Jong Ajax wordt vernederd door dodelijk efficiënt Excelsior

Maandag, 1 maart 2021 om 20:38Jeroen van Poppel

Jong Ajax heeft maandagavond voor de vierde keer op rij niet weten te winnen in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag ging met 5-1 onderuit op bezoek bij Excelsior, dat juist voor het eerst in drie wedstrijden weer won. Excelsior blijft staan op de tiende plaats en lijkt met een achterstand van acht punten kansloos voor de play-offs. Jong Ajax staat twaalfde.

Excelsior kwam al vroeg op voorsprong. Mats Wieffer brak gevaarlijk door na een een-twee met Ahmed Mendes Moreira en zag zijn lage voorzet op de doellijn ongelukkig tot eigen doelpunt worden gepromoveerd door Rio Hillen: 1-0. Jong Ajax drong al snel sterk aan op de gelijkmaker. Ekkelenkamp mikte na een fraaie actie uit de draai op de vuisten van Wesley Damen, terwijl Naci Ünüvar de doelman van Excelsior in de korte hoek eveneens niet wist te passeren.

Aan de overzijde sloeg Excelsior razendsnel tweemaal toe. Julian Baas knalde de bal vanbuiten de zestien kiezelhard richting de bovenhoek: 2-0. Enkele minuten daarna stuitte Mendes Moreira eerst op de vuisten van Dominik Kotarski. De aanvaller bracht de rebound met zijn hoofd terug voor het doel, zodat Reuven Niemeijer van dichtbij kon intikken: 3-0. Van der Gaag maakte zijn onvrede over Jong Ajax duidelijk door nog voor rust demonstratief een dubbele wissel door te voeren.

Jong Ajax kwam sterk uit de kleedkamers en kreeg al snel twee goede kansen. Ekkelenkamp produceerde vanaf de rand van de zestien een te slap schot om Damen te verrassen, en de kopbal even later van Traoré kon de goalie al helemaal niet verontrusten. In de 74ste minuut zette Kenneth Taylor met een penalty de 3-1 op het scorebord, nadat Wieffer de bal bij een sliding ongelukkig op de arm had gekregen. Meer dan een treffer voor de statistieken werd het niet, want Mendes Moreira gooide het duel in de 82ste minuut definitief in het slot, door de bal van afstand prachtig in de kruising te schieten: 4-1. Diep in blessuretijd werd het ook nog 5-1 dankzij Joël Zwarts, die vanbinnen de zestien uit de stuit de verre hoek vond.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door jansen joenite)

Wat is JOA dit seizoen toch slecht zeg... de lichting Unuvar, Taylor en Hansen laat het wel af weten.

1 maart 2021 om 21:06

En toch staan ze nog het hoogste van alle jong elftallen

1 maart 2021 om 21:12

@meneertjej, Het gaat in de jong elftallen niet echt om het resultaat qua eindnotering maar om de individuele spelers. Die moeten groeien los van resultaat.

Ondanks dat deze lichting zo goed leek te zijn (in de jeugd) hebben ze nu toch echt veel moeite om indruk te maken. Je hebt bij bijna geen enkele speler het gevoel dat hij ooit bij ajax door gaat breken. Echter zijn er genoeg voorbeelden van spelers waar de doorbraak ook iets later kwam.

2 maart 2021 om 02:18

Fitz-Jim is heel goed toch?

Wat is Martha toch een ongelofelijk slechte speler loopt er bij alsof die niet weet wat voetballen is. Unuvar is overigens ook zwaar overschat en moet hopen dat hij ooit Eredivisie niveau gaat halen, komt zwaar tekort.

Heerlijke overwinning, er zit best behoorlijk voetbal in deze ploeg van Excelsior. Het is dan ook des te meer zonde dat we zo enorm instabiel zijn waar de PO nu uit het zicht zijn.

1 maart 2021 om 21:38

Hoe deed sterspeler/smaakmaker en toekomstige topspeler Unuvar het in deze wedstrijd ?

1 maart 2021 om 21:40

Hoe gaat de strijd om de tweede plaats?

1 maart 2021 om 22:08

Tweede plaats? Mwah wordt lastig voor Excelsior.

1 maart 2021 om 21:38

Hoe deed sterspeler/smaakmaker en toekomstige topspeler Unuvar het in deze wedstrijd ?

Dat het niet goed gaat bij JAJ lijkt me duidelijk, we moeten alleen beseffen dat deze lichting gemiddeld 2 jaar jonger is dan jong Ajax de afgelopen jaren. Veel 17 jarige in de basis. Vandaag doen toevallig traore en ekkelamp. Ik ben benieuwd hoe ze het gaan doen als je deze groep bij elkaar kan houden. Want ik zie nog wel potentie in sommige jongens.

1 maart 2021 om 21:07

Dit is de meest verstandige reactie die ik vanavond heb gezien over JAJ. Er zitten zat spelers in met potentie, maar op dit moment zijn de spelers geen spelers die een elftal dragen in de kkd. Dat kan nog komen, en daarnaast staan ze gewoon rond de 10e plek? Daarmee is het voor JAJ lager dan normaal, maar alsnog beter dan de overige jong teams.

1 maart 2021 om 21:15

Inderdaad fijn dat er nog een paar nuchter kunnen denken..

1 maart 2021 om 21:33

@flyingman1985, kan het zijn dat die 's nachts een Ajax-pyama aantrekken? Als voetballiefhebber kan het vertoonde spel van de Ajax-kroonjuwelen mij de laatste tijd amper boeien.

1 maart 2021 om 21:10

Dit, en bovendien zitten spelers als Gravenberch, Brobbey, Timber en Rensch al in het eerste die eigenlijk gezien hun leeftijd nog in JA horen. Spelers als Unuvar en Hansen lijken een dip te hebben, of merken nu dat ze het op alleen talent niet gaan redden in het mannenvoetbal.

1 maart 2021 om 21:18

Unuvar rent zichzelf in ieder geval het snot voor de ogen. Lijkt het ook steeds langer vol te houden. Hopelijk komt zijn vorm snel weer terug.

1 maart 2021 om 21:56

Fijn deze nuance inderdaad. Het Jong Ajax waar op een gegeven moment Ajax supporters liever naar keken dan naar het eerste (met oa Donny, Frenkie en Appie) werd in de seizoenen vóórdat het zo ging lopen ik geloof 12e en 9e. De geluiden waren toen eigenlijk heel vergelijkbaar met nu. Kan me de opmerkingen over Frenkie nog zó voor de geest halen. Kortom, zegt allemaal niks. Geduld.

1 maart 2021 om 22:38

Jaa en juist de selecties in de seizoenen waarin het erg goed ging waren de spelers niet heel talentvol, alleen ouder en dus verder in hun ontwikkeling. Een jong team is om in te leren, prijzen pakken en competitie positie maakt eigenlijk niks uit. Zo'n jongen als Hillen wordt nu totaal afgebrand, ondanks dat die enorm veel potentie heeft, alleen leert hij nu voor t eerst wat het is om volwassen voetbal te spelen. Geef die jongens de tijd, de meeste halen ajax 1 niet, maar gaan zeker prpf voetbal spelen.

1 maart 2021 om 22:40

Als kanttekening hierbij wil ik wel zeggen dat het een hele talentvolle selectie is op dit moment, waardoor ik het wel zie gebeuren dat er 6 spelers het eerste halen als selectie speler. Normaal is dat ongeveer 3 per lichting.

1 maart 2021 om 21:56

Fijn deze nuance inderdaad. Het Jong Ajax waar op een gegeven moment Ajax supporters liever naar keken dan naar het eerste (met oa Donny, Frenkie en Appie) werd in de seizoenen vóórdat het zo ging lopen ik geloof 12e en 9e. De geluiden waren toen eigenlijk heel vergelijkbaar met nu. Kan me de opmerkingen over Frenkie nog zó voor de geest halen. Kortom, zegt allemaal niks. Geduld.

1 maart 2021 om 22:47

Ik besef me vooral dat die Traore en Unuvar van vandaag gewoon evenveel waarde hebben als de hele kkd bij elkaar. Stel overgewaardeerde spelers daar..

2 maart 2021 om 12:24

Is dat zo ? Welke waarde hebben deze spelers nu dan ? Unuvar was een groot talent, en heeft moeite de volgende stap te maken. Traore is inmiddels 4de spits bij Ajax en kan inmiddels in de KKD ook al geen indruk meer maken.

2 maart 2021 om 12:40

Dat zeg ik: flink overgewaardeerd. Uitgaande van transfermarkt zitten ze op 13 miljoen samen (traore 8, Unuvar 5). Het is natuurlijk altijd wat de gek ervoor geeft, maar over het algemeen zijn dat aardige indicaties.

Wat een slappe hap dat jong AJAX. Pfff, verliezen van Dordrecht en Excelsior. Tegen Cambuur speelden ze op 200%. Opdoeken die jong teams, pure competitie vervalsing.

1 maart 2021 om 21:15

Zonder jong teams had er helemaal geen competitie meer geweest. Eigenlijk zouden de clubs idd hun jong teams moeten terugtrekken zodat de clubs zonder bestaansrecht omvallen.

1 maart 2021 om 21:30

Zonder die teams gaat de competitie gewoon verder hoor, en wordt het nog aantrekkelijker ook. Als clubs het met die teams overleven, overleven ze het zonder ook. Het is niet alsof die belofteteams zoveel geld in het laatje brengen.

Minder wedstrijden kan je ook oplossingen voor verzinnen. Misschien niet per definitie ideaal, maar wel degelijk mogelijk.

1 maart 2021 om 21:38

Blijkbaar heb je niet meegekregen dat ze tv rechten nog niet aan de straatstenen kwijt konden raken. De komst van de jong teams met bijbehorende tv gelden zijn de redding geweest van een aanzienlijk deel van de clubs. Een klein beetje wederzijds respect zou dan wel op zijn plaats zijn lijkt me.

1 maart 2021 om 21:38

Zonder jong teams had er geen competitie geweest? Uh, jawel hoor. Voor veel van de KKD ploegen is het eerder een nadeel dan een voordeel. Geen supporter gaat graag naar Cambuur - Jong Utrecht (of ajax for that matter), en veel liever naar een Cambuur - De Graafschap, NEC of Nac, terwijl ze wel de kosten van de beveiliging rondom een wedstrijd moeten betalen. En die TV kijkcijfers per wedstrijd daar zit ook geen wereldgroot verschil in of je nou naar een jong team of naar Cambuur de Graafschap kijkt.

1 maart 2021 om 21:23

Toen ze nog weleens met een half eerste elftal speelde was het competitievervalsing. Nu vind ik het eigenlijk wel meevallen. Als je teams uit de KKD zou halen die wisselvallig zijn kun je NAC er ook wel uithalen om maar een gek voorbeeld te geven. Het is voor Cambuur natuurlijk ongelukkig dat de niet zo constante spelers van jong ajax net tegen Cambuur wel een goede dag hebben maar dat hoort erbij. Jong PSV heeft misschien wel net een goede dag tegen De Graafschap of Almere City.

1 maart 2021 om 22:01

Het gaat me niet zozeer om De wedstrijden tegen Cambuur, maar het blijft een feit dat vooral jong Ajax de ene week met 5 spelers van het 1e speelt en een week later met een veredeld A1 team. Dat zie je bij jong Utrecht, jong AZ en jong PSV toch een stuk minder. En waarom spelen ze altijd op maandagavond ? Zodat ze dan de jongens die zondag niet gespeeld hebben even wat ritme kunnen laten op doen. Ik blijf het vreemd vinden, hoewel die jongens wel goed kunnen voetballen natuurlijk.

1 maart 2021 om 23:56

5 spelers van het eerste? Noem die eens op dan?

2 maart 2021 om 08:33

Als Jong Ajax de ene week al eens zou aantreden met 5 spelers van het eerste, dan is dat vooral omdat die spelers dus op ontzettend jonge leeftijd het al geschopt hebben tot het maken van minuten in het eerste, maar feitelijk zijn het nog gewoon jeugdspelers.

2 maart 2021 om 09:34

Jong Ajax speelde tegen Cambuur (om even een voorbeeld te noemen van een opstelling tegen een top tegenstander in de Kkd) met Scherpen; Q. Timber, Regeer, Kasanwirjo, Douglas; Warmerdam, Fitz-Jim, Taylor; Hansen, Traore, Unuvar. Ofwel, 1 speler van het eerste elftal, als je de 20-jarige Traore zo wil omschrijven. Buiten Traore en Scherpen is iedereen jonger dan 20, zelfs drie jochies van 17 jaar in de basis en van de vijf invallers waren er ook vier 17 jaar en eentje 18 jaar. Kom op zeg, dat je durft te spreken over '5 spelers van het eerste' is werkelijk te gek voor woorden. Jong Ajax staat heel het seizoen met een gemiddelde leeftijd van net 18 op het veld, er wisselt regelmatig wat in de basis opstelling maar het zijn zeker geen spelers van Ajax 1. De enige twee spelers die wel eens in het eerste hebben gespeeld en dit jaar soms minuten maken bij Jong zijn Traore (8 duels in Jong Ajax) en Ekkelenkamp (3 duels in Jong Ajax), meer niet.

De manier hoe Ajax het jongteam gebruikt vind ik echt heel slim. Uiteindelijk leren jonge talenten hier een hele hoop van. Je hebt in het verleden weleens verhalen gehad van ajax talenten die helemaal niet om konden gaan met tegenslag omdat ze dat nooit hebben meegemaakt in de jeugdteams, dat is er bij deze generatie niet het geval. Nu is het afwachten hoe talenten als Unuvar, Taylor, Regeer en Hansen hierop reageren. Wellicht kunnen ze over een jaar wel het team dragen, dan zijn ze ook nog ruim optijd om een mooie carrière op te bouwen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Jong Ajax


96 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller297
A. MarthaAanvaller253
S. HansenAanvaller253
J. PinasAanvaller161
K. ScherpenKeeper150
Voor de complete selectie: Clubpagina Jong Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 21 april
Tottenham Hotspur moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer na het ontslag van José Mourinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren