Revival bij Ajax maakt grote indruk: ‘Men was De Jong en Schöne gewend’

Donderdag, 18 maart 2021 om 09:06Rian Rosendaal • Laatste update: 09:08

Jan van Halst ziet de nodige overeenkomsten tussen zijn situatie als speler van Ajax en die van Edson Álvarez. De analist had net als de Mexicaanse middenvelder aanpassingsproblemen in Amsterdam, maar groeide uiteindelijk uit tot een belangrijke speler, met de landstitel en TOTO KNVB Beker in 2002 als ultieme beloning. Álvarez lijkt anderhalf jaar na zijn entree bij Ajax ook eindelijk zijn draai te hebben gevonden.

"Ik raakte op mijn eerste training meteen geblesseerd, omdat het tempo zo hoog lag. Ik heb een half jaar moeten wennen aan het hogere tempo en wat ze precies verwachten bij Ajax", blikt Van Halst terug in een vraaggesprek met NU.nl. "Bij een topclub moet je elke speler de tijd geven om zich aan te passen. Als je helemaal nieuw bent, zoals Álvarez, is het uitzonderlijk dat je vanaf dag één aanhaakt bij dat niveau." Over Álvarez is regelmatig gezegd dat hij niet zou passen in de manier van spelen van Ajax, een mening die Van Halst bekend voorkomt.

"Ook over mij werd geroepen dat ik niet bij Ajax paste. Ik moest daar een beetje om gniffelen, want ik kon me dat ook nog wel voorstellen", geeft de voormalig middenvelder eerlijk toe. "Maar zo werkt het niet in het voetbal. Elke ploeg heeft een goede balans nodig, spelers die het vuile werk opknappen. Heb je die niet, dan ben je naïef." Van Halst geeft wel een belangrijk verschil aan tussen hemzelf en Álvarez. De voetbalvolger had in zijn actieve periode bij Ajax te maken met drie trainers: Jan Wouters, Co Adriaanse en Ronald Koeman. De Mexicaanse miljoenenaanwinst heeft tot dusver alleen met Erik ten Hag gewerkt.

"Daarom vind ik wat Álvarez doet knapper", deelt Van Halst een compliment uit aan de verdediger annex middenvelder. "Een nieuwe trainer wil altijd iets veranderen. Als je bij een al aanwezige trainer een mindere periode hebt gehad, krijgt die trainer een bepaald beeld van je. Weet je dat om te buigen, dan is dat een groter compliment waard dan wanneer er een nieuwe trainer komt, bij wie spelers nieuwe kansen krijgen", aldus de analist. De Mexicaanse journalist Daniel Reyes is eveneens onder de indruk van de comeback van Álvarez bij de koploper in de Eredivisie. De landgenoot van de Ajacied zag ook dat de in Mexico zeer populaire speler worstelde in Nederland, waardoor er al snel met de beschuldigende vinger werd gewezen richting Ten Hag.

Voor Reyes kwam dat niet als een verrassing. "Als ze geen minuten krijgen, is het altijd de schuld van de trainer of van iemand anders. Dus in dit geval gaven ze Ten Hag er de schuld van dat Álvarez geen kans kreeg." De situatie is inmiddels geheel anders, met Ten Hag en de supporters van Ajax die vol lof zijn over de aankoop uit 2019. "Mensen waren Frenkie de Jong en Lasse Schöne gewend. Álvarez is heel anders. Het is knap dat hij heeft laten zien dat hij een Ajax-speler is", zo besluit Reyes zijn relaas.


Poll

Waar komt Edson Álvarez het beste tot zijn recht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door afca0cbs)

De kritiek op Edson was imo meer dan terecht. Hij speelde als een natte krant, tot een paar maanden geleden. Maar sinds de komst van zijn kindje en vrouw is hij bijna niet meer weg te denken uit de basis. Ik heb zelfs liever dat Ten Hag Alvarez als het enige zekerheidje op het middenveld ziet en de rest mag strijden om de andere twee plekken. Sinds hij daar goed staat te spelen, staat het achterin ook veel beter. Heel blij met El Machin!

18 maart 2021 om 09:23

Kleine aanpassing: "la Machina"
Maar ik ben blij om te zien dat hij per week ook steeds beter voetbalt.
Hij heft een sort stigma dat hij niet goed kan voetballen, maar ik vind dat dat steeds meer achterhaald is. Ik zie hem steeds vaker die bal naar voren afgeven. Van mij mag hij ook in de basis blijven.

18 maart 2021 om 09:37

Helemaal met je eens wat betreft de kritiek op Alvarez. Tijdens zijn eerste 1.5 jaar was het voetballend gewoon bijzonder pover, wat tegen de mindere tegenstanders vooral leidt tot matig aanvalspel. Tegen ploegen die druk durfden te zetten was het echter een enorm probleem, want dan wist je gewoon op zeker dat Alvarez de bal kwijt zou raken. Dat in combinatie met een niet bijster goed verdedigingsduo was gewoon een garantie op tegendoelpunten. Sinds een aantal maanden is Alvarez aan de bal een stuk beheerster geworden, geeft af en toe zelfs effectieve dieptepasses. Mooi om te zien. Dat het achterin beter staat wijt ik overigens meer aan het inbrengen van Martinez en Timber, dan aan Alvarez. Die kunnen lekker hoog staan waardoor mogelijk balverlies van de middenvelders, waaronder Alvarez, snel wordt opgelost.

18 maart 2021 om 10:31

Niet geheel mee eens, Alvarez begon ook gewoon prima in zijn eerste wedstrijden, met goals in de CL. Eigenlijk na de wedstrijd PSV-Ajax vorig seizoen begon het echt minder te worden en had hij een mindere periode tot eigenlijk zijn familie in Nederland is.
Maar het knappe van ten Hag vind ik dat hij tot dusver in de meeste seizoenen ajax echt goed had staan. In zijn eerste volledige seizoen had het wat tijd nodig. In het corona seizoen had ajax gewoon te maken met veel blessures bij toch bepalende spelers. En nu dit jaar staat het (mede dankzij blessures) ook weer goed en heeft ten Hag eigenlijk geluk dat hij door omstandigheden nog geen keuze heeft moeten maken in de driehoek links centraal linksback en linkshalf met de spelers. Martinez Tagliafico Blind Gravenbergh.
En dan heb je ook Kudus nog die weer terug begint te komen.. damn zoveel keuze ga er maar aan staan. Dus ik vind het wat dat betreft niet zo gek dat het middenveld van ajax nu zo staat.

18 maart 2021 om 12:31

Inderdaad. Speelt nu gewoon heel goed. In het begin bij Ajax speelde die ook al best aardig, maar dat kakte toen snel in. De kritiek was terecht, want als je voetbal technisch toch wat minder brengt, dan moet je dat compenseren. Als je dan ook nog steeds je man laat lopen dan is er weinig rede voor optimisme. Maar zoals hij nu bezig is, dan verdient hij nu ook lof, want hij speelt gewoon erg sterk. Het werkt vooral goed omdat Gravenberch nog te wild is en ook vaak de boel laat lopen, dus dan is een type als Alvarez die de boel opruimt een goede invulling. Dat was ook de reden dat het met Klaassen en Gravenberch naast elkaar totaal niet liep, beide waren box-to-box spelers, totaal geen balans. Nu klopt het beter. en is het aan Edson om niet weer zover terug te zakken als destijds.

18 maart 2021 om 12:49

@eagles

Ajax staat niet zozeer beter door Alvarez, maar doordat Ajax eindelijk niet meer meteen achteruit loopt bij balverlies, en zo geen gaten meer laat ontstaan op het middenveld. Het compacter houdt en de linies op elkaar.

Dát is de reden. Alvarez haalt alleen maar je opbouwend, voetballend en combinerend vermogen totaal onderuit. Dit zal pas blijken als een tegenstander hoger op het veld speelt en wat druk zet.

Het is Ajax' geluk dat veel tegenstanders geen druk durven te zetten, anders was Ajax vrij kansloos geweest.

Alvarez speelt als een beest de laatste tijd we misten een goede balafpakker heb hem nog geen duel zien verliezen de afgelopen maanden

Alvarez blijft gewoon een heel beperkte voetballer. Ajax moet een hoger niveau nastreven. Is eigenlijk ook bij uitstek een type speler die je zelf zou moeten kunnen opleiden.

18 maart 2021 om 09:20

Ajax heft bij 10 opgestelde voetballers altijd 9 man die goed kunnen voetballen….van de centrale verdediging (timber en Blind) tot de spits kan wat met een bal. Hoe erg is het nou dat er 1 man tussen zit die constant de tegenaanval eruit halt en de bal (steeds beter) afgeeft. Álvarez heeft een sort vloek opgelopen in NL dat men niet meer goed kijkt hoe hij progressie boekt in zijn passing maar mensen altijd zullen zeggen "álvarez -- slechte voetballer".

18 maart 2021 om 09:29

Is het niet zo dat dankzij hem dat hoger nivo al wordt aangetikt? Sinds hij in de basis staat is er niet verloren, toeval? Zal heus niet alleen door hem komen, maar iemand die het vuile werk opknapt en ballen afpakt is kennelijk altijd nodig. Hij is niet gehaald om zn voetballende capaciteiten, maar laat anderen beter voetballen.

Daarnaast, in de jeugd gaat het meer om positiespel, tikken en balbezit; daar worden echt geen balafpakkers opgeleid. De laatste die daar n beetje in de buurt kwam, was Matusiwa denk ik?

18 maart 2021 om 12:51

Ajax staat en handelt als Team sinds kort beter, eindelijk niet meer achteruit lopen en gaten laten op het middenveld bij balverlies.

Zet Quinten Timber op 6 in plaats van Alvarez en je bent een stuk beter, plus je kan dan beter onder druk uit voetballen, wat je nu totaal niet kan met Alvarez.

18 maart 2021 om 10:14

@joy4ever pipo inzaghi was ook een hele beperkte voetballer...99% van de spelers zou willen dat ze zo'n carriere als hij krijgen.
Real Madrid kan ook wel betere voetballers krijgen dan Casemiro, toch staat hij er al tig jaar en heeft al tig prijzen gewonnen.

18 maart 2021 om 12:04

Ik hoort het van der Vaart nog zeggen voor Ajax milan in 2003, "hij kan zo wijnig met een bal". Dat was ongeveer net zo'n wedstrijd als die tegen Tottenham, maar dan in de kwart finale. Ajax speelde prima maar Inzagi stond bij de eerste de beste kans zoals altijd op de goede plek en gaf daarna in de blessure tijd de voorzet waaruit de 3-2 kwam die Ajax uitschakelde.

18 maart 2021 om 10:24

Wat een gezever, welke hoger wil je nastreven als je nu een echte stofzuiger/killer hebt rondlopen.
En nee wij Nederlanders kunnen dat soort spelers niet opleiden omdat dat niet in het "dna" zit, alles moet mooi alles moet met positiespel en in balbezit. En nu al helemaal niet meer met die diva's die zelfs hun eigen tas niet eens willen dragen.

18 maart 2021 om 12:35

En Tadic is een beperkte verdediger, Neres een beperkte middevelder en Schuurs een beperkte middevelder, verdediger en aanvaller...

Je moet kijken hoe iemand zijn kwaliteiten in een team past en dat heeft Erik met Alvarez, na wat ontwikkeling de afgelope jaar, gedaan. Je kan naast Gravenberch nog een voetballende middevelder zetten en dan na twee wedstrijden erachter komen dat je middeveld wordt overlopen om dat deze mooi voetballende spelers vaak naar voren gaan en verzuimen te verdedigen in de omschakeling.

Daarbij het beperkte voetballend vermogen van Alvarez is er wel vanaf. Misschien alleen nog beetje statisch in zijn bewegingen.

18 maart 2021 om 15:44

Dat steekje over Schuurs, haha. Zo jammer dat het totaal waar is...

18 maart 2021 om 15:51

Dat was gemeen inderdaad. Ik vind Schuurs een goede back-up maar nog niet basiswaardig.

Wat een verademing. Een commentaar over Edson Álvarez zonder meteen te zeuren over zijn beperkte voetballende kwaliteiten. En voor diegene die wel opletten; Álvarez voetbalt elke week beter en bevordert het spel vaak genoeg wél naar voren. Een Zyjech zal hij nooit worden natuurlijk maar met 11 Zyjechs wordt je ook geen kampioen.

18 maart 2021 om 09:29

Nee dat is juist het 'probleem'. 11 Ziyechs kunnen geniaal zijn maar totaal geen balans. Met types als van Halst, Poulsen en nu Alvarez heb je een balans, ze klappen er een x in als het nodig is, werken hard, alleen voetballend is het minder. Maar ja, als ze ook konden voetballen hadden ze waarschijnlijk niet bij Ajax gespeelt maar in de Europese top

18 maart 2021 om 09:39

Je hoeft geen type Alvarez te hebben om in balans te zijn. Twee jaar geleden was het team ook in balans, maar zonder een breker op het middenveld. Wil niet zeggen dat je met alleen maar aanvallend ingestelde spelers moet beginnen, dat is uiteraard kamikaze.

18 maart 2021 om 09:56

We hadden twee jaar geleden een betere verdediging.

18 maart 2021 om 10:23

Precies, twee jaar geleden was de Ligt een verdedigende one man army en ook de Jong is positioneel uitstekend bij balbezit tegenstander, en ook nog eens snel. Hij neemt niet voor niets de CV positie over bij Barca als er geblesseerden zijn.

De Jong en de Ligt waren zijn simpelweg heel uitzonderlijk en zijn de komende 10 jaar de leiders en (met eventueel anderen) de beste spelers van Oranje, het is een luxe geweest om die twee op een topniveau een seizoen lang in je team te hebben, terwijl ze sindsdien alleen maar beter zijn geworden.

18 maart 2021 om 11:01

Klopt @dvs33fan de Ligt haalde ook enorm veel weg. Balans hoeft ook niet perse een DM te zijn, als die wat laat gaan en je hebt een de Ligt komt het ook goed.

18 maart 2021 om 13:35

@dvs33fan, dat klopt. Wilt niet zeggen dat je een sloper op het middenveld nodig hebt als je balans zoekt.

We vergeten ook allemaal dat zijn privé situatie niet al te best was, hoe lang heeft het wel niet geduurd voor eindelijk zijn vrouw en pasgeboren dochter in Nederland mochten blijven? Dat gaat je niet in de koude kleren zitten lijkt mij, dan ligt de focus ook niet helemaal op het voetbal. Nu lijken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen en zie je dat Alvarez opgebloeid is. Ik kan enorm genieten van zijn werklust en winnaarsmentaliteit. Het ziet er misschien niet altijd even gepolijst uit, maar zo'n werker heeft ieder elftal wel nodig idd!

Je kunt aan Alvarez goed zien hoe belangrijk familie en vertrouwen is voor sommige mensen. Ik was zelf erg sceptisch over hem maar hij heeft zich fantastisch herpakt en is erg belangrijk voor het team. Wat knapt die een vuil werk op in de wedstrijd en brengt ook samen met Martinez en Nico dat lekkere gif met zich mee. Bizar wat voor luxe probleem er ontstaat als iedereen weer volledig fit is.

Heb wel respect voor hem. Vond het eerst niks en al helemaal niet voor dat geld. Maar zie nu toch echt wel zijn toegevoegde waarde in deze vorm. Blind en Gravenberch zijn verdedigend niet goed en aangezien de backs ook nog vaak voorin staan is het wel goed om iemand te hebben die zoveel counters weet te stoppen. Zeker in de Europa League en in de topwedstrijden heb je hem nu nodig. Had niet gedacht dat ik dat zou zeggen ooit.. Maar hij laat het nu wel gewoon zien dat het team beter rendeert met hem er bij. Ookal is dat wat anders als het mooi voetbal spelen. Uiteindelijk gaat het om het resultaat.

Deze jongen is gewoon heel goed. Laat hem spelen van 4 naar 10 en Ajax heeft een topper aan hem. Nieuwe Jan Wouters zie ik. Blij voor hem dat zn vrouw en kind bij hem zijn. Voor Spaans taligen is dat van grote betekenis want familie is alles voor hun. Nog maar 23, heeft Marc weer goed gezien.

Ik blijf het maar een matige voetballer vinden. Ik zie liever een middenveld straks met Gravenberch, Klaassen en Kudus. Blind en Martinez CV

18 maart 2021 om 10:33

En dan heb je drie meer aanvallende middenvelders of te wel geen balans

18 maart 2021 om 12:21

Niet met je eens, Kudus en Klaassen kunnen letterlijk op 6, 8 en 10 staan. Vind dat Alvarez het leuk doet, maar een Kudus die in vorm je beste speler is, kan je niet negeren.

Hij had geen vertrouwen een tijd terug en dat is ook logisch als je jong bent en je vrouw en kind zijn niet bij je. Gelukkig is het 1 happy familie nu en dat betaald zich ook uit, ik kan genieten van een type Alvarez man wat een werklust

Was van Halst zelf niet verbannen bij het eerste om toch weer terug te komen en belangrijk te zijn?
En dan noemt die dit knapper.

Maar de balans in het elftal staat nu ook beter met Gravenberch en Klaassen/ Kudus in een aanvallende rol. Dan kan Alvarez lekker ballen afpakken, gaten dichtlopen en die bal weer bij een medespeler inleveren, en dan hoeven Gravenberch en Klaassen niet alles dicht te lopen, maar kunnen ze feller op de afvallende bal zijn. Veel meer balans en ieder in zijn kracht.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3314
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

43 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren