Seedorf baalt: ‘Waarom moet Vieira naar New York en Henry naar Canada?’

Zondag, 21 februari 2021 om 13:21Rian Rosendaal • Laatste update: 13:35

Clarence Seedorf blijft zich verbazen over de ongelijkheid in de internationale voetbalwereld. De oud-speler van onder meer Ajax, Real Madrid en AC Milan vindt het onbegrijpelijk dat zwarte coaches zoals Patrick Vieira en Thierry Henry, die als spelers tot de absolute top behoorden, geen eerlijke kans krijgen bij een Europese topclub om hun trainersloopbaan naar een hoger niveau te tillen.

Seedorf kreeg zelf een kans bij AC Milan, halverwege het seizoen 2013/14. Vijf maanden later echter was het avontuur in het San Siro alweer voorbij. "Ik betreur het feit dat er een afspraak lag met de club om in juni te starten", zo klinkt het in gesprek met La Gazzetta dello Sport. "Maar ik ging ermee akkoord om al eerder te beginnen en na afloop van het seizoen werd duidelijk dat de samenwerking geen vervolg kreeg." Seedorf probeerde het vervolgens bij Shenzhen FC, Deportivo La Coruña en de nationale ploeg van Kameroen. "Ik accepteerde die aanbiedingen om zo mijn waarde te kunnen bewijzen. Ik moest wel risico's nemen, omdat er niet veel kansen waren. We weten nu ook waarom dat zo was."

"Ik heb in totaal twaalf jaar in Italië gespeeld en zelfs nadat ik als trainer bij AC Milan een geweldige klus had geklaard, werd ik geen enkele keer gebeld", verduidelijkt Seedorf zijn ongenoegen over de huidige gang van zaken in de Serie A. "Nederland is mijn land, maar ook in dit geval: nul oproepen. Wat zijn eigenlijk de selectiecriteria? Waarom hebben grote kampioenen geen schijn van kans in Europa, terwijl ze verschillende pagina's met voetbalgeschiedenis hebben geschreven?", vraagt Seedorf zich hardop af.

'Waarom moet Vieira uitwijken naar New York (naar New York City FC, red.) en Henry naar Canada (naar CF Montreal , red.)", vervolgt de teleursgestelde Seedorf zijn aanklacht. Henry werd deze week genoemd bij Bournemouth, dat echter definitief heeft gekozen voor Jonathan Woodgate als nieuwe manager. "Voor dergelijke coaches zijn er geen gelijke kansen. Als we naar de cijfers kijken, dan worden de belangrijkste posities in de voetballerij nergens ingevuld door zwarte mensen. Het is iets dat eigenlijk de hele samenleving aangaat. De mensen die er verantwoordelijk voor zijn zouden zich bezig moeten houden met het samenstellen van een meritocratische wereld. De deuren zouden voor iedereen open moeten staan, als het streven naar perfectie tenminste bovenaan staat. Door diversiteit kunnen de beste resultaten worden geboekt', aldus de hoopvolle Seedorf.Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door steeck03)

Omdat Vieira gefaald is bij Nice en Henry bij Monaco, Clarence? En zo geweldig was jij ook niet bij Milan...

21 februari 2021 om 13:30

Zo simpel is het, als hij geweldig gepresteerd had stonden de clubs echt wel in de rij.

21 februari 2021 om 13:30

Geen aandacht besteden aan dit soort zielige figuren, lekker laten praten.

21 februari 2021 om 14:09

Wat een gelul inderdaad. Als je faalt bij je eerste grote club dan is het moeilijk om een trainersklus te krijgen bij een andere grote club, ook voor blanke trainers. Kijk bijvoorbeeld maar naar Mark van Bommel en Gary Neville, die zijn na hun vertrek bij PSV en Valencia al een tijdje werkloos en krijgen ook geen aanbiedingen van grote clubs.

21 februari 2021 om 14:10

Inderdaad Deem., Vind het verschrikkelijk als mensen vanwege racisme geen kans krijgen, maar vind het ook verschrikkelijk zielig om bij eigen falen en onkunde het te verbloemen en de racisme kaart te trekken. Seedorf heeft een verleden met zelfoverschatting en bewijs geen teamspeler te zijn (nederlands elftal). Dit is heel jammer, want hij had zeker veel capaciteiten zodra hij in dienst speelde van een team, getuige zijn club verleden.

21 februari 2021 om 14:13

Dat klopt, maar alsnog kunnen we wel constateren dat echt bijna elke belangrijke positie in de voetballerij ingevuld wordt door een blanke man. In het verleden was daar nog enigszins iets voor te zeggen, omdat er toen veel minder zwarte spelers waren en zij dus ook minder in aanmerking kwamen voor die functies. Echter zijn de verhoudingen in de teams nu al zo'n 20 jaar redelijk gelijkwaardig/steeds gelijkwaardiger qua huidskleur en zie je dit na hun loopbaan als speler eigenlijk niet terug qua verdeling van de belangrijke posities buiten het veld. Jongens als Van Bommel, Frank de Boer, Cocu, Van Nistelrooij, Blind worden assistent bij Oranje. Van Basten wordt eigenlijk uit het niets bondscoach. Ik snap Seedorf op zich wel. Al denk ik dat we in zijn geval niet over racisme kunnen spreken, want het lijkt me echt een verschrikkelijk persoon.

21 februari 2021 om 14:54

Zo kun je ook andere voorbeelden geven... Gullit heeft het niet best gedaan, maar kreeg elke keer een nieuwe kans bij grote clubs. Chelsea, Newcastle en Feyenoord zijn geen misselijke clubs.
Rijkaard deed het slecht bij Sparta, maar kreeg de kans bij Barcelona (en deed het daar geweldig). Daarna voor meerdere topplekken benaderd, maar wilde niet meer.

Henry en Vieira hebben het gewoon niet best gedaan bij hun eerste ervaring bij een grote club en hebben daarnaast niet voldoende kunnen overtuigen bij de jeugd en B elftallen van hun clubs, anders hadden ze daar echt wel kansen gekregen.
Vieira zit overigens gebonden aan de groep achter City. Daar zit Pep stevig in het zadel en is NY gewoon de op 1 na grootste franchise. Dus daarmee de op 1 na beste plek om trainer te zijn.

21 februari 2021 om 14:45

Vieira is na zijn tijd bij New York City naar Nice gegaan. Vieira is begonnen bij de jeugd van Manchester City en vervolgens is hij in feite doorgeschoven naar New York gezien beide clubs onder de City Group vallen. Het was dus niet zo dat Vieira heeft moeten smeken om een kans, hij heeft simpelweg een verstandige route genomen om zijn trainerscarrière te lanceren. Henry ging wel behoorlijk onderuit bij Monaco, dus inderdaad niet al te beste voorbeelden van Seedorf.

21 februari 2021 om 15:04

Precies dit. Overigens hoor je hem niet over bijvoorbeeld Jaap Stam terwijl die in precies hetzelfde rijtje past. Jammer dat Seedorf zo nadrukkelijk de racisne kaart wil spelen terwijl daar weinig aanleiding voor is.

21 februari 2021 om 16:12

@Deem Kun je wel roepen maar ik denk dat hij meer weet van het reilen en zeilen in die wereld dan wij hier. Seedorf deed het niet eens zo slecht bij Milan en Deportivo. Je maakt het wel heel zwart wit nu (pun intended) alsof prestaties alleen leidend zijn in de keuze voor coaches. Uitstraling en ras spelen zeker weten een rol. Kijk maar in besturen en andere leidinggevende functies - alleen blond haar blauwe ogen- bij wijze van spreken. Het hoeft niet per se een donker persoon te zijn genoeg andere gemeenschappen ... Maar nul komma nul. Ons kent ons blijft de norm. Kijk naar FdB bij drie clubs gefaald - en vaart enkel op een betonvoetbal periode bij Ajax richting bondscoach schap. Het gaat om gelijke kansen krijgen.

21 februari 2021 om 21:03

@deem feit is wel dat bepaalde coaches zoals Cocu, Koeman, F. de Boer bijv wel continue kansen krijgen. Hoe vaak zij ook mislukken.

Geldt ook voor witte Engelse coaches die gewoon kans op kans krijgen na falen.

Seedorf zelf heeft toch meerdere grote kansen gekregen waar andere mensen jaren voor zouden moeten presteren.

21 februari 2021 om 14:48

En terecht ook met zo een staat van dienst. Echter, moet die ook een beetje naar zichzelf kijken. Hij had ook kunnen zeggen "waarom heeft Milan mij zo een grote kans gegeven, terwijl ik 0.0 ervaring als trainer heb?".

21 februari 2021 om 14:50

Die kansen kreeg hij inderdaad alleen maar voor zijn naam. Ik heb Seedorf en anderen nog nooit een aantal jaar als assistent gezien om de kneepjes van het vak te leren. Reiziger doet dat nu al een aantal jaar, die gaat gewoon zijn kans krijgen op termijn als hij er klaar voor is.

21 februari 2021 om 14:50

Die kansen kreeg hij inderdaad alleen maar voor zijn naam. Ik heb Seedorf en anderen nog nooit een aantal jaar als assistent gezien om de kneepjes van het vak te leren. Reiziger doet dat nu al een aantal jaar, die gaat gewoon zijn kans krijgen op termijn als hij er klaar voor is.

Als het zo is, dan is het natuurlijk een schande. Maar heeft Seedorf gekeken hoeveel donkere spelers überhaupt zich hebben aangemeld om trainer te worden op prof niveau? Heeft hij gekeken waarom de coaches die zich aangemeld hebben het uiteindelijk niet gered hebben? Ik heb van de week een highlight gezien van de NBA all star games, waarom zijn donkere spelers daar zo oververtegenwoordigd? Is het omdat blanke basketballers geen kans krijgen? Of hebben ze gewoon gekeken naar de spelers met de meeste kwaliteit en is het zo dat deze spelers gewoon beter waren? Ik denk het laatste.

21 februari 2021 om 14:23

Beide eigenlijk niet. Is vooral populariteitsgame. Fans stemmen, Yao Ming had echt nooit zoveel All Star games gespeeld als hij niet Chinees was. De All Star game is ook vooral show. Mensen willen ook graag Vince Carter zien, maakt niet uit dat hij een dramatisch seizoen heeft. Iedereen wil half man, half amazing zien. Nu hebben ze het wat meer rechtgetrokken maar fans hebben nog steeds invloed maar slechts 50 procent nu.

Witte spelers spelen daarnaast in de NBA vaak op een positie die er eigenlijk niet echt toe doet in All Star Games.

Heeft Seedorf bij Milan een geweldige klus geklaard? Hij werd na een half jaar weer ontslagen, dat gebeurt meestal niet zo maar. Beetje eng ook, om van jezelf te zeggen

Omdat ze er geen bout van kunnen Seedorf, om het maar ff hard te zeggen. Jezus. Denk je nou echt dat ze een geweldige trainer laten lopen, puur op basis van huidskleur? Als voetballer is huidskleur geen probleem, maar wel als trainer? Denk je echt dat clubs zo werken? Wat een nonsens. Ze zijn niet zo goed. Of er waren betere/meer ervaren trainers voor de hand. Daarom ben ik ook redelijk tegen op dat mensen meer diversiteit aan de top willen. Wat een nonsens. Kies gewoon de persoon met de beste papieren en als dat er voor zorgt dat bijv Shell alleen maar blanke of alleen maar donkere mensen aan het roer heeft staan, dan zij het zo

21 februari 2021 om 13:39

Idealiter heb je wel een punt inderdaad. Maar alleen is het niet altijd zo dat er puur naar kwaliteit gekeken wordt. Het punt dat Seedorf probeert te maken, is wel te volgen. Alleen zijn zijn voorbeelden vrij rampzalig omdat Viera, Henry en hijzelf gewoon allemaal de kans gekregen hebben en die duidelijk niet gegrepen hebben. Maar er mag wel eens een neutraal bureau een onderzoek naar doen hoe het komt dat er in de top relatief weinig mensen met een donkere huidskleur aanwezig zijn als hoofdcoach (dus algemeen Europese topcompetities). Zo was Seedorf in 2012 de tweede zwarte hoofdcoach ooit in de serie A. Wat toch gewoon een vreemde gewaarwording is.

21 februari 2021 om 13:46

Noem jij dan een paar top coaches in het betaald voetbal met een donkere huidskleur? Of die de potentie hebben? Waarom moet er dan een onderzoek komen als blijkt dat in de voetballerij het nu eenmaal zo is. Net zoals dat in andere sporten anders is. Jij moet de politiek in gaan, hebben ze ook graag overal een nutteloos onderzoek voor om baantjes te creëren.

21 februari 2021 om 13:51

Ah dus omdat ze er niet zijn, kunnen ze het niet? Nu ja dergelijk denken houdt alle vooroordelen wel in stand natuurlijk. Er hebben 2000 jaar lang amper vrouwelijke wetenschappers bestaan (als een vrouw het deed werd het vaak uitgegeven onder een mannelijke naam of gewoon door een man uitgegeven). Nu ja volgens jouw redenering zou dat betekenen dat vrouwen dat gewoon niet kunnen en zou er geen onderzoek nodig zijn “omdat het blijkt dat het nu eenmaal zo is”. Jij zou ook zo de politiek kunnen ingaan met je meteen in het defensief springen met een totaal achterhaalde redenering.

21 februari 2021 om 14:00

Om nog even aan te vullen voordat er weer iemand met het vergelijk komt “ja maar op de 100m zie ik ook alleen maar zwarte mannen”. Dat is een slechte vergelijking omdat er fysiek wel degelijk verschillen zijn tussen bepaalde etniciteiten. Maar persoonlijk geloof ik er geen bal van dat het ene ras veel meer psychologische kwaliteiten heeft dan het andere. En ik geloof er dus ook niet in dat blanken intrinsiek meer kwaliteit zouden moeten hebben om hoofdcoach te zijn. Wat de cijfers wel zouden bevestigen als de redenering “meeste kwaliteit krijgt de plek” uitgevoerd zou worden.

21 februari 2021 om 14:15

Je bent altijd in staat om met compleet andere vergelijking te komen, we hebben het hier over de voetballerij en je hebt nog steeds geen antwoord gegeven op mijn vraag? Wie zijn die (potentiële) toptrainers die geen kans krijgen? Als ze er zijn, zijn ze ook bekend en kan je de uitspraak van Seedorf kracht bijzetten. Jij legt mij nu woorden in de mond met een zinloze vergelijking, want er zijn genoeg vrouwelijke onderzoekers te noemen. En als die geen kansen krijgen of de credit, dan moet Seedorf daar misschien wat over roepen.

21 februari 2021 om 14:17

Lierse, waarom moet de top onderzocht worden? Die volg ik niet helemaal. De top volgt de middenklasse, die de lagere klasses weer volgt. Krampachtig naar de top wijzen en zeggen dat het daar anders moet is niks anders dan de ogen sluiten voor de lagere klasses waar de top zijn trainers over het algemeen vandaan haalt.

21 februari 2021 om 14:19

Wellicht is dat juist het punt, misschien is het juist zo dat "ze" er niet goed in zijn. En dan is het dus logisch dat er weinig zijn. Het blanke ras is fysiek ook minder dus waarom zou dit dus psychologisch niet zo kunnen zijn. Ik ben geen wetenschapper dus kan daar inhoudelijk geen antwoord op geven. Maar het zou dus wel een punt kunnen zijn.

21 februari 2021 om 14:20

@misseva met top doelde ik op de hoogste divisies in Europa. Dus niet alleen Barcelona en Real Madrid. Maar ook gewoon de eredivisie. Ik had het beter kunnen verwoorden.

21 februari 2021 om 14:23

@Romarky, als je geen kansen krijgt, hoe kan je dan veelbelovend zijn? Zoals ik zeg een vastlopend straatje. In de 15e eeuw waren er ook geen publiekelijk bekende vrouwelijke wiskundigen voor zover ik weet. En hoe kwam dat? Omdat ze de kans niet kregen. Jouw vraag komt overeen met in de 15e eeuw vragen “krijgen vrouwelijke wetenschappers geen kansen? Kom dan eerst eens aanzetten met beloftevolle vrouwelijke wetenschappers voor je dergelijke claims maakt!”. Nu ja als je zelf niet ziet dat dergelijke vraagstellingen elke vorm van onderdrukking in stand houden (even in het voorbeeld van de toenmalige vrouwelijke wetenschappers, ik zeg dus NIET dat zwarte trainers nu onderdrukt worden) dan wordt het een lastige discussie.

21 februari 2021 om 14:25

@Ajax33*, omdat daar geen goede onderbouwing voor is. Als je in de 18e eeuw het gemiddelde intellectuele niveau van de man en vrouw zou vergelijken zou de man er waarschijnlijk ook veel beter uitkomen omdat vrouwen niet al te lang op de schoolbanken zaten. Terwijl het ondertussen wel duidelijk is dat er intellectueel bitter weinig verschil is tussen mannen en vrouwen. Trouwens ook weer toevallig dat dan net de blanke trainers de beste van heel de wereld zijn. Persoonlijk geloof ik daar helemaal niet in. Daarom dat ik ook benieuwd zou zijn naar een onderzoek over het feit dat ze met zo weinig zijn. Welke factoren spelen een rol (intrinsieke motivatie om trainer te worden, kansen die geboden worden, selectieprocedures bij opleidingen,...). Dan kan er een degelijke analyse gemaakt worden.

21 februari 2021 om 14:53

@lierse Dan nog denk ik dat je moet beginnen de aanwas te onderzoeken. Van Ajax weet ik dat ze Kluivert trainer van de A1 wilden maken, maar hij vertrok zelf naar Parijs.
Het begint met kansen krijgen om je te bewijzen. En je bewijst je niet alleen in de Eredivisie, maar ook in de Topklasse, Eerste Divisie of in top jeugdteams. Als ik Seedorfs woorden zo zie vraag ik me af of hij er voor open staat om volgend seizoen een club als Den Bosch of Dordrecht te trainen. Is hij bereid aan zijn CV te werken, zoals jongens als De Boer, Cocu en Van Bommel wel hebben gedaan? Gertjan Verbeek was al 16 jaar (jeugd) trainer voor zijn eerste klus als hoofdcoach bij Heracles. Voor hem is het ook niet aan komen waaien puur om z'n huidskleur. Welke gekleurde trainer heeft eenzelfde traject doorlopen zonder een kans te krijgen?

Het punt is dat het probleem dieper zit, nog voor jongens een kans krijgen in bijvoorbeeld de Eredivisie. De weg daar naar toe moet beoordeeld worden, niet het eindresultaat.

21 februari 2021 om 14:58

Ja inderdaad. Het moet vanaf de basis bekeken worden.

21 februari 2021 om 16:20

@romarky wat een kromme redenatie ... Ze zijn er niet dus kunnen ze het niet? Laat dat nou het onderwerp zijn: ze zijn er niet omdat ze GEEN kans krijgen. Check maar hoeveel donkere trainers opleidingen gedaan hebben en hoeveel een kans krijgen. Het gaat om kansen krijgen en niet om wie kan het en wie niet? Alsof donkere- of andere gemeenschappen deze competenties niet kunnen hebben? Men leest niet wat er staat en gaat simplistisch reageren met dooddoeners als - gewoon je best doen dan komt het vanzelf - nou niet dus! Net zo'n sprookje als trickle down economics ... Schei toch uit!

De meeste succesvolle trainers zijn hun loopbaan goed begonnen, dat geldt in hun geval niet. Altijd gevaarlijk als ongelijke uitkomsten zo makkelijk worden toegeschreven aan ongelijke kansen.

Het zijn dit soort uitspraken waardoor verdeeldheid ontstaat. Op basis van je eigen intuïtie of overtuiging zomaar wat in de wereld slingeren wat weer door vele volgers wordt opgepikt en als waarheid wordt aangezien. Ik vraag me dan ook af of Henry of Vieira dat ook vinden? En of het niet gewoon hun keuze was na een slechte eerste klus om in de luwte te werken. Ik heb Seedorf als mens er hoog zitten, dacht dat hij wel eerst zou nadenken voordat hij dit soort statements maakt, maar ik denk dat hij te vaak te maken heeft gehad met racisme, dat hij nu geen nuances meer kan maken. Praat eens met Dumfries, die is er wat verstandiger onder.

De onvermijdelijke racismekaart, ongelofelijk zeg.. Henry is keihard gefaald bij Monaco, Seedorf heeft zelf niets laten zien en ook Viera kreeg Nice niet aan de praat. Als het bij dat soort clubs al niet lukt, wat voor aanknopingspunten heeft de absolute top dan om ze aan te stellen? Geweldige voetballers zijn niet altijd geweldige trainers, vaak niet zelfs.

En de blanke Adrie Koster heeft na een jarenlange loopbaan niet de kans gekregen bij Milan terwijl Seedorf dit wel heeft gekregen. Uiteindelijk moet je de kansen niet in eerste instantie in de top krijgen, maar daar onder. Je moet je ambacht ontwikkelen en jezelf als trainer bewijzen. Dat staat los van huidskleur en ik vind het van weinig zelfkritiek getuigen om daar wel naar te wijzen, om zo het eigen falen te maskeren.

En nu ineens is Nederland zijn land? Volgens mij heeft hij zich gedurende zijn loopbaan meerdere keren negatief uitgelaten over Nederland, maar nu ineens is het zijn land? Wat wil je nu? Dat we die uitspraken negeren? Hij heeft nooit aan zijn band met Nederland willen werken. Dat we je zelfingenomenheid vergeten? Dat interview met Johan Derksen enkele jaren geleden was stuitend, die arrogantie. Seedorf is qua persoonlijkheid net als Van Bommel en Kuijt, mensen die zo zelfingenomen zijn dat je er jeuk van krijgt. Ik sta er niet gek van te kijken dat Seedorf daarom geen kansen kreeg. Wel snap ik dat de voetballerij qua topfuncties erg blank is en dat dit geen goede afspiegeling (meer) is. In het verleden waren er niet zoveel zwarte (top)voetballers die daarvoor in aanmerking kwamen. Vaak waren dat nog spelers afkomstig uit Afrika met een minder hoog opleidingsniveau en het waren qua karakters ook niet vaak de leiders van een team. Tegenwoordig is dit echter anders. Dat is, gelukkig, gelijker getrokken. Er is echter nog wel een inhaalslag te maken. Het is daarom ook wel jammer dat Rijkaard na Barcelona gestopt is, want wellicht had hij in dit opzicht nog meer een voortrekkersrol in kunnen vullen.

Seedorf kreeg op basis van zijn status een trainersrol toebewezen zonder enige voor prestatie als trainer. Een plekje waar mensen alleen maar van kunnen dromen ondanks dat zij wel bewezen prestaties hadden geleverd. Vond Seedorf die vorm wel oke toen het voor hem gunstig uitpakte? Ik heb hem toen namelijk daar niet over gehoord.

Als voetballer vond ik Seedorf geweldig maar na deze carrière is hij alleen maar naast zijn schoenen gaan lopen dat nergens op gebaseerd is.

Ik ga hier niet lopen verkondigen dat er geen sprake is van discriminatie en racisme in de voetballerij, maar wat slaat Seedorf hier de plank toch mis. Topclubs gaan niet of nauwelijks voor onbewezen trainers. Ze gaan voor trainers die zich ofwel elders in het betaald voetbal hebben bewezen, of met een van de jeugdelftallen van de club hebben laten zien dat ze de voetbalfilosofie van de club op een efltal kunnen overbrengen. En dan is er nog een enkele uitzondering van eentje die als assistent op de bank zit, als interim trainer aan de slag mag en het dan zo goed doet dat het een definitieve aanstelling wordt.

Het is vaak pijnlijk gebleken dat een hele goede voetballer niet automatisch een hele goede trainer is. Sommigen worden het nooit, sommigen lijken beter dan ze zijn door uitstekend spelersmateriaal en sommigen hebben wat langer nodig om zich te ontwikkelen. Frank de Boer was een topspeler, maar heeft vaak terecht bakken met kritiek over zich heen gekregen. Zidane was in zijn tijd misschien wel de beste speler ter wereld, maar zakt nu toch ook wel enigszins door het ijs zonder o.a. Ronaldo in de ploeg, Xavi doet het ook niet bijster goed met Al Sadd. Het is spijtig dat ook Seedorf, Henry, Vieira en mogelijk ook Kompany in dat rijtje horen, maar dat komt toch echt doordat ze simpelweg (nog) niet goed genoeg als trainer zijn en heeft niets met huidskeur te maken.

Als ik Seedorf in zijn interviews zie spreken, snap ik ook goed dat er helemaal geen telefoontjes uit Nederland zijn gekomen. Seedorf heeft het nogal hoog in zijn bol zitten, waardoor je al snel het idee krijgt dat je als modale club te min bent voor de grote Clarence Seedorf. Voor minder dan Ajax, Feyenoord of PSV hoeft zijn zaakwaarnemer hem niet eens te bellen. Dat is een houding die je kunt aannemen als je à la Ten Hag of Slot goed presteert bij resp.utrecht en AZ en een Nederlandse topclub een logische vervolgstap is of als je een bewezen goede trainer bent. Het is geen houding die je je kunt veroorloven als je als trainer bij AC Milan, Shenzen, Deportivo en de nationale ploeg van Kameroen niet uit de verf komt.

Het zou topspelers, ongeacht hun huidskleur, goed doen als ze niet meteen op basis van hun statuur als speler inzetten op de nationale of internationale topclubs. Begin gewoon lekker als jeugdtrainer of assistent en kijk vanuit daar waar je kansen liggen. Laat je ambitie en je vaardigheden samen groeien.

Dan zijn Henry en Vieira niet de juiste voorbeelden. Henry begon bij Monaco en is tot nu toe alles behalve een goede trainer gebleken, Vieira werd ondersteund door Manchester City en zakte door het ijs bij Nice. Zelf begon Seedorf bij AC Milan. En tsja, dit is de eerste keer dat ik hoor dat Seedorf kennelijk interesse heeft in een baan in de Eredivisie. Er zal vast wel een probleem zijn, alleen zijn dit niet de juiste voorbeelden. Dat haalt zijn argument enkel naar beneden.

Waarom mocht Adrie Koster niet door bij Willem II? Nu je ziet dat Petrovic het nog slechter doet.. Waarom is John Stegeman ontslagen bij PEC Clarence?? Vieira en Henry waren geweldige spelers maar dat wil niet zeggen dat het ook geweldige trainers zijn.. Ik word onderhand zo ontzettend moe van al die huidgekleur discussies.. We zijn allemaal mensen.. Wit, Zwart, Geel, Blauw, Paars, Oranje kan mijn het schelen wat voor kleur je hebt we zijn allemaal gelijk.. Maar veel van die die zwarte mensen kruipen wel in de slachtofferrol.. Ophouden nou met dat zielige gedoe!!

Hij gebruikt de verkeerde voorbeelden maar ik begrijp zijn punt wel. Als een club hier in NL een nieuwe trainer zoekt zie je altijd dezelfde rij trainers die overal gefaald hebben. En ja die zijn ook allemaal blank. Een MVB die faalde bij PSV krijgt eerder een job hier dan een late we zeggen Hasselbaink.

Seedorf had in zijn debuurt seizoen eigenlijk vanuit een club die slecht draaide in de 6 maanden dat hij trainer van Milan was het hoogst aantal punten van de serie A behaald. Dus qua punten de nummer 1 in de serie A. Had hij een heel seizoen daar gespeeld dan was de club landskampioen. Die prestatie was onnatuurlijk voor een debuurt coach. Ik hoop dat Ronaldo hem in Spanje bij Real Valladolid een kans gaat geven.

Seedorf, je was een enorm goede speler. Maar je ego staat je in de weg. Je denkt dat je het spel uitgevonden hebt en nooit zelfreflectie toont. Daarom lukt het je niet. Het komt niet door je huidskleur

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

New York City FC


10 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. MedinaMiddenvelder349
V. CastellanosAanvaller3320
M. MoralezMiddenvelder313
S. JohnsonKeeper300
A. MoralesMiddenvelder280
A. CallensVerdediger272
M. ChanotVerdediger310
Voor de complete selectie: Clubpagina New York City FC.

Nederland
450 fans
Coach, 45 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren