Keylor Navas betrokken bij schandaal rond nationale ploeg Costa Rica

Dinsdag, 16 maart 2021 om 14:41Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 11:47

Keylor Navas wordt ervan verdacht bewust te hebben aangezet tot het verliezen van wedstrijden met de nationale ploeg van Costa Rica. De doelman van Paris Saint-Germain hoopte daarmee het ontslag van bondscoach Jorge Luis Pinto te bespoedigen na het WK van 2014 in Brazilië. Navas is niet de enige die zich moet verantwoorden voor zijn aandeel in het schandaal. Ook Bryan Ruiz en Celso Borges worden verdacht van betrokkenheid.

Voormalig president van de Costa Ricaanse voetbalfederatie Eduardo Li getuigde maandag in een rechtbank in de hoofdstad San José tegen Navas. De 62-jarige Li, die voor de rest van zijn leven verbannen is door de FIFA vanwege corruptie, heeft Navas ervan beschuldigd in 2014 bewust drie wedstrijden te verliezen om zo het vertrek van Pinto veilig te stellen. Het gerucht gaat al jaren dat Navas, Ruiz en Borges dusdanig veel macht hebben bij de nationale ploeg dat zij invloed uitoefenen op wie de nationale ploeg moet leiden.

Volgens Li bevatte het contract van Pinto een clausule waarin stond dat hij op ieder moment ontslagen kon worden bij een aantal opeenvolgende nederlagen. Hoewel de informatie in het contract vertrouwelijk diende te zijn, kreeg een aantal spelers lucht van de clausule. Navas zou hierop anderen hebben aangezet tot het bewust laten lopen van wedstrijden, om daarmee het vertrek van Pinto te bewerkstelligen. "Toen de federatie geen reden vond om Pinto te ontslaan, dreigde Keylor Navas alle drie de wedstrijden te verliezen om de clausule in te laten gaan. De spelers wilden niet verder met Pinto. De relatie was verbroken en ik was verrast om te zien dat ze wisten van het bestaan van deze clausule", luidde de aanklacht van Li.

Li zei tijdens de rechtszaak tevens dat de spelers te horen kregen dat de federatie van plan was om het contract van Pinto te verlengen. Hij voegde daaraan toe dat voormalig FC Twente- aanvaller Ruiz dreigde de nationale ploeg te verlaten als Pinto de leiding zou blijven houden. Zowel Navas als Ruiz ontkennen iets met de zaak te maken te hebben en onthouden zich verder tot op heden van enig commentaar. Pinto moet dinsdag voor de rechtbank verschijnen om zijn licht te laten schijnen op de zaak.

Ook voormalig directeur van de Costa Ricaanse bond Rafael Vargas getuigde maandag tegen Navas. "Toen ik aankwam in Brazilië (WK 2014, red.) had ik een ontmoeting met Eduardo Li. Hij vertelde me dat Ruiz, Borges en Navas de resultaten van het nationale team in gevaar zouden brengen als Pinto na het toernooi de leiding zou blijven nemen." Pinto was tussen 2011 en 2014 verantwoordelijk voor het Costa Ricaanse elftal en kende een uiterst succesvol WK, waar het uiteindelijk in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Nederland na strafschoppen. Na afloop van het WK werd de samenwerking met Pinto alsnog beëindigd.Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door real8madrid)

Als ze hem echt weg willen hebben en het zijn een aantal van de belangrijkste spelers kan dat toch ook op een andere manier lijkt mij. Als 3 belangrijke spelers zeggen, coach weg of wij weg, dan denk ik dat de coach erg snel weg is.

Ik woon zelf in Costa Rica en ben half costaricaan, deze Eduardo Li probeert een beetje de aandacht op andere zaken te belichten. Maar Li zelf is een van de meest corrupte president die de Unafut heeft gehad!! Die had directe connecties met Blatter en zat zelf in een miljoenen schandaal verward. Navas en die andere spelers worden er van verdacht maar dat neemt niet weg dat ze dat niet hebben gedaan! Feit is wel dat het WK 2014 het beste ooit was voor Costa Rica dus ze hebben het misschien overwogen, maar niet gedaan. Sterker nog Costa Rica heeft dat WK ongeslagen afgerond tegen niet de minste tegenstanders, waaronder Uruguay, Italië en Engeland. Dus die Li kan zeggen wat ie wil maar Navas en Ruiz kunnen niet stuk hier!

16 maart 2021 om 16:20

Een jaar telt ook oefenduels en niet alleen een WK. Misschien wilden ze voor het WK aan van de coach af. Je weet het niet hè. Waar rook is, is vuur, ondanks dat een corrupte man het zegt. Lijkt me niet dat Navas en consorten expres wilden verliezen op een WK want ze doen al niet zo vaak mee. Ik vind wel dat je te gemakkelijk denkt. Je bent er zo van overtuigd dat de spelers onschuldig zijn, maar ik zie niet in waarom.

16 maart 2021 om 16:47

Waar rook is daar is vuur kun je in de tijd van sociale media echt niet meer gebruiken. 1 rancuneus iemand gooit wat onzin op Facebook of Twitter een paar liken of retweeten het en je hebt een hoop rook zonder vuur.

16 maart 2021 om 17:24

Arsenallz doet aan drugshandel van thuis uit. Kom maar op met dat huiszoekingsbevel! Waar rook is is vuur. Dat vind ik pas simpel gedacht. Die uitspraak gaat niet op bij zo een geisoleerde verdenking. Zoals hierboven vermeld: als de drie beste en meest invloedrijke spelers op dat moment een coach weg wilden hoeven ze zich daar slechts over uit te spreken en dan krijgen ze 9/10 ook wel hun zin hoor

16 maart 2021 om 18:32

Ik zeg niet per se dat ze het niet hebben gezegd of der mee hebben gedreigd, het feit is wel dat ze het niet hebben gedaan. Ik denk dat dat wel vaker voorkomt in sommige kleedkamers waar de spelers niet meer voor de coach willen werken. Hier in Costa Rica nemen de meeste mensen het op voor Pinto omdat ie ze wel beter heeft laten spelen, alleen vonden de spelers het niet meer fijn om met Pinto te werken. Li heeft Pinto ontslagen omdat hij zei dat de spelers hem niet meer als bondscoach wilden... Daarom zei ik dat je het maar met een korreltje zout moet nemen. Ik blijf wel bij de feiten, ze kunnen het gezegd hebben maar uiteindelijk hebben ze dat niet gedaan. Pinto heeft vandaag gesproken over dit incident, en hij zei dat hij geen haat voelt naar de spelers en dat hij vooral alleen maar goede herinneringen heeft aan de tijd...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Costa Rica

FIFA ranking: 32
1 fan
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Canada2816
2.Mexico289
5.Panama21-2
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Midden-A...
SpelersPositieW
R. WilsonAanvaller10
J. BodmerUnknown
L. SuárezUnknown
P. SequeiraKeeper00
F. CalvoVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Costa Rica.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Costa Rica.

36 fans
Keeper, 36 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 28 maart
Newcastle United houdt de situatie van Edson Álvarez bij Ajax in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren