John van den Brom overleeft crisisberaad en blijft aan bij Racing Genk

Dinsdag, 23 februari 2021 om 10:16Yanick Vos

John van den Brom mag voorlopig aanblijven als trainer van Racing Genk. De clubleiding vergaderde maandagavond over de positie van de Nederlandse trainer naar aanleiding van aanhoudende tegenvallende prestaties. Belgische media melden dinsdagochtend dat Van den Brom niet wordt ontslagen en de club het vertrouwen in hem houdt. Aanstaande vrijdag zit de trainer gewoon op de bank als zijn ploeg het opneemt tegen Charleroi.

De druk op de schouders van Van den Brom werd de afgelopen weken groter. Toen afgelopen weekend op eigen veld met 1-2 werd verloren van Beerschot, kwam de positie van de trainer verder onder druk te staan. Maandagavond vond crisisberaad plaats en tijdens de vergadering kwam naar voren dat de de verstandhouding tussen de spelersgroep en trainer nog goed is. De clubleiding heeft besloten om niet op zoek te gaan naar een nieuwe trainer en de 54-jarige Van den Brom het vertrouwen te geven.

Van den Brom is de derde trainer van Genk dit seizoen. De nummer drie van de Belgische Pro League nam eerder al afscheid van Hannes Wolf, waarna Jess Thorup zelf opstapte. Toen Van den Brom werd aangesteld bij Genk ging de club nog aan kop in de competitie. In de laatste negen wedstrijden wist Genk slechts een keer te winnen. De achterstand op koploper Club Brugge is opgelopen tot zeventien punten.

Ten Hag blijft hopen op Brobbey: 'Ajax vecht voor zijn spelers'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door 030fcu)

Tja dan haal je 5 op 27 als Genk zijnde en is het mooie seizoen dat eraan leek te komen gewoon volledig naar de knoppen. Het is een keuze die je als bestuur moet maken. Blijf je nog verder aanmodderen met van den brom of ga je voor een andere trainer die het dan mogelijk wel naar behoren doet, al is er dan wel het risico dat die ook wat beschadigd wordt.

23 februari 2021 om 10:27

Lierse1997, dit is typisch van de Brom. Begint altijd met goed en mooi voetbal vol energie. Hoe verder we in het seizoen raken hoe erger het wordt.

23 februari 2021 om 10:38

Ja ik had al gezegd bij zijn aanstelling dat het geen groot succes ging worden. In het begin nog wat kunnen voortborduren op Thorups werk maar daarna is het alleen maar bergaf gegaan.

23 februari 2021 om 10:28

Misschien off-topic: maar hoe doet Lierse SK het in België?

23 februari 2021 om 10:37

Goh lastig om daar op te antwoorden. Qua uitslagen en stand in de competitie zou je zeggen slecht (7e van de 8 met 11 punten achterstand op de 6e). Maar rekening houdende met de context mag je er niet meer van verwachten. De eerste zes in de competitie hebben een budget dat 8-9 keer groter is dan dat van Lierse en we wisten pas twee of drie weken voor de competitie begon dat we in 1B gingen spelen. Het team dat er nu staat is dus letterlijk het team dat in eerste amateur zou spelen plus dan nog een paar jonge jongens (denk aan van landschoot, troonbeeckx) en dan twee spitsen (placca en Petrov). Meer mag je dan ook niet verwachten van het team dan wat ze nu doen. Van Imschoot is ook echt een goede coach vind ik persoonlijk. Daarnaast is het ook met praktisch allemaal Belgen (petrov is de enige niet-Belg in de selectie dacht ik), en krijgt de jeugd kansen. Normaal zouden we zeker degraderen, wat ook alleen maar logisch is aangezien we vorig jaar in amateur 13e van de 16 eindigden en alleen door de groene tafel promoveerden, en dat zal dit jaar vrij gelijkaardig zijn. De proflicentie komt wel in orde en daarnaast zijn de amateurcompetities nooit echt van start gegaan waardoor er waarschijnlijk geen degradanten en promovendi zullen zijn. Maar al bij al heb ik er wel een positief gevoel bij eerlijk gezegd. Op de lange termijn kan er wel iets moois gebeuren.

23 februari 2021 om 10:43

Bedankt! Hopelijk blijven ze er in op het 2e niveau in België. En dan hopen dat ze volgend seizoen beter gaan en dan wel terugkeren naar het hoogste niveau van de Belgische competitie.

23 februari 2021 om 10:52

Dat zal nog wel een jaar of 5 duren (waarschijnlijk langer), wat ook logisch is. We zijn in mei 2018 failliet gegaan dus dat we in 2020/2021 al op profniveau spelen is een godswonder te noemen. Daarnaast is zoals gezegd 1B een competitie met heel veel kapitaal (rijke eigenaars) waardoor de concurrentie niet mals zal zijn. Maar gelukkig weet de voorzitter dat ook en gaat die geen gekke dingen doen.

23 februari 2021 om 10:33

Akkoord maar wordt het ook eens niet wat tijd dat clubs eens wat langer achter een trainer blijven staan? Ik snap dat in de voetbalwereld steeds de trainer geslachtofferd wordt als de resultaten tegenvallen maar de spelers van Genk mogen ook eens in de spiegel kijken.

Als je zo een Bongonda enkele weken geleden, zonder blikken of blozen, hoort zeggen dat hij zichzelf als een van de beste spelers in België beschouwd en dan ziet hoe hij nu de ploeg niet bij de hand kan nemen (en eigenlijk vooral in de weg loopt), dan stel ik me daar toch ook vragen bij.

Daarnaast mag het bestuur dit zichzelf aanrekenen want Van Den Brom was ook maar 3de keuze (achter Priske en Brys)...

23 februari 2021 om 10:40

Ja die Bongonda is niet serieus te nemen. Heb hem dit seizoen nog niets zinnigs of u überhaupt prettigs horen zeggen (wat jammer is want hij kan heel goed voetballen). Ik heb persoonlijk van den broms aanstelling nooit gesnapt en zal dat ook niet snel doen. Storck blijft een leuke optie naar mijn idee. En anders moeten ze nog maar eens een buitenlandse coach halen. Want op de Belgische trainersmarkt is het niet echt watertanden momenteel.

23 februari 2021 om 11:07

Ja die Bongonda kan goed voetballen maar is ook wisselvallig vind ik. Drie weken heel goed en dan 4 weken 'niets'. Lijkt me een beetje alles of niets bij die jongen.

Mja Storck... heeft die ook een aanvallende filosofie? Want dat zoeken ze toch wat bij Genk denk ik (vandaar ook dat Mazzu een mismatch was, ondanks dat Mazzu echt wel een goede coach is).

23 februari 2021 om 11:11

Ja toch wel aanvallend tot nu toe met kleinere teams. Bij Moeskroen vond ik hem heel goed, bij Hongarije deed hij het ook met leuk voetbal en bij Cercle deed hij praktisch het onmogelijke.

23 februari 2021 om 14:08

Onmogelijke mwah. Bij Cercle begon die met 5 op 30 dan kreeg ie een handvol nieuwe en dure namen in de winter en heeft hij ze gered maar zo bijzonder was dat allemaal niet. Met die ploeg had hij veel hoger moeten eindigen. Vind het geen bijzondere coach.

23 februari 2021 om 10:40

Het kan verkeren Lierse...behalve dit de trainer aan te rekenen kan het natuurlijk ook zo zijn dat Genk eerder wat boven zijn stand leefde. Je bent zo goed als de kwaliteit van je ploeg. Daar valt m.i. ook voldoende op aan te merken.

23 februari 2021 om 10:50

Dat valt wel mee vind ik. Na Club hebben ze misschien wel de beste selectie met vooral heel veel talent. Wat er nu gepresteerd wordt is zwaar ondermaats.

23 februari 2021 om 10:46

Niet mee eens. Kijk maar naar Ten Hag bij Ajax. In dat eerste half jaar waar hij de ontslagen Marcel Keizer opvolgde was er alleen maar kritiek op alles wat Ten Hag maar deed. Relevente en irrelevante kritiek. Gelukkig voor ten Hag wist van der Sar een heleboel negatieve aandacht naar zich toe te trekken, maar ik had op dat moment echt het gevoel dat het niet meer goed zou komen met Ten Hag aangezien hij het met winteraankopen als Tagliafico en Rasmussen het gewoon niet beter deed dan Keizer. Dus ja, om een nieuwe trainer meteen in een hele negatieve omgeving te droppen lijkt me niet verstandig. Hij moet immers meteen presteren om uberhaupt het volle vertrouwen te krijgen. En wat zijn de ambities van Genk? Europees voetbal halen. Ik denk dat dat hoe dan ook bereikt zal worden.

23 februari 2021 om 10:54

Goh, normaal zou ik je gelijk geven. Maar de prestaties van de laatste jaren van Van den brom doen me twijfelen. Een goede subtopcoach en dat is dus absoluut niet wat Genk wilt zijn. En het is echt slecht hoor. Na het vertrek van Thorup won hij bijna alles door hetzelfde te blijven doen, maar dat werd steeds minder. En nu dus een 5/27. Tja dat met zijn trackrecord en ik zou zeker afscheid van hem nemen na het huidige seizoen.

Heeft geluk dat Genk al zoveel trainers heeft ontslagen, anders was hij er nu uitgeweest.

Op zich heeft van den Brom een aardige palmares opgebouwd zo de afgelopen jaren als trainer.
Waar hij in het begin van zijn trainerscarrière aardige successen boekte bij onder andere Agovv en ADO Den Haag, maar heb het idee dat het de laatste jaren toch wat minder gaat, ondanks dat hij bijna altijd wel Europees voetbal heeft bewerkstelligd met de clubs waar hij trainer was (az, Utrecht etc.).
Maar dat is bij die clubs ook niet meer dan normaal dat Europees voetbal wordt gehaald.

Prima trainer, geen enkele trainer zou het daar beter doen met dat materiaal met alle respect

23 februari 2021 om 11:03

Met dit materiaal een 5/27 halen is echt wel een blamage hoor. Er staat gewoon een uitstekende en enorm getalenteerde selectie.

23 februari 2021 om 12:35

Dat vinden jullie maar is dat ook echt zo.. ik heb daar toch echt mijn twijfels over

23 februari 2021 om 12:55

Bongonda, Onuachu, Lucimi, Ito, Heynen,... zijn gewoon heel goede spelers hoor.

23 februari 2021 om 13:19

Ik volg het Belgische voetbal eerlijk gezegd totaal niet, maar kan je één ding vertellen: aan John van den Brom ligt het allemaal niet. Waarschijnlijk zal hij dat zelf verklaren en wijst of schopt hij flink om zich heen naar factoren die hem zouden belemmeren. Is hij alweer in paniek geraakt zoals in zijn tijd bij Anderlecht?

Bij zijn vertrek naar Genk gaf Van den Brom de indruk zich in Nederland behoorlijk miskend te voelen, onvoldoende gewaardeerd. Maar het is een heel middelmatige trainer met een grote bek, een dito minderwaardigheidscomplex en een matig gevoel voor tact. Buiten de gebruikelijke, hoopvolle startperiodes kan ik me - behalve bij ADO Den Haag - ook niet heugen waar zijn aanstelling een verrijking is geweest voor de club. Dat Genk er nu al achter is dat ze troep in huis hebben gehaald vind ik echter wel opmerkelijk. Van den Brom heeft het karretje daar wel erg snel in de stront gereden zo lijkt het.

23 februari 2021 om 13:42

Zo kennen we hem ook van bij Anderlecht inderdaad.

23 februari 2021 om 12:09

Zeker wel lol. Van den Brom kan er gewoon niks van, toen hij aan kwam stonden ze 1 punt of zo achter op de koploper, nu 3 straten. Ik voorspelde hier al dat hij het nog wel zou verpesten voor Genk en voila. Bijzonder matige trainer die alleen in zeuren uitblinkt. Want hij vindt altijd wel iets. Tegenstanders, scheidsrechters, velden, afgelopen weekend was het ongeluk.

23 februari 2021 om 15:01

Ken jij dat materiaal dan? Of zeg je zomaar iets?

Ik vermoed dat de clubleiding van Racing Genk zich te pletter is geschrokken van de financiele gevolgen die een voortijdig ontslag van John van den Brom heeft voor de clubkas. Zeker nu de meeste betaald voetbalverenigingen, zowel in Nederland als bij onze zuiderburen, in zeer zwaar weer zitten vanwege de effecten van het Corona-virus op de clubinkomsten.

23 februari 2021 om 11:04

Financieel is Genk wel echt kerngezond dus ik denk niet dat financiële echt een heel grote rol spelen eerlijk gezegd.

23 februari 2021 om 12:10

Wacht tot ze gedwongen worden om de vzw naar een nv om te vormen en al die miljoenen aan belasting moeten ophoesten

23 februari 2021 om 12:37

@lierse: Leuk en aardig maar geen enkele club schopt nu zijn trainer de straat op om hem miljoenen mee te geven vervolgens. Die blijft gewoon zitten

23 februari 2021 om 13:16

Leuk en aardig maar Europees voetbal mislopen, kost ze meer geld.

Dom, dommer, ons bestuur. Er is zoveels moois aan Genk maar het bestuur met 3000 meningen dat is er zeker geen van. Dan is het toch beter om 1 grote baas te hebben die de beslissingen neemt. Arme spelers, we modderen nog maar wat aan dan.

Even wachten tot John zelf de handdoek weer in de ring gooit en alles en iedereen de schuld heeft.
groeten uit Utrecht!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Racing Genk

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. ItoAanvaller287
P. OnuachuAanvaller2824
B. LimbombeAanvaller40
D. VukovićKeeper240
M. McKenzieVerdediger60
G. ArteagaVerdediger141
Voor de complete selectie: Clubpagina Racing Genk.

33 fans
Coach, 54 jaar
SeizoenClub
2020- Racing Genk
2019-2020 FC Utrecht
2014-2019 AZ
2012-2014 Anderlecht
2011-2012 Vitesse
Laatste voetbalnieuws

John van den Brom overleeft crisisberaad en blijft aan bij Racing Genk

John van den Brom mag voorlopig aanblijven als trainer van Racing Genk. De clubleiding vergaderde maandagavond over de positie van de Nederlandse trainer naar aanleiding van aanhoudende tegenvallende prestaties. Belgische media...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren