Valentijn Driessen: ‘Het was een inhoudsloos lafhartig statement'

Zondag, 28 maart 2021 om 08:21 • Laatste update: 08:32

Het Nederlands elftal droeg zaterdagavond voorafgaand aan het WK-kwalificatieduel met Estland (2-0) zwarte shirts met de tekst ‘Football supports Change’, om aandacht te vragen voor de wantoestanden bij de bouw van de stadions voor het WK in Qatar. Valentijn Driessen vond het statement allesbehalve sterk overkomen en noemt het onder meer ‘inhoudsloos’ en ‘lafhartig’.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door sirius)

Ja, ik vond het ook een slap statement, maar ze kunnen het toch nooit goed doen. Ze doen in ieder geval iets. Wat ze ook hadden gedaan er had kritiek gekomen. Slap maar iets. Meer kan ik er niet van maken.

28 maart 2021 om 08:38

Dan kun je net zo goed niets doen. Beter iets dan niets gaat voor mij niet op mbt dit onderwerp. Het zijn één voor één slappe zakken en uiteindelijk denken ze allemaal aan hun eigen belangen en carrière. Dit hele WK had uberhaubt nooit mogen plaatsvinden in dit land. Laat dit een leer zijn voor de toekomst.

28 maart 2021 om 08:45

Ben ik het zeker niet mee oneens, maar dit team ontbeert persoonlijkheden en er lijkt ook niet echt iemand de leiding te nemen. Dan krijg je dit soort '' groepsbeslissingen ''. Dit WK wordt niet meer teruggedraaid helaas. Doe gaat er gewoon komen. Kun je maar beter net als Noorwegen goede statements maken dan deze slappe hap inderdaad, maar iets is beter dan niets.

28 maart 2021 om 09:45

Het is ook best opmerkelijk dat we nu pas met z'n allen deze groep iets kwalijk nemen. Waarom niet meer de aandacht naar de knvb, de uefa of fifa die dit toernooi laten doorgaan. Of Ronald de Boer die promotor was? Nee, we verwachten nu een statement van een groep die hier niet bij betrokken is geweest. En leggen daar de vergrootglas op en worden boos omdat het kennelijk niet voldoende is. En waarom vinden wij een statement zo belangrijk. De laatste jaren zijn er wel meer toernooien geweest in dubieuze landen. Voor de El en CL reizen we gewoon af naar Rusland, terwijl die een vliegtuig vol Nederlanders de lucht uit hebben geschoten. Daar heb ik nooit een statement over gehoord.

28 maart 2021 om 10:06

@genieterr, Omdat die groep, met onze huidige aanvoerder voorop, er als de kippen bij was om VI te boycotten. Daarom verwachten mensen (ik zeker) wat meer actie vanuit hun kant.

28 maart 2021 om 13:25

Eens, al heeft de Fifa dat wel bepaald en niet NL. Dus als NL elftal heb je de "kans" om daar stellig in te zijn, afkeurend zijn. De extreemste stap is om helemaal niet te gaan (zou ik ook het beste vinden, dan maar geen WK een keer, die mensenrechten lijken me wat belangrijker om te "winnen". Als je dat dan niet doet omdat je al laf bent, maak dan in ieder geval een statement door het zwaar af te keuren. Maar als je dan komt met ‘football supports Change’, sorry hoor, doe dan niks. Dit maakt "ons als land" gewoon nog belachelijker dan 't al was. Het gaat echt werkelijk nergens meer over tegenwoordig. Je moet dit zien als een kans om een "change" te maken ... niet zeggen dat voetbal zorgt voor "change". Wat een slappe hap zeg ... ik schaam me er gewoon voor. Dan kun je beter niet hypocriet zijn en gewoon niks doen. Of beter nog, gewoon zeggen "fuck lives, enjoy football". Dat zou in ieder geval een statement met ruggengraat zijn.

28 maart 2021 om 10:58

Ze hebben gewacht tot Noorwegen en Duitsland al een statement hebben gemaakt en gezien dat die niet aangepakt werden hiervoor, het was dus veilig. Dit was gewoon een laffe actie, doe dan gewoon niets.

28 maart 2021 om 21:33

Volgens mij zeggen ze met deze boodschap juist dat ze geen boodschap af willen geven. Ze zeggen gewoon dat voetbal verandering teweeg brengt en niet dat zij het ergens niet mee eens zijn. Het is een klap in het gezicht van al die mensen die zo graag wilden dat ze wat wilden zeggen.

Persoonlijk vind ik dat de aanvoerder, in dit geval Wijnaldum had moeten zeggen dat ze geen statement gaan maken omdat ze politiek niet willen mixen, punt, klaar. Maar natuurlijk hebben de aanvoerder en vice-aanvoerder zich niet helemaal ongemoeid gelaten in een maatschappelijke kwestie die ook wel grenst aan waar het hier over gaat. Met andere woorden, Frank had De Ligt aan moeten wijzen als aanvoerder achter van Dijk, dan was alles goed gegaan. Wijnaldum is nooit een leider geweest, hobbelt altijd leuk mee, werkt hard, lijkt me een vriendelijke jongen, maar met zo'n slaapzak als coach kun je beter iemand hebben die goed uit zijn woorden komt, een topper is en sympathie heeft.

‘football supports Change’, ik zag het en dacht, ja, dat is precies het argument wat Qatar gebruikte om het WK te krijgen.
Maar goed, het enige statement wat écht indruk zou maken, zou zijn als alle landen zich zouden terug trekken.

28 maart 2021 om 10:06

Ik sluit niet uit dat de Noren of Duitsers dat doen. Als een het doet, volgen er hopelijk meer.

28 maart 2021 om 10:11

Ik sluit niets uit, maar ik betwijfel het ten zeerste. Het is allemaal politiek laveren tussen iets doen en niets doen, met als doel zo meteen te kunnen zeggen dat je iets hebt gedaan, terwijl er niets is gebeurd.

28 maart 2021 om 11:44

Ik snap die verheerlijking van de Noren en de Duitsers niet hoor? Die doen gewoon 100% hetzelfde als wat Nederland hier doet maar bij hen krijg je niet heel de tijd gelul?

28 maart 2021 om 12:47

Mee eens. Al die statements zijn net genoeg om de publieke opinie een beetje te paaien zodat ze uiteindelijk gewoon naar Qatar kunnen. Daar kun je de spelers niet zozeer op aankijken, maar (eind)verantwoordelijken bij de nationale voetbalbonden hebben bloed aan hun handen. Die hebben er alles aan gedaan om alles zo stil mogelijk te houden en doen nu alsof het ze wel degelijk iets interesseert.

28 maart 2021 om 13:01

Eens met Lierse, het statement van andere landen is net zo slap en zonder gevolgen. Denk je dat de hoge heren bij de Fifa staan te trillen van angst als de Duitsers met een slappe boodschap op hun shirt het veld opkomen?

28 maart 2021 om 10:35

Ik hoop dat Oranje alsnog zegt: wr gaan niet. Zelfs wanneer fifa dreigt met uitsluiting van volgende toernooi. Wellicht als er 1 over de dam is.... Net zoals 1978.

28 maart 2021 om 12:12

Ik ben erg benieuwd wie deze tekst heeft verzonnen inderdaad, want deze tekst zegt totaal niet waar we op gehoopt hadden, eerder het tegenovergestelde. Het sluit wel aan bij de slappe teksten van afgelopen week dat we moeten gaan om het aan het licht te brengen, maar is dat iets wat je op je shirt wil zetten? Volgens mij heb je het dan niet begrepen ..

Natuurlijk prima dat men een statement heeft gemaakt. Je ontkomt er ook niet aan. Echter was deze tekst dermate dubbelzinnig dat het eigenlijk niks zegt. Een beetje een holle frase. ‘football supports change’ kan overal op slaan en je legt niet direct de link met het WK in Qatar. Wat dat betreft hadden ze wel een sterkere tekst mogen maken.

28 maart 2021 om 08:42

Ik verbaas mij vooral dat er niemand opstaat en zich afvraagt wat dit nou eigenlijk voor statement is. Wat draagt het uit? Maar misschien zegt dat genoeg over de persoonlijkheden binnen deze selectie. Die zijn er niet als VVD er niet is.

28 maart 2021 om 08:57

Ik ga er vanuit dat de spelers dit niet zelf bedenken en er ook totaal niet mee bezig zijn. De communicatie afdeling van de Knvb verzint dit, regelt de tekst en zal er een verhaaltje bij verzinnen die de spelers houvast moet geven bij interviews. Meer moet je er niet achter zoeken. Geloof niet dat de situatie in Qatar echt een issue voor de spelers is, maar dat kunnen ze niet zeggen.

28 maart 2021 om 09:02

Direct ontslaan dan die gehele communicatie afdeling. Welke amateur bedenkt dit?

28 maart 2021 om 12:14

Is er dan geen enkele speler die zegt van wat is dit nou? Of gaan ze zich daar niet aan branden?

Ben het dit keer eens met Driessen. Dit was een "gras is groen" statement. Had ook over de bloembollen in Noord Holland kunnen gaan. Als de heren internationals hier over hebben nagedacht dan adviseer ik hun om dat niet meer te doen. Zeg maar niets meer en ga gewoon, want daar was het hun om te doen. Dit is een gemaakt protest om de buitenwacht te indruk te geven dat deze heren politiek en sociaal geëngageerd zijn. Maar dat zijn ze kennelijk niet.

Daarom is het ook beter dat men het alleen bij voetballen houd ipv een politiek statement te maken. Laat dit soort dingen aan de politiek over

Ik ben het niet vaak met Valentijn eens (eigenlijk nooit) maar spelers die als het in hun belang is heel duidelijk kunnen zijn, laten het nu wel afweten met dit slappe verhaal.

Het is heel fout wat ik nu ga doen hoor, dus reken me er niet op af, maar als we dit vergelijken met het activisme van de Oranje-selectie op het gebied van racisme, is dit statement slapper dan een bakje Senseo. Na een doelpunt de armen tegen elkaar om te laten zien dat er geen verschil is, keiharde statements, en nu? Een shirtje met een nogal ambigue tekst. Lekker gewerkt jongens.

28 maart 2021 om 09:26

Precies dat, schrijnend gewoon.

28 maart 2021 om 13:03

Waarom fout dan? Je geeft jouw mening en het snijdt hout. Je hoeft je niet schuldig te voelen om jouw mening te geven omdat er mensen zijn die hard roepen zonder iets te zeggen.

Opzich ben ik het wel eens met Driessen. Das nl een expert in lafheid. Zo is hij nu ineens verdacht stil over Ten Hag. 2x verliezen en Driessen staat weer vooraan. Over laf gesproken...

Sorry maar ik vind heel dit gebeuren zo hypocriet. De enige reden waarom er nu een statement wordt gemaakt is omdat het naar Qatar gaat. Dit is hypocriet zowel van de voetbalsupporter die nu hier iets tegen heeft als van die voetbalbonden die geen problemen hebben om hun markt te verruimen naar bepaalde landen waar mijn lak heeft aan mensenrechten, maar die zijn natuurlijk commercieel interessant. Waar is de boycot tegen die landen ? Wat ik vooral en Nederland triestig vind dat dit nu wordt gebruikt om racisme te bagatelliseren mede dankzij Johan Derksen en ik zie dat veel mensen in die val zijn getrapt.Ik nodig jullie trouwens allemaal uit om op te zoeken in Google naar de mineraal 'coltan'. De mineraal die gebruikt wordt voor tv's en smartphone waar mensen en ook jullie gebruiken maken om je mening te ventileren. Waar de batterijen voor elektrische auto's voor worden gemaakt. Je zal snel ontdekken dat er iets van mijnen en kinderen voor gemaakt zullen worden. Willen de mensen die smartphones, tables, etc. gebruiken en die vinden dat het WK geboycot moet worden aub dan stoppen met smartphones en laptop te gebruiken aub ? Selectieve verontwaardiging.Zegt men dat moet men stoppen te spelen tegen Polen met hun LGTBQI+ vrije zones en verminderen van hun rechten of Hongarije en Wit-Rusland ?

28 maart 2021 om 11:47

En dat is toch de enige juiste reden? Er gaat een WK door in een land en doordat dat WK doorgaat in dat land zijn er tienduizenden mensen slecht/inhumaan behandeld en zijn er duizenden doden gevallen. Volkomen logisch dat men dan als voetballer/voetbalsupporter een statement maakt, want er is een 100% link met het voetbal. Erg wat er in Polen gebeurt, erg wat er in Hongarije gebeurt, erg wat er in China gebeurt, erg wat het Vaticaan allemaal uitkraamt, maar dat alles heeft bitter weinig met voetbal te maken.

28 maart 2021 om 13:49

Heeft helemaal niet bitter weinig met voetbal te maken. Sponsorships die gesloten worden met Nike bv. waarvan geweten is dat ze de makers van die kleren aan hongerloontje werken? Kan je toch niet zeggen dat dat bitter weinig met voetbal te maken heeft. Ik vind dat je die redenering moet doortrekken dan als je echt iets wil betekenen.

28 maart 2021 om 15:50

Nike doet dat ook voor basketbal, atletiek,... De stadions in Qatar staan er alleen omdat er een wk voetbal gehouden wordt.

28 maart 2021 om 17:03

Ok omdat ze het voor andere zaken doen is het dan ok. Ik zie dit anders. Maar ieder zijn lenig natuurlijk.

Ben benieuwd of driessen met zn riool journalistiek krant het wk in Qatar volledig boycot en niks over de wedstrijden schrijft. Dan kan hij er wat over zeggen, anders niet

Wel goed media training proof statement. Als zon sjeik nu zegt, hey waarom doen jullie sat, kunnen we gewoon zeggen, nee joh we bedoelen change zoala doellijntechnologie, het was een protest daartegen. Mogen we nu wat oliegeld?

Qatar is een ver-van-mijn-bed-show. Verwacht men nou echt dat voetbalbonden het WK gaan boycotten, omdat een paar duizend mensen dood zijn gegaan?

Als je het negeert, dan gaat het vanzelf weg of ehh... het is maar net wat je er zelf van maakt...

28 maart 2021 om 13:00

Het blijft alleen niet bij negeren. De mensen die hun verantwoordelijkheid binnen de voetbalbonden niet hebben genomen, zijn deels verantwoordelijk voor de slachtoffers daar. De toekenning schreeuwde fraude en corruptie en na de eerste 5 maanden kwamen er al geruchten naar buiten over uitbuiting en slachtoffers. Toen hadden bonden allang met elkaar om de tafel gemoeten om Qatar te boycotten. Je weet namelijk al hoe die (eind)verantwoordelijken bij de nationale bonden denken: "ik buit ze niet uit en ik laat ze niet werken onder die omstandigheden, dus ik kan er helemaal niets aan doen". Echter gaat die vlieger niet op.

Ach ach, laten we als Nederland met dit soort dingen nou eens niet zo een grote broek aantrekken. Hier gaat ook genoeg mis. Ik vond de actie prima en gelukkig niet over de top. Maar Driessen moet morgen weer bij Derksen aanschuiven, dus vandaar dit frame.

We moeten toch inmiddels wel concluderen dat de Knvb gewoon een heel eng kliekje is. Altijd maar maar weer in het achterste kruipen van de meest corrupte organisatie ter wereld; één die letterlijk over lijken gaat. Daar is Qatar "slechts" het zoveelste voorbeeld van. Bonden hadden allang in moeten grijpen. Als alleen al de Europese bonden hadden gezegd: "wij gaan niet naar een land waar mensenrechten geschonden worden op die schaal en waar het stinkt naar corruptie en fraude". Dat had je duizenden doden, gewonden en andere slachtoffers gescheeld.

28 maart 2021 om 14:05

Om het over de aanstelling van twee mislukte coaches bij het grote- en Jong Oranje nog niet eens te hebben. Het is in Zeist niet eens een zesjescultuur, maar nog veel slechter. Zo kopieer je Den Haag (parlement) naadloos naar Zeist...

29 maart 2021 om 22:31

Je ziet het bij elke grote organisatie terug. Je moet een bepaald slag mens zijn om in die kringen te opereren. Empathie moet bijvoorbeeld niet of nauwelijks aanwezig zijn en ze denken dat hun "bescheiden" bubbeltje de manier is waarop bestuurd moet worden.

Ik ben er nog steeds niet achter waar die tekst nou precies op slaat. Zou zomaar uit de pen van onze PM kunnen zijn gevloeid. Die zegt namelijk ook nooit iets met woorden.

Deze schaar ik onder de noemer van ''het is nooit goed''. Ik snap ook niet echt waarom er nu zoveel ophef is om mensenrechten terwijl voorheen ''wij'' ook in China stonden met de Olympische Spelen en in Rusland helemaal niks boycotten tijdens het WK van 2018. Wij willen nu ook statements omtrent Qatar, Qatar is volop in het nieuws. Terwijl China ook weer lekker mag wegkomen met een hele genocide waar amper aandacht voor is. Ik zeg trouwens niet dat het niet erg is wat er in Qatar is gebeurd met de onderbetaalde arbeidsmigranten. Het is natuurlijk een grove schande dat er zoveel mensen dood zijn gegaan. Je kunt het ook ''vermoord'' noemen. Want die mensen worden door die overheid helemaal niet als mens gezien. Ik vind het alleen vrij apart hoe er nu wel zoveel aandacht is voor mensen rechten. Stel je voor het wordt afgepakt van Qatar. In welk land ga je dan spelen? Zoveel volkomen onschuldige landen zijn er echt niet. Of gaan we dat wat Qatar doen onder een ergere noemer scharen dan wat de VS bijvoorbeeld doet? Was er zoveel ophef geweest als het WK in de VS was geweest of was iedereen gewoon vrolijk doorgegaan met hun leventje? Terwijl de VS (net als Rusland) met verkiezingen in andere landen bemoeit, verschillende landen destabiliseert (vorig jaar werden ze nog betrapt toen Trump's actie vs. Venezula mislukte), je hebt nog steeds met Guantanamo Bay te maken (mensenrechten?) vele problemen omtrent racisme en een overpopulatie in de gevangenissen. Nummer 1 in de wereld met gevangenen. O ja, en ze erkennen niet eens het internationaal tribunaal in Den Haag. Best wel schokkend hoe hoog zij boven de wet staan. Mijn punt is dat er wel heel weinig landen zijn waar je zonder morele problemen een WK zou kunnen houden. Ik ben de acties van Qatar niet goed aan het praten, zoals ik eerder zei het is verschrikkelijk wat daar gebeurt. Ik vraag mij slechts af wat voor alternatief mensen willen. Dat zou betekenen dat je nooit een Wereld kampioenschap zou kunnen organiseren in 99% van alle landen. Dus het volgend WK in Canada. Daarna in Zwitserland. Daarna weer in Canada. Daarna weer in Zwitserland. Daarna weer in Canada. Daarna weer in Zwitserland. Of nee wacht eens even. Canada doet ook mee aan allerlei militaire acties van de VS + bondgenoten. Gewoon dan maar een stukje neutraal grond droogleggen in het midden van internationale wateren?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 14
2219 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
M. de LigtVerdediger
D. DumfriesVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Vrijdag 7 mei
Arsenal heeft een bod van 9 miljoen euro uitgebracht op Thilo Kehrer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren