Hélène Hendriks dolenthousiast over suggestie Van Gaal: ‘Zou héél tof zijn’

Donderdag, 25 februari 2021 om 10:24Rian Rosendaal • Laatste update: 10:30

Anouk Hoogendijk denkt dat de KNVB na het aangekondigde vertrek van Sarina Wiegman kiest voor een mannelijke bondscoach en de voormalig international van de Oranje Leeuwinnen zou Louis van Gaal een heel goede optie vinden. Hoogendijk houdt er echter rekening mee dat het binnenhalen van de momenteel clubloze oefenmeester geen haalbare kaart zal zijn.

"Jij zei Louis van Gaal, dat zou ik wel héél tof vinden", zei presentator Hélène Hendriks woensdagavond in de studio van Veronica, waar de oefeninterland tussen de Oranje Leeuwinnen en Duitsland (2-1) werd geanalyseerd. "Ik denk dat dat een hele goede trainer voor deze spelersgroep zou zijn", zo antwoordde Hoogendijk op enthousiaste toon." Om er wel gelijk aan toe te voegen: "Maar ik denk dat de kans heel klein is." De KNVB zoekt al enige tijd naar een opvolger van Wiegman, die het Nederlandse vrouwenteam na de Olympische Spelen van deze zomer inruilt voor het bondscoachschap van Engeland.

Hendriks schoof tevens de namen van Alex Pastoor en Sjaak Polak naar voren als mogelijke kandidaten. Polak is door zijn rol als coach van de ADO Vrouwen reeds bekend met vrouwenvoetbal. Hoogendijk verwacht ook dat de KNVB in de zoektocht naar een vervanger van Wiegman uiteindelijk ook bij een mannelijke oefenmeester uitkomt. "Als ik nu naar de warming-up van het Nederlands elftal kijk, dan denk ik: Tien jaar geleden deden wij dat ook al. Allemaal automatismen, ze hoeven niet meer na te denken. Ze moeten weer geprikkeld worden, even iets heel anders."

"Je merkt dat er wel heel erg gezocht wordt naar een vrouw, maar die spoeling is inderdaad heel dun", verwees Hoogendijk naar de zware taak van de KNVB om een opvolger van Wiegman te benoemen. "Je hebt drie trainers met het UEFA Pro-diploma, en twee zijn nu de opleiding aan het doen. En van die drie zijn er al twee eerder bondscoach geweest: Vera Pauw en Wiegman. Dat zijn er dus heel weinig, die dat diploma hebben", aldus Hoogendijk, die een duidelijke stelling poneerde. "Je moet niet per se een vrouw willen. Als bond snap ik wel dat je graag die goede vrouwen een kans geeft, want die komen bij de mannen niet aan de bak. Het is al heel moeilijk voor een vrouw om dat diploma te halen en op het hoogste niveau trainer te worden. Maar aangezien er zo weinig keuze is, denk ik niet dat ze nu voor een vrouw gaan", zo besloot de analist.


Poll

Zou Louis van Gaal geschikt zijn als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door fiorenoord)

Als je echt vooruit wilt met het vrouwenvoetbal moet je het ook bij vrouwenvoetbal houden, dus ook een vrouwelijke coach.

25 februari 2021 om 10:38

Wat een onzin, mannen en vrouwen kunnen veel van elkaar leren. Ook in het topvoetbal. Louis van Gaal kan de vrouwen vast veel meegeven!

25 februari 2021 om 11:00

Dat dus! Zet een Louis van Gaal er neer en zet er 2 of 3 talentvolle vrouwelijke trainers naast en je hebt straks ineens een paar hele goede vrouwelijke trainers. Zij kunnen die kennis vervolgens weer overbrengen aan hun drie toekomstige assistenten, waardoor je ineens een groep van 12 vrouwelijke toptrainers. Zo geef je het vrouwenvoetbal pas echt een boost op lange termijn.

25 februari 2021 om 11:49

In het algemeen kunnen mannen en vrouwen inderdaad veel van elkaar leren, maar mannen- en vrouwenvoetbal zijn totaal andere sporten. Met name het professionele herenvoetbal ligt qua ontwikkeling 100 jaar voor op de dames. Je kunt de bij de dames uitermate succesvolle Sarina Wiegman daarom nooit direct voor de groep zetten in het heren topvoetbal, dat gaat niet werken. Als Sarina die ambitie heeft, zou zij moeten beginnen als assistent en zich stap voor stap omhoog moeten werken, zoals b.v Erik Ten Hag en Peter Bosz dat gedaan hebben. Wat betreft LvG bij de dames, dat lijkt mij een slecht idee. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen om dat uit te leggen. Dat wordt ook een veel te lang verhaal Sowieso, voetbal is al een mannenwereld, dus laat een dame dat doen die uit het damesvoetbal komt.

25 februari 2021 om 12:28

Zou Van Gaal daar ook zijn gouden pik in de kleedkamer laten zien?

25 februari 2021 om 10:38

Als je vooruit wil moet je kennis en ervaring delen. In het geval van Louis is dat een trainer die al met zijn ervaring natuurlijk een fantastische keuze zou zijn. Ik denk dat de vrouwen het ook wel prettig vinden dat zo'n grote naam aandacht eraan besteed, dat is uberhaupt voor het aanzien van het vrouwenvoetbal ook super.

25 februari 2021 om 10:43

Om van elkaar te leren moet je ook verantwoordelijkheid durven te geven. Op deze manier staat straks een 70-jarige vent in de weg van alle vrouwelijke topcoaches in spé. Prestaties waren toch onder Wiegman al geweldig, waarom dan niet wederom voor een vrouw gaan?

25 februari 2021 om 10:58

Zoals je zegt is hij 70, dan kan hij toch niemand lang in de weg staan?

25 februari 2021 om 11:10

Wie staat hij precies in de weg dan die geknipt is voor de baan? Als er talent rondloopt kunnen die toch bij hem aanhaken en er van leren?

25 februari 2021 om 11:40

Dus elke vrouwelijke bondscoach zou zo goed presteren als Wiegman, omdat zij resultaat haalde? Je moet voor de beste, beschikbare optie gaan en of dat een man of vrouw is, is dan ondergeschikt.

25 februari 2021 om 13:12

Misschien zijn er wel vrouwelijk topcoaches in spé. Maar als die nu nog geen diploma hebben, laat staan ervaring kunnen ze toch nu niet de beste optie zijn? Dan kan je beter voor een man kiezen of een buitenlandse coach. Maar daar zijn ook niet veel goede (beschikbaar). Zet er nu een Van Gaal of Advocaat neer en 2 vrouwelijke assistenten die ervaring op kunnen doen. Net als De boer en Cocu assistent bondscoaches waren.

25 februari 2021 om 10:41

Lekker makkelijk gezegd. De boost in het vrouwenvoetbal is natuurlijk nog maar relatief kort. En zoals gezegd is de spoeling wel heel erg dun. Dan kun je nu beter kiezen voor een goede mannelijke coach. Er van uit gaande dat het vrouwenvoetbal blijft groeien zullen er uiteindelijk ook meer goede vrouwelijke opties als coach komen op den duur.

25 februari 2021 om 10:42

Waarom? Is het niet juist goed dat dit een mengelmoes wordt? We hebben inmiddels ook vrouwelijke arbiters, moeten die dan ook maar bij het vrouwenvoetbal blijven? Mits deze arbiters goed genoeg zijn, vind ik dit een prima ontwikkeling.

25 februari 2021 om 14:35

Regelrechte onzin!
Dat is net als een fysiotherapeute bij clubs.
Man of vrouw maakt daar ook niks uit.

Als je het spelletje als trainer ziet, snapt en kunt overbrengen, maakt het niet uit of je man of vrouw bent.

Maar Van Gaal tussen de vrouwen...
Zou echt super tof zijn :P

25 februari 2021 om 21:49

Nou voetbalzone blijkt ook weer een hol vol seksisten die denken dat er geen vrouwen zijn die goed genoeg zijn om trainer te worden in hun eigen sport. Alsof zij mannen nodig hebben om het ze allemaal uit te leggen. Belachelijk.

Haha..dat gaat Louis van Gaal niet doen. Het blijft toch een veredelde amateursport dat damesvoetbal. Daarbij komt dat het succes (Europees kampioen)al is behaald door een ander, de 'gouden' lichting is op leeftijd en wereldkampioen zal het team zeker niet worden.Van Gaal zal ook wel geen toestemming krijgen van zijn Truus, zal hij wel als argument gebruiken.

25 februari 2021 om 13:10

Wie valt er onder de gouden lichting?

25 februari 2021 om 13:21

Veredelde amateursport? Ik hoop dat alle meisjes die vandaag de dag net zo erg hun best doen als de jongetjes om het hoogst haalbare te halen, dit niet lezen. Er is een goede ontwikkeling gaande. Het niveau van het voetbal is flink verbeterd. Het kent een andere potentie. Maar jouw kijk erop is echt heel ouderwets.

25 februari 2021 om 14:33

Helemaal eens Joventut, het huidige niveau van dames elftallen is gewoon bedroevend. Daarom moet het ook zeker gepromoot blijven om de dames aan het voetballen te krijgen, hier bij de verenigingen is het ieder jaar weer schrapen om een team samen te stellen.

Messino; dat het huidige niveau van een sport nu nog onderontwikkeld is betekent toch niet dat we het die meiden niet gunnen om te gaan voetballen en het 'hoogst haalbare' te halen. Die meiden zien toch ook wel dat de leeftijdsgenoten bij de jongens gewoon beter zijn.

25 februari 2021 om 17:45

Veredelde amateursport? Dus voetbalsters die naar de Olympische Spelen gaan en EK's winnen zijn amateurs? Kijk maar eens sven het interview van Emma Hayes terug, coach van Chelsea Vrouwen. Die kon aan de slag bij Wimbledon AFC, maar heeft die club compleet afgebrand omdat de club dacht dat ze een kans maakten haar binnen te haldn. Waarom zou ze een amateurclub als Wimbledon willen als ze elke dag werkt met topspeelsters die interlands spelen en naar de WK en OS gaan.

Dit was ook mijn eerste reactie, alleen was het argument van de Knvb dat er rondom een wedstrijd zo'n 350 mensen betrokken zijn. Het gaat verder dan 23 acteurs op het veld, twee coaches en een stuk of veertien wisselspelers die moeten komen opdraven. Ben benieuwd of Van Gaal is zijn verongelijktheid zo'n detail ook in ogenschouw heeft.

Overigens moet ik wel glimlachen bij zijn oordeel dat de afgelasting 'onlogisch beleid' is. Juist omdat hij aangeeft dat hij vroeger zelf regelmatig om afgelasting bij slecht weer verzocht en de Knvb daar juist niet voor koos. Feitelijk geeft Van Gaal dus aan dat hij destijds niet had moeten zeuren.

Dit is een interessante gedachte. Overal moeten vrouwen aan de top in het kader van kansengelijkheid. Uitgerekend bij een van de wereldtopteams in het vrouwenvoetbal, willen ze een man.

25 februari 2021 om 11:18

Als ik het artikel lees, hadden ze wel een vrouw gewild. Maar de spoeling (diploma) is erg dun.

25 februari 2021 om 12:03

@koopgoot, klopt, dat heb ik ook gelezen. Maar de gediplomeerde vrouwen zijn er dus wel, desnoods in het buitenland. Maar ondanks een diploma, vinden ze de mannelijke coaches toch van een hoger niveau. Draai dit om naar het bedrijfsleven en de wereld is te klein; daar liever een vrouw met diploma, dan een man met meer kwaliteit.

25 februari 2021 om 16:25

Of je draait jouw gedachte weer om. Want dit is precies zoals er werd gereageerd op het artikel van Seedorf van de week. Kwaliteit moet de hoofdreden zijn, niet kleur. Nu zeggen de vrouwen dat ze liever kwaliteit hebben dan een vrouw, en is 't ook weer niet goed.

25 februari 2021 om 12:00

Volgens mij kan je het in deze toch nooit goed doen. Het vrouwenvoetbal wil nu al een tijdje gelijk behandeld worden als de mannen en verder professionaliseren. Geloof me, zet er een man voor en je krijgt het gezeik dat er weer een oude witte man op een positie wordt gezet waar ze liever een vrouw (met voorkeur getint) hadden gezien.

Van Gaal zou het misschien wel doen als hij ook naar de Olympische Spelen met het team mag.
Misschien ook wel een idee, waarom Wiegman behouden als ze er toch vandoor gaat.

Van Gaal zou mooi zijn. Absolute wereldtop en misschien een reden om eens te gaan kijken.

Ik zou het best wel raar vinden als Van Gaal bondscoach wordt. Hij zit totaal niet in de wereld van het vrouwenvoetbal en zou dan bondscoach worden op basis van zijn prestaties bij de mannen. Dat zou best wel jammer zijn want er moeten toch wel mensen zijn die het vrouwenvoetbal veel beter kennen en ook geschikt zijn. Voor het aanzien van de sport zou het een geweldige zet zijn maar op sportief gebied moet er toch wel een geschikter iemand te vinden zijn. Ik zou het veel leuker vinden als er een relatief jonge trainer/ trainster uit de damessport de kans krijgt.

25 februari 2021 om 11:06

Het maakt toch niet uit als hij er weinig vanaf weet. Dan zet je er een assistent bij die er wel alles vanaf weet. En zelf leer je toch ook wel gauw. Als Jurgen Klopp trainer wil worden bij een nederlandse club, dan zeg je toch ook niet, nee bedankt jij weet niks van de nederlandse competitie. Ik heb zelf niks met vrouwenvoetbal maar ben benieuwd hoe van Gaal hierin staat. Kan me ergens wel voorstellen dat hij het misschien wel erg leuk vind. Toch bezig zijn met EK, WK en Olympische spelen maar zonder echte druk vergeleken met de mannen. De media bij vrouwenvoetbal is toch vele malen meer relaxt. Geen gezeik, lekker bezig zijn.

25 februari 2021 om 11:43

Je wilt van Gaal niet omdat jij denkt dat hij niet in het wereldje van het vrouwenvoetbal zit!? Wat als hij dat wel is? Misschien heeft hij een buurmeisje die op voetbal zit...

En word er dan straks ook weer gezeurd dat er een man voor het vrouwenelftal staat en geen vrouw?

Sjaak Polak hahahaha, dat zou nog eens een leuke bondscoach zijn, maar dat zullen ze toch niet echt serieus overwegen

Zou Van Gaal dan ook zomaar zijn broek willen laten zakken in de kleedkamer?
Wordt dan toch een iets ander verhaal met al die dames er bij.

Zou Louis willen komen voor het salaris van Wiegman?

25 februari 2021 om 14:36

Van Gaal lijkt mij niet iemand die heel erg met het salaris bezig is.
Meer of hij denkt dat hij kan slagen.

Ik denk dat hij liever een paar ton verdient en de status van God heeft, dan een paar miljoen en het niet waarmaken.

Sjaak Polak en Alex Pastoor ... op basis waarvan zijn dit in godsnaam goede opties?

25 februari 2021 om 14:37

Op basis van dat zij in de prof voetballers zijn geweest
Zij hun papieren hebben gehaald

De één al ervaring heeft binnen het vrouwenvoetbal
De ander er wel voor openstaat en ervaring in de KKD en eredivisie heeft.

25 februari 2021 om 16:23

Beide zijn geen people managers; totaal ongeschikt voor vrouwenvoetbal waar dit net even wat belangrijker is denk ik

25 februari 2021 om 16:42

Volgens mij lopen ze bij ADO weg met Polak

25 februari 2021 om 20:02

Het is mij nu helder waarom jij het niet snapt

Come on dames. Jullie zijn op eigen kracht zo ver gekomen en nu willen jullie zeggen dat jullie een man nodig hebben.
Hou op, willen jullie dan weer 10 jaar terug geslingerd worden.
Wil je horen en lezen dat jullie het niet redden zonder een man
Schei toch uit

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederlands vrouwenteam

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. JanssenVerdediger91
M. van DongenVerdediger90
L. BeerensteynMiddenvelder91
D. van de DonkMiddenvelder98
J. RoordMiddenvelder84
V. MiedemaAanvaller89
S. van de SandenAanvaller71
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederlands vrouwenteam.

Nederland
401 fans
Coach, 69 jaar
SeizoenClub
2014-2016 Manchester United
2012-2014 Nederland
2009-2011 Bayern München
2005-2009 AZ
2002-2003 Barcelona

In de wandelgangen

Dinsdag 3 augustus
Oussama Idrissi heeft een aanbieding van Club Brugge naast zich neergelegd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren