Advocaat Ajax en Onana verwacht binnen enkele maanden uitspraak

Maandag, 22 februari 2021 om 13:23 • Laatste update: 13:35

Ajax en André Onana rekenen erop dat het sporttribunaal CAS binnen enkele maanden uitspraak zal doen in de zaak die zij hebben aangespannen tegen de beslissing van de UEFA, zo meldt de NOS. De keeper werd voor twaalf maanden geschorst omdat er bij een dopingcontrole het verboden middel furosemide in zijn urine werd aangetroffen.

De Telegraaf meldde maandagochtend dat Ajax en Onana worden bijgestaan door de Spaanse advocaat Javier Ferrero en Dolf Segaar. “Het zal geen jaar duren voor er een uitspraak komt. Voor de zomer moet die er wel zijn", reageert Segaar, die vanaf 2006 deel uitmaakt van de Nederlandse dopingautoriteit, waarvan hij tussen 2008 en 2015 voorzitter was. Volgens de advocaat is er officieel nog geen hoger beroep is aangetekend bij het CAS. “Maar dat gaat wel gebeuren. We hebben tot 8 maart.”

Het artikel gaat verder onder de video
Stekelenburg: 'Hoop minstens zo belangrijk als Onana te zijn'
Meer videos

Door zijn achtergrond is Segaar goed thuis in sportrecht. Doping is een van zijn aandachtsgebieden daarin, zo laat hij weten aan de NOS. “Ik doe als tuchtrechter ook een aantal zaken voor internationale federaties. Daarnaast ben ik onder andere voorzitter geweest van de dopingautoriteit. Ik ben dus al lang in doping zaken betrokken”, aldus Segaar, die inhoudelijk weinig kan zeggen over de zaak. Wel ziet hij kans op strafvermindering voor Onana. “Dat men in hoger beroep gaat is omdat die kans er is. Er zullen weer andere arbiters naar kijken dan in eerste instantie is gedaan. Het CAS mag alles opnieuw zelf bekijken en de kans bestaat dat zij andere waardes hebben dan de UEFA.”

Behalve Ferrero en Segaar zet Ajax ook huisjurist Ivo Trijbits in om de straf omlaag te kriijgen. Zij moeten het CAS ervan zien te overtuigen dat er sprake is geweest van de ‘lichtste mate van onzorgvuldigheid’ bij Onana. De advocaten achten de kans klein dat de schorsing van Onana na het beroep nog hoger zal uitpakken, zo meldt De Telegraaf. Er zal nu in eerste instantie een Statement of Appeal moeten worden ingediend, gevolgd door een Appeal Brief. De UEFA is daarna in de gelegenheid om schriftelijk te antwoorden, waarna een mondelinge behandeling met pleidooien volgt.Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door 13nesta13)

Ajax moet de landsadvocaat inschakelen, die doet het veel sneller. Ik hoop voor Onana, dat de straf niet hoger wordt na het hoger beroep.

22 februari 2021 om 13:41

Appelleren is riskeren, dus het kan best zijn dat Onana een hogere straf krijgt, maar ook dat hij een lagere straf krijgt. We zien hem in elk geval dit seizoen niet meer onder de lat dus. Ben benieuwd naar de uitspraak, heb geen idee wat de kansen zijn.

22 februari 2021 om 16:09

Als ik zie dat spelers die door een arts van het nationale team verboden middelen krijgen toegediend 3 maanden krijgen, denk ik dat Onana moeilijk meer kan krijgen en ik denk dan ook dat het wordt verminderd. Het moet ook in verhouding zijn met de stof die wordt aangetroffen en vochtafvoer is nou niet echt prestatie verhogend.

22 februari 2021 om 16:17

Sja, daartegen spreekt weer dat zij het van clubarts kregen en je toch wel een beetje mag vertrouwen dat de clubarts je de juiste middelen geeft. Ik denk persoonlijk dat hij weinig kans maakt op verlaging omdat het al flink verlaagd is door de omstandigheid dat het per ongeluk gebeurde, maar het is gissen omdat niemand echt weet hoe het precies zit en wat er in vergelijkbare zaken gebeurd is.

22 februari 2021 om 14:53

Op dezelfde dag nog zelf. Beste advocaat in het land 😉😉😉😉

22 februari 2021 om 15:40

Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk tot onmogelijk. Het is geen moordzaak of verkrachting of zoiets waarbij er extra zaken aan het licht kunnen komen.
De zaak wordt ook niet opnieuw gedaan.
het is een beroep, waarbij de verdachte schuld bekend heeft, maar waarbij er onvoldoende rekening is gehouden met nalatig gedrag.

Er wordt nu ook aangevoerd dat de strafmaat te hoog is in vergelijking met de andere twee zaken

Ik denk dat de straf lager zal uitvallen

Dat het geen jaar gaat duren mag ik hopen. Daar heb je uiteraard niks aan als de schorsing een jaar is.
Verder wat is voor de zomer? Mei, juni, juli, augustus? Kortom dit seizoen zal hij niet meer in actie komen en hopende begin volgend seizoen er weer bij (als hij dan nog niet verkocht/vertrokken is in de zomer)?

22 februari 2021 om 13:47

Voor de zomer lijkt mij voor 21 juni

22 februari 2021 om 13:47

Officiële start van de zomer is 21 juni, en Juli en Augustus zijn echt de zomervakantie maanden dus ik zou zeggen voor 1 Juli. Wie denk je dat Onana nu gaat kopen?

22 februari 2021 om 14:22

Ik denk niet dat clubs gaan afhaken (mochten ze geinteresseerd in hem zijn geweest) vanwege dit akafietje. Hooguit dat zij een sanctie in zijn contract opnemen mocht dit voorkomen hij geen recht op zijn salaris heeft bijvoorbeeld.

22 februari 2021 om 16:01

Zijn contract loopt 2022 af dus dan wachten ze liever tot zijn contract afgelopen is en dan is de schorsing ook voorbij.

22 februari 2021 om 13:48

Juli en augustus zijn natuurlijk niet voor de zomer ..

22 februari 2021 om 13:54

Dat gaat dit seizoen niets meer worden (en logisch ook). Als je kijkt naar die jongens van RB, die hebben ook gewoon 3 maanden gehad. Een schorsing is ook gewoon op z'n plaats (hoe spijtig ook). Dus met een beetje mazzel is Onana erbij in het nieuwe seizoen. Zelf ga ik er vanuit dat de straf blijft zoals deze is, dus dan is hij na de winterstop weer terug (ongeveer).

22 februari 2021 om 15:43

Nou ja, eigenlijk wel . Wat de huidige straf betreft niet, maar wel voor zijn strafblad, mocht zoiets in de toekomst weer gebeuren. Hoe stom dit ook mag zijn.
Btw, ik heb me ook wel eens vergist in pilletjes. Hooikoortspillen van de Lidl (alleen deze helpen mij en een of andere pil in de la, paracetamol?)

Tijd voor een turbospoedappel!

22 februari 2021 om 13:55

Haha, wilde net hetzelfde zeggen 😋. Ajax heeft een paar miljoen fans in NL geloof ik, dus wellicht onder het mom van mentale volksgezondheid en algemeen belang? 😋

Mag hopen dat het uiterlijk in de zomer is, anders heb je er niets meer aan en kun je het risico beter niet nemen.

Mocht Ajax geen succes hebben met het hoger beroep, dan zijn Ajax en Onana waarschijnlijk de Segaar

3 of 5 wedstrijden was echt al wel genoeg. Er is totaal geen (intentie) van dopinggebruik of valsspelen in de sport te bewijzen. Alleen 1 mogelijk maskerend pilletje. En dat pilletje blijkt al helemaal niet volledig maskerend. De straf is ook buitensporig en helpt de voetballerij ook echt niet. Er zijn genoeg andere dingen die wel aangepakt moeten worden in de voetballerij. Dit is alleen maar een onschuldige carriere verpesten.

22 februari 2021 om 14:46

het pilletje zoals jij het noemt staat gewoon op de dopinglijst, dus als je dat in je lichaam hebt dan ben je strafbaar aan doping, of dit nou wel of niet iets doet dat is dan niet eens relevant.
feit is dat het in zijn lichaam is gevonden. hoe het daar gekomen is doet er ook niet toe.
de straf is niet buitensporig want de straf hoort als ik goed geinformeerd ben, zelfs 4 jaar te zijn, en door omstandigheden naar 2 jaar kan worden verminderd, dat de uefa daar 1 jaar van heeft gemaakt daar mag je dan nog meer blij mee zijn.
Puur of de feiten afgaande zie ik meer kans op verhoging van de straf dan verlaging.
ik weet niet of ze het risico moeten gaan lopen

22 februari 2021 om 14:51

Juweel, het doet er wel toe hoe het in zijn lichaam is gekomen. Prima dat je content bent met de straf die Onana heeft gekregen, wel blijven relativeren.

22 februari 2021 om 16:19

Omdat de hoogte van de straf is vastgelegd kan ik het daar nog wel mee oneens zijn toch? Dat de procedure goed is opgevolgd dat geloof ik wel. Maar ik ben van mening dat deze procedure zijn doel volledig voorbij schiet. Maar door het geval bij Onana ben ik hier pas van op de hoogte. Bewust doping: keihard bestraffen. Maar per ongeluk 1 mogelijk maskerend pilletje? Er is geen sprake van moedwillig de boel om de tuin te leiden. En welk voordeel heeft Onana hiervan nou op het veld daadwerkelijk gehad? Dat zijn de zaken waar het echt om draait. Misschien ben ik te goed van vertrouwen, maar ik geloof echt niet van dat dit bewust is en vindt dit een onmenselijk buitensporige straf.

23 februari 2021 om 06:55

@13nesta13 Even een voorbeeld: ik rijd per ongeluk door rood, krijg een boete en ben het er niet mee eens want het ging niet moedwillig en het is de eerste keer dat ik het doe, en ik heb er niemand mee in gevaar gebracht want er reed verder niemand op het kruispunt. de straf is bekend, ik krijg die straf of het nou per ongeluk ging, expres, voor de eerste keer of de tiende keer. het is de eerste keer dat Onana hier mee gepakt is, maar wie zegt dat hij het niet veel vaker heeft gebruikt? het kan ook gebruikt zijn om sporen van verdovende middelen uit zijn lichaam te krijgen.

23 februari 2021 om 06:56

@kaal of kammen nee dat doet het niet, want dat is het verhaal van Onana, maar we kunnen dus nooit achterhalen of dat de waarheid is. Elke sporter die betrapt is met doping zal zeggen dat hij het niet expres heeft genomen. het enige dat vaststaat is dat hij de stof in zijn lichaam had op moment van testen.

23 februari 2021 om 10:30

Ik snap je wel. Maar de boete voor door rood rijden is 100.000,-. Vind ik erg hoog.

Als ik de berichten nu hoor, dan is er een goede kans dat Onana aan de start van het nieuwe seizoen (liever in de voorbereiding) weer speelgerechtigd is. Dan blijft de schade beperkt. Ik neem aan dat er een contractverlenging van een jaar extra wordt afgesproken en Ajax daar geen negatief effect van heeft.

Een 'geluk' dat we Stekelenburg achter de hand hebben. Die heeft in de afgelopen weken weinig te doen gehad, maar staat er wel gewoon steady. Dat was met Scherpen wel anders geweest. Enigste wat je mist bij Stekelenburg is rust in de opbouw, hij geeft de bal al snel een rotschop, waar Onana rustiger blijft en kort blijft passen. Maar in ED is dat met Haller erbij geen punt, het kan ons wel wat gaan nekken in de EL

Ben benieuwd wat hier uit gaat komen. Denk dat de mate van verwijtbaarheid wel een reden kan zijn om de straf verder omlaag te schroeven. Een jaar is in ieder geval veel te lang voor iets waarvan zelfs de Uefa toegeeft een ongelukkig incident te zijn geweest. Voordat mensen hier Derksen en co. gaan nablaten; ik vertrouw de mening van de Uefa en klinisch farmacoloog Jules Heuberger in het NRC meer dan de onderbuikgevoelens van voetbalanalisten.

22 februari 2021 om 14:38

Ik snap precies wat je bedoeld, maar ik denk zelf toch dat het heel erg lastig gaat worden. Twee spelers van Salzburg zijn 3 maanden geschorst doordat hun teamarts een verkeerd pilletje aan hun had gegeven. Hierdoor hebben zij nog minder schuld dan bijvoorbeeld een Onana die zelf een pilletje in heeft genomen terwijl het clubprotocol voorschrijft dat je dit altijd in samenspraak met de teamarts doet. Ik denk dat het heel lastig gaat worden om de schorsing in te korten.

22 februari 2021 om 14:47

Interessant, die situatie was ik niet mee bekend! Dan lijkt het me idd een vrij lastig situatie om de straf omlaag te krijgen.

Ik hoop dat Ajax zich eerst of met minimaal evenveel aandacht richt op het verlengen van zijn contract.. al die tijd en moeite er nu in steken, zodat hij straks in het meest gunstige scenario 1 seizoen kan keepen en vervolgens gratis de deur uit kan lopen. Ik zou zeggen, eerst verlengen en dan in beroep gaan. De praktijk zal minder zwart-wit zijn, ik hoop dan in ieder geval dan Onana zich loyaal op stelt als eea positief uitpakt.

Voor de zomer! Dan zit hij dus alsnog een maand of 4,5 zonder training of wedstrijd. Zoiets moet toch eerder kunnen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Vitesse4514
5.Feyenoord4320
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2311
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

75 fans
Keeper, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 20 0 1 0
2019/2020 Ajax 24 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
2016/2017 Ajax 32 0 2 0
Laatste voetbalnieuws

Discussie bij Veronica Inside: ‘Waarom wil Ajax hem verkopen?’

Erik ten Hag liet eerder deze week weten dat Ajax en André Onana praten over contractverlenging. Valentijn Driessen zei vrijdagavond in Veronica Inside dat de Amsterdammers willen afwachten wat het beroep...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 3 maart
Rangers maakt zich zorgen over de situatie van Jürgen Klopp bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren