Patrick van Aanholt openbaart racistische DM op Instagram

Donderdag, 4 maart 2021 om 12:55Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:42

Patrick van Aanholt is het slachtoffer geworden van racistische uitlatingen. De verdediger van Crystal Palace kreeg woensdagavond in het Premier League-duel met Manchester United (0-0) in de slotfase een opgelegde mogelijkheid om zijn ploeg naar de overwinning te schieten, maar faalde oog in oog met doelman Dean Henderson. Het leidde ertoe dat Van Aanholt via Instagram racistische teksten toegezonden kreeg van iemand die een weddenschap verloren zag gaan.

Van Aanholt werd tegen United in de slotminuten vrij voor doelman Henderson gezet, maar schoot de bal vanaf de linkerkant van het doel op de Engels international, waarna het duel niet veel later in een doelpuntloos gelijkspel eindigde. “Een-op-een en je kunt niet scoren? Dombo”, kreeg Van Aanholt toegestuurd. Gevolgd door: “Een odd van 3,60 voor een eerste goal van Palace en jij kunt niet scoren. Jij hondenstront. Je had je nek moeten breken, aap.”

De verdediger van Crystal Palace, die met zijn ploeg de dertiende plek in de Premier League inneemt, deelde de berichten via zijn eigen social media. “Waarom we knielen”, schreef de Nederlander erbij. Van Aanholt deed de volledige wedstrijd mee en geldt aan de linkerkant van de defensie als belangrijke schakel binnen de ploeg van Roy Hodgson. Jaïro Riedewald, die eveneens onder contract staat bij Palace, kwam woensdagavond een half uur voor tijd binnen de lijnen voor James McCarthy.

Het is niet de eerste keer dat Van Aanholt dergelijke berichten deelt met de buitenwereld. De linksback deed eerder al een oproep aan Instagram: hij vindt dat de socialmediagigant met een 'oplossing' moet komen. Van Aanholt zegt dat dergelijke racistische berichten hem niet kwetsen, maar hij beseft tegelijkertijd dat er veel mensen zijn die niet de mogelijkheid hebben om zich net zo publiekelijk te verdedigen als hij doet. De voormalig speler van Vitesse spreekt zich met regelmaat uit tegen vormen van discriminatie. Zo benoemde hij al eens dat het voor zwarte trainers moeilijk is om aan de slag te komen in Engeland.

Van Aanholt is de zoveelste speler in de Premier League die via social media racistisch wordt bejegend. Ondertussen smeken clubs om meer actie om dergelijke problemen in de toekomst te bestrijden. Vorige maand was United-aanvaller Anthony Martial het mikpunt van racistische uitlatingen, toen hij met zijn ploeg niet verder kwam dan een gelijkspel tegen West Bromwich Albion (1-1) en onderuit ging tegen Sheffield United (1-2). De Daily Mail meldde zelfs dat de Franse aanvaller beveiliging werd aangeboden nadat zowel hij als zijn vrouw Melani doodsbedreigingen hadden ontvangen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

85 reacties (laatste reactie door curtazimo)

“waarom we knielen” en...helpt het? Dit zijn gewoon kansloze teksten van een kansloos figuur en hij gebruikt hier racisme met het woord aap. Maar dit gaat niet om racisme, deze figuur probeert Van Aanholt te kwetsen en hij hoopt dat het lukt met het woord aap. Zo niet dan begint ie over zn moeder, of zn vriendin/vrouw of kind of een ziekte of wat dan ook. Domme mensen kunnen je niet beledigen, intelligente mensen doen het niet. Gast moet gewoon niet op sport wedden als hij niet tegen zn verlies kan. Beetje gaan schelden via je beeldscherm krijg je je geld niet mee terug en zegt veel over de persoon.

4 maart 2021 om 13:23

Dit is een mooi gemakkelijke manier om het te bagatelliseren, mijn complimenten. Het gaat er niet om dat hij beledigd, her gaat erom dat hij beledigd dmv de huidskleur. Jou of mij zal hij echt geen aap noemen. Een beetje racisme goedpraten omdat hij toch wil kwetsen en anders wel die andere beledigingen gebruikt. Als hij dat toch deed was het probleem lang niet zo groot.

4 maart 2021 om 13:27

@fcg95 Even los van wat er precies gezegd wordt. Het gaat erom dat elke idioot met een IG account blijkbaar zomaar berichten kan sturen naar een bekend persoon. Daar gaat al iets fout.

4 maart 2021 om 13:51

FCG95, ik noem mijn beste maat wel eens k*taap en die is volledig blank. Dus volgens jouw redenering zou ik een donker persoon ook zo mogen noemen. Oftewel, er is niet duidelijk of het hier om racisme gaat, wel om iemand die boos is op van Aanholt. Waarschijnlijk is ie niet boos, omdat van Aanholt een kleurtje heeft.

4 maart 2021 om 14:09

@Nijogeth bij goede vrienden is niet te vergelijken, die kan je de grootste verwensingen naar het hoofd gooien zonder consequenties. Probeer het met een random iemand in de stad, kijken hoe iemand dan reageert als je hem een aap noemt.

4 maart 2021 om 14:21

@fcg95: ik noem m'n kinderen vaker apen en die zijn gewoon blank. En ik kan andere mensen ook apen noemen ongeacht hun huidskleur. Dat het een verachtelijk bericht is, daar ga ik helemaal in mee. Maar iemand aap noemen, hoeft echt niet racistisch te zijn. Nu weet ik de intentie van dit figuur niet die dit heeft gestuurd, dus kan ik daar weinig over zeggen. Maar dat weet Van Aanholt denk ik ook niet. Dan had ik de link naar racisme niet direct gelegd als ik Van Aanholt was.

4 maart 2021 om 14:31

@fcg95 natuurlijk is dit een racistische opmerking, maar wat als hij op een andere manier wou beledigen, die niet racisitsch was. Had Van Aanholt het dan ook gedeelt? Of had hij zich er dan niks van aangetrokken, omdat het maar een idiote online hooligan was? Ik snap echt niet hoe je je gekwetst kunt voelen, als zo'n halve online zulke dingen gaat roepen. Dat heeft toch totaal geen waarde. Verder prima dat hij het deelt om zo iemand aan de schandpaal te nagelen in de hoop dat hij de volgende keer 2x nadenkt voordat hij zo'n bericht stuurt. Maar ik vraag me af of zo iemand slimg genoeg is omdat te begrijpen.

4 maart 2021 om 16:58

@4ever4ajax Hoe bedoel je "gewoon" blank? Dus alles buiten blank is ongewoon...?

Let op: dit is niet om je aan te vallen maar om aan te geven dat spreektaal, laten we het zo noemen, niet direct racisme of beledigend bedoeld is. Ik ben het dan ook met je eens dat "aap" niet persé racistisch hoeft te zijn. In deze context heb ik daar mn twijfels bij, maar dan ga ik aannames doen en die zijn altijd tricky...

Zit ik heel erg fout als ik een moslim "varken" zou noemen of is dat blasfemie...? Zo makkelijk kan t dus geïnterpreteerd worden...

4 maart 2021 om 17:11

Nijogeth, gaat wel degelijk om racisme hier. Iedere keer wanneer hij een bet verneukt stuurt ie dit soort berichten. Gewoon een kansloos figuur.

4 maart 2021 om 20:18

De meeste vormen van racisme zijn dan ook niet per definitie racistisch. Iemand niet aannemen omdat het een man is is niet racistisch, net als enkel christelijke vrienden hebben of, inderdaad, je vrienden uitschelden voor aap.Deze zaken worden echter allen racistisch als je ze uitvoert op basis van ras. Als jij besluit om enkel witte mensen uit te schelden voor aap, is dat net zo goed racisme als wanneer je dat doet tegen zwarte mensen. De reden waarom het nu zwaarder telt is omdat dit een woord is wat vaak gebruikt wordt als racistisch scheldwoord jegens zwarte mensen. In tegenstelling tot Curtazimo wil ik toch een aanname maken. Zoals hij aangeeft zijn deze altijd tricky, dus neem het met een, naar mijn mening, klein korreltje zout.Voor mij en mijn vrienden is het woord 'aap' meer een plaagwoord dan een daadwerkelijk scheldwoord. Het is niet iets wat ik in een daadwerkelijke ruzie of zelfs stevige woorden wisseling zou gebruiken. Aap is niet een woord wat ik zou gebruiken als ik iemand écht wil beledigen. Mijn aanname is dan ook dat dit voor de meeste mensen geldt. Om dit 'scheldwoord' dan te gebruiken na een zin als 'je had je nek moeten breken' en in een context als dit is op zijn minst opvallend te noemen.Eigenlijk is dit enkel te verklaren als dit een hele foute grap is van iemand, of als dit daadwerkelijk met racistische intentie gedaan is. Overigens sluit het één het ander niet uit.

4 maart 2021 om 21:32

@curtazimo: terechte opmerking, je eerste zin. Die bedoelde ik juist niet zo, maar begrijp dat het zo geïnterpreteerd kan worden. Voor de goede orde, ik sluit ook helemaal niet uit dat deze vent die dat bericht heeft gestuurd het wel racistisch bedoelt. Je weet de intentie alleen niet en dan vind ik het lastig om daar dan iets van te vinden.

5 maart 2021 om 12:48

@4ever4ajax; Ik weet/voel dat je het niet zo bedoelt. Wou juist met mijn reactie aangeven dat er anderen zijn die dan meteen in de verdediging (kunnen) schieten omdat ze het als zodanig interpreteren. Net als de 'aap' in de post van Van Anholt. No harm done, we're good :-)

4 maart 2021 om 13:26

Schoolvoorbeeld van hoe het gros van de blanke man (lees: voetbalzone gebruiker) hier tegenaan kijkt, lekker alles kapot blijven bagatelliseren - en dan ook nog deels de blaam bij de speler neerleggen met "en helpt het?" Dit soort voorbeelden moeten helaas getoond blijven worden omdat het anders niet gaat veranderen, simpel.

4 maart 2021 om 13:28

Moet dat blanke man nou weer? Zoals je hier boven ziet ben ik absoluut niet eens met Nederland79, ben ik trouwens zelden, maar ik ben ook een blanke man.

4 maart 2021 om 13:32

Blanke man, Nederlander, Engelsman, zeg het maar. We zijn allemaal schuldig aan bepaalde racial biases - we kunnen het daar tenminste mee eens zijn en ons best te doen dit ons zo min mogelijk te laten beïnvloeden.

4 maart 2021 om 13:34

Church89, dat gaat helpen, iedereen over een kam scheren. Jou reactie is goedkoop en ook heel fout. Dat je terecht boos bent op die loser die zo walgelijk reageert op van Aanholt betekent niet dat je zelf zo mag reageren!

4 maart 2021 om 13:36

Maar waarom doe je er zelf dan aan mee? Je geeft aan dat ik een bias heb, omdat ik blijkbaar een blanke Nederlander ben, maar je hebt zelf een oordeel over de blanke man klaar.

4 maart 2021 om 13:37

Amen Church.....het bagatelliseren van het gevoel van de slachtoffer houdt ook nooit op. .....Helpt het?.....serieus!🤦🏾‍♂️Men kent gewoon de geschiedenis niet. Ooit dacht men dat wij met een donkere kleur, afstammelingen waren van de apen....en werden we ontleed op een brancard. Dus ja, bepaalde beledigingen komen hard aan...helaas denkt men dat je je aanstelt....zucht🤦🏾‍♂️

4 maart 2021 om 13:38

Ook best ironisch wel. Proberen punt over racisme te maken en daarmee een ander ras met zijn allen over 1 kam scheren

4 maart 2021 om 13:42

Ik ben zelf een blanke Nederlander - het is toch gewoon een feit dat racial bias bestaat? Ik snap niet dat daar zo agressief op gereageerd wordt. We zijn d'r allemaal schuldig aan, en doen alsof het niet bestaat is ronduit belachelijk. Dat wil nog niet zeggen dat iedereen daadwerkelijk racistisch is - maar het zegt wel wat over het aantal upvotes dat de beste man krijgt, dat dus ook aangeeft hoeveel van de Vz'ers het prima vinden om dit soort zaken te bagatelliseren. Misschien kan ik mijn comment beter aanpassen door te zeggen " schoolvoorbeeld van hoe het gros van de voetbalzoner hier tegenaan kijkt"

4 maart 2021 om 13:46

@inkemontana: Ik speel het niet graag op de man, maar church doet niet anders. Echt heel erg hinderlijk. Hij noemt praktisch iedereen racistisch in elk topic dat erover gaat en heeft een allerminst reëel beeld van hoe en wat het nu werkelijk is. Mocht je hem hier echter op aanspreken, dan ben je ook racistisch. Hypocriet.

Wat betreft Van Aanholt vind ik het goed dat hij dit deelt. Onbegrijpelijk hoeveel dit gebeurt. Jammer dat hij over dat knielen begint, maar zijn punt is terecht. Waarom blijven mensen in hemelsnaam zulke domme en kortzichtige berichten sturen. Hoe kan je überhaupt zo denken zoals de zender in deze doet. Echt te bizar voor woorden.

4 maart 2021 om 13:51

Mwoah - ik probeer alleen maar aan te geven dat het gros van voetbalzone gebruikers duidelijk achter bepaalde gedachtengangen staat, dat duidelijk wordt gemaakt door het aantal upvotes dat bepaalde posts krijgen.

Ik noem daarin ook niemand racistisch - ik geef alleen aan dat iedereen schuldig is aan racial bias, incluis ikzelf. Ik heb me er enorm vaak op betrapt vooroordelen te hebben over bepaalde mensen, en zeker op jongere leeftijd toen ik naar de VS ben verhuist - daar ben ik enorm schuldig aan geweest. Ik ben dan ook graag de eerste die daar z'n hand voor opsteekt. Maargoed - we blijven vooral op de man spelen, Lanjouwer.

4 maart 2021 om 14:19

Ik vind het altijd grappig dat mensen van die overgewaaide termen uit de USA gaan gebruiken en dan van die halve Engelse zinnen produceren. Alsof het meer een hype is waarin je mee wil doen dan dat je echt de overtuiging hiervan hebt. Overigens sla je dan ook nog eens de plank mis in je opmerking.

4 maart 2021 om 14:28

@Fairplay, korter geleden werden Joodse mensen naar de gaskamers gestuurd. Nu niet meer. Net zoals jij of jouw familie ook niet meer wordt ontleed. Ik heb zelf een kleurtje maar mijn moeder heeft me altijd geleerd dat ik geen slachtoffer ben. En zoveel donkere mensen blijven zich hun hele leven als een slachtoffer opstellen.

4 maart 2021 om 14:29

Ah - ik woon al 15 jaar niet meer in Nederland en heb bovendien zelf nooit in Nederland gewerkt, en werk veelal voor Brits / Amerikaanse bedrijven - vandaar dat m'n Nederlands is een beetje "rough around the edges" is. Dat heb je wel heel goed opgemerkt, JK-Ajax!

Maar om het even VZ relevant te houden, heb jij gelijk, We zijn slechts vreemden van elkaar en waarom zou jij zin hebben om niet eerst onderzoek te doen? Het is natuurlijk veel leuker om dit soort onzin uit te kramen. Dus bij deze houden we het er gewoon op dat ik het stoer vind om halve Engelse zinnen te produceren en lekker USA termen gebruik om gaver over te komen, goed?

4 maart 2021 om 14:30

Daarmee zeg ik niet dat racisme niet bestaat. Dat bestaat wel degelijk. Maar niet alles is racisme. Soms is het een idioot die walgelijke dingen roept.

4 maart 2021 om 14:34

@church89 ik leg geen blaam bij de speler neer. Ik vind dat domme knielen alleen nergens over gaan.

Ik bagatelliseer het niet, ik vind het prima dat die internet hooligan aangepakt wordt, maar de opmerking op zich van zo'n soort figuur die je verder totaal niet kent, laat je toch volkomen koud. Ik zou niet weten wat die persoon over mij zou moeten roepen, voor ik er ook maar iets boos om zou kunnen worden. Er zijn tenslotte meer beledigingen dan alleen racisme.

4 maart 2021 om 14:35

Ik ben het nog eens met het feit dat bagatelliseren in deze situatie slecht is, maar daarna houden de goede argumenten zoals gewoonlijk wel op bij je als het dit onderwerp betreft. Schijnbaar is die boze blanke man de enigste die zich in een ander moet verplaatsen en schijnbaar mag generaliseren ineens wel als het de blanke man betreft. Bovendien is de blanke man in zo'n daglicht plaatsen toch minstens discriminerend. Je bent geen haar beter meneer Church89, hoe graag je het ook zou willen.

4 maart 2021 om 14:37

@fairplay1 in de geschiedenis is er met elke bevolkingsgroep/geloof/nationaliteit of wat voor groep je ook maar bij kunt horen wel iets ergs gebeurt. Als een willekeurig iemand die je niet kent, die waarschijnlijk niet al te snugger is, die je probeert te kwetsen zonder dat zn worden verdere betekenis hebben zoiets roept, daar maak je je toch niet druk om?

Prima als v Aanholt m aan de schandpaal wil nagelen door het te delen, ik hoop dat het helpt. Maar verder kwetst dat je toch niet.

4 maart 2021 om 14:39

@kyl66 juist, precies wat jij zegt. Kijk als iemand geen werk kan vinden door zn kleurtje of afkomst of wat dan ook. Dat is echt een probleem, daar moeten we vanaf.
Maar als een halve achter zn computer boze opmerkingen met aap zit te typen, dat ga je je toch niet druk om maken. Ze blijven altijd schelden en dat kan op allerlei manieren en het zegt genoeg over de mensen die het doen. Maar om je er wat van aan te trekken...

4 maart 2021 om 14:50

Knap dat je aageeft dat ik geen haar beter ben - terwijl ik net letterlijk aangeef dat ik zelf in het verleden meermaals vooroordelen heb gehad over mensen met andere huidskleuren - geeft toch wat meer credo als het van jouw keyboard komt, natuurlijk ;-)

4 maart 2021 om 22:10

Voor jouw beleving?..respect!....heb ook gewoon respect voor sommige hun belevingen! Zolang zulke uitspraken (vergelijkingen) blijven bestaan, blijven wij dit altijd bestrijden.🤷🏾‍♂️

4 maart 2021 om 22:18

In het verleden? Je bent letterlijk de blanke man aan het discrimineren en generaliseren. Je hebt dus niet veel van jouw verleden geleerd. Dit is ook verre van de eerste keer dat je er zo instaat in een discussie over racisme. Je maakt jezelf ongeloofwaardig op die manier, maar je zult er altijd duimpjes mee scoren omdat racisme of discriminatie tegenwoordig een one-way-street is waarin er naar 1 dader word gewezen. Je ziet toch zelf de schrijnende hypocrisie wel?

5 maart 2021 om 10:34

De schrijnende hypocrisie dat wanneer een blanke man zegt dat andere blanke mensen feitelijk gewoon racial bias hebben (elk ras, trouwens) de wereld te klein is - en dat ik als ongeloofwaardig neer wordt gezet. Maar wanneer er een duidelijk, veel erger voorbeeld van racisme aan wordt gehaald, dit door het meerendeel van de Vz'er kapot gebagatelliseerd wordt?

4 maart 2021 om 13:26

Racisme is nooit een doeleind en altijd een middel. Het wordt gebruikt om mensen te onderdrukken of te kwetsen. Volgens jouw logica gaat het dan nooit om racisme. Dat het 'maar' een middel is betekent niet dat je het niet kan protesteren en je ongenoegen kan uiten Kan je net zo goed bijna alle protesten schrappen omdat ze toch niet direct effect hebben

4 maart 2021 om 19:03

Kan je net zo goed bijna alle protesten schrappen? Uuh ja, alleen vakorganisaties hebben tot dusver wat bereikt. BLM heeft niets bereikt, alleen maar meer verdeeldheid...

4 maart 2021 om 19:38

De politie die mensen doodschiet zorgt voor verdeeldheid, dat mensen daarom protesteren is niet meer dan normaal

4 maart 2021 om 14:04

nederland79
"maar dit gaat niet om racisme, deze figuur probeert Van Aanholt te kwetsen"
Heel knap dat je het lef hebt om dit zo op te schrijven trouwens. 'ach, neem het niet serieus, hij doet dit puur om te kwetsen, hij had net zo goed iets over zijn moeder kunnen zeggen!',.... ?????? Compliment voor je eerlijkheid. En weet je, ergens heb je nog gelijk ook. Uit hetgeen deze totale dorpsidioot met gedragproblemen zegt valt feitelijk niet op te maken of we hier te maken hebben met een racist of niet. Misschien is deze man wel totaal geen racist en gewoon iemand die totaal geen last heeft van inherente xenofobie en vreemdelingenhaat, nietwaar?
Maar laten we even kijken naar wat hij exact zegt. Hij noemt iemand met een donkere huidskleur een aap. Daarmee wordt een onderscheid gemaakt naar huidskleur. Oftewel, dat is discriminatie. Het ljikt mij dan ook evident dat je hier in plaats van over racisme (want oh jeetje we mogen echt niet zomaar van iemand die mens een aap noemt aannemen dat hij een racist is uiteraard, nee dát zou pas ernstig zijn en daarnaast een smerige vorm van politieke correctheid dat ons land naar de afgrond voert! Dus foei foei, nooit mag je hier iemand een racist noemen!), dús over discriminatie kunt spreken! Het is discriminerend om een persoon met een donkere huidskleur een aap te noemen! Kun jij je daarin dan wel vinden nederlander79? Of mogen we dat soms ook al niet meer benoemen in Nederland en moeten we van de gedachtenpolitie blijven wegkijken van discriminatie en achterstelling?

4 maart 2021 om 14:16

Ik zie niet zozeer in hoe hij de reactie probeert te bagatelliseren, of dat je het niet serieus zou moeten nemen. Als iemand zo persoonlijk zulke afschuwelijke dingen tegen je zegt moet je dat sowieso serieus nemen, of er nou ook nog racisme bij zit of niet. Echter in het grote plaatje zullen er altijd idioten zijn die idioot gedrag vertonen. Kan je knielen tot je een ons weegt.

4 maart 2021 om 14:43

@constanekante natuurlijk is het een racistische opmerking, dat ontken ik toch ook nergens. Maar dat is in dit geval toch in het zelfde rijtje te plaatsen met welke kwetsende opmerking dan ook? De ene is toch niet erger dan de ander?
T zegt vooral wat over de persoon die het doet en prima dat v Aanholt het bericht doorstuurt om hem aan de schandpaal te nagelen.

Maar uiteindelijk is het maar een opmerking die je toch koud zou moeten laten.
Je kunt je toch niet beledigd voelen door zo'n persoon?

4 maart 2021 om 14:45

"echter in het grote plaatje zullen er altijd idioten zijn die idioot gedrag vertonen. Kan je knielen tot je een ons weegt." Ik zie met de beste wil van de wereld niet in waarom dit een argument zou zijn om dit soort uitspraken te tolereren, te nuanceren of goed te praten/vergoelijken. 'ja, er zullen altijd racisten blijven' is in mijn ogen een ware stelling, maar eerder een argument dat iedere vorm van racisme, of wat daar naar neigt (wat zeker in de context van dit voorbeeld latent is), met álle middelen en krachtig te bestrijden! Al is het maar dat de huidige tendens onder 'wit/mannelijk/reactionair Nederlands' momenteel vooral is dat: 1. Hypocrisie erger is dan racisme. 2. Zullie alleen maar onterecht de racismekaart trekken. 3. Zullie met hun gehuil juist zelf racisme in stand houden. 4. Zullie en hullie zelf ook onderling elkaar apen en nikkers noemt, nou waarom zouden wij dat dan niet mogen? 5. Wij waren hier eerder, wij noemen jullie hoe wij jullie willen noemen en als hegt niet bevalt neem je maar de boot terug naar huis! Onder voornoemde omstandigheden ligt een zero tolerance tegen racisme en xenofobie gewoon heel erg voor de hand en is dat ook gerechtvaardigd én, het allerbelangrijkste, ook nog eens wettelijk gemandateerd. Want het verbod op hypocrisie staan niet in de Grondwet. Het verbod op racisme en discrminatie wã©l. Zou dat een teken zijn, denk jij?

4 maart 2021 om 14:55

nederland79
"je kunt je toch niet beledigd voelen door zo'n persoon?"
Het grote probleem en één van de pijlers van het schisma is hiermee blootgelegd. Is het werkelijk aan jou om voor anderen te bepalen óf en wanneer zij zich beledigd mogen voelen? En zo ja, hoezo eigenlijk?
Ik vind het namelijk het recht van donkere mensen om voor zichzelf te bepalen hoe zij zich voelen als ze apen genoemd worden. We kunnen best praten over wenselijkheid van gedrag, en hoe sterk het wel niet is om in dit soort gevallen het moreel superiuere te doen (erboven staan). Maar laat ik een simpel voorbeeld geven. Dit weekeinde, rond PSV - Ajax en het gedoe rond Dumfries en Tadic. Lees even rustig na wat de algemene tendens was onder Ajaxfans. 'dumfries en PSV zijn zeikerdjes. Als je je zelf misdraagt, dan kun je iets terug verwachten!' Nergens iets over de moreel superieure Tadic, die zich totaal niet beledigd voelde door wat er allemaal gezegd werd door deze en gene, nee, diens reactie was totaal gerechtvaardigd, nee sterker nog, 'men' was 'trots op de winnaar Tadic die eventjes die zielige eikeltjes op hun nummer had gezet.

Dus wat bedoel je exact met 'je kunt je niet beledigd voelen'??? Als ik Tadic heb gezien en gehoord na de wedstrijd en ook een dag later nog, dan kunnen mensen zich dus heel erg aantrekken wat anderen zeggen. En ik snap het wel, als ik tegen jou nu zeg: 'joh, lul niet, als ik jouw moeder voor nare dingen uitmaak, wat dan?' dan zeg jij uiteraard heel erg snel 'ach man, onzin, ik zou je uitlachen voor zo'm domme opmerking'. En dat is altijd zo gek, want probeer jij maar eens op straat tegen een willekeurige vreemde 'hey lelijke aap, je moeder is een publieke vrouw' te zeggen! 95 van de 100 keer ben jij dan een groot probleem nederland79! Dat is geen aanname. Dat is gewoon een gegeven. En logosch ook. De meeste mensen trekken zich namelijk wel iets aan van wat anderen zeggen! Niet goed? Okay, zal best. Maar het is zo.
Dus het is enerzijds volstrekt naief en anderzijds ook nog aanmatigend om voor anderen (in dit geval donkere mensen en Van Aanholt in het bijzonder) te gaan bepalen wat zij mogen voelen en wat niet. Dát nu, nederland79, is het voorrecht van de persoon zélf! En zeker van donkere mensen.

4 maart 2021 om 15:50

nou dat voorrecht mag iedereen van mij hebben, maar je leven wordt er niet echt makkelijker van. Ik ga me toch niet druk maken om wat jan en alleman van mij vindt.

Ik als Ajacied vond het gedrag van Tadic trouwens helemaal nergens op slaan, maar idd...van Dumfries was het nog dommer. Die begon helemaal te schuimbekken en had zichzelf niet meer in de hand en na die tijd had hij het alleen over t gedrag van Tadic.
Tadic zei tenminste nog dat ze beiden aan het bekvechten waren.
Niet dat ik het daarmee goed praat, maar Dumfries kreeg alleen zichzelf uit de wedstrijd en Tadic schoot die strafschop er gewoon in.

4 maart 2021 om 15:59

Ik denk dat je mijn pointe mist. Dit gaat niet over dat Dumfries 'dommer' was!

Het gedrag van Tadic staat symbool voor het niet bestaan van jouw inschatting (dat mensen dorgaans zich niets aantrekken van wat anderen zeggen). Want Tadic liet dus precies zien wat ik hier steeds propageer: namelijk dat mensen zich wel degelijk aantrekken wat men tegen ze roept. En terwijl Tadic onder Ajaxfans indruk heeft gemaakt omdat hij 'mentaal super sterk' bleek te zijn, is het tegendeel uiteraard waar. Tadic heeft zich mentaal de zwakkere getoond, doordat zijn scoren al hét bewijs was dat hij zich niet van de wijs liet brengen. Maar door alsnog op een heel zielige, aanvoerder en de club Ajax onwaardige manier zichzelf tot het niveau Dumfries te verlagen, liet Tadic exact zien wat ik bedoel binnen deze discussie: mensen trekken zich wél aan wat anderen zeggen!

Dát is de pointe van mijn verhaal. Dus jij kunt niet bepalen dat van Aanholt zich maar 'niet beledigd moet voelen'. Want zo zitten mensen niet in elkaar. Zie Tadic. En tegen hem werd niet eens gezegd dat hij een massammoordenaar is, of zoiets absurds. Kun je nagaan!

4 maart 2021 om 14:16

hoe je het ook wendt of keert, het blijft natuurlijk wel gewoon een racistische uitlating. ongeacht het doel van de opmerking

4 maart 2021 om 14:43

dat klopt, dat is het zeker.

4 maart 2021 om 15:53

Dat jij dit nog goed probeert te praten. Ga je schamen.

4 maart 2021 om 15:55

waar praat ik het goed dan?

4 maart 2021 om 19:06

Iets met een rode lap zien en dan niet meer denken maar typen :D

4 maart 2021 om 17:02

@nederland79 Demonstraties in het algemeen, minuut stilte, stille tochten, kaarsjes branden, vaccinaties, avondklokken, helpen ze...? Jouw post, mijn post, maken ze uit? Zo kun je achter alles het nut zoeken terwijl alles bestrijdbaar en/of subjectief is...

Jij, ik, niemand behalve de persoon die Van Aanholt dit bericht stuurt weet of het racisme is of dat het gaat om hem te kwetsen door hem aap te noemen...

Misschien moet IG een optie toevoegen dat mensen die jij niet volgt niet zomaar een bericht kunnen sturen. Bekende mensen zullen altijd dit soort berichten ontvangen van idioten. Uiteraard is dat geen oplossing van het probleem. Maar het is een utopie om met die vrije internet verkeer te denken dat je dit kan neutraliseren helaas.

4 maart 2021 om 13:27

IG moet die optie helemaal niet toevoegen, bekende mensen moeten dit lekker blijven doen. Met naam erbij. Op jouw manier bestrijd je de symptomen, niet de ziekte.

4 maart 2021 om 13:30

Nu is het aap. De volgende keer is iemands moeder overleden aan een nare ziekte en wordt er daarmee iemand gekwetst. Laten we niet vergeten dat er 7 miljard mensen op aarde wonen waarvan er veel de Engelse taal spreken. Het is een utopie om te denken dat, met dit vrije internet verkeer, we dit gedrag kunnen neutraliseren. Dus ik leg de bal terug. Heb jij een betere oplossing?

4 maart 2021 om 13:34

En de andere 100 berichten zijn berichten van fans, die ontzettend blij zijn met je, of die geã¯nspireerd raken door de spelers, of ze het beste wensen bij een blessure. En ja, mijn betere oplossing is lekker iedereen die zulke berichten stuurt aan de schandpaal hangen, dat geef ik in mijn eerste reactie op je al aan. Lekker openbaar maken met naam en foto.

4 maart 2021 om 13:37

Er zitten zat mooie berichten bij gelukkig. Social media heeft hele mooie kanten, maar helaas ook slechte kanten door de openheid en gemak waarmee je er gebruik van kan maken. Maar zoals ik zeg. Heb je een betere oplossing?

4 maart 2021 om 13:39

Die 100 mooie berichten zijn altijd beter dan de ene slechte en je moet niet het goede laten varen omdat je het slechte niet wil zien

En die ene slechte gewoon openbaar maken, laat maar met naam en foto zien wie zulke reacties stuurt.

4 maart 2021 om 13:42

Laten we hopen dat het effect heeft en dat er ook in de stadions geen domme dingen mee worden geroepen. Ergens heeft het misschien ook wel te maken met de "vijandige" sfeer die de voetbal sport met zich meebrengt. Interessant dat er bij veel andere sporten er respectvoller met elkaar om wordt gegaan. Uitzonderingen daargelaten. Ik ben geen expert.

4 maart 2021 om 13:27

Racisme bij idioten neerleggen is te makkelijk, helaas. En denken dat dit opgelost worden door een simpele functie verandering is natuurlijk te zot voor woorden. Zo lijkt het net of IG de sleutel in handen heeft m.b.t het einde van racisme.

4 maart 2021 om 13:31

@church Natuurlijk is het niet de oplossing. Overigens denk ik niet dat er uberhaupt een oplossing bestaat. Maar dit zou wel een oplossing kunnen bieden in dit specifieke geval.

Zit er geen verschil meer tussen iemand beledigen (kennelijk uit frustratie van een verloren bet) of iemand racistisch bejegenen? Uiteraard goed om dit soort berichten openbaar te maken en dit soort idioten aan de schandpaal te nagelen, maar gaan we niet iets te ver om de jongen meteen een racist te noemen?

4 maart 2021 om 13:40

Als hij Van Aanholt een teringlijer of klootzak of wat dan ook had genoemd, was het prima. Jij en ik weten beide dat hij hem alleen maar om zijn huidskleur aap noemt.

4 maart 2021 om 13:49

Dan was het zeker niet prima, dan moet zo iemand ook hard aangepakt worden door papa en mama, kennelijk gaat er iets mis bij veel mensen hun opvoeding. Wanneer Cahill die kans had gemist, dan had er eenzelfde bericht gekomen, maar wellicht inderdaad met andere bewoordingen. Maakt dat het minder erg? Nee. Maakt hem dat direct racistisch? Ik denk ook van niet, het is waarschijnlijk gewoon een domoor.

4 maart 2021 om 14:46

@fcg95 en als de moeder van V Aanholt nou net aan k*nker was overleden en hij noemde zijn moeder een k*nkerh*er...dan had het niks met racisme te maken, maar dan was het toch net zo'n erge beledigen, of misschien nog wel erger.

4 maart 2021 om 13:47

Jij denkt dat deze beste man een willekeurige blanke speler ook "monkey" had genoemt?

4 maart 2021 om 13:54

Dat zou kunnen, zou ook niet kunnen, kan niet voor zo'n persoon denken. Maar stel het was een blank persoon met rood haar en flaporen, was dan Ginger wel prima? Waarschijnlijk kiest zo iemand woorden om iemand te beledigen en te raken, achterlijk uiteraard maar maakt hem imo niet een racist. Wanneer hij dit soort berichten enkel bij de donkere spelers zou plaatsen, dan hebben we het ergens anders over. Dat we het hier over een persoon zonder enige normen, waarden en fatsoen hebben, dat moge duidelijk zijn.

4 maart 2021 om 14:42

Maar dat is toch juist het idee van racisme tegenwoordig, om iemand te kunnen kwetsen en beledigen?

4 maart 2021 om 14:48

ja, maar als een wildvreemde op internet jou dan aap noemt...daar trek je je toch niks van aan.
Het wordt een probleem als jij je leven niet meer normaal kunt leiden omdat je toevallig een andere afkomst hebt. Dat je daardoor de hele dag voor aap wordt uitgemaakt, geen werk kunt vinden, meer kansen hebt, minder dingen mag, in een aparte bus moet zitten en z.

Dit is gewoon een idioot die wil beledigen. Nou sorry, jij mag bijvoorbeeld alles tegen mij roepen, zelfs over mn moeder, mn vrouw of mn kinderen, geen enkele kans dat je mij kunt beledigen.

4 maart 2021 om 22:25

Dat ligt eraan. Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik word kwader als iemand me een kaaskop noemt dan als iemand me een klootzak noemt. Niet zozeer om het woord of de lading (of een gebrek daaraan), maar het idee erachter. Het feit dat racisme en discriminatie verboden is, maar op het moment dat iemand kaaskop genoemd word in een bepaalde context, word er niets mee gedaan. Racisme is tegenwoordig een exclusief dingetje geworden. Iedereen mag het schijnbaar, behalve die "boze blanke man" en niemand accepteert het, totdat die "boze blanke man" gediscrimineerd of racistisch bejegend word. Dat is namelijk momenteel wel wat er speelt.

Hier is niks goeds over te zeggen. Ga er maar van uit dat deze reageerder uit frustratie zulke walgelijke teksten bij van Aanholt achterlaat. Het is diep triest, maar laten we hoe dan ook eerst proberen om onze eigen vooroordelen in bedwang te houden. En die hebben we echt allemaal.

Het is ook niet het idee dat je dat leest Patrick, dat hele social media staat vol van de haat en afgunst. Ga nou niet verwachten dat elke gefrustreerde imbeciel zich tussen zijn eigen vier muren sociaal correct op gaat stellen. Social media geeft mensen de kans zich te misdragen, vaak nog anoniem ook, dus daar moet je geen aandacht aan besteden. Hoe meer aandacht, hoe grappiger ze het vinden en des te langer ze blijven doorgaan. Althans, behalve als er een manier gevonden wordt om die mensen te verbannen lokaal wordt dat legaal een lastige zaak helaas.

4 maart 2021 om 14:40

Dan is dit toch een prima antwoord? Gewoon aan de schandpaal nagelen dat soort gasten en kijken of aangifte een optie is.

4 maart 2021 om 14:59

Lijkt mij ook. Dit onder het tapijt schuiven en lekker wegkijken en net doen alsof dit geen racisme is maar gewoon een stakker is gewoon geen oplossing. Racisme gewoon bestrijden lijkt mij een veel beter en effectiever middel dan struisvogel politiek.

4 maart 2021 om 16:01

Ja misschien ook wel, ik weet het ook niet, denk alleen dat als je aandacht aan al die negativiteit gaat geven je er zelf niet beter van wordt. Hij zal naast zo'n racistisch getint bericht nog wel meer rotzooi toegestuurd krijgen. Ga je dat dan allemaal lezen? Daar kan je nooit heel vrolijk van worden lijkt me.

Ga je altijd hebben helaas. Idioten heb je overal, die maken gebruik van dit soort kanalen omdat ze dat anoniem kunnen blijven doen. Zielig.

Nee ei, de reden waarom je knielt is om te protesteren tegen ongelijke behandeling op basis van huidskleur. Als hij een blanke speler zou zijn geweest dan zou hij de zelfde beledigingen toegewenst hebben gekregen gevolgd met white trash. En als je toch maatschappelijke problemen aan de kaak aan het stellen bent, misschien ook even uitspreken over Qatar? Oh nee wacht, heeft financiele en sportieve gevolgen natuurlijk...

4 maart 2021 om 15:43

Ryjuu
"en als je toch maatschappelijke problemen aan de kaak aan het stellen bent, misschien ook even uitspreken over Qatar? "
Nee hoor, totaal niets met Qatar te maken dit en het is ook heel merkwaardig om te stellen dat je direct álle bestaande maatschappelijke problemen zou moeten aankaarten om er eentje aan te mogen kaarten.

Denk even rustig na. Passen we dit ook bij B&W of andere reactionaire politici toe? Dat zij pas iets over moslims, negers en de Linkse pedofiele elite mogen zeggen als ze eerst iets gezegd hebben over het milieuprobleem dat de boeren veroorzaken, klimaatverandering, nakend antisemitisme en homohaat in de FVD jeugd (en bij de lijstrekker)??

Neen, zo werken die dingen niet. Er mag gewoon hierover iets gezegd worden, en dat er niet tevens iets wordt gezegd over een totaal ander onderwerp is geen enkel probleem, maakt het punt niet minder geloofwaardig of relevant. Houdt eens op met dat whatabouttism! Dat is uiteindelijk gewoon het instrument van de wegkijkers en racisme ontkenners.


4 maart 2021 om 16:26

Denk jij eens even rustig na. Qatar is relevant voor van Aanholt omdat het WK Voetbal een direct gevolg is van de maatschappelijke situatie daar. Dus ja als voetballer en potentioneel deelnemer van het WK maakt hij deel van het probleem.

En als je dan zo loopt te kokketeren met BLM dat voor gelijke behandeling strijdt dan ben je ongeloofwaardig en hypocriet als je wegkijkt bij eenzelfde probleem waar je zelf onderdeel van bent. En zolang dat gebeurt kan je knielen tot je een ons weegt, niemand gaat je serieus nemen.

4 maart 2021 om 19:21

Racisme ontkenners? Als je een baan niet krijgt omdat je zwart bent is dat racisme, als je word uitgescholden voor white trash of bean eater of wat dan is dat schelden. Als we aan het schelden zijn zullen we altijd dingen roepen die 'anders zijn' en we zullen ook nooit allemaal hetzelfde kunnen zijn qua classificatie (haar kleur etc.), we kunnen wel gelijk zijn als mensen en elkaar met dezelfde normen en waarde behandelen.

In mijn ogen is dit geen racisme want waaruit blijkt dat deze persoon zich hoger acht? Dit is puur laag iemand pijn willen doen met uiterlijke kenmerken, wat vaak werkt bij gekleurde mensen, maar evengoed bij roodharigen of mensen met scheve tanden....

Ik ben fel tegen racisme, maar tegenwoordig word het allemaal op 1 hoop gegooid. Zoals Ryjuu eigenlijk ook al aangeeft. Dit nadrukkelijk, want ik wil voorkomen dat mensen weer als een blinde gaan reageren op een bepaalde zin die niet helemaal goed geformuleerd is. Ik hoop dat je de essentie eruit pakt....

5 maart 2021 om 11:14

"ik ben fel tegen racisme, maar tegenwoordig word het allemaal op 1 hoop gegooid."
Voor mij is dit de essentie! Ik ben tegen racisme, maar ....... Sterker, nog, exact die zin is het kenmerk van de boze witte mannen club.

Punt is, als je tegen racisme bent, dan veroordeel je dat, strijdt je ertegen en pak je het probleem bij de wortels aan. Als je echter vindt dat je vormen van racisme of uitingen van racisme kunt wegbagatellieren met futilliteiten, whatabouttism en drogredenen, dan ben je dus helemaal niet 'fel tegen racisme'. Zo simpel zijn dingen soms ook gewoon. Daar kan geen 'ja maar alles gaat tegenwoordig op één hoop' tegen op. En 'ja maar als jij wilt knielen dan moet je dus ook daar en daar tegen zijn en actie ondernemen' is al helemaal de grootste drogreden die er bestaat. Je moet helemaal niet het een om het andere (van bepaalde mensen) te mogen. Blm'ers mogen knielen voor hun eigen zaakje als ze dat willen en zij hoeven onder geen enkel beding de martelaren te worden van de zielige zaak van anderen die hun recht om anderen te discrimineren in stand willen houden.

4 maart 2021 om 18:45

Ik vraag ook altijd verontwaardigd aan collecteurs voor de k***bestrijding waarom ze niks over aids zeggen, das namelijk ook heel erg. Waar komt toch dat rare idee vandaan dat wanneer je je tegen iets uitspreekt je dat alleen mag doen als je direct al het andere vergelijkbare leed ook gelijk meeneemt in je betoog. Het feit dat er in dit topic weer zoveel mensen zijn die zich afvragen of iemand uitschelden voor aap racistisch is, bewijst wat mij betreft dat er best aandacht voor mag worden gevraagd.

Damn mensen toch.. een hele maatschappelijke discussie starten op basis van een racistisch woord op social media. Alsof je naar poep aan het zoeken bent in het riool en vervolgens verontwaardigt bent dat je het daadwerkelijk gevonden hebt. Ik snap en weet dat er genoeg racisme te vinden is, maar laten we social media aub niet als een standaard ervoor nemen.

5 maart 2021 om 11:17

Regulator
Social media wordt niet tot standaard genomen volgens mij. Maar wat Migi hier boven je zegt is wel heel erg relevant uiteraard. Vind jij het niet raar dat er iemand voor aap wordt uitgemaakt en dat er dan hier mensen zichzelf in hele smerige en vuige bochten gaan wringen om maar vol te houden dat zoiets 'echt niet racistisch bedoeld is'?? Kom op zeg, hoezo mag daar geen aandacht voor zijn?

5 maart 2021 om 13:26

Ik heb net even beter de comments gelezen. Je hebt helemaal gelijk. Merkte niet eens op dat men hier schelden met aap kennelijk niet racistisch vindt. Dacht dat het algemeen niveau wel iets hoger was.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Crystal Palace

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.Southampton36-17
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
GuaitaKeeper310
E. EzeMiddenvelder293
C. KouyatéMiddenvelder291
A. TownsendMiddenvelder281
J. AyewAanvaller271
C. BentekeAanvaller246
W. ZahaAanvaller239
Voor de complete selectie: Clubpagina Crystal Palace.

13 fans
Verdediger, 30 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 16 april
Jack Grealish heeft een vastgestelde afkoopsom in zijn contract bij Aston Villa en Manchester City is komende zomer bereid om het bedrag op tafel te leggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren