen? En maak je nepnieuws strafbaar? Dan begeef je je op glad ijs en krijg je het risico van censuur omdat platformen preventief uitingen zullen willen uitsluiten, zeker het bepalen wat nepnieuws is kan zo ongelooflijk lastig zijn. Misschien dat je gedragscodes kan afsluiten waarin sociale media-bedrijven zich ertoe verplichten bepaalde woorden te filteren, waardoor het schelden/beledigen op het internet lastiger wordt, maar zelfs dan zit je al aan de vrijheid van meningsuiting/het recht om bijvoorbeeld een parodie te maken. Ik vraag me ook af hoe je dat identificeren van jezelf bij een platform voor je ziet: moet je dan met biometrische kenmerken jezelf identificeren? Dat is best een grove privacy-schending, en als ik aansluit bij wat Arsenal hierboven zegt komt alsnog de privacy in intieme sfeer in het gedrang: al je kennissen/vrienden//familie en in potentie je werkgever zouden dan alles kunnen screenen wat je doet.

30 maart 2021 om 10:26

Wat moeten landen doen volgens jou? Welke wet en regelgeving bepaalt wat er kan op Twitter? De Amerikaanse, omdat het daar gevestigd is? Je weet als inwoner van Nigeria niet wat de regels van Amerika zijn. En wat als iemand een VPN gebruikt?

30 maart 2021 om 11:27

Nepnieuws is ook maar iets wat voor interpretatie vatbaar is. Nu.nl had bijv de wappies gecheckt over de vaccinatiepaspoort. Was allemaal vergezocht en onzin, half jaar later kwamen de eerste verhalen en nu komt het er? Wie moet achter tralies, de wappie die dit voorspelde op basis van data te vinden bij grote instanties, of de NU redactie die nieuws schreef dat achteraf hersteld moest worden? Je kan dan bijna geen krant of onderzoek starten, want als het geen feit is, is het fake news en heb je een probleem.

31 maart 2021 om 10:55

"nepnieuws is ook maar iets wat voor interpretatie vatbaar is."

Nee hoor. Nepnieuws is niet voor interpretatie vatbaar. Die definitie is vrij duidelijk. Ja, er zijn bepaalde mensen, vooral diegenen die zich zelf actief met nepnieuws, geknipte en geplakte filmpjes en andere misinfiormatie bezig houden, die dat soort drogredenen verspreiden, maar wat nepnieuws is dat is gewoon heel duidelijk. Het zijn de Piet Hoekstra's van deze wereld (die niet voor niets Peter Hoaxstra genoemd wordt) die dat soort onzin verzinnen. Maar hij was dan ook zelf Mr. Fakenews met zijn 'no go areas where they burn down politicians'. Om daarna voor de camera met een stalen gezicht zijn eigen uitspraak weg te zetten als 'fake News'.

Je hele verhaal over wappies en Nu.nl daar kan ik geen chocola van maken. Waar héb je het over?

30 maart 2021 om 10:24

Gelukkig houd je met je superverstandige idee al rekening met hackers. Of met het feit dat onze overheid (laat staan die van andere landen) nog geen 10% van de tijd weet waar het mee bezig is of wat het doet.

Nee, lijkt me echt een superslim plan om incapabele mensen (in dit land) of autoritaire regimes alle mogelijkheden geven om mensen te tracken, die zelf ook geen flauw benul hebben van hoe internet werkt en de voorwaarden nooit doornemen. Het zou me verbazen als ook maar een kwart van dit land begrijpt hoe het Belmenietregister werkt, laat staan complexere zaken als social media.

30 maart 2021 om 10:43

En waar begint het? Als je al leest dat in de politiek, bots uit china en rusland worden gekocht om posts van politieke partijen te liken dan heb je een behoorlijke weg te gaan. Daarnaast zoals Lierse zegt heb je te maken met privacy. Waar leg je de grens? De nederlandse partij (d66) is zelf degene dat bovenstaande heeft gedaan, dus een optie dat is aangedragen, maar nooit haalbaar is.

Als ze nou een soort QR code zetten op je id (of/met een sociale media activatiecode of weet ik veel wat), zonder verdere id gegevens en dat je die eenmalig kan scannen voor accounts. Of zoiets. Nu is het echt een bakermat voor idioten. Maar droeftoeteren vanaf je toetsenbordje. Echt helemaal met Henry eens. Edit: en als het racisme oid dan nog gebeurt, blokkeer je alle social media accounts van die QR.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Frankrijk

FIFA ranking: 2
99 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. AreolaKeeper
H. LlorisKeeper
L. DigneVerdediger
L. DuboisVerdediger
L. HernándezVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Frankrijk.

Frankrijk
529 fans
Coach, 43 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren