Vitesse sluit roerige dagen af met knappe overwinning op AZ

Zondag, 7 maart 2021 om 18:34Chris Meijer

Na een aantal roerige dagen is Vitesse er zonder Riechedly Bazoer in geslaagd om te winnen van AZ. Door doelpunten van Loïs Openda en Jacob Rasmussen boekten de Arnhemmers in het eigen GelreDome een 2-1 overwinning, waar Jesper Karlsson nog wat terugdeed namens de bezoekers. Vitesse passeert dankzij de zege Feyenoord weer op de ranglijst en nadert nummer drie AZ tot op één punt. De Alkmaarders zien de achterstand op nummer twee PSV daarentegen oplopen tot vijf punten.

Voorafgaand aan het duel tussen Vitesse en AZ werd er voornamelijk gesproken over Bazoer, die disciplinair geschorst was na een incident op de training van vrijdag en in de basiself vervangen werd door Enzo Cornelisse. De Arnhemmers werkten juist aanvankelijk met een goed gevoel toe naar het treffen met AZ - dat voor de aftrap met vier punten meer de derde plaats in de Eredivisie bezette - nadat afgelopen dinsdag ten koste van VVV-Venlo de finale van de TOTO KNVB Beker bereikt werd. AZ won daarentegen vorige week van Feyenoord en nam daardoor enige afstand van de Rotterdammers op de ranglijst.

In het eerste kwartier van het duel vielen er over en weer twee speldenprikjes te noteren: een gevaarlijke steekpass van Calvin Stengs op Dani de Wit werd ternauwernood onschadelijk gemaakt, terwijl een schot van Openda gekraakt werd. Met vijftien minuten op de klok kreeg Vitesse de eerste grote kans van het duel. Openda snoepte de bal af bij Timo Letschert en zag zijn schot vervolgens gekeerd worden door doelman Marco Bizot. De rebound kwam via Oussama Tannane voor de voeten van Matús Bero, maar andermaal kwam de sluitpost van AZ als winnaar uit de strijd.

Na 31 minuten spelen kwam Vitesse op voorsprong. Een voorzet van Eli Dasa werd verlengd door Bruno Martins Indi, waarna Openda bij de tweede paal de bal tegen de touwen kon werken. Na de openingstreffer liet ook Vitesse zich nadrukkelijk zien in het laatste kwartier van de eerste helft. Een schot van Owen Wijndal zeilde maar net over. Kort daarna fungeerde de vleugelverdediger als aangever, toen hij Jonas Svensson bij de tweede paal vond. De Noorse rechtsback, die terug is na weken afwezig te zijn geweest met een bovenbeenblessure, schoot de bal echter op de lat.

Direct na rust kwam Vitesse goed weg, toen Openda niet zelfzuchtig was, Maximilian Wittek wilde bedienen en daarmee Letschert in de gelegenheid stelde om nog op het laatste moment redding te brengen. Even later zorgde Rasmussen aan de andere kant voor een vergelijkbare redding, toen Calvin Stengs de bal na een fraaie kap voor het inschieten leek te hebben. Ook Armando Broja was in de eerste fase na rust dicht bij een doelpunt, maar zijn schot ging maar net langs de verkeerde kant van de paal.

AZ had in de tweede helft moeite om tot grote kansen te komen en kreeg wel kleine mogelijkheden via Myron Boadu en Dani de Wit, maar zag Vitesse met nog ruim een kwartier te gaan de marge verdubbelen. Een perfect aangesneden vrije trap van Tannane werd door Rasmussen achter Bizot gekopt: 2-0. Dat het nog spannend werd, was te danken aan Cornelisse. De vervanger van Bazoer trok aan de noodrem toen Boadu één-op-één leek te gaan met doelman Remko Pasveer en ontving een rode kaart van scheidsrechter Pol van Boekel.

De spanning was helemaal terug toen AZ vrijwel direct na de rode kaart voor Cornelisse de aansluitingstreffer produceerde. Een fraai passje van Teun Koopmeiners vond Karlsson, die in het strafschopgebied wist te controleren en doeltreffend uithaalde. Doordat Openda verzuimde om na een andermaal puntgave vrije trap van Tannane de marge weer naar twee te tillen, bleef het tot het laatste fluitsignaal spannend. Tot de gelijkmaker wist AZ echter niet meer te komen, waardoor de strijd om plek drie in de Eredivisie weer volledig open ligt.


Poll

Wie eindigt op plek drie in de Eredivisie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door sirius)

Het is van Boekel niet gelukt om Vitesse te laten verliezen!

7 maart 2021 om 18:41

Sjesus ja wat was die man slecht, leek AZ niet echt geel te willen geven, maar Vitesse kreeg ze als warme broodjes. Maar toch denk ik dat het meer onkunde is dan dat hij iets tegen Vitesse heeft.

7 maart 2021 om 19:06

Ik heb me inderdaad bijzonder lopen ergeren aan van Boekel. Probeert hij Tannane geestelijk kapot te maken ofzo? Werkelijk alles in het nadeel van hem gefloten of juist niet gefloten. Heeft ie opdracht gekregen om de competitie nog enigszins spannend te houden? Het zal niet, maar het leek er verdacht veel op...

7 maart 2021 om 21:07

V Boekel, normaliter toch een van de betere/nuchterdere scheidsrechters van het korps imo was echt bedroevend. Een slechte dag zullen we het maar op houden.

Gelukkig werd het een makkie vandaag bij een Vitesse zonder Bazoer. Absoluut terecht gewonnen!

7 maart 2021 om 18:41

Bazoer Who? Enzo is de naam! Jammer van de rode kaart, maar echt een talentje

Moet even de stress weghuilen nu! Bedankt Vitesse dat jullie de 2-1 over de streep hebben kunnen trekken! Het werd 2-0: eindelijk! 80e minuut rood en direct 2-1. Dan komt er toch ineens wel veel stress. Vooral als je de uitslagen bekijkt die Vitesse normaal krijgt tegen AZ. Volgende week hopelijk Utrecht verslaan en dan zie ik de 4e plek sowieso gepakt worden!

Nou dat ophemelen van AZ kan ook weer stoppen, wat vallen die weer door de mand.

7 maart 2021 om 18:48

gewoon hele slechte keuzes van coach Janssen vandaag imo. niks ten nadele van de prestatie van Vitesse verder wat uitstekend speelde

7 maart 2021 om 18:49

Dat is ook wat overdreven. Verliezen bij de nummer 4 kan gebeuren. Bovendien zijn er maar weinig die AZ aan het ophemelen zijn.

7 maart 2021 om 18:53

Meen je dit nou? Super Sunday, top 4 in Nederland, meerdere zouden in Oranje horen. Etc.

7 maart 2021 om 19:00

Dat zijn toch geen rare uitspraken? AZ hoort bij de top 4, verliezen van Vitesse kan gewoon gebeuren. Zelfs Ajax had het enorm lastig tegen Vitesse. Daarnaast zouden Koopmeiners en Wijndal niet misstaan in de selectie van Oranje denk ik.

7 maart 2021 om 19:06

Nee hoor AZ kan netzo goed 5e als 3e worden. Het is echt onzin dat top 4 geneuzel. Bij een topploeg was er een mega probleem na al die gelijke spelen aan de start van het seizoen. Waren Boadu en Stengs helemaal niet meer verzekerd van een basisplaats en zo zijn er nog meer zaken die niet echt bij een topploeg passen. AZ is veel meer best of the rest dan topploeg. Hopelijk kan Feyenoord zich binnen afzienbare tijd uit het slop trekken zodat we ook sportief weer een top 3 hebben en al dat opgeblazen gedoe kan stoppen.

7 maart 2021 om 19:43

Haha. Maar als je net zo goed 5e als 3e kunt worden , waarom is de top-4 van AZ dan zo’n geneuzel ?😂😂

7 maart 2021 om 20:04

Feyenoord kan ook net zo goed 4e als 2e worden, die horen toch ook gewoon bij de top 3? Waarom geldt hetzelfde dan niet voor AZ? Ik vind dat je rustig over top-4 kunt spreken met AZ er bij hoor.

8 maart 2021 om 11:27

Wat betreft voetballende vermogen kun je wel spreken van een top 4. Maar wat betreft beleving en cultuur totaal niet. Voorbeeld: Er zijn slechts 43 reacties op een nederlaag van AZ. En is er in studio voetbal überhaupt gesproken over aanpassing van systeem van AZ? Is in elk geval geen topic overgekomen. Als een top 3 club dit had gedaan stonden er sowieso meerdere artikelen. Je kan spelers van AZ en hun prestaties dan ook niet zomaar afzetten tegen prestaties bij de andere topclubs.

8 maart 2021 om 14:46

Wie moet je dan in die top 4 zetten? Utrecht? Vitesse? Utrecht is in z'n hele historie drie keer in de top 4 geeindigd, terwijl Vitesse blijft steken op 8 (waarvan het gros in de jaren '90). Dan heb je nog FC Twente, maar die doen al een tijdje niet mee.

8 maart 2021 om 15:35

Discussie gaat of er sprake is van een top-4 of dat AZ zich niet onder de topclubs mag scharen. Ik denk zelf dat AZ wat betreft status niet onder de topclubs valt maar onder de goed presterende subtop.

8 maart 2021 om 16:37

Wat maakt het eigenlijk uit? Die hele discussie is er enkel omdat supporters zichzelf op de borst willen kloppen voor hun club of anderen naar beneden willen halen om er zelf beter uit te komen.

Lekker. Niet verwacht. Wel verdiend. Ondanks z'n rode kaart speelde Cornelisse een puike pot! Lekker dit.

De nummers 1 en 2 zijn nu wel bekend. AZ haakt definitief af nu. Spannende strijd om die 3e plek. Mocht Ajax de bekerfinale winnen is die derde plek belangrijker dan hij nu lijkt.

7 maart 2021 om 18:47

Is dat zo? PSV moet volgende week tegen Feyenoord en daarna tegen AZ. Die 5 punten verschil kan dus binnen 2 weken alweer teniet gedaan worden.

7 maart 2021 om 18:52

Misschien, maar AZ gaat ook zeker nog redelijk wat punten verspelen. Na twee weken kan het puntenverschil ook zomaar 11 punten op de nummer 2 zijn. Het is maar net hoe je ernaar wilt kijken. Natuurlijk haakt AZ niet definitief af, maar ik acht het onwaarschijnlijk dat AZ uiteindelijk de tweede plaats weet vast te stellen. Daarvoor krijgen ze veel te veel doelpunten tegen.

7 maart 2021 om 18:52

Echter is er nu wel een voordeel dat je tegen feyenoord niet enorm veel risico hoeft te nemen, aangezien met een gelijkspel je az op 3 punten houdt. En een beter doelsaldo.

7 maart 2021 om 19:46

Ach we zullen het zien. Vandaag hebben we tactisch gefaald en blijkt maar weer hoe belangrijk Midtsjo is en een goede coach. Karlsson op de bank was echt een grote blunder. Met 5 man voorin en 3 dezelfde grote kansen weggeven tegen Vitesse met voorzetten uit vrije trap of de flank die niet worden weggewerkt is gênant. Centraal zijn we gewoon dramatisch vooral bmi en hatzi

De nummers 1 en 2 zijn nu wel bekend. AZ haakt definitief af nu. Spannende strijd om die 3e plek. Mocht Ajax de bekerfinale winnen is die derde plek belangrijker dan hij nu lijkt.

7 maart 2021 om 18:59

Nouja. Feyenoord en AZ komende weken tegen Psv. Kan snel omdraaien dan hoor. Zeker gezien het record van PSV in topwedstrijden . Maar verwacht zelf ook dat die redelijk makkelijk de 2de plek binnen gaan slepen

7 maart 2021 om 19:37

Gelukkig komen alle aanvallers op het juiste moment terug. Na madueke is gakpo ook weer erbij. Ipv Mauro en Thomas op de zijkanten gakpo/madueke/gotze/ihataren, dat is natuur wel een groot verschil.

7 maart 2021 om 19:45

Zeker scheelt behoorlijk. PSV heeft na Ajax ook veruit de sterkste selectie. Dus ook gewoon logisch als ze tweede worden

7 maart 2021 om 21:10

@justpsv, ik denk dat je beste aanvaller er al in staat. Zahavi is echt lekker op schot.

7 maart 2021 om 21:27

Ja na de winterstop is hij fit en laat die idd zijn wat ze verwachten toen ze hem aantrokken. Klopt is samen met gotze onze belangrijkste aanvaller gebleken, alleen zijn de 2 half 10 posities cruciaal in dit systeem en met mauro/Thomas veroorzaakte het gebrek in kwaliteit toch problemen in alle linies, zoals tegen feyenoord bijv.

7 maart 2021 om 21:29

Vandaag eindelijk een wedstrijd gezien zonder Rosario. Niet om hem te bashen, maar PSV speelt toch wel sterker zonder hem. Ik zie liever het team van vandaag er staan met Boscagli in de rol van Rosario.
Wanneer Gakpo en Madueke aansluiten kunnen we eindelijk beginnen met de sterkste 11. Gakpo dan op de plek van Vertessen en Madueke inzetten als super sub wanneer er iets geforceerd moet worden. Wanneer Gotze op is Ihatarren erin zetten.

Tot zover het experiment met 5 achterin. Dit werkte echt totaal niet. In de opbouw miste een speler omdat nu 3 centrale verdedigers niets anders deden dan een beetje heen en weer passen. Jansen schakelde ook veel te laat en pas toen Karlsson erin kwam (die onbegrijpelijk genoeg gebankt werd) begon AZ een beetje aan te zetten. Dan moet je met 2-0 achter opportunistischer spelen, maar dan mis je je plan B met Druijf die ook onbegrijpelijk genoeg is verhuurd. Nu was er niemand om die lange bal op te gooien. Overigens werd Midtsjo erg gemist. Dat is toch een speler die het spel telkens versnelt. Nu was het allemaal veel te statisch. Vitesse wel goed gespeeld overigens, verdiende overwinning dus.

7 maart 2021 om 19:48

Volledig eens. Het lijkt toch vrij makkelijk om te zien welke pionnen en coach vervangen moeten worden

Slechte wedstrijd van Az tegen een uitstekend spelend Vitesse. Achteraf jammerlijk te noemen dat we ons aangepast hebben aan de tegenstander door er een extra verdediger in te zetten die weinig toevoegde. Vitesse gefeliciteerd.

Terechte overwinning. Gefeliciteerd Vitesse fans. Wonden likken en weer terug op aarde.

Pascal Jansen maar even bedanken voor deze nederlaag. Karlsson op de bank zetten, hoe verzin je het. 3 mans verdediging waarvan niemand kan opbouwen, hoe verzin je het. Zonde dat we elke wedstrijd door standaardsituaties tegenhield krijgen. Vond Vitesse ook niet bijzonder, leunde vooral veel achterover ja de voorsprong. Je had hier niet hoeven verliezen.

7 maart 2021 om 19:28

Vitesse won gewoon terecht..

Knap van Vitesse, De strijd om plek drie gaat echt spannend worden. Feyenoord, Vitesse en AZ, het ontloopt elkaar niet zoveel.

Jammer van de rode kaart maar Cornelisse is wel een aardig talent, viel me eerder dit seizoen ook al positief op. Dat Jansen Karlsson op de bank laat beginnen..hoe verzin je het.

7 maart 2021 om 19:28

Mij valt juist Patrick Vroegh heel erg op! Ook Manhoef vind ik wel iets hebben.. alleen in Huisman zie ik het nog niet echt..

Dasa wat heeft die stappen gezet zeg. 6e assist al dit seizoen en altijd opzoek naar de pass vooruit met een goede techniek

Mag Pascal J nu weg? Tegen Ajax, Psv en feyenoord past hij zich niet aan en nu tegen vitesse gaat hij 5-3-2 spelen? Bizar

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7266
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. PasveerKeeper280
M. WittekVerdediger281
L. OpendaAanvaller288
O. DarfalouAanvaller278
R. BazoerMiddenvelder254
A. BrojaAanvaller259
O. TannaneAanvaller257
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

14 fans
Keeper, 30 jaar

In de wandelgangen

Zondag 18 april
Sergio Agüero kondigde onlangs zijn vertrek bij Manchester City aan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren