Sporting Portugal en Amorim moeten vrezen voor jarenlange schorsing

Maandag, 8 maart 2021 om 15:03Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 15:08

Rúben Amorim hangt een jarenlange schorsing boven het hoofd. De 36-jarige trainer van Sporting Portugal is door competitieorganisator LPFP in staat van beschuldiging gesteld rond zijn aanstelling bij de Portugese club, die een jaar geleden plaatsvond. Mocht Amorim daadwerkelijk worden veroordeeld, dan wacht hem een schorsing van minimaal een jaar tot maximaal zes jaar. Sporting spreekt ondertussen schande van de zaak.

Amorim werd vorig jaar maart aangesteld door Sporting, dat hem overnam van SC Braga. De Portugese trainersvakbond diende destijds een klacht in tegen de jonge leermeester, die eindverantwoordelijk was zonder over de juiste trainerspapieren te beschikken. “We zien dit als een van de meest betreurenswaardige en meest surrealistische episodes in de geschiedenis van het Portugese voetbal”, laat de club weten in een reactie. “Deze zaak en deze aanklacht zijn een onuitwisbare schandvlek op de Portugese sport, met mogelijk internationale gevolgen.”

Sporting verwijst in de reactie naar Braga, waar Amorim vorig jaar een soortgelijke functie bekleedde. Onlangs werd het contract van de trainer nog verlengd bij Sporting, waardoor hij nu tot de zomer van 2024 vastligt in Lissabon. Als speler kwam Amorim uit voor Belenenses, Benfica, Braga en het Qatarese Al-Wakrah. Bovendien droeg de oud-voetballer veertien keer het shirt van de nationale ploeg van Portugal, waarvoor hij in 2010 zijn debuut maakte. Kort na zijn voetbalpensioen in 2017 trad Amorim toe tot de voetbalbond in Lissabon om een trainerslicentie in de wacht te slepen.

Amorim werd vorig jaar de duurste Portugese trainer ooit, toen Sporting tien miljoen euro betaalde aan Braga, waar hij slechts twee maanden in dienst was. De oefenmeester wordt gezien als een groot talent en koerst met Sporting Portugal af op de eerste landstitel sinds het seizoen 2001/02. Dit seizoen verloor Sporting nog geen duel in competitieverband en de koploper heeft een voorsprong van tien punten op achtervolger FC Porto. In de strijd om de Portugese beker ging de ploeg begin januari in de achtste finales wel onderuit tegen Marítimo (2-0).Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Terechte schorsing lijkt me. Wel erg lang en wel heel erg laat uitgedeeld. Bijzonder dat hij zonder de papieren uberhaupt al zo lang op deze manier mocht coachen. Gewoon 'schorsen' tot hij de papieren heeft.

8 maart 2021 om 15:21

Waarschijnlijk heeft hij de juiste papieren onderhand wel, anders zou het bizar zijn dat hij überhaupt nog langs de lijn staat. Echter zouden ze ook makkelijk moeten kunnen bewijzen dat hij niet over de juiste papieren beschikte. Rare situatie dit, waar iemand een jaar na deze claim nog steeds coach is.

8 maart 2021 om 15:23

Waarom? Ik snap eigenlijk sowieso niet zo goed waarom een trainer op een bepaald niveau bepaalde papieren moet hebben. Als ik goed presteer in een bedrijf, zou ik ook van een "simpele" medewerker kunnen doorgroeien naar een leidinggevende en coachende functie. Omdat men vindt dat ik dan daar de capaciteiten voor bezit om die taak goed uit te voeren. Dat is bij een trainer toch net zo. Sporting gelooft dat deze man de beste man is voor die positie. Maakt een papiertje dan nog uit? Dan vind ik een jarenlange schorsing buitenproportioneel.

8 maart 2021 om 15:29

Nee ik snap ook niet het nodig is. Ik denk dat het een mooie manier van geld verdienen is voor alle bonden. Maar goed, als die regel er is, moet je het ook toepassen toch? Anders zit iedereen zijn tijd, energie en geld te steken in het halen van die papieren en laten ze aan de andere kant hem zijn gang gaan. Dat is nou eenmaal zo bepaald, dus dan moet je er ook naar handelen.

8 maart 2021 om 15:31

@tris1985, dat snap ik ook niet zo goed. Het is geen hartchirurg ofzo.

Uit de reacties lijkt wel alsof hij een zware misdaad ofzo heeft begaan.

8 maart 2021 om 15:32

Deze coach zonder diploma presteert wel dat wat zijn voorgangers met papieren niet lukte. Misschien is hij dus gewoon wel een betere coach en heeft hij die cursus niet zozeer nodig gehad.

8 maart 2021 om 15:35

Helemaal mee eens hoor. Ik vind dat ook onzin. Maar je kunt toch niet iedereen dat verplichten behalve Amorim. De rest moet wel betalen voor die cursussen en diploma's en dat hele traject doorlopen, behalve hij. Daar gaat het om. Papiertje onzin? Mee eens. Maar allemaal wel of allemaal niet.

8 maart 2021 om 15:38

Het is simpel. Benfica en Porto lopen het kampieonschap dit jaar mis dus starten ze de lobby om de iets kleinere club op een of andere manier zand in de motor te strooien.

8 maart 2021 om 18:16

Dan zet je er toch gewoon iemand naast die de papieren wel heeft.
Wel apart dat een trainer zonder de juiste papieren afgetekend bovenaan staat met Sporting wat al bijna 20 jaar geen kampioen meer is geworden.

Maar ik begrijp het niet. De Portugese bond was toch bij Braga ook al op de hoogte lijkt me? Waarom laat je zo'n transfer dan gebeuren? Als SCdeP hem bij Braga gewoon zonder probleem zijn werk ziet doen, dan zou ik ook niet twijfelen om hem aan te nemen.

8 maart 2021 om 15:26

Ik zou zelfs een schadeclaim indienen als SP zijnde. Belachelijk dat ze hier nu meekomen, nadat ze 10 miljoen hebben afgetikt. Als er idd niks gedaan werd jegens hem toen hij werkzaam was bij Braga maar nu een jaar later opeens wel, dat is een zeer vreemde gang van zaken.

Zegt genoeg hoe serieus we het papiertje moeten nemen, als een coach zonder het juiste papiertje Sporting naar de eerste landstitel in 19 jaar kan leiden. Daarom zullen ze wel op hun pik getrapt zijn en met zo'n lange schorsing dreigen. Omdat hun papiertjes nu enkel nog maar goed zijn voor de openhaard.

8 maart 2021 om 15:28

Eens. Zoveel matige coaches die wel de juiste papieren hebben. Als een club een voetbal nobody voor de groep wilt zetten moeten ze dat gewoon kunnen doen vind ik. Die papieren zijn puur ter protectie van al die matige coaches die al langer in de voetballerij zitten, niks meer dan dat.

8 maart 2021 om 15:40

Kun je nagaan wat een resultaten deze coach gaat behalen als hij wel de juiste papieren heeft 😉

8 maart 2021 om 17:46

Dat is het niet. In Portugal is de bond erg Porto "georiënteerd." Porto is dan ook een vrij gehate club. Benfica en Sporting hebben vaker met dubieuze zaken te maken

Het hele trainersdiploma is toch zwaar overschat. Een miljarden bedrijf mag en kan iemand aanstellen zonder papieren, maar wil je trainer worden dan moet je meerdere cursussen doen. Het is toch de verantwoording van een club wie ze voor de groep willen zetten. Als ze vertrouwen hebben in iemand die niet de juiste papieren heeft, dan krijg je de stroman constructie.

8 maart 2021 om 17:23

Het is bedoeld om de trainers populatie te beschermen. Ze zijn bang dat er teveel concurrentie komt waardoor velen buiten de boot zullen vallen.

9 maart 2021 om 14:11

Voor de Knvb is het ook een aardige melkkoe. Die cursus levert de Knvb een heleboel centjes op. Dit papiertje beschermt sommige 'fanatische' trainers, maar het laat ook een aantal hele goed de trainers niet toe. Er zijn echt wel trainers die niet eens worden toegelaten toch de cursus, terwijl ze al jaren op lager niveau actief zijn.

Dat ze dit durven zeggen: We zien dit als een van de meest betreurenswaardige en meest surrealistische episodes in de geschiedenis van het Portugese voetbal. Echt bizar na alles wat daar een aantal jaar gebeurd is.

Enerzijds terecht dat je je papieren moet hebben.
Anderzijds is het letterlijk ook een formaliteit.

Maar om nu een schorsing langer dan 1 jaar te geven????

In dat geval gewoon een stroman neerzetten.
En dan kunnen ze procederen wat ze willen, maar je hebt niks feitelijk dat iemand een "stroman" is...

Jansen
Ultee
..

Allemaal stromannetjes

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sporting Portugal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.FC Porto6332
4.Benfica5730
Voor de complete stand: Liga NOS
SpelersPositieW
Tiago TomásAanvaller283
Nuno SantosAanvaller266
AdánKeeper280
Bruno TabataAanvaller160
PaulinhoAanvaller81
G. PlataAanvaller60
S. CoatesVerdediger275
Voor de complete selectie: Clubpagina Sporting Portugal.

In de wandelgangen

Woensdag 21 april
Tottenham Hotspur moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer na het ontslag van José Mourinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren