Andy van der Meijde: ‘Ik wil Mo Ihattaren wel begeleiden, geen probleem’

Vrijdag, 26 maart 2021 om 07:27Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 23:41

Andy van der Meijde gaat met zijn Youtube-serie Bij Andy in de auto in gesprek met voetballers en andere bekende Nederlanders om ze tijdens een autorit in zijn BMW stevig aan de tand te voelen over alles wat er speelt. Voetbalzone zocht de voormalig profvoetballer op om te spreken over de keuzes van bondscoach Frank de Boer, de situatie rond Mohamed Ihattaren en het WK van 2022 in Qatar, waar de laatste weken veel om te doen is door een spraakmakende publicatie van The Guardian.

Door Kalum van Oudheusden & Mounir Boualin

De afgelopen week ging het in de media hoofdzakelijk over het Nederlands elftal en de definitieve selectie van De Boer. Meest opvallende afwezige is Wout Weghorst, die zijn meerdere moet erkennen in Luuk de Jong en, ondanks beduidend betere statistieken dan de aanvaller van Sevilla, voorlopig geduld moet hebben bij Oranje. "Het is enorm klote voor Wout", laat Van der Meijde zijn licht schijnen over de keuze van De Boer. "Als je zo goed presteert in de Bundesliga, in zo’n zware competitie, dan word je daar toch gek van? Ik zou gek worden denk ik."

Het artikel gaat verder onder de video
Andy heeft te doen met Weghorst: 'Ik zou gewoon bedanken'
Meer videos

Als Van der Meijde in de schoenen van Weghorst had gestaan, hoefde de bondscoach niet meer bij hem aan te kloppen. "Ik zou bedanken. Donder maar op. Ik zou zeggen: 'Ik hoor er toch bij? Ik scoor in Duitsland en ik word niet geselecteerd. Wat moet ik nog meer doen'. Van der Meijde zelf kwam tussen 2002 en 2004 zeventien keer uit voor Oranje en wist in die reeks interlands een keer te scoren. De oud-aanvaller maakte zijn debuut onder toenmalig bondscoach Dick Advocaat en speelde een belangrijke rol op het EK van 2004, toen hij met het Nederlands elftal wist door te stoten tot de halve finale.

De Boer gaf dinsdag op de persconferentie aan dat het niet selecteren van Weghorst zijn 'moeilijkste beslissing' was. In de media was eveneens veel te doen om Mohamed Ihattaren, die zowel door De Boer als collega Erwin van de Looi niet werd opgenomen in de selecties van respectievelijk Oranje en Jong Oranje. "Ihattaren hoort natuurlijk gewoon bij Oranje als hij fit is en geen gezeik heeft", gaat Van der Meijde verder. "Hij is het grootste talent van Nederland. Mo moet onder mijn vleugels meegaan. Ik begeleid hem wel, geen probleem. Ik ben serieus. Het zou zonde zijn als hij alles weg zou gooien nu."

Ihattaren hoeft de laatste weken niet meer te rekenen op een basisplaats van PSV-trainer Roger Schmidt en de spelmaker viel afgelopen weekeinde tegen AZ vier minuten in. Het niet selecteren van de middenvelder leidde tot veel verontwaardiging, mede doordat voormalig bondscoach Ronald Koeman in 2019 uitgebreid poseerde voor de camera met Ihattaren nadat laatstgenoemde bekendmaakte voor Oranje uit te willen komen. "Hij moet zelf gaan beseffen dat hij wakker moet worden nu. Over drie of vier jaar is het misschien te laat. Hij kan mooie dingen gaan doen en belangrijk zijn voor Nederland. Hij heeft voor Nederland gekozen, daar zijn we blij mee", zo oordeelt Van der Meijde.

Van der Meijde denkt niet dat de keuzes van De Boer en Van de Looi ertoe gaan leiden dat Ihattaren straks bedankt voor Oranje. “Met alle respect, Marokko heeft goede spelers, maar ik denk dat Nederland meer kwaliteit heeft en meer wereldtop is dan het Marokkaanse elftal", zegt Van der Meijde. "Marokko heeft geweldige individuele spelers, alleen wil het als team niet lukken. Omdat ze allemaal belangrijk willen zijn en willen scoren. Als dat verandert, dan gaan ze omhoog. Als ze echt een team worden, is het klaar."

De persconferentie van Oranje in aanloop naar het WK-kwalificatieduel met Turkije werd door De Boer, die achter de tafel werd vergezeld door Georginio Wijnaldum, afgetrapt met een statement over het WK in Qatar. "Het gaat allemaal om geld", is Van der Meijde van mening. "Wat als wij niet zouden gaan, Nederland zijnde? Dan zou heel Nederland op zijn kop liggen. Dat is de andere kant. Het is moeilijk. Ik heb respect voor de mensen in Qatar die er werken en in die omstandigheden leven. Misschien zijn die mensen ook wel blij dat ze werk hebben."

Na afloop van de persconferentie wenste Wijnaldum nog even terug te komen op een vraag van verslaggever Pascal Kamperman van ESPN, die zich afvroeg waar Oranje concreet mee zou kunnen komen als statement tegen de slechte arbeidsomstandigheden rond de bouw van de stadions. Kamperman refereerde daarbij aan de racisme-discussie, toen Wijnaldum openlijk uitsprak van het veld te stappen. "Voetbal is verbroedering, liefde voor elkaar", aldus Van der Meijde. "Je moet niet al die dingen erbij gaan halen. Het lijkt wel alsof je tegenwoordig op ieder klein dingetje wordt aangesproken. Je bent gelijk een racist. Je hebt gelijk een stempel. Kom op, ik ken geen racisme. Ik ben opgegroeid in een multiculturele samenleving. Wat is racisme voor mij? Ik ken het niet."Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door arnout108)

White privilege reacties incoming, maar helemaal eens met Andy.

Andy zegt hier inderdaad wel wat. Komt slimmer over dan normaal. Een beetje no-nonsense, maar dat zien we tegenwoordig te weinig, naar mijn mening. Hij zegt waar het fout zit met Qatar boycotten. De andere kant van de medaille is namelijk ook dat daar 85% van de werkzame bevolking een gastarbeider is die blij is werk te hebben en naar hun maatstaven verschrikkelijk veel geld verdient voor zijn familie.

25 maart 2021 om 08:06

Het hele probleem met Qatar is toch juist dat ze arbeiders zoeken uit de aller armste landen van de wereld. Je kunt het dan ook wel goed vinden dat ze die mensen meer geld bieden dan de lonen in hun eigen land maar eigenlijk is het gewoon schofterig. Qatar heeft al het geld van de wereld en nog doen ze er alles aan om zo goedkoop mogelijk arbeiders te krijgen. Als ze die mensen nou goed onderdak en goede arbeidsvoorwaarden gaven dan was het opzich prima geweest maar nu is het gewoon de aller armste van de wereld uitbuiten in plaats van helpen.

25 maart 2021 om 17:29

Hier staan ook gewoon legers Polen in de productie omdat jij en ik niet voor hetzelfde geld het werk willen doen, wat dat betreft zijn onze handen dus niet veel schoner dan die van de Quatarezen. Het duidelijk kwalijke aan deze hele zaak was het inperken van de bewegingsvrijheid en de arbeidscondities. Mensen uit andere landen halen om goedkoper te werken, moeten wij maar niet over oordelen.

26 maart 2021 om 00:36

Laten we ff proberen geen parallel trekken tussen de Polen die hier minimumloon krijgen en de slaven daar, die beginnen met een schuld en zo onder dwang onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken.

26 maart 2021 om 01:44

@schwarz

En toch heeft Shorty1991 een punt. Jij bagitaliseert hoe Polen hier leven, omdat ze het beter hebben dan de gastarbeiders in Qatar... Zo makkelijk hebben Polen het hier niet in Nederland kan ik je uit ervaring vertellen

26 maart 2021 om 07:52

Mensen een spiegel voorhouden wordt hier niet gewaardeerd. Zoek maar eens op hoe de mensen die kobalt winnen voor onze Iphone's werken en leven en welke levensverwachting zij hebben. Dat willen we natuurlijk niet zien, we willen wel altijd het nieuwste model. Wat dat betreft zijn we echt niet beter.

26 maart 2021 om 13:33

@shorty, Het is opzich een leuk punt maar toch vind ik het niet te vergelijken. Polen zit gewoon in de Europese Unie dus de werknemers die hier legaal werken hebben precies dezelfde voorwaarden als een Nederlander die hetzelfde werk zou doen. Mensen uit een buitenland halen is geen enkel probleem maar mijn punt was meer dat je ze wel redelijke voorwaarden moet bieden. Wat Qatar doet is mensen die niks hebben naar hun land halen om voor veel te weinig geld iets te bouwen. Dat vind ik je als land al best wel een kutland. Als je dan de mensenrechten schendingen er nog bij optelt dan kom je onder de streep uit bij het woord schofterig om mezelf maar eens te quoten.

Je kunt je inderdaad afvragen of banen waar geen Nederlander zin in heeft niet gewoon te weinig loon krijgen, maar dat is in geen enkel opzicht te vergelijken met Qatar en hoe de mensen daar werken.

'kom op, ik ken geen racisme. Ik ben opgegroeid in een multiculturele samenleving. Wat is racisme voor mij? Ik ken het niet.'

Waarschijnlijk is dit in zijn hoofd een goed bedoelde reactie, maar hij spreekt zich vanuit een bepaald perspectief tegen, als hij beweert dat hij in een multiculturele samenleving is opgegroeid en vervolgens zegt dat hij racisme niet kent .

25 maart 2021 om 00:51

Ik denk dat hij bedoelt dat hij het in zichzelf niet herkent. Tuurlijk weet hij dat er mensen zijn die met racisme te maken hebben.

25 maart 2021 om 07:53

Het punt dat Van der Meijde maakt is wel een interessante. Partijen die de multiculturele samenleving ter discussie stellen krijgen weinig stemmen in een grote multiculturele stad als bijvoorbeeld Amsterdam. Terwijl ze het in de eenvormige gemeenschap zoals in Urk heel goed doen. De beste manier om je vooroordelen weg te laten nemen is simpelweg in contact komen met mensen van andere culturen. Van der Meijde heeft zelf natuurlijk ook met spelers met allemaal verschillende culturele achtergronden gevoetbald van kleins af aan.

26 maart 2021 om 09:28

Uiteindelijk heeft veel ook te maken met vooroordelen. Zo generaliseren wij graag alle Amerikanen als dik en dom. Ze denken allemaal dat Amsterdam de hoofdstad van Denemarken is (of wij allemaal weten wat de hoofdstad van South Carolina is). Zo is er ook weinig belangstelling voor aziatisch racisme (waarvan Aziaten in de VS vaak naar de BLM groepen wijzen) zo kon Gordon ook nog grappen maken over Chinezen en kwam hij er nog aardig mee weg. Veel mensen in Nederland leven in hun eigen sociale cocon en denken dan niet te discrimineren maar weten inhoudelijk niets van andere bevolkingsgroepen. Maar langs elkaar heen leven is wat anders dan niet discrimineren. On topic: ik hoop niet dat Andy zich met het voedingspatroon van Mo gaat bezighouden.

Ik vind het helemaal niet erg vinden als die WK niet doorgaat. Doen we gewoon een extra EK. Als het gaat om het feest maakt het ons weinig uit of het nou een EK of een WK is.

Ik ben verre van een moraalridder, maar bier zuipen en voetbal kijken met de kennis dat 7000+ slaven zijn vermoord om die stadions bouwen zit mij niet zo lekker. Air Qatar ga ik ook niet meer vliegen. Dan maar wat extra betalen om naar Azie te gaan.

24 maart 2021 om 23:43

Ik ben meermaals in VAE geweest en daar veel gastarbeiders gesproken, ook in Oman geweest ook gastarbeiders gesproken. Het zijn interessante gesprekken want die mensen zijn oprecht blij werk te hebben, 'goed' betaalt te krijgen en iets voor hun familie te doen. Dat gezegd hebbende heb ik natuurlijk maar een selectie gesproken en is de vraag of ze de waarheid spreken; maar dat vind ik deels eigen verantwoordelijkheid.
Het is best een lastige kwestie, die mensen reizen er vrijwillig heen voor een betere toekomst, maar zo goed is het niet geregeld in die landen dus die mensen lopen best veel risico op een arbeidsongeval, in Europa zou dat gelijk een ramp zijn, daar wordt er makkelijker over gedaan. Ik twijfel eveneens over de cijfers 6.500 mensen is echt veel, de vraag is ook of ze direct aan het werk overlijden of aan de gevolgen van fysiek werk + temperaturen. Wij kennen die temperaturen niet, maar hoe zou dat bij ons zijn? In een hittegolf bij ons overlijden ook meer mensen met een zwak gestel, daar is de warmte zoveel meer.
Ik vind het echt een moeilijke kwestie, het is echt een gegeven dat je waarde moet hechten aan de mensen die voor je werken. Ik ben het ook met je eens dat het mij geen zak uit maakt of het een EK of WK is maar persoonlijk zie ik graag een WK in Qatar omdat het wat anders is, omdat we daar echt een verschil kunnen maken en een beetje van onze wereld naar hen kunnen brengen. Als we weglopen maken we denk ik een veel kleiner verschil dan als we ze aanmoedigen om het nog beter te doen. Uiteindelijk doen die mensen ook hun best en is hun doelstelling niet om zoveel mogelijk mensen dood te laten gaan bij het werk dat ze voor hen uitvoeren.
Ik vlieg dus wel met Air Qatar of Emirates, ga wel voetbal kijken en zou zelfs daar graag naar toe gaan. Maar als ik daar ben probeer ik wel die mensen te begrijpen, te doorgronden hoe zij er tegenaan kijken en probeer ik ze ook inzicht te geven in mijn perspectief of het perspectief van de 'westerse wereld' en misschien blijft er iets hangen en vinden zij een weg in hoe zij het graag willen en beter kunnen en willen maken.

25 maart 2021 om 08:01

Onderdrukking van de onderklasse of het nou strafarbeiders in China, huishoudhulp uit de Filipijnen of Indonesie of de sweat shops in Zuid-Azie betreft is een probleem. We moeten ons niet vastpinnnen op het aantal mensen. Dat er veel te veel mensen het slachtoffer zijn is een feit. Onderdrukte mensen kunnen ook niet openlijk praten want de kans op straf (zoals het afpakken van hun paspoort) is immens. Het gaat erom dat we door ons gedrag dit probleem kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld door alleen produkten te kopen die gemaakt zijn zonder dat er slavernij aan te pas kwam. Nike is toevallig net in het nieuws nu ze geen katoen uit een specifieke provincie uit China meer willen kopen. Het is wat laat maar je ziet dat er beweging is nu.

25 maart 2021 om 10:28

Ik weet niet precies welk punt je wilt maken maar het lijkt me logisch dat je producten koopt zonder dat er slavernij aan te pas komt. Slavernij is iets uit het verleden toen we dachten dat mensen handelswaar waren, zoals we nu of onze huiskatten en honden denken. Wat toen normaal was is niet absurd en wat over 200 jaar absurd is is misschien vandaag wel normaal.

Ik probeer daarom altijd dingen in de tijdgeest van toen te zien zonder te oordelen. Maar goed daar kan je ook van alles op aanmerken. Het is in ieder geval goed om te zien dat bepaalde waarden zoals geen slavernij nu ook echt worden uitgedragen

Sorry hoor, maar Van der Meijde lijkt me nu juist de laatste persoon die geschikt is om Ihattaren te begeleiden. Als het gaat om leven als prof, discipline en de juiste keuzes maken, heeft hij geen geweldige voorgeschiedenis. Of het moest gaan om het type coaching "doe niet wat ik heb gedaan!", maar dat kan ik Ihattaren ook wel vertellen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Nederland

FIFA ranking: 14
2218 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
M. de LigtVerdediger
D. DumfriesVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

41 jaar
13 fans
Aanvaller
SeizoenClubW
2011/2012 WKE 6 0 0 0
2008/2009 Everton 2 0 0 0
2007/2008 Everton 0 0 0 0
2006/2007 Everton 8 0 1 0
2005/2006 Internazionale 0 0 0 0

In de wandelgangen

Maandag 12 april
Georginio Wijnaldum is recentelijk aangeboden bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren