‘Ik zat zó diep in de shit, dat ik financieel gezien geen uitweg meer zag’

Maandag, 29 maart 2021 om 11:21Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 11:42

Uitgerekend tijdens zijn eerste buitenlandse avontuur, gaat het in de zomer van 2018 verschrikkelijk mis voor Leon de Kogel. De voormalig spits van FC Utrecht en Go Ahead Eagles komt op Malta in een taxi terecht die de verkeerde afslag neemt op een rotonde, waarna een frontale botsing volgt. De Kogel kijkt de dood in de ogen en wordt met spoed overgebracht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, waar hij krijgt te horen dat het nog maar de vraag is of hij ooit nog kan lopen. Nu, bijna drie jaar later, ziet de wereld er heel anders uit voor de voormalig doelpuntenmaker. Voetballen op niveau zit er niet meer in voor De Kogel, maar tegen een bal trappen met zijn zoontjes is de makelaar in wording al heel wat waard.

Door Mart Oude Nijeweeme

Mentaal gaat het goed, fysiek had De Kogel graag een stap verder willen zijn. Dat zit er helaas niet in. De vorderingen rond de revalidatie zijn gestaag afgenomen, waardoor De Kogel qua fysieke gesteldheid niet verder zal komen dan hij nu is. “Het gaat zoals het gaat”, vertelt de voormalig aanvaller in gesprek met Voetbalzone. “Ik kan lang niet alles, maar ik doe het ermee. Ik kan lopen en daar ben ik al heel erg mee gezegend.” Dat De Kogel ooit nog zou kunnen lopen, was lange tijd geen vanzelfsprekendheid. Kort na zijn ongeluk kreeg hij in het ziekenhuis te horen dat artsen twijfelden aan het feit of hij ooit nog op eigen benen zou kunnen staan. “Ik dacht: wat jullie zeggen, klopt niet. Ze zeiden dat ik nooit meer kon lopen, mijn knie kon buigen of kon staan. Kijk waar ik nu sta.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Het is een onwaarschijnlijk resultaat van jaren hard werken. De Kogel weigerde zich neer te leggen bij de woorden van de specialisten en besloot zijn eigen pad te bewandelen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werkte hij in de gym aan zijn herstel. Niet om ooit weer als profvoetballer aan de slag te gaan, die droom had hij inmiddels laten varen. Wel had hij heel lang goede hoop om als (jeugd)trainer ergens aan de slag te gaan, maar ook van die ambitie heeft hij noodgedwongen afscheid moeten nemen. “Dat deed wel even zeer. Ik heb bij de KNVB een trainersopleiding gevolgd en ben een tijdje jeugdtrainer geweest bij mijn amateurvereniging, SV Houten. Dat ging mij op een gegeven moment verschrikkelijk tegenstaan. We gaven die training met zijn tweeën, maar ik kon heel weinig voordoen. Dat was zó confronterend. Het is nooit echt een droom geweest, maar je ziet wel een mooie ambitie in rook opgaan.”

Leon de Kogel beleefde zijn beste tijd bij Go Ahead Eagles en FC Utrecht, waar hij uitgroeide tot publiekslieveling.

De Kogel kreeg de kans om bij FC Utrecht aan de slag te gaan als jeugdtrainer. Althans, de club had een lijntje uitgegooid. Jeugdtrainer bij zijn FC Utrecht. De club waar hij als kleine jongen op de tribune zat. Zijn vader en broer hadden een seizoenkaart, zelf mocht hij af en toe mee. Niet wetende dat hij jaren later als spits zou scoren in het shirt van zijn jeugdliefde, om vervolgens uitzinnig van vreugde te juichen voor de Bunnikside, waar zijn vrienden stonden. “Ik was een jaar of zestien, speelde bij Houten. Ik scoorde als eerstejaars A-junior zo vaak, dat andere clubs kwamen kijken. Ajax, Feyenoord, Vitesse, FC Utrecht, ze waren er allemaal. Ik hoorde van iedereen dat er scouts langs de lijn stonden, maar dat wilden ze mij niet zeggen. Men was bang dat ik zenuwachtig zou worden en daardoor niet meer zou presteren, terwijl ik het juist alleen maar leuk vond.”

Uiteindelijk ontving De Kogel van alle geïnteresseerde clubs een brief op de mat. Een brief waar iedere kleine jongen van droomt. “Ik ook op dat moment. De brief van Utrecht sprak mij direct het meeste aan. Ik ben een jongen uit de buurt en had bij Utrecht de meeste kans om het eerste elftal te halen. Mensen zeiden wel: ‘Waarom ga je niet naar Ajax? Daar hebben ze de beste jeugdopleiding’. Ik had het beste gevoel bij Utrecht. Dat was mijn eigenwijsheid, denk ik. Gelukkig liet mijn familie de keuze aan mijzelf. Ik heb daar geen moment spijt van gehad en heb bij Utrecht de mooiste wedstrijden uit mijn voetbalcarrière mogen spelen. Wedstrijden tegen Liverpool en Napoli, ik ben opgeroepen voor Jong Oranje toen Luuk de Jong doorschoof naar het grote Oranje. Dat pakt niemand mij meer af.”

Ook bij Go Ahead Eagles groeide De Kogel al snel uit tot publiekslieveling. Zijn extreme honger naar doelpunten en innige band met de supporters maakten dat hij, overal waar hij kwam, op handen werd gedragen. “Ik heb geen flauw idee hoe mensen mij herinneren. Ik hoop als doelpuntenmaker”, lacht De Kogel. “Ik was bij iedereen geliefd. Bij Utrecht omdat ik een jongen van de club was, bij Go Ahead omdat ik doelpunten maakte.” De Kogel had een belangrijk aandeel in de promotie van Go Ahead naar de Eredivisie in 2016. De Deventenaren eindigden het seizoen 2015/16 als vijfde in de Keuken Kampioen Divisie en verzekerden zich daarmee van het spelen van play-offs om promotie. Na te hebben afgerekend met VVV-Venlo, volgde in de finale een tweestrijd met De Graafschap. Na een klinkende 4-1 overwinning in eigen huis, schoot De Kogel Go Ahead drie dagen later naar een 1-1 gelijkspel in Doetinchem, waarmee de promotie bezegeld werd.

Leon de Kogel promoveerde in 2016 met Go Ahead Eagles naar de Eredivisie, nadat de Deventenaren in de finale over twee wedstrijden hadden afgerekend met De Graafschap.

Heel lang duurde het avontuur op het hoogste niveau echter niet, toen Go Ahead een jaar later als nummer achttien alweer degradeerde uit de Eredivisie. De Kogel besloot zijn heil vervolgens elders te zoeken, toen begin 2018 het Catalaanse UE Cornellà zich meldde voor de spits. De Kogel tekende voor anderhalf jaar bij de club uit de Segunda División, maar zou zijn contract bij de derde club van Barcelona nooit uitdienen. Uitgerekend toen hij in een vrij weekend besloot naar Malta te gaan, waar op dat moment een aantal vrienden een luxe villa met privézwembad hadden gehuurd voor een korte vakantie, ging het verschrikkelijk mis voor de oud-voetballer.

Er was op die bewuste avond, halverwege juni 2018, een strandfeest gaande. “Iemand van de vrienden ging op het laatste moment niet mee op vakantie, waarna ze vroegen of ik over wilde komen vanuit Barcelona. Dat leek mij wel wat. Ik was daar met drie vrienden en wilde na het feest nog even de stad in met een vriend. We stapten in de taxi en opeens nam de chauffeur de verkeerde afslag op een rotonde. Hij ging tegen het verkeer in. De eerste auto konden we nog ontwijken, maar de tweede boorde zich frontaal in onze auto. Aan de kant waar ik zat.” De Kogel voelde in eerste instantie weinig pijn, maar nam hardop afscheid van zijn dierbaren en keek vervolgens naar beneden naar zijn linkerbeen, dat volledig was opengereten. Zijn knie stond naast zijn been, het bot stak door zijn huid en er ging veel bloed verloren.

De Kogel werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar een zes uur durende operatie aan zijn linkerbeen volgde. Artsen stelden dat hij gescheurde knie- en kruisbanden had, een verwoeste meniscus en een op meerdere plekken gebroken dijbeen. Met een stellage werd vervolgens alles aan elkaar gezet en gehouden. Door het bloedverlies balanceerde De Kogel zelfs even op het randje van de dood. Van Nederlandse doktoren kreeg hij te horen dat hij blij mocht zijn dat hij nog leefde. “Ik denk er nog wel eens aan terug. Dat komt keihard binnen als artsen zeggen dat je wellicht nooit meer kunt lopen. Achteraf gezien is het bizar hoe het allemaal gegaan is en dat ik sta waar ik nu sta. Ik heb hulp gehad van een psycholoog, dat heeft mij enorm geholpen. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan.”

Uitgerekend tijdens zijn eerste buitenlandse avontuur, raakte Leon de Kogel in 2018 zwaargewond aan zijn linkerbeen. Einde voetbalcarrière.

Desondanks wordt De Kogel nog steeds geconfronteerd met momenten dat het niet gaat zoals hij wil. Als hij aan het voetballen is met zijn zoontjes bijvoorbeeld. “Natuurlijk heb ik gevreesd dat ik mijn zoontjes niet normaal zou kunnen opvoeden. Dat doe ik nog steeds soms. Het liefst zie je je kinderen onbezorgd groot worden. Dat geldt voor mij niet anders. Aan de andere kant ben ik heel blij dat ik überhaupt tegen een bal aan kan trappen. Daar heeft het heel lang niet naar uitgezien. Dat is ook zo’n beetje het enige wat ik nog kan en mag. Ik maak geen vorderingen meer. Het is confronterend dat je dingen niet kunt die je voorheen wel kon. Dat zijn de zware momenten. Ik heb op internet nog wel eens naar de foto’s van het ongeluk gezocht, om te zien of ik het kon herinneren. Dat kon ik niet.”

Buiten alle ellende rond het ongeluk, kreeg De Kogel ook nog eens te horen dat de verzekering niet alles dekte. Zijn club Cornellà weigerde om zijn volledige salaris uit te betalen en ook van de taxichauffeur hoefde hij geen enkele vorm van medelijden te verwachten. “Het ongeluk loopt nog steeds. Met de club is alles inmiddels afgerond. Ik heb niet alles teruggekregen, maar wel een deel.” Om de zwaar getroffen De Kogel enigszins tegemoet te komen in alle bijkomende kosten, besloot een trouwe Utrecht-supporter een benefietwedstrijd te organiseren tussen Jong FC Utrecht en Go Ahead Eagles. Medische missers op Malta, een ambulancevlucht naar Nederland en acht operaties maakten dat De Kogel financieel gezien aan de grond zat. Het benefietduel bracht uiteindelijk enkele tienduizenden euro’s in de portemonnee van de gewezen spits, maar het mooiste volgde misschien wel na afloop van het duel.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Leon de Kogel (@leondekogel)

Een telefoontje van Hakim Ziyech. “Ik wil je graag helpen”, zei hij. “Nee, ik kende hem niet. Een aantal van zijn vrienden wel. Ik had wel gehoord dat hij een heel goed persoon is. Hij hoorde mijn verhaal en was bereid om mij financieel te ondersteunen. Uiteindelijk heb ik daar de advocaatkosten van kunnen betalen. In het begin denk je: ik wil dat niet hebben, dat hoeft niet. Ook al is het goed bedoeld. Maar ik had het gewoon nodig. Ik zat op dat moment zó diep in de shit, dat ik financieel gezien geen uitweg meer zag. Dat er dan mensen zijn die je op deze manier zorgen uit handen nemen, geeft een ongelooflijk dankbaar gevoel. Zonder hen had ik nooit gestaan waar ik nu sta. Met Hakim heb ik nog steeds goed contact. Hij vraagt hoe het met me gaat en we praten over Chelsea. Gewoon, de simpele dingen. Hij heeft een verschrikkelijk goed hart.”

De grootste les die De Kogel leerde de afgelopen jaren, was dat het leven niet te voorspellen is. “Het klinkt cliché, maar je moet genieten met wat je hebt. Het kan zomaar voorbij zijn.” De mindset die hij zichzelf eigen maakte gedurende zijn voetbalcarrière en slopende revalidatietraject, hoopt hij in zijn nieuwe maatschappelijke carrière door te trekken. De Kogel gaat sinds kort door het leven als makelaar. “Dat doe ik sinds november. Ik heb als voetballer veel huizen gehad en het wereldje trok mij altijd al wel. Het spelletje interesseerde me. Om er voor de klant het maximale uit te halen. Als ik een huis moet kopen, bijt ik me er helemaal in vast. Uiteindelijk draait het om geld en zit je er ook wel eens naast, maar het is een wereld waarin ik mij thuis voel. Of ik ooit terugkeer in de voetballerij? Misschien als zaakwaarnemer. Maar daar denk ik nu nog niet aan.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door magnetics)

Mooi om te horen dat het nu relatief goed gaat. Prachtige herinneringen aan zijn eerste seizoen bij eagles. Leek me een ook een goede gozer. Zo zie je maar weer hoe 1 moment je leven compleet kan veranderen, hoe cliché het ook klinkt. Kan het me niet voorstellen hoe verschrikkelijk het is. Gelukkig lijkt hij er mentaal goed in te staan. Ook echt prachtig van Ziyech en dat hij er ook niet mee te koop liep, dan zie je dat het oprecht is. Hopen dat leon stapje voor stapje vooruit gaat. Gelukkig heeft hij het tegendeel van de artsen bewezen en kan hij in iedergeval nog met zijn zoontje voetballen.

28 maart 2021 om 08:19

Leon schoot ons dat jaar persoonlijk naar de ED. Prima spits toen

28 maart 2021 om 21:18

Ik vind Ziyech zo´n ongeloofelijk top kerel. Eerst werd die door een deel van nederland als een vervelende en misschien zelfs nare kerel neergezet maar hij is gewoon altijd oprecht en eerlijk en dat is altijd te sieren. En daarnaast doet die ook zulke acties waarvan we alleen van de geholpe persoon horen dat het zo is. Heeft hij misschien dus al vaker gedaan dan dat wij weten.

Zo zie je maar weer, als een club of voetbal makelaar aan je kan verdienen staan ze allemaal voor je in de rij, maar kom je het noodlot tegen ben je opeens afhankelijk van mensen die wel een hart hebben

Lees ik goed dat de benefietwedstrijd enkele tientallen euro's opleverde? Hoezo zo weinig of is dat een foutje?

28 maart 2021 om 10:29

Was 24000 euro als ik me niet vergis, wat later bijgevuld is door ziyech (geen idee hoeveel).

Respect voor Ziyech. Wat Ziyech wekelijks binnen krijgt zorgt er voor dat de zorgen van iemand anders al makkelijk kunnen verdwijnen en dat doet veel.

28 maart 2021 om 10:41

Ziyech is wel een top kerel. Ze kennen elkaar niet eens echt.

28 maart 2021 om 10:53

Het is een voorbeeld voor ieder rijk persoon op aarde. Dit zijn gewoon van acties de zijn karakter tonen op een hele mooie manier. Niks meer dan respect hiervoor

Was laatst ook al een andere voetballer die werd geholpen door Ziyech. Ik heb mijn beeld van Ziyech een tijdje terug al helemaal bij moeten stellen. Wat ook voor hem pleit is dat hij er niet mee te koop loopt.

Ik vind het verschrikkelijk dat jongens als Ziyech in Nederland een reputatie hebben dat ze "lastig" zijn. Hij loopt er niet mee te pronken dat die anderen helpt en doet vanuit de anonimiteit. I.p.v. ideale schoonzonen die alleen maar alles doen om een wit voetje te halen als Frenkie de Jong, van de Beek, de Ligt etc. moeten we een voorbeeld nemen aan prachtjongens als Ziyech die dit doen omdat ze oprecht een groot hard hebben.

28 maart 2021 om 15:05

Fijn om te zien dat er steeds meer mensen doorheen kijken. Jongens zoals Frenkie worden opgehemeld vanwege hun zogenaamde ideale schoonzoon beeldvorming wat vaak niet eens klopt. Geef mij maar een echte persoon met echte gevoelens.

28 maart 2021 om 15:20

Jij snapt het Fan2016! Zij doen enkel leuk voor de camera om bij mensen een gevoel te creëren dat ze sympathiek zijn en zijn totaal niet oprecht. Het perfecte bewijs hiervoor is Kuyt, iedereen hield van hem als speler omdat die zo sympathiek was maar nu na zijn carrière kotst bijna iedereen hem uit omdat het een act was. Zoals jij al zegt geef maar "echte" mensen en niet van die robots die er tegenwoordig zoveel zijn.

29 maart 2021 om 08:54

De Jong en De Ligt zijn echt wel oprecht en het is helemaal niet gespeeld. Ook prima jongens. Dat Ziyech een groter hart heeft staat wel vast, wat een mooie vent.

29 maart 2021 om 14:42

Wie weet doen De Jong, De Ligt en Van de Beek dit soort dingen ook. Weten wij veel? Te makkelijk om hen er zomaar bij te halen.

Goede gast die Leon. Blijft een held bij alle clubs waar hij heeft gespeeld. Verschrikkelijk wat hij heeft mee gemaakt. Gelukkig is hij mentaal sterk en kan hij zijn kids zien opgroeien en een 'normaal' leven leiden.

Hulde voor dit stuk, VZ! Fijn om weer wat over De Kogel te horen, goed dat het weer ietsje beter met hem gaat, voor wat het waard is (aangezien hij dus blijkbaar fysiek niet echt meer vooruit gaat). En wat heeft die Ziyech een hart van goud zeg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Go Ahead Eagles

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.NEC26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. OratmangoenAanvaller190
F. RossAanvaller50
M. SpiridakisAanvaller00
W. HahnKeeper190
S. JansenKeeper00
A. NoppertKeeper00
J. SchuurmanKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Go Ahead Eagles.

Nederland
12 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 19 januari
FC Utrecht wil clubtopscorer Bart Ramselaar niet kwijt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren