Miskoop begrijpt Clément Lenglet: ‘Ik voelde me alleen bij Barcelona’

Dinsdag, 23 februari 2021 om 08:13Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:26

Jérémy Mathieu snapt als geen ander dat Clément Lenglet het momenteel zwaar heeft bij Barcelona. De oud-verdediger, die tussen 2014 en 2017 voor de Spaanse topclub uitkwam en vorig jaar bij Sporting Portugal stopte als profvoetballer vanwege een zware knieblessure, heeft het naar eigen zeggen niet makkelijk gehad in Catalonië. Nog voor zijn eerste minuten in de hoofdmacht van los Azulgrana lag hij al onder de loep: Barcelona betaalde Valencia twintig miljoen euro voor een verdediger die op het punt stond om zijn 31e verjaardag te gaan vieren.

Lenglet beging dit seizoen diverse misstappen die Barcelona tegengoals én punten hebben gekost. Het dieptepunt was afgelopen zondag in het thuisduel met Cádiz, toen hij vlak voor tijd op onhandige wijze een strafschop veroorzaakte en het duel in 1-1 eindigde. Mathieu verzekert dat hij eigenlijk alleen in zijn eerste jaar soms steun kreeg. “Xavi was degene die na een fout tegen je zei dat er niks aan de hand was, dat je het de volgende keer beter zou doen, etcetera”, vertelt de 37-jarige Fransman in gesprek met RAC1.

Xavi zette in 2015 echter een punt achter zijn actieve loopbaan en Mathieu zag meteen dat het harder werd. “Hij was positief ingesteld. Het klopt dat het een beetje daaraan ontbreekt in de kleedkamer van Barcelona. Je moet leren dat het er zo aan toe gaat. Dat je er alleen voor staat. Dat is op zich niet erg. Je moet gewoon keihard blijven trainen.” Mathieu denkt dat Lenglet dezelfde situatie meemaakt als hij destijds. “De buitenwereld weet niet hoe de kleedkamer van Barcelona is. Ik voelde me alleen. Niemand steunt je. Nu wordt Lenglet als de zondebok gezien, dat is onderdeel van het voetbal.”

Mathieu kende een goed eerste jaar, waarin Barcelona voor de tweede keer in de historie de treble won. Daarna namen zijn prestaties af én de kritiek op zijn functioneren toe. Ook jegens Barcelona, daar de routinier een contract voor liefst vier seizoenen had getekend. “In mijn laatste jaar heb ik het zwaar gehad. Ik voelde dat Barcelona door mijn toedoen van Juventus had verloren”, verwees de oud-voetballer naar de 3-0 nederlaag in Turijn in de eerste kwartfinales van de Champions League. “Ik werd figuurlijk vermoord door de media en de supporters. Maar in voetbal speel je met elf, zo heb ik begrepen. Ik ben sterk in mijn hoofd. Ik vertrok en genoot van voetbal bij Sporting.”

“Bij Sporting stapten ze op mij af als ze het vermoeden hadden dat er iets aan de hand was. Maar bij Barcelona? Helemaal niets", benadrukt hij in gesprek met de Catalaanse radiozender. "Ik had gewoon een klein beetje steun nodig. Als ik bijvoorbeeld een fout maakte. De volgende dag sprak niemand met mij, geen zin. Ook Luis Enrique niet.” Mathieu ziet dat Barcelona dit seizoen mede door blessureleed met de nodige defensieve problemen kampt. Ronald Koeman moest het centrum van de defensie talloze keren anders invullen. “Het belangrijkste is dat er een klik is tussen de centrumverdedigers. Als die er niet is, heb je het als verdediging lastig. Ik weet niet of die klik er is.”

Een andere landgenoot, Samuel Umtiti, kon dit seizoen evenmin overtuigen toen hij eenmaal hersteld was van lang blessureleed en hij de kans kreeg van Koeman. “Als je terugkeert van een blessure, is het moeilijk om meteen honderd procent alles te kunnen geven. Dat is denk ik het geval. Het is een wereldkampioen, een geweldige voetballer die op zijn oude niveau moet terugkeren. Hij moet harder werken en goed trainen om er mentaal ook honderd procent voor klaar te zijn.”

Mathieu had tot slot ook zijn oordeel klaar over de derde Fransman die tot de beschikking van Koeman staat: Antoine Griezmann. “Hij heeft niet het niveau uit zijn tijd bij Atlético Madrid gehaald. Persoonlijk vind ik het een fout dat hij naar Barcelona is gegaan. Bij Atlético was hij een zeer belangrijke speler en ik weet niet of hij dat ook bij Barcelona is. Het is ook belangrijk dat je je bij een club als Barcelona goed voelt.”

Fresia Cousino Arias: 'Jongens, jullie hoeven niet zo boos te worden!'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door vollebaardnl)

Barcelona heeft niet altijd geluk gehad met Franse spelers. Mathieu, Petit, Dugarry, Griezmann, Umtiti. Gelukkig hebben we ook Giuly, Blan, Thuram en Abidal gehad (als speler dan).

23 februari 2021 om 08:43

Henry??

23 februari 2021 om 09:30

Henry was natuurlijk ook een succes na een lastige aanloopperiode.

23 februari 2021 om 08:49

Het meest opvallende is dat Barcelona blijkbaar geen goede centrale verdedigers kan kopen. Focussen ze zich dan teveel op het voetballende aspect, zonder erop te letten of de betreffende speler ook echt kan verdedigen?

23 februari 2021 om 09:07

Die keeper die van Celta kwam was ook evenmin een succes.

23 februari 2021 om 11:15

Wij hadden er eentje die het wel aardig deed.

Het verbaast me dat vele supporters Mathieu nog altijd als een miskoop beschouwen. Ik begrijp het oprecht niet. In zijn eerste seizoen heeft hij ons tweemaal gered door in de slotfase de winnende te scoren tegen Celta en Real Madrid. Dat waren cruciale overwinningen voor het behaalde kampioenschap. De kritiek op hem was volgens mij op basis van zijn prestaties als linksback. Maar dat is toch niet zijn fout? Luis Enrique plaatste hem op die positie terwijl hij daar echt niet uit de verf kwam. Al bij al ben ik Mathieu nog altijd dankbaar voor zijn eerste seizoen. Het klopt overigens wel dat er twijfels over zijn transfersom waren, maar dan vind ik de aankoop van Vermaelen nog vele malen erger. Die werd gewoon geblesseerd binnengehaald. Weer een bewijs van de onkunde van Zubizaretta. Maar in tegenstelling tot Mathieu is Lenglet letterlijk nooit belangrijk voor de club geweest. Hij heeft de club zelfs meer punten gekost dan opgebracht met zijn dom gedrag. Tijd voor Koeman om hem nu definitief af te schrijven en Mingueza op te stellen totdat Araujo weer terug is. Nu we toch niet meer kampioen kunnen worden kunnen de supporters misschien blij worden gemaakt met het uitproberen van jong talent.

23 februari 2021 om 09:09

Ik snap het ook niet. Ja, zijn prijskaartje was te hoog, maar je weet toch ook wie je binnen haalt als Barcafan? Dan weet je toch dat hij geen geweldenaar is en dat hij tevens op leeftijd begon te raken waardoor er een grote kans op verval qua niveau was? Kan hij wat mij betreft niks aan doen. Inderdaad was zijn eerste seizoen nog niet eens zo heel slecht met wat belangrijke momenten. Ja, het niveau was eigenlijk net te hoog voor hem. Kan hij niks aan doen. Als Barca komt zeg je vanzelfsprekend 'ja'. De kritiek moet zich op degene van het transferbeleid richten en niet op degene die blij zijn dat Barca hun wil hebben. Een Braithwaite is ook een lachertje van een transfer, maar geef hem eens ongelijk dat hij desnoods op de fiets vanaf Leganes wilde komen. Voor dit soort speler is het een zeer onverwachte meevaller dat Barca ze wil hebben. Dat hadden ze nooit verwacht toen ze bij hun clubs prima speelden.

23 februari 2021 om 09:11

Nu je niet meer kampioen kan worden is wel heel kort door de bocht? Real presteerd ook voor geen meter en Atletico laat in de laatste 4 duels 7 punten liggen. Zet een goede reeks neer en je doet gewoon mee. Als Atletico 7 punten in 4 wedstrijden kan laten liggen dan is een gat van 8 overbrugbaar, met in je achterhoofd wetend dat Atletico nog tegen alle toppers moet en 15 wedstrijd gaande.

23 februari 2021 om 09:16

Leuk dat je de druk bij Real wat probeert te verlichten, maar dit Barca is gewoon niet consistent. Nu we eindelijk weer eens een goede reeks in Laliga neer aan het zetten waren, morsen we weer punten tegen Cadiz. Een gehavend Real wint wel gewoon haar wedstrijden. Daarnaast zie ik Barca tegen de sterkere tegenstanders ook niet zomaar winnen. We verliezen in de copa met 2-0 van Sevilla. Waarom zou dat in de competitie bijvoorbeeld zomaar anders gaan?

23 februari 2021 om 11:12

Omdat de bal rond is en iedere club te maken heeft met een mindere periode. Real zou ook ineens 4 duels op rij punten kunnen laten liggen, of wellicht vanaf nu alles winnen. Ik zie een Real wat zeer moeilijk tot kansen komt en een Barcelona dat er heel veel krijgt maar ze verzuimd te maken. Het spel van Real is naar mijn mening minder goed dan die van Barcelona. Weliswaar heeft Real een hoop blessures maar het is niet om aan te gluren.

Jullie zitten nog in de Copa, Real en Atletico niet.

Het is soms ook gewoon niet meer leuk wat alle media mag roepen, en dan nog niet te beginnen over sociale media, dat maakt spelers gewoon kapot. Het zijn ook gewoon mensen

23 februari 2021 om 08:49

Maar wat Mathieu hier benoemd gaat niet over social media maar over Barcelona zelf. Blijkbaar zijn veel spelers met zichzelf bezig en is er een gebrek aan teamspirit. Dit is overigens ook gewoon goed te zien de afgelopen jaren en waarschijnlijk zijn er verschillende groepjes binnen het team. Snap best dat als je een fout maakt dat het fijn is dat je ploeggenoten hebt die je steunen of op z’n minst met je erover praten. Of kan ook iemand anders binnen de club zijn. Bij Barca was/is dit dus blijkbaar niet het geval als we Mathieu zo horen..

Ik ben geen Barcelona supporter, maar Barcelona heeft jarenlang creme de la creme van het voetbal gespeeld. Gewoon de top, zeg maar. Als je voetballend zo goed bent, dan moet alles mee zitten. Vooral het mentale aspect. Spelers die daar mislukken, zijn mentaal niet sterk genoeg geweest. Nu is Barcelona een van de zoveel topploegen. Dus als spelers het nu al niet bijbenen, dan is het gewoon over en uit. Bayern heeft ook een periode gehad, waar ze gewoon subliem waren. Onder Kovac ging het mis. Denk dat samen met Real, deze drie ploegen echt voor voetballers zijn die mentaal heel erg sterk zijn.

Mathieu was gewoon nooit goed genoeg en had dan ook nog zijn uitstraling tegen. Daar kan hij natuurlijk helemaal niets aan doen, maar het was gewoon niet de defensieve topaankoop waar we nu nog steeds op wachten. Lenglet idem, hij mag maar blijven schutteren en doen omdat er niet beter is. Mathieu had destijds nog grote jongens voor zich, Lenglet niet. Bij Barca is de druk gewoon enorm, als je daar niet mee om kan gaan, ben je ongeschikt.

Elkaar de waarheid zeggen als iets niet goed gegaan is belangrijk maar elkaar steunen als een collega een fout heeft gemaakt is dat ook. Zelfs voor mentaal sterke spelers. Als dit niet gebeurt help je nieuwe collega's ook niet toe te groeien naar het bestaande niveau. Daar heb je uiteindelijk jezelf mee. Dat lijkt inderdaad ook het geval bij Barcelona waar (potentieel) goede spelers het niet gehaald hebben. Dan moet je niet alleen zeggen ze waren niet goed genoeg maar ook wat hebben we nagelaten om het potentieel eruit te halen. Dit gaat continu mis bij Barcelona waar vele uitstralen alsof de nieuwe spelers steeds niet goed genoeg zijn.

Met "miskoop" had ik niet per sé Mathieu verwacht. Was geen basismateriaal voor Barça. Maar ik had eerder Christanval of Dutruel verwacht. Dát waren pas Franse miskopen.

Mathieu heeft in de wedstrijden en minuten die hij zelf heeft gespeeld voor Barcelona echt niet zo veel cruciale fouten gemaakt. Met Mathieu had ik in die tijd meer vertrouwen dan Lenglet. Dat zegt genoeg.

Vanaf dag 1 geen fan geweest van Lenglet. Bizar hoeveel wedstrijden hij heeft mogen spelen voor Barca tot heden. Met Umtiti hadden we weer hoop in de verdediging, totdat zijn knieën kapot gingen.

25 februari 2021 om 16:27

Iiever umtitt en mengiza in de verdediging Ipv lenglet en piqué.maar blijkbaar vindt koeman piqué en lenglet beter in top wedstrijden.met als resultaat 1 - 4 afstraffing tegen psg.

Ontbrak er nog aan dat de ene lomperik de andere gaat verdedigen haha. Dit artikel maakt mijn dag, te hilarisch gewoon.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4930 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona5333
4.Sevilla4816
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder253
PedriAanvaller252
A. GriezmannAanvaller236
L. MessiAanvaller2319
M. BraithwaiteAanvaller212
TrincãoAanvaller203
Jordi AlbaVerdediger222
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren