Buijs mist clubtopscorer en neemt afstand van ‘anti-Ajax-gevoel’ in Nederland

Vrijdag, 5 maart 2021 om 14:14Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:27

Ajax treft met FC Groningen zondagmiddag een gehavende tegenstander. De ploeg van trainer Danny Buijs heeft op meerdere posities te kampen met blessureleed, waardoor de nummer zes van de Eredivisie niet op volle oorlogssterkte in de Johan Cruijf ArenA zal verschijnen. Buijs moet Jörgen Strand Larsen, Gabriel Gudmundsson en de langer geblesseerden Arjen Robben en Azor Matusiwa missen.

Het gemis van Strand Larsen zal zondag voelbaar zijn voor de ploeg van Buijs. De Noor, die afgelopen weekeinde een trap op zijn enkel kreeg in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard, geldt als vaste waarde en is met negen treffers clubtopscorer van Groningen. Ook Gudmundsson kan wekelijks rekenen op een basisplaats. Strand Larsen werd zondag in de rust vervangen voor de Zweed Paulos Abraham, die zich meteen wist te onderscheiden en vijf minuten na zijn invalbeurt op aangeven van Tomás Suslov de winnende maakte tegen Fortuna. Daarmee werd hij tevens de jongste Zweedse doelpuntenmaker in de Eredivisie (18 jaar en 227 dagen).

“In best wel veel gebieden in Nederland is men wat anti-Ajax, maar ik denk dat we Ajax de afgelopen jaren dankbaar kunnen zijn als Nederlands voetbal zijnde voor hetgeen zij presteren”, blikte Buijs vrijdagmiddag vooruit op het treffen met de koploper. “Zeker Europees. In Nederland tonen ze aan dat ze de beste zijn, maar ook Europees gezien hebben ze heel veel punten voor Nederland binnengehaald. Daar profiteren we met z’n allen van.” Groningen moet dit seizoen bij de bovenste acht ploegen zien te eindigen, wil het meedoen om Europees voetbal.

Ajax heeft het in de recente geschiedenis lastig met Groningen en ging eerder dit seizoen in het Hitachi Capital Mobility Stadion met 1-0 onderuit door een treffer van Remco Balk. Het was de enige keer dit seizoen dat Ajax niet het net wist te vinden in competitieverband. Van de laatste vier onderlinge ontmoetingen wisten beide ploegen er twee te winnen. In de ArenA heeft Groningen het doorgaans een stuk lastiger. In de laatste twaalf uitduels met Ajax wist de ploeg slechts twee keer het net te vinden. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2017, toen Oussama Idrissi trefzeker was. Hij speelt sinds de winter in Amsterdam.


Poll

Wat wordt het resultaat bij Ajax - FC Groningen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door misseva88)

Gaat heel erg lastig worden zonder aanspeelpunt voorin, denk dat Groningen zich zal ingraven en snel op de counter iets gaat proberen. Hoog druk zetten heeft geen zin zonder een spits die de bal kan vasthouden.

5 maart 2021 om 14:46

Groningen graaft zich tegen Ajax altijd in en speelt op de counter. Buijs heeft het recept gevonden om Ajax het lastig te maken: de rijen sluiten, de linies erg kort op elkaar houden en centreren. Het midden van het veld wordt dichtgemetseld en in de omschakeling beoogt Buijs dat twee aanvallers in een 1-op-1 komen met de twee centrumverdedigers. Zo scoorde Balk in Groningen ook de enige goal. Groningen heeft de spelers ervoor en beheerst dit afbraakvoetbal erg goed, ook het tijdrekken, treiteren en zuigen beheerst het elftal van Buijs als geen ander. Het maakt van Groningen een enorm taaie opponent. In 18/19 won je thuis moeizaam met 3-0, uit heel moeizaam met 0-1 en in 19/20 won je thuis puur door een onterechte rode kaart en ging je uit neer (waar de kanttekening bij kan worden geplaatst dat Sierhuis hands maakte bij de 1-0). En de 1-0 van dit seizoen zegt ook weer genoeg.

5 maart 2021 om 14:49

Met afbraakvoetbal beoorde ik overigens geen waardeoordeel te geven. Ik vind het enorm lelijk om naar te kijken, maar het is uitstekend dat Groningen het maximale eruit haalt en Ajax tot de limit pusht.

5 maart 2021 om 14:55

Het is niet oogstrelend, maar toch vind ik het wel lekker om naar Groningen te kijken. De onverzettelijkheid spat ervan af. Zo'n Matusiwa vind ik ook een uitstekende speler. Dat doet Groningen sowieso erg slim, qua aankoopbeleid. Veel type spelers die goed in de markt liggen. Zeefuik was er ook zo een

5 maart 2021 om 14:57

Laat ik het zo zeggen, het is niet mijn type voetbal, maar ik heb er echt enorm veel respect voor dat Groningen het met beperkte middelen Ajax altijd zo lastig weet te maken. Daarom betreurt het me ook altijd dat Buijs ervoor kiest om tegen PSV, Feyenoord en AZ toch ietsje "hoger" te spelen.

5 maart 2021 om 15:06

AZ uit heeft Groningen ook gewoon gewonnen, Feyenoord thuis werd het ook 0-0, toen speelde Groningen ook op dezelfde manier. En tja, als we oogstrelend voetbal tegen Ajax proberen te spelen wordt het keihard afgestraft en verlies je met 3-0.

5 maart 2021 om 15:21

Ben het ook eens met het voetbal dat Groningen speelt tegen Ajax. Heb het gevoel dat ze tegen PSV, AZ en Feyenoord alleen wat hoger staan en snap niet waarom. Maar wat je zegt klopt, al wil ik wel de nuance erbij plaatsen dat AZ twee rode kaarten kreeg en Feyenoord drie keer het houtwerk raakte. Dat is toch anders dan de wedstrijden tegen Ajax, die Groningen beide keren verdiend won (in mijn ogen).

5 maart 2021 om 16:52

PSV en Lille maakten het Ajax lastig door juist hoog druk te zetten en de opbouw geen kans te geven. Ik denk als je de middelen ervoor hebt, je gewoon Ajax onder druk moet zetten, zak je terug, dan scoren ze geheid een doelpunt. Daarvoor hebben ze gewoon te veel kwaliteit en kunnen ze tegenwoordig ook gewoon de bal in de pot gooien met Haller.

5 maart 2021 om 17:01

Dat komt ook omdat in die wedstrijden door blessures Mazraoui niet speelde en Blind niet vanuit de as kon opereren. Ben er wel mee eens dat je Alvarez kan vastzetten. Overigens zijn er maar weinig teams die een compleet Ajax echt vol kunnen pressen. Het lukte Atalanta en Liverpool dit seizoen ook niet.

5 maart 2021 om 17:02

Die laatste twee teams wonnen door de omschakeling en individuele fouten, in drie van de vier gevallen zelfs door in te zakken.

5 maart 2021 om 17:09

Ik irriteer me als toeschouwer ook mateloos aan Fcg, elke keer weer dat klote voetbal.. mja als het punten oplevert dan vind ik het niet erg tegen Ajax of de andere top 5. Maar tegen de laatste 5? Dan moet FCG toch kunnen voetballen? Want zelfs daar tegen ziet het er vaak niet uit. Als het kwartje verkeerd viel met alle resultaten stonden we 15e ofzo haha.

5 maart 2021 om 17:33

Heracles maakt het Ajax ook vaak lastig, ook altijd door druk te zetten. Feyenoord speelt altijd met schijt in de broek tegen Ajax en dan gaat het mis. De spaarzame keren dat ze met lef spelen, wordt het een wedstrijd

Ik voorzie nog wel een lastige wedstrijd zondag. Hopen dat Nico terug is en anders blind. Zondag gewoon lekker met kudus beginnen en Klaassen ff rust. En hopen dat de andere timber ook een kans krijgt.

5 maart 2021 om 16:57

Blind en Klaassen mankeren niks hoor was meer uit voorzorg. Gewoon met de sterkste opstelling beginnen en wellicht kun je bij een voorsprong wat wisselen.

He Danny ga je mond spoelen man

5 maart 2021 om 14:32

Niet snel dit soort uitspraken verwacht van Danny Buijs, maar dit zijn soms de mooiste complimenten.

5 maart 2021 om 14:48

Hij kan het nu zeggen. Van de week gaf hij aan dat werken in de kuip geen droombaan meer voor hem is

5 maart 2021 om 19:18

Er gaat niks boven Groningen :D we hebben hem overtuigt met een flinke lading Eierballen.

5 maart 2021 om 21:51

Wijze woorden van een oud speler je zou er wat van kunnen opsteken😉

Heb zelf helemaal niets met anti gevoel naar welke club dan ook, wel naar verschillende supporters van verschillende clubs. Nu ben ik ook echt een ondankbare hufter, want ik ben ook geen enkele club dankbaar. Wel de toenmalige pr vrouw van Cádiz, die er voor gezorgd heeft dat ik begin jaren 90 een Cadista ben geworden, voor de rest nada. Sorry zal in een hoekje gaan zitten om mij te schamen 🙈

5 maart 2021 om 14:39

Beste wandering, heb je ook een naam voor ons? voor educatieve doeleinden..

5 maart 2021 om 14:49

Je vraagt het voor een vriend, toch?

5 maart 2021 om 15:13

Claudia López Salinas 😉

Traditioneel lastige wedstrijd voor Ajax, zowel uit als thuis. Zo won Ajax vorig jaar thuis ook maar nipt van Groningen. Benieuwd of Ajax de wedstrijd snel naar zich kan toe trekken. Zondagmiddag kwart over 12 ligt Ajax ook vaak niet.

5 maart 2021 om 14:42

Nou. Groningen heeft nog nooit in de ArenA gewonnen. Ook maar 1 of 2x gelijkspel. Dit is gewoon een ingecalculeerd nederlaag voor Groningen.

5 maart 2021 om 14:53

Maar Ajax het wel lastig gemaakt. In 18/19 won Ajax met 3-0, maar had Ajax echt een lastige klotewedstrijd. In 19/20 was Groningen op weg naar een punt en werd Ajax (eerlijk is eerlijk) een handje geholpen door de arbitrage.

5 maart 2021 om 15:08

Mwah ik heb maar 1x het gevoel gehad dat Groningen ging winnen, was toen zelf in de Arena, toen Anita de bal van de lijn kopte en van Loo 600km uit doel kwam om Ajax de punten cadeau te geven. Wij zullen zondag gewoon verliezen. Maar who cares, wij hebben nog maar 12 punten nodig, met nog 2x Emmen, Rkc, Vvv, Sparta, Zwolle en Heerenveen op het programma zitten daar wel 12 punten tussen. Wellicht per ongeluk winnen van AZ en zit ineens plek 4 erin. Maar laten wij eerst maar 12 punten pakken, voorbereiden op de Play-Offs en dan kijken wat of Feyenoord en Vitesse gaan chocken (3 puntjes maar en we hebben echt een vrij eenvoudig programma met 7 duels uit het rechterrijtje en de top 3)

5 maart 2021 om 16:49

Haha, 2010/2011 nietwaar? Ik heb de afgelopen jaren vaak met Groningen dat ik een gelijkspel vermoed of dat ik naar de Arena afreis met het gevoel dat het wel eens 1-1 of 0-0 kan worden. Gemeten naar de mogelijkheden haalt Buijs er telkens het maximale uit met Groningen tegen Ajax.

5 maart 2021 om 16:51

Kan zelf de editie uit 13/14 nog herrineren. Ajax won door een kopgoal van Sightorsson, maar na de gelijkmaker van Kostic miste Zivkovic namens Groningen een aantal opgelegde kansen. Groningen-thuis eindigt steevast in een niet opwindende zege (vaak 2-0) waarbij je als Ajacied soms toch denkt, het zal toch niet misgaan?

Die man is in 14 jaar tijd wel gegroeid dan. Verstandige teksten. En gelukkig voor Ajax is Balk inmiddels weg.

5 maart 2021 om 19:15

We zijn geupgrade. Nu hebben we Abraham.

5 maart 2021 om 20:31

Ik heb geen idee hoe goed Abraham is, daar gaan we dit weekend eens op letten. Balk speelde die eerste wedstrijd heel erg goed, wat dat betreft is het wel jammer hoe het uiteindelijk is gelopen.

Mooi toch dat iemand rivaliteit naast zich neer kan leggen en credits geeft wanneer het gepast is? Ik denk dat we Feyenoord ook wel dankbaar kunnen zijn voor het WK2014 waar er veel spelers van Feyenoord of spelers met een Feyenoord verleden onderdeel waren van het succes.

Ik snap anti nooit zo goed. Je investeert heel veel energie in iets wat je niet wilt. Dus je krijgt..... Meer van wat je niet wilt. Moet dan altijd aan de uitspraak van Ghandi denken. Die uitspraak ging iets in de trant van "als je me uitnodigd voor een Anti oorlogsdemonstratie zal ik niet komen. Nodig me uit voor een pro vrede ontmoeting en ik zal er zijn." Persoonlijk ervaar ik liefde voor "mijn" club Ajax. Ik snap ook goed dat anderen dat bij een andere club hebben. Lekker man om je zo verbonden te voelen met een club. Ik hoop ook dat elke club maximaal presteert. Dan wordt iedereen maximaal uitgedaagd. Ik zie concurrentie niet al bedreigend maar een prachtige uitdaging en groeimogelijkheid. Hoop dat Groningen zondag ook op zijn best is. Net zoals ik hoop dat Ajax op zijn best is.

5 maart 2021 om 16:14

Haha, ik snap je punt, maar gaat het mogelijk wat ver jezelf indirect met Ghandi te vergelijken?

Voor iemand die vroeger bij Feyenoord op de tribune stond: prima teksten. En zo hoort het ook te zijn: je bent voor je eigen club, je mag soms best wat leedvermaak en plagerijtjes doen, maar altijd met respect.

Voorbeeld van haat was wel het in brand steken van de ajax bus op de wedstrijddag tegen Groningen.

5 maart 2021 om 15:41

Een paar jaar later staken ze zelfs hun eigen stadion in de fik vlak voor de aftrap tegen Ajax.

5 maart 2021 om 20:13

Ze..? Is toch meervoud maar als je oude koeien uit de sloot wilt halen prima maar blijf dan wel bij de feiten. Het was beiden gevallen een domme eenmans actie. Maar goed we hebben in ieder geval geen moordenaar aan de vergaderingen zitten.. Prima om lekker linies kort op elkaar daar te spelen en gokken op een pintje of meer. Groningen is uit bij topclubs er niet voor gemaakt om de boel te vermaken.

5 maart 2021 om 22:28

Was dat niet met die wc rollen? Was iig niet echt snugger nee

Strand Larsen en Gudmundsson zijn wel een gemist voor Groningen, zijn aanvallend de gevaarlijkste spelers. Larsen kan aan een halve kans genoeg hebben om de bal erin te prikken en Gudmundsson is ontzettend gevaarlijk met zijn lange rushes over de linkerflank en toch ook wel zijn voorzetten. Groningen mist nu gewoon 10 assists en 9 goals.. toch veel. Maar over El Messaoudi wordt niks gezegd, is positief dat hij weer terug is want Sam Schreck heeft het toch niet helemaal als verdedigende middenvelder. Hopelijk kan hij weer in de basis starten.

5 maart 2021 om 19:17

Ben blij dat Messaudi weer terug is zeg. Is zo belangrijk voor de creativiteit. Van Kaam komt me ook wat vermoeit over. Nu hopen dat Azor nog snel terugkomt. Wat mis ik die gast op het veld.

Antigevoel heb ik meer naar spelers en coaches, individuen dus. Sommigen zijn gewoon irritant als ze bij een tegenstander spelen of werken. Ook in wedstrijden is er antigevoel, zoals tegen Getafe als ajacied. En als een club dan een paar jaar met specifieke individuen of een specifieke stijl speelt, projecteer ik dat antigevoel op de club. Op dit moment heb ik niet echt een sterk antigevoel bij een Nederlandse club. Maar zodra er spanning in de titelrace is is dat gevoel er meer. Internationaal heb ik wel echt zo'n gevoel bij Spanje en Portugal. Voor mij maakt dat het voetbal ook wel mooier af en toe.

We moeten ook af van die blinde haat. Slaat helemaal nergens op. Het zou normaal moeten zijn dat je in Rotterdam of Amsterdam met een shirtje loopt van de rivaal. Dat je gewoon op de wedstrijddag normaal naar elk stadion kan. Ik ben er in ieder geval helemaal klaar mee.

Buys heeft volkomen gelijk
1. Ajax verdient heel veel geld en betaalt ook mooie transfersommen als spelers worden aangetrokken. (klaiber, als meest recente voorbeeld)
2. Als Ajax Europees niet presteert dan zal de tweede plek die toegang biedt tot CL verdwijnen en de nummers 3 tot en met 8 kunnen het dan ook wel schudden.
Ik zou zeggen tel je zegeningen

3. Spelers opgeleid door Ajax, die het niet redden zijn een welkome versterking voor alle clubs in Nederland
Als Ajax Europees faalt zal ze minder verdienen en verdwijnen alle genoemde voordelen

Ben gewoon nog steeds chagrijnig over hoe Larsen de wedstrijd werd uitgetrapt. Ben al mijn sympathie voor die club verloren. Naja zelfs met een fitte selectie incl robben zie ik ons niet winnen in de Arena. Hopelijk kan hij tegen Emmen weer meedoen anders mag Fortuna ons Polter even geven tot hij terug is :D.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. van KaamMiddenvelder281
M. El HankouriAanvaller283
J. LarsenAanvaller259
S. PadtKeeper290
T. SuslovAanvaller242
W. DammersVerdediger251
D. DankerluiVerdediger250
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

7 fans
Coach, 38 jaar

In de wandelgangen

Zondag 18 april
Sergio Agüero kondigde onlangs zijn vertrek bij Manchester City aan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren