Feyenoord-huurling heerst in KKD: ‘Dirk Kuyt was daarin heel belangrijk’

Zaterdag, 6 maart 2021 om 16:06Thijs Verhaar • Laatste update: 16:11

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht wekelijks een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Ramon Hendriks, die als huurspeler van Feyenoord bij NAC Breda de kans krijgt om te wennen aan het betaalde voetbal.

Door Thijs Verhaar

“Zoooo, dat is een moeilijke”, grinnikt de negentienjarige centrumverdediger. Wil hij liever rechtstreekse promotie afdwingen of geeft hij er de voorkeur aan om het via de play-offs te bewerkstelligen, zodat hij nog meer waardevolle wedstrijdervaring op kan doen? De jonge Feyenoorder maakte eind januari de tijdelijke overstap naar het Rat Verlegh Stadion, waar hij zich direct in de basis heeft gespeeld. “Ik denk dat ik omwille van de fans dan toch maar voor rechtstreekse promotie ga. Maar aan de andere kant kan het ook prachtig zijn om het via de play-offs te doen”, mijmert Hendriks hardop. “Dan ervaar ik ook weer een ander soort wedstrijdspanning, wat me later weer goed van pas kan komen. Eigenlijk is het allemaal mooi. Als we maar promoveren.”

Het artikel gaat verder onder de video
Jansen verruilt Emmen voor NAC: 'Dit is een slapende reus'
Meer videos

NAC begon dit seizoen uitstekend aan de competitie, maar verloor het momentum in oktober door een enorme waslijst aan corona-absenties. De Bredanaars moesten op een gegeven moment zelfs met tien jeugdspelers aantreden, waardoor de aanvankelijke voorsprong op de ranglijst al snel werd omgezet in een forse achterstand. Lange tijd leek directe promotie een onhaalbare kaart, maar inmiddels is de ploeg alweer elf wedstrijden op rij ongeslagen. Hendriks heeft dus nog nooit een profduel verloren, beaamt hij glimlachend. Hij begon met gelijke spelen tegen Jong PSV en FC Den Bosch, om vervolgens vijf overwinningen te noteren met zijn ploeg. “Na mijn debuut tegen PSV heb ik geen minuut meer gemist, dus daar ben ik heel blij mee. Toch vind ik het een te groot woord om mij het ontbrekende puzzelstukje te noemen.”

Hendriks wijst er bescheiden op dat de ploeg met Darren Maatsen, Anco Jansen, collega-Feyenoorder Marouan Azarkan en Michaël Maria nog eens vier winterversterkingen heeft gehaald. “Met elkaar zorgen we ervoor dat de concurrentie is toegenomen. Ik zie mezelf dus niet als de ontbrekende schakel ofzo, maar probeer mezelf natuurlijk wel te laten gelden.” Met succes, want in zijn eerste zeven wedstrijden haalde hij al tweemaal het Team van de Week. “Mooi, hè? Dat geeft toch wel een lekker gevoel. Ik zie het als een soort beloning voor mijn goede start. Natuurlijk ging ik met een bepaald gevoel richting deze club, maar je moet het nog maar wel laten zien. Gelukkig ben ik direct basisspeler geworden, dus nu moet ik doorpakken.”

View this post on Instagram

A post shared by Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Zijn debuutmaand in het betaalde voetbal is het volgende hoogtepunt in een carrière die hij ooit als klein jongetje startte bij ASWH. De lokale club uit zijn woonplaats Hendrik-Ido-Ambacht geldt als een kraamkamer voor clubs als Feyenoord, Sparta Rotterdam en in mindere mate Excelsior en FC Dordrecht. Toch was het laatstgenoemde ploeg die aanvankelijk aan het langste eind trok. Daarmee sloegen De Schapenkoppen een knappe slag, want op zijn vijftiende mocht Hendriks zich voor het eerst melden bij Nederland Onder-15. “Dat was wel heel bijzonder, want zo veel jeugdinternationals heeft Dordt niet gehad. Volgens mij ben ik zelfs de enige”, glundert Hendriks trots. Hij komt echter uit een Feyenoord-gezin en kon de lokroep van de Rotterdammers niet weerstaan toen zij zich in 2017 bij hem meldden.

“Het was sowieso een bijzondere tijd voor mij”, lacht hij nu. Hendriks verhaalt hoe hij met zijn status van jeugdinternational als vijftienjarige plots de gehele nationale top achter zich aan had en ook zeer aanlokkelijke aanbiedingen uit het buitenland ontving. “Ik kon naar Ajax, naar PSV, naar Feyenoord, naar Liverpool en nog een paar andere clubs. Hele grote namen voor een vijftienjarige jongen van Dordrecht, haha.” Hendriks besloot de plannen van alle geïnteresseerden aan te horen en wist in zijn hart wel dat Feyenoord de voorkeur zou krijgen boven de andere Nederlandse gegadigden. “Die club past gewoon het beste bij mij als persoon. Wel was het heel moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen Liverpool. Ik heb gedacht aan het avontuur, maar besloot toch te kiezen voor een relatief zekerder pad. Ik denk dat mijn kansen gunstiger zijn als ik in Nederland probeer door te breken en wil vanuit de Eredivisie hopelijk ooit een mooie vervolgstap maken.”

Op zijn vijftiende vatte hij dus het plan op om te excelleren in De Kuip en het Rat Verlegh Stadion vormt nu een welkome tussenstop. In het eerste elftal van Feyenoord heeft hij namelijk de pech dat drie van de beste spelers uit de selectie op zijn posities uit de voeten kunnen. Marcos Senesi is onomstreden aan de linkerkant van het verdedigingsduo en Ridgeciano Haps en Tyrell Malacia staan voor Hendriks in de pikorde als linksback. “Ik kan op beide posities uit de voeten, maar voel me het meest zeker in het centrum”, verduidelijkt hij. In 2018 won hij het EK Onder-17 als linksachter, terwijl hij bij de jeugdelftallen van Feyenoord vrijwel altijd in het centrum speelde, zoals nu ook bij NAC het geval is. “Toch wil ik beide posities aanhouden. Het is net waar de trainer me nodig heeft. In principe heeft hij met mij twee keuzes.”

Ramon Hendriks is een vaste waarde in de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Oranje, met het gewonnen EK Onder-17 in 2018 als voorlopige hoogtepunt.

De 1,89 meter lange Hendriks beschikt naast een bovengemiddeld goed inzicht ook over een fantastische crosspass en een goede timing in kopduels. “Opbouwen vind ik wel een vaardigheid van mij, maar ik laat ook zien dat ik een mannetje uit kan spelen”, vult hij zelf aan. Van assistent-trainer John de Wolf heeft hij bij Feyenoord als verbeterpunt meegekregen dat hij ‘meer een beest’ moet worden. “Hij is veel met de jeugd bezig op trainingen, geeft ons allemaal goede tips. Het is super om van zo’n geweldige verdediger te kunnen leren”, meent Hendriks. “Dat neem ik nu allemaal mee naar NAC. John heeft gezegd dat ik vooral harder de duels moet aangaan. Daarom is het goed dat ik nu tegen mannen speel in de Keuken Kampioen Divisie. Door die ervaring leer ik nu om betere keuzes te maken in het veld. Ik kan en moet in alles beter, dus ik ben blij dat Feyenoord en NAC me deze kans bieden.”

De Rotterdammers besloten in januari bijna het hele team van Jong Feyenoord te verhuren. De jonge talenten konden door het stilleggen van de competitie immers geen wedstrijdritme opdoen. “Natuurlijk is het lastig dat Feyenoord zelf geen team in de Keuken Kampioen Divisie heeft en andere topteams wel”, verwijst Hendriks naar een van de grootste twistpunten rondom te club. Hij had onder gunstigere omstandigheden als captain van Jong Feyenoord al heel wat vlieguren kunnen maken op profniveau, maar beseft dat het geen zin heeft om daar wakker van te liggen. “Nu doen we die ervaring allemaal alsnog op”, pareert Hendriks, die ook meteen een mooi compliment uitdeelt aan de jeugdopleiding van Feyenoord. “Ik heb de afgelopen jaren echt ontzettend veel geleerd van al mijn coaches en het is ook niet voor niets dat er nu veel spelers instromen bij het eerste of daar tegenaan zitten.”

Met Justin Bijlow, Orkun Kökçü, Tyrell Malacia en Lutsharel Geertruida staan er inderdaad wekelijks vier jonge talenten in de basis, terwijl Leroy Fer en reserverechtsback Bart Nieuwkoop ook ooit zijn doorgestroomd uit de eigen jeugd. “Ik denk dat de basis bij ons allemaal is dat we talent koppelen aan enorm veel inzet. Dat vind ik mooi om te zien”, aldus Hendriks. Hij is vooral trots op de ontwikkeling van zijn goede vriend Geertruida. “We maken onderling veel grapjes. Hij is mijn voorbeeld en ik die van hem, zeggen we altijd. Ik vind het fantastisch om te zien hoe goed hij de laatste tijd speelt. Hij is echt belangrijk voor het team. Super mooi dat het voor hem al zo ver is en ik hoop hem natuurlijk snel te volgen. In de jeugd stonden we vaak samen in het centrum, dus het zou top zijn dat we dat later ook in het eerste kunnen doen.”

Ramon Hendriks: 'Dirk Kuyt is heel belangrijk geweest voor mij, hamerde er steeds op dat ik me moest laten gelden.'

En om het plaatje compleet te maken, zou hij ook graag ooit de aanvoerdersband dragen in De Kuip. Hendriks is geen enorme prater, maar is door zijn doen en laten wel een natuurlijke leider. “Ik kan goed overweg met veel mensen. Dat vind ik belangrijk als captain. Ook ben ik iemand die altijd voorop gaat in de strijd en in het veld laat ik me wel vaak horen. Dat hoort natuurlijk bij mijn positie, dus dat probeer ik ook bij NAC te doen.” Lachend geeft hij toe dat dat inderdaad niet voor elke negentienjarige is weggelegd, maar ook niet elke negentienjarige heeft Dirk Kuyt als jeugdtrainer gehad. “Hij is daarin heel belangrijk geweest, hamerde er steeds op dat ik me moest laten gelden. Maurice Steijn zegt nu hetzelfde omdat ik er als speler volwassener van word. En ik help de ploeg ermee, wat uiteindelijk het belangrijkst is voor mij.”

De verdediger omschrijft zijn tijdelijke ploeg als een fijne mix van jeugd en ervaring, waarin hij perfect is opgevangen. “Dat heeft indruk op mij gemaakt en ook de fans zijn ongelooflijk hier. Voor de wedstrijd tegen Almere City stonden ze bijvoorbeeld voor het stadion met allemaal vuurwerk en zo. Schitterend. Ik denk dat NAC en Feyenoord daarin wel vergelijkbaar zijn, dus hopelijk is het een voorproefje van wat me in De Kuip te wachten staat”, aldus Hendriks, die ooit ook de harten van de supporters van zijn buitenlandse droomclub Liverpool wil veroveren. “Ik denk dat de hardheid van de Premier League mij goed zou liggen en Liverpool heeft dan natuurlijk de voorkeur. Ik denk niet dat ik nog een keer ‘nee’ zou zeggen als ze zich ooit voor me melden, haha. Voor nu droom ik echter eerst van een vol stadion bij NAC. Dat hoop ik aan het einde van mijn half jaar hier nog mee te maken.”

Naam: Ramon Hendriks
Geboortedatum: 18 juli 2001
Club: NAC Breda, gehuurd van Feyenoord
Positie: centrale verdediger
Sterkte punten: inspeelpass, mandekking, leiderschap

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Snap jij de keuze van Hendriks om Feyenoord te verkiezen boven Liverpool?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door bo)

Doet het goed bij NAC. Mooi dat hij direct een basisplaats heeft verdiend. Benieuwd of hij komende seizoen kan aanhaken. Vaak wordt door de trainers van Feyenoord (gio en Dick) gedacht dat talenten niet goed genoeg zijn en daardoor krijgen ze geen kansen. Vervolgens worden ze na bijna 2 jaar stilstand verhuurd aan degradatiekandidaten of FC Dordrecht. Daar presteren ze dan niet geweldig en ze worden afgeserveerd. Je ziet bij Hendriks dat speeltijd bij een ploeg die wat meer voetbalt goed is voor de ontwikkeling. En ook bij Malacia en Geetruida, die echt niet bekend stonden als de allergrootste talenten dat ze door de kansen die ze krijgen (in dit geval uit nood, als Advocaat nog twee backs van 32 had, dan hadden die gespeeld) wel naar een bepaald niveau groeien. Het vervelende is dat Dick dit soort spelers meteen slachtoffert na een slechte wedstrijd of als er weer ervaring beschikbaar is. Bij Ajax maakte Mazraoui in het begin ook fouten, maar mocht toen (Los van blessures) gewoon blijven staan. Dat geeft vertrouwen en kijk naar welk niveau hij is gegroeid. Ik hoop dat Slot dit ook ziet en dit soort jongens de kans blijft geven, ook als ze jeugdige fouten maken.

4 maart 2021 om 10:22

Helemaal eens met je verhaal. Maar het is ook moeilijk bij Feyenoord: Het heeft een suboptimale doorstroom van talenten door het gebrek aan een Jong elftal, helemaal nu (amateurs mogen niet spelen). En het verwachtingspatroon van Feyenoord is onrealistisch hoog, waardoor de over het algemeen wat mindere talenten hier door hun hoeven zakken. Dit geldt overigens niet alleen voor talenten, maar ook voor spelers

4 maart 2021 om 10:25

Feyenoord lijkt nu wél het pad op te gaan met het langetermijn denken, maar ik denk dat ze daardoor de komende jaren in de subtop moeten gaan spelen. Groningen, AZ , Twente en Vitesse zijn ook aan een opmars bezig, Ajax loopt mijlenver voor en of Psv aanhaakt, of afhaakt hangt er nog beetje vanaf. Ik vraag me af of Feyenoord en zijn fans dit gaan slikken.

4 maart 2021 om 10:51

We hebben niet veel keuze he, om het wel of niet te accepteren. Ik zie veel begrip voor de keuze voor Slot en veel chagrijn rondom Advocaat en zijn verouderde denken. De koers om op jonge spelers in te zetten is een logische, maar ook een lastige voor een club als Feyenoord, omdat je zelf al aangeeft dat bij ons die verrekte stap van tweede elftal naar 1 gigantisch is. Bedankt Martin van Geel voor de disasterclass!

4 maart 2021 om 18:32

Het is toch juist goed om spelers te verhuren die nog niet goed genoeg zijn voor het eerste van Feyenoord? Zo hebben ze veel meer kans op speeltijd en dat is beter voor hun ontwikkeling dan alleen een beetje mee trainen

5 maart 2021 om 19:06

Eens Japie, maar wat V-watcher hieronder zegt. Kijk ook even bij wat voor club je ze stalt en doe dat een beetje op tijd, vaak wachten ze er te lang mee

4 maart 2021 om 20:26

De keuze voor een Dordrecht is inderdaad niet logisch. De talenten bij Feyenoord zijn altijd gewend geweest om in de jeugd de betere partij te zijn en vanuit het voetballend oogpunt te denken en te handelen en dan kom je in een team terecht waar betonvoetbal en vooral strijd wordt geleverd. Begrijpelijk dat spelers dan niet boven komen drijven. Maar het is ook gewoon zo dat er vanuit de Jupiler League vaak ook niet super veel interesse is, bedoel Feyenoord verhuurt ook liever aan een NAC maar die hebben niet altijd interesse.

Een El Bouchatoui zou ik ook graag zien bij een Go Ahead bijvoorbeeld, ploegen die willen voetballen. Nu staat die al zo lang stil in zijn ontwikkeling en is het straks zo van, hij is al 21 en nog niet doorgebroken. Ik kan het mij niet voorstellen dat je talenten niet in de top van de JL kan stallen als Feyenoord zijnde bij gebrek aan een Jong elftal daar. Clubs hebben nauwelijks een cent te makken en willen toch een representatief elftal op de been brengen.

Ik was sceptisch dat NAC een jeugd speler huurde voor een half jaar. Zeker toen het erop leuk dat de rest van het seizoen we nergens meer om speelden en alleen de play offs belangrijk waren. Maar hij heeft in korte tijd indruk op mij gemaakt. Het is een goede, betrouwbare speler. Jammer natuurlijk dat een speler als Rosler daardoor minder speelt en stil staat in z’n ontwikkeling.

Ik ken Hendriks via een vriend van de middelbare school, toen hij nog bij Dordrecht speelde. Was toen een stille en bescheiden jongen, leuk om te zien dat hij wat dat betreft niet echt veranderd is. Hopelijk kan hij zich goed ontwikkelen en volgend jaar echt aansluiten bij het eerste van feyenoord.

Mooi om te zien dat hij het goed doet. Ben benieuwd wat Arnesen en Slot volgend jaar met hem willen. Jaartje rijpen in de Eredivisie lijkt me wel het beste voor dat hij de stap naar de Kuip maakt.

4 maart 2021 om 12:54

Ik hoop directe promotie met NAC en dat hij dan nog een jaar bij ons blijft voetballen in de Ere. Ik ben vanaf de eerste minuut enorm onder de indruk van deze speler.

Dit is echt een topper in de dop!

4 maart 2021 om 13:05

Ja, NAC zou een prima plek zijn om door te groeien als verdediger, zie Koch etc. Gun het jullie zwaar, club als NAC hoort gewoon in de Eredivisie te staan.

4 maart 2021 om 18:33

Hoe is hij in de lucht duels? Hij is niet heel groot

4 maart 2021 om 19:06

Hij is, net als bijvoorbeeld Mathijs de Ligt, 1,89m. Dat is toch redelijk groot voor een verdediger? Dat is langer dan wat er nu staat: Senesi(1,84) en Spajic(1,87).

4 maart 2021 om 19:53

Hij is 1,84

4 maart 2021 om 20:08

@DesmondM dat is ook de lengte die ik tegenkwam idd

4 maart 2021 om 20:50

Toch wel een eer. De enige echte Japie_Krekel geeft mij reactie 😀. Ik kom je naam zelfs tegen op youtube waar abonnees op voetbal international je noemen

4 maart 2021 om 21:12

Ik wordt bekend zo te horen 😄

5 maart 2021 om 07:47

Als je 'ik word' met een -t schrijft onthouden mensen je wel ja, Japie!

Gaaf om te horen dat zo'n jonge jongen zijn draai heeft gevonden. Hopelijk kan hij bij en via NAC de ervaring op doen,om die stap naar het 1ste van Feyenoord te maken. Het zou mooi zijn als hij,samen met Senesi,een goed centrum zou kunnen vormen. Goede verdedigers zijn schaars, dus als hij zich door ontwikkelt,heb je er nog lang plezier van. Verder hoop ik, maar dat hoop ik ook voor mijn club en alle andere sporten, dat er zo snel mogelijk weer publiek aanwezig is. Het blijft, voor mij althans,toch het mooist met volle stadions.

6 maart 2021 om 13:09

Twee linkspoten

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

NAC Breda

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. El AllouchiMiddenvelder328
T. HayeMiddenvelder290
D. MaloneMiddenvelder281
N. VenemaAanvaller275
L. ImmersMiddenvelder266
N. OlijKeeper310
M. BilateAanvaller258
Voor de complete selectie: Clubpagina NAC Breda.

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren