Dopinggeval in Premier League leidt tot schorsing van negen maanden

Woensdag, 24 februari 2021 om 19:16Jeroen van Poppel • Laatste update: 19:26

Een zestienjarige jeugdspeler van een club uit de Premier League heeft een schorsing opgelegd gekregen van negen maanden, zo meldt de Britse antidopingorganisatie UKAD. De voetballer, wiens identiteit vanwege zijn leeftijd verborgen wordt gehouden, werd betrapt op het bezit van het middel somatropine. Dat is een groeihormoon dat staat op de lijst met verboden middelen van het Wereldantidopingagentschap (WADA).

Op 8 juli 2020 werd vastgesteld dat de betreffende speler het middel somatropine in zijn bezit had. Het groeihormoon wordt gebruikt om groeistoornissen bij kinderen en volwassenen te behandelen. Dit is alleen bedoeld voor mensen die geen normale groeihormonen hebben. De voetballer had geen reden om het verboden middel in bezit te hebben en werd door de Engelse voetbalbond (FA) per 7 augustus 2020 geschorst voor alle sportgerelateerde activiteiten.

Een onafhankelijke regelgevende commissie heeft de speler nu een schorsing opgelegd van negen maanden. De FA werd in het gelijk gesteld als het gaat om het bezit, maar niet bewezen is dat de voetballer het middel daadwerkelijk gebruikt heeft. De speler is vanaf 7 mei 2021 weer speelgerechtigd. Het is onbekend of zijn club maatregelen treft als gevolg van de schorsing.

Pat Myhill, directeur van de UKAD, laat op de website van zijn organisatie weten: "Deze zaak toont aan dat de antidopingregels gelden voor alle atleten, ongeacht hun leeftijd, en dient als een belangrijke herinnering aan de ernstige gevolgen die kunnen optreden als die regels worden overtreden. Als je verantwoordelijk bent voor een jonge atleet, moet je een proactieve houding aannemen om ervoor te zorgen dat ze deelnemen aan een schone sport en hen helpen beschermen tegen de risico's van dopinggebruik."27 reacties (laatste reactie door apocalyps)

topsport zonder doping. ZOu het uberhaupt bestaan? ik denk het niet meer. Daar gaat veel te veel geld om. Belangen zijn groot en dus maar het lijf sterker maken door verboden middelen.

24 februari 2021 om 19:43

Nee het bestaat niet. Het is heel scheef allemaal. Iemand die bijv erg veel last heeft van astma neemt corticosteroïde. Iemand die groeiproblemen heeft (Messi) neemt groeihormoon. Bij Messi was het blijkbaar toegestaan. Of zijn de regels nu anders, dat is me dus niet duidelijk.Zidane bijv die heeft vroeger iets genomen wat nu bijv niet meer mag.

24 februari 2021 om 19:51

Messi had een ziekte, hij kon zelf geen groeihormonen aanmaken. In dat geval was messis casus wel anders. Maar zou me niks verbazen als hij ook wat neemt. Misschien heeft hij ook asthma. Van zidane weet ik het ook nog ja, las dat hij iets nam en tot het plafond kon springen. Zo een vaag verhaal herinner ik mij dan, of was dat seedorf die dat zei?

24 februari 2021 om 20:06

Er is voor elke werkzame stof en alle lichaamseigen stoffen en hormonen een toegestane waarde bepaald. Indien je binnen die waardes kan blijven kun je dat aanvullen met middelen. Messi mag dus groeihormonen nemen, maar alleen als dit er in resulteert dat hij op die 'normale' waarde uitkomt, meer dan dat is doping. In theorie zou er dus nog een paar procent te winnen kunnen zijn door je hormonen kunstamatig te reguleren naar de optimale toegestane waarde.

24 februari 2021 om 20:10

Maar ze mogen nu toch geen groeihormonen meer nemen of wel dan? Want messi is nu uitgegroeid. De reden dat ze het toe lieten dacht ik was omdat hij anders een half meter kleiner zou zijn? Maar je hebt gelijk, ze kunnen wel een paar percentage winnen.

25 februari 2021 om 11:50

'iemand die bijv erg veel last heeft van astma neemt corticosteroã¯de' Dat ligt, bijvoorbeeld, aan het middel dat diegene dan inneemt, toch? Ik heb zelf vanuit de Knvb ooit dispensatie aangevraagd voor, onder andere, Ventolin, maar volgens mij wordt Ventolin niet als corticosteroã¯de erkent, als ik het goed heb. Er zijn wel andere middelen tegen astma of bronchitis die je zou kunnen innemen die wel als corticosteroã¯den worden gekenmerkt. Ik ben alleen even kwijt welke middelen dit o.a. zijn en welke, al dan niet, onder welke omstandigheden, worden goedgekeurd. 'zidane bijv die heeft vroeger iets genomen wat nu bijv niet meer mag.' Dit is mij vaag bijgebleven, maar ging dit niet om iets pietluttigs als creatine of betrof het bloedtransfusies? Dat laatste was in het verleden al verboden, maar als topsporter zijnde kun je volgens mij wel, in zeer zware of uitzonderlijke omstandigheden, in aanmerking komen voor een bloedtransfusie. Nu je het over Zidane hebt, had een arts ook niet ooit Pep Guardiola erbij gelapt?

kereltje heeft dus een groeihormoon gebruikt zonder een groeistoornis te hebben? heb ik het goed begrepen?

Wat voor prestatie verbeterende effecten heeft een groeihormoon dan voor een topsporter?

24 februari 2021 om 19:33

Een paar cm langer lijkt me toch wel handig op veel posities. Met 1.75 heb je geen groeistoornis maar als keeper bv heb je toch enorm belang bij wat cm extra

24 februari 2021 om 19:33

sneller herstel van een wedstrijd/training? sterkere spieren, in het algemeen sterker lichaam? Ik weet dat bodybuilders die ook doping gebruiken veel harder kunnen trainen dan natuurlijke atleten en veel vaker kunnen trainen.

24 februari 2021 om 19:34

gewichts- en spiertoename

24 februari 2021 om 19:34

Groeihormoon maakt nieuwe spiercellen aan, kortgezegd.

24 februari 2021 om 19:42

Het lijkt me dat je uit je lengte en fysiek voordeel kan halen als sporter.
Ze geven groeihormonen o.a. aan kinderen met een groeiachterstand, dan lijkt het me dat je er zo wie zo groter en waarschijnlijk ook sterker van wordt.
Maar daarnaast meen ik dat het invloed heeft op je spier groei en daardoor ook door volwassen topsporters gebruikt zou kunnen worden.

Mazzel dat het gebruik van GH nauwelijks te meten is en dat ze hem dus alleen kunnen pakken op bezit. Ik vermoed dat wel meer sporters die op hoge leeftijd nog top presteren of extreem snel herstellen van blessures aan de GH zitten.

Deze straf is in maanden minder dan Onana, maar de overtreding is vele malen lichter
Alleen in bezit. Hij moet inderdaad stellen dat het geen bezit was, maar houder.
Oftewel het is niet van mij, ik ben niet de eigenaar

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 21 april
Tottenham Hotspur moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer na het ontslag van José Mourinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren