Glen Kamara wordt opnieuw geconfronteerd met racisme: ‘Just a nigger’

Zaterdag, 20 maart 2021 om 19:12Jeroen van Poppel • Laatste update: 19:26

Het vermeende racisme-incident tijdens de Europa League-wedstrijd tussen Rangers en Slavia Praag (0-2) afgelopen donderdag blijft ook in Tsjechië de gemoederen bezighouden. Glen Kamara claimt tijdens het duel racistisch bejegend te zijn door Ondrej Kúdela, hetgeen momenteel in onderzoek is bij de UEFA. De harde kern van Slavia Praag steunt Kúdela door op social media te poseren met een schokkend spandoek gericht aan Kamara.

Rangers-middenvelder Kamara legde via een statement op Twitter uit wat er in zijn ogen gebeurd is in de wedstrijd tegen Slavia. "Ik verwacht van mezelf en van andere spelers niet dat ze rassenhaat tolereren, op het veld of daarbuiten. De smerige uitingen van Ondrej Kúdela werden gedaan op een internationaal podium, en als de UEFA niet optreedt, wordt dat gezien als groen licht voor racisme. Tijdens de wedstrijd tegen Slavia Praag discussieerde Kúdela met een speler van Rangers en toen ik ertussen probeerde te komen, zei hij dat ik mijn mond moest houden. Daarna zei hij: 'Eén seconde, vriend.' Hij kwam naar me toe, bedekte zijn mond, en zei in mijn oor: 'Je bent een fucking monkey, dat weet je zelf ook.'"

Ultra's van Slavia Praag zijn blijkbaar niet gediend van de beschuldigingen van Kamara en tonen op social media een zwart spandoek. "Kamara - just a nigger", staat daarop te lezen. Ook Slavia zelf heeft een officiële reactie gegeven op het voorval tussen Kamara en Kedel. De Tsjechische topclub claimt een strafrechtelijke aanklacht te hebben ingediend tegen Rangers vanwege wat zij omschrijven als 'een brute aanval' op Kamara. Dat laatste incident zou zich hebben afgespeeld in de catacomben van het Ibrox Stadium, na afloop van de wedstrijd.

Kamara zou Kúdela in de tunnel van het stadion zijn aangevlogen. "Kúdela werd aangevallen door Kamara en met vuisten tegen het hoofd geslagen. Rangers-manager Steven Gerrard was getuige van het incident", zo klinkt het statement van Slavia. "De club heeft via de Tsjechische ambassade in Groot-Brittannië een aanklacht ingediend bij de Schotse politie voor het fysiek aanvallen van speler Ondrej Kúdela."

"De aanval op Ondrej Kúdela was voorbereid en doordacht, inclusief het opzettelijk bedekken van de camera's op de plaats van het incident", vervolgt Slavia. "De brute aanval werd met volle kracht uitgevoerd met het doel om te verwonden en fysieke schade aan te richten. Er is een lijst met met namen van getuigen ingediend, met daarop zowel vertegenwoordigers van Slavia Praag, Rangers als de UEFA."

The Mirror heeft de claim van Slavia Praag over de ingediende aanklacht geverifieerd bij de Schotse politie. "Geen van beide clubs heeft aangifte gedaan van criminaliteit in verband met de wedstrijd op donderdag", laat de Schotse politie weten aan de Britse krant. "De politie van Schotland heeft contact opgenomen met de clubfunctionarissen en hen verzekerd dat eventuele aantijgingen grondig zullen worden onderzocht."Gerelateerd

Meer sportnieuws

65 reacties (laatste reactie door arsenallz)

Ik sta er niet van te kijken in zulke landen, die houden er andere normen en waarden op na dan wij gewend zijn. Overigens als er fysiek geweld gebruikt wordt zoals geclaimd verwacht ik een grote schorsing, net als racisme bewezen wordt.

20 maart 2021 om 19:27

Wees maar zeker dat er hier in Nederland precies hetzelfde over denken.

20 maart 2021 om 19:28

'In zulke landen'. Ben je wel eens in Praag/Tsjechië geweest? Oprechte vraag hoor, zonder lullig te willen doen. Ik woon hier namelijk en vraag me af waarom het je niet verbaast en hoe je 'zulke landen' precies voor je ziet.

20 maart 2021 om 19:38

Misschien minder kwetsend, maar je bent nu net zo generaliserend en simplistisch bezig als die gasten (idioten) die het spandoek hebben gemaakt. Er zijn radicale groepen in het oostblok, en ik hoop echt dat Slavia hier afstand neemt, want dit is walgelijk, maar het meerendeel (en zeker de hoogopgeleide jonge generatie) is op zijn minst net zo progressief en liberaal als het westen.

20 maart 2021 om 19:56

Het is absoluut fout en ziekelijk. Maar zulke types heb je ook in Nederland. Genoeg zieke dingen voorbij zien komen. Niet zo verontwaardigd doen. Probleem blijft dat de straffen achter blijven. Triest!

Welkom in het voormalig Oostblok. Tupac zong het al: "somethings will never change!"

20 maart 2021 om 19:25

Tupac zong ook dat het niet de tijd was voor een zwarte president. Volgens mij in het zelfde nummer. Bijzonder he hoe we in 25 jaar een hele andere wereld hebben. Maar besef dat Tsjechie pas 27 jaar bestaat en achter de muur heeft geleefd, dus veel later onze westerse ontwikkeling hebben gestart. Waarschijnlijk doen ze het stuk sneller en beter dan wij gedaan hebben toen wij dit proces begonnen.

20 maart 2021 om 19:36

De landen in Oost Europa willen ook helemaal geen vluchtelingen opnemen. De landen aan de Middelandse zee zitten hiermee in de problemen. Solidariteit werkt twee kanten op binnen de EU. Er komt een moment dat dit financiele consequenties moet hebben.

20 maart 2021 om 19:40

Tsjechië is toch echt Centraal Europa.

20 maart 2021 om 19:40

Nu ja wij in Nederland en België willen eigenlijk ook amper vluchtelingen opnemen. De Grieken moeten dat maar voornamelijk oplossen, daar kijkt Europa niet naar (tot er eens zo iets mis gaat zoals in Moria). Ben het trouwens wel met je eens dat er tegen opgetreden moet worden (vooral Polen en Hongarije dan).

20 maart 2021 om 19:55

Waarom moet er opgetreden worden? Volgens mij kiest het landelijke bestuur op basis van mandaat. In Nederland is dat mandaat er al jaren niet. Enkel hebben wij met Rutte een EU uitvoerder, ondanks zijn eigen principes.

20 maart 2021 om 20:08

Ondergraving van de rechtsstaat en vrije media.

20 maart 2021 om 20:13

Je kunt landen niet dwingen om vluchtelingen op te nemen. Ik kan goed begrijpen dat sommige landen daar terughoudend in zijn.

20 maart 2021 om 20:14

Rutte verklaarde ooit lachend dat de landen aan de Middenlandse zee pech hebben met hun ligging. Hij is zeker geen heilige, maar in Oost Europa nemen ze al tijden niemand op.

20 maart 2021 om 20:19

@El Fenomeno, dan hebben die landen niets in de EU te zoeken.

20 maart 2021 om 20:23

Qua geografie zeker. Praag ligt westelijker dan Wenen. Qua mentaliteit wordt het vaak wel onder Oost-Europa geschaard. De grens is dan het ijzeren gordijn.

20 maart 2021 om 20:24

Het hele principe van de EU is solidariteit. De EU toont die solidariteit ook wat betreft het voormalig Oostblok.

20 maart 2021 om 21:35

Natuurlijk zie ik een verschil, maar ook Hongarije is pas 31 jaar oud. Ik krijg een beetje idee dat je niet beseft dat wij al sinds jaren 90 hier mee bezig zijn, terwijl zij bezig waren met totaal andere aspecten die belangrijk waren.

Waarop ik het baseer? 7 dagen debatten op TV. Rutte die duidelijk aangeeft een deal te maken met de Turken zodat het 0 immigratie is. Zelfs D66 gaf aan het minder te willen.

Maar je slaat bewust 1 belangrijk ding over en ik snap wel waarom, het schreeuwen naar Polen en Hongarije is zo makkelijk, aangezien ons kabinet dat ook doet. Maar bij Frankrijk kijk je ineens weg, waarom?

En het gaat niet om of ze dezelfde partij zijn (overigens is het gedeelte D66 op TV echt gigantisch dat ter zijde), het gaat erom dat dit de coalitie is en de coalitie beheerst de kleuren in de media. En dat was nou net jou punt, het was volledige vrije media, dat is het gewoon niet wanneer je op basis van je stemgeluid verkozen wordt. Just follow the money en als je dat niet wilt, prima, is je goede recht, maar ga dan niet schreeuwen dat het onafhankelijk is als je er niet in wilt kijken. Ik laat het hier bij, want dit is wat offtopic.

20 maart 2021 om 22:19

Lierse. Wat een fantasierijke moralistische visie. De hele Europese Unie is een ondemocratische organisatie zonder transparantie. Corruptie van lidstaten neemt juist toen na deelname aan de Europese Unie (zie Roemenië). Grote gros van de landen delen de waarden niet omdat de instantie zelf niks zegt.

20 maart 2021 om 22:20

Over Frankrijk valt ook genoeg te zeggen. Maar nog steeds is dat geen vergelijking met Hongarije. Op dit moment tonen Polen en Hongarije aan geen deel uit te maken van de Europese normen en waarden. Nu ja dat mag maar dan moeten ze geen onderdeel zijn van Europa. De enige reden dat ze lid zijn van de EU is eigen belang en dergelijke landen zijn de oorzaak van de zwakke EU die we nu hebben (samen met de EU-leiders zelf die op een bepaald alleen aan uitbreiding dachten).

20 maart 2021 om 22:27

Mensenrechten, vrijheid van de pers en vrijheid van de rechterlijke macht staat gewoon centraal in Europa. Heilig zijn we zeker niet, daar ben ik de eerste voor om dat te erkennen en aan te kaarten. Maar leiders als orban zijn gewoon tumors voor de EU. Die trouwens veel te uitgebreid is waardoor er geen enkele eendracht een daadkracht is.

20 maart 2021 om 22:46

De Europese Unie is zelf een tumor. Zoals ik zeg, het is een ondemocratische organisatie zonder transparantie waar mensen die falen in nationale politiek toch hoge functies kunnen krijgen. von der Leyen als voorbeeld. Gefaald in Duitsland maar toch voorzitter van de Europese Commissie. De Europese Unie gaat nog een keer vallen, helemaal door de uitbreidingen en drang naar 'macht'. Een gedeeld leger is een grap want de leden van de Unie kennen weinig loyaliteit jegens de anders. Griekenland en Nederland hebben geen connectie of verbinding. Bovendien worden de meest trieste landen zoals de Republiek Noord-Macedonië toegelaten. De gesprekken zijn gestart met Montenegro waar een paar jaar geleden het parlement nog werd bestormd door de een politieke partij omdat ze verloren. Bovendien kunnen die landen nooit voldoen aan financiële eisen en worden het lastkindjes.

20 maart 2021 om 23:12

Ja daar ben ik het mee eens. Uiteindelijk zal het ineenklappen omdat ze op een bepaald moment alleen wilden uitbreiden. Maar vallen gaat het nooit doen denk ik. Er zijn meer dan genoeg dingen die Europa heel goed doet.

20 maart 2021 om 19:31

Ik woon zelf in Praag en kan je vertellen dat het hier echt niet als normaal wordt gezien wat dit stel hooligans doet. Ik denk daarnaast dat de normale mensen die hier wonen ook wel iets meer respect verdienen dan de opmerking die jij nu maakt. Sterker nog, hoeveel beter ben je als je een land als Tsjechië wegzet als voormalig Oostblok, waarbij je toch wel een beetje suggereert dat je het van de mensen hier kunt verwachten? Altijd belangrijk om in de spiegel te blijven kijken en na te denken voor je iets roept.

20 maart 2021 om 21:38

"welkom in het voormalig oostblok", zei iemand die zijn vooroordelen volledig loslaat op een complete bevolking, op basis van een stel hooligans. Toch mooi dat je "het oostblok" neer wil zetten als iets minderwaardigs. Lekker bezig, hypocrietje.

20 maart 2021 om 22:08

Volledig met je eens Almogaver. Walgen van het ene onderscheid maar vervolgens een hele bevolkingsgroep afdoen als 'achtergesteld'. Het probleem is dat ze zelf de hypocrisie van de situatie niet inzien. Zodra je een groepje donkere mensen gebruikt om een heel volk over een kwam te scheren staan ze boos te tetteren, maar als het gaat om Oostblokkers is het prima. Betekent niet dat dit door de beugel kan.

21 maart 2021 om 09:36

Het probleem is dat dit wel heel erg vaak gebeurd in het oostblok. Als jij naar Afrika gaat zal je met open armen ontvangen worden maar als donkere persoon in het ''oostblok'' ben je niet heel veilig waar blanken mensen wel heel veilig rond zouden kunnen lopen.

Dus het is echt niet raar wat hij hier zegt.

21 maart 2021 om 10:37

Hahaha! Gast, doe niet zo fucking naïef. Ook in Afrika bestaat racisme. Dat is menseigen. Zoek anders voor de grap imbecielen als Malema op.

De manier hoe die speler iets in z'n oor gefluisterd krijgt dan geloof ik best dat dit racistisch was. Kijk hoe hij zo goed mogelijk alles afdekt zodat niemand het kan bewijzen. Alleen op die manier iets zeggen zou al wat mij betreft gestraft moeten worden.

20 maart 2021 om 19:40

Dan kunnen ze elke voetballer een schorsing geven, want de mond bedekken tijdens het voetballen is tegenwoordig eerder normaal dan een uitzondering.

20 maart 2021 om 19:59

Wat ik me dan wel afvraag. Gerrard zei dat zn medespelers het ook gehoord hebben. Hoe dan? Het leek inderdaad gefluister, niet geroep

20 maart 2021 om 22:10

Punt 1. Spelers houden altijd hun hand voor de mond, zelfs als ze niks heftigs zeggen
Punt 2. Iemand is schuldig tot het tegendeel is bewezen, niet andersom.
Punt 3. Er is geen bewijs - Gerrard zei dat andere spelers het hebben gehoord, maar het is overduidelijk iets dat in een oor wordt gezegd. Lijkt me niet heel realistisch dat andere spelers dit hebben gehoord. Zoals ik zeg - geen bewijs. Waarom veroordeel je de speler in kwestie direct? Zo werkt het toch niet? Als moraalridder zou je dat toch moeten weten.

Misschien niet te snel mensen veroordelen want dat is zo makkelijk tegenwoordig.

Vooropstaand dat als dit waar is wat erg gezegd werd en wat ultra's van Slavia hebben geschreven echt walgelijk is, maar als het waar is dat camera's opzettelijk werden bedekt zodat Kamara die Slavia speler in elkaar kan slaan; vind ik net zo schandelijk. Nooit fysiek geweld toleren, nooit racisme toleren en nooit voor eigen rechter spelen. Zo komen we er nooit mensen, want nu heeft Slavia een erg sterke chase om Kamara ook een schorsing of boete te laten toewijzen. Of dat de schorsing van de Slavia speler hierdoor minder wordt.

Klaar.....
Deze jongen heeft zijn ware aard laten zien....
Als je zo sneu bent dat je op hem afloopt, met je hand alles afdekt en iets echt racistisch eruit flapt mag je van mij een ander beroep gaan zoeken

20 maart 2021 om 22:11

En hoe heeft deze jongen dat gedaan? Er is letterlijk geen bewijs. Komop zeg, ik snap dat je tegen racisme bent maar je moet geen spelers gaan veroordelen zonder bewijs. Onschuldig tot het tegendeel is bewezen, remember? Zo werkt het ook in racisme-gevallen. Dat een harde kern vervolgens dit doet betekent niet dat de speler hier iets mee van doen heeft, dat is jouw aanname en dat is zeer kwalijk.

21 maart 2021 om 09:44

@arseallz Geloof jij het verhaal dat die zij ''die fucking guy''? Dan komen racisten er wel heel simpel vanaf bij jou.

Je zag die schok in de ogen van de 2 Rangers spelers toen die wat zij tegen hun. Dat was een natuurlijke schok van beide terwijl ze allebij daar heel rustig stonden zoals je kan zien op de beelden.

Hun waren alles behalve agressief of gestrest. Die gast zij zij ding en liep meteen weg.

Ik twijfel geen seconde aan hun verhaal. Je moet heel simpel zijn om te geloven dat hij zij die fucking guy, maar dan hoop ik liever dat je heel simpel ben en niet zulk gedrag aan het beschermen bent.

21 maart 2021 om 18:52

Jouw reactie Adriano9:
ctrl C
ctrl V

Exact ,mijn mening!

22 maart 2021 om 03:12

Dus voor jullie is die speler niet onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Goed om te weten mannen. Lekker afgaan op aannames zonder bewijs en mensen veroordelen. Ik ben blij dat jullie niet representatief zijn voor de Nederlandse Rechtsstaat.

21 maart 2021 om 11:46

Wanneer je vind dat verbaal geweld erger is dan fysiek geweld heb je wat mij betreft niets te zoeken in de maatschappij. Kamara heeft juist zijn ware aard laten zien en dat is dat hij iemand is die meteen met geweld zijn verhaal haalt. Dat jij dit goed praat maakt jou een eng persoon.

21 maart 2021 om 18:51

Wat is het verschil tussen verbaal geweld en fysiek geweld?

Ik heb mijn reactie zorgvuldig uitgezocht.
Jij weet het verschil niet tussen non verbaal en verbaal
Je vult maar wat in over mij

massol

21 maart 2021 om 20:06

Verbaal geweld is wat de speler van Slavia (mogelijk) vertoonde. Fysiek geweld is hetgene dat Kamara (mogelijk) vertoonde. Non-verbaal heeft hier helemaal niets mee te maken. Het gaat er juist om dat mensen zoals jij het gedrag van de Slavia speler wel afkeuren, maar het gedrag van Kamara niet veroordelen. Dat je dit zelfs niet wilt snappen maakt het in mijn ogen nog enger.

Ach, ach, ach, wat een stel hersenlozen heb je er toch bijzitten.. Zo’n spandoek... Racisme is alive and kicking hoor jongens. Gelukkig staan de helden er zelf niet op, anders konden ze nog vervolgd worden. Hetzelfde geldt voor die stakker op het veld. Onschuldig tenzij schuldig bevonden, maar dat er bij Slavia Praag iets niet klopt moge duidelijk zijn.

20 maart 2021 om 22:37

Dat klopt. Gelukkig wordt het wel langzaam beter, maar de harde kernen hier in Praag, daar zit nog steeds veel te veel fout volk tussen en de clubs doen er te weinig aan om die te bannen. Bohemians is wat dat betreft de enige uitzondering. Dukla is verreweg het ergst, daarna Sparta en dan Slavia. Dat neemt overigens niet weg dat ik sterk van mening ben dat een speler niet zomaar als racist kan worden weggezet zonder enig bewijs. Ik denk alleen dat Slavia er niet goed aan doet om zelf aangifte te gaan doen. Ze hadden hier beter een positief statement naar buiten kunnen sturen waarbij ze enkel afstand zouden nemen van racisme. Deze aanval richting Rangers zorgt er alleen maar voor dat je die trieste mensen zoals op de foto, extra opfokt.

Dan ook nog in de titel uitspreken. Zeer teleurgesteld. Er zijn vaker door anderen die het hebben geroepen en moeten rapporteren gekozen om het N woord op een andere manier te vermelden. Nogmaals zeer teleurgesteld in deze site en de auteur. Iedereen kent het woord dus waarom voluit schrijven???

20 maart 2021 om 22:15

Hahah, vriend, het is gewoon een woord. Laten we allerlei woorden gaan censureren, voor we het weten zijn we boeken aan het verbranden zoals de Duitsers ook deden oh wacht, veel boeken worden al uit de bibliotheken verwijderd en als het ware ook verbrand omdat mensen een te teer zieltje hebben. Donkere mensen zeggen het woord op dagelijkse basis maar wij moeten het N woord zeggen? We zijn toch gelijk Bertos, waarom mogen bepaalde groepen een woord zeggen en anderen niet? Ik ben teleurgesteld in dit soort kleinzerig gezeur.

20 maart 2021 om 22:25

k*** is ook een woord (een dat zelfs automatisch gecensureerd wordt op dit forum). Ik betwijfel dat we dat ooit in een vorm van context volledig gaan zien in een titel op VZ. Het is een gecontesteerd woord en ik kan enerzijds wel volgen dat sommigen het niet in een titel vinden horen staan (een rechtstreeks citaat is inderdaad een andere zaak).

20 maart 2021 om 22:30

Maar je mag het woord k*** gewoon zeggen. Ik volg het ook wel, maar vind het gewoon zwakzinnig. Het is maar een woord, kan je je beter zorgen gaan maken om andere dingen. Als je direct op de man speelt om te schelden is het niet wenselijk, maar verder? Gewoon een woord.

20 maart 2021 om 22:39

Naar mijn idee mag je het woord “neger” ook zeggen, daar kan ik een hele reeks linguïstische redenen voor aanhalen. Alleen delen veel mensen mijn visie en argumentatie rond dat onderwerp niet en vinden ze het geen aangenaam woord. Nu dan kan ik individueel op mijn strepen blijven staan of gewoon een stom woord niet meer gebruiken omdat ik er mensen mee kan kwetsen (ook al snap ik hun logica niet, ik snap wel dat ze gekwetst zijn). Nu dat mag je als maker van een publiek artikel ook doen. Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen door een titel geraakt worden. Nu ja dan kun je dat best gewoon vermijden (er zijn namelijk genoeg alternatieven). Zoals gezegd bij een citaat is dat anders, maar bij een titel kan ik de post van Bertos begrijpen. Het is duidelijk dat hij er niet blij mee is, dat moet je als schrijver van een voetbal artikel ten allen tijde vermijden naar mijn idee.

20 maart 2021 om 22:41

Als mensen gekwetst worden door zo'n onzinnig woord zou ik het juist vaker stellen, waar gaat het heen met de wereld? Blanke mensen die gekwetst worden door het woord 'neger'. Dan heb je het oprecht te goed in je leven. Een titel moet juist mensen raken of op het scherpst van de snede zijn, zo werkt journalistiek. Ik vind niet dat de auteur dat moet vermijden. Als je één op de 10.000 raakt heeft die ene gewoon pech.

20 maart 2021 om 22:47

Maar ik durf te betwijfelen dat het 1 op 10.000 is.

20 maart 2021 om 22:53

Dan mag Lierse, sta je vrij in.

20 maart 2021 om 23:13

Maar als jij in een ruimte met 100 willekeurige personen staat en je roept een van de varianten van het woord, dan is de kans toch best groot dat minstens 1 iemand er niet tevreden mee zal zijn niet?

20 maart 2021 om 23:15

Mensen zijn sowieso niet gecharmeerd van mensen die in een ruimte gaan schreeuwen ongeacht je woorden.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Glasgow Rangers

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Celtic7749
3.Hibernian6313
4.Aberdeen56-2
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. FirthKeeper
K. WrightKeeper
L. BalogunVerdediger
B. BarišićVerdediger
C. UghelumbaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Glasgow Rangers.

In de wandelgangen

Donderdag 24 juni
Sam Lammers staat op het punt om Atalanta te verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren