René van der Gijp lacht Klaassen uit: ‘Ik zou het Álvarez laten doen’

Dinsdag, 2 maart 2021 om 08:28Jeroen van Poppel • Laatste update: 09:02

In Veronica Inside was maandagavond grote hilariteit om de rol van Davy Klaassen zondag in de topper tegen PSV (1-1) bij de vrije trap tegen van Philipp Max. De nummer tien van Ajax ging op de grond achter de muur liggen om een schot daaronderdoor te voorkomen, maar zette zichzelf daarmee volgens de analisten wel voor schut. "Je ligt voor lul", lachte René van der Gijp.

Van der Gijp zou een dergelijke rol achter de muur weigeren. "Ik zou het die Edson Álvarez laten doen", lachte hij. "Die versta je niet. Kun je zeggen: 'hup, liggen.'" Ook Wim Kieft moest lachen om het moment. "Die Klaassen steekt natuurlijk als eerst zijn vinger op. Je gaat ook niet tegen Lionel Messi of Dusan Tadic zeggen: 'Ga jij maar achter die muur liggen.' Je ligt echt voor lul."

Kieft weet wel waarom Ajax de tactiek hanteert. "Dat komt omdat ooit Ronaldinho of Messi hem dan ooit onder die muur door heeft geschoten", stelde de oud-spits. Ook Johan Derksen was uitgesproken over de situatie. "Het is geen gezicht. Liever een tegengoal, dan daar moeten liggen", aldus Derksen. "Het is ook niet iedere wedstrijd dat ze hem onder de muur door schieten, hoor. Daarom moet je het ook niet doen. Het geeft al aan hoe je er in de pikorde voor staat."

In de eerste helft schoot Eran Zahavi een andere vrije trap namens PSV knap binnen door de bal over de muur te tillen. Derksen vond dat Ajax-doelman Maarten Stekelenburg meer had kunnen doen. "Die in de Europa League (tegen Olympiacos, red.) zat echt in het hoekje, maar deze vond ik niet onhoudbaar, hoor. Hij gaat bijna midden door het doel." Van der Gijp was het daar absoluut niet mee eens. "Kansloos. Hij raakt hem aardig, hoor. Hij schiet hem hard in. Die kan je niet pakken. In de tweede helft nam Max ongeveer dezelfde, toen had Stekelenburg hem wel. Dat kwam omdat er veel minder snelheid achter die bal zat."Gerelateerd

Meer sportnieuws

62 reacties (laatste reactie door jdg84)

Als prof heb je gewoon de plicht om daar te gaan liggen als dat van je gevraagd wordt. Het ziet er achterlijk uit en zal zelden nut hebben, maar dat is gewoon een kwestie van professioneel gedrag. Ik zou zelf overigens botweg weigeren als ze me dit gaan vragen op 6e klasse niveau. Maar ik pak dan ook geen miljoenen per jaar.

1 maart 2021 om 21:58

Het nut is vooral preventief.

2 maart 2021 om 09:08

De kans dat de bal 'per ongeluk' onder het muurtje verdwijnt in de 6e klasse is denk ik groter dan in de ED, maar dat heeft meer met het niveau verschil te maken denk ik dan met kwaliteit :-P.
Dus ik zou het je alsnog aanraden haha.

2 maart 2021 om 13:41

Hahaha, ja zo kun je het ook zien. Maar als die bal onder het muurtje doorschiet, drink ik geen pilsje minder na de wedstrijd. Dus ik blijf toch maar lekker op de beentjes staan

Ik vind het opzich wel slim, had het nog niet eerder gezien. If it works, it ain't stupid.

1 maart 2021 om 21:59

@kaal in de EL deed psv het ook..Volgens mij Rosario toen op de grons.

2 maart 2021 om 00:19

@mrkrillin Tegen Olympiacos? Dit was vgm Mauro. Rosario als topspeler gaat echt niet op de grond liggen hoor, dan krijgt hij z'n broekje nog smerig ook.

2 maart 2021 om 08:05

Topplayer Rosario is inderdaad niet iemand voor in de muur. Die moet als de vrije trap afketst het spel verleggen met een oogstrelende balbehandeling.

1 maart 2021 om 22:03

in t buitenland zie je het ook heel veel.
t zal aan het einde van t seizoen maar t verschil zijn tussen wel of geen cl.

in de top gaat het om de kleine dingen, dit is een klein ding.
Prima dat ze er om lachen, maar t hoort er gewoon bij.

Uitspraken als " je krijgt nog liever een tegen goal dan zo voor lul liggen" daarmee zet je mijn inziens alleen maar jezelf mee voor lul. Het ziet er misschien altijd lachwekkend uit, maar als je op dat moment Klaassen nergens anders nodig hebt en het wellicht weer net een schietmogelijkheid voor de keeper scheelt (niemand die het nog probeert als er iemand ligt) dan kan het ook geen kwaad.

2 maart 2021 om 01:09

Je kan ook twee spelers in beide hoeken van de goal neerleggen. Dan heb je al twee hoeken gedekt

2 maart 2021 om 07:31

Is niet zo handig met buitenspel japie. Ik hoop maar dat het een goede grap van je was

2 maart 2021 om 10:22

Dus Klaassen gaat op de doellijn liggen en Zahavi neemt de vrije trap en dan zou het buitenspel zijn? Weet je überhaupt wat buitenspel is? Dat is wat Japie bedoelt volgens mij

2 maart 2021 om 10:34

Ik bedoelde het ook niet serieus. Ajax heeft het goed recht om te doen wat ze willen maar zelf vind ik het een beetje overdreven om spelers op de grond meer te leggen bij een vrije trap. Straks denkt er nog een speler voor de grap die bal vol in zo een Klassen zijn gezicht te moeten schieten en dan kan je het veld af met een hersenschudding

2 maart 2021 om 11:20

Mogelijk waren ze in de eerste helft bij de vrije trap van Zahavi wel vol en daarmee hoger gesprongen als ze hadden geweten dat er iemand onder lag. Ze zullen het vast niet doen omdat het er lachwekkend uit ziet.

2 maart 2021 om 11:30

dat was eerder omdat de muur niet goed stond opgesteld. Van Hooijdonk had daar zondag nog een hele goede analyse over

2 maart 2021 om 10:32

Inke

Ik heb net even opgezocht we hebben in de eredivisie 10 goals direct uit een vrije trap.
Ik kan je vertellen daar is er geen 1 van die onder de muur doorging.
Je kan Klaassen altijd op een andere plek gebruiken.
Heb je hem in de verdediging niet nodig zet je hem toch stuk naar voren en laat je hem bij een eventuele counter de man extra zijn.
De kans dat je de counter krijg is groter dan dat je een vrije trap tegen krijg onder de muur door.

Ik denk echt dat het vrij zinloos is.

2 maart 2021 om 13:21

Wonderbaarlijk dat Klaasen daar lag. Wonderbaarlijk dat mensen ingaan op de grapjes hierover, maar helemaal wonderbaarlijk hoe je hebt gevonden dat er nooit eentje onder de muur doorging.

Ik ben het niet eens, of oneens, ik vind het wonderbaarlijk dat zoveel mensen hier een mening over hebben...

2 maart 2021 om 15:22

Afc,

Ik heb niet gevonden hoeveel er onder door gegaan zijn.
Ik heb gezegd dat er 10 vrije trappen direct zijn ingegaan en volgens mij niet 1 onder de muur.

Tis corona eeeej we hebben over alles een mening anders kan je net zo goed van het forum af....

2 maart 2021 om 13:25

Voetbalzone is er heel slim in om zulke uitspraken zonder nuance over te brengen om mensen in reuring te brengen. Als je de aflevering had gezien weet je dat Derksen niet serieus was.

Tja, ik zou het ook niet doen. Zou wel niet professioneel zijn, maar zou me niet laten misbruiken als clown. Hoeveel doelpunten zouden er op die manier zijn gescoord in de afgelopen 10 jaar? Ik denk dat ik met vijf al hoog zit.

1 maart 2021 om 21:56

Ja omdat muurtjes niet meer springen tegenwoordig... juist door klaassen kunnen die muurtjes weer de.lucht in.

1 maart 2021 om 22:11

Maar waarom zou de muur springen als de bal over de grond gaat? Klakkeloos springen is pas zinloos. Dit op de grondliggen is echt belachelijk en kansloos. Dit doe je alleen om dat die gekke trainers dat van je vragen. Geen enkele speler zal daar op eigen initiatief gaan liggen.

1 maart 2021 om 22:29

Als de muur springt heb je toch meer kans om een vrije trap te blokken die eroverheen gaat, plus je blokt de kans op eronder door schieten. Is toch vrij logisch dat je het de nemer zo moeilijk mogelijk maakt? Zeker zo vlak bij de 16.

1 maart 2021 om 22:29

Je springt natuurlijk ter preventie. Als je pas springt als je ziet dat de bal omhoog gaat ben je te laat.

2 maart 2021 om 06:56

Dat is net zoiets als: Waarom zou je als keeper een hoek gokken bij een penalty? Kijk gewoon eerst waar de bal heen gaat...

2 maart 2021 om 09:10

@mas_afca; als je goed naar het eerste doelpunt kijkt zie je dat de boel tussen twee hoofden door precies over de muur gaat. Mede daardoor kan Stekelenburg ook niets doen, hij ziet de bal te laat komen.
Ajax leert hier dus heel snel, laat iemand op de grond liggen zodat bij de tweede vrije trap de muur omhoog gaat.
Lachwekkend misschien maar zeer slim en niet gewacht tot de volgende wedstrijd om dit te doen.

1 maart 2021 om 22:02

@erikdebosz t zou aan het einde van het jaar maar het verschil zijn tussen wel of geen kampkioen, wel of geen Cl.

Derksen en Gijp zijn gewoon vrij ouderwets en alles wat nieuw is vinden ze belachelijk. Dat is natuurlijk kortzichtig, al is de voetbalwereld wel erg conservatief vergeleken met andere sporten.
In de top kunnen alle kleine beetjes het verschil maken.
Prima dat ze er om gaan lachen, maar voor 2 miljoen per jaar ga ik ook elk weekend achter t muurtje liggen.

2 maart 2021 om 10:13

Ik denk niet heel veel echter kan ik me nog een goal herinneren van Sibon op de olympische spelen van 2008, volgens mij schoot hij toen de 2-2 binnen via een vrije trap onder de muur door. Hierdoor gingen we wel mooi door naar de volgende ronden (en lagen er dacht ik toen als nog uit tegen Messi en co)

Echt dit zegt alles over de mentaliteit van de heren. Die staan liever niet voor lul en verliezen dan dit. Echt heel erg zwak. Als je beetje baas bent heb je schijt aan iedereen maarja dat zijn deze heren dus niet.

Waarom niet gewoon 1 man bij de paal in de hoek van de muur?

1 maart 2021 om 22:01

Omdat je dan buitenspel opheft natuurlijk. Met 5 man in de muur en 1 blijven er dan 4 man over om de 9 vrije spelers van de tegenstander te dekken.

1 maart 2021 om 22:01

En 1 bij de paal***

1 maart 2021 om 22:13

Vanuit die positie gaat geen speler hem voorgeven dus buitenspel lijkt me niet zo relevant. Ook heb je met een mannetje bij de paal iemand die de situatie voor zich heeft en kan anticiperen ipv een op de grond met de rug naar de situatie.

1 maart 2021 om 23:04

Ja en als je een mannetje bij de paal zet dan kunnen de tegenstanders dus ook allemaal recht voor de neus vd keeper gaan staan. Lijkt me ook niet erg ideaal.

Het is lekker kortzichtig gereageerd weer. Eerste regel die je meekrijgt voor de muur “niet springen”. Springt jij wel, dan creeer je een gaat en kan de bal daardoor of er onderdoor. Als de bal binnen 20 meter ligt, dan moet die heel krap over de muur ok erin te gaan. Springt de muur 30 cm omhoog, dan verklein je de kans dat die bal erin gaat. Als je dat kan doen, door voor zekerheid iemand erachter te leggen, waarom zou je het niet doen. Gaat klaassen er niet liggen, springt de muur en gaat de bal er onderdoor, dan gaan de bij vi daar weer over zeuren.

2 maart 2021 om 10:29

Jdg84

Ik ben weleens benieuwd hoe vaak er een goal is gescoord door een bal die onder de muur is gegaan.
Zelfde als hoeveel goals worden er gescoord als de bal over de muur heengaat.
Dat cijfer is echt laag.
In de eredivisie zijn dit jaar 10 doelpunten gescoord uit een directe vrije trap. We hebben dus niet heel veel specialisten in de eredivisie.
Speel je tegen Messi snap ik echt wel dat je een man achter die muur laat liggen maar in de eredivisie is het toch een flop.

3 maart 2021 om 14:17

Bijzondere redenatie dat je het tegen Messi wel normaal vind, maar in de eredivisie niet. Het is nu bij ajax 1 keer gebeurd dat er iemand achter de muur gaat liggen en dat was tegen psv. Hoeveel vrije trappen heeft messi dit seizoen gemaakt en hoeveel heeft PSV er gemaakt?

Daarnaast vind ik het vreemd dat je een kleine kans schijnbaar moet accepteren, terwijl je op een relatief simpele wijze de kans nog ietsjes kleiner kan maken dat het gebeurd.

3 maart 2021 om 14:33

Zo goeiendag eeeeej wat een verhaal.
Het is 1 keer gebeurd en daar gaat dit topic toch over.
De kans dat een speler onder de muur scoort is procentueel gezien 0.

Als jij het verschil tussen Max en Messi niet wil zien tja dan houd het denk wel een eind op toch...

Een kleine kans minimale kans kan je prima accepteren dan doen ze al zo lang ze bestaan namelijk. Andere vraag dan hoeveel tegendoelpunten heeft Ajax gekregen doordat er een vrije trap onder de muur door ging?

Tis niet erg hoor om toe te geven dat het nergens over ging.
Al gaat hij er nog 500 keer liggen het zal mij mijn reet roesten alleen gaat hij er wel voor jan dokus liggen.

Wat een gezeik is dit toch weer van de heren. Er wordt gewoon niks aan het toeval overgelaten. Niks mis mee toch. Vooral weer die opmerking van Derksen is echt te belachelijk voor woorden. Laat die man over van alles en nog wat praten, maar over het hedendaags voetbal weet hij gewoon niks.

Lange mensen moeten aan de buitenkant staan vindt ik want daar draait hij meestal om heen en vond wel dat steek niet goed opgesteld stond

2 maart 2021 om 09:28

Het beste is, en blijft, geen muur neerzetten. Dan ziet de keeper altijd de bal aankomen.

Was dat niet Ronaldinho toen, onder de muur door?

1 maart 2021 om 22:06

Ja tegen Werder Bremen. Ronaldo deed dat ook tegen Bayern

Tja. Ik vraag me af wat het nut hier van is. Na Ronaldinho heeft vrijwel niemand lage vrije trappen genomen.

3 maart 2021 om 14:34

Messi Alonso Parejo Suarez Ronaldo Pirlo Coutinho om er uit het hoofd een paar te noemen.
Het is simpel, je kan de muur laten springen zonder risico. Het gaat niet om kleingeld, dus waarom zou je een klein risico niet nog kleiner maken door er iemand achter te zetten?

Niet alleen zag het er belachelijk uit, het was ook gewoon belachelijk. Die ene minimale kans dat de bal onder de muur doorgaat (wat we zo ongeveer eens in de 10 jaar zien) weegt bij lange na niet op tegen het opofferen van een speler die omdat hij op de grond ligt veel minder goed kan reageren op de volgende spelsituatie. Maar goed, het was een Ajaxspeler dus dan is het natuurlijk briljant uitgedokterd.

1 maart 2021 om 22:11

Dit is gewoon tactiek hanteren, helemaal niks mis mee. Zie het een beetje als bij basketball dat je je puur en alleen op verdedigen richt, zonder op de bal te letten

2 maart 2021 om 09:05

Iedereen weet dat Max een goede trap heeft, dus het is niet zo gek om deze minimale kans ook te beperken.

2 maart 2021 om 09:23

Gewoon geen muur neerzetten. De keeper ziet dan altijd de bal aankomen.

3 maart 2021 om 14:27

Want het gebeurd alleen bij ajax...? Als je iemand achter de muur legt, dan kan je muur springen zonder risico dat iemand zo slim is om de bal er toch onder te schieten. En eens in de 10 jaar... really?

je kunt ook afspreken met het muurtje om niet op te springen en als ze hem er dan toch overheen draaien heb je de keeper nog en als ze die ook weten te omzeilen dan rest er maar één ding , applaudisseren want dan was het achteraf de perfecte vrije trap en die hou je nooit tegen met de juiste hoogte, curve, daling en snelheid !

3 maart 2021 om 14:36

Het heeft ook alleen maar nut als de bal dicht bij de 16 ligt, want dan kan je niet veel curve en snelheid geven. Als de bal dan ook nog 30/ 40 cm hoger geschoten moet worden omdat de muur springt, dan gaat er nog meer snelheid af en geef je de keeper extra kans om de bal nog te stoppen. Ik vind het er achterlijk uitzien, maar het heeft een waarde.

Ik vraag me af of er ook maar 1 persoon is die gijp serieus neemt. Hij geniet wel van zichzelf.
In het huidige voetbal zou je hem kunnen vergelijken met Nunnely.
Het nieuwe muurtje is toch wat apart. Ik heb er nog geen echte mening over itt de zgn kenners op tv
Hooidonk legde wel heel mooi uit wie waar in de muur moet staan. Kijk daar heb je wat aan. Hulde
Hij die nu gaat liggen is de man die zich opoffert voor zijn team. Mooi

Dit gebeurd in de buitenlandse competities enorm veel. En als er iemand kijkt naar buitenlands voetbal, dan zijn het deze analisten wel. Zogenaamd verbaasd zijn alsof dit iets nieuws lijkt. Lopen gieren en brullen erover. Bij iedere vrije trap die Lionel Messi krijgt doet de tegenstander hetzelfde. Het is zelfs zo bont dat er een extra mannetje bij een doelpaal gaat staan.

Wanneer je Van der Gijp hoort over dingen die te maken hebben met discipline en teambelang weet je meteen waarom hij in de bloei van zijn carrière in de toen nietige Zwitserse competitie speelde.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7266
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2814
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

325 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 24 9 2 0
2020/2021 Werder Bremen 3 0 1 0
2019/2020 Werder Bremen 33 7 7 0
2018/2019 Werder Bremen 33 5 5 0
2017/2018 Everton U23 1 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

Bewering Driessen klopt: Ajax-gehalte behoorlijk hoog onder De Boer

Valentijn Driessen spaarde Frank de Boer niet in de meest recente voetbalpodcast van De Telegraaf. De chef voetbal van de ochtendkrant vindt het Ajax-gehalte onder de huidige bondscoach van het Nederlands...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 16 april
Jack Grealish heeft een vastgestelde afkoopsom in zijn contract bij Aston Villa en Manchester City is komende zomer bereid om het bedrag op tafel te leggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren