Spandoek in Johan Cruijff ArenA wekt verbazing: ‘Dat Ajax dit toestaat’

Zondag, 7 maart 2021 om 17:17 • Laatste update: 18:15

Een spandoek dat zondagmiddag prominent in de Johan Cruijff ArenA hing, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Achter een van beide doelen hing tijdens de wedstrijd tussen Ajax en FC Groningen (3-1) een zwart doek met de tekst 'RIP Polletje', een verwijzing naar de overleden Martin van de Pol, een veroordeelde crimineel die donderdag werd doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost.

Voorafgaand aan de wedstrijd toonde de F-Side van Ajax bij de ingang van het stadion een spandoek ter ere van Polletje, zoals de bijnaam van Van de Pol luidde. Dat doek was tijdens de wedstrijd prominent te zien in de Johan Cruijff ArenA. Van de Pol werd in 2000 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het doodschieten van vier mannen in een seksclub in Haarlem, maar in hoger beroep werd zijn straf verlaagd tot vijftien jaar cel. Hij was al sinds de jaren tachtig een invloedrijke figuur binnen de F-Side.

"Toch opvallend dat Ajax toestaat dat er een spandoek met "RIP Polletje" hangt. Over de doden niets dan goed?", vraagt een supporter van Ajax zich af op Twitter. "Dat het bij een beursgenoteerd bedrijf anno 2021 gewoon helemaal koosjer is om een geliquideerde crimineel te eren", merkt een andere twitteraar op. Er klinkt kritiek op de directie van Ajax, die in de ogen van sommige socialmediagebruikers had moeten ingrijpen. "Dat de Ajax-directie dit toestaat", verzucht een twitteraar. Demi spreekt van 'idioterie'. "Achterlijk dat de club zich hiermee wil linken. Ontiegelijk ordinair. En dit zeg ik als Ajacied."

‘Polletje’ beveiligde spelers van Ajax en kreeg hoog bezoek in de gevangenis

Martin van de Pol was jarenlang een opvallende figuur bij Ajax.Lees artikel

'Polletje' was een geliefd en gevreesde persoon binnen Ajax. Hij zou medesupporters hebben mishandeld en bedreigd, perste hooligans af en raakte diep in de coke- en pillenhandel. Hoewel veel leden van de F-Side hem nog wel respecteerden en zagen als 'strijder', die er niet voor terugdeinsde om met andere supportersgroepen op de vuist te gaan, was er bij de 'oude harde kern' meer onvrede over zijn drieste optreden. Nadat een lid hem tegen de grond sloeg, werd zijn invloed tanende. Van de Pol was steeds minder te vinden in het stadion dat op een steenworp afstand ligt van de plek waar hij donderdag door een onbekend persoon werd doodgeschoten, toen hij zijn zevenjarige dochter van school haalde.


Poll

Vind je dat Ajax het spandoek uit het stadion had moeten halen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

76 reacties (laatste reactie door constant kante)

Ik vraag me af of de ouders van de school van zijn dochter wisten dat dit een beruchte crimineel was. Ik wil daar absoluut niet mee insinueren dat zij geen recht op school heeft. Dat heeft ze wel, maar het lijkt me eng als zo een mafkees (de vader) bij de school van jouw kind te vinden is. Ik denk overigens dat de Ajax directie zich een beetje gedwongen voelde. Kan best dat ze anders bedreigingen van de F-side over zich heen zouden krijgen.

7 maart 2021 om 17:28

Dan zou zijn dochter op geen enkele school welkom kunnen zijn. Zij verdient gewoon ook een school waar ze terecht kan. Dat zij inherent verbonden is aan zo'n vader daar kan zij niks aan doen. Gelukkig rekenen zij haar daarop niet af.

7 maart 2021 om 17:33

Ik snap wat je bedoelt en het is een ongewenst neveneffect veroorzaakt door Pol. Zij mag daar nooit de dupe van worden, maar ga mij niet vertellen dat je het fijn zou vinden als zo een figuur bij jouw kind langskomt. Hij is geliquideerd bij haar school he! Dat zou geen enkel kind mogen meemaken en ontzettend erg voor zijn dochter. Die moet een trauma een hebben overgehouden, maar dit is een aannemelijk dom risico die Pol heeft genomen..

7 maart 2021 om 17:50

Mee eens hoor dat zo'n figuur daar niet hoort. Maar hij is nu eenmaal na 10 jaar op vrije voeten gesteld. Zijn dochter staat daar los van. School zal voor haar een plek zijn waar ze zich zelf kan zijn, met haar vrienden en vriendinnen. Dat hij zelf zo veel risico nam in het leven, is hemzelf alleen kwalijk te nemen.

7 maart 2021 om 20:04

Familieleden van beruchte misdadigers hebben sws al minder rechten, al hebben ze nog niets gedaan. Je kan namelijk moeilijk een bedrijf beginnen als je familie of vrienden bent met een crimineel die bekend staat van georganiseerde misdaad.

Blijft verbazingwekkend. Eerst een voorzitter die ik de bajes op bezoek gaat nadat deze "supporter " een viervoudige moord mede heeft gepleegd. Nu een doek om deze moordenaar verkrachter te herdenken in je stadion. Geen baas in eigen stadion lijkt het wel. Met dit soort criminelen wil je als club toch niet geassocieerd worden?

7 maart 2021 om 17:30

Er is een jarenlang trouwe supporter overleden. Dar gaat het om. Als we in Nederland alleen mensen mogen eren/herdenken met een brandschoon verleden houd het ook snel op. Hier wordt niet zijn criminele verleden geëerd of zo, hier wordt een trouwe supporter en voor sommige wellicht goede vriend herdacht.

7 maart 2021 om 17:37

De club Ajax heeft alleen problemen gehad door deze malloot. Lekker rellen mensen meppen, ik geloof niet dat Ajax daar echt wat mee op schiet? Ook eigen supporters chanteren en in elkaar slaan. Echt onbegrijpelijk dat zo'n crimineel met toestemming van het bestuur herdacht mag worden met een spandoek.

7 maart 2021 om 17:41

Tussen brandschoon en een viervoudige moord zit natuurlijk wel een kilometer of 5 verschil, toch? Kom op, dit spandoek is zo ontzettend misplaatst.

7 maart 2021 om 17:48

Haha de Toekomst, wat een walgelijke reactie. Dus als Anton Mussert supporter zou zijn geweest van laten we zeggen Utrecht ofzo dan hadden ze daar ook best die man nog mogen "herdenken"? Schandelijke vertoning en dat jij dit durft te verdedigen zegt alles. Maar goed, Ajax is sws een club van de dubbele moraal. Met de trein naar Lille bijvoorbeeld om vervolgens naar Qatar te gaan voor een trainingskamp is een van deze voorbeelden. Lekker je kop in het zand steken en herdenken! Arme arme Polletje!

7 maart 2021 om 18:00

Deze man was knettergek. In het stadion en daarbuiten (o.a. in het supportershome). Ook de F-Side is weer lekker bezig. Ze waren he-le-maal klaar met deze stakker en nu maken ze een spandoekje voor 'm. Tuurlijk jongens. Het is gewoon heel raar dat de club dit toestaat.

7 maart 2021 om 18:11

@De Toekomst triest dat je dit nog goed praat. Duidelijk een roze bril op jammer. Daar zijn er al genoeg van namelijk; onrealistisch fans

7 maart 2021 om 18:14

Dus als hitler fan was geweest van Ajax, dan had jij dit gewild na zijn dood? Want ach, al die doden even terzijde toch? Oke, duidelijk. Jezus wat triest. Moordlustige fans moeten niet worden herdacht

7 maart 2021 om 18:15

@De Toekomst, houd toch op. Ik schaam me dat Ajax dit goed heeft gekeurd. En dat jíj dan aankomt met "een trouwe supporter" is verwerpelijk. Die man was een crimineel! En er is een groot verschil tussen een brandschoon verleden en een moordenaar. Daarnaast: Wat "fijn" dat die idioten ook mondkapjes dragen en afstand houden. Van mij had de politie mogen ingrijpen.

7 maart 2021 om 18:44

Precies Kyle. Trouwe supporter m'n reet. Achterlijk dat dat spandoek daar hing. Van mij hoeft Ajax echt niet het braafste jongetje van de klas te zijn maar dit soort uitschot eren gaat me echt een brug te ver. Ik vraag me dan ook oprecht af of ze momenteel nog steeds beïnvloed worden door dat soort criminelen..

7 maart 2021 om 19:43

Hoe is het mogelijk dat ik regelmatig verstandige inhoudeiljke voetbalposts hier op het platform niet meer dan een paar likes zie krijgen, en De Toekomst die het doodleuk een goed idee vindt om een viervoudige moordenaar te gaan zitten eren wordt bedolven onder de 'ik vind dit leuks'. Sommige mensen kunnen echt alleen maar dingen zien vanuit hun clubvoorkeur. Oogkleppen heet dat.

7 maart 2021 om 19:45

Ik ben blij hierboven te lezen dat niet Ajax de hoogste norm is voor de meeste Ajacieden, maar gewoon, geweten, fatsoen etc.

7 maart 2021 om 20:05

Herdenken ja. Ieder mens is een mens. Eren met een gigantisch spandoek, nee. Mensen die zulke gruweldaden op hun kerfstok hebben moet je niet willen eren. Denk eens aan alle mensen die hebben geleden door zijn acties (dat zijn er heel wat), waar is het gevoel voor hen. Eer dan de slachtoffers.

7 maart 2021 om 20:52

Er zijn wel meer trouwe supporters die overlijden en die geen spandoek krijgen. Maar nee, voor een moordenaar faciliteert Ajax wel dat er een spandoek mag hangen. Het is gewoon te walgelijk voor woorden en als club moet je dit niet toestaan.

7 maart 2021 om 21:23

@De Toekomst
Ik verbaas me een beetje om je reactie. Hadden we voor deze “trouwe fan” niet ook nog een minuutje stilte moeten houden voor de wedstrijd?

8 maart 2021 om 14:14

Consy je pakt de toekomst in mijn ogen terecht aan, maar daarna schoffel je je eigen verhaal onderuit door je antipathie tegen ajax zo duidelijk te laten blijken. Ajax is niet de enige club die in Qatar getraind heeft, jammer je had je reactie beter korter kunnen houden

Wat hij gedaan heeft is niet goed. Maar dan kan er nog wel een eer betoon zijn van de f- side van Ajax

7 maart 2021 om 17:51

Hij is veroordeeld voor o.a. het doodschieten van vier mannen, en voor het verkrachten van zijn ex en het neersteken van haar nieuwe partner. Vind je "wat hij gedaan heeft is niet goed" dan niet een beetje een understatement? Het is niet alsof hij slechts een ondeugend relschoppertje was.

7 maart 2021 om 18:17

Is niet goed? Serieus? Dat is een understatement. Ga maar een eerbetoon bij zijn huis houden maar niet bij het stadion.

Wat is hier erg aan? Overleden supporter, jarenlang lid van de harde kern. Lijkt me logisch dat daar wat aandacht aan wordt gegeven door de supporters. En ja, hij heeft een dubieus verleden, maar dat heeft daar even niks mee te maken.

7 maart 2021 om 17:32

Sommige dingen kunnen gewoon niet. Er werd eerder aangegeven dat hij een beruchte hooligan was en dat word in de volksmond nu niet geassocieerd met supporter wat jij dus wel doet nu.

7 maart 2021 om 17:34

Dit soort types hebben met hun gedrag de club Ajax alleen maar ellende en boetes opgeleverd. Waarom zou je toestemming geven om iemand te herdenken waarvan bekend is dat hij mede supporters chanteerde en meteen? Echt ongelooflijk slap van de directie van Ajax die duidelijk geen baas zijn in eigen stadion.

7 maart 2021 om 17:47

Omdat het naast een malloot ook gewoon een vriend kan zijn van veel supporters? Die twee dingen kan ik los van elkaar zien. Hij wordt nu geëerd als trouwe Ajacied en vriend.

7 maart 2021 om 17:51

Hij heeft een groot deel van de Ajacieden geterroriseerd. Hij wordt er van verdacht een coke handel te hebben opgezet vanuit het supporters home. Echt iemand die je als club moet eren inderdaad...

7 maart 2021 om 18:00

ALs het een vriend is van sommige supporters gaan ze hun respect tijdens zijn begrafenis betuigen, Toekomst.
Je hoeft niet alles te verdedigen wat er met of rondom je club gebeurt. Dit kan echt niet en dat je dit verdedigt valt me erg van je tegen.

7 maart 2021 om 18:19

@De Toekomst, stop alsjeblieft met het goedpraten hiervan! Dus als Holleeder een Ajax-supporter zou zijn, zou je dat ook goedpraten? Ga naar zijn huis of bij zijn begrafenis maar niet bij de club. Je kan als supporter dingen goedpraten van een club, maar jij gaat veel en veel te ver.

7 maart 2021 om 18:21

En een "dubieus verleden"? Serieus? Je noemt een veroordeling vanwege moord en verkrachting een dubieus verleden? Vraagje: wat moet iemand in jouw ogen doen om niet te worden geëerd? Moet hij een minimaal aantal doden op zijn geweten hebben? Ik vraag me serieus af waar jouw grens ligt.

7 maart 2021 om 17:45

@detoekomst,

Een dubieus verleden? De man was een veroordeelde moordenaar die als Hooligan Ajax meerdere keren in diskrediet heeft gebracht. Daar is van alles mis mee. Dit heet zoiets als normen en waarden en moet je als Ajax op geen enkele manier mee geassocieerd willen worden.

7 maart 2021 om 17:55

Wat is hier erg aan? Eer betonen aan een drugshandelaar en meervoudig moordenaar doe je niet in een voetbalstadion. Moeten we je dat nu echt gaan uitleggen? Er gaan elke week supporters en (ex) leden van de harde kern van Ajax dood, daar worden ook geen levensgrote spandoeken voor opgehangen maar voor 1 van lands grootste criminelen maakt Ajax graag een uitzondering. Volgende keer ook maar een spandoek hangen voor Holleeder? Die is tenslotte ook supporter en lid van de harde kern. Ik zeg "doen".

7 maart 2021 om 19:07

Naja als het alleen bij overlijden is mogen ze van mij volgende wedstrijd het stadion wel volhangen met spandoeken voor een aantal van die relnichten. Als je leest wat deze gozer allemaal geflikt heeft dan kan je toch niet anders concluderen dan dat de wereld een betere plek is zonder hem..

7 maart 2021 om 18:10

Je zou maar familie zijn van 1 vd slachtoffers van hem. Is een beetje hetzelfde als Mohammed B straks overlijd en hij herdacht word bij Ado, was immers ook een Ado supporters.

7 maart 2021 om 18:12

Dus als hitler fan was geweest van Ajax, dan had jij dit gewild na zijn dood? Want ach al die doden even terzijde toch? Oke, duidelijk. Jezus wat triest. Moordlustige fans moeten niet worden herdacht

8 maart 2021 om 00:47

Nu ben ik het totaal oneens met wat @deToekomst zegt, maar jij slaat de planks even goed mis! Deze man vergelijken met Hitler, met welke achterliggende gedachte dan ook, vind ik verwerpelijk en bijna een belediging naar alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Overigend reageer ik verder niet op dit artikel omdat, practisch, iedereen zegt wat ik vind. Eigenlijk op jij en @DeToekomst na.

7 maart 2021 om 18:38

Kerel, ik ken al een hele tijd hier op de site, maar nu sla je volledig de plank mis. Je prijst een moordenaar? Really?

7 maart 2021 om 18:40

Denk de 4 voudige moord en verkrachtinng die hij op zn naam heeft. Of ze vinden Polletje een stomme naam voor op een spandoek. Lastig.

7 maart 2021 om 20:56

Fijn dat jij zo’n fan bent van moordenaars en verkrachters. Als je die in je eigen huis wilt herdenken moet je dat lekker zelf weten. Echter als voetbalclub heb je om een bepaald imago en voorbeeldfunctie te de ken. Daarin past het niet om spandoeken voor moordenaars en verkrachters op te hangen. Die hebben niks voor de club gedaan behalve problemen getrapt.

Toch grote verbijstering dat zoiets kan en mag blijven hangen. Er zal toch wel iemand geweest zijn binnen Ajax die dat spandoek had kunnen laten verwijderen of is men daar te schijterig voor geweest?

7 maart 2021 om 17:32

Waarom zou je dat verwijderen? Er is een trouwe supporter overleden die jarenlang bij de harde kern zat. Iemand die veel kennissen en wellicht veel vrienden heeft tussen de harde kern. Wat iemand in zijn privéleven ook uitspookt, als supporters ben je in mijn ogen allemaal gelijk.

7 maart 2021 om 17:50

En als het een veroordeelde pedofiel was geweest? Hadden ze hem dan ook mogen eren in het stadion? Kom op zeg. Dat jij in je blinde idolatie van Ajax geen kritiek kunt lezen snap ik nog wel. Maar dat je zelfs het eren van een veroordeelde moordenaar, drugsdealer en hooligan die jouw geliefde club meer schade dan plezier heeft gebracht in het stadion goedkeurt is onbegrijpelijk

7 maart 2021 om 17:59

@ Toekomst, "wat iemand in zijn privéleven ook uitspookt, als supporters ben je in mijn ogen allemaal gelijk". Ja natuurlijk man, Of je in je vrije tijd drugs dealt, mensen vermoord, vrouwen de prostitutie injaagt of je piemel in een kind stopt maakt helemaal niet uit als je in het stadion bent. Sommige mensen zijn totaal ontspoort

Nu het is blijkbaar een betrokken supporter die overleden is. Blijkbaar was het echt een zware crimineel maar zo vreemd vind ik het persoonlijk niet dat iets dergelijks wordt toegestaan.

7 maart 2021 om 17:50

De man heeft een vier dubbele moord op zijn strafblad. Hoezo is het dan niet vreemd dat je de herdenking van zo iemand toestaat? Wat een reacties hier zeg, onwerkelijk bijna.

7 maart 2021 om 18:15

Ik snap dat mensen er zo naar kijken. Het is wel wat natuurlijk. En nu ik er over nadenk. Je moet maar eens familie zijn van een van zijn slachtoffers toen. Bij nader inzien niet handig inderdaad.

Zo vreemd is het niet, hij kende nu eenmaal veel supporters, omdat hij daar van kinds af aan kwam. Het is een eerbetoon naar hem toe, zo verbaasd hoef daar niet over gedaan te worden. De harde kern bestaat nu eenmaal niet uit ideale schoonzonen. Echter 'polletje' was volledig ontspoord. Waarschijnlijk een enorme slechte jeugd meegemaakt. Dat deze man maar 10 jaar heeft gezeten voor een viervoudige moord, daar kun je eerder je vragen over stellen. Dat is natuurlijk veel krommer.

Nu al zin in een boze Johan Derksen, die zelf ook op bezoek gaat bij 1 van Nederlands zwaarste criminelen in de gevangenis.

7 maart 2021 om 17:39

Bij wie gaat Derksen op bezoek? Zou Derksen ook een spandoek in de studio van VI hangen mocht deze persoon overlijden?

7 maart 2021 om 17:41

Henk Kuipers. Praat haast wekelijks lovend over de beste man.

7 maart 2021 om 17:48

Ik ga eens kijken of Derksen Kuipers gaat verdedigen?

7 maart 2021 om 18:23

Veel kijkplezier dan! Zet zelf mijn geld op ja maar Henk zegt dat hij onschuldig is.

7 maart 2021 om 18:44

Dat heeft "Polletje" nooit beweerd volgens mij.😉

7 maart 2021 om 17:42

Kan hij Van der Sar weer mooi mee bashen. En als Wilfred dan over Henk K. begint komt hij met een monoloog die start met Jawel Maar...

Ik kijk er eerlijk gezegd niet van op, als we met publiek hadden gespeeld had dit spandoek er waarschijnlijk ook gehangen. De F-side neemt afscheid van een oudgediende, dat hij daarnaast een crimineel was doet er vanuit dat perspectief niet toe. Daarbij komt dat we allemaal wel weten dat lang niet alle supporters een normale kantoorbaan hebben, zeker bij de F-side. Het is ook niet Ajax die afscheid neemt, maar de F-side die afscheid neemt met een spandoek op het eigen vak.

7 maart 2021 om 18:23

Dan moet de club het verbieden. Laat de supporters die moordenaar maar ergens anders gaan eren.

Ik denk dat ze bij Ajax dachten houd je vrienden dichtbij je maar je vijanden nog dichterbij. Valt anders niet te verklaren dat zo'n persoon zo veel inspraak had bij Ajax

Misschien kan de directie ook bloemen gaan leggen op zn graf. Minuutje stilte erbij. Toch een trouwe fan. Een moord en verkrachting hier en daar, tja, ik fiets ook wel eens door rood. Echt jongens, af en toe misschien ff de hersenen ipv het supportershart laten spreken.

Bizar hoeveel Ajacieden het hier zogenaamd normaal vinden. Alles om je clubje maar te verdedigen. Bah!

7 maart 2021 om 19:01

Naja de meeste gelukkig niet hoor. Je hebt er altijd een paar die de zaken echt niet kunnen scheiden natuurlijk.

7 maart 2021 om 20:19

Ik zie er welgeteld 1 hier boven: De Toekomst. De rest van alle Ajacieden keurt dit allemaal vrij fel af in dit topic, en terecht. Kijk, dat een paar van die hersenlozen van de F-Side met dat doek naar Zuid 1 komen om te poseren voor de foto dat kun je als club niet tegenhouden. Dat ze dat doek ook nog in ons stadion op durven hangen is te zot voor woorden, dat had Ajax als club moeten verbieden. Daar is 99 procent van alle Ajax fans het gewoon roerend mee eens, apart ook om te zien dat in reds1965's beleving dat heel anders is, hoe selectief moet je dan wel niet lezen joh.

Ik snap niet dat een club die op zoveel vlakken verstandig beleid lijkt te voeren, hier dan zo ontzettend de mist in gaat. Hoe haal je het in je hoofd om een viervoudige moordenaar tijdens een wedstrijd te gaan zitten eren? Kijk, als de er publiek had gezeten en zo'n spandoek is naar binnen gesmokkeld, a la, maar nu weet je zeker dat dit goedkeuring heeft gekregen vanuit de club. Dan ben je echt goed in de war hoor.

Ongekend dat er hier nog ajacieden zijn die dit niet verwerpelijk vinden. Als dit bij ieder andere club aan de orde was geweest, was de kritiek weer niet van de lucht. Terug in de hoek stel huichelaars en schaam je kapot..

8 maart 2021 om 11:16

Nota bene: feitelijk is er maar één fanatieke Ajaxfan die het laten hangen van het spandoek hier te vuur en te zwaard verdedigd. Ik zie dat de rest toch stevig afstand neemt van wat hij zegt. En terecht natuurlijk.
Want dat een paar fans of F-siders (niet altijd hetzelfde) een spandoek ophangen voor die man, daar kan ik op zichzelf nog best in meegaan. Dát snap ik nog wel, vanuit hun positie. Maar dat de Ajaxdirectie die bij deze wedstrijd aanwezig is niets doet en geen opdracht geeft om het spandoek te verwijderen, dát is voor mij echt een mega groot raadsel.

8 maart 2021 om 13:09

Exact dat is ook mijn betoog, de f-side ‘fans’ snap ik nog wel, de club faalt hier keihard. Er zijn er meer die dit ‘niet zo gek’ vinden hoor, niet alleen op dit forum.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7266
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2814
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 18 april
Sergio Agüero kondigde onlangs zijn vertrek bij Manchester City aan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren