‘Ik zou niet zeggen dat hij naar Real Madrid zou gaan, maar Ajax? Ja, dat wel’

Donderdag, 11 maart 2021 om 18:16Chris Meijer • Laatste update: 18:16

Voor de wedstrijd tussen Ajax en Young Boys in de achtste finale van de Europa League keert Miralem Sulejmani donderdag weer terug in Nederland. Het is de plek waar de voetbalwereld bijna vijftien jaar geleden kennismaakte met een ware sensatie, die als een wervelwind over de Nederlandse velden raasde. Hoe Miki in één jaar bij sc Heerenveen de meest gewilde speler van de Eredivisie werd en Ajax deed besluiten om een voor die tijd recordbedrag voor hem neer te tellen.

Door Chris Meijer

Het moet een frisse winterdag zijn geweest, in januari 2007. Hans Visser, destijds assistent-trainer bij sc Heerenveen, kan zich de bewuste oefensessie op trainingscomplex Skoatterwâld nog scherp voor de geest halen. Voor het eerst stond er een bleu, net achttienjarig ventje op het trainingsveld. “We kenden hem niet en er stond een centraal duo met Petter Hansson en Michel Breuer, twee gelouterde jongens. Op een gegeven moment had hij een actie: hij begon vijf meter achter ze, eindigde vijf meter voor ze en schoot die bal erin. Dat was ook naar de andere spelers een signaal dat hij een heel talentvol mannetje was.”

Het artikel gaat verder onder de video
Ajax treft Young Boys in de Europa League: 'Ook slechte wedstrijden winnen'
Meer videos

De komst van Sulejmani naar Heerenveen had de nodige voeten in aarde gehad. AZ was aanvankelijk de eerste gegadigde om hem in het najaar van 2006 naar Nederland te halen, nadat hij al een stage had afgewerkt in Alkmaar. Zijn reputatie was hem vooruitgesneld: een van de grootste talenten van Servië, maar ook wispelturig en omgeven door schimmige zaakwaarnemers. Sulejmani debuteerde al op zestienjarige leeftijd in de hoofdmacht van de Servische topclub Partizan Belgrado, waar hij een jaar later niet meer welkom was omdat hij weigerde een profcontract te ondertekenen. Daardoor was Sulejmani ook voor alleen een opleidingsvergoeding op te pikken in Belgrado. AZ liet hem lopen vanwege de betrokkenheid van een dubieuze entourage, maar Heerenveen sloeg wél toe en bereikte in november 2006 een persoonlijk akkoord.

“Er zaten verschillende clubs achter hem aan, waaronder AZ. Er was nog één wedstrijd en Heerenveen was daar ook gaan kijken. Heerenveen had toen een betere naam dan AZ, dat is nu misschien wel omgekeerd. Maar er werden in die tijd veel talenten binnengehaald, vooral vanuit Scandinavië”, vertelt Visser, tussen 2005 en 2008 assistent-trainer in Heerenveen, in gesprek met Voetbalzone. De komst van Sulejmani naar Heerenveen bleek alleen niet zo makkelijk als het op het eerste oog leek. Partizan bleef steeds meer geld eisen en toen Heerenveen zich niet bereid toonde deze opleidingsvergoeding op tafel te leggen, legde de Servische topclub Sulejmani een schorsing op. Die schorsing werd overgenomen door de Servische voetbalbond én de FIFA. Ondanks dat de wereldvoetbalbond tussendoor nog concludeerde dat de uitsluiting onrechtmatig was en Heerenveen daarop ageerde, bleef de schorsing staan. Het betekende dat Sulejmani in zijn eerste maanden - tot 11 mei 2007 - alleen trainde en enkele vriendschappelijke wedstrijden speelde.

Pranjic en Sulejmani vieren een doelpunt van eerstgenoemde in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht in januari 2008.

Door de schorsing van Sulejmani trainde Visser in de eerste maanden rond wedstrijddagen geregeld individueel met hem. “Rond een wedstrijd train je van tevoren tactisch en doe je erna niet al teveel. Dan ging ik wat werken met een of twee spelers apart en daarin zag je helemaal hoe makkelijk hij de ballen binnen legde. Als iemand het snel oppakt en vorderingen maakt, kan je snel doorgaan en de focus leggen op dingen die écht belangrijk zijn”, zegt de huidige assistent-trainer van NAC Breda, die in het verleden ook voor onder meer MVV Maastricht, KRC Genk en Roda JC Kerkrade werkte. Ondertussen maakte Sulejmani al grote indruk tijdens de groepstrainingen en de vriendschappelijke wedstrijden met de beloften en de Onder-19. “Hij kwam binnen als een soort broertje van Danijel Pranjic”, zo herinnert Calvin Jong-A-Pin zich tegenover Voetbalzone. “Ze zaten altijd naast elkaar, in het Servisch te praten. Dat begreep niemand. Vanuit persoonlijke ervaringen weet ik dat het prettig is om iemand te hebben in het begin, het was voor mij in de eerste maanden in Japan ook geen pretje.”

Ook Visser weet nog dat de Kroatische Pranjic zich over Sulejmani ontfermde. “Pranjic haalde hem op bij de training, ze aten af en toe samen. Dat was wel belangrijk voor hem, denk ik. Het was een heel groot voordeel. Als je helemaal alleen uit een bepaalde cultuur komt, is het een stuk moeilijker. In dit geval had hij iemand die hem kon helpen, met hoe hij zich moest gedragen bijvoorbeeld. Pranjic was ook een behoorlijk gelouterde speler.” Sulejmani begon in eerste instantie bij Heerenveen in het beloftenteam, dat in de woorden van Jong-A-Pin destijds een ‘belachelijk goed elftal’ was. “Michael Bradley, Samuel Armenteros, Thomas Prager, Reza Ghoochannejhad, Niklas Tarvajärvi, Jakob Poulsen”, somt de nu 34-jarige centrumverdediger van het Japanse Yokohama FC op. “Het zijn bijna allemaal internationals geworden. Ik denk dat het wel de mooiste tijd uit mijn carrière is geweest. Iedereen werkte keihard om zijn droom te verwezenlijken.”

‘Als je met hem op straat loopt, lijkt het alsof hij Tom Hanks of Brad Pitt is'

Voetbalzone sprak in september 2019 uitgebreid met Calvin Jong-a-Pin, die via Heerenveen bij Vitesse terechtkwam en in 2011 de overstap naar Japan maakte. Daar draagt hij inmiddels al vier jaar het shirt van Yokohama FC.Lees artikel

Jong-A-Pin, die in dezelfde periode doorbrak bij Heerenveen, had al snel in de gaten dat Sulejmani nauwelijks bij de beloften zou gaan spelen. “Ik heb een aantal spelers in mijn leven meegemaakt die wanneer ze je opzoeken, je niks kan doen. Ik ken ze nog allemaal bij naam, want het zijn er niet veel. Sulejmani is er één van. De anderen zijn Royston Drenthe, Ryan Babel en Afonso Alves. Als die opendraaien, kunnen aanzetten en die krachtige stap kunnen zetten, ben je geslacht. Je moet in de aanname zitten of voorkomen dat ze de bal lekker kunnen leggen met een tweede tik. Want als dat gebeurt, ben je de sjaak en moet je rugdekking en hulp zoeken”, lacht Jong-A-Pin. “Als hij je op snelheid kwam opzoeken en hij tikte de bal erlangs, schoot hij ‘m er vervolgens in de verre hoek in. Ondanks dat hij niet zo groot was, was hij enorm sterk. Je kon niks doen als hij je één-op-één opzocht. Ook al wist je dat hij je linksom of rechtsom voorbij zou gaan. Je kon wel heel overdreven links gaan staan, maar dan ging hij er rechts omheen. Hij was zo snel op de eerste meters en kon ook gewoon dwars door je heen lopen, waardoor blokken niet zo makkelijk ging.”

Vanaf de eerste dag op Skoatterwâld moet het Abe Lenstra Stadion, dat je enkele honderden meters verderop kunt zien liggen, voor Sulejmani het doel geweest zijn. In de eerste officiële wedstrijd na het opheffen van zijn schorsing liet trainer Gertjan Verbeek hem daar direct debuteren, in het eerste Eredivisie-duel van het seizoen met Willem II. Die kans had hij mede te danken aan Afonso Alves, die op dat moment nog in Brazilië zat om een transfer te forceren. Toen de Braziliaanse spits zich in het najaar van 2007 toch nog even in Heerenveen meldde, moest Sulejmani het een aantal duels stellen met een reserverol. Na het winterse vertrek van Alves voor zeventien miljoen euro naar Middlesbrough, veroverde hij definitief een basisplaats en raakte hij buitengewoon op stoom.

‘Vroeger zou Ajax een maatje te groot zijn, dat is nu absoluut niet zo’

Lees hier de voorbeschouwing van Voetbalzone met Blick-journalist Alain Kunz op het tweeluik tussen Ajax en Young Boys.Lees artikel

“Bij Heerenveen stond er op de een of andere manier altijd iemand klaar. Het was gewoon normaal dat iemand die kroon overnam. Het begon met Giorgios Samaras en Klaas-Jan Huntelaar, daarna kreeg je Alves en Bas Dost. Er stond altijd wel iemand op”, constateert Jong-A-Pin. Visser bevestigt dat het vertrek van Alves wel in het voordeel is geweest voor Sulejmani, maar stelt tegelijkertijd dat hij toch wel in de basiself was gekomen. “Alleen had het dan misschien wat langer geduurd. Nu was hij superjong toen hij zijn debuut maakte. Door zijn snelheid én doordat hij vrij stevig op zijn benen stond, was het geen probleem. Het ging steeds beter. We speelden een beetje met twee spitsen: Gerald Sibon als aanspeelpunt en Miki er omheen met zijn snelheid. Dat was heel lastig te bespelen voor tegenstanders.”

“Hij was heel gewoon. Als hij minder speelde of gewisseld werd, had je nooit problemen. Het was een heel fijn jochie om mee te werken. Daarin werd hij goed begeleid door Pranjic. Hij besefte zelf wanneer hij goed of slecht speelde. Gertjan Verbeek was daarin ook heel duidelijk, hij besteedde er veel tijd en aandacht aan”, gaat Visser verder. Het is een lezing die Jong-A-Pin kan beamen. “We waren geen matties dat we gingen bellen, maar op de club en daarbuiten was het altijd goed. Heerenveen is klein, dus we kwamen elkaar ook weleens tegen in een restaurant. Dan was hij het type jongen dat dan zomaar ineens de rekening oppakte. Ik zat daar met mijn vriendin, hij was er ook en ging eerder weg, maar pakte toch mijn rekening. Zoiets is niet Nederlands, zeg maar. In het buitenland doen ze dat weleens, ik doe het in Japan ook wel. Het was altijd lachen, gieren, brullen. Hij was lol aan het maken en was goed in wat hij deed. Alsof hij met zijn vrienden in het park speelde, zo was hij en dat was denk zijn kracht.”

Voor de winterstop stond de teller van Sulejmani al op vier doelpunten en vier assists, maar in de tweede seizoenshelft was hij helemaal niet meer te stoppen. De teller stopte in het seizoen 2007/08 uiteindelijk op veertien doelpunten en elf assists. “Die cijfers had Robben op die leeftijd volgens mij niet eens toen hij bij Groningen debuteerde. Dat zegt wel wat”, knikt Visser. “Hij presteerde heel constant en dat is vrij uniek voor een jonge speler, in het eerste jaar zijn ze vaak nog wat wisselvallig. Het gaat dan met pieken en dalen: van heel goed naar heel slecht. Dat was bij hem absoluut niet het geval. Er zaten al na een paar maanden elke week scouts op de tribunes. Een wedstrijd tegen Ajax heeft de doorslag gegeven, volgens mij. Toen speelde hij er eentje van Ajax helemaal zoek, daar is de interesse gewekt.”

Sulejmani in de bewuste wedstrijd tegen Ajax die volgens Visser de doorslag gaf. Heerenveen verloor in maart 2008 met 2-4 van Ajax.

Sulejmani bleek na een jaar niet te houden voor Heerenveen. Ajax telde ruim zestien miljoen euro neer om hem over te nemen. “Heerenveen was best wel stug in onderhandelen, waarschijnlijk dat ze daardoor de hoofdprijs hebben gehad. Dat waren gewoon de bedragen voor de spitsen van Heerenveen die het goed deden. Samaras ging ook voor een hoge transfersom naar Manchester City, Huntelaar leverde een aardig bedrag op. Middlesbrough betaalde zeventien miljoen voor Alves”, zegt Jong-A-Pin. Toch denkt hij, evenals Visser, dat Sulejmani misschien wel te vroeg naar Amsterdam vertrok. Misschien had hij nog één à twee jaar bij Heerenveen moeten blijven, zo is hun lezing. “Maar ik had wel verwacht dat hij zou knallen bij Ajax.”

Jong-A-Pin trekt opnieuw de vergelijking met Royston Drenthe, met wie hij samenspeelde in Jong Oranje. “Van Drenthe dacht ik toen wel dat hij het talent van Real Madrid ging zijn, weet je. Dat Real Madrid hem kocht, klopte voor mij. Ik zou niet zeggen dat Sulejmani naar Real Madrid zou gaan. Maar Sulejmani naar Ajax? Ja, dat zou ik voor honderd procent begrijpen. Of naar een subtopper in de Premier League of Italië, dat ook wel. Maar niet als Babel of Drenthe naar Liverpool of Real Madrid, dat niet. Babel had op dat moment al twee goede seizoenen gehad bij Ajax en Drenthe had een goed jaar én een fantastisch EK Onder-21 achter de rug. Maar Miki speelde pas een paar maanden bij Heerenveen.”

Het verhaal van Sulejmani in Amsterdam is inmiddels bekend. In vijf jaar slaagde hij er nooit helemaal in om aan de torenhoge verwachtingen te voldoen, wervelde hij nooit zoals hij dat in Heerenveen deed en uiteindelijk vertrok hij door de achterdeur naar Benfica. “Bij Ajax moet er gepresteerd worden en door zijn transfersom kwam er wat druk bij kijken. Heerenveen is een gemoedelijk plaatsje, dat is anders dan een wereldstad als Amsterdam. Daar komt iedereen voor zichzelf op, is het allemaal wat harder. Daar zal hij aan hebben moeten wennen, vanaf dag één moest hij presteren”, zo zoekt Visser voorzichtig naar een verklaring. Donderdag keert Sulejmani terug in wereldstad Amsterdam, waar hij voor de tweede keer tégen Ajax gaat spelen. Hoe de eerste keer afliep? Met een assist, maar ook een 4-1 nederlaag voor Heerenveen. Wat dat betreft zijn de voortekenen voor Ajax gunstig.Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door siepie)

Tja, ik weet het niet precies. Waarom is het misgegaan bij Ajax? Mentaliteit? Te jong en te snel? Druk van een topclub? Druk van een transfersom? Zou wel een combi zijn van allerlei factoren. Is toch lang het gezicht van de mislukte topaankoop geweest. Is ie eigenlijk nog steeds. Waarschijnlijk mede ook door zijn verspilde laatste jaar. Niet bijtekenen betekende niet spelen toen. Gaf wel een stempel. Echter heeft ie toch nog aardig wat titels gehaald. Ik meen drie in Amsterdam, twee in Portugal en nu ook drie in Zwitserland. En nog een paar bekers. Mislukt? Ach, grotere spelers zijn nooit kampioen geworden. Maar echt geslaagd? Nope. Helaas niet.

10 maart 2021 om 05:57

Typisch voorbeeld van slechte scouting. Als je iemand ziet exceleren in een 2 spitsen systeem, moet je je afvragen of zon speler wel past in een totaal ander systeem. Is het een pure spits zoals ajax die zoekt? (Aanspeelpunt, afmaker etc) is het een buitenspeler? Sulejmani was bij Heerenveen top omdat hij rond een aanspeelpunt kon spelen en vaak veel ruimte kreeg achter de verdediging van tegenstanders. Dan weet je eigenlijk al dat je een totaal andere speler van hem moet maken en maar moet hopen dat hij op een nieuwe positie ook zo goed wordt.. Dit gebeurt echt zo vaak. Gareth Bale, ook een goed voorbeeld daar van. Speelde geweldig als linksback/linkshalf in een 442, daarna in een soort vrije rol van rechts, ook in een 442. Was levensgevaarlijk als hij op kon stomen en ruimte voor zich had. Moest bij Real opeens als een soort Arjen Robben al voorin staan en acties maken in de kleine ruimte. Niet zijn ding. Haal dan gewoon een pure rechtsbuiten..

10 maart 2021 om 07:50

Ik denk dat het door 1 iemand komt; Pranjic. Dat was (buiten een fantastische voetballer) iemand die Sulejmani kon sturen in en buiten het veld. Veel mensen roepen dat het slecht gescout was van Ajax, maar daar ben ik het totaal niet mee eens. Dit was bij Heerenveen echt een fenomenale voetballer. Snelheid, passeeractie en enorm doeltreffend. Was echt een pareltje en vind het nog steeds jammer dat het maar van korte duur was.

10 maart 2021 om 14:57

Volgens mij was er qua talentenbegeleiding sowieso veel mis bij Ajax op dat moment. Als ik het me goed herinner woonde hij toentertijd op een flatje samen met Darko Bodul en konden die twee jochies doen en laten wat ze zelf wilden, vooral qua voeding en rust. Als de jonge Sulejmani de huidige Ajax kleedkamer zou binnenlopen, denk ik dat met name Tadic maar ook jongens als blind, Klaassen en tagliafico hem nu wel het krachthonk zouden binnenslepen, met hem na de training zouden afwerken of tips geven waar ze gezondere maaltijden kunnen halen.

11 maart 2021 om 18:20

Als je voldoet aan alle twijfels die je nu uitspreekt, dan pas ben je geen topvoetballer. Heerenveen was zijn top.

Echt mislukt is hij niet vind ik, ik lees dat altijd over Sulejmani.Is toch een aantal keer kampioen geworden met Ajax, toen Frank de Boer aangesteld werd als trainer werd Sulejmani direct weer een belangrijke basiskrachtEn zijn asist in 2010 tegen kiev bezorgde Ajax cl miljoenen.De topper die ik verwachte is hij niet geworden nee , maar totaal mislukt gaat me altijd wat ver.

10 maart 2021 om 01:21

Als hij voor 2 miljoen gehaald was, kon je concluderen dat hij niet mislukt was. Maar voor zijn prijskaartje, en de torenhoge verwachtingen die er waren, mogen we toch best stellen dat hij mislukt is. En 1 assist in een CL voorronde in 5 jaar klinkt dan ook een beetje karig vind je niet? De hele goede wedstrijden van Sulejmani bij Ajax zijn op 1 hand te tellen..

10 maart 2021 om 05:27

Ook dat valt best wel mee.
Inderdaad hij was niet geweldig, maar in 158 wedstrijden toch goed geweest voor 38 goals en 30 assists.
Dat is voor een buitenspeler redelijk okee te noemen.

10 maart 2021 om 09:20

Mijn punt is dat die assist de doorslag gaf om na jaren weer eens cl te halen (en zijn transfersom daardoor kon terugverdienen)

10 maart 2021 om 10:28

Ik was groot fan van 'm. Maar het shirt met zijn naam achterop durf je gewoon niet meer uit de kast te halen joh. Zou hem 100% mislukt noemen. Niet om z'n statistieken. Maar om hoe hij ondanks alle steun er toch ieder jaar met de pet heen gooide. Kwam altijd topfit terug van vakantie. Om dan geblesseerd te raken. En dan meteen vlogen de kilo's er weer aan. En dan was 'ie de rest van het seizoen weer niks. Maar na de zomer kwam hij weer. Topfit. Dit zou z'n jaar worden! En de fans gingen er iedere keer achter staan. En Frank bleef 'm ook kansen geven. En wat deed hij toen hij naar Benfica ging? Natrappen over hoe klote hij het had gehad. Heeft tot aan z'n tweet na de loting echt geen goed woord voor Ajax over gehad. Dus dat hij naar Amsterdam komt hoeven we ook echt geen woorden aan vuil te maken. Doe dan nog maar eens zo'n interviewtje met Suk.

10 maart 2021 om 12:39

Sc12
".is toch een aantal keer kampioen geworden met Ajax, "
Yep. Maar dat is een teamprestatie. Het is prima mogelijk om zelf als een drol te spelen terwijl je team toch kampioen wordt. En de bijdragen van Sulejmani aan die titels was gewoon niet erg groot.
Verder heb je het over één assist in de CL. Nou, als dát je verantwoording is voor de mega transfer die dit was (16,25 miljoen, plus paar miljoen fee voor de schimmige zaakwaarneming van Sulejmani plus vijfjarig contract met miljoenensalaris) dan treedt een wel hele grote inflatie op van de term 'miskoop'. Als dit jouw verwachtingspatroon is voor een speler van ruim 16 miljoen (we spreken wel twaalf jaar geleden he!), dan verwacht jij wel bijzonder weinig voor een speler met dat prijskaartje.
Als dit al geen miskoop genoemd mag worden, vraag ik me serieus af of er ooit ergens wel eens een miskoop gedaan is.

10 maart 2021 om 17:05

Die ene assist leverde ajax wel de overwinning op in de wedstrijd , ajax zat tegen Kiev er totaal doorheen in die fase en het was wachten tot het mis ging, sulejmani kwam met een geniale aktie en dat leverde ons de overwinning op (en dus de 16+ miljoen aan premies op)Mijn punt is dat hij zijn geld met die aktie al terugverdient had, en daaromheen verdienstelijk speelde onder Frank de boer Ik kan wel een aantal namen noemen die echt geld "gekost" hebben en geen prijzen meegemaakt hebben of geld opgeleverd hebben

11 maart 2021 om 18:24

Ajax haalde in de persoon van MvB geen toptrainer in huis en hij haalde Sulejmani naar Ajax die toch geen topvoetballer bleek te zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.AZ205
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. van EwijkVerdediger151
T. HalilovićMiddenvelder153
J. VeermanMiddenvelder152
H. VeermanAanvaller155
N. MadsenMiddenvelder110
B. NygrenAanvaller110
F. StevanovićAanvaller111
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

29 fans
Middenvelder, 32 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 4 december
Newcastle United en West Ham United hebben zich gemengd in de strijd om Arthur Cabral. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren