'Belangrijk voor de ontwikkeling van het voetbal dat zij ook een WK krijgen’

Vrijdag, 5 maart 2021 om 14:33Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:33

Michel Platini staat nog altijd achter het besluit om het WK 2022 plaats te laten vinden in Qatar, zo laat hij weten aan Die Welt. De uitspraken volgen op het nieuws van The Guardian dat er tot op heden 6500 mensenlevens verloren zijn gegaan bij de bouw van de verschillende stadions. Sigrid Kaag van D66 en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie riepen op om het WK te boycotten, wat de discussie verder aanzwengelde.

Naast de politici klaagden ook mensenrechtenorganisaties over de slechte werkomstandigheden van buitenlandse arbeiders in de oliestaat. “Arabische landen hebben zich al tien keer kandidaat gesteld voor het WK", reageert Platini op de toewijzing aan Qatar. "Het is belangrijk voor de ontwikkeling van het voetbal dat zij ook een WK krijgen. Dat is precies waarom ik voor Qatar heb gestemd. Voorwaarde was wel dat het WK zou plaatsvinden in december, wat nu het geval is." .

De voormalig voorzitter van de UEFA werd in juni 2019 opgepakt naar aanleiding van het vermoeden van corruptie bij de toewijzing van het WK aan Qatar. De Fransman werd ervan verdacht op aandringen van de Franse president Nicolas Sarkozy op Qatar te hebben gestemd in plaats van de Verenigde Staten. Als tegenprestatie zouden de Qatari Paris Saint-Germain overnemen, in een Frans mediabedrijf stappen en een nieuwe sportzender oprichten. In 2010 zou over deze ‘ruildeal’ onderhandeld zijn tijdens een geheime ontmoeting op het Élysée. Een dag na zijn arrestatie werd hij vrijgelaten.

“Ik blijf tegen het onrecht strijden en zal nooit opgeven”, aldus Platini, die in 2015 samen met toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter werd geschorst vanwege een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro. Platini weet nog niet of hij ooit terugkeert in de voetballerij. “Ik heb altijd gezegd dat ik al mijn opties op tafel houd. Maar ik moet ook iets vinden wat mij ligt. Nu geniet ik van de luxe om veel vrije tijd te hebben.” De schorsing van Platini zou later teruggebracht worden van acht naar vier jaar. Een verkiezing voor het voorzitterschap van de FIFA zat er daardoor niet in in 2016.Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door xies99)

Tuurlijk is het leuk dat wanneer een er een wereldkampioenschap wordt georganiseerd dit steeds in een ander land kan worden gespeeld. Ik geloof ook heus dat een wereldkampioenschap organiseren in een Arabisch land ten goede is voor de ontwikkeling van voetbal. De vraag die Platini echter moet stellen is, wat is de prijs die hiervoor moet worden betaald. Het gaat nota bene om de ontwikkeling van een spelletje.

5 maart 2021 om 14:55

Dat is voornamelijk een politieke vraag, of je het organiserende land OK vindt mag iedereen voor zichzelf natuurlijk bedenken, dat is niet zozeer aan de Fifa. Die kijken naar de technische kant: kan een land logistiek en financieel gezien het toernoei organiseren, zo ja, dan mogen ze het organiseren. Het is dan aan de deelnemende landen, en de individuele bezoekers, om te beoordelen of ze vanwege politieke redenen willen komen of niet.

5 maart 2021 om 15:16

Als kind groeide ik op met het grote Juventus met oa Platini. Mijn kamer hing vol met posters. Op het pleintje was ik altijd Platini. Geweldige techniek, heerlijk het spel verdelen en kunnen scoren. Dat was Platini. Nu zijn deze jeugd herrinneringen nog steeds dierbaar, maar wel met een bijsmaak. De smaal van vieze corruptie. Wat is het een vreselijke man die Platini.

Aha, dus "het heel graag willen" is de norm, niet of je het goed en verantwoord kunt organiseren. Ik kan namelijk nog wel een paar landen en zelfs continenten bedenken die nog nooit een WK georganiseerd hebben, maar die willen blijkbaar niet hard genoeg?

5 maart 2021 om 14:51

Volgens mij heeft Oceanie (dat zal dan Australie zijn) zich nooit kandidaat gesteld, dan kan je moeilijk een WK gaan toewijzen.

5 maart 2021 om 15:01

Hangover96 Australie was een van de kandidaten voor dit WK

5 maart 2021 om 22:20

magnetics, welke continenten dan? Alleen Oceanië niet, maar voor de rest toch allemaal? On: wat een slap geouwehoer van Platini zeg. Maar dat deze vent geen ruggengraat/karakter heeft is al heel lang bekend. Alles voor het geld.

Wel apart dat notabene Kaag hier iets over zegt. Het is natuurlijk maar net wat je uitkomt qua normen en waarden en hoe mevrouw Kaag deze wilt buigen. Dit WK slavenarbeid en doden, dat kan niet. Het heulen met een Palestijnse terrorist is dan natuurlijk wel weer oké. Aldus het oud VN-lid met een globalistische agenda. Verder staat natuurlijk buiten kijf dat dit WK belachelijk is, daar niet van! Deze situatie had ten alle tijde voorkomen moeten worden en laat zien hoe corrupt de FIFA is.

5 maart 2021 om 15:30

Het heulen met een Palestijnse terrorist? Zou je dat kunnen toelichten? Nogal een botte uitspraak namelijk.

5 maart 2021 om 15:39

Google gewoon maar eens voor de grap "arafat en kaag". Het is geen publiek geheim dat deze vrouw zich jarenlang bevond in de kringen van de PLO. Zoiets hoor je op het NPO, NOS of AD natuurlijk niet.

5 maart 2021 om 15:58

Ah Arafat, dacht namelijk even dat je het over haar man had. Aan beide kanten zijn er dingen verkeerd gegaan en gaan er vandaag de dag nog steeds dingen gruwelijk verkeerd in dat gebied. Het is trouwens dezelfde Arafat die de Nobelprijs voor de vrede heeft gekregen voor het totstand brengen van enige vrede in die regio. Nogal bekrompen eenzijdige reactie dus.

De ontwikkeling van het voetbal gaat volgens hem dus boven duizenden mensenlevens. Dat hij zijn keuze verdedigt is één ding, maar dat hij niks zegt over de schrijnende werkomstandigheden of deze veroordeelt is nog zwakker.

Waarom houden we dan geen WK in Suriname? Of een WK in Thailand? WK in Swaziland misschien? Ik kan nog wel een paar plaatsen opnoemen waar het voetbal wat ontwikkeling kan doormaken. Waarom zou een land met slechts 540.000 Qatarese inwoners hier aanspraak opmaken?
Zuid-Limburg telt een grotere inheemse bevolking.

5 maart 2021 om 14:58

Dat kan ook, als ze zich kandidaat stellen, en voldoen aan de eisen (grootte en kwaliteit van de stadions, veiligheid van de bezoekers, etc). We hebben overigens een WK vlak bij Swaziland gehad, in 2010. Het stadion in Nelspruit ligt op zo'n 80 km van Swaziland

5 maart 2021 om 15:00

Ik moest even heel erg lachen bij het idee van de inheemse Zuid-Limburger haha. Maar even serieus, dat rijtje landen wat jij noemt heeft zich nog nooit beschikbaar gesteld. Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Oost-Azië kunnen we allemaal al afvinken. Dan hou je regio Midden-Oosten en Oceanië over. De reden die Platini noemt is dus best te billijken. Het gaat volgens mij vooral mis dat dit helemaal niet de uitsluitende reden is dat er voor Qatar is gekozen.

nu kunnen wij eindelijk eens iets doen tegen slavernij en racisme en dan geven wij als land niet thuis! elke wedstrijd knielen tegen racisme is goed, maar nu kan je als voetballer echt iets doen tegen racisme en slavernij waarvoor je elk weekend aandacht vraagt. Je kan als land weigeren om mee te doen, of wel gaan en een statement maken doormiddel van een boodschap onder het shirt/warmloopshirts.

5 maart 2021 om 15:33

Ik denk inderdaad dat het beter is om wel te gaan met een boodschap dan te weigeren mee te doen. Als je weigert ziet niemand je, als je gaat zien miljoenen mensen het (op tv). Punt is dat politici nu de kans hebben er een punt van te maken door desnoods tijdens het WK weigeren de hand van Sheik XYZ te schudden, of in elk geval een boodschap te verkondigen. Maar goed, dat knielen zijn we toch in Nederland ook alweer mee opgehouden? Ik vraag me af of ze in Qatar wakker liggen van een regenboog-aanvoerdersband of een R E S P E C T logo op de mouw.

Ongelofelijk dat niemand snapt, dat als je t wk aflast, dat die levens voor niks verloren zijn gegaan

5 maart 2021 om 15:32

Die levens zijn al voor niks verloren gegaan. Het gaat maar om een stadion voor een paar voetbalwedstrijden. Of er nou gespeeld wordt of niet, die levens zijn voor niks verloren gegaan.

5 maart 2021 om 15:38

Dat WK gaat wel door, en die levens krijg je er niet mee terug, maar nu is de kans om een boodschap mee te sturen en te zorgen dat dit soort overduidelijk corrupte verkiezingen niet meer mogelijk zijn. Maar goed, stel je voor dat Qatar jou als klein, arm land een leuke investering op sportgebied in het vooruitzicht stelt, wat doe je dan?

Als je een zak met geld krijgt...kan ieder land het WK organiseren...de rest is bijzaak...en al helemaal de mensentechten..hypocriet ten top...

5 maart 2021 om 18:22

Yup. Daarnaast moet je een WK altijd organiseren in een land met enige voetbalgeschiedenis en waar het klimaat acceptabel is.

De FIFA was al dirty, met het toekennen van dit tornooi aan dit land met zulke principes en duidelijke aanwijzingen van omkoping wordt het blazoen zeker niet opgepoetst.....

Platini heeft gelijk. Ik stel voor dat ze het WK voor 2030 geven aan Myanmar. En daarna is Noord-Korea natuurlijk aan de beurt.

Over welke ontwikkeling van het voetbal heeft hij het dan? Daarnaast laat Qatar zich eerst maar eens focussen op de ontwikkeling van mensenrechten in eigen land voordat ze zich druk maken over een eerste wereld bijzaak

Qatar is een land met geen enkele voetbaltraditie. Een paar honderdduizend autochtone inwoners en dan nog twee miljoen gastarbeiders, waarvan een hoop als slaven behandeld worden. 6500 doden bij het bouwen van de stadions. Ja, meneer Platini, die hebben het WK echt verdiend. Die Fifa gaat letterlijk en figuurlijk over lijken. Geld is het enige dat telt.

het is natuurlijk gewoon een schande dat een slavenstaat als Qatar dit WK heeft toegewezen gekregen. Zij hebben natuurlijk het geld om te kunnen zorgen voor de beste faciliteiten, en stadions, maar de Fifa was natuurlijk stekeblind, om niet naar de andere dingen te kijken.zij wisten allang hoe het er aan toegaat in deze landen, zoals ook in Saoudi-Arabie, met de arbeidsverhoudingen. Als er geen Arabisch land te vinden is , waar je een sociaal en veilig WK kunt organiseren, dan wachten ze maar totdat ze dat wel kunnen . Ik denk dat je dan deze landen ook kunt overtuigen, om eens naar zichzelf te kijken.voor Qatar is dit WK gewoon een speeltje voor de superrijken, en voor de Fifa telt alleen geld en aanzien. Ik denk dat het tijd word om een statement te maken, en te laten merken dat het zo niet verder kan. Geef het WK aan een land of staat die het wel verdiend, om zo een prachtig evenement te organiseren.pak ze hun speeltje af !

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 21 april
Tottenham Hotspur moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer na het ontslag van José Mourinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren