Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Revelatie van FC Groningen meet zich moeiteloos met Tagliafico en Wijndal

Laatste update:

Het lijstje met belangstellende clubs voor Gabriel Gudmundsson van FC Groningen wordt almaar imposanter. Waar De Telegraaf en Voetbal International eerst al repten over belangstelling van RB Leipzig, Napoli, Manchester City, Borussia Dortmund en Ajax, wordt nu ook Juventus door Italiaanse media naar voren geschoven als geïnteresseerde partij. Voetbalzone zoekt met behulp van statistieken van Opta uit wat de 21-jarige Zweed zo gewild maakt bij de internationale top.

Door Thijs Verhaar

Apetrots is hij dat zijn naam valt bij zulke grote clubs, maar voorlopig laat hij zich er niet door afleiden. “Dat is iets voor na het seizoen”, verzekert hij in gesprek met het Zweedse Fotbollskanalen. De momenteel aan zijn hamstring geblesseerde linksback heeft slechts één doel voor ogen en dat is zo hoog mogelijk eindigen met FC Groningen, waar hij met zijn nuchtere karakter uitstekend past bij de lastig te bespelen brigade van trainer Danny Buijs. De oefenmeester speelt graag vanuit een gesloten verdediging en moet het hebben van de snelle omschakeling, waarbij Gudmundsson met zijn snelheid en strakke voorzetten vanaf de zijkanten een belangrijke rol inneemt.

Het artikel gaat verder onder de video
Dzsudzsák, Van Bommel & Depay | TOP 5 GOALS #AZPSV
Meer video's

Van een vreemde heeft hij die kwaliteiten niet, want vader Niklas moest het in zijn actieve spelerscarrière tussen 1988 en 2007 ook hebben van zijn rappe voetenwerk. Hij speelde lange tijd in Zweden bij Halmstads en Malmö, maar etaleerde zijn kunsten ook in Engeland, waar Blackburn Rovers en Ipswich Town hem kortstondig een podium boden. Scoren of een assist geven was er helaas niet bij voor de linksbuiten, waardoor hij weer snel terugverhuisde naar Zweden. Daar zag zoon Gabriel op 29 april 1999 het levenslicht. Net als zijn vader groeide hij op bij Halmstads en ook de positie van linksbuiten werd keurig van vader op zoon doorgegeven.

Gudmundsson werd al snel erkend als een grote belofte. Hij speelde in alle vertegenwoordigende jeugdelftallen van Zweden, maar werd desondanks nooit opgepikt door een nationale topclub. Zodoende beleefde hij als zestienjarige zijn profdebuut op het tweede niveau van Zweden en drie seizoenen (88 wedstrijden, 16 goals, 6 assists) en een promotie later achtte hij de tijd rijp voor een vervolgstap. Ditmaal had hij wel de belangstelling van grotere Zweedse clubs, maar FC Groningen kreeg de voorkeur. De gesprekken verliepen goed, het aanvallende karakter van de Eredivisie sprak hem aan en de wetenschap dat landgenoten als Rasmus Lindgren, Andreas Granqvist en Marcus Berg hun carrière in de Euroborg lanceerden, gaven hem in de zomer van 2019 het laatste zetje.

Gudmundsson maakte vorig seizoen twee goals als linksbuiten, maar wist zich niet te manifesteren als vaste basisspeler.

Destijds kon de Zweed echter onmogelijk vermoeden dat hij op een andere positie door zou breken. Zijn eerste seizoen in Nederlandse dienst verliep tamelijk teleurstellend met slechts elf optredens (twee goals, nul assists). Buijs achtte hem niet rijp genoeg om negentig minuten te spelen en twee kleine spierblessures gooiden ook roet in het eten. In de huidige jaargang is echter alles veranderd voor Gudmundsson. Hij begon nog met vier korte optredens als linksbuiten, maar werd toen twee linies naar achteren gehaald. Buijs wilde meer aanvallende impulsen van zijn backs en met de 34-jarige routinier Bart van Hintum naast zich heeft de immer voorwaarts ingestelde dribbelkoning Gudmundsson voldoende rugdekking.


Geslaagde dribbels per 90 minuten:



Speler Club Gelukte dribbels per 90 min
Gabriel Gudmundsson FC Groningen 3.54
Gyrano Kerk FC Utrecht 3.51
Zinedine Machach VVV-Venlo 3.46
Silvester van der Water Heracles (inmiddels verkocht) 2.92
Oussama Tannane Vitesse 2.90
Mike Trésor Willem II 2.81
Mohamed Ihattaren PSV 2.75
Cody Gakpo PSV 2.73
Joey Veerman sc Heerenveen 2.42
Antony Ajax 2.41

Aangezien zijn eerste vier wedstrijden als linksachter (4-3-3) of als wingback in een 3-5-2-systeem allemaal een overwinning opleverden, mocht de Zweed zijn nieuwe positie aanhouden. Natuurlijk zijn zeges altijd een teamprestatie, maar Gudmundsson mag met recht een van de grote revelaties van dit seizoen worden genoemd. Cijfers van Opta wijzen uit dat hij per negentig minuten de meeste succesvolle dribbels afrondt van alle spelers in de Eredivisie, terwijl hij ook qua succesvol afgeleverde voorzetten in de top vijf staat. In laatstgenoemde statistiek moet hij alleen de erkende toppers Dusan Tadic, Antony, Philipp Max en Steven Berghuis voorlaten, terwijl hij hen allen ver achter zich laat in het dribbeloverzicht. Daar kunnen alleen Gyrano Kerk van FC Utrecht en Zinedine Machach van VVV-Venlo hem enigszins bijhouden.


Bruikbare voorzetten per 90 minuten:



Speler Club Bruikbare voorzetten per 90 min
Dusan Tadic Ajax 1.6
Antony Ajax 1.6
Philipp Max PSV 1.3
Steven Berghuis Feyenoord 1.3
Gabriel Gudmundsson FC Groningen 1.2
Silvester van der Water Heracles (inmiddels verkocht) 1.1
Leeroy Owusu Willem II 1.0
Josua John VVV-Venlo 1.0
Paul Quasten RKC Waalwijk 1.0
Tyrell Malacia Feyenoord 0.9

Zijn aanvalsdrift komt ook duidelijk naar voren bij het aantal afgevuurde schoten, al etaleert Gudmundsson daarin nog niet de scoringsdrift die hij in Zweden wel geregeld tentoon spreidde. Dit seizoen waagde hij al 25 doelpogingen, zonder goal als resultaat. Ter vergelijking mocht Nicolás Tagliafico eenmaal juichen na 30 schoten, terwijl Philipp Max al op vijf treffers staat uit 28 pogingen (waaronder twee strafschoppen). PSV-captain Denzel Dumfries, eveneens geprezen om zijn aanvallende impulsen, doet het dit seizoen wat rustiger aan met 1 treffer uit 21 pogingen. Van alle verdedigers in de Eredivisie staat Gudmundsson op de zesde plek met het aantal doelpogingen, al moet daarbij wel worden opgemerkt dat hij naast zijn 1.268 speelminuten als linksback ook 106 minuten als vleugelaanvaller fungeerde. Vitesse-back Maximilian Wittek is overigens koploper in dit klassement met 33 pogingen en 1 doelpunt.

We moeten echter niet uit het oog verliezen dat Gudmundsson eigenlijk nog nauwelijks ervaring heeft als linksachter. Het verdedigende aspect is nieuw voor hem, wat het des te prijzenswaardiger maakt dat hij de persoonlijke duels allerminst schuwt in defensief opzicht. Per negentig minuten gaat hij gemiddeld 16,4 keer het duel aan, wat geen enkele verdediger hem na kan zeggen. Zelfs niet bijna, want Bart Nieuwkoop volgt als nummer twee op gepaste afstand met exact 13 duels per wedstrijd. De Feyenoorder heeft wel een iets hoger slagingspercentage (60 om 59 procent), maar dat verschil is te verwaarlozen. Ook met zijn percentage gewonnen duels behoort de jonge Gudmundsson tot de bovenlaag van de Eredivisie.


Gewonnen duels per 90 minuten:



Speler Club Duels per 90 min Gewonnen duels Succespercentage
Gabriel Gudmundsson FC Groningen 16.4 9.6 59 %
Bart Nieuwkoop Feyenoord 13 7.8 60 %
Giacomo Quagliata Heracles Almelo 11.7 5.8 49 %
Denzel Dumfries PSV 11.7 6.8 57 %
Jayden Oosterwolde FC Twente 11.5 5.8 50 %
Maximilian Wittek Vitesse 11.4 6.3 55 %
Mark van der Maarel FC Utrecht 11.2 5.9 52 %
Nicolás Tagliafico Ajax 11.1 6.9 62 %
Kenneth Paal PEC Zwolle 11.0 5.7 52 %
Ridgeciano Haps Feyenoord 11.0 6.4 58%

Om het plaatje compleet te maken kan hij ook goede cijfers overleggen qua percentage gewonnen kopduels, balheroveringen en tackles. Van zijn 33 kopduels won hij er dit seizoen 25, waarmee hij procentueel gezien de beste kopper van FC Groningen is. Qua passing doet hij met zijn succesratio van 71 procent iets onder voor het gemiddelde van de ploeg (78 procent), maar daar heeft dataspecialist Hidde Spaan van Opta een logische verklaring voor. “Aangezien hij een sterke drang naar voren heeft, zie hiervoor bijvoorbeeld zijn aantal voorzetten, is het logisch dat dit percentage iets lager ligt.” Hij neemt simpelweg meer risico en dat betaalt zich ook geregeld uit. Gudmundsson bereidde dit seizoen al vijf doelpunten voor en geeft ook geregeld een voorassist in de omschakeling.

De jonge Zweed levert dus een significante bijdrage aan het aanvalsspel, terwijl het voor de Europese topclubs ook meeweegt dat hij zich als speler van een subtopper weet te meten met spelers van Ajax en PSV. Bovendien zien zij ook dat hij het verdedigen in korte tijd eigen heeft gemaakt en qua balheroveringen bijvoorbeeld nauwelijks onderdoet voor zijn geprezen college Ko Itakura (5,4 om 6,0 keer per negentig minuten). Dat soort hoopvolle statistieken doen vermoeden dat er op dat vlak nog veel meer rek in Gudmundsson zit, terwijl hij met zijn snelheid en aanvalsdrang sowieso al een gewild type back is in de moderne voetballerij.

Gudmundsson komt in de verdedigend ingestelde formatie van FC Groningen minder vaak aan de bal dan de backs van Ajax, PSV, Feyenoord en AZ, maar qua cijfers kan hij zich in zowel aanvallend als verdedigend opzicht prima meten met de elite van de Eredivisie. (Bron: Opta)

De 1,81 meter lange Zweed heeft bovendien nog maar een contract tot de zomer van 2022, al kan FC Groningen die verbintenis nog met een jaar verlengen. Dan nog zal de vraagprijs de genoemde clubs niet afschrikken. Transfermarkt schat zijn transferwaarde op dit moment op 1,1 miljoen euro, al is dit bij jonge spelers vaak lastig in te kaderen. Vermoedelijk zullen de Groningers een veelvoud vragen van dat bedrag, maar ook een voor Eredivisie-begrippen zeer schappelijk bedrag als 8 of zelfs 10 miljoen euro vormt geen enkel probleem voor clubs als Juventus, Manchester City en Borussia Dortmund. Zij zijn op zoek naar een beloftevolle linksback, die naar het niveau van het eerste elftal toe kan groeien en met zulke statistieken en transferbedragen valt hij voor die clubs in de categorie 'zeer verantwoorde gok'.

Voor Napoli - de ploeg met de meest concrete interesse - zou hij wel direct in aanmerking kunnen komen voor de basis, zoals hij dat mogelijk ook bij Ajax kan worden als Tagliafico deze zomer de deur achter zich dichttrekt. De clubs redeneren dat hij binnen afzienbare tijd naar de Zweedse nationale ploeg kan toegroeien, waar Ludwig Augustinsson van Werder Bremen (26) en de door FC Kopenhagen aan het Zweedse Velje verhuurde Pierre Bengtsson (32) zijn voornaamste concurrenten zijn. Zij krijgen momenteel nog de voorkeur, maar een sterk slot van het seizoen bij FC Groningen kan Gudmundsson mogelijk naar het EK brengen. Dat zou zijn transfersom nog wat verder op kunnen krikken voor de Trots van het Noorden. Volgens Voetbal International heeft de club op dit moment nog geen officieel bod binnengekregen, maar met zo’n snelle opmars lijkt dat slechts een kwestie van tijd.

Is Gabriel Gudmundsson nu al rijp voor een stap naar de Europese top?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Niet de topkeeper waarop gehoopt werd, al heeft hij zich enigszins herpakt na de seizoensstart. Vind 6 miljoen voor Drommel overigens wel aan de hoge kant..

19 maart 2021 om 13:08

Zijn keeperskwaliteiten lijken inderdaad tegen te vallen. Gelukkig komt hij als veldspeler beter uit de verf 😃

19 maart 2021 om 16:14

@ok3smit snap de koppeling met Drommel. Beide zijn sportmannen in NL

10 miljoem en geen cent minder, lekker tegen elkaar op laten bieden die ploegen. Speler die zich stormachtig ontwikkelt heeft met zijn heerlijke rushes. Ik ben bang dat de FC leeggeplukt gaat worden. Matusiwa, Gudmonsson, Padt, El Messaoudi, Ita. Gelukkig hebben we El Hankourindinho nog en lijkt Larsen ook te blijven.

19 maart 2021 om 13:31

Ja het wordt een spannende zomer. Itakura krijgen we dacht ik een percentage voor (?), Azor ligt tot 2023 vast, al zijn daar volgens mij afspraken over gemaakt, maar minstens 5 miljoen lijkt mij toch haalbaar. Gudmundsson moet toch aardig wat opbrengen. El Messaoudi hoop ik dat hij blijft.

Verder hebben we natuurlijk met Van Kaam en Suslov 2 talenten in de basis lopen.

Ik hoop dat we de meeste spelers binnen kunnen houden, maar dat we toch 10-20 miljoen kunnen binnenharken aan transferinkomsten. Dan kan je mooi doorbouwen.

19 maart 2021 om 14:05

Hopen op een goede keeper, wat discarded youth oppikken van topploegen en misschien nog een scandinavische suprise van Beuvink en friends. Als we Suslov, Larsen en Abraham houden hebben we in ieder geval redelijk wat stootkracht. Misschien kijken of Ekkelenkamp of Eiting haalbaar is.

19 maart 2021 om 14:26

Ik heb zelf nog steeds goede hoop op Hoekstra, doet het leuk bij Roda volgens mij. Denk trouwens dat er wel een heel ziek hoog bedrag op tafel komen, aangezien die er net is.

Verder inderdaad een mooie combi maken, misschien dat je een Schuurs wel een jaar kan huren als die toch niet speelt. Wie weet Obispo. Of komen ze met de volgende Japanner aan.

19 maart 2021 om 14:32

10 miljoen is wel erg veel.... Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit wat gelezen of gehoord over Gudmundsson.

19 maart 2021 om 15:17

Dat komt omdat Groningen amper aandacht krijgt op deze site.

19 maart 2021 om 15:43

Niet alleen op deze site, maar dat geldt uiteraard voor meerdere ploegen uit de Eredivisie.

19 maart 2021 om 15:44

Niet alleen hier. Kijk maar naar VI en Studio Voetbal. Wordt nooit een woord over FC Groningen gesproken. 6e paats en een leuk elftal.

19 maart 2021 om 16:39

Zeker een leuk elftal. En een leuke trainer ook volgens mij. Komt altijd nuchter en oprecht over en presteert bovendien prima. Het is dat je tegenwoordig zoveel wedstrijden kunt bekijken anders zou ik er graag eens voor gaan zitten als ze spelen.

Beetje een rare vraag misschien, maar wat wordt gedefinieerd als een dribbel? Moet je daarvoor iemand uitspelen, of een X-aantal meters met de bal aan de voet lopen? Iemand die vijf meter naar voren loopt zonder een man tegen te komen, is dat dan een dribbel?

19 maart 2021 om 15:07

Goede vraag. Dat Kerk tweede staat in die lijst zorgt toch voor vraagtekens. Met je snelheid voorbij iemand rennen lijkt me geen dribbel.

19 maart 2021 om 15:20

En zelfs als hij dat doet zie ik Kerk regelmatig de bal verspelen. Dus wanneer is een dribbel succesvol? Als je hem bij een teamgenoot krijgt die tien meter achter je staat? Als je een bal gevaarlijk voor geeft waar een teamgenoot wat mee kan? Of als je hem gevaarlijk voor krijgt waar een teamgenoot net niet bij kan?

Ik vind het hartstikke leuk dat die jongens succesvolle dribbels hebben volgens één of ander lijstje, maar het is vrij vaag.

19 maart 2021 om 16:15

De dribbel zelf is rennen met de bal aan de voet. Maar behalve de hoeveelheid succesvolle dribbels zou ik liever een slagingspercentage dribbels zien. Als opkomende back in een vijfmansverdediging heb je flinke ruimte om op te stomen en je directe tegenstander is meestal een aanvallend ingestelde speler. Ik moet wel zeggen dat ik erg benieuwd ben en ik ga zeker een wedstrijdje meepakken om hem eens in de gaten te houden.

19 maart 2021 om 21:03

Ik denk dat een dribbel puur is een man voorbij spelen met de bal aan de voet, wat er daarna gebeurt maakt niet uit (dan kan je kijken naar succesvolle voorzetten of passes bijvoorbeeld). Ik denk dat als een cv (of elke andere speler) 10 meter met de bal loopt zonder iemand tegen te komen dit niet telt als een dribbel.

Heb deze jongen te weinig gezien, maar zo te lezen lijkt wel zeer interessant.

Lees net op de BBC dat Man City in hem geinteresseerd is. Zou wat zijn, flinke stap.

Hij heeft een superdribbel en een waanzinnige versnelling. Zn laatste pass is echter vaak nog onzuiver. Wel iets wat treinbaan is. Ik dank dat daarom veel clubs hem met bovengemiddelde interesse volgen

@beastman Ik begrijp dat City ook achter Nuno Mendes van Sporting aan zit. Die is van een andere categorie denk ik. Maar goed, belangstelling genoeg als ik het zo lees. Ik vind het vooral knap werk van Danny Buys, die van FC Groningen een team heeft gemaakt waar je moeilijk van wint. Voor duidelijk was dat Arne Slot door Feyenoord zou worden gehaald en iedereen al zeker wist dat het Henk Fraser zou worden zat ik stiekem te verwachten dat Feyenoord Buys zou gaan halen. Niet dus, prima voor FC Groningen denk ik.

Als linksbuiten kwam hij wat tekort, had een niet echt geweldig seizoen. Maar blinkt nu uit op een andere positie. Echter is het wel heel vroeg om te stellen dat hij een stap kan maken. Aan de andere kant, hij zal nu nog een koopje zijn en dus een gokje waard.

Speelt een sterk seizoen, al is hij blessure gevoelig. Om hem naar wingback om te turnen is een sterke zet van Buijs. Dat clubs van deze orde hem op de korrel hebben zag ik niet aankomen. Als hij een lange periode fit weet te blijven zie ik hem nog wel stappen maken, of 10 miljoen een haalbaar bedrag is betwijfel ik ernstig. Met de helft daarvan hoor je mij al niet klagen.

21 maart 2021 om 11:03

Voordeel voor hem is zijn gemakkelijke passeer beweging en weg dribbelen en de hoge snelheid die hij kan aantikken, in het begin dat hij kwam en wanneer hij speelde kon je zijn talent wel afentoe al zien. Meerderen die aan dit idee dachten, maar wisten niet of hij het het aan kon.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren