Aad de Mos resoluut: ‘Op dit moment zou hij absoluut niet spelen bij Ajax’

Zondag, 28 februari 2021 om 13:25 • Laatste update: 23:31

PSV en Ajax staan komende zondag om 14.30 uur in Eindhoven tegenover elkaar. Voetbalzone blikt met Aad de Mos vooruit op de topper in het Philips Stadion, die volgens de oefenmeester in ruste niet beslissend zal zijn in de titelstrijd. “Als PSV wint, gaat Ajax nog steeds kampioen worden. De afstand is te groot en Ajax is te stabiel. Je ziet dat ze in Eindhoven vaak problemen hebben. PSV moet zich richten op de tweede plaats, daarvoor moeten ze alle zeilen bijzetten. Het is een topper, maar het is niet beslissend voor de titel”, zo geeft De Mos te kennen.

Door Kalum van Oudheusden

Ajax werkt met een goed gevoel toe naar de topper tegen PSV, aangezien donderdagavond dankzij een 2-1 overwinning op Lille OSC de achtste finales van de Europa League gehaald werd. “Lille speelde met een tempo en intensiteit dat Ajax niet gewend was, ze werden overlopen. Toch heeft Ajax karakter getoond, dat is weleens anders geweest. Ze hebben het te danken aan de trainer en de Latino’s. Álvarez en Martínez zijn voorbeelden. Brobbey leverde als invaller heel nuttig werk. Ik zie dat de chemie er duidelijk is. Ten Hag durft jonge spelers te brengen en zij laten hem niet in de steek.”

De Mos constateert dat Ten Hag jonge spelers de voorkeur krijgen boven spelers die het voor zijn gevoel ‘niet zouden halen bij Ajax’. “Schuurs heeft geen gevoel voor positie, is kwetsbaar in zijn rug en dan zie je dat een jongen als Timber of Rensch het beter doet”, stelt de analist. “Ik heb begrepen dat Tadic en Blind met Ten Hag weglopen. Als dat de bepalende spelers zijn en zij hem een goede trainer vinden, ben je op de goede weg. Als ik Overmars was, zou ik zo snel mogelijk met hem verlengen.”

Bekijk hier het volledige interview met Aad de Mos, waarin hij ook ingaat op het functioneren van Roger Schmidt.

PSV werkt met een stuk minder positief gevoel toe naar het treffen met Ajax, aangezien de Eindhovenaren ondanks een 2-1 overwinning werden geëlimineerd in de Europa League door Olympiacos. “Het is een gebrek aan balans in het elftal, ze moeten wennen aan het voetbal dat hij graag speelt. Ze hebben heel veel moeite met vijftig meter in hun rug. Dumfries is een matige verdediger, maar maakt indruk op niet-kenners omdat hij drang heeft. Max kan helemaal niet verdedigen. Geweldige opbouwer, geweldige aanvallende impulsen, goede voorzet, goede vrije trap, maar je moet ook kunnen verdedigen als je onder ligt in een wedstrijd.”

De laatste tijd is er het nodige te doen om Mohamed Ihattaren, die in de afgelopen wedstrijden bij PSV ontbrak wegens ziekte en spierproblemen. Hij flirtte daarnaast de voorbije periode meer dan eens openlijk met Ajax. “Ik zie op dit moment geen enkele reden waarom Ihattaren geselecteerd zou moeten worden voor het Nederlands elftal. Ik zie ook geen reden waarom iedereen nu zo lovend is over Ihattaren. Ik was de eerste die voorop liep om hem te bewieroken, maar er is altijd een vervolg. Dat is er niet. Wat de oorzaak daarvan is... De trainingsmethode? Zijn omgeving? Zijn makelaar? Je moet een speler altijd beoordelen op vandaag. Op wat hij kan worden, heb je geen grip. Dat zit meestal bij de speler zelf. Op dit moment zou hij absoluut niet spelen bij Ajax.”

Wat moet PSV dan volgens De Mos doen om het Ajax lastig te maken? “Dan moet je volle bak de verdediging onder druk zetten, zoals Lille dat deed en zoals Ajax dat zelf graag wil. Je ziet dat ze dan in de problemen komen. En ik zou Stekelenburg een keer testen. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd.”


Kalum van Oudheusden is fulltime videojournalist, presentator en programmamaker bij Voetbalzone en maakt onder meer exclusieve interviews en verschillende programma’s.

Poll

PSV - Ajax eindigt in een ...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door droppie)

Aad heeft mijn inziens groot gelijk. Wanneer Ihattaren het vak van profvoetballer niet snel gaat oppakken vrees ik het ergste. Wanneer je minder verdedigend werk wilt of kunt verrichten, moet je simpelweg een veel hoger rendement halen dan hij doet.

27 februari 2021 om 00:44

maar je ziet dat bijna alle PSV speler moeizaam voetballen onder Schmidt. Boscagli en Zahavi uitgezonderd maar dat zijn niet de grote talenten die de waarde vertegenwoordigen

27 februari 2021 om 00:58

Zijn er nog wel meer die goed spelen onder Schmidt. Kan zo Teze, Gakpo en Madueke nog noemen. Hebben ook genoeg waarde.

27 februari 2021 om 00:58

Nou, Boscagli is pas 23 he. En hij is toch een van de spelers die het juist wel goed doet nu. Als hij dat doortrekt zie ik hem wel degelijk een redelijke waarde vertegenwoordigen. Kan de komende paar jaar goed de eerste LCV zijn en dan, als hij zich doorontwikkeld, over een jaar of twee wellicht doorverkocht worden voor een heel mooi bedrag.

27 februari 2021 om 10:43

Wat een dwaze reactie Japie_Krekel. Malen dit seizoen al op 21 doelpunten, Gakpo was misschien wel de leukste speler om naar te kijken voor zijn blessure en letterlijk iedereen was lyrisch over de ontwikkeling van Madueke en wilde hem over Zahavi in de basis in 2020. Daarnaast lijkt bijvoorbeeld ook een Piroe ineens een niveau te halen wat vanuit PSV nooit van hem werd verwacht en wordt langzaam aan Vertessen ineens ingebracht bij PSV die ik geen toekomst in het 1e had toegedicht. De enige aanvallers die het niet zo goed doen als verwacht zijn Ihattaren puur door eigen onwil en Mauro omdat het veel meer een 10 is dan een naar binnen trekkende buitenspeler

27 februari 2021 om 12:49

@zinedane Voor een groot deel mee eens hoor, maar je slaat ook wel een beetje door bijvoorbeeld rond Piroe. Welk niveau haalt hij dan wat niet van hem verwacht werd? Hij heeft in 2021 met zo veel blessures in de aanval namelijk 4 minuutjes gespeeld in de Eredivisie en een Vertessen is hem voorbij in de hierarchie. Piroe ontwikkeld zich dus echt voor geen meter. Vertessen krijgt inderdaad speeltijd, wat wellicht ook meteen het probleem is. Je had hem geen toekomst in het eerste toegedicht en in mijn ogen laat hij in de speeltijd die hij krijgt ook zien waarom. Het houdt niet over zullen we maar zeggen. Hij werkt hard en geeft alles, maar dat is het ook wel. Eigenlijk moet je hopen dat dit soort spelers weer razendsnel uit beeld verdwijnen, want die gaat het in Eindhoven niet maken. Voor de rest helemaal eens met je.

27 februari 2021 om 01:32

Ik ben het er ook mee eens. Langzaam begin ik mijn twijfels te krijgen of we Mo niet te snel te groot hebben gemaakt. Inderdaad weinig rendement maar ik vind ook dat hij gewoon te weinig progressie of ontwikkeling laat zien. Misschien dat het door Schmidt komt maar dat vind ik ook weer te makkelijk. Hij heeft ook nog problemen met vorm en fitheid. Hij is geen 35 maar 18 of 19. Dan moet je toch binnen 3 of 4 weken topfit kunnen zijn als je iedere dag traint? Zeker op profniveau. De energie die ik had op die leeftijd joh, en ik was verre van prof. En misschien heeft dat ook externe factoren maar hij moet wel echt iets gaan doen nu. Ik heb de hoop nog niet helemaal opgegeven.

27 februari 2021 om 10:18

Dat gedoe met die grote auto, die Tweets over Ajax, zijn gewicht etc. Met het hele plaatje bij elkaar ben ik bang dat hij het gewoon niet gaat redden. Hij weigert ook simpel te spelen, wil telkens de eindpass geven en lijdt veel te veel balverlies. De media en analisten bewijzen hem eveneens geen dienst door zijn situatie rond elke wedstrijd uitgebreid te thematiseren.

27 februari 2021 om 18:39

Hij is heel zeker te snel groot gemaakt. Tegenwoordig lijkt iedereen, ten minste online, te moeten overdrijven; terwijl realistische of nuchtere reacties steeds vaker lijken te worden weggezet als "misgunnen", "racisme", "leuk op feestjes" etc.

27 februari 2021 om 10:55

Je bedoelt messi heten

27 februari 2021 om 12:29

Ja zo ongeveer. Welke Europese topspeler komt er nog meer mee weg dan? Suarez, Ronaldo en Neymar misschien. Lewandowski bijvoorbeeld werkt als een paard.

27 februari 2021 om 13:39

Helemaal mee eens. Ihattaren is een toptalent maar voor de buitenwereld lijkt het wel alsof hij geen topsportmentaliteit heeft. Maar we moeten ook niet vergeten dat hij jong zijn vader heeft verloren. Hij zit vast nog in een rouwperiode en dan komt voetbal op een tweede plek te staan. Vanaf de zijlijn is het altijd makkelijk roepen... ;-)

Stiekem hoop ik dat Ajax probeert hem over te nemen. Heb op de een of andere manier het gevoel dat deze jongen veel vertrouwen nodig heeft en warmte. Zo'n trainer is ten Hag wel. Die laat spelers nooit vallen.

28 februari 2021 om 00:42

Johan Cruijff was 12 toen zijn vader overleed, en ik zal niet zeggen dat het iets is waar je makkelijk overheen stapt, maar als excuus gebruiken is ook niet terecht. Hoeveel mensen verliezen niet hun vader op jonge leeftijd en zullen ook gewoon moeten doorgaan?

28 februari 2021 om 09:26

Ah okee, dan mag hij inderdaad niet zeuren.. wat een rare reactie joh, dat is toch gewoon een verschrikkelijke ervaring. En mocht dat inderdaad een remmende factor zijn geweest in zijn ontwikkeling is dat toch tragisch. Dan moet je niet met een drogreden komen dat er meer mensen zijn die ellende hebben en ook doorgaan, ligt voor iedereen anders.

28 februari 2021 om 13:26

@droppie, elk mens gaat anders om met zulke tegenslagen dus wat jij zegt slaat echt helemaal nergens op, de 1 rouwt een maand, de ander misschien een jaar of langer, en weer een ander helemaal niet, dat Cruyff er geen last van had wil niet zeggen dat iedereen dat dan moet hebben.. Jij bent dan ook waarschijnlijk een type die denkt dat als jij iets niet erg vindt dat de rest van de wereld dat ook vind omdat jij dat vind

Tja, dat lijkt me logisch. Als iedereen fit is, staat hij bij PSV ook niet in de basis. Ihattaren zal zich moeten herpakken. Hij heeft ontzettend veel talent, maar op dit moment speelt z'n mentaliteit hem parten. Daar komt hij nu nog mee weg, maar over twee jaar wordt het een stuk schadelijker. Op dit moment is er dus niets aan de hand, maar het is wel zaak dat hij leert van z'n fouten. Het zou doodzonde zijn als deze jongen ten onder gaat aan een gebrekkige mentaliteit

Ik zou het ook willen zien dat de Steek eens goed getest wordt. Doet het tot nu toe redelijk tot goed . De latino's van Ajax geven Ajax passie en karakter. Als je ziet dat ze elkaar even een tikkie geven als de andere een goede ingreep deed , mooi om te zien

27 februari 2021 om 06:26

Mo moet gewoon naar Ajax komen. Of hij nu speelt of niet. Gewoon om een signaal af te geven dat Ajax dit gewoon kan doen. Volgens mij kunnen ze ook nu niet meer dan 10 miljoen vragen. Moeten ze wel 1ste zakaria en Jurgen verkopen. Die gaan toch nooit het ajax niveau halen. Mo kan er naar toe groeien.

27 februari 2021 om 09:02

Huhh, jij denkt dat PSV niet meer dan 10 miljoen voor Ihattaren kan vragen? Dit meen je serieus, nee toch? PSV kan, ondanks dat hij nog maar een jaarcontract heeft komende zomer, makkelijk het dubbele vragen, en aan Ajax nog wel meer ook. En waarom zou Ajax deze speler kopen puur om te laten zien wie de langste heeft? In huidige vorm zou Mo bij Ajax ook niet spelen, hij is vaak geblesseerd en je hebt op 10 en rechtsbuiten met Kudus en Antony al geweldig talenten rondlopen, hoezo zou je PSV dan flink gaan spekken?

27 februari 2021 om 09:15

Op zich is Mo een interessante speler voor Ajax , mocht hij zijn oude niveau halen en als er nog rek bij hem in zit. Ajax zak Mo niet halen om even de spierballen te laten zien

27 februari 2021 om 10:06

@Sander91 Ihattaren kan wel zelfde soort speler worden als Ziyech. Alleen idd zal duur zijn en geen plek momenteel als Kudus ook komt. Ik ben groot fan van Mohammed Ihattaren. Als er een kans zou zijn en rond 15 miljoen, dan zou ik wel toejuichen. Wat boven staat, mindere jongens als Labyad en Ekkelenkamp weg doen. Die hebben het niveau niet en om plek te maken voor Ihattaren. Kans is ook aanwezig dat Neres weggaat. Dan heb je met Ihattaren iemand die op 10 en 7 kan spelen. Hoop dat Ajax meer groeit in kwaliteit (op de bank) ipv kwantiteit.

27 februari 2021 om 10:21

Op 7? Meen je dat serieus? Die jongen kan ogenschijnlijk alleen functioneren op 10 in een dominant team dat om hem heen gebouwd is. Een team waar hij in verdedigend opzicht uit de wind gehouden wordt. Maar voor die status is zijn rendement veel te laag.

27 februari 2021 om 11:11

Mo zou wel de kers op de taart zijn Sander, al moet je er 20 miljoen voor geven. Een creatieve 10 is iets wat nog ontbreekt bij ons. Daarnaast de laatste stap die Overmars kan maken, een sterspeler wegkapen bij Feyenoord/psv. Ik zeg doen

27 februari 2021 om 11:20

@falcao1984 ja, onder v Bommel speelde hij ook vaak vanaf 7. Ook tegen Ajax en kwam Nico aantal keren voorbij. In het begin was Ziyech ook eigenwijs en wilde alleen 10. Wat ouder zag hij zijn kansen en we zien hoe het gegaan is.

27 februari 2021 om 11:58

Sterspeler? 5 goals en assists in 2 jaar tijd en hoort echt nog niet bij de 5 beste spelers van PSV. Zelfs niet in de basis als iedereen fit is. En tijdens de blessures van Gakpo en Gotze zag je duidelijk het verschil in rendement en kwaliteit. Het wordt gewoon een 2e aissati op deze manier. Daarbij zijn er tegenwoordig geen topclubs meer die met een nr 10 spelen in het buitenland, tenzij met een rendement als Bruno. Als je in de eredivisie al grote moeite hebt ga je dat niveau niet halen.

27 februari 2021 om 12:33

@mrkrillin Ziyech heeft een veel ranker postuur waardoor hij in aanleg een stuk beweeglijker is. Daarnaast vond ik de passing, schoten en actieradius van Ziyech toen ook al van een hoger niveau. Ihattaren is meer Brotlose Kunst zoals de Duitsers zeggen. Al die balletjes onder de voet en die tierelantijntjes zonder effectiviteit. Vind bovendien dat hij het spel vaak onnodig vertraagt.

27 februari 2021 om 21:56

Ik zou hem absoluut halen. Sommige spelers gedijen simpelweg onder andere omstandigheden, en ik kan me voorstellen dat Ihattaren droevig wordt van dit systeem. Er lijkt geen lijn in te zitten en ik heb niet het idee dat iedereen altijd even goed weet waar ze moeten lopen. Sommige spelers zijn geen Fullgassers en daar moeten we blij mee zijn. Types wingers voor dat systeem zijn Mane, Gakpo, Bamba van Lille, sterke snelle wendbare maar niet overdreven fijne voetballers. Een Ihattaren is een juweeltje dat bij Ajax hangend van rechts of op 10 tegenstanders kapot zal spelen. En geloof mij dat ie zich het lazarus rent, omdat ie weet dat het loont en je niet constant achter je tegenstanders aan hoeft.

Moet je voorstellen: een middenveld van Ihattaren/klaassen met Blind/gravenberch en Kudus/alvarez afhankelijk van vorm/tegenstander.

27 februari 2021 om 22:04

Behalve Götze heeft ie ook niet veel voetbalintelligentie om zich heen, hè. Balletjes onder de voet en die 'tierelantijntjes' zijn ook manieren om jezelf tijd te verschaffen in het zoeken naar een opening. Zet Ziyech naast Dumfries en Rosario/sangare en hij zal precies hetzelfde doen omdat een pass naar een van deze gasten toch niet op schiet.

Wel ben ik met je eens dat Ziyech een ranker postuur heeft en z'n trap ook van een iets hoger niveau is, al heeft Ihattaren hele goeie voorzetten en steekpassjes.

Ihattaren is een 4-3-3 speler en moet je zichzelf niet kapot laten rennen, dat mogen die andere domme krachten doen. Hij, Gotze en Madueke/gakpo met Malen ervoor is een nachtmerrie voor de meeste verdedigingen. Dan kan je het je ook veroorloven om Rosario of Sangare eruit te halen omdat er veel meer voetbal door de as is en de afstanden kleiner worden.

27 februari 2021 om 17:52

Is zeker mooi om te zien als bijvoorbeeld een Martinez een tikkie geeft aan bijvoorbeeld een Steek. Dat is pure passie. Die leven echt naar een wedstrijd toe.

Ittaharen voor Ekkelenkamp en Labyad is inderdaad wel een versterking. Echter, Hansen en Unavar beginnen ook aan de deur te kloppen en die zie ik toch liever in Ajax 1 schitteren

27 februari 2021 om 10:11

@spotgod eens maar die 2 zijn nog paar stappen verwijderd van het eerste. Verder bestaat de kans dat Neres weggaat. Idrissie gaat ook weg. Eens dat Ajax moet doorselecteren op Labyad en Ekkelenkamp. Dus komend seizoen kunnen 4 plekken openvallen. Verder na volgend seizoen verwacht ik dat Anthony en Gravenberch voor jackpot prijzen weggaan. Dit soort spelers hou je niet. Dus er is zeker ruimte. Ideale situatie Ihattaren komt komend seizoen. Pakt veel minuten op 7 en 10. Seizoen vaste basisspeler. Seizoen daarop ook voor record weg.

27 februari 2021 om 10:23

Met Ihattaren weet je ook zeker dat je gedoe in huis haalt. En voor Ajax is hij lang niet multifunctioneel genoeg. Met hem op het middenveld is het risico groot dat je Europees overlopen wordt.

Laat Mo maar naar Amsterdam komen. Psv spel past niet bij hem. Daarnaast heeft de trainer geen vertrouwen in hem. Nadeel voor psv zondag is dat Haller erbij is. Als ze ajax onder druk kunnen zetten dan spelen ze de lange bal. Dat kon tegen Lille niet.

27 februari 2021 om 10:25

Dan kunnen ze Europees nu ook Brobbey erin gooien. Die heeft tegen Lille twee keer bewezen in die rol van waarde te kunnen zijn in een tweede helft waarin de ruimtes groter worden.

Nogal logisch Aad. Hij speelt bij PSV ook niet. Ik hoop wel dat PSV snel iets aan deze situatie gaat doen en zorgt dat hij bijtekent. Als PSV zondag niet wint is het seizoen al over. Maar Schmidt heeft zich al lekker in de underdog rol gepraat, dus die zal tevreden zijn met een minimaal verlies.

27 februari 2021 om 10:45

Ik heb zo een gevoel dat het verlengen een probleem gaat worden. Ik bem bang dat hij vind dat hij in de basis moet staan en "onvoldoende perspectief" ziet.(wat ik overigens onzin vind, hij moet zelf meer laten zien dit seizoen)

Ik weet het niet met Ihattaren. Hij liet aan het begin geweldige dingen zien, maar hij heeft weinig rendement en heeft altijd problemen met fitheid. Hij heeft veel talent, maar loopt over het veld als een gearriveerde vedette.

Ihattaren en PSV moeten oppassen dat hij niet de nieuwe Bakkali wordt.

27 februari 2021 om 12:09

Ik zie Mo niet verlengen inderdaad. Vrees dat er een bakkali scenario volgt waarbij Mo en zijn achterban aan gaan geven dat hij te weinig speelt, te weinig vertolrouwen krijgt en vooral te weinig respect krijgt vanuit psv. Ik hoop voor iedereen in Eindhoven dat het niet gebeurt maar ergens lijkt het momenteel de opmaat te zijn naar een dergelijk scenario.

27 februari 2021 om 23:58

Jongen heeft het zelf in handen. Zoals Ruud van Nistelrooij stelde: een goede speler stelt zichzelf op. Met twee goals en één assists is er geen club bij wie je een beter lot wacht. Ook Ajax niet. Ik kan me voorstellen dat fans het als een stunt zouden zien om Ihattaren bij de concurrent - wat heet - weg te kapen, maar sportief vraag ik me af hoeveel lol je ervan gaat hebben. Ihattaren heeft niet half de drive van Klaassen, de volwassenheid van Gravenberch of de kracht van Kudus. Ook in Amsterdam wordt het banken. Mag-ie - hoe ironisch - plaatsnemen naast Labyad. Prima, gaan wij gewoon met Ledezma en Madueke verder.

Tja, Aad de Mos. Volgens hem was Obispo beter dan de Ligt en Rigo de nieuwe Guardiola. En natuurlijk zou Mo niet in de basis staan bij Ajax. Dat staat hij bij PSV ook niet. Ondanks blessures. Ihatarren heeft enorm veel talent maar zal mentaal de knop snel om moeten zetten.

Aad is negatief. Omdat aad bijna nooit gelijk heeft zou ik hem morgen opstellen.

Iedereen is het er over eens dat Ihattaren enorm veel talent heeft. Tot zover ga ik wel mee. Echter, of Iattaren veel waarde vertegenwoordigt betwijfel ik. Ik kan mij enkele vergelijkbare spelers herinneren die ook als groot talent werden bestempeld maar die uiteindelijk een loopbaan "in de marge" beleven.ik heb het dan over Aisatti, Maher en Bakkali. Technisch prachtige voetballers, als een raket gelanceerd in de eredivisie maar uiteindelijk bij lange na niet gebracht wat ze voor hun twintigste jaar beloofden. Ik sluit niet uit dat Ihattaren straks ook die weg gaat bewandelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax6965
2.AZ6128
3.PSV5832
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5128
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2714
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

74 jaar
10 fans
Coach

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren