Bartomeu weer op vrije voeten; Koeman is geschrokken

Dinsdag, 2 maart 2021 om 13:25Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:30

Josep Maria Bartomeu is weer op vrije voeten. De voormalig voorzitter van Barcelona, die maandag werd opgepakt in een lopend onderzoek naar onder andere corruptie, heeft het politiebureau op borgtocht mogen verlaten na er een nacht te hebben doorgebracht. Bartomeu werd thuis opgepakt, nadat de Catalaanse politie een inval deed in het kantoor van Barcelona. Ook rechterhand Jaume Masferrer, algemeen directeur Òscar Grau en hoofd juridische zaken Romà Gómez Ponti zijn verdachte in de zaak.

Bartomeu verscheen maandag kort na zijn arrestatie direct voor een gerechtsambtenaar, waar hij zich moest verantwoorden voor enkele feiten waarvan hij verdacht wordt. Maar net als zijn adviseur Masferrer, maakte ook Bartomeu gebruik van het recht om geen verklaring af te leggen. De twee hoofdpersonen willen eerst meer inzicht in de tenlastelegging, alvorens een verklaring wordt afgelegd. Op basis daarvan heeft de Catalaanse politie besloten het duo voorlopig op borgtocht vrij te laten.

De aanhoudingen houden verband met het zogenoemde Barça-gate-schandaal. Bartomeu huurde vorig jaar de diensten van een bedrijf in om het imago van enkele van zijn tegenstanders, waaronder spelers van Barcelona, te beschadigen. Het leidde er onder meer toe dat Lionel Messi en Gerard Piqué slachtoffer werden van de praktijken van de voormalig bestuurder van de Spaanse grootmacht. Er werden valse profielen op sociale media gecreëerd en enkele betrokkenen binnen de club werden door het desbetreffende bedrijf in diskrediet gebracht.

De politie deed maandag een inval in het kantoor van Barcelona.

Het door Bartomeu ingehuurde bedrijf viel tussen 2018 en 2020 via honderden accounts op social media diverse kopstukken van Barcelona aan, met als doel het imago van Bartomeu op te poetsen. Zo vielen deze accounts bijvoorbeeld Messi aan toen hij zijn beslissing om een nieuw contract te ondertekenen steeds uitstelde, terwijl Piqué kritiek kreeg vanwege zijn loopbaan als zakenman, waarbij hij onder meer verantwoordelijk is voor de opzet van de Davis Cup in het tennis.

Ronald Koeman, de trainer van van Barcelona, reageert dinsdag op een persconferentie voor het eerst op de arrestatie. "Voor het imago van de club is het geen goede zaak. We moeten afwachten wat er gaat gebeuren. Bartomeu was niet bij de club en heeft nog niet kunnen reageren", aldus Koeman, die zich voorbereidt op de Copa del Rey-wedstrijd van woensdag tegen Sevilla. "We moeten ons concentreren op het werk dat wij moeten doen. Aan al het andere kunnen we niets doen. Ik schrok er wel van, want ik ken zowel Bartomeu als Óscar Grau goed. Bartomeu is voor mij altijd een uitzonderlijk persoon geweest."Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door chrissie23)

Zonde, laten ze hem alsjeblieft houden. Degene die ervoor gezorgd heeft dat de Goat niet de prijzenkast heeft die hij verdiend.

2 maart 2021 om 13:33

Heeft wel ervoor gezorgd dat de ‘Goat’ 500 miljoen euro tikt op 4 seizoenen. Toch nog iets positiefs?

2 maart 2021 om 13:37

Omdat hij de naam Barcelona naar een ander niveau getild heeft. Tachtig procent van de verkochte shirts daar staat de naam Messi op. Hij verdient iedere geïnvesteerde cent hoogstpersoonlijk terug

2 maart 2021 om 14:06

@toenie Zou me ff gaan verdiepen hoeveel opbrengst dat is dan mbt tot die shirtjes. En dan nog eens afzetten tegen die honderden miljoenen. Nog maar niet te spreken over de portretrechten en hoeveel Barca per shirtje overhoud.. Ik weet niet in hoeverre je bartomeu aansprakelijk kunt houden voor deze malaise maar ik geloof inmiddels wel dat Barca beter af is zonder.

2 maart 2021 om 14:14

Verdient iedere cent terug? Wist niet dat jij barca fan was voor de economische zaken. Sportief gezien heeft Messi namelijk amper wat opgeleverd voor Barcelona sinds 2017. 0 CL en 1 kampioenschap. Lijkt mij een hele slechte investering

2 maart 2021 om 14:14

@Toenie Verdient iedere cent terug? Wist niet dat jij barca fan was voor de economische zaken. Sportief gezien heeft Messi namelijk amper wat opgeleverd voor Barcelona sinds 2017. 0 CL en 1 kampioenschap. Lijkt mij een hele slechte investering

Deze arrestatie staat los van de onderzoekscommissie die opgestart zal worden zodra de nieuwe president van barcelona bekend wordt om te onderzoeken naar financieel en bestuurlijk verwaarlozing. Die Rossell en Bartomeu die Laporta beschuldigde van corruptie en dictatoriaal bewind zijn dubbel en dik door de mand gevallen ten koste van de clubimago en de Goat zijn carrière. Bartomeu verdient celstraf voor het feit dat hij steeds niets van ontslag wou weten maar nu de hele club op de blaren moet zitten !!

2 maart 2021 om 17:52

Maar waar ziet deze arrestatie nu eigenlijk wel precies op? In de tekst van het artikel lees ik dat het verband zou houden met het in discrediet brengen van bepaalde personen, wat ik eerder grond voor een civiele zaak dan voor een strafzaak zou vinden (niet gehinderd door enige kennis van Spaanse wetgeving). Jij hebt het over bestuurlijke verwaarlozing (wat mij ook civiel lijkt) en corruptie van Laporta, en het artikel zegt ook corruptie van Barto, maar waar zou die corruptie dan uit zou moeten bestaan wordt me niet geheel duidelijk.

Bartomeo dolt de politie net als messi ramos dolt. Even serieus, als bartomeu niks illegaals heeft gedaan mort de man gewoon op Vrije voeten gezet worden. Echter een verbod in het camp nou is denk ik wel geoorloofd.

Hij zat in elk geval korter in de gevangenis dan Nunez en Rossell

2 maart 2021 om 14:32

Bloemen bij de finish. Hij is op borgtocht vrijgekomen, de rechtszaak moet nog afgehandeld worden en daarna komt nog een mogelijke rechtszaak over hoofdelijke aansprakelijkheid voor schulden als gevolg van zijn wanbeleid.

2 maart 2021 om 14:52

Dat laatste is onwaarschijnlijk. De regels omtrent aansprakelijkheid omtrent verliezen van de bestuurders van een vereniging zijn tijdelijk terzijde geschoven wegens de crisis.

2 maart 2021 om 15:05

Ken de exacte details niet precies, maar is het niet aannemelijk dat die schorsing van regels omtrent aansprakelijkheid enkel over de periode gaat waarin bedrijven of verenigingen last hadden van de gevolgen van COVID-19? Want het wanbeleid van Bartomeu gaat over een periode van 2015-2020. Maar goed, zelfs als hij aangeklaagd wordt zal het een enorme uitdaging om de exacte schulden aan te wijzen die gemaakt zijn als gevolg van zijn wanbeleid. Denk niet dat hij daadwerkelijk op zal moeten draaien voor een deel van de schulden, maar voor de beeldvorming zou het niet verkeerd zijn als die rechtszaak wel plaats gaat vinden.

2 maart 2021 om 18:01

Voor de club zou het inderdaad goed als Bartomeu op zijn plek wordt gezet. De club en de fans zijn de dupe geweest van zijn wanbeleid.

2 maart 2021 om 14:48

Rossell zat ellenlang in voorarrest terwijl hij uiteindelijk is vrijgesproken. Nunez is een andere kwestie.

2 maart 2021 om 17:00

Rosell zat twee jaar in voorarrest en is niet vrijgesproken. Hij heeft simpelweg geen rechtzaak gehad. Twee jaar is de maximale duur waarin je in voorarrest kunt verkeren in de spaanse staat en wegens gebrek aan bewijs is de zaak nooit gestart. Ofwel, de zoveelste binnen dat bananenrepubliekje die werd behandeld alsof ie schuldig was tot z'n onschuld bewezen werd.

2 maart 2021 om 18:03

Banamenmonarchie. Sommigen konden het niet verteren dat hij Neymar naar Barcelona bracht. Hij zal flink gaan innen denk ik na deze dwaling.

In de eerste plaats is iemand natuurlijk onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt, maar het is verbazingwekkend dat het zo lang heeft geduurd voordat het onderzoek naar de duistere praktijken van Bartomeu heeft geleid tot een arrestatie. Misschien bleek het een enorme uitdaging om bewijs te vinden om de casus te onderbouwen, misschien was het lastig om te bewijzen dat Bartomeu op de hoogte was van alle zaken die er speelden. Maar we hebben toch allemaal gezien dat er voor miljoenen aan Brazilianen naar Barcelona B kwam en soms zelfs binnen twee weken duidelijk was dat ze het niveau niet hadden? We hebben toch allemaal gezien dat Paulinho voor veertig miljoen werd aangetrokken en daarna voor vijftig miljoen weer terug werd verkocht aan een Chinese club waar toevallig gezien een businesspartner van Bartomeu de eigenaar was? En dan heb ik het nog niet eens over de rechtszaak die nog gaat volgen die gaat over zijn jarenlange wanbeleid en de schade die hij heeft toegedaan aan de club. De zaken waarvan Bartomeu nu voor de rechter moet verschijnen waren zelfs voor buitenstaanders al duidelijk en ben nu erg blij dat er eindelijk gerechtigheid komt voor deze man. En hoop eigenlijk dat alle clubleden die hem hebben herverkozen eens goed bij zichzelf te rade gaan. Want ondertussen staat de rechterhand van Rosell en Bartomeu gewoon op de lijst van presidentskandidaten. De man die vrolijk staat te lachen naast die twee is Toni Freixa en heeft blijkbaar nog altijd voldoende steun om mee te doen in de verkiezingen.

2 maart 2021 om 14:50

Deze kwestie betreft alleen het inhuren van (en te veel betalen aan) partijen op kosten van de club om tegenstanders in een kwaad daglicht te stellen. Het goede nieuws is dat de club buiten schot blijft

2 maart 2021 om 15:00

Waarom wordt er door enkele journalisten dan gezegd dat hij gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij Barçagate (of beter gezegd: Bartogate), witwaspraktijken en corruptie?

2 maart 2021 om 18:05

Dat is zoals ik het lees de definitie van Bartogate. Corruptie door het zwart maken van tegenstanders incl. spelers op kosten van de club. De club zelf blijft buiten schot.

Het slimste wat Koeman kan doen is zich niet mengen in deze zaak. Kan alleen maar fout aflopen.

Aankomende zondag, heeft FC Barcelona een nieuwe president en dat is waarschijnlijk Laporta. ik hoop dat hij Barça weer kleur gaat geven en geen wanbeleid voert. Ik ben ervan overtuigd dat Laporta de juiste man is op dit moment. Bartomeu heeft er een grote puinhoop van gemaakt en de nieuwe president mag dat allemaal gaan opruimen en Barça weer herbouwen. Bartomeu was de afgelopen 5 jaar een grote schande voor FC Barcelona.
Ik kijk uit naar een nieuwe Barça!
#Laportapresi #MakeBarçagreatagain

2 maart 2021 om 15:16

Nieuw Barça*

2 maart 2021 om 15:22

had hij maar in 2011 gewonnen. Ik kan mij niet meer herinneren waarom hij verloor tegen rossel.

2 maart 2021 om 15:28

Onze grote vriend Rossel, beloofde grote spelers zoals Neymar en door hem kwam oa Ronaldinho naar Barcelona. Iedere socio hapte erin.

2 maart 2021 om 16:37

Zijn ze er mooi ingetuind😂. Ronaldinho en neymar waren echter wel door hhet netwerk van rossel gehaald dacht ik.

2 maart 2021 om 15:22

Make Barça great again? Wat gaat ie doen dan? Een muur bouwen tussen het stadion van Espanyol en Camp Nou?

2 maart 2021 om 15:32

Ik bedoel meer van: Barça weer een winnend team maken en die voor alle prijzen speelt. Zonder wanbeleid.

2 maart 2021 om 15:40

@guaporta

Ik ben misschien niet zo'n kenner als jij wat betreft Barcelona(je hebt wel altijd heel veel inside info!), maar ik geef Laporta wel het voordeel van de twijfel. Toen hij instapte in 2003 was Barça in een soortgelijke situatie. Ongebalanceerde selectie, op het nippertje Uefa Cup voetbal gehaald, torenhoge schulden (toen 450 miljoen euro wat gigantisch was in die periode) met een omzet van +-200 miljoen euro per jaar.

Even wat cijfers :

nkomsten in miljoenen euro’s:
2002/2003: 137,7
2003/2004: 174,2
2004/2005: 246,4
2005/2006: 266,9
2006/2007: 298,5
2007/2008: 333,8
2008/2009: 384,8
2009/2010: 445,5

Uitgaven in miljoenen euro’s:
2002/2003: 308,1
2003/2004: 168,2
2004/2005: 204,1
2005/2006: 254,9
2006/2007: 283,6
2007/2008: 317,2
2008/2009: 362,4
2009/2010: 428,7

Laporta heeft kennis van zaken als het gaat om het herstructureren van de club. Hij heeft de ervaring, hij heeft de knowhow en het netwerk en hij heeft het al eens bewezen. Net zoals in de sport zijn prestaties van het verleden geen garantie op succes, maar ik zou hem tenminste het voordeel van de twijfel geven.

2 maart 2021 om 16:02

@barcafan1002, begrijp wat je bedoelt. Vond het alleen een grappige slogan die je ervoor kiest.

@fcbinsider1899, je zal mij niet horen klagen op het moment dat Joan Laporta uiteindelijk de verkiezingen wint. Denk dat hij als persoon de meest geschikte kandidaat is, al maak ik me zorgen over het gebrek aan beleidsplan op dit moment. In een ideale situatie haalt hij Víctor Font (die zich wel optimaal heeft voorbereid) bij zijn bestuur, dan heb je het beste van beide werelden. Geef Laporta niet alleen het voordeel van de twijfel, maar denk zelfs dat hij een uitstekende voorzitter kan zijn. Overigens doe je hem wel een beetje tekort door alleen te kijken naar inkomsten en uitgaven, maar begrijp het punt wat je probeert te maken.

2 maart 2021 om 16:10

@guaporta

Inderdaad, als hij slim is neemt hij iemand als Victor Font wel mee in zijn bestuur en geeft hij hem een strategisch goede positie om mee het beleid uit te stippelen.

Hij was inderdaad veel meer dan een "crisis" voorzitter, maar ik wou inderdaad een punt maken aangezien dat Barcelona's financiën ook een puinhoop is op dit moment. In 2003 loste hij dat op met Ferran Soriano die uitstekende deals met de banken bezorgde, waardoor extra leningen konden afgesloten worden met een lage rente.

De vraag is of de banken daar nu op staan te wachten gezien de huidige situatie van Barcelona?

2 maart 2021 om 18:08

Hoe dan ook we zijn beter af zo. Ik hoop toch wel op Laporta om zijn charisma en ook omdat hij altijd goede mensen om zich heen weet te verzamelen. Langdurige obligaties ipv korte termijn schuld lijkt me ook verstandig nu.

2 maart 2021 om 21:40

Ik hoop alleen 1 ding niet en dat is dat Toni Freixa president wordt, hij is gewoon een kopie van Bartomeu, Zou een schande zijn als hij zondag met de winst ervandoor gaat.

voorlopig is hij onschuldig tot het tegendeel is bewezen, dat is een van de basisprincipes van het recht waar ik nog steeds geloof. echter hoef ik bartomeu nooit meer in camp nou te zien, noch in een andere stadion waar barcelona op dat moment speelt. hij heeft van de succesvolste club van de 21e eeuw tot nu toe naar een enorme crisis gebracht. bartomeu en zijn bestuur hadden mits de juiste beslissingen en het juiste beleid real madrid van zich kunnen afschudden en de komende 10-20 jaar nog steeds domineren. barcelona was qua omzet zelfs de laatste jaren groter dan real madrid , maar met die voorsprong koop je niets mee. naar mijn inziens is laporta de ideale man om opnieuw te herstructureren(deed dit ook in 2003), en hopelijk zien wij binnen 2 jaar een team terug die opnieuw kan strijden om het allerhoogste. ps : beste nieuws misschien van vandaag is de terugkeer van pedri op de trainingsvelden, hij zou zelfs de terugwedstrijd tegen sevilla kunnen halen in de beker. in het weekend werd gevreesd voor een afwezigheid van 2-3 weken.

Valt me op dat de Nederlandse media weinig schrijft over de chaos bij Barcelona!
Als dit bij Real was gebeurd hadden ze toch anders gereageerd!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4943 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
H. LarssonAanvaller
M. DepayAanvaller148
GaviMiddenvelder120
Riqui PuigMiddenvelder70
L. de JongAanvaller61
M. ter StegenKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3775 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Paris Saint-Germain 7 1 0 0
2020/2021 Barcelona 35 30 4 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
Laatste voetbalnieuws

‘Messi lijdt eronder om in de kou en de sneeuw te moeten spelen'

Lionel Messi lijkt langzaam uit zijn schulp te kruipen in het shirt van Paris Saint-Germain. De aanvaller nam zondag tegen Saint-Étienne (1-3) alle assists voor zijn rekening en nam als ultieme...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Manchester City is serieus van plan om Karim Benzema komende zomer los te weken bij Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren