Erling Braut Haaland en consorten onthullen statement tegen Qatar

Woensdag, 24 maart 2021 om 21:18Dominic Mostert • Laatste update: 23:14

De spelers van Noorwegen hebben voorafgaand aan de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar hun onvrede laten blijken over de mensenrechtensituatie in Qatar. Erling Braut Haaland en consorten droegen tijdens de warming-up een wit shirt met de tekst 'Respect, op en naast het veld'. Vlak voor de aftrap trokken de spelers weer een ander shirt aan met de tekst 'Mensenrechten, op en naast het veld' en daarmee poseerden ze tijdens het zingen van de volkslieden.

Dinsdag werd al duidelijk dat Noorwegen broedde op een statement. "We werken aan iets concreets", zei bondscoach Stale Solbakken op de persconferentie. "We willen druk uitoefenen op de FIFA om nog directer en steviger strenge eisen neer te leggen bij de autoriteiten in Qatar." In Noorwegen ontstond met name in de afgelopen weken weerstand tegen het WK in de oliestaat. Zes Noorse clubs en een mensenrechtenorganisatie dringen er bij de voetbalbond van Noorwegen op aan om het omstreden WK te boycotten.

De wedstrijd tussen Gibraltar en Noorwegen maakt deel uit van de kwalificatiepoule van Oranje. Met Jonas Svensson en Fredrik Midtsjö zijn twee spelers van AZ vertegenwoordigd in de basiself. Noorwegen plaatste zich driemaal voor een WK: in 1938, 1994 en 1998.Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door ajax/barca2014)

Kijk dat is tenminste een begin van iets. Beter dan het slappe statement van Nederland. Waar ze bij andere zaken met shirts, handgebaren, knielen een duidelijk statement wilde maken kwam er nu niet meer dan ja we moeten iets doen want t is niet goed wat er gebeurt. Of wacht misschien was het statement wel door zo verschrikkelijk slecht de kwalificatie te beginnen. Op een enkeling na was het echt dramatisch.

24 maart 2021 om 21:59

Nederland maakt toch een groot statement. Wij willen niet naar dat WK in Qatar.

24 maart 2021 om 22:46

Niet het grapje van wat Wesley naar Rafael had gestuurd jatten he 😀Was overigens wel een goede

"zes Noorse clubs en een mensenrechtenorganisatie dringen er bij de voetbalbond van Noorwegen op aan om het omstreden WK te boycotten." Noorwegen is wat mij betreft op meerdere vlakken een gidsland. Het klinkt in ieder geval alsof ze daar de kwestie meer serieus nemen, en de universele mensenrechten hoger in het vaandel hebben staan. Als ik gister naar de Knvb luister , krijg ik niet het gevoel alsof het ze iets boeit, die zien het meer als een vervelend hindernisje in aanloop naar hun voetbalvakantie in Qatar. Het lijkt er vooralsnog niet op dat er voetbalbonden zijn die een boycot overwegen. Ik vraag me af of er nog spelers gaan opstaan en individueel besluiten om niet te gaan, daar zou ik oneindig veel respect voor hebben.

Lekker bezig Noren! Zo moet dat. Complimenten.

Oranje had met de wedstrijd van vandaag anders ook best een sterk statement afgegeven.

Zo pak je dat aan, zelf actie ondernemen. Maar helaas, onze oranje vedettes trekken alleen hun mond open als het in eigen belang is.

Klasse Noorwegen. Oranje, nu goed opletten. Zo kan het dus ook.

De Sjeiks zitten te trillen op hun massief gouden wcpotten, ze dragen een T shirt.

24 maart 2021 om 22:49

Ik ben het met je eens. Ik denk dat ze daar in Qatar al een soort van superioriteitsgevoel hebben gekregen door dat WK gewoon te kopen. Natuurlijk hebben eerdere landen hun WK’s ook gewoon opgekocht, maar dat waren ten minste wel voetballanden met een uitgebreide voetbalinfrastructuur. Het feit dat een land als Qatar nog stadions moet bouwen en enkel een WK in de winter kan organiseren bewijst gewoon dat het enkel om status gaat. Mensenrechten zijn in het Midden Oosten sowieso niet heel erg doorslaggevend. Totaal andere cultuur dan bij ons in het westen. Maar ja, de Noren toen ten minste iets. Onze internationals hadden ook met een dergelijk gebaar kunnen komen.

Met alle respect, maar NL wordt uitgemaakt voor laf omdat ze geen statement maken maar Noren worden geprezen door een actie met een shirtje? Beetje hypocriet. Met een shirtje ga je ook heel weinig tot niets bereiken.

25 maart 2021 om 11:24

Maar waarom worden dit soort dingen dan wel gedaan bij Blm? Zijn de levens van al die mensen uit Bangladesh, Pakistan en India dan minder waard? Die mensen zijn nota bene gestorven door juist die stadions voor het WK te bouwen. Voetbalgerelateerder dan dit ga je het niet meer krijgen. Als je dan een uitgesproken mening over racisme en ongelijkheid in Nederland hebt, dan kan je dat toch ook wel doortrekken naar Qatar waar je nota bene een WK hoopt te gaan spelen. Naar mijn mening hadden onze internationals zich over dit soort gevoelige zaken afzijdig moeten houden. De hele situatie in Qatar kon je makkelijk aan de Fifa kunnen toeschrijven. Maar door hun uitlatingen over ongelijkheid en racisme in Nederland hebben ze zich in een hoek gemanoevreerd waardoor ze snel hypocriet lijken.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Noorwegen

FIFA ranking: 44
8 fans
Actuele wedstrijden

SeizoenClubW
2020/2021 Borussia Dortmund 26 25 2 0
2019/2020 Borussia Dortmund 15 13 0 0
2019/2020 Red Bull Salzburg 14 16 2 0
2018/2019 Red Bull Salzburg 2 1 0 0
2018 Molde FK 25 12 1 0
Laatste voetbalnieuws

Dortmund brengt vraagprijs Sancho met tientallen miljoenen naar beneden

Borussia Dortmund heeft de vraagprijs voor Jadon Sancho naar beneden bijgesteld, zo weet Goal donderdag te onthullen. Voor de 21-jarige vleugelaanvaller moet in de nieuwe situatie minimaal negentig miljoen euro worden...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 7 mei
Arsenal heeft een bod van 9 miljoen euro uitgebracht op Thilo Kehrer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren