Thierry Henry is racisme spuugzat en verwijdert alle accounts op social media

Vrijdag, 26 maart 2021 om 12:43Rian Rosendaal • Laatste update: 12:57

Voor Thierry Henry is de maat vol. De oud-aanvaller van Arsenal, Barcelona en Frankrijk kondigt vrijdag aan dat hij met ingang van zaterdag niet langer actief zal zijn op zijn social media-kanalen. Henry wil pas aan een terugkeer denken op het moment dat de bedrijven achter de platformen op social media daadkrachtig gaan optreden tegen onder meer racisme en online pesten.

Henry vindt het onbegrijpelijk dat er wél hard wordt opgetreden tegen inbreuk van auteursrechten, maar dat racistische uitingen en beledigingen niet strafbaar lijken te zijn. "De enorme hoeveelheid racisme en het pesten en de daaruit voortvloeiende mentale martelingen zijn te giftig om te negeren", zo schrijft de onlangs bij Montreal Impact vertrokken coach op Twitter, Instagram en Facebook. "Er MOET enige verantwoording zijn. Het is nu veel te gemakkelijk om een account aan te maken, het te gebruiken om zonder gevolgen te pesten en lastig te vallen en toch anoniem te blijven."

"Totdat dit verandert zal ik mijn accounts op alle sociale platforms uitschakelen. Ik hoop dat dit snel gebeurt", voegt de bezorgde Henry daar tot slot aan toe. Het bericht van de voormalig topschutter is al duizenden keren geliket op Twitter en Instagram en de reacties op het besluit zijn overwegend positief. Veel volgers vinden het moedig dat Henry zich openlijk durft uit te spreken over de donkere kant van het internet.Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door millonario)

Het ligt imo niet perse aan het platform zoals Facebook en Instagram (uiteraard zullen ze er wel wat aan kunnen doen). Maar meer aan de de idioten die nou eenmaal op deze wereld leven. Die vinden altijd wel weer een manier om iemand te beledigen. Gewoon verplicht een kopie van je ID opsturen voordat je een account mag aanmaken, dat lijkt me een mooi begin.

26 maart 2021 om 13:17

Facebook en Twitter zijn inderdaad niet de aanleiding dat er racistische berichten worden verstuurd. Maar ze faciliteren het wel en doen veel te weinig om een veilige omgeving aan te bieden aan diegene die het platform willen gebruiken zoals het bedoeld is. Het wordt inderdaad tijd dat je alleen een account aan kunt maken als je met naam en toenaam bekend ben. Hier hangen zeker ook weer andere gevaren aan, zoals het feit dat ik deze partijen niet vertrouw met iets delicaats als mijn ID bewijs, maar er moet echt iets aan gebeuren.

26 maart 2021 om 13:18

Heb je gelezen met hoeveel regelmaat er de afgelopen tijd datalekken zijn op grote schaal. Vervolgens stel jij voor om iedereen een kopie van zijn ID op te laten sturen voor alle grote social media gebruikers. Hoewel ik je beweegredenen snap, denk ik dat dit hele andere risico’s met zich mee brengt op het gebied van privacy en identiteitsfraude.

26 maart 2021 om 13:48

Eens. Die Social Media bedrijven krijgen juist te veel macht

26 maart 2021 om 13:50

Helemaal waar Eetje. Daarbij is anonimiteit gewoon belangrijk. Wat je beter zou kunnen doen is een twee stappen verificatie opstellen waarbij je zowel een email account als een telefoonnummer vraagt. Bij een een (perma)ban zowel het nummer als adres verbannen. Nieuwe email aanmaken is makkelijk, maar een nieuw telefoonnummer is al een groter obstakel.

26 maart 2021 om 13:18

Inderdaad, zou heel veel schelen. Het mooie is dat als Henry die gasten vol in beeld zou brengen dat hij dan als onvolwassen wordt gezien (babel) en dat het dan 'maar' ventjes van 12 zijn die hij te hard aanpakt. Mooie statement van Henry, maar eigenlijk heel triest dat het zo moet.

26 maart 2021 om 13:18

Facebook verdient bakken met geld aan zijn platform. Het minste dat ze kunnen doen is er voor zorgen dat mensen die rotzooi posten gebanned worden.

26 maart 2021 om 13:57

En dan je gegevens maar in de handen geven van die vuile techbedrijven die jouw data voor alles en nog wat gebruiken. No thanks.. racisme moet aangepakt worden en snel ook maar het is niet alleen racisme wat zich afspeelt op sociale media. Van doodsbedreigingen tot pesterijen tot zelfmoorden.. social media is gewoon een plek geworden waar je alles kan roepen tegen iemand en ook nog eens anoniem. Dat stopt niet alleen bij racisme maar raakt iedereen..

26 maart 2021 om 14:26

Helemaal mee eens. Ik denk dat het een goed punt is dat ID-verificaties worden opgemaakt. Uiteraard dienen daarbij wel privacyoverwegingen in acht te worden genomen en daarbij strikt te worden gecontroleerd op ID-fraude, maar ID-fraude is in beginsel al verboden dus dat voorziet in een voldoende anker voor mogelijkheden voor wat betreft daadwerkelijke verificaties van accounts.

26 maart 2021 om 14:55

Verplichte kopie van je ID?
Je hebt zelf geen profiel op VZ met je hoofd en echte naam...

Verplicht een kopie van je ID man man man ik schrik hier van. We horen elke week de ene naar de andere data lek en gegevens die op straat liggen, maar laten we nog meer data verplicht vastleggen. Voetbalzone heeft gewoon mijn I.p. adres. Zij kunnen precies achterhalen wie ik ben op moment dat ik nu iemand bedreig of iets dergelijk. Hoe meer regels en hoe meer controles er zijn hoe slechter het gaat. En vooral social media. Social media weet alles van je, social media heeft maar 1 bedoeling en dat is verdienen aan jou.

26 maart 2021 om 16:35

Ja geef die bedrijven nog meer macht! Volgens mij zijn er altijd idioten geweest. Vroeger nog meer dan nu, echter heb je nu dus social media waarop je het met een klik wereldwijd kunt verspreiden waar het vroeger niet verder kwam dan je eigen (lijfelijke) netwerk. Oftewel social media moet juist minder macht krijgen!

26 maart 2021 om 16:56

Nee maar ze kunnen wel harder en beter dit soort zaken aanpakken. Het is hetzelfde als een land hun criminelen e.d. maar niet of weinig straffen. Gewoon harder optreden, veiliger te werk gaan. Dit gaat zo helemaal fout joh. Het fatsoen en respect vervaagd zo compleet! Het is net als een kind in een snoepkamer, waarvan je zegt niets aanraken he, maar hij doet het toch en daarna doe je niks, kijk je alleen toe totdat die hele kamer wordt opgegeten (even krom gezegd). Nu handelen. En er zijn genoeg manieren. Zoals je aan geeft wellicht of wat dan ook! Ik snap het werkelijk niet dat er weinig of niets aan gedaan wordt. En men moet ook stoppen met het belangrijker vinden van de zogenaamde vrijheid van meningsuiting want dat is ook meteen een issue. Veel geschreeuw en al vele kwalijke zaken worden onder het mom van weg gewuift. Maar er dient een grens te zijn! Indien je tenminste een fatsoenlijke maatschappij wil hebben.

Goedzo Henry. Dit is een superslim en supergoed besluit. Reden dat ze snel tegen auteursrechtschendingen optreden is omdat ze financieel verantwoordelijk worden gehouden voor de nalatigheid. In het geval van privacyschendingen, racisme en alle andere soorten misbruik is dat niet het geval. Meldingen maken kan, daar gaat dan behoorlijk tijd overheen en de daders worden nauwelijks bestraft. Platformen hebben een te groot reikwijdte om zulke nalatigheid nog te pikken.

26 maart 2021 om 13:20

De platformen zijn sowieso te machtig. Opslitsing zoals in elke andere bedrijfstak plaatsvindt als een bedrijf teveel macht heeft lijkt me gewenst.

26 maart 2021 om 13:35

Helemaal waar. Het is ongelofelijk dat bijv. de verkoop van instagram en whatsapp aan FB is toegestaan. Daarnaast moeten we Belastingen heffen op datacollecties en safe harbour bescherming beperken. Te lang is er internationaal stil gestaan.

26 maart 2021 om 13:47

Amazon gebruikt onze infrastructuur om pakketjes bij ons te brengen helemaal gratis inderdaad.

Wat is er racistisch aan Facebook of Insta? Die zitten daar bovenop, bij het minste geringste bannen ze mensen.

26 maart 2021 om 13:51

Juist. Omdat ze vrezen voor dit soort ophef, juist of onjuist, doen ze bij het minste geringste gekke dingen. Bij juist of onjuist heb ik het dus niet over daadwerkelijk racisme hé

26 maart 2021 om 14:08

Dat is natuurlijk niet waar. Ja de grote namen als een Trump worden verbannen als ze over de grens gaan. Maar onbekenden die racistische dm's of berichten sturen worden vaak over het hoofd gezien. Heb zelf ook geregeld berichten gerapporteerd die overduidelijk te ver gingen en dan krijg je een automatisch berichtje terug dat ze het ze het hebben bekeken en niet vinden dat het in strijd is met de policy. Het is natuurlijk ook bijna onmogelijk om alles te controleren en ze zullen vast een deel aanpakken. Maar het is wel duidelijk dat deze platformen nog grote stappen kunnen zetten.

Je staat sowieso te kijken van alle crap op internet. Racisme is nu in het nieuws, maar moet je voor de grap is een keer kijken onder een bericht van bv de VVD of GL. Ook hier is heel veel haat. Zelfs onder een bericht dat een moeder haar dochter een kus geeft staan de meest belachelijke en kwetsende dingen. Ik denk dan ook dat het voor Henry en andere gewoon een simpele keuze is: deal with it of stop er gewoon mee. Voor mij de reden dat ik geen FB, twitter of andere zooi meer heb. Met uitzondering van voetbalzone, want daar houden we het altijd netjes.

26 maart 2021 om 15:57

Wat is VVD en GL?

26 maart 2021 om 18:04

Virgil van Dijk en Glenn Loovens, zoek maar eens op insta

Beetje vreemd, want wat verwacht Henry dat deze bedrijven dan moeten doen? Elke idioot opsporen die die onzin digitaal deelt? Veel succes daarmee.

26 maart 2021 om 16:00

Racisme is gewoon strafbaar. Evenals bedreigingen, laster e.d. Hier horen ze juist tegen op te treden. Je kan moeilijk een platform beginnen, miljoenen binnenharken maar als het erop aankomt je handen weg trekken met: het is lastig om dit te controleren.

26 maart 2021 om 18:46

Ik zeg ook nergens dat het niet strafbaar is, dus daar zijn we het al langer over eens. Het is voor een bedrijf echter heel lastig om elk individu op te sporen en daarnaast ook nog eens moet bewijzen dat die persoon daadwerkelijk racistische opmerkingen online plaatst + een racistische filosofie er op na houdt. Dat kost veel werk en geld, en daar beginnen die bedrijven echt niet aan. Idioten zal je altijd hebben helaas, lafaards die zich achter een toetsenbord verbergen en mensen aanvallen op huidskleur, religie en geslacht.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Frankrijk

FIFA ranking: 2
99 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. AreolaKeeper
H. LlorisKeeper
L. DigneVerdediger
L. DuboisVerdediger
L. HernándezVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Frankrijk.

Frankrijk
529 fans
Coach, 43 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren