Pelé: ‘Hij kan mijn opvolger worden, dat zeg ik niet als grap’

Vrijdag, 5 maart 2021 om 15:41Dominic Mostert • Laatste update: 15:49

Pelé heeft hoge verwachtingen van de carrière van Kylian Mbappé. De voetballegende uit Brazilië ziet kwaliteiten van zichzelf terug in het spel van de spits van Paris Saint-Germain, zo vertelt Pelé in een interview met La Gazzetta dello Sport. Mbappé was dit seizoen in 31 officiële wedstrijden goed voor 23 doelpunten voor PSG.

Sinds zijn komst in 2017 noteerde Mbappé in totaal 155 wedstrijden, waarin hij 113 keer scoorde. Hij is pas 22 jaar en kan dus nog grote stappen zetten, weet Pelé. De tachtigjarige voormalig aanvaller staat bekend als een van de meest productieve doelpuntmakers aller tijden en denkt dat Mbappé zijn niveau kan evenaren. "Hij kan mijn opvolger worden", stelt Pelé in het interview met de Italiaanse sportkrant.

"Dat zeg ik niet als grap. Ik herken mezelf in zijn vermogen om zoveel snelheid in zijn spel te leggen", voegt hij eraan toe. "Hij is een spits die heel snel denkstappen zet op het veld. Als de bal aankomt, weet hij al wat hij wil gaan doen. Hij weet al waar hij naartoe moet en hoe hij de beste oplossing kan vinden. Dat zijn belangrijke kwaliteiten in het moderne voetbal. Zijn dribbels zijn net zo snel als zijn sprints zonder balbezit, net als bij mij."

Pelé ontmoette Mbappé in 2019 in Parijs en zei daarna al dat hij de Fransman in staat acht om 1000 doelpunten te maken in zijn carrière. "Ik heb er exact 1025 gemaakt, dus 1000 is mogelijk voor hem", gaf de oud-voetballer aan. Zelf maakte Mbappé daar toen lachend een kanttekening bij. "Zelfs als ik de doelpunten op de speelpleintjes en mijn doelpunten op de PlayStation erbij optel, ga ik de 1000 niet halen, denk ik. Er is maar één 'King' en die staat daar", zei hij over Pelé. "De vergelijking is vleiend, maar ik ga nooit presteren wat hij heeft gepresteerd."

Mbappé was op dinsdag 16 februari nog goed voor drie doelpunten in de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona (1-4) en scoorde vorige week zaterdag tweemaal tegen Dijon (0-4). Zijn contract loopt in de zomer van 2022 af en PSG onderneemt pogingen om Mbappé te laten bijtekenen voor minimaal drie extra seizoenen. Vorige maand stelde transferexpert Fabrizio Romano dat Mbappé jaarlijks meer dan 25 miljoen euro netto wil verdienen; momenteel strijkt hij inclusief bonussen maximaal 21 miljoen euro bruto op.Gerelateerd

Meer sportnieuws

65 reacties (laatste reactie door consy)

Het wordt nu wel treurig hoe graag Pele zichzelf relevant wil laten blijven.

5 maart 2021 om 15:51

Best wel triest inderdaad, de beste man heeft alleen maar op amateurniveau gespeeld. Grappig hoe dat als geweldig wordt gezien, ook door hemzelf.

5 maart 2021 om 15:55

Hij was nu eenmaal (veruit) de beste.

5 maart 2021 om 16:18

(consy) Als je niets weet van deze man kraam dan geen onzin uit met je amateur niveau deze man is 2 maal wereldkampioen geworden en heeft ook het WK van clubteams gewonnen , kijk ook verder even naar zijn prijslijst , met je amateur niveau ga je mond spoelen , een beetje meer respect zal wel op zijn plaats zijn denk ik .

5 maart 2021 om 16:39

3keer wk hahaha

5 maart 2021 om 17:24

Hahaha amateurniveau.. Wat een opmerking. Doe even normaal die man heeft wks gewonnen zelfs. Is nog steeds een legende. Triest hoe men denigrerend doet naar legendes.

5 maart 2021 om 17:40

@Jsmooth Dat lijkt haast 'typisch Nederlands' tegenwoordig. Het is inderdaad triest.

5 maart 2021 om 18:01

Inderdaad heeft Pele Wks gewonnen, maar heeft veel van zijn goals tegen zeer zwakke tegenstanders in een regionale Braziliaanse competitie gemaakt. Die 1025 goals zijn een fraai aantal, maar deze goals moeten wel binnen dat perspectief gezien worden.

5 maart 2021 om 18:06

Als dat echt een reden is om mee te nemen, waarom hebben andere spelers dat dan niet evenaart? Waarom zien veel mensen uit die generatie dan toch net Pelé als de beste aller tijden?

5 maart 2021 om 20:04

Toen hij dat deed en al jaren aan de weg timmerde... Regeerde Benfica met een weergaloze Eusebio... Pele heeft de 2 voudig EC1 winnaar toen in Europa als show voetballes gegeven. Toendertijd was het Europese niveau zoals het Zuid Amerikaaans niveau van nu is ten opzichte van Europa.

6 maart 2021 om 12:40

Haha respect voor een voetballer? Ik kom niet meer bij. Het niveau destijds was vreselijk, totaal niet te vergelijken met nu. Ik neem mensen die zichzelf als goddelijkheid zien omdat ze redelijk waren in een spelletje totaal niet serieus. Bepaalde mensen uit die tijd proberen zichzelf relevant te houden maar speelden een hele andere sport, amateurniveau.

5 maart 2021 om 15:53

Hij is meer dan relevant... Beetje respect voor deze man. Ja hij zegt weleens rare dingen, maar dan doen ze allemaal. Van Maradona, Cruijf, Eusebio, Hanegem, CR7, Messi...enz enz enz... Allemaal hebben ze weleens onzin uitgekraamd. En wat zegt hij hier verkeerd aan?? Mag hij zichzelf niet met Mbappe vergelijken? Mbappe mag zn veters niet eens strikken qua prestaties op dezelfde leeftijd.

5 maart 2021 om 16:11

Ik heb altijd respect voor Pele (gehad), maar de laatste tijd komt hij vaker in het nieuws met uitspraken die voornamelijk over hem zelf gaan dan over iemand anders. Dat bedoel ik ook met zichzelf relevant wil laten blijven, altijd maar die vergelijking met zichzelf trekken de laatste tijd.

5 maart 2021 om 16:24

Hij praat zichzelf constant omhoog aan de hand van anderen. Mbappé complimenteren weet hij om te buigen naar een veer in zijn eigen kont. Echt op het gênante af

5 maart 2021 om 16:06

Beetje meer respect voor 1 of the goats!

5 maart 2021 om 17:03

Ach hou toch op de beste man is 80 jaar en qua gezondheid/aanwezigheid niet meer zo scherp. Dat zijn allemaal mensen om hem heen die nog extra goals en wat dan ook claimen. Of denk je dat Pele zelf zijn instagram bio aanpast?

5 maart 2021 om 17:07

Wie heeft het hier over een bio op instagram? Dit is toch een interview dat hij zelf gegeven heeft of hebben andere mensen dit uit zijn naam gezegd?

5 maart 2021 om 17:31

Je ziet toch zelf ook wel dat het niet zo goed met hem gaat en dat hij er helaas niet meer helemaal bij is. Om dan achter je toetsenbord een dergelijke kruistocht tegen hem te houden is wel heel laag

5 maart 2021 om 20:42

Een kruistocht nog wel, man man man.

Weinig van ons hebben hem zien spelen maar check op Netflix de film: Pelé en je begrijpt direct wat voor impact deze man op de sport voetbal en het land Brazilië heeft gehad.

5 maart 2021 om 15:57

Ik heb het geprobeerd. Ergens in de eerste minuten werd hem gevraagd of hij als jongetje droomde om profvoetballer te worden en hij zegt iets in de richting van "nee want door op te groeien in een arme buurt ben ik nederig en dat ben ik ook altijd gebleven". Toen heb ik maar een andere comedie opgezet..

5 maart 2021 om 16:49

Hij had geen flauw idee dat hij die potentie had. Hij vond zijn vader de allerbeste voetballer die er was en Brazilië was in zijn ogen het beste land, gewoon omdat hij niet beter wist. Als je niet beter weet ga je ook niet zeggen dat je gretig bent om profvoetballer te worden, terwijl je nog op trapveldjes voetbalt in de achterwijk. Zo was dat destijds in zijn omgeving, dat is geen comedie.

5 maart 2021 om 17:08

Hij doelt vooral op het nederig zijn en altijd gebleven zijn. Dat is zo ongeveer het tegenovergestelde van Pelé.

5 maart 2021 om 17:46

Ik vind het wel vrij hilarisch dat complete nobdys zoals wij één van de grootste wereldsterren en één van de allerbeste voetballers aller tijden even gaan beoordelen op "nederig blijven". Net zoals mij zal 50% van dit forum al een dikke nek krijgen als ze een potje trivial persuit winnen. Als je zo goed was als Pelé dan is het niet zo vreemd dat je een beetje hautain wordt. En waarschijnlijk zou zowat iedereen van dit forum dit hier doen.

5 maart 2021 om 17:52

Prima als je niet nederig meer bent dan, vind een beetje gepaste arrogantie altijd wel mooi om te zien (zoals bij Wijndal bijvoorbeeld). Echter, doe dan niet alsof je zo gewoon bent gebleven, terwijl je er alles aandoet om nog als de grootste aller tijden gezien te worden. Zo zet je jezelf gewoon faliekant voor schut.

5 maart 2021 om 17:58

Nu ja net zoals Pelé zal de overgrote meerderheid daar ook wel last mee hebben. Sowieso is zelfreflectie en kritiek bij velen ver te zoeken. Zo een Pelé mag van mij zeggen wat hij wil, hij heeft er namelijk recht op. En daarnaast kennen we hem niet persoonlijk. Misschien is hij wel heel normaal en nederig in de omgang met ‘normale’ mensen. En is hij dus in die context wel gewoon normaal gebleven.

Pele is veel completer dan Mbappe. Maar het is inderdaad bijna abnormaal hoe ziek goed Mbappe op zo een jonge leeftijd was. Ik vind het wonderbaarlijk hoeveel superjonge supertalenten (lees: onder 19 al naam gemaakt) het buitenland heeft met Mbappe, Camavinga, Donnaruma, Ansu Fati, etc. In Nederland komt het niet heel vaak voor met enkel een Robben en De Ligt die op zulke jonge leeftijd al vroeg mee konden met een heel hoog niveau. Let op: ik heb het dan niet over potentie, zoals een Gravenberch. Daar moet het nog uitkomen.

5 maart 2021 om 16:16

Je noemt allemaal spelers uit verschillende landen, dan is het toch niet zo wonderbaarlijk als wij met De Ligt er ook 1 hebben?

5 maart 2021 om 21:36

Ziek goed . weet je wie ziek goed was op jonge leeftijd? Ronaldo R9, die had al gouden ballen thuis op dei leeftijd. en als je puur voetbaltechnisch kijkt is Mbappe in alles toch wel paar klassen minder.

Het verbaast me dat Pele het heeft over dribble speed met de bal, en dan Mbappe noemt en zichzelf. ik denk dat we allemaal wel weten dat als het over dribble speed met bal gaat, dat maar 1 naam echt ver boven de rest uitsteekt.

Mbappe kan zijn opvolger zijn ja totdat hij dichtbij z'n record komt en er ineens nog eens 400 extra goals uit de archieven worden gehaald door Pele en z'n entourage

5 maart 2021 om 16:08

Pele maakt tegen zijn kleinkinderen soms een doelpunt in de achtertuin, tikt toch aan al die doelpunten.

5 maart 2021 om 17:06

Als ie 's ochtends de bril weet te missen en alles recht de pot in gaat telt ie het volgens mij zelfs als een doelpunt ondertussen. Toegegeven, niet makkelijk meer op zijn leeftijd.

5 maart 2021 om 17:24

Niet eens makkelijk op die van mij

5 maart 2021 om 17:37

daar zijn dokters voor

Wellicht zit mbappe er al wel op als hij net als Pele alle goals tegen fc baloptdak ook mee telt

Geen idee hoe goed Pele uberhaupt was. Hij wordt ook vaak vergeleken met R9. En die opmerking raakt kant noch wal. Vond Ronaldo bij Barca en Inter toen toch al wel paar niveaus hoger dan Mbappe op jonge leeftijd. Hij mist daarvoor toch net wat finesse in de kleine ruimte.

5 maart 2021 om 16:53

In veel opzichten is het best logisch. Net als Mbappé kwam Ronaldo op het wereldtoneel toen hij nog in een klas had kunnen zitten. Hoewel hij niet speelde, maakte hij op slechts zeventienjarige leeftijd deel uit van het winnende team van de Wereldbeker 1994 in Brazilië. Dit zou worden gevolgd door een verhuizing naar PSV Eindhoven waar zijn dominantie over het wereldvoetbal echt zou beginnen. R9 is voor mij de beste spits aller tijden, hij ging in zijn eentje door verdedigingen heen, had snelheid, techniek alles. Maar ondanks de verschillen zijn de vergelijkingen tussen Mbappé en Ronaldo helemaal niet zo vreemd.

Niveau van vroeger was kelderklasse amateur niveau totaal niet te vergelijken met het heden 😑

5 maart 2021 om 17:04

Dit vind ik dan weer nergens op slaan. Pele was in zijn tijd de beste voetballer die er rond liep en verdient daar dus ook de waardering voor.

hij kan mijn opvolger worden. Dat zei deze ouwe 15 jaar geleden over Messi en Ronaldo ook. Die zijn hem imo beide al voorbij gestreefd en nu doet ie net alsof ze niet op zijn niveau geweest zijn, vandaar uitspraken als deze. Accepteer het nou toch eens, je bent vergane glorie. Mbappe wordt de opvolger van Messi en Ronaldo, niet van jou. Wat vind ik deze man en zijn zielige pogingen om maar niet uit de schijnwerpers te moeten verdwijnen sneu worden zeg

5 maart 2021 om 17:20

Vergane glorie met drie wereldtitels... Hij blijft ALTIJD in de schijnwerpers. En elke topspeler die nog komen gaat zal o.a met hem vergeleken worden.

5 maart 2021 om 17:36

vooral door hemzelf zo wordt wederom duidelijk

5 maart 2021 om 17:48

Er wordt hem iets gevraagd... Er wordt hem gevraagd wat hij vind van Mbappe tov hemzelf. Jij als Madrid fan zal vast A Di Stefano weleens hebben horen praten... En het is maar hoe je erin staat. Mbappe krijgt hier een van de grootste complimenten die hij maar kan krijgen....van DE MAN zelf... Lees alleen al de reactie van Mbappe zelf op wat Pele zegt.

5 maart 2021 om 17:48

Er wordt hem iets gevraagd... Er wordt hem gevraagd wat hij vind van Mbappe tov hemzelf. Jij als Madrid fan zal vast A Di Stefano weleens hebben horen praten... En het is maar hoe je erin staat. Mbappe krijgt hier een van de grootste complimenten die hij maar kan krijgen....van DE MAN zelf... Lees alleen al de reactie van Mbappe zelf op wat Pele zegt.

5 maart 2021 om 21:44

wereldtitels in een tijd dat er maar 16 teams meededen , en waarin hij in 1962 geen bijdrage heeft gehad, want hij raakte geblesseerd. know your facts

Vrij jong publiek vandaag bij de commentaren zo te zien, blijkend uit het feit dat veel van hen geen flauw benul hebben van waarover ze het hebben als het Pele betreft.

5 maart 2021 om 17:17

Generatie die wanneer ze een keer iemand door de benen spelen roepen dat ze gewonnen hebben. Hebben geen enkel benul van grondleggers van het spel...

5 maart 2021 om 17:24

Ach kom, Pele kan het de laatste tijd niet laten om bij elke opmerking over een andere speler zichzelf als maatstaf te nemen. Dat staat wat mij betreft los van wat hij voor het voetbal heeft betekend. Niet zo lichtgeraakt opa

5 maart 2021 om 17:35

Lichtgeraakt? Lol, nee hoor jochie, ik denk dat Footy en ik allebei gewoon een feit constateren, maar jij zal dat feit niet kennen, herkennen, onderkennen of begrijpen. Niks mis mee.

5 maart 2021 om 17:38

Opa? Ben waarschijnlijk jonger dan jij bent. Maar goed... Los van dat. Hij wordt ook door de hele voetbal wereld met iedereen vergeleken. Dat doen ze allemaal. Bij ESPN en Ziggo hoor je commentatoren niet anders zeggen dan: in mijn tijd... Bla bla bla... Wij kaarten vroeger, tegenwoordig headphones... Bla bla bla... Blijf in Nederland want wij vroeger bleven ook... Bla bla bla... Ik snap heus wel dat je dat doelpuntenrecord met een zak zout moet nemen... Maar deze man was niet normaal... Net als wat wij nu mee maken met CR7 en Messi... Dus respect is op zn plaats! Hij is er zeker 1 die zichzelf mag vergelijken met wie dan ook. Hij had nu eenmaal dat niveau. Maradona, Cruijf, van Basten, R9, CR7, Messi, Zidane... Zij mogen dat. Zij hebben de maatstaf bepaald. Mbappe komt bij lange na (nog niet) in de buurt.

Mensen zitten Pele belachelijk te maken, terwijl ze hem nooit hebben zien spelen😂😂

5 maart 2021 om 21:26

Het gebrek aan goede beelden werkt tegen Pele. En bij de paar beelden die je ziet krijg je al gauw het idee dat het voetbal toen nog in de kinderschoenen stond qua professionaliteit.

Pele was de beste inderdaad. Ik kan me nog herinneren hoe Coluna hem een doodschop gaf op het Wk.
Pele zag het spel zo goed en kon wel drie of vier stappen vooruit denken. Net zoals topschakers kunnen,
Ik vind Messi heel heel goed, maar ik Pele was net ietsje beter.
De bal uit stand op het doel schieten op een WK, in de kruising. Helaas net eruit getikt.
Van Ronaldo werd/wordt gezegd dat hij de lucht in kan als een raket, dus zonder aanloop.
Pele heeft zo op het WK gescoord. Bal van links. Pele de lucht in kopt hem naar beneden. Goal

Het probleem is natuurlijk dat het zo lang geleden is dat het in de mind van de mensen steeds minder wordt en de prestaties van de huidige speler(s) wordt hoger gewaardeerd

5 maart 2021 om 19:06

Zit wat in. Ik heb Pele zelf niet zien spelen, maar als ik compilaties kijk zie ik enorme ruimtes, verdedigers die in de 16 soms op 2 meter verdedigen en een slecht veld. Voetbal is wel sneller en moeilijker geworden, wat weer in het voordeel spreekt voor Messi en Mbappe

Kom op jongens. Pele was een goede speler ja, maar
1. in die tijd was het een heel ander (lager) tempo, dus kan zich echt niet vergelijken met het heden
2. Pele heeft alleen in Brazilië gespeeld en het nooit in Europa laten zien
3. van die 3 Wk's die hij heeft gewonnen, was hij er in 1 (1962) geblesseerd, had een heel goed team om zich heen, en hoefde je veel minder tegenstanders uit te schakelen om een WK te winnen. dus het is wel even wat anders dan vandaag de dag even drie keer een WK winnen, concurrentie is veel groter.

Het zowat maandelijkse gepraat van Pele komt op mij over als een man die weet dat hij niet de geschiedenis ingaat als de beste speler ooit. En toch kost wat kost probeert te redden wat er te redden valt .

Toch knap.hoe Pele in zijn carierre 2 miljoen doelpunten heeft gemaakt. Ben benieuwd of daar ooit iemand overheen kan gaan. Ik geef het iig op , heb zojuist met 17-0 gewonnen op een trapveldje maar ik ben inmiddels 34 dus dat word lastig.

@Kenner1986 Ronaldo R9 is de snelste voetballer aller tijden....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Lille OSC7034
3.AS Monaco6832
5.RC Lens537
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
K. MbappéAanvaller2823
K. NageraAanvaller10
D. FranchiKeeper00
A. LetellierKeeper00
K. NavasKeeper240
Sergio RicoKeeper100
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

87 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Paris Saint-Germain 28 23 4 0
2019/2020 Paris Saint-Germain 20 18 0 0
2018/2019 Paris Saint-Germain 29 33 5 1
2017/2018 Paris Saint-Germain 27 13 2 0
2017/2018 AS Monaco 1 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Mbappé geeft vertrouweling opdracht tot kopen van huis in Madrid’

Kylian Mbappé zoekt een geschikte woning in Madrid, zo meldt Goal dinsdag op basis van enkele betrouwbare bronnen. De aanvalller van Paris Saint-Germain heeft een vertrouweling opdracht gegeven om een huis...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 18 april
Sergio Agüero kondigde onlangs zijn vertrek bij Manchester City aan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren