‘Van Philipp Max zijn ze gek; ik zie iemand die totaal niet kan verdedigen’

Maandag, 22 februari 2021 om 06:34Dominic Mostert • Laatste update: 06:34

Willem van Hanegem heeft zijn bedenkingen bij een scala aan spelers van PSV. In zijn column voor het Algemeen Dagblad benoemt Van Hanegem de gebreken van spelers als Philipp Max, Pablo Rosario, Ibrahim Sangaré en Timo Baumgartl. Wel is de oud-topvoetballer goed te spreken over Donyell Malen en Mario Götze, die zondag als invallers goud waard waren tegen Vitesse (3-1 zege).

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door tripledouble)

Eens met Willem. Ben als PSV-er niet zo blij met Max als de meeste PSV-ers. Leuk dat hij naar voren rent en z'n aandelen heeft in de goals van PSV maar verdedigen kan hij absoluut niet. De kansen van de tegenstander komen echt te vaak van zijn kant. Ik vind verdedigen als linksback wel wat belangrijker dan kunnen aanvallen. Misschien is het ook wel helemaal geen linksback maar meer een linksmid? Hij heeft wel een fantastische linker.

21 februari 2021 om 22:08

Het probleem bij PSV is niet de aanvallend ingestelde Max of Dumfries. Het aller grootste probleem is het duo Sangaré/Rosario. Je kunt geen tegenstander domineren met dit duo, daar zit 0,0 voetbal in. Een van de 2 opstellen en een voetballer als van Ginkel ernaast en het probleem is opgelost. Probleem 2 is het centrale duo een van de 2, Boscagli of Teze moet als back-up dienen van een nieuwe cv. Dit moet een leider zijn die zijn duels wint en de boel organiseert. Hiervoor zal PSV de markt op moeten want zo’n Baumgartl heeft het echt niet. Als laatsten de keeper. Zet aub gewoon Unnerstahl in het doel. Misschien niet de beste meevoetballende keeper maar wel iemand die redelijk vaak onmogelijke ballen pakt en heerst in zijn 16 meter.

21 februari 2021 om 22:21

Maar jij praat nu over het algemeen over PSV. Ik heb het alleen over Max, ik zeg niet dat Max het probleem is van PSV, dat is precies wat je zegt, het beperkte blok, de beperkte verdedigers en de beperkte keeper. Maar dat is een heel ander onderwerp waar iedere PSV-er het mee eens is.

21 februari 2021 om 22:57

@agueroo - Het is zo'n gast die gewoon bovenaan wilt staan om dan vervolgens op jouw comment te "reageren" met een totaal irrelevante stuk. Echt best hinderlijk is dat, want dat doen mensen vaker. Maak je aparte thread.

Om op jouw comment te reageren, Max is pas stabiel/betrouwbaar als de centrale verdedigers/verdedigend blok stabiel zijn. Hij heeft bij Augsburg op alle linker posities gespeeld (linksback, linksmid en linksvoor). Zijn laatste seizoen speelde hij ook veel op linksbuiten. Ikzelf vind het een prachtige linksback, maar als je centrale blok in elkaar stort, dan heb je vrij weinig aan hem. Beetje hetzelfde probleem met Alonso bij Chelsea. Geweldig in linksmid/linkervleugelverdediger, maar in een viermans blok heb je niet heel veel aan hem. Al moet ik zeggen dat Max verdedigend wel wat sterker is dan Alonso.

21 februari 2021 om 23:12

Natuurlijk is dat wel het probleem. Een goed voetballende middenvelder gaat de gaten die Max en Dumfries achter zich laten niet opvullen. Dat doen Sangare en Rosario wel. Dat is ook het grootste probleem bij Psv. Als je dan een goed centraal duo had gehad, had je 1 van de twee op de bank kunnen posteren. Echter heeft PSV wel twee controleurs nodig, want er is gewoon heel veel ruimte als je eenmaal voorbij de middellijn komt tegen Psv.

22 februari 2021 om 01:09

Max is inderdaad verdedigend behoorlijk zwak. Het valt alleen nu heel erg op, omdat de gehele verdediging (inclusief Rosario en Sangare) onstabiel staat. Stel dat PSV dit volgend seizoen weet aan te pakken, dan zal Max van een veel grotere waarde kunnen zijn. Jullie hebben denk ik de beste aanvallende back in de hele ED.

21 februari 2021 om 22:25

Maar ligt dat alleen aan Max? Als hij naar voren gaat is het toch logisch dat iemand van het verdedigende blok op het middenveld de ruimte verdedigd die Max open laat? In het verleden hadden we bij PSV daar een Angelino of Willems staan. Hendriks nam altijd de ruimte over die hun lieten liggen als ze weer eens naar voren gingen. Dat liep als een trein. Want hoe realistisch is het dat Max een voorzet geeft in de buurt van de achterlijn van de tegenstander en 15 seconden later weer bij zijn eigen 16 aan het verdedigen is? Natuurlijk is die dan uit positie, maar daarvoor heb je Sangarã©/rosario om dan zijn ruimte te verdedigen. Eigenlijk nog beter is dat als Max naar voren gaat, Dumfries achterin speelt en Boscagli meer naar links schuift (en als Dumfries naar voren gaat, Max vblijft hangen en Teze iets naar rechts schuift). Dan speel je in een soort 3-2-3-2 in balbezit. Maar Dumfries rent ook altijd als een kip zonder kop naar voren.

21 februari 2021 om 22:28

Nee hoor ligt niet alleen aan Max. 100% met je eens dat het grootste probleem bij het blok zit, zei ik in de reactie hierboven ook. Maar ik denk dat het wel duidelijk is dat het grootste probleem centraal achterin en in het blok op het middenveld zit. Dus ben het zeker weten met je eens.

21 februari 2021 om 23:16

Dat vind ik te makkelijk. Dus een andere speler moet bovenop de taken van zijn positie ook de verdedigende taken van Max overnemen zodat Max alleen nog maar hoeft te aanvallen? Hij is aanvallend goed, maar hij is bij lange na Messi niet. Max is een uitstekende aanvaller, een waardeloze verdediger. Dat weet je ook als je 'm opstelt. Met backs als Max en in mindere mate Dumfries heb je een goed centraal duo nodig. Dat heeft PSV simpelweg niet.

21 februari 2021 om 22:34

Ik vind er bij psv geen 1 die er verdedigend uit springt. Viergever misschien de beste. Maar de backs rennen harder naar voren dan terug. Terwijl de middenvelders juist te weinig naar voren spelen (als Gotze en Van Ginkel niet fit zijn en Ihataren weer eens op de bank zit) en de voorhoede komt geen val halen waardoor je de volledige aansluiting tussen achter en voor mist.

21 februari 2021 om 22:42

Viergever de beste? Hij speelt nooit en dat lijkt mij niet meer dan terecht want hij bakt er weinig van. Boscagli is dit seizoen naar mijn mening gewoon erg goed bezig en springt er wel bovenuit, als er nou echt een ervaren goede verdediger langs hem stond zo een als Moreno bijvoorbeeld een aantal jaar terug dan stond de verdediging als een huis. Teze is ook niet heel slecht hoor. Verder komen veel tegengoals ook gewoon doordat spelers als Dumfries, Rosario en Sangare de bal onder druk vaak kwijt raken. Als je in dit elftal een guardado en Moreno had gehad in de vorm van een aantal jaar geleden dan deed je gewoon nog volop mee. Er zit te weinig voetbal in het blok en ze missen een leider in de as van het veld.

21 februari 2021 om 22:57

Ginkel zou dat kunnen, maar het is afwachten wanneer hij fit wordt en of hij zijn oude vorm weer herpakt. Wat betreft de verdediging ben ik het met je eens. Psv mist 1 a 2 sterke verdedigers achterin. Zowel Max als Boscagli zijn matig in defensief opzicht, waardoor je tegen sterkere tegenstanders vaak achter de feiten aanloopt.

21 februari 2021 om 23:10

Hij is wel goed, maar je hebt een sterk centraal duo nodig met zo'n aanvallende back. Dat is bij PSV niet het geval.

Ben het roerend eens met van Hanegem. Max staat er in eerste instantie om te verdedigen en dat kan hij niet. Leuk hoor, die vrije trappen en corners van hem, maar tegen sterkere tegenstanders wordt het extreem pijnlijk. Antony speelde hem helemaal zoek. Dat blok Sangaré-Rosario zou ik als PSV-fan diep triest van worden. Sangaré levert alles in maar verdedigt aardig, Rosario kan het allebei niet.

vind de kromme altijd wel zinninge dingen zeggen , ik vind psv ook maar matig op gotze na , malen zie ik ook niet slagen bij een dortmund , wel bij een iets minder grote club , heeft wel ruimte nodig , kan dan zeer gevaarlijk zijn . ik zie niet echt een klik tussen hem en mo ihataren bijvoorbeeld en dat zou ik wel willen zien .

Volgens mij beweert niemand in Eindhoven dat Max goed kan verdedigen. Maar uiteindelijk is verdedigen slechts bijzaak voor een back bij een topclub. Jetro Willems kon ook totaal niet verdedigen maar is jaren een nuttige kracht geweest voor PSV. Met zijn prachtige trap is Max echt een wapen. Ik zie liever Max dan Dumfries, die dan weer wel kan verdedigen maar nooit een goede voorzet geeft. Idealiter heb je overigens een back die beide onderdelen van het spel goed beheerst, maar die zijn gewoon heel erg schaars en zie je zelfs in de top niet veel rondlopen. Voor PSV is Max gewoon een prima back.

21 februari 2021 om 22:10

Als zijn man constant alle vrijheid krijgt en je daardoor punten verliest is dat zeker geen bijzaak.

21 februari 2021 om 22:22

Dat is zeker niet constant het geval. Het gebeurt af en toe. Maar daar tegenover staan 6 goals en 10 assists. Als Max met zulke statistieken ook nog eens geweldig kon verdedigen, had hij ook niet bij PSV gezeten maar bij pakweg Bayern

21 februari 2021 om 22:45

Ik vind dat het verdedigen wel onderschat wordt door jou. Tegen mindere ploegen kom je ermee weg, maar het heeft Psv al veel punten gekost in de topduels en in Europa blijft het ook altijd een onzekere factor. Wat heb je aan een back die scoort of assist geeft maar regelmatig zijn man laat lopen of gepasseerd wordt. Het is dan ook niet gek dat Psv veel goals tegen krijgt in de topduels en Europa. Dan zie ik Max liever als linksmid en als back een verdediger die wel stabiel is.

21 februari 2021 om 23:03

PSV krijgt helemaal niet veel goals tegen omdat ze zo slecht verdedigen. Het probleem is dat ze in balbezit de bal gewoon kwijt raken achterin en daardoor een tegengoal tegen krijgen. Tegen Olympiakos lever je 2 ballen in, tegen Sparta levert Rosario een bal in, tegen Ajax verliest Dumfries de bal, tegen Ajax in de beker laat Rosario de bal afpakken en vandaag ook weer maar gelukkig miste die spits. Met zulke kinderlijke fouten krijg je gewoon goals tegen, ook als je van Dijk achterin zou staan.

21 februari 2021 om 22:11

In de kleine wedstrijden is het misschien een bijkomstigheid. Maar in een topper heb je toch liefst een speler die ook goed kan verdedigen.

21 februari 2021 om 22:18

In de Eredivisie kan het prima. Zelfs in de wedstrijden tegen Feyenoord en AZ was Max dit seizoen gewoon een van de beste spelers aan PSV-kant. Eigenlijk is alleen Ajax in staat om PSV zodanig onder druk te zetten dat de aanvallende voordelen van Max niet meer opwegen tegen zijn defensieve tekortkomingen.

21 februari 2021 om 22:25

Maar dat is toch wel een groot probleem in Europa niet? Ik kan de kritiek wel volgen dat Max geen geweldige back is. Uiteraard wel gewoon een goede voor de eredivisie.

21 februari 2021 om 22:34

Dat ben ik met je eens hoor Lierse. Maar de bitterharde realiteit is dat PSV momenteel niet eens mag denken aan succes in Europa. Daarvoor zullen eerst de spelers die al moeite hebben met het niveau van de Eredivisie vervangen moeten worden. En dat zijn er nog een aantal. En Max is een van de weinigen die daar niet bijhoren, dus dat is in ieder geval positief

21 februari 2021 om 23:17

Europees succes wordt sowieso heel erg lastig. Daarvoor moet je gewoon echt een heel goed team hebben en dat heeft PSV helaas niet. Als iedereen in vorm was dan zou het waarschijnlijk ook niet eens kunnen lukken. Ik ben al tevreden als ze nog 1 of 2 rondes overleven. Maar dit PSV zie ik niet winnen van United of Spurs bijvoorbeeld die hebben gewoon teveel topspelers.

21 februari 2021 om 23:36

Met Europees succes bedoel ik geen eindwinst of iets dergelijks maar een min of meer memorabele campagne.

Alles valt en staat bij een sterk geheel. Theoretisch kan PSV met Unnerstall Dumfries Teze Boscagli Max Ginkel(Ihattaren) Sangere Götze Gakpo Madueke Malen een mooie opstelling maken. Vervelend is dat Madueke Gakpo Götze lang geblesseerd zijn of zijn geweest. Fitheid Ihattaren lijkt te schommelen. Scheelt offensief heel veel. Om spelers uit een elftal wie niet in vorm is individueel te veroordelen is imo niet altijd helemaal eerlijk . Max en Dumfries uit vorm. Centrum onzeker. Rosario geeft goals weg. Sangaré was wel opvallend goed vandaag imo. Passes kwamen aan 😀

Daar ligt het probleem niet dat hij minder is in het verdedigen. Het probleem ligt bij het feit dat er geen centrale verdedigers zijn die hem daar in helpen, goede rugdekking geven en de ruimtes weten te verdedigen als Max weg is. Real Madrid in hun goede tijd dat ze drie maal de CL wonnen hadden Marcelo als linksback geweldig aanvallend maar verdedigend liet hij altijd veel steken vallen. Maar had wel Ramos en Varane die zijn rotzooi altijd opruimde. Eigenlijk heeft PSV niet het centrale duo ervoor om met de backs (Dumfries en Max) zo hoog te staan, dat zag je goed tegen Feyenoord bijvoorbeeld. Iedereen is fan van Boscagli maar dat vind ik absoluut een matige verdediger het is maar dat het alternatief met Baumgartl nog slechter is. PSV heeft al drie seizoenen behoefte aan een centrale verdediger van niveau. Nog steeds staat er niets, dat mag John de Jong zich aanrekenen.

21 februari 2021 om 22:30

Marcelo was defensief gewoon top in zijn prime. Ik weet niet meer precies welke CL-campagne het was, maar hij had gewoon Robben volledig in zijn achterzak zitten in beide partijen (die toen in een geweldige vorm zat).

21 februari 2021 om 22:35

Ik heb Marcelo altijd in verdedigend opzicht een hele matige speler gevonden een wilde verdediger. In balbezit was hij wel geweldig. Maar dat is mijn mening. Hetzelfde kan ik zeggen over Alba in zijn prime wat nooit een goede verdediger is geweest maar die ruimtes als hij weg was altijd goed werd ingevuld door Pique of Mascherano. Het gaat het om communicatie en het juiste centrale duo wat Philippe Max overduidelijk mist.

21 februari 2021 om 22:42

Nu de beste Marcelo was verdedigend gewoon ijzersterk want anders haal je een Robben niet uit de wedstrijd. Om nu te zeggen dat hij defensief matig is, is toch wel stevig overdreven. Timo Cauwenberg is defensief matig (wel gewoon een goede speler voor het niveau waarop hij speelt trouwens).

21 februari 2021 om 22:49

Zabaleta en Garay hielden Robben op het WK in 2014 ook in bedwang. Nou dat zijn ook echte toppers hoor. Even goed als prime Marcelo blijkbaar.

21 februari 2021 om 22:56

Geweldig antwoord, je hebt me overtuigd.

21 februari 2021 om 23:03

Mijn antwoord is gebaseerd op jou denkwijze, het feit dat Marcelo blijkbaar een wedstrijd Robben uit de wedstrijd heeft gehouden en dus een geweldige verdediger maakt!

21 februari 2021 om 23:11

Nee dat is gebaseerd op dat seizoen waarin de wedstrijden tegen Bayern gewoon een exponent waren.

21 februari 2021 om 22:36

Rosario moet gewoon weg gaat nergens over. Mo die iedereen zo geweldig vindt leuk goeie voetballer maar is ook 3keer niks dit seizoen max geeft meer assist dan mo beetje raar in mijn ogen.mo heeft af en toe leuke acties maar komt 9 van de 10 keer ook niks uit.en em maar op hemelen.het is een talent maar duurt wel erg lang dat ie het waar maakt gaat en ook niet worden in mijn ogen..

21 februari 2021 om 22:52

Boscagli is verdedigend redelijk, maar idd geen topper. Hij is echter wel de enige die van achteruit fatsoenlijk kan opbouwen en altijd de voetballende oplossing zoekt. Zo iemand werd vandaag bijvoorbeeld gemist.

Als PSV-fan helemaal eens met Van Hanegem. Max kan inderdaad niet zo goed verdedigen. Als je echter 2 slagers in het centrum hebt staan en een degelijke verdediger op rechts is dat minder problematisch. Dumfries is echter ook altijd naar voren en Boscagli kan ook niet geweldig verdedigen. Volgend seizoen Dumfries verkopen, Teze rechtsback en dan een slager op de positie van Teze. Ik denk dat de balans dan beter is.

Dat is in het huidige voetbal ook helemaal niet meer belangrijk. Angelino Willems, Brenet, Arias, allemaal namen die totaal niet bekent staan om hun enorm verdedigende kwaliteiten. Notabene de topclub op dit moment (City) speelt met een linksbuiten op de back positie. Het probleem met aanvallende backs is dat je een goed centrum moet hebben met een goede CDM die de gaten dicht kan lopen. Dat mist er op het moment gewoon bij PSV.

Vind het netjes van Willem van Hanegem dat hij Timo Baumgartl in bescherming neemt. Het is inderdaad zo gemakkelijk om met de wind mee te waaien.

Waarom niet iedereen in z'n kracht zetten? 3 verdedigers was niet zo'n verkeerd idee, alleen het waren natuurlijk de verkeerde drie. Met viergever weer fit en straks boscali en tese weer terug kun je max en dumfries wat naar voren zetten. Dit ten koste van Rosario. Rest afhankelijk van wie er fit is. Thomas was als controleur in Zwolle ook beter dan waar ie nu speelt..

Van hanegem samen met swart achter de geraniums.

Haha lol ok, leuk altijd die aannames. Als PSV'er stoor ik me juist ontzettend aan de verdedigende kwaliteiten van Max en elke PSV fan die ik ken is het daar absoluut mee eens. Makkelijk scoren om een eerst te generaliseren over de mening van alle fans en dan origineel doen door je daarvan af te zetten. En niet mee willen doen met de polonaise rondom Baumgartl die niet kan verdedigen.. tja, als je nu nog steeds niet ziet dat hij gewoon een schijnverdediger is, dan heb je er imo niet zo veel kijk op of je wil gewoon graag tegendraads zijn.

Zeker mee eens. Maar aan de andere kant is dit weer typisch het Nederlandse azijnpissen. Alleen kijken naar wat een speler niet kan. Max heeft enorm veel kwaliteiten in balbezit, net zoals bijvoorbeeld andere moderne backs zoals Angelino, Alba (in zijn hoogtijdagen!) en Marcelo. Het is als trainer en team in mijnogen juist de kunst zo iemand zoveel mogelijk in zijn kracht te laten, en anderen zijn zwaktes te laten verbloemen, daar ben je een team voor. Maarja, dat gaat niet gebeuren met Rosario en Baumgartl achter je.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7972
2.PSV6535
3.AZ6428
4.Vitesse6019
5.Feyenoord5528
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller3017
E. ZahaviAanvaller2310
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller121
J. PiroeAanvaller81
Y. MvogoKeeper300
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

1 fan
Verdediger, 27 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 6 mei
Mocht Stefano Pioli er niet in slagen om zich met AC Milan te plaatsen voor de Champions League, dan wordt Maurizio Sarri gezien als zijn opvolger. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren