Oranje raakt tweevoudig international mogelijk kwijt aan moederland

Dinsdag, 2 maart 2021 om 07:35Jeroen van Poppel • Laatste update: 07:55

Nigeria hoopt Arnaut Danjuma Groeneveld te verleiden om zijn interlandcarrière bij the Super Eagles te vervolgen, zo weten Engelse media maandag te melden. De 24-jarige aanvaller van Bournemouth is geboren in het Afrikaanse land en heeft een Nigeriaanse moeder en een Nederlandse vader. Nigeria hoopt te kunnen profiteren van nieuwe FIFA-regels, waardoor Danjuma, ondanks het feit dat hij al twee interlands voor Nederland speelde, toch nog van nationale ploeg kan wisselen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door london calling)

Mooie regel van de Fifa. Ben ook blij dat Munir El haddadi weer voor Marokko kan uitkomen. Vond het toen der tijd behoorlijk onethisch om een 17-jarige speler al voor het Spaans nationaal elftal op te roepen puur zodat hij niet meer die switch kon maken. Gevolg was dat het bij 1 invalbeurt bleef terwijl hij ook de eerste spits van Marroko op het WK had kunnen zijn. Dezelfde mening heb ik ook over Danjuma. Gewoon je kans bij Nigeria grijpen en misschien nog een WK met dat land meemaken.

1 maart 2021 om 22:18

Ik vind het persoonlijk een belachelijke reden. Wat mij betreft moeten spelers dit al op hun 16e bepalen, zodat ze andere jeugdspelers niet voor de voeten lopen. Kijk naar Marokko, bijna het hele team komt uit Europa. De keeper komt zelfs uit Canada. Dat noem je toch geen nationaal team. Maar zou wel verschil van mening zijn.

1 maart 2021 om 22:33

Haha van alle mogelijke spelers die je kunt noemen, noem je dan de keeper. Bounou is weliswaar geboren in Canada, maar is al op zeer jonge leeftijd naar Marokko verhuisd en heeft dan ook de volledige jeugdopleiding van Wydad Casablanca doorlopen.

2 maart 2021 om 00:01

Nou ja, op het laatste WK waar Nederland actief was zaten er ook 10 nationaliteiten in de selectie. Dat vonden we toch ook een nationaal team. Ik hoop in ieder geval dat je er toen een beetje van hebt kunnen genieten. Er zat toen trouwens ook een Canadees tussen bij Nederland.

2 maart 2021 om 07:50

Ja, leuk gevonden en zo. Maar hoe Marokkaans is Ziyech bijvoorbeeld? Als ik mij niet vergis spreekt hij niet eens Arabisch, hij is geboren in Dronten en hij is verder in alles net zo Nederlands als ik ben. Alle Nederlandse internationals zijn tenminste de Nederlandse taal machtig en ook gewoon hier geboren, afgezien van Luuk de Jong dan. Die is in Zwitserland geboren. Hey, hebben we toch nog een Zwitser die voor Nederland uitkomt! Maar goed, je hebt hem leuk gevonden. Dat dan weer wel.

2 maart 2021 om 08:11

Nou Dr. Mario Arabisch is niet de enige taal die gesproken wordt in Marokko. En als ik mij niet vergis spreekt Ziyech wel Berbers.

2 maart 2021 om 08:20

A, ja dat weet jij dan weer. Thnx. Maar dan krijg je dus hetzelfde als de Belgen waarbij de ene helft Vlaams en dan andere helft Frans spreekt.

2 maart 2021 om 11:09

Dr.Mario, om te stellen dat Ziyech helemaal niet Marokkaans is, is natuurlijk onzin. Zijn ouders zijn allebei geboren en getogen in Marokko, dus hij is opgegroeid met de Marokkaanse cultuur en hij heeft een Marokkaans paspoort. Daarnaast woont wss een groot deel van zijn familie in Marokko. Hij is inderdaad ook Nederlands, maar het een sluit het ander natuurlijk ook niet uit.

2 maart 2021 om 11:20

Ik zeg toch nergens dat Ziyech niet Marokkaans is? Dat maak je er zelf van. Ik vraag mij slechts af hoe Marokkaans hij is. Dat je ouders uit een bepaald gebied / land komen zegt natuurlijk niets over jou nationaliteit. Dat paspoort wordt een politieke discussie en daar wil ik mij niet aan wagen. Hij heeft een paspoort, dat klopt.

Eens met je laatste stukje overigens. Natuurlijk kan dat hand in hand gaan. Maar London probeert leuk te doen en met een zinloze dooddoener te komen. Ja, wij spelen ook met Virgil, Wijnaldum en Luuk de Jong! Ja leuk man. Alleen totaal irrelevant verder als iemand stelt dat veel Afrikaanse landen veel voetballers opstellen / selecteren die ergens anders geboren en getogen zijn. Al die jongens waar London op doelt zijn gewoon in Nederland geboren, getogen en in alles een Nederlands staatsburger. Dat is natuurlijk anders bij legio Afrikaans voetballers.

2 maart 2021 om 15:05

@dr.mario Nee hoor, ik had het over het laatste WK. Niet over de huidige selectie.
Daar zaten meerdere spelers in die in het buitenland geboren waren en - of een dubbele nationaliteit hadden. Inclusief bijvoorbeeld de Guzman die zich, ik meen pas op 21 jarige leeftijd liet naturaliseren tot Nederlander omdat hij met Nederland prijzen kon winnen en niet met Canada. Was gewoon een geboren en getogen Canadees die op een gegeven moment bij Feyenoord in de jeugd kwam nadat zijn broer, gewoon Canadees international, werd opgepikt door Olympique Marseille. Naast de Guzman was BMI geboren in Portugal maar van Afrikaanse komaf. Congolo is in Zwitserland geboren, heeft ook die nationaliteit, maar ouders uit Congo.

In andere sporten hebben we bijvoorbeeld ook profijt van vergelijkbare situaties. Iedereen vind Max Verstappen een Nederlander, die jongen heeft ook een dubbele nationaliteit en maar een Nederlandse ouder en nog nooit een dag van zijn leven in Nederland gewoond (met maar een Nederlandse ouder dus nog minder Nederlands dan Ziyech Marokkaan zou zijn). Iedereen uit zijn omgeving (inclusief zijn moeder) bevestigd dat hij zich heel lang, tot zijn 16-17 of zo meer Belg heeft gevoeld. Hetzelfde geld bijvoorbeeld voor Mathieu van der Poel, kon naast fietsen ook aardig voetballen en zat in België zelfs in regionale jeugd selecties.

Dus nee, zeker geen zinloze dooddoener eerder een objectieve constatering dat de verontwaardiging bij veel mensen behoorlijk selectief is en dat als het ons uit komt we het allemaal wel prima vinden of er zelfs niet eens over na denken.

2 maart 2021 om 15:14

De Guzman was al veel langer Nederlander. Die jongen is op jonge leeftijd naar Nederland gekomen, maar is bovenal Canadees. Kongolo en BMI zijn natuurlijk gewoon Nederlanders. Dat ze ergens anders zijn geboren staat daar toch los van, joh. Die zijn toch in alles vreselijk Nederlands? Laten we niet doen of dat een gevalletje De Guzman of Kalou is. Mathieu is toch ook gewoon een Belg? Leuk dat hij voor Nederland fietst, maar die jongen praat Vlaamser dan Jan Verthongen. En dat is toch echt een Belg. Bij Max wist ik het niet. Ik vind Formule 1 sowieso een ruksport zonder enige vorm van spanning, dus al zou hij voor Noorwegen racen. Doet wat je blij maakt, Max. Maar aan de constatering dat veel Afrikaanse landen uit vooral '' Maxies '' bestaat, lijkt mij weinig mis. Maar daar fiets je heel handig omheen zonder er echt op te reageren. Misschien zou je de politiek in kunnen, daar doen ze dat namelijk ook.

2 maart 2021 om 15:47

De Guzman was al wel langer in Nederland maar nog geen nederlander. Dat werd hij echt pas toen hij 20-21 was omdat hij met Nederland prijzen wilde winnen. Als Congolo en BMI vreselijk nederlijks zijn, is het wel behoorlijk arbitrair wat vreselijk Nederlands is. Van mij mag een jongen met afrikaanse ouders geboren in zwitserland maar opgegroeid in Nederland best vreselijk Nederlands zijn maar ik denk dat een heleboel mensen dit toch anders zien.
Overigens direct mee eens dat er in veel Afrikaanse landen veel spelers rondlopen die elders geboren en getogen zijn. Met dat punt ben ik het niet oneens. Waar ik me tegen wil verzetten is dat we niet moeten doen alsof we in het Nederlandse eltal of in de Nederlandse sport in het algemeen alleen maar jongens hebben lopen met een 100 procent nederlandse afkomst. Dat is namelijk helemaal niet zo.
Alleen maakt niemand er een probleem van op het moment dat het ons uit komt.

2 maart 2021 om 18:04

Tsja, die mensen moeten dan vooral bij zichzelf te raden gaan. Als je een jongen die in Zwitserland wordt geboren, buitenlanders ouders heeft maar op heel jonge leeftijd naar Nederland komt al geen Nederlander meer noemt, dan zijn we snel klaar denk ik. Dat lijkt ook oprecht geen discussie waard, maar dat is daarnaast toch een geheel andere discussie? Dat is toch gewoon een Nederlander? Datzelfde geldt voor BMI in mijn ogen. Als we dat al geen Nederlander meer noemen dan is een kwart van de Nederlanders geen Nederlander. Natuurlijk is dat niet zo. Maar dat zou toch ook geen waardige afspiegeling van de maatschappij zijn? Een kwart van de Nederlanders heeft een migratie achtergrond, dan is het nogal wiedes dat je dat vertegenwoordigd ziet in de vertegenwoordigende elftallen van de grootste sport van het land. De discussie ging er overigens over dat jij roept dat er bij het vorige WK tien nationaliteiten rondliepen in de selectie, maar dat vind ik oprecht weinig vergelijkbaar met Afrikaanse landen. Die scouten en selecteren echt in Europa. Zonder waar overigens een waardeoordeel aan te hangen, dat is hen goed recht. In Europa is dat toch echt vaak anders. Een Benzema, een Ozil, een Pogba of een Afellay zijn allemaal geboren en getogen in het land waar zij voor uit kwamen. Dat ligt bij veel Afrikaanse landen toch echt significant anders. Ik noem een Ziyech, een Amrabat of een Haller, om maar een kleine greep te noemen.

3 maart 2021 om 16:33

Er zaten ook gewoon 10 nationaliteiten in het Nederlands elftal. En nee daarmee was het Nederlands elftal zeker geen uitzondering want ongeveer een derde van de voetballers op datzelfde WK (en ook het het WK er na) hadden een dubbele nationaliteit. En natuurlijk is dat een afspiegeling van de maatschappij. Misschien zijn 10 nationaliteiten inderdaad wel weinig in vergelijking met andere landen.
Ik ben het ook helemaal niet oneens met het gegevan dat sommige landen veel buiten de eigen landsgrenzen scouten. Niet alleen iets Afrikaans, ik denk dat de Ieren hier vanwege hun achtergrond mee zijn begonnen in het voetbal.
Maar we moeten zeker niet doen alsof we een Nederlands elftal hebben (of hebben gehad) wat alleen maar een puur Nederlandse achtergrond heeft. Die grens is voor jou misschien heel helder, maar wel behoorlijk arbitrair. De ene persoon die in een land opgroeid voelt zich nou eenmaal meer verbonden met dat land dan de andere. Maar goed, dan heeft in Nederland dus de helft van het elftal een immigratie of emigratie achtergrond en in veel kleinere voetbal landen hebben ze vooral een emiratie achtergrond. ook goed.

1 maart 2021 om 22:20

Haha juist datgene waar de Marokkaanse bond uitblinkt... Snel jeugdspelers uit Frankrijk, België en Nederland uitnodigen en daarna nauwelijks gebruik van die speler maken. Denk dus een goede zaak deze 3 interland proef periode.Overigens denk ik dat Groeneveld voor Nederlands Elftal nog best van waarde zou kunnen zijn. Zou het wel jammer vinden.

1 maart 2021 om 22:23

@ajax is dat met Haddadi inmiddels geregeld? laatste keer las ik iets over afwijzing

1 maart 2021 om 22:29

Daar weet ik niks over. Ik ben zelf geen Marrokaan dus zover volg ik het niet. Als Barcasupporter heb ik het wel altijd jammer gevonden, want ik had al mijn vermoedens dat het niks ging worden bij het Spaans elftal. Ik had nog hoop dat hij na zijn goede periode bij Alaves nog een kans zou krijgen, maar nu komt hij duidelijk tekort.

2 maart 2021 om 08:04

Vraag me af of hij daar aan de bak zou komen. Als Nigeria ergens zeer sterk bezet is, dan is wel wel voorin. Maar als hij daar perspectief heeft, dan moet hij dat lekker doen. Bij Oranje zie ik hem eerlijk gezegd geen minuten meer maken.

Dat zou verschrikkelijk zonde zijn. Dit is in potentie de beste linksbuiten voor Oranje. Heeft een domme keus gemaakt met Bournemouth en had gwn naar Spanje moeten gaan. Blessures zaten ook niet mee. Hij heeft alles. Is snel, technisch, gaat binnendoor en buitenom, onvoorspelbare acties en kan een goal maken. Merkte ook laatst al dat hij erg ongeduldig is dus kan best zijn dat hij voor vóór Nigeria kiest

1 maart 2021 om 23:13

Ik zou de schuld niet meteen bij hem durven te leggen. Bij Brugge kwam hij op de bank te zitten en vervolgens komt er een Engelse club met een flinke zak met geld opdraven. Ik denk dat hij ook wat druk van Brugge voelde om naar Engeland te vertrekken .

1 maart 2021 om 23:38

Bergwijn is zowel nu als in potentie toch veel beter dan Danjuma? Deed het leuk bij Brugge en is een goede speler, maar Noa Lang vind ik inmiddels ook al overtuigender

2 maart 2021 om 00:43

Bergwijn vind ik echt overrated. Hoe goed Danjuma precies is durf ik niet te zeggen. Die zie ik niet vaak spelen

2 maart 2021 om 08:22

Ik vind Bergwijn niet overrated. Hij past gewoon niet goed bij Tottenham en in de Premier League. Ik zie hem wel een omweg maken a la Memphis en dan alsnog bij een Europese (sub)topper terechtkomen

2 maart 2021 om 00:03

Best een egoïstische speler. Het wordt hierboven al vermeldt maar Lang maakt echt 10000 keer meer indruk.

2 maart 2021 om 00:11

Hoezo domme keus om naar Bournemouth te gaan? Speelde echt al heel lang in de Premier League en het leek een aardig stabiele club onder Howe, totdat ze opeens neerstortte als een kaartenhuis. Daarnaast denk ik dat Brugge ook meehielp met de transfer, want als je hem voor 2,8 miljoen koopt en je kunt hem een seizoen later voor 18 mil doorverkopen, dan had ik het ook gepushed. Daarnaast was hij niet eens volwaardig basisspeler bij Brugge. Maar Danjuma is nog inconsistent in zijn doen en laten, dus misschien is een paar jaartjes Championship niet eens heel slecht voor hem (verwacht niet dat Bournemouth gaat promoveren dit seizoen). En als je het goed doet, kun je altijd nog een mooie transfer hogerop maken, zie Watkins (aston Villa), Bowen (west Ham), Benrahma (west Ham), Bellingham (dortmund), etc.

2 maart 2021 om 00:19

Best een aardige speler, maar ik zie hem niet direct als best linksbuiten voor Oranje. Doet het aardig in de championship maar kon in de PL geen potten breken. Babel deed het bij een vergelijkbaar team bijvoorbeeld beter.
Hij is ook geen jong talent meer, heel veel meer potentie dan dit zit er dan ook niet in. Hij is zeker niet beter dan Bergwijn op dit moment. En wat potentie betreft zit die eerder bij spelers als Lang of Kluivert

2 maart 2021 om 08:08

Nou hij is 24, dan kun je nog wel groeien toch? In de PL was die btw ook veel geblesseerd en de vergelijking met babel gaat denk ik mis omdat die in een team terecht kwam dat al zo ver achter stond, dat dat wel aardig oogde, maar dat dat eigenlijk nul procent van slagen had en er mijns inziens totaal geen druk op stond. Dat maakt het een stuk makkelijker voetballen... bovendien was die op dat moment 10 jaar ouder dan Groeneveld. Als we btw in de Engeland gaan kijken, dan zou El ghazi ook in de gaten gehouden moeten worden.

2 maart 2021 om 13:12

Op hun 24ste kunnen spelers natuurlijk ook nog stappen maken maar zitten ze ook wel dicht tegen hun maximale potentie aan. Ook toen hij vorig jaar wel fit was speelde hij niet altijd. Misschien als gevolg van die blessures niet in top vorm maar hij heeft mede dankzij corona ruim de tijd gehad om daarvan te herstellen en uiteindelijk niet veel laten zien dat jaar. Het zal best dat Babel in een minder team speelde en daardoor meer kans had om op te vallen. Maar juist in een beter team kom je meer aan aanvallen toe en daarin kon Danjuma zich nooit onderscheiden.

2 maart 2021 om 08:06

Lijkt me wel mee te vallen, als hij echt zo goed was hadden we wel vaker over hem gelezen. Het is niet een potentiele Ziyech die we nu kwijt dreigen te raken. Bovendien zijn er op de flanken veel alternatieven beschikbaar die evengoed of beter zijn.

Ik zal persoonlijk nooit wennen aan die verschillende nationaliteiten en keuzes voor welk land je speelt, zeker niet als je het hele jong-programma bij een ander land hebt doorgelopen. Maar ik ben dan ook nooit in die situatie geweest, dus wie ben ik om daar iets van te vinden. En Nederland heeft ook geprofiteerd van alle topspelers die wellicht ook voor Suriname hadden kunnen spelen.

Dood zonde alweer een goede voetballer die niet voor Nederlands elftal kiest! Er spelen een handje vol spelers zoals Pascal van de struijck en Danjuma die echt wel een plekje verdienen in de selectie van het Nederlands elftal. Raar toch dat spelers die bijna iedere wedstrijd spelen in zwaarder competities als een club als psv.

2 maart 2021 om 14:26

Hij speelt in de Championship bij een middenmoter - subtopper, niet in de Premier league....
Het lijkt me dat spelers van PSV toch echt wel een stapje hoger verdienen te staan dan iemand die het redelijk doet op het 2e niveau in Engeland.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2219 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
D. BlindVerdediger
F. de BoerVerdediger
M. de LigtVerdediger
D. DumfriesVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

1 fan
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 22 april
Bayern München ziet de komst van Eduardo Camavinga als prioriteit. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren