LeBron James leest Ibrahimovic de les: ‘Het is grappig dat juist hij dit zei’

Zaterdag, 27 februari 2021 om 10:47 • Laatste update: 10:56

NBA-ster LeBron James heeft van zich afgebeten na kritiek van Zlatan Ibrahimovic, die eerder deze week zei dat de sterspeler van Los Angeles Lakers zich te veel bezighoudt met politiek. De 36-jarige James schroomt niet om zich uit te laten over zaken als buitensporig politiegeweld en rassenongelijkheid, en zegt zich niet de mond te laten snoeren door de spits van AC Milan.

“Wat hij doet als basketballer is fenomenaal, maar ik hou er niet van als mensen met een bepaalde status over politiek praten”, zei Ibrahimovic, door zijn verleden bij LA Galaxy geen onbekende in de Verenigde Staten, deze week in een interview met Discovery +. “Doe waar je goed in bent. Ik speel voetbal omdat ik er de beste in ben. Als ik politieke ambities had, zou ik de politiek zijn ingegaan. Het is de fout die beroemde mensen maken als ze het gevoel hebben dat ze aan de top zijn, dat ze overal een mening over moeten hebben. Ik denk dat het beter is om je niet te mengen in deze problemen en te doen waar je goed in bent.”

Met name in de Verenigde Staten kwamen de uitspraken van Ibrahimovic onder vuur te liggen en James heeft inmiddels van zich laten horen. Na afloop van de overwinning op Portland Trail Blazers werd de basketballer geconfronteerd met de uitspraken van Ibrahimovic. “Ik zal nooit mijn mond houden over dingen die verkeerd zijn”, aldus James vrijdagavond in Amerikaanse media. “Ik praat over mijn volk en ik praat over ongelijkheid, sociaal onrecht, racisme, systematische onderdrukking van kiezers, dingen die gebeuren in onze gemeenschap en die ik gezien heb omdat ik deel uitmaakte van die gemeenschap.”

“Ik weet nog altijd wat er speelt, want ik heb een groep van meer dan driehonderd kinderen op mijn school die hetzelfde meemaken en zij hebben een stem nodig. Ik ben hun stem", aldus James over de I Promise School, een basisschool in Akron (Ohio) die hij oprichtte voor kansarme kinderen. “Ik gebruik mijn platform om licht te blijven werpen op alles wat er gebeurt, zowel het goede als het slechte. Niet alleen in mijn gemeenschap, maar ook in dit land en de rest van de wereld. Ik zou nooit zomaar alleen aan sport kunnen doen, omdat ik het weet hoe krachtig mijn platform en stem is.”

James vindt het opvallend dat juist Ibrahimovic vindt dat hij zich niet met politiek moet bemoeien. “Het is grappig dat juist hij dit zei, omdat ik geloof dat hij in 2018 de man was die zei dat hij altijd slecht werd behandeld in Zweden. Hij het over dezelfde dingen, dat hij niet werd geaccepteerd door zijn achternaam was en dat hij voelde dat er sprake was van racisme”, aldus James.Gerelateerd

Meer sportnieuws

112 reacties (laatste reactie door regulator)

Uiteindelijk heeft Ibrahimovic gewoon gelijk. We gaan straks teams hebben die wel knielen en teams niet. En dan word de kloof alleen maar groter. BLM is 1 van oorzaken dat de kloof groter word helaas.

27 februari 2021 om 10:56

Volgens mij gaat het er hierom of Zlatan hypocriet is of niet omdat hij volgens James ook dat soort uitspraken heeft gedaan. Heeft James gelijk?

27 februari 2021 om 10:58

Nee James heeft in mijn ogen geen gelijk,de actie die Frenkie en Gini deden was een voorbeeld hoe het wel moet .

27 februari 2021 om 11:10

Jij snapt m pressue!!!

27 februari 2021 om 11:47

Frenkie en Gini? Vraag ging over James en Zlatan. "Het is grappig dat juist hij dit zei, omdat ik geloof dat hij in 2018 de man was die zei dat hij altijd slecht werd behandeld in Zweden. Hij het over dezelfde dingen, dat hij niet werd geaccepteerd door zijn achternaam was en dat hij voelde dat er sprake was van racisme", aldus James."Doet hij hiermee niet het geen waarvan hij zegt dat je als sporter niet moet doen? Geen sneer, een serieuze vraag.

27 februari 2021 om 12:03

@tubes, volgens mij haal je twee dingen door elkaar. Zlatan heeft het over zijn eigen ervaringen terwijl Lebron zich uitspreekt over hele complexe zaken en een daadwerkelijk maatschappelijk probleem niet alleen uitlicht (wat goed is) maar door de manier waarop hij dat doet zijn sport meer dan wenselijk politiseert (wat niet goed is, te veel dingen worden in de huidige tijd gepolitiseerd). Ik denk dat Zlatan's bericht vooral voor de toehoorders van Lebron's bericht relevant is. Neem James' woorden voorbij het creã£â«ren van "awareness" (vanwege zijn bereik en bekendheid) niet te serieus want hij heeft er verder weinig zinnigs over te melden, niet meer dan de gemiddelde enigszins maatschappelijk betrokken persoon van de straat. Ze praten eigenlijk een beetje langs elkaar, en dat is dan ook het probleem met de hele "discussie". Het is een nep-debat, mensen die dmv interviews met elkaar communiceren. Dus wat dat betreft heeft Zlatan ook op een ander manier een punt, het probleem is te complex om met oppervlakkige statements (inclusief dat compleet nutteloze knielen, wat niet meer dan zelfbevlekkende virtue signalling is) op te lossen dus wees daar dan ook voorzichtig mee, want zeker de woorden van iemand als Lebron wegen heel zwaar. Lebron zou veel meer kunnen betekenen als hij zich houdt bij awareness creã£â«ren, en veel geloofwaardiger zijn als hij afziet van de lucratieve contractjes die hij met China gerelateerde partijen heeft.

27 februari 2021 om 12:32

Dus jij zou het ook niet toejuichen als voetballers niet naar Qatar gaan? Of is dat dan wel erg?

27 februari 2021 om 12:54

Zlatan had het ook over het politieke landschap in Zweden. Gewoon een hypocriete gozer die zich meer bezig houdt met zijn merk dan met of hetgeen wat hij zegt zinnig is. Daarom dit soort uitspraken.

27 februari 2021 om 13:13

@theroscoe, klinkt waarschijnlijk ja, ik ken de details niet. Zlatan is een maniakaal persoon maar dat betekent niet dat hij hier geen punt heeft. Het is ook goed dat deze discussie gaande is tussen deze twee grootheden, ook al is het ook een beetje infantiel. @bellapartita. Ik zou als voetbalgemeenschap een statement maken dat Qatar de families van de doden rijkelijk moet compenseren, publiekelijk excuses moet aanbieden, expliciet voor goede/veilige werkomstandigheden moet zorgen en tijdens het WK zichtbaar die vele duizenden doen eren. Als Qatar daar niet of onvoldoende mee wil doen moet je proberen om het WK ergens anders te houden, ook al is het maar als drukmiddel. Het zou ook klote zijn als die onschuldige mensen voor "niets" zijn doodgegaan. Verder moeten ook alle ambassadeurs van dat WK publiekelijk hun excuses aanbieden. Basically een grote mea culpa van zowel Qatar als de direct bij het WK betrokken instanties en mensen. Zoals je ziet is het geen zwart-wit kwestie, en daarom dragen die snapshot interacties dmv oppervlakkige interviews totaal niet bij.

27 februari 2021 om 13:54

James vind ik maar eng. Na dat incident met PSG - Istanbul ging die Mbappe als profielfoto plaatsen en allerlei berichten wijten aan racisme etc. Toen bleek dat die assistent scheidsrechter niet racistisch is geweest hoorde je hem niet. Dat is best eng, allerlei mensen die roepen dat iets racisme is zonder dat er bewijs is en als het bewijs er dan is, dan stil blijven.

27 februari 2021 om 12:27

Zlatan was toch degene die 100 tattoos op zijn lichaam gezet van kinderen die gestorven zijn en die getoond na een goal. Of is dan dat niet politiek?

27 februari 2021 om 12:46

Ik ben het niet met Ibrahimovic eens. Er zijn juist teveel voetballers die totaal wereldvreemd hun carriere doorlopen. Wel een Instagram volplempen met de mooie kanten van hun fabuleuze leven, maar er is er geen een die die invloed benut om iets goeds voor de wereld te doen waar het gaat om echte problemen. Daarom ben ik ook erg benieuwd naar de geloofwaardigheid van de Oranje-internationals waar het gaat om hun morele kompas. Het kwam gisteren uitvoerig ter sprake bij Veronica Inside, waar een goed punt werd gemaakt. Bij een misplaatste grap over een zwarte rapper gaan ze op hun strepen staan en kondigen ze een mediaboycot af. Ben benieuwd of de ballen van deze nobele ridders groot genoeg zijn wanneer 5.600 Nepalese slaven berooid en mishandeld de dood hebben gevonden bij de bouw van stadions waar de heren straks in schitteren. Maar heb een oranje vermoeden dat ze zich zonder veel moeite de mond laten snoeren door de Knvb en daarachter het ministerie van Buza.

Overigens vind ik dat knielen of een t-shirt laten zien helemaal niet zo'n boeiend statement. Kan me zelfs niet aan de indruk onttrekken dat zo'n gebaar ook niet helemaal losstaat van de persoonlijk hang om een reputatie te voeden. Het wachten is op een persoonlijkheid die tussen al deze eenheidsworsten ook verder kijkt en zich verbaal uitspreekt. Niet alleen over bewustwording, maar ook een kijk heeft op wat er aan gedaan kan worden. Knielen en een vuist opsteken en daarna bejubeld in je haute couture en je Bentley naar je privé-beveiligde villa in een buitenwijk op stand rijden lukt iedereen wel. Maar of deze generatie sporters - toch ook jonge millennia waar ik, ik en ik dikwijls op de eerste drie plaatsen komen - echt een persoonlijkheid uit de buitencategorie voortbrengt die nadenkt over oplossingen en zijn invloed hiervoor aanwendt om echt met gezagshebbers in contact te komen betwijfel ik.

Van Maradonna kun je zeggen wat je wil, maar die zette zijn invloed wel regelmatig in op deze manier. En Socrates kon je gerust een politiek activist noemen. In het huidige voetbal kan ik alleen Gerard Piqué (en vroeger ex-Ajacied Oleguer) noemen die zich over politieke zaken bekommerd. Maar van de rest van de huidige voetballers zie ik geen uitgesproken persoonlijkheden. En al helemaal niet in of namens Nederland.

27 februari 2021 om 15:40

Dus de kloof wordt groter omdat mensen zich uitspreken over onrecht? Ik denk dat jouw gebrek aan inlevingsvermogen in anderen de kloof groot maakt en houdt.

Ben het helemaal mee eens met Ibrahimovic. LeBron James, Lewis Hamilton ze hebben enorme invloeden op de jeugd en komen soms met gevoelige politieke statements. Deze mensen gaan ook door als een soort Jehova getuigen om hun zin maar door te drukken dat immigratie iets goed is en dat je vegetarisch moet zijn (in het geval van Hamilton). Ze voelen zich wereld verbeteraars, maar zij leven natuurlijk als een soort elite in een super rijke status elite wereldje, zij weten helemaal niet wat er echt speelt onder de bevolking.

27 februari 2021 om 11:04

Het is inderdaad hypocriet. Echter, Lebron heeft het over bestrijden van maatschappelijke problemen. Ibra heeft het daar niet over. Ibra heeft het over je mening geven als Celebrity, over wat de Politiek moet doen om die problemen te bestrijden. Hij vind dat mensen met status zich niet in die discussie moeten mengen, omdat dat niet hun vakgebied is en hun persoonlijke mening daarin veel te ver reikt.

27 februari 2021 om 11:10

Je mag mensen best activeren voor iets wat jij belangrijk vindt. Als jij voetbal leuk vindt en je probeert je beste vriendje te overtuigen naar dezelfde club te gaan, dan ben je ook niet politiek bezig. Lebron heeft geen macht, is niet verkiesbaar, maar geeft enkel zijn kijk op de wereld en probeert ogen te openen. Nou nou Poeh poeh..

27 februari 2021 om 11:05

Immigratie is niet iets goed of slecht, immigratie is gewoon iets onveranderlijks. Het is er altijd geweest en zal er altijd zijn.

27 februari 2021 om 11:09

Als zwarte Amerikaan in een land waar zoveel onrecht aan de zwarte bevolking wordt gedaan, dan mag je daar toch ook je mening van geven? Heeft verder niks met politiek te maken, ik vertel op verjaardagen of in de kroeg ook wel een hoe ik naar de wereld kijk, alleen willen er naar mij wat minder mensen luisteren. Hoe kun jij nou oordelen over Lebron, of hij niet weet wat er in de bevolking speelt? Die man is geen geboren millionair ofzo hoor..

27 februari 2021 om 11:16

Nou dat is het hem dus. Ibra doelt erop, dat jouw mening over politiek beleid net zo goed van een amateuristisch niveau is als de mening van Lebron over politiek beleid. Lebron kan zeggen: racisme moet stoppen, gerechtigheid moet komen voor slachtoffers van racisme. Dat zou goed zijn, omdat zijn bereik met die boodschap heel ver komy. Maar als hij gaat zeggen wat het politieke beleid zou moeten worden om dit aan te pakken, dan is zijn mening net zo (ir)relevant als die van jou en mij. En juist omdat hij zo’n groot bereik heeft, zou hij zich daar niet in moeten mengen. Schoenmaker blijf bij je leest, dat is wat Ibra zegt. Het is een nuanceverschil, maar geen onbelangrijke. Ibra is een intelligent persoon geworden. Gek, maar zeker niet achterlijk.De reactie van pressue hierboven beschrijft het perfect, hoe Celebrities hun status voor het goede in zouden moeten zetten.

27 februari 2021 om 11:21

Lebron kan er niks aan doen dat iedereen wil horen hoe hij over alles denkt. Zlatan laat het zelf niet na om zijn mening te verkondigen, alleen worden mensen met een knotje of die blank en 2x2m zijn niet zo vaak geduscrimeerd en heeft Zlatan dus niet zoveel boeiends te melden over zijn lotgenoten. Ik vind het verder prima hoor, maar ook vrij opvallend hoe geprikkeld witte Nederlanders raken als een zwarte zich uitspreekt over discriminatie in een deel van de wereld waar wij niet half weten hoe erg het is. Zo hadden we vroeger ook in Nederland de NSB, die vonden vast ook dat een Jood z'n mond niet open moest trekken omdat dat politiek was. Kom op zeg als mensenrechten zo hard geschonden worden, dan kun je toch niet doodleuk zeggen schoenmaker blijf bij je leest? De helft van dit forum wil dat voetballers het WK boycotten, maar dat Lebron zich uitspreekt over vermoorde en gediscrimineerde medemensen, dat gaat dan weer te ver. Bitch please..

27 februari 2021 om 11:22

Ach alsof die politici wel een leuke en relevante mening hebben. De helft van die mensen roept ook maar wat op onderbuikgevoel en heeft ook geen kennis van zaken. Mannen als die Pieter Omtzigt zijn eerder uitzondering. Want waarom zou zo een Lebron zich er niet in kunnen verdiepen? Politici zijn echt niet de enigen die dat kunnen hoor.

27 februari 2021 om 11:24

Woon jij in Nederland Lierse, of weet je zoveel van onze politiek omdat jullie al zo'n eeuw geen regering hebben gehad?

27 februari 2021 om 11:27

He ik ga die discussie hier niet voeren. Ik zeg alleen wat ik begrijp wat Ibra bedoelt. Ik ben het met hem eens. Ook deels met jou Lierse, over politici. Ik vind dat iedereen die onzin verkondigd op een podium z’n bek moet houde. Maar thats me.

27 februari 2021 om 11:29

@shorty1991, voor Belgen zal onze politiek ook wel vrij makkelijk zijn. Ze zijn gewend om tig regeringen met daarbijbehorende ministers en geloof ik 6 ministers van volksgezondheid.

Ik vind een Hugo de Jonge al wel genoeg

27 februari 2021 om 11:30

Ik begrijp ook wel wat Zlatan bedoelt, maar ik ben het er niet mee eens

27 februari 2021 om 11:36

Volgens mij begrijp je niet wat ik bedoel. Ik ga hier geen racisme discussie voeren over al die punten die je nu aanhaalt, los van of ik het ermee eens ben. Doe dat op een nu.nl forum

27 februari 2021 om 11:38

De vorige president van Amerika was NB een totaal amateuristische nitwit celebrity. Maar nu moet Lebron zich er niet mee bemoeien? Iedereen mag zich met politiek bemoeien. Hij mag zich desnoods verkiesbaar stellen. Mooi man.

27 februari 2021 om 11:40

Man wat een gepikeerd mannetje ben jij ineens zeg. Dus als ik reageer op iemand, dan mag jij weer op mij reageren maar als ik het dan niet met je eens ben, dan begrijp ik het niet. Typische reflex voor een persoon met ietwat minder intelligentie, net als de reactie ik ga geen discussie aan, nadat je op mij bent gaan reageren. Oftewel: "ik wil graag een heel betoog houden, maar als je het niet met me eens bent, reageer dan liever niet op mij want ik heb verder weinig te vertellen." Prima hoor fijne dag verder

27 februari 2021 om 11:48

@shorty ik ben heel benieuwd hoe LeBron denkt over hoe China omgaat met de Oeigoeren. Denk je dat hij daar zijn mening ook over wilt geven?

27 februari 2021 om 11:50

@Shorty, het nos journaal om 8 is wel een mooie aanvulling op het Belgische journaal om 7 en daarnaast is zondag met Lubach absoluut het bekijken waard 😉.

27 februari 2021 om 11:51

Ik heb niet het idee dat Lebron opgegroeid is met allemaal Oeigoeren om zich heen en dus minder uit persoonlijke ervaring kan putten. Natuurlijk zou het heel nobel zijn als elk individu zich met elk probleem in de wereld bezig houdt, maar we zouden eens kunnen beginnen met tevreden zijn met de dingen die mensen wel proberen te betekenen, IPV allerlei redenen zoeken om ook dat teniet te doen.

27 februari 2021 om 11:52

@Lierse haha leuk om te lezen, was gewoon even nieuwsgierig. Ik zie mijzelf als redelijk maatschappelijk geëngageerd, maar ik zou van jouw land niet zoveel kunnen zeggen als jij van het onze.

27 februari 2021 om 12:00

Ah, dus discriminatie is alleen relevant als het om 'zijn volk' (om zijn woorden te gebruiken) gaat. Of is discriminatie niet meer relevant als daar door de NBA gecanceled wordt in China en het hem en de NBA geld kost?

27 februari 2021 om 12:02

@shorty1991, ach de gemiddelde voetbalzoner wist wss 2 jaar geleden niet eens het bestaan af van deze Oeigoeren maar na een uitzending van Lubach gezien te hebben vind men opeens dat ieder bekend persoon dit ook moet hebben geweten en zich erover moet uitspreken.

27 februari 2021 om 12:03

Ik ben niet gepikeerd man. DIt topic gaat over het inzetten van je status als celebrity, en de mening van Ibra daarover met betrekking to Lebron. Je haalt er nu allerlei zaken bij die los staan van waar Zlatan op doelt. Elk weldenkend mens spreekt zich uit tegen racisme. Zlatan beticht Lebron ervan ook over politiek beleid te praten. Zlatan zegt dat Lebron zijn mond moet houden, want dat is niet zijn vak. Het zijn twee hele verschillende dingen. Ik stop de discussie, omdat wij het op bovenstaande blijkbaar niet eens gaan worden en je allerlei zaken aanhaalt zoals 'opvallend hoe geprikkelt witte nederlanders zijn, Joden nsb bla bla. Wat moet ik daar in godsnaam op antwoorden? Daar heb ik geen zin in? Doe dat op een nu.nl forum. Dat heeft niets te maken met het punt dat ik wilde maken, noch met hetgeen waar ik denk dat Zlatan op doelt. En praat me niet van intelligentie vriend, je schort er zelf nogal aan heb ik het idee. En volgens mij ben je zelf erg gepikeerd, maar dat heeft niets met mij te maken. Fijne dag.

27 februari 2021 om 12:05

Zegt Lebron ergens dat alle andere vormen van discriminatie er niet toe doen? Nee dat zegt hij niet. Jij hebt het alleen over de Oeigoeren hier, moet ik jou er dan ook op aanspreken dat je Aziaten en Afrikanen die in Arabië gediscrimineerd worden niet meeneemt? Of is het gewoon niet te doen om volledig inclusief en volledig te zijn ten alle tijden?

27 februari 2021 om 12:06

Je bent wel gepikeerd, je typt een half boekwerk en als ik erop reageer zeg je min of meer dat ik m'n mond maar moeten houden of naar nu.nl met gaan als ik wil discussiëren. Nogal hypocriet als je hier zelf de discussie met iemand aangaat. Voor verder correspondentie verwijs ik je graag naar nu.nl. ik ben je vriend niet, droeftoeter.

27 februari 2021 om 12:09

Een forum is overigens voor discussies, als je geen argumenten hebt, dan moet je niks typen waar mensen op gaan reageren. Maar goed nu moet je verder maar in je eentje huilen, ik heb er genoeg van. Ik kan er niks aan doen dat jij niks te zeggen hebt op dingen die ik zeg, misschien toch iets meer algemene kennis (dus ook intelligentie) opdoen voor je je in discussie mengt. Hoef je daarna niet als een 5 jarige te zeggen dat je er geen zin in hebt omdat je eigenlijk stiekem niet zo goed weet wat je er op kunt zeggen

27 februari 2021 om 12:17

@ Migi Ibra heeft dus gelijk als hij zegt dat celebrities zich niet Politiek moeten bemoeien? Als je het voorbeeld van Trump aanhaalt. Dat is waar hij hier op doelt. Schoenmaker blijf bij je leest. Trump zou nooit President geworden zijn als hij geen celebrity was geweest.

27 februari 2021 om 12:20

Een discussie gaat over en topic. Jij gaat hem lekker breed trekken. Ik heb wel wat beters te doen dan een kansloze racisme discussie voeren hier op een voetbalforum. Daar heb ik geen zin in. Dat geef ik aan. Je begint mij nu zelfs uit te schelden. Sukkeltje. Je bent een heel gepikeerd mannetje. bah.

27 februari 2021 om 12:22

Wel mooi dat sommige mensen het idee hebben dat politicus zijn een beroep is waarvoor je een studie kunt volgen. Echter is de realiteit dat iedereen politicus kan worden, als je het zelf maar wilt. Zo zijn er politici die eerst leraar waren, of een eigen bedrijf hadden, politici die een vak doceren op de universiteit en noem zo maar op. Waren ze allemaal maar bij hun leest gebleven, dan hadden we nu tenminste geen waardeloze regeringen waaraan we ons hadden moeten conformeren

27 februari 2021 om 12:24

Als je niet wilt discussiëren, dan kan je toch gewoon niet reageren IPV zeggen dat iemand z'n mond moet houden als die dan weer op jou reageert. Haha nu ben ik ineens gepikeerd, goeie orginele comeback wel. Ik trek hem breder om voorbeelden bij mijn eigen standpunt te geven, maar ja blijkbaar snap jij niet zo heel goed hoe discussies werken. Je hebt er de intelligentie niet voor, niet erg, maar blijf dan gewoon bij je leest en reageer niet meer op discussiefora.

27 februari 2021 om 12:34

Inderdaad zijn alle vormen van discriminatie schandelijk of het nu Aziaten, Afro-Ameriken, Latinos of wie dan ook is. De Oeigoeren kwestie is wel heel relevant voor LeBron. Hij is tegen discriminatie en spreekt zich daar ook openlijk tegenover uit. Behalve als het hem geld kost. Dan houdt hij zich stil, zet die zijn breedste lach op en gaatbxie braaf op de foto met CCP officials. Zoals elke goede mascotte zou doen. En dat mijn vriend is het toppunt van hypocrisie. Hij spreekt zich uit tegen de Amerikaanse regering, maar gaat wel op de foto met mensen van een regering die genocide plegen. Het toppunt van hypocrisie.

27 februari 2021 om 12:43

Ik ken Lebrons mening mbt de Oeigoeren niet, maar persoonlijk vind ik het vrij logisch dat je je meer bezighoudt, je activer inzet, voor plaatselijke politiek dan politiek in Verweggistan waar je niet zoveel van af weet. In feite is iedereen dan hypocriet omdat we allemaal wel eens iets vinden zonder daarbij alle soortgelijke gevallen te benoemen. Ik besteed liever op positieve manier aandacht aan datgene dat mensen wel proberen te betekenen IPV alles in het negatieve te willen trekken. Maar goed je hebt verder best een punt hoor en als jij daar je focus op hebt, dan is dat ook goed.

27 februari 2021 om 12:44

Je doet een belachelijke insinuatie in je reactie op mij. Ik citeer: maar ook vrij opvallend hoe geprikkeld witte Nederlanders raken als een zwarte zich uitspreekt over discriminatie in een deel van de wereld waar wij niet half weten hoe erg het is" Dat is het punt waarop jij er een racisme discussie van maakt. Ik weet niet waarom je dat deed, maar dat is het moment waarop ik zeg oke, dat is niet waar ik op doelde, en daar ga ik niet over in discussie, want dit is een voetbalforum, met een topic over een algemene uitspraak van Ibra, waarvan ik denk dat Lebron hem verkeerd begrijpt. Namelijk over het gebruik van je celebrity status. Wellicht was het wat bot van mij om te zeggen dat je 'dat soort discussies op nu.nl moet voeren', maar dat is waar ik in ieder geval een grens trek. In je vervolg vind ik behoorlijk gepikeerd overkomen door gelijk weer over intelligentie te beginnen. Je doet echt heel veel belachelijke insinuaties. je typeert jezelf er nogal mee.

27 februari 2021 om 12:45

Overigens is dat hele Oeigoeren gedoe al heel lang aan de gang en trekken jij en veel medelanders nu de mond pas open, is dat dan ook hypocrisie of je gewoon niet uitlaten over iets waar je te weinig van weet? Onze bloedeigen regering liet zich er laatst pas over uit.

27 februari 2021 om 12:53

Ik vind het allemaal prima Silverhaze. Jij reageert op mij in een reactie die ik op iemand anders geef, we zijn het duidelijk niet eens en dat hoeft ook niet, maar het is wel erg kinderachtig om dan te zeggen dat ik m'n mond maar moet houden omdat jij niet wil discussiëren. Voor iemand die niet wil discussiëren reageer je wel vaak en erg uitgebreid in een topic dat bedoelt is om te discussiëren. Dat jij er niet tegen kan dat ik breder georiënteerde voorbeelden erbij haal, ja dat kan en dat is ook prima, maar dat kun je ook anders brengen dan mij de mond maar te willen snoeren omdat jij niet wilt discussiëren. Daar is een forum voor bedoelt en niet alleen nu.nl zoals jij insinueert. Jij wilt zelfs zo graag niet discussiëren, dat je een uur later nog steeds in dezelfde discussie aan het reageren bent. Hoe serieus moet ik jouw opmerking dat je niet wilt discussiëren nemen? Ik heb er helemaal geen racisme discussie van willen maken, mijn punt met die opmerking was dat mensen die totaal geen ervaring hebben met de discriminatie die Lebron aankaart, die gaan dan super gekwetst reageren dat een ander zich daar niet over uit moet laten. Wat voor pijn doet het ons witte Nederlanders als zwarte Amerikanen opkomen voor zwarte Amerikanen? Waarom moet je als witte Nederlander dan denken: beter doe je dat eventjes niet? Dat is het enige punt dat ik wilde maken en de reden dat er witte voor Nederlanders staat, is omdst zwarte en lichter getinte Nederlanders zich vaak wel in kunnen leven in standpunten als die van Lebron. Schoenmaker blijf bij je leest gaat in dit geval dus ook op voor al die mensen hier in het veilige overwegend witte Nederland, die ook geen enkele kennis of ervaring hebben van de zaken die Lebron aansnijdt. Het spijt mij dat je het idee had dat ik er een racisme discussie van wilde maken, dat was dus niet de bedoeling en bovendien ben ik zelf ook een (onwetende) witte Nederlander. Laten we het hier verder bij laten, dan hoef ik ook niet meer zo kinderachtig op de man te spelen. Lekker naar buiten toe en er eentje roken in de zon

27 februari 2021 om 12:56

Nogmaals, je snapt mn punt niet, maar prima. (edit, sorry had alleen de eerste 4 regels gelezen). Ik snapte jouw punt ook niet.

27 februari 2021 om 13:03

Hoe kom je er toch bij dat het niet eens zijn met jou gelijk staat aan je punt niet snappen. Dat is een vreemde conclusie die je daar trekt, maar goed laten we het er dan op houden dat ik jou niet snap inderdaad

27 februari 2021 om 13:12

We snappen elkaar inmiddels helemaal niet meer nee. We hebben wel iets gemeen, jij hebt jouw fout ingezien (kinderachtig op de man spelen) en ik de mijne (bot over kunnen komen). Bovendien houden we allebei wel van een discussie zo blijkt haha. Fijne dag.

27 februari 2021 om 13:23

Niemand weet Lebrons mening met betrekking tot de Oeigoeren, want hij zegt er niks over omdat hem dat zijn lucratieve sponsordeals in China gaat kosten.

Ik snap heel goed dat je niet altijd alle soort gelijken gevallen in acht kunt nemen. Maar als jij zo erg tegen discriminatie en rassenongelijkheid bent en je daar zo prominent tegen uitspreekt, dan ga je niet schijnheilig doen tegenover een regering die genocide pleegt. Dat kan er bij mij gewoon niet in. Kan aan mij liggen, maar dan ben je echt een hele, hele grote hypocriet.

Zeker omdat die zich wel heel openlijk en heel duidelijk de hele tijd tegen Trump heeft uitgesproken. Dan snap ik niet hoe je dan kunt zwijgen als je over een andere regering iets wordt gevraagd. Ik snap het wel trouwens: geld. En dan komen we terug bij mijn punt: het is pas echt knap om aan je moraal vast te houden als het je wat kost.

27 februari 2021 om 13:26

@shorty erg grote aanname van je. Ik ben al enkele jaren op de hoogte van deze situatie mbt de Oeigoeren en heb me daar (online) vanaf het eerste moment dat ik hier achter kwam sterk tegen uitgesproken. Wat onze regering doet kan me trouwens echt minder dan niks schelen. Dus weet niet zo goed wat je met die zin wilt zeggen? Armeense genocide en nu de genocide op de Oeigoeren. Erkent door onze regering of niet, spreek ik me altijd tegen uit.

27 februari 2021 om 13:26

Naja als de groep waar jijzelf toe behoort zoveel hinder ondervindt, dan vind ik het wel logisch dat je je daarover uitspreekt, het is immers iets dat jou zelf raakt. Het is geen ideale wereld, maar goed we doen wat we kunnen

27 februari 2021 om 13:27

Ik bedoelde meer in algemene zin. Ineens heeft iedereen in Nederland het over de Oeigoeren, sinds de regering China heeft veroordeeld, terwijl we allemaal heel weinig weten van die zaak. Jij misschien uitgezonderd dan. En ik bedoel ook niet dat wat de regering doet jou jou moet schelen, maar het is enkel een extra illustratie dat we allemaal onze beperkingen hebben en individuen en regeringen zich niet over alles tegelijk uit kunnen laten

27 februari 2021 om 14:05

Maar onze regering is precies hetzelfde als Lebron: negatieve uitlatingen over China kunnen Nederlandse bedrijven schaden. Het verbaast me dat ze het in de Tweede kamer genocide noemen.

27 februari 2021 om 14:15

Ik ontken ook nergens dat ze bepaalde dingen niet noemen, maar ik vestig liever de aandacht op dat wat ze wel benoemen IPV op de hypocrisie waar jullie zo happig op zijn. No hard feelings, gewoon verschil in zienswijze.

27 februari 2021 om 11:28

@psvchelseaboy, ''maar zij leven natuurlijk als een soort elite in een super rijke status elite wereldje, zij weten helemaal niet wat er echt speelt onder de bevolking.'' Ik ken Hamilton niet zo goed maar Lebron heeft 18 jaar in enorme armoede gezeten en beweegt zich nog vaak in zijn oude community. Je doet net alsof we over het koningshuis praten. Hij weet heus wel wat er speelt. In de states heb je zelfs op de allerduurste prive scholen nog wat arme kids

27 februari 2021 om 11:28

Ik denk dat zij prima weten wat er leeft onder de bevolking. Wijnaldum leeft ook in een rijk elite wereldje, maar komt ook gewoon uit Rotterdam-West. Die weet beter wat er speelt dan de meesten van ons hoor.

27 februari 2021 om 11:32

Ah ik vind het moeilijk. Zeker ook nu je Hamilton aanhaalt. Deze Lebron James bijvoorbeeld heeft echt wel het hart op de juiste plaats en er nog een redelijk knappe kop op staan ook heb ik altijd het gevoel. Hamilton daarentegen is een idioot die zichzelf veel te graag hoort schreeuwen.

27 februari 2021 om 11:35

Ik lees serieus met afschuw de berichten onder dit artikel, met de onzin die er wordt gepost en ook nog eens geupvote. Ook dit bericht weer. Lebron, opgegroeid met een 16-jarige moeder en zonder vader in absolute armoede. Werd van huis naar huis gesleept omdat zijn moeder met alle macht de eindjes aan elkaar probeerde te knopen. De situatie werd zo erg dat zijn moeder hem bij een lokaal arbeidsgezin in huis liet omdat ze geen uitweg zag. Enige idee hoe wanhoping je wel niet moet zijn om je eigen kind na jaren af te staan? Lebron is met helemaal niks opgegroeid, en ook nog eens altijd actief in de buurten waar hij is opgegroeid. Die man weet heel goed wat er speelt onder de bevolking.

27 februari 2021 om 11:44

You and me Both baloog.. bizar om in dit soort topics zoveel mensen met "harde" meningen te zien, terwijl ze geen kaas van de feiten hebben gegeten. Bizar.

27 februari 2021 om 11:51

@baloog, precies. Als je op 9 jarige leeftijd ergens anders door je Eigen moeder wordt geplaatst dan vergeet je dat echt niet meer. Ook al ben je 40 jaar lang multi miljonair

27 februari 2021 om 14:50

@shorty

Inderdaad, ik vind het ronduit pijnlijk allemaal. Het kritisch benaderen en analyseren van een situatie wordt volledig overgeslagen en vervangen door roepen en schreeuwen. Het ergste is nog wel, dat bijvoorbeeld in een vergelijkbare situatie met Rashford, ook werd geschreeuwd dat hij zich met voetbal bezig moest houden omdat hij als multimiljoniar geen idee had van de problemen van "het echte volk" en de politici zouden zich wel met politiek en besturen bezig houden. Hierbij compleet blind zijn voor het feit dat Boris Johnson en veel van zijn kabinetsleden in geweldige rijkdom zijn opgegroeid en hun opleiding genoten op ontoegangkelijke elitescholen. En daarin hebben ze wel vertrouwen dat ze weten wat de problemen van "het echte volk" zijn.

27 februari 2021 om 14:56

@shorty

Overigens nog een toevoeging, en daar ben jij ook al op in gegaan bij dit artikel (kudos trouwens dat je zoveel reacties hier hebt geplaatst!) : Het invalideren van een actie van een persoon (een sporter in dit geval) omdat ze zich over een compleet ongerelateerd onderwerp niet hebben uitgesproken. Echt ronduit belachelijk, alsof iemand zich letterlijk overal en nergens voor moet inzetten, maar ook dat geschreeuw wordt weer opgegeten en geapplaudiseerd.

Dat laatste stukje is toch wel grappig. Juist dat stukje over Ibrahimovic en zijn behandeling in Zweden ging erover dat hij die slechte behandeling meenam en daardoor nog beter wilde worden, nog meer ging trainen etc.. Hij pakte dat stukje negativiteit en maakte daar iets positiefs van. Toch wel heel anders dan wat er gaande is in de VS en sommige andere landen als het aankomt op bijvoorbeeld het racisme standpunt en hoe men er mee om gaat.

27 februari 2021 om 12:54

Nou succes met van negatiefs iets positiefs maken als je in je eigen huis bent en doodgeschoten wordt omdat een agente het verkeerde huis binnen is gelopen.

Je bezighouden met Politiek en je bezighouden met rassenongelijkheid zijn twee hele verschillende dingen. Het feit dat die twee in de VS zo dicht bij elkaar liggen zegt alles over dat land. Ik ken de context niet, maar ik denk dat Ibra niet bedoelt wat Lebron eruit opmaakt. Ik denk wel dat Ibra in het algemeen een ijzersterk punt maakt.

Keurige antwoord van LeBron. Mensen met een degelijke platform kunnen juist een grotere bereik halen. Zou zonde zijn om deze niet te gebruiken. Het leven draait om meer dan alleen sport mensen mogen dat ook wel inzien.

27 februari 2021 om 11:06

Totaal niet mee eens. De andere zijde is Jensen of Lange Frans. Toevallig heeft Lebron een goede boodschap maar wat als hij slechte ideeen had? Dan word het heel gevaarlijk als iemand met zijn status dingen gaat roepen.

27 februari 2021 om 11:16

Mensen met slechte ideeën, trekken vaak ook minder kijkers/luisteraars. Iedereen mag z'n mening geven, het is aan de luisteraar om het ermee eens te zijn of niet. Lebron dwingt niemand te stemmen wat hij stemt of iets dergelijks.

27 februari 2021 om 11:22

Als hij een slecht boodschap zou hebben zou hij daarop ook op moeten worden afgerekend denk ik? Als jij een verkeerd boodschap had. Maar dat is nu niet geval. Vroeger zeiden ze weleens "zwijgen is instemmen"

27 februari 2021 om 11:46

zeg dat tegen Hitler... Of zelfs Trump tot heel recent. Vaak zijn de mensen met de slechtste ideeen degene met de grootste volging.

27 februari 2021 om 11:50

Dus 2 voorbeelden uit de historie, 1 daarvan zelfs zo'n 80 jaar geleden, maakt dat slechte ideeën vaak opvolging hebben? Goede ideeën hebben alsnog vaker opvolging, uitzonderingen heb je natuurlijk altijd. Er zijn legio voorbeelden van bekende mensen die rare dingen vinden en waar mensen daar totaal niet in meegaan. We zijn ook niet ineens allemaal van de Scientology door John Travolta bijvoorbeeld.

27 februari 2021 om 11:52

Nu ja ik ken er nog wel meer hoor. Ik ga nu geen specifieke namen noemen maar er zijn meer dan genoeg politici met bedenkelijke ideeën (en dat varieert van Islam verbieden tot gratis geld geven aan alle jongeren onder 25) die meer dan genoeg volgelingen hebben. Zo een Willem engel ook trouwens.

27 februari 2021 om 11:56

Maar Lierse zijn er niet veel meer mensen met goede ideeën die bovendien ook door meer mensen gevolgd worden? Zo'n Willem Engel kun je ook moeilijk verantwoordelijk houden voor heel de groep, ieder individu beslist zelf of ie Willem een vreemde snuiter vindt, of dat ie blind achter hem aan de barricades opgaat. Ik veroordeel elk individu die er zo in staat net zo hard als dat ik Willem Engel veroordeel en heb dan niet het idee dat ik Willem Engel (alleen) de mond zou moeten snoeren omdat hij een politiek effect teweegbrengt.

27 februari 2021 om 12:22

Oh dat ben ik zeker met je eens hoor. Maar ik ben het er gewoon niet mee eens dat ‘goede’ opvattingen (wat is trouwens ‘goed’ als we de filosofische kant opgaan) per definitie meer gevolgd worden dan ‘slechte’.

27 februari 2021 om 12:27

Ik denk wel dat goede ideeën meer opgevolgd worden, maar de ideeën die achteraf slecht bleken blijven ons vaak beter bij. Slecht in dit geval dan mensenrechtenschendend

27 februari 2021 om 13:18

Ik bewonder je optimisme maar daar ben ik het niet mee eens. Als de goede ideeen meer volging kregen dan de slechte dan zag de wereld er een stuk beter uit. Dat doet me denken aan een citaat van ik geloof Mark Twain omtrent de uitspraak 'de meerderheid heeft gelijk'. Ging iets in de richting van: "de meerderheid heeft nooit gelijk aangezien waar je ook ter wereld bent, de idioten altijd in de meerderheid zijn." Ja ik geef slechts twee voorbeelden. Wat wil je dat ik doe? Een lijst van 500 uit de afgelopen eeuw opsommen? Die kan je op jezelf ook wel bedenken, toch? Dit zijn gewoon de twee makkelijkste voorbeelden omdat de ene heel recent is en de andere bij geen mens ter wereld onbekend.

27 februari 2021 om 13:37

Omgekeerd: als de slechte ideeën meer volging kregen dan de goede ideeën, hoe kan het dan dat de mensheid het gemiddeld stukken beter heeft dan 50 jaar geleden en dat ze 50 jaar geleden het een stuk beter hadden dan 200 jaar geleden etc? Ik zie het liever wat rooskleuriger in en ben van mening dat wij als geheel toch een licht vooruitstrevende Curve hebben als mensheid, wat mijns inziens dus neerkomt op dat de goede ideeën meer volging krijgen dan de slechte ideeën. Het nadeel is natuurlijk dat slechte ideeën vaak achteraf pas slechte ideeën bleken.

27 februari 2021 om 13:47

Jullie hebben beiden gelijk. Zowel goede als slechte ideeen druisen als een rode draad door onze menselijke geschiedenis heen. Voor beide kanten zijn er logischerwijs voorbeelden te verzinnen.

Wat wel zo is is dat het idee van een marketplace of ideas (het idee dat de beste meningen altijd prevaleren) in de politiek niet echt van toepassing is. De verpakking is belangrijker geworden dan het idee. Dus hoe jij een idee brengt zal een belangrijkere factor spelen dan hetgeen wat je zegt. Zie populisme maar als een goed voorbeeld. Simpele, vaak ontzettend beperkte ideeen worden toegejuicht. Mensen denken dat er voor alles een simpele oplossing gebracht kan worden. Hebben we problemen in de zorg? Nou stop de immigratie en je haalt 2 miljard op. Die 2 miljard gebruik je vervolgens om de problemen in de zorg op te lossen. Opgelost. Zo simpel is het allemaal niet, maar een grote groep heeft niet het vermogen om dat te begrijpen. Te begrijpen welke belangen er precies allemaal meespelen, hoe iets gevormd wordt, welke regels er gelden etc etc. Vaak zijn goede ideeen het meest moeilijk om uit te voeren, juist omdat je dit begrip, relativeringsvermogen en enige kennis van zaken nodig hebt. Probeer dat maar eens te verkopen.

27 februari 2021 om 13:49

Dat heeft mijn inziens minder te maken met filosofische of politieke ideeen en meer met wetenschap.

27 februari 2021 om 14:07

Ik weet niet of dat zo strict te scheiden valt, bij mijn opleiding politicologie kregen we veel filosofie en de politiek is toch vaak een voortvloeisel uit filosofische/wetenschappelijke theorieën.

27 februari 2021 om 14:08

Ik weet niet of dat zo strict te scheiden valt, bij mijn opleiding politicologie kregen we veel filosofie en de politiek is toch vaak een voortvloeisel uit filosofische/wetenschappelijke theorieën.

27 februari 2021 om 11:08

Wel hypocriet van LB dat die strijd tegen bijv. discriminatie maar wel de persoonlijke mascotte van China is

Keurige antwoord van LeBron. Mensen met een degelijke platform kunnen juist een grotere bereik halen. Zou zonde zijn om deze niet te gebruiken. Het leven draait om meer dan alleen sport mensen mogen dat ook wel inzien.

27 februari 2021 om 11:53

Zo is dat. Ieder mens mag zich toch als sociaal activist opwerpen. De moelijkheid is wel dat LeBron niet over elk onderwerp kan zeggen wat hij wil. Stel dat hij de mensenrechten in China opbrengt, dan zijn de bazen van de NBA onmiddelijk in paniek.

Zlatan moet niet zo zeuren. Als atleet heb je nou eenmaal een groter platform en wordt je stem sneller gehoord. Als sommigen dat willen gebruiken om politieke idealen en meningen te uiten, so be it. Als je dat niet leuk vind doe je gewoon de tv uit of je negeert het, simpel. Dat hele "sport en politiek gescheiden" argument is echt kul. 99% van de tijd staat sport gelijk aan politiek, vooral in de VS waar ze voor elke wedstrijd het volkslied zingen en bij elke SuperBowl finale straaljagers over laten vliegen.

Eigenlijk vind ik dat Zlatan wel gelijk heeft. Topsporters moeten zich gewoon met hen eigen sport bezig houden. Dat is het vakgebied waar ze het meeste kennis over hebben. Politieke kwesties moeten zij zich niet over uitlaten, want daar zijn ploliticis voor, mensen die daar weer verstand over hebben. Maar in dit geval van racisme vind ik dat lebron james wel degelijk wat over te zeggen mag hebben. Maar hierbij moet hij gewoon de racisme aan het aandacht brengen en niet uitlaten over wat de politiek hiermee te maken heeft.

Het is toch geweldig dat een sportman zijn platform gebruikt om bepaalde zaken aan te kaarten,als lebron James hiermee aandacht kan leggen op bepaalde punten,is dat toch alleen maar goed...kijk naar Mohammed ali hij is niet de goat alleen vanwege wat hij in de ring heeft laten zien,maar hij heeft vooral zijn status te denken aan wat hij daar buiten heeft gedaan...

Ik ben het eens met Zlatan. Ik bedoel James heeft het over onder de aandacht brengen van bijvoorbeeld racisme maar over de oeigoeren in China zegt hij niks want dan wordt de nba gecancelled in China met alle gevolgen van dien. Dus wat lul je dan? Wat als de oeigoeren niet moslim maar zwart waren? Dan word het een stuk moeilijker. Daarom kun je je beter afzijdig houden van politieke uitspraken. Doe dan inderdaad liefdadigheid of dingen met kinderen. Dat vind ik goed dat hij dat doet.

Haha LeBron James de grootste hypocriet van al die sporters. Grote mond over ongelijkheid en discriminatie. Maar wel de persoonlijke mascotte van China. Het is makkelijk om je moreel te gedragen als er geen opoffering voor nodig is, maar het is pas echt knap om aan je eigen moraal vast te houden als het je wel iets kost. Daarom zegt die niets over China, want dat gaat hem veel (sponsor) geld kosten. Daarom zegt die wel wat over BLM. Dat is zelfs goed voor de status onder zijn fans.Zelfde met Dumfires en Depay: op de Dam staan levert hun 'respect' op bij hun fans, maar ze hoeven daar geen offer voor te brengen. Maar op het moment dat het hun wel wat kost (Bijv. WK deelname Qatar) dan hoor je ze niet.

Ik word altijd een beetje verdrietig als een donker iemand spreekt over ‘mijn volk’.

27 februari 2021 om 11:23

Rotterdammers hebben toch ook een "wij-gevoel"? Als ik in Frankrijk kampeer, doet een Nederlands kenteken mij ook meer dan een Bulgaars kenteken. Je kunt ook op alle slakken zout leggen he. Hij had moeilijk kunnen zeggen "ma niggas"

27 februari 2021 om 14:32

Dit is puur gissen maar ik ga er vanuit dat dit als vertaling is gebruikt voor 'my people' . Wat voor mij toch minder ingewikkeld klinkt dan mijn volk.

IK bedoel alleen dat de tegenstelling tussen blank en zwart al zo groot is en dat ik verwacht dat zulke woordkeuzes als mijn volk dat gat niet gaan dichten. Maar goed dat jij die kwestie wil vergelijken met een geluksmomentje bij het zien van een Nederlands kenteken op een Franse camping is natuurlijk ook maar een mening.

27 februari 2021 om 13:09

Amerika is nooit een wij geweest. Een deel van de bevolking begrijpt of wil de standpunten van zwarte mensen niet begrijpen. Weet je hoeveel zwarte Amerikanen er in de Wwii zijn gestorven, terwijl ze thuis niet eens stemrecht hadden? Amerika kan pas een wij worden als zulke verschillen eens erkend en overbrugd worden. Daar hebben blanken een behoorlijke invloed op.

Ze hebben beide wel een punt. Het is goed om je mening te geven en zeggen dat er meer gelijkheid moet komen in de samenleving. Mensen met een goede grote fan basis kunnen dit wat makkelijker doen en hebben dus meer invloed. De mening van een persoon moet niet zo ver gaan dat het de mening van iedereen moet zijn. Ik sta voor gelijkheid en de manier waarop dit moet gebeuren is aan het volk en de politiek, samen! Maar je moet waken dat er geen privileges komen.

Je status gebruiken om mensen positief te beinvloeden is juist goed. Kijk naar Marcus Rashford. Zlatan kan het lekker houden bij zelfpijperij, maar laat sterren die wel maatschappelijk betrokken zijn dat vooral uiten.

Het is inderdaad wel zo dat Lebron zich een klein beetje Mozes is gaan voelen, met dingen als 'mijn volk' en blijven zoeken naar ongelijkheid en racisme waar die niet meteen te vinden is. Ja, hij is de beste basketballer van zijn generatie maar soms moet je beseffen waar je grens ligt en dat het niet jouw taak is om steeds maar weer problematiek in onze maatschappij aan te kaarten. Maar daar zal hij lak aan hebben, en hij doet uiteindelijk wat ie zelf wil.

27 februari 2021 om 13:13

Hoezo is het niet zijn taak? Waarom heeft een politicus meer recht van spreken dan een basketballer? Omdat het een politicus is denk je dat zo iemand direct meer verstand heeft? Heb je echt niets van een Trump geleerd? Als je dan gaat beweren dat een Trump nooit de politiek in moest, zoek eens Marjorie Taylor Greene op. Heeft altijd in de politiek gezeten. Haar nieuwste conclusie is dat de natuurbranden in Amerika worden veroorzaakt door Jewish Space Lasers. No joke.

27 februari 2021 om 13:34

Het ergste aan zo een Taylor Greene is nog wel dat er mensen op haar stemmen. Wat dus inhoudt dat er serieus mensen denken "oh die zegt zinnige dingen".

27 februari 2021 om 13:56

Als je ooit een argument wil geven waarom democratie niet werkt, dan hoef je maar naar zulke types te wijzen. We hebben er nog steeds geen oplossing voor.

Ze hebben beide een beetje gelijk. Natuurlijk mag je als sporter politieke meningen erop nahouden. Maar je moet ook weten dat je vaak een sporter bent die niet gestudeerd heeft en de hele dag met een bal bezig is en niet met de problematiek, en dat je dus vaak niet weet waar je het over hebt. Tel daarbij op dat je een enorme voorbeeldsfunctie hebt. En als je dan krankzinnige uitspraken doet, zoals dat de politie een genocide aan het uitvoeren is, of aan het hinten bent op segregatie (ook hier weer, met “my people,” waar je je kunt afvragen waarom LeBron zo tegen het idee is dat zwarten en niet zwarten gewoon allemaal zijn mensen zijn). Hoe sterker BLM is geworden, hoe meer racisme en slachtoffers er zijn gevallen.

27 februari 2021 om 16:25

Dat laatste is natuurlijk helemaal niet zo. Racisme (en voortvloeiend politiegeweld) is al lang een probleem in Amerika. De talloze extreemrechtse bewegingen (kkk, proud boys, 3 percenters, oathkeepers, AID etc etc), three strikes out regelgeving, gebruik van de Confederate flag, ontstaan van ghetto's (en de drugsproblematiek waar nooit een gehoor aan werd gegeven) zijn allemaal al voorbeelden van Amerikaans beleid dat segregatie in stand heeft gehouden. Dan zijn er nog talloze individuele gevallen (denk aan Rodney King) die daarbovenop komen. Met de standpunten van BLM hoef je het helemaal niet eens te zijn, ben ik ook niet. Wat ze wel doen is aandacht voor een heel groot probleem genereren. Ze zorgen dus niet voor meer racisme, maar zorgen ervoor dat het racismeprobleem meer gehoord wordt.

Edit, was gepost als reactie op Nalyd hierboven. Studeren is totaal geen graadmeter of iemand wel of niet kennis van deze zaken heeft. Veel van deze sporters kennen juist wel de problematiek omdat ze er zelf mee zijn opgegroeid, een ontzettend groot aantal komt namelijk zelf uit die situatie voordat ze rijk werden. Rashford groeide bijvoorbeeld op in een workingclass eenouder gezin met 4 broers/zussen en zag dat eten op tafel krijgen voor kinderen een ontzettend lastig karwei is en zijn moeder vaak zelf niet at zodat de kinderen wel te eten hadden. Lebron is zelf ook met niks opgegroeid, en ondanks dat jij doet alsof er geen segregatie is (niks hinten, het is er en het is echt), is dat wel degelijk een gigantisch probleem in de VS, dat heeft hij zelf waarschijnlijk vaak zat meegemaakt toen hij opgroeide. Om maar even een voorbeeld te geven wat ik zelf heb meegemaakt in de vs. Ik was daar een paar jaar terug met een paar vrienden op reis langs de oostkust (boston naar miami). Op een gegeven moment waren we in baltimore in een arme wijk/voorstad. In een fastfoodzaak kwam een zwarte zwangere vrouw met een baby op haar arm en 2 kinderen de zaak in. Overvolle zaak, bloedheet, kleine aan het huilen, kinderen enthousiast en druk in de weer om tafeltje te vinden zonder resultaat. Dus ik sta op en loop naar haar toe en zeg dat ze onze plek mag hebben, laat de kinderen maar vast bij ons zitten dan vermaken we ze wel, kan zij in alle rust bestellen. De dame werd spontaan emotioneel, kon haar ogen niet geloven dat een blanke voor haar opstond en haar hielp, dat had ze nog nooit meegemaakt daar. Dat was serieus een stomp in mijn maag, het lijkt normaal maar het is dus totaal niet normaal overal .

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Verenigde Staten

FIFA ranking: 22
44 fans
Stand
Actuele wedstrijden

2232 fans
Aanvaller, 39 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 AC Milan 17 15 2 1
2019/2020 AC Milan 18 10 1 0
2019 Los Angeles Galaxy 31 31 8 0
2018 Los Angeles Galaxy 27 22 5 1
2017/2018 Manchester United 5 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

AC Milan komt met witte rook; salaris Zlatan Ibrahimovic ligt op straat

Zlatan Ibrahimovic is ook volgend seizoen actief voor AC Milan. De 39-jarige spits heeft overeenstemming bereikt met zijn werkgever over de verlenging van zijn contract tot medio 2022, zo meldt de...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 23 april
Beerschot heeft de optie tot koop in het huurcontract van Zakaria Bakkali niet gelicht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren