Vitesse-directeur hekelt beeldvorming: ‘Geen satellietclub van Chelsea’

Maandag, 22 maart 2021 om 12:07Rian Rosendaal • Laatste update: 12:50

Johannes Spors grijpt een interview met Goal aan om de soms negatieve beeldvorming rondom Vitesse recht te zetten. De Arnhemse club wordt vaak gezien als een satellietclub van Chelsea, dat de Arnhemse club gebruikt om voornamelijk jonge spelers te stallen. De technisch directeur van Vitesse benadrukt echter dat de samenwerking met de Londense club anders in elkaar zit.

Vitesse profiteert volgens Spors vooral van het feit dat Vitesse-eigenaar Valeriy Oyf goede contacten onderhoudt met Roman Abramovich, de steenrijke eigenaar van Chelsea. "Beide eigenaren kennen elkaar goed, dat is het uitgangspunt", zo verklaart de technisch eindverantwoordelijke van Vitesse. "Dat is waar het allemaal vandaan komt. Eerlijk gezegd is het niet meer dan dat. De onderlinge band is goed." De vorig jaar bij Vitesse aangestelde Spors heeft zelf ook goed contact met Chelsea en dan met name op technisch vlak.

"Ik heb een goede band met technisch directeur Petr Cech, die ik al een poosje ken. We wisselen soms van gedachte, praten over voetbal en bespreken spelers van zowel Vitesse als Chelsea. De communicatie verloopt altijd heel vlotjes." Om er gelijk aan toe te voegen: "Eerlijk gezegd heb ik ook veel van dit soort gesprekken met andere grote clubs en het contact verloopt altijd naar tevredenheid. Iedereen weet ook dat we niet slechts een satellietclub zijn, er worden in dat kader ook geen contracten opgesteld en dat is in het verleden ook nooit voorgekomen", stelt Spors in duidelijke bewoordingen.

"Er vinden prettige gesprekken plaats met clubs en wij als Vitesse zijn daar zeer gelukkig mee. Het is een goede zaak dat een grote club als Chelsea met ons van gedachte wil wisselen", zo vervolgt Spors zijn uitleg. "Ik ben hier nu een jaar werkzaam en de geschiedenis qua huurspelers is belangrijk. We moeten er echter nog steeds voor zorgen dat iedereen ervan overtuigd is dat het de juiste stap is." De 'td' van Vitesse geeft gelijk een voorbeeld: "Voor de komst van Armando Broja heb ik echt moeten vechten. Het is niet zo dat Chelsea gelijk zei: 'Hier heb je hem!' Nee, ik moest hem echt overtuigen. Als hij 'nee' had gezegd, dan was het niet doorgegaan. We moesten Chelsea overtuigen dat dit het beste voor hem was."

Broja was vorig jaar zomer alweer de 29ste speler die in het laatste decennium op huurbasis de overstap maakte van Chelsea richting Vitesse. Naast de aanvaller ruilden in het verleden onder meer Mason Mount, Lewis Baker, Matt Miazga, Nemanja Matic en Bertrand Traoré the Blues tijdelijk in voor de club uit Arnhem. Het aantal zou in de toekomst kunnen teruglopen, want de FIFA werkt aan een plan om clubs per seizoen maximaal acht spelers van boven de 22 jaar te verhuren.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door juggler)

'het aantal zou in de toekomst kunnen teruglopen, want de Fifa werkt aan een plan om clubs per seizoen maximaal acht spelers van boven de 22 jaar te verhuren.'

Deze regel maakt me erg blij, al mag de leeftijdsgrens van mij wel naar 20 jaar. Man City had vorig jaar volgens mij rond de 30 spelers verhuurd over heel Europa.

22 maart 2021 om 13:31

Is een begin. Ik hoop, zonder leeftijdsgrens maximaal 8 spelers.

22 maart 2021 om 13:39

dat maximaal 8 spelers mag van mij ook prima nog gehalveerd worden. Maar dan zullen ze ook iets met de terugkoopclausules moeten gaan doen, anders kan je heel makkelijk een speler verkopen voor 100 euro met een verplichte terugkoopclausule van 99 euro een jaar later bij wijze van spreken.

22 maart 2021 om 14:19

Of dan gaan voetbal clubs gewoon andere clubs kopen om daar spelers te stallen. City Football Group heeft al tien clubs in haar bezit. Zulke regels zullen nadelig zijn voor de iets kleinere clubs die niet zomaar een andere club kunnen kopen om dit op te lossen.

22 maart 2021 om 14:00

Vites heeft er de laatste seizoenen al bijna niks van chelsea

22 maart 2021 om 15:33

Ik heb het ook niet specifiek over Vitesse. En het was me inderdaad opgevallen dat Vitesse veel minder huurlingen van Chelsea heeft dan in de begin jaren.

22 maart 2021 om 15:19

Zou dat juridisch mogelijk zijn, arbeidsrechten van individuen inperken? Dat lijkt mij echt sterk, met name binnen de EU. Ik weet niets van het arbeidsrecht binnen het V.k. , maar het zou mijn verbazen als het daar wel kan Maar goed, stel dat het kan, kunnen de clubs allerlei constructies bedenken waardoor het toch weer mogelijk is. Overigens blijft het mij verbazen dat die man denkt dat wij geloven dat elke 4-5 jaar weer een andere vriend van Abramovich de club overneemt. Mensen die wij nooit zien op de club en blijkbaar niets met voetbal gemeen hebben behalve hun vriendschap met de eigenaar van Chelsea.

De TD die er een jaar zit probeert de wereld ervan te overtuigen dat Vitesse geen satellietclub is van Chelsea? Uh huh. En wellicht nu niet meer maar in het verleden stond een half elftal met huurlingen op het veld. Heb Mason Mount nog live gezien. Hij was toen al te goed voor Vitesse.

22 maart 2021 om 13:04

Heb je ook gezien met welke huurlingen van Chelsea hij nog meer op het veld stond? De eerste twee jaar huurde Vitesse er 4 per seizoen het maximale 2 daarvan basis 2 daarvan voor de breedte. Dat is de laatste jaren afgezwakt naar 1 a 2 waarvan er meestal maar 1 van basis was. Ook nu weer Broja maar die heeft moeten knokken voor zijn plek Vitesse begon met Openda en Darfalou deze drie spitsen knokken elke week wie er mag spelen. Nee het vertekende beeld kwam voor namelijk door de media, tuurlijk was er een samenwerking verband maar, Twente is ook geen satteliet club van Ajax toch? Beetje in juiste perspectief zien en toegeven dat de paar huurlingen een verrijking voor de competitie waren. Traore is daarna ook naar Ajax gegaan ook gehuurd van Chelsea

22 maart 2021 om 13:04

Heb je ook gezien met welke huurlingen van Chelsea hij nog meer op het veld stond? De eerste twee jaar huurde Vitesse er 4 per seizoen het maximale 2 daarvan basis 2 daarvan voor de breedte. Dat is de laatste jaren afgezwakt naar 1 a 2 waarvan er meestal maar 1 van basis was. Ook nu weer Broja maar die heeft moeten knokken voor zijn plek Vitesse begon met Openda en Darfalou deze drie spitsen knokken elke week wie er mag spelen. Nee het vertekende beeld kwam voor namelijk door de media, tuurlijk was er een samenwerking verband maar, Twente is ook geen satteliet club van Ajax toch? Beetje in juiste perspectief zien en toegeven dat de paar huurlingen een verrijking voor de competitie waren. Traore is daarna ook naar Ajax gegaan ook gehuurd van Chelsea

22 maart 2021 om 13:07

Wanneer stond er een half team gehuurde spelers van Chelsea op het veld dan? Er zijn er door de jaren heen ook aardig wat gehuurd geweest die er ter opvulling waren en die nauwelijks speelden. Dan waren er op papier wellicht 4 of 5 tegelijk bij Vitesse maar daarvan speelden er dan meestal 2 met grote regelmaat.

Overtuigend verhaal. Ik begreep ook dat die Russische eigenaar Valeriy Oyf al op 5-jarige leeftijd in een Vitesse pyjama sliep en geel/zwart bloed in zijn aderen heeft......

Het aantal huurlingen van chelsea is de afgelopen jaren al sterk teruggelopen. Vorig jaar maar 2 spelers, die eigenlijk nooit speelden. Dit jaar alleen Broja.

Wel blijft vitesse in totaal veel huren, maar dan ook van andere clubs.

Tja wat moet je dan denken? 1. Vitesse huurt regelmatig van Chelsea 2. Abramovic wou ooit Vitesse kopen alleen werdt er toen een stokje voor gestoken. 3. Daarna kocht Oyf Vitesse die zeer goed bevriend is met Abramovic. 4. Oyf komt nooit kijken bij Vitesse. Het is daarom twijfel achtig of die man überhaupt Vitesse suporter is. Als je dit alles bij elkaar op telt zoet het er wel behoorlijk naar uit.

22 maart 2021 om 13:39

Ik ben het volledig met je eens hoor, maar we moeten natuurlijk niet gaan denken dat de gemiddelde clubeigenaar al jarenlang supporter is. Er zijn uitzonderingen, maar voor de meeste sjeiks en rijkelui is een voetbalclub natuurlijk een speelbal, project, statusdingetje of hobby.

22 maart 2021 om 14:17

Ja dat is ook wel zo. Wat ik denk ik meer bedoel is dat Vitesse voor Oyf een manier is om geld te verdienen. En gezien Vitesse onder hem alleen nog maar verlies heeft gedraaid onder hem en dat hij de verliezen moest bekostigen denk ik dat Oyf en Abramovic wel een, een of andere afspraak hebben. (En nee ik weet niet of die afspraak er is. Maar het zou me niets verbazen)

22 maart 2021 om 15:47

Oyf zat vanaf 2016 in de raad van commissarissen bij vitesse en nam in 2018 de club over van Aleksandr Tsjigirinski. Tuurlijk zit er een heel netwerk achter. Maar daar gaan jij ik en alle andere nooit het fijne van weten. Wat ik wel weet is dat als de Russen er niet in waren gestapt vitesse failliet was geweest en niet meer had bestaan. Vergelijk vitesse met Ado en zie het verschil. Wij hebben een eigenaar die wel garant staat. En kijk eens wie er allemaal bij vitesse hebben gespeeld vanaf dat de Russen er zijn ingestapt. Matic, Bony, Mount, Baker enz enz. Allemaal stuk voor stuk te goed voor de eredivisie. Maar we hebben er wel allemaal van genoten. Nou bijna allemaal dan want azijnzeikers vinden er altijd wel wat van. Kijk eens in Engeland daar hebben bijna alle clubs eigenaars en daar hoor je et niemand over hoor.Vitesse heeft de knvb beker gewonnen staan nu weer in de finale en maken het de top 4 de laatste jaren knap lastig. Mooi toch?! Ik geniet er iig wel van. Ben trots op m'n cluppie... motten ze dan!

22 maart 2021 om 16:55

Neuh maar Spors beweert hier dat Vitesse niet de sattaliet vereniging is van Chelsea en beschrijft vervolgens een heel verhaal dat ze eigenlijk veel contact hebben met elkaar. Het is naïef om te denken dat er op zijn minst geen afspraken zijn tussen Oyf en Abramovic dus in werkelijkheid is Vitesse natuurlijk wel de sattaliet club van Chelsea. Daarom vind ik het wel grappig dat Spors zich nu als een gebeten hond gedraagt

Mooi propagandaverhaaltje. Alsof er geen sprake was van goede contacten tussen Vitesse en Chelsea voordat Oyf de baas in Arnhem werd. De verhalen over een satelietclub van Chelsea spelen al uit de tijd van Merab Jordania. Dit speelt dus al sinds 3 eigenaren. Het is natuurlijk erg dubieus dat je een eigenaar hebt die niks met Vitesse heeft, er nooit is, geen concreet plan voor de toekomst heeft en die net als de vorige eigenaar die ook niks met Vitesse had goede banden met Abramovich onderhoud. Waar rook is, is ook vuur over het algemen.

22 maart 2021 om 14:40

Ik kan je wel vertellen, Oyf is er regelmatig, wil niet zo nodig in de pupliciteit.

22 maart 2021 om 17:04

Ik kan je wel vertellen dat hij er nooit is en dat hij niet zo nodig in de publiciteit hoeft, omdat ie niks met Vitesse heeft en de club dus ook niet naarbuiten toe hoeft te verkopen.

22 maart 2021 om 20:44

Ik kan je wel vertellen dat wat jij zegt ook totaal niet klopt. Dat iedereen een mening heeft is prima maar je lult nu alsof het harde feiten zijn en dat is het simpelweg gewoon niet.

Als Vitesse hier niet voor gebruikt wordt dan vraag ik mij toch wel heel erg af wat dan het doel is van al die Russische eigenaren. Die eigenaren hebben er de afgelopen 10 jaar iets van 100 miljoen euro in gestoken. Het is totaal niet waarschijnlijk dat ze dat geld terug gaan zien. Dus de grote vraag blijft dan, wat is dan het doel van dat geld?

22 maart 2021 om 15:25

De russen zij Fan vanaf het eerste uur. Keken al naar Vitesse toen ze nog op Monnikenhuizen speelden als we de voorzitter moeten geloven. Want er is geen enkele andere connectie met Chelsea, anders dan dat ze eens een kop koffie drinken in het kader van kennisoverdracht.

Het is niet meer dan een begin de regel van de Fifa. Ik zou willen dat we de Formule 1 gaan volgen waar ook aan bugetcaps gewerkt wordt, zodat meer teams in staat moeten zijn de top bij te houden inplaats van structureel op 1 ronde minimaal gereden te worden tijdens een grand prix. Gaaat niet snel, maar er wordt wel progressie gemaakt. Het is niet normaal dat clubs in de PL honderden jeugspelers onder contract hebben staan alleen voor doorverkoop of verhuur met de hoop 1 speler zelf op te leiden en de rest van de selectie alsnog te kopen bij een ander. Kleinere clubs krijgen geen kans op aansluiting.

Dat hebben ze toch wel een beetje zelf gecreëerd toch met hun 29!! huurlingen van Chelsea de afgelopen jaren?
Het klopt dat Vitesse nu een klein beetje meer aan het proberen is een eigen identiteit te kweken, maar daar zal nog wel een X aantal jaar overheen gaan vrees ik, want ook volgend seizoen zullen er weer broodvoetballers arriveren in Arnhem die na 1 seizoen weer weg zijn.

22 maart 2021 om 20:35

Dat beeld dat mensen hebben is zeker ook te wijten aan de keuze van Vitesse om een hoop Chelsea-spelers te huren, en wat het helemaal bedroevend maakt is dat driekwart van de spelers die ze gehuurd hebben bij binnenkomst al te licht waren bevonden.

Ulises Davila, Sam Hutchinson, Charlie Colkett, Cristian Cuevas om er maar een paar te noemen. Heeft iemand ooit nog wat van ze gehoord?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Feyenoord1611
6.Vitesse16-6
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. DasaVerdediger90
M. WittekVerdediger90
S. TronstadMiddenvelder90
Y. GbohoMiddenvelder92
L. OpendaAanvaller92
R. BazoerMiddenvelder80
N. FrederiksenAanvaller83
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

0 fans
20 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren