Inter mogelijk in de problemen na faillissement Chinese landskampioen

Maandag, 1 maart 2021 om 00:55Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 01:08

Suning Holdings Group trekt per direct de stekker uit Jiangsu FC. De club, die in november vorig jaar landskampioen werd van China, wordt opgeheven vanwege de financiële problemen bij Suning Group, het bedrijf dat eigenaar is. Ook het dameselftal en de jeugdteams van Jiangsu FC (voorheen Jiangsu Suning) zijn met onmiddellijke ingang opgeschort. Het bericht zorgt ook voor onrust bij Internazionale, daar de club onderdeel van dezelfde holding vormt.

De berichtgeving volgt slechts 108 dagen nadat Jiangsu de eerste landstitel ooit veroverde, door Guangzhou Evergrande over twee duels in de finale van Chinese Super League te verslaan: 0-0 en 1-2. Geheel onverwacht komt het nieuws overigens niet, want de eigenaren waren al sinds eind vorig jaar op zoek waren naar geïnteresseerde investeerders. Halverwege het afgelopen seizoen kwam het concern ook al in opspraak, toen de spelers een maand geen salaris uitgekeerd kregen.

Suning Group is hard geraakt door de coronacrisis, waardoor het bedrijf de noodzaak ziet om de sporttak af te stoten. Daarnaast is er ook een marketingtechnische reden dat de holding de handen van Jiangsu aftrekt, want Chinese bond wil met een nieuwe regelgeving verbieden dat bedrijfsnamen verwikkeld worden in de clubnamen. De hoop voor de regerend landskampioen is overigens nog niet helemaal vervlogen, want het nieuwe seizoen in China start over een maand. Hoewel Jiangsu vooralsnog niet ingeschreven staat, zou de ploeg toch nog deel kunnen nemen indien er tijdig een nieuwe investeerder gevonden wordt.

Ook in Italië wordt alle berichtgeving rondom het in financieel noodweer verkerende Suning Group nauwlettend in de gaten gehouden, al is er nog niets bekend over de gevolgen voor Inter. In juni 2016 kwam de huidige koploper van de Serie A voor 68,6 procent in handen van de Chinese onderneming, die voor het aandeel 270 miljoen euro betaalde. De resterende aandelen zijn in handen van LionRock Capital, een investeringsfonds uit Hong Kong. Ook in Milaan zijn er al enkele maanden berichten over financiële problemen.

Jiangsu was de voorbije jaren een toonaangevende club in China. In 2016 trok de club bijvoorbeeld Alex Teixeira, voor 50 miljoen euro, en Ramires, voor 28 miljoen euro, aan. Fabio Capello stond tussen juni 2017 en maart 2018 voor de selectie en in 2019 greep de club nipt naast de transfer van Gareth Bale.

Mogelijk volgt er de komende dagen nog een tweede faillissement in de Chinese Super League. Ook Tianjin Teda verkeert in financieel zwaar weer. Het gouden tijdperk van onbegrensde salarissen is al even voorbij in China. De Chinese voetbalbond legde een strikte financiële controle op waarbij gemikt wordt op een duurzaam financieel model. Er werd ook een salarisplafond opgelegdGerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door genieterr)

Dit verbaast me idd weinig, er is al een tijdje gerommel te horen mbt de financien van Inter en Suning. Jammer wel, net nu ze een geweldige selectie bij elkaar hebben, moeten ze misschien het tafelzilver al weer verkopen. Maar goed, er zal geen gebrek aan belangstelling zijn voor jongens als Lautaro, Lukaku, Eriksen, Barella, Brozovic, Sensi, Bastoni, Skriniar, Hakimi en De Vrij.

1 maart 2021 om 02:04

Voor Inter zal dit geen gevolgen hebben hoor. Dat komt wel goed, Daar is het natuurlijk een ander verhaal.

1 maart 2021 om 10:35

Ook voor Inter heeft dit natuurlijk gevolgen, vorig jaar een verlies van 107 miljoen, dit jaar niet veel beter, nu worden ze kampioen maar als ze niet ver in de CL komen zijn die inkomsten ook snel weg......https://businessam.be/inter-milan-heeft-bijzonder-snel-vers-geld-nodig/

1 maart 2021 om 02:05

Ik denk dat dat wel mee zal vallen. Als de eigenaren financiele problemen hebben, zullen ze eerder de aandelen verkopen. Gezien de huidige ranglijst zullen die behoorlijk in waarde gestegen zijn.

1 maart 2021 om 09:47

Probleem is dat Inter stevige verliezen draait dit jaar, en in de regel zullen de aandeelhouders daarvoor op moeten draaien via een extra kapitaalinjectie. Dat lijkt in dit geval nogal lastig te worden.

Al die miljoenen/miljarden die in het Chinese voetbal zijn gepompd, heeft dat nou een beetje gewerkt? Bij mij weten kijkt er in Europa helemaal niemand naar de Chinese competitie, en het lijkt me eerder een absurdistische vertoning met die paar supersterren tussen Chinese middelmaat dan dat het ergens nog interesseert. Is de sport binnen China wel populair (genoeg) geworden?

1 maart 2021 om 05:59

Als is een match van gezien? Altijd aeer kleurrijke volle tribunes hoor, supporters maken er daar echt een feest van. Duq ja is best zeer populair.

1 maart 2021 om 06:47

Ik denk niet dat de chinese league zich heel druk maakt of men uit europa wel of niet kijkt. De hoeveelheid inwoners en potentiele fans uit eigen land is vele malen groter lijkt mij.

1 maart 2021 om 10:02

Qua populariteit zit voetbal wel aardig in de lift, maar sportief heeft het niet heel erg gewerkt. De Chinese clubs presteren de afgelopen jaren in de Champions League behoorlijk slecht, en het Chinese nationale elftal presteert erg matig: geen WK 2018 kwalificatie, kwartfinale in de 2019 Asia Cup, en kwalificatie voor het WK 2022 is erg onzeker aangzien China, de Filippijnen en de Malediven vlak bij elkaar liggen in de strijd om een plek in de playoffs, ver achter de nummer 1 van de groep (die gaat direct naar het Wk): Syrie.

1 maart 2021 om 10:21

Toch vreemd hoe slecht ze het nationaal doen. Zoveel inwoners, hebben serieuze voetbalinvesteringen gedaan en toch niks resultaat.

1 maart 2021 om 10:27

Nou ja, in principe zit er zo'n twintig jaar doorlooptijd tussen investeringen in jeugdvoetbal en goede spelers in je nationale elftal, dus je kan denk ik wel verwachten dat de volgende voetbalgeneratie zal beginnen te presteren. De voetballers in het nationale elftal die nu 25-30 jaar oud zijn, die zijn allemaal al opgeleid voordat het grote geld erin kwam en de jeugdopleidingen werden hervormd.

Ik ben hier eigenlijk wel blij mee. Voetballers wanen zich al maanden groter dan corona. Regels gelden niet voor hen, salaris inleveren uit den boze. Dat terwijl fans al een jaar niet meer naar het stadion kunnen, banen kwijtraken en sponsoren het moeilijk hebben. Waarom blij? Niet zozeer voor de direct betrokkenen, maar dat een reset wat goed zou zijn. Niet meer 200 miljoen voor de beste voetballer ter wereld, maar 50. Niet meer jaarsalarissen van tientallen miljoenen, maar een stuk minder. Dit gaan vanzelf wel gebeuren wanneer investeerders, sponsoren geraakt zijn door corona. Dan wordt het geldputje dichtgedraaid....

1 maart 2021 om 10:28

@genieterr "niet meer 200 miljoen voor de beste voetballer ter wereld, maar 50" Lekker populistisch deze maandagochtend! Lekker selectief met geen 200 maar 50. Waarom is 50 miljoen voor een voetballer wel verantwoord en 200 niet? Op wat gebaseerd? Natte vinger werk? Of kan je dit onderbouwen met cijfers en feiten? Dit is gewoon marktwerking.

1 maart 2021 om 13:21

Die bedragen zijn natuurlijk een voorbeeld. Wel zijn transfersommen harder gestegen dan de inflatie, wat in mijn optiek ongezonde marktwerking is. Die jongens doen niet veel anders dan 10 jaar geleden. Je ziet nu dat het aantal transfers afneemt. Clubs met goede spelers willen nog wel de hoofdprijs, maar kopende clubs niet meer de hoofdstuk betalen (over het algemeen). In 2003 ging Ronaldinho voor 30 miljoen naar Barca (van Psg). Voor dat bedrag koopt Ajax nu een subtop spits uit Engeland.

Die transfer van Hakimi naar Inter gaat ook nog een issue worden heb ik zo het gevoel, daar is nog geen enkele euro van betaald en 45 miljoen euro vinden wordt niet makkelijk

1 maart 2021 om 08:46

Dat valt wel mee normaal. Hakimi vertegenwoordigd een veel grotere waarde dan die 45 miljoen. Als er een koper gevonden wordt dan is dat allemaal te regelen. Verder zal er ook veel geld binnenstromen door een mogelijke landstitel en daaropvolgende kwalificatie voor de CL. En ten derde is inter momenteel natuurlijk een interessante investering. Hoe vaak komt het voor dat een gespreid bedje zoals inter (op sportief en organisatorisch vlak) te koop wordt aangeboden?

1 maart 2021 om 10:34

Liers / Ja dat zijn uitstekende punten die je maakt, Inter is zeker een interessant project, een CL club die onderweg is naar de Scudetto, dat wil iemand zeker wel kopen ja. Echter, vind ik dat je iets te makkelijk over een koper voor Hakimi praat. Allereerst heeft Real een first-refusal option op Hakimi, maar tegelijkertijd kan Inter deze Hakimi ook niet verkopen zonder dat Real Madrid eerst betaald is. Real heeft Carvajal zowat het hele seizoen niet kunnen inzetten. Het zou mij dan ook niet verbazen als Hakimi en ook Reguilon binnen afzienbare tijd weer terugkeren in Madrid.

1 maart 2021 om 10:38

Inter draait al jaren verlies, als ze niet ver komen in de CL zijn die inkomsten een druppel op een gloeiende plaat https://businessam.be/inter-milan-heeft-bijzonder-snel-vers-geld-nodig/

1 maart 2021 om 11:03

@insider, als er echter een akkoord is met club x voor een bepaald bedrag voor de aankoop van Hakimi (en dat bedrag ligt dan hoger dan de nodige 45 miljoen) dan heeft Inter natuurlijk wel een gegarandeerde inkomstenbron om die 45 miljoen te kunnen neertellen en daarbovenop nog wat winst voor zichzelf over te houden.

1 maart 2021 om 11:21

@wandering, het probleem ligt eigenlijk gewoon bij de eigenaar van de club. Die heeft toch wel redelijke financiële problemen, waardoor hij dus enkele belangrijke investeringen niet meteen kan doen. Fitch heeft hen vorig jaar nog een BB- gegeven (toen Corona al veel gevolgen had). Nu weet ik niet wat de gemiddelde voetbalclub op een dergelijke schaal heeft, maar dat lijkt me toch niet dramatisch.

Het laat weer eens zien dat het hebben van externe investeerders zeker niet altijd een feest is. De Glazers hebben United volgestopt met schulden om United aan te kunnen kopen, bij Valencia is het een absolute chaos, Inter zit nu zwaar in de financiã«le problemen, de eigenaren van Arsenal halen vooral geld uit de club.

Wacht? Een ploeg dreigt failliet te gaan nadat ze te lang op grote voet leefden omdat een of andere vage buitenlandse investeerder opeens gek zit te doen? Wow het is bijna alsof dit niet eerder is gebeurd (Valencia, ADO, QPR, Malaga, Anzi, Roda, Wigan, Portsmouth? ). Ploegen moeten echt eens beter leren van dit soorr voorbeelden.

1 maart 2021 om 13:12

Je praat over totaal verschillende clubs wat grote en status betreft. Daarnaast zijn de huidige probelemen duidelijk het gevolg van de corona crisis. Dit kon niemand zien aankomen.

1 maart 2021 om 13:22

Moah de verandering van het Chinese voetbal heeft hier ook bijdrage aan geleverd. Mijn punt is ook niet dat elke buitenlandse investeerder geweerd moet worden maar dat het zo belangrijk is dat er goede afspraken en duidelijke plannen op tafel komen. Corona zal voor ploegen waar de financiele situatie al niet goed is het laatste zetje zijn. Zo n mooie ploeg als Inter zal (en eigenlijk mag, want dat is een groot verlies voor het voetbal) niet omvallen.

1 maart 2021 om 13:29

Maar het probleem ligt niet echt bij inter. Het ligt bij de eigenaar die plots in vrij grote geldproblemen terecht is gekomen (die voor zover ik weet losstaan van inter).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Internazionale

1024 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AC Milan6322
3.Juventus6234
4.Atalanta6133
5.Napoli5931
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
L. MartínezAanvaller3015
R. LukakuAanvaller2921
I. PerišićMiddenvelder252
R. GagliardiniMiddenvelder242
A. BastoniVerdediger260
A. VidalMiddenvelder231
Voor de complete selectie: Clubpagina Internazionale.

43 fans
Middenvelder, 34 jaar

In de wandelgangen

Maandag 12 april
Georginio Wijnaldum is recentelijk aangeboden bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren