Daniël de Ridder gooide roer volledig om na voetbalcarrière: ‘Een bevrijding’

Donderdag, 25 februari 2021 om 20:24

Daniël de Ridder speelde voor onder meer Ajax, Celta de Vigo en sc Heerenveen en was na zijn carrière nog een tijdje analist voor de NOS, maar besloot het roer in 2018 volledig om te gooien. De 36-jarige oud-aanvaller studeert tegenwoordig rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. In een interview met NRC Handelsblad noemt De Ridder die carrièreswitch een ‘bevrijding’.

De Ridder zette in 2015 bij SC Cambuur een punt achter zijn actieve loopbaan, die hem verder langs achtereenvolgens Ajax, Celta de Vigo, Birmingham City, Wigan Athletic, Hapoel Tel Aviv, Grasshoppers, sc Heerenveen en RKC Waalwijk voerde en tevens dertig interlands voor Jong Oranje bracht. Aanvankelijk bleef het jeugdproduct van Ajax in de voetbalwereld actief, door als analist bij de NOS aan de slag te gaan en een tijdje mee te lopen als trainer bij de vrouwentak van de Amsterdammers.

“Het klinkt een beetje neerbuigend, maar het is toch ook tragisch als je je hele leven in dezelfde omgeving blijft hangen, dat je als voetballer klaar bent met je carrière en dan de rest van je leven over voetbal gaat praten in tv-programma’s. Althans, zo denk ik erover”, geeft De Ridder te kennen. Hij noemt het ‘zonde’ om een heel leven met één ding bezig te zijn. “Dat had mij ook kunnen overkomen, het is ook gemakkelijk en comfortabel. Maar het heeft wel een bepaalde tragiek, toch?”

De oud-aanvaller concludeert dat zijn ‘hele identiteit’ vervlochten was met het voetbal, toen hij op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn loopbaan zetten. “Het is zwaar om dat achter je te laten. Ik ben bijvoorbeeld ook dingen gaan doen op tv, maar dan blijf je in dat wereldje hangen, terwijl je een mooie gelegenheid hebt om iets compleet anders te doen. Toen ik begon met studeren voelde het als een nieuw begin, alsof ik in een andere wereld was terechtgekomen. Het zorgde ervoor dat ik afscheid kon nemen van dat andere deel van m’n leven. In dat opzicht is het een bevrijding.”

Tijdens zijn loopbaan dacht De Ridder al aan een studie, maar doordat hij als een 'nomade' leefde was hij nooit ergens lang genoeg om naar de universiteit te gaan. “Dat had ik wel moeten doen, het is goed voor mij om niet alleen maar met één ding bezig te zijn”, zegt De Ridder. Hij wil na zijn studie aan de slag als advocaat, maar weet nog niet in welke vorm. “Ik ga niet bij een groot advocatenkantoor vijf dagen per week keihard knallen. Ik zou een ander traject ambiëren dan ‘normale’ studenten, maar ik wil graag hard werken om het vak te leren. Het zou ook kunnen dat ik na m’n studie besluit dat ik geen advocaat wil worden, maar een bedrijf begin en m’n juridische kennis gebruik als achtergrond.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door daalen)

Niet elke voetballer heeft de capaciteit om te studeren. Sterker nog, het overgrote deel komt niet heel snugger over.

25 februari 2021 om 20:35

Volgens mij is de voetballerij wat dat betreft gewoon een afspiegeling van de samenleving.

25 februari 2021 om 20:44

Voor mij is voetballerij juist altijd beeld van de andere kant van de samenleving. Een redelijk bekrompen gedachtegoed, een onvoorwaardelijke liefde voor een club geldgraaiers, weinig tot geen vrouwen, een absurd bedrag verdienen voor amusement en dat direct stoppen in materialisme en andere zonde. Misschien heb je wel gelijk.

25 februari 2021 om 20:45

Precies. Net zoals dat niet elke voetballer over charisma beschikt om op televisie te praten over voetballer. Wat een saaie drol was dit om naar te luisteren. Voor mij persoonlijk is dit dus een win-win. Hij is lekker gaan studeren en ik hoef niet meer naar hem te luisteren

25 februari 2021 om 20:51

Er zijn ook heel veel Amsterdamse studenten die niet heel erg snugger overkomen hoor. Vraag dat maar aan de beheerders van het vondelpark.

25 februari 2021 om 20:52

Dus niet snugger overkomen staat gelijk aan niet de capaciteit hebben om te studeren?

Onderschat je medemens niet. Elke voetballer is anders en elk mens is anders. Over een kam scheren is niet nodig (zeker als daar geen bewijs voor is).

25 februari 2021 om 21:16

Er komen tegenwoordig zoveel interviews en dingen op social media voorbij dat je echt wel een heel goed beeld kan vormen over een overgroot deel van de voetballers. En diegene die juist niet zo zijn pik je er echt zo uit. Denk aan een Eiting of een de Ligt. Een Berghuis, Malen of Janssen zie ik, met respect, dus nooit op de uni studeren.

25 februari 2021 om 21:44

@maradungatje, waarom zou zo'n jongen als Berghuis niet een Universitaire studie Economie kunnen doen als hij geen voetballer was geweest? Vraag me serieus af waarop dat gebaseerd is. Hij komt prima uit zijn woorden, heeft Havo afgerond

25 februari 2021 om 21:51

Dat snap je toch wel? Berghuis heeft nooit onderdeel uitgemaakt van de Ajax-university. Snap niet dat jij de vraag nog moet stellen.

25 februari 2021 om 22:03

@maradungatje, de Ligt heeft net als Berghuis slechts een havo-diploma, dus een beetje een rare reactie.

25 februari 2021 om 22:10

Dan ben je echt wereldvreemd hoor met dit soort uitspraken. Er zijn zo veel mensen die niet snugger overkomen in interviews maar juist heel goed kunnen studeren. En andersom ook.

25 februari 2021 om 22:12

@marocberkane, de Ligt heeft wel de eerste jaren vwo gedaan maar ik snap de keuze wel om een jaartje eerder klaar te zijn. Itt Eiting en Mazrouai die wel vwo hebben afgemaakt, was hij een vroegbloeier die al vroeg het profvoetbal zou ingaan

Maar ik geloof erin dat als je havo met een bvo opleiding kan combineren dat het dan sws wel lukt om op uni te komen, al is het via de hbo route. Ik zie niet in waarom Berghuis dat niet zou lukken

25 februari 2021 om 22:31

Mazraoui heeft volgens mij zijn vwo niet afgerond. Eiting wel volgens mij en Dirk Proper van NEC is al bezig met zijn universitaire studie psychologie aan het Radboud Universiteit. Volgens mij was Sierhuis ook bezig aan de Uva met Business Economics, maar niet meer afgerond. De Roon heeft zijn VWO afgerond en Mous van Pec had zijn rechten al afgerond bij het Erasmus. Toornstra had ook economie gestudeerd aan de Uva toen hij nog bij Ado zat. En die had hij tevens ook afgerond. Ik denk dat je in Nederland best wel veel studerende voetballers hebben. Bart Vriends studeerde overigens ook media en communicatie aan de Uva ook. Oh ja, lees nu ook dat Ouwejan, Koopmeiners, Til en Van Overeem ook hun VWO examen hebben afgerond trouwens.

25 februari 2021 om 22:42

@fcgrun050, je hebt gelijk. Heeft het wel tot 6 vwo volgehouden. Van der Wiel was ook halverwege Gymnasium naar Havo gegaan. Gebeurt best vaak.

26 februari 2021 om 07:43

Berghuis komt juist intelligent over naar mijn mening. Noem dan Beugelsdijk ofzk, maar goed je zal wel weer aan het trollen zijn. Das populair bij de jeugd.

26 februari 2021 om 11:31

Beugelsdijk vind ik dan weer simpel overkomen, maar zou hem echt niet dom noemen. Noem dan een vd Beek.

Knappe en toch ook pittige keuze van de Ridder. Zeker daar hij als voltijdstudent (naar ik aanneem) met zijn 36 jaar nou niet bepaald een doorsnee student zal zijn.

25 februari 2021 om 20:36

Hij zal alsnog de hunk van de klas zijn vermoed ik.

25 februari 2021 om 20:41

In ieder geval zonder studieschuld

Respect voor Daniel de Ridder. Je hoort niet zo heel vaak dat voetballers kennis en interesse hebben in andere zaken dan voetbal. Jan Boskamp en naar ik mij meen te herineren ook JP van Gastel weten heel veel over WO2 bv. Verder ken ik geen voorbeelden.

25 februari 2021 om 21:08

Nu is Jan Boskamp trouwens ook niet meteen de meest snuggere volgens mij. Ik weet nog een keer dat Johan Derksen in een gesprek over het Nederlands koningshuis aangaf dat hij een republikein was, en tafelgenoot Johan Boskamp dacht vervolgens dat Derksen een Trumpaanhanger was. Maar het klopt wel dat zijn interesse in WO2 bijzonder is. De meeste voetballers zijn meer geïnteresseerd in mode of muziek.

25 februari 2021 om 21:54

Zal er ook wel mee te maken hebben dat de WO II pas 3 jaar afgelopen was toen Jan geboren werd. Dan krijg je daar ook nog redelijk veel van mee in de opvoeding lijkt me zo.

Ik vind het wel prettige woorden van de Ridder, juist omdat hier vaak het beroep van voetbalanalist wordt gezien als de 'ideale baan'. Dit maak ik enkel op uit de vele reacties hier, terwijl ik het zelf de meest troosteloze baan vind, los van het leuke salaris. De voetbalwereld heeft toch wel een groot infantiel gehalte waardoor ik me ook verbaas dat iedereen na zijn carrière maar blijft plakken.

25 februari 2021 om 21:58

Ik ben het helemaal met je eens. Respect voor deze keuze. De wereld is groter dan het voetbalwereldje; misschien ook een eyeopener hier op Vz...

Komt over als een intelligente en sympathieke gast, maar smaak qua vrouwen heeft hij totaal niet.

Mooi om te lezen, want hij maakte een wat zombie-achtige indruk bij Nos. Erg vlak, niks boeiends te melden. Fijn dat hij zich nu als mens kan ontplooien op andere vlakken in de maatschappij.

De ridder is een intelligente jongen. Ronde zijn gymnasium af met twee fingers in de neus terwijl hij rond dezelfde tijd ook doorbrak bij Ajax. Niet gek dat hij verder is gaan studeren.

Heerlijke gozer die Daniel De Ridder, vond t best een mooie voetballer bij Ajax (paar momentjes dan he) en echt een hele slimme jongen met een frisse blik op t leven. Ik kan mij altijd nog herinneren dat ik zijn handtekening kreeg op een voetbal toernooi in Amsterdam. Als Joodse jongen was het echt geweldig om een handtekening te krijgen van juist de Joodse voetballer van Ajax. Ik neem mijn moeder het nog steeds kwalijk dat ze dat shirt heeft gewassen, weg met die handtekening

Nou ja, het is alleen tragisch als je diep van binnen liever iets anders zou doen en maar in het voetbalwereldje blijft hangen omdat het gemakkelijk en comfortabel is. Maar als je echt doet wat je leuk vindt is er niet zoveel mis mee.

In de voetballerij werken tragisch vinden, maar wel de hele wereld te hebben gezien. En dan rechtsgeleerdheid studeren. Als er iets ver van de realiteit afstaat en in een eigen bubbel is het wel het civiel- en strafrecht.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1928
2.PSV188
5.Feyenoord1511
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger84
E. ÁlvarezMiddenvelder82
R. GravenberchMiddenvelder81
S. BerghuisAanvaller82
S. HallerAanvaller85
D. TadićAanvaller84
J. TimberVerdediger71
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
5 fans
Aanvaller, 37 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 14 oktober
Real Madrid houdt de contractsituatie van Antonio Rüdiger bij Chelsea nauwlettend in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren