Kieft: ‘Hij loopt rond als zo’n natuurliefhebber die vogeltjes bestudeert'

Zaterdag, 20 februari 2021 om 07:37 • Laatste update: 07:51

Wim Kieft uit in zijn column voor De Telegraaf stevige kritiek op Lutsharel Geertruida en Timo Baumgartl. Volgens de oud-aanvaller komen de verdedigers van respectievelijk Feyenoord en PSV in verdedigend opzicht tekort en kwam dat afgelopen week aan het licht. Kieft vindt het ‘verbijsterend’ om te zien hoe slecht sommige verdedigers het vak van verdedigen verstaan.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door crazymadness)

Ik kan me prima vinden in de opmerking "een verdediger moet als eerste kunnen verdedigen". En ja, velen zullen zeggen dat dat logisch is, maar hoe vaak wordt er niet gezegd "ja, hij verdedigt wel goed, maar kan geen goede inspeelpass geven. Of hij gaat niet vaak genoeg mee naar voren". Voor mij hoort een verdediger ervoor te zorgen dat er niet wordt gescoord. Voor de rest heb je het middenveld en de aanval.

20 februari 2021 om 07:59

Edit: Geertruida is pas 20 jaar. Ik begrijp daarom wel dat hij nog fouten maakt. Maar Baumgartl doet gewoon te weinig goed voor zijn aankoopsom.

20 februari 2021 om 08:00

Daar heeft hij gelijk in, maar bij Geertruida is het niet van toepassing. Die jongen verdedigt eigenlijk al het hele seizoen goed, speelt een keer een slechte wedstrijd en meteen is hij verdedigend matig? Onzin

20 februari 2021 om 08:07

Daarom geef ik ook aan dat hij, gelet op zijn leeftijd, nog fouten kan maken. Kieft heeft deze column geschreven op basis van de laatste wedstrijd. Daarin speelde Geertruida gewoon niet goed. Maar dat zegt niets over de andere wedstrijden.

20 februari 2021 om 08:13

Kieft is verbijsterd hoe slecht verdedigers hun vak verstaan en noemt dan Geetruida en Max. Dan heeft hij het niet over een mindere dag, maar dat deze mannen volgens hem hun vak niet verstaan. Daar ben ik het niet mee eens, vanuit Max kan ik het enigzins begrijpen, hij laat vaker steken vallen, maar Geetruida had vooral een slechte dag. Als een spits al het hele jaar scoort, maar de laatste wedstrijd niet en 3 kansen mist dan wil dat toch niet zeggen dat hij zijn vak niet verstaat?

20 februari 2021 om 08:57

Hij heeft het niet over Max maar over Baumgartl, en die kan inderdaad totaal niet verdedigen, zeker niet wat je verwacht voor een speler van 10M. Geertruida vind ik een beetje simpel om die nu af te schrijven na een zwakke pot tegen Heerenveen inderdaad, die jongen is nog heel jong en speelt eigenlijk een vrij prima seizoen verder. Dat weet Kieft toch ook wel lijkt me?

20 februari 2021 om 11:55

Zou ik als ik jullie was de wedstrijd tegen AZ terug kijken , hij was ook afwezig. Ik schrijf Geertruida niet-aflatende want hij is nog jong , hij heeft wel zijn foutjes ja .

20 februari 2021 om 21:07

Een verdediger hoeft geen pass a la Blind in de benen te hebben maar een redelijke inspeelpass over 10-15, meter lijkt mij toch wel basismateriaal voor A diploma eredivisie verdediger. Voor de rest eens met je verhaal.

Ach ga weg Kieft, dit is de eerste echt mindere wedstrijd van Geertruida sinds tijden. Hij staat normaal verdedigend juist zijn mannetje. Nooir ontdek ik enige nuance bij analisten. Overigens heeft de 1e goal ook nog met coaching te maken, hij heeft die jongen in zijn rug niet gezien, dan mag een medespeler best aangeven dat er iemand aan komt. Verder gewoon een slechte wedstrijd...volgende week speelt hij weer goed en mag hij volgens dezelfde analisten weer aansluiten bij Oranje.

20 februari 2021 om 08:01

Je kan het op coaching gooien, maar van een speler in het eerste van Feyenoord mag je toch ook verwachten dat hij om zich heen kijkt waar zijn tegenstander is?

20 februari 2021 om 08:08

Dat mag je verwachten, maar daarom zeg ik "ook met coaching". Toen ik vroeger voetbalde en men zag dit gebeuren (want vanaf het middenveld, aanval en zelfs de keeper zie je het al van ver aankomen) werd er gewoon gecoacht. Nu kwam het als totale verrassing. Niet goed van Geertruida, maar zijn teamgenoten hadden hem hier kunnen helpen.

20 februari 2021 om 08:11

Zo werkt het in Nederland. Je hoort het zelf te doen. Toen De Ligt bij zijn debuutwedstrijd een blunder beging, zeiden de meesten ook dat "als hij oud genoeg was om te spelen, hij ook afgerekend mocht worden op zijn fouten". Dat gebeurt nu ook.

20 februari 2021 om 08:16

Terecht als het vooral aan de speler zelf ligt, zoals bij de kopgoal, waar hij het duel aangaat als een slappe zak maar wat betreft de 1e goal niet, het is en blijft een teamsport.

20 februari 2021 om 08:19

Dus jij hoorde niet tot diegenen die toen De Ligt hebben afgebrand vanwege zijn fout?

20 februari 2021 om 08:27

Ik weet niet wat dat uitmaakt, maar het zijn verschillende situaties, volgens mij ging De Ligt opzichtig in de fout. Ik brandde echter vooral de bondscoach af voor zijn keuze om De Ligt toen voor de leeuwen te gooien. Hij was er nog niet klaar voor.

20 februari 2021 om 09:50

Volgens mij was dezelfde Kieft pasgeleden nog enthousiast over Geertruida. Had hij het toen niet over dat geertruida hem zeer verraste en een voor de toekomst was? Maar ja, ook bij Kieft moet de kachel branden en schrijft hij maar wat op.

Ik loop al jaren rond als natuurliefhebber met een bijzondere aandacht voor vogels en kan je zeggen, zo iemand weet als geen ander wat er zich om hem heen afspeelt. Je ziet de kepen op het bospad, bent je bewust van de boomkruiper met schelle roep schuin achter je, hoort een grote lijster vanuit een Douglas zingen, weet dat er een buizerd boven het bos cirkelt, hoort een groepje sijzen vanuit de lariksen terwijl je de kramsvogels hoort overtrekken. Soms hoor ik tegelijkertijd meer dan 10 soorten zingen in het voorjaar, die je met enige concentratie allemaal uit elkaar kan halen. Wat een vreselijk slecht voorbeeld van Kieft, als iemand zich mega bewust is van wat er zich om hem heen afspeelt is het wel een vogelaar.

20 februari 2021 om 08:09

Misschien had hij beter een voorbeeld van vlinders kunnen gebruiken. Zo iemand die met een vlindernetje over een weide loopt. ;-)

20 februari 2021 om 08:10

Maar de vraag is: kan je ook verdedigen?

20 februari 2021 om 08:17

Ik verdedig mijn hobby

20 februari 2021 om 08:42

Dat doe je met verve! Ik zou bijna met je mee gaan

20 februari 2021 om 10:45

Ik heb laatst een Ijsvogel gefotografeerd!

20 februari 2021 om 21:05

Complimenten voor je bijdrage, je kan je nickname beter veranderen in zeearend, want je staat je mannetje/vogeltje. Baumgartl leek meer op iemand die net z'n antidepressiva heeft geslikt en wel fysiek aanwezig is maar mentaal afwezig.

Baumgartl is drama, ik zie nog liever Obispo dan Baumgartl of Viergever als back up als hij weer fit is

20 februari 2021 om 08:21

Ik vind van Viergever dat hij zelden door de ondergrens heen zakt. Nee, hij haalt geen topcijfers maar ik kan me niet herinneren dat hij ooit zo heeft gefaald als Baumgartl.

20 februari 2021 om 08:55

Viergever vond ik vorig seizoen ook de meest stabiele verdediger itt de overige verdedigers. Zou hem graag op Boscagli zijn plek zien. Laat Boscagli dan maar op het middenveld spelen, daar komen zijn passes en inzicht denk ik nog meer van pas.

20 februari 2021 om 09:33

Viergever was helaas ook drama in de wedstrijden die hij gespeeld heeft dit seizoen.

Het is typisch Nederlands. Wij verwachten dat verdedigers alles kunnen. Zijn ze aanvallend goed kunnen ze meestal niet verdedigen en zijn ze verdedigend goed dan schort er een hoop aan in balbezit. Als ze beiden wel kunnen zijn het topverdedigers en spelen ze niet in Nederland. Kijk naar Botman. Die is de laatste weken omhoog geschreven zonder dat iemand hem heeft zien spelen en dat Ajax een grote fout gemaakt heeft om hem te laten gaan. Nu heeft men hem gezien en concludeert men dat het weliswaar verdedigend goed is, maar dat hij bij Ajax toch niet zou passen omdat het in balbezit toch erg pover was. Ajax had nooit een bod van 45 miljoen ontvangen op hem.

Deze gasten komen inmiddels over als bittere oud-voetballers. Ze zijn zo verschrikkelijk negatief over alles en iedereen. Die Van der Gijp en Derksen waren dat al langen, maar ook Kieft lijkt met de week zuurder te worden.

20 februari 2021 om 08:45

Kom zelf dan ook argumenten waarom ze er naast zitten dan. Hier zit overduidelijk een kern van waarheid. Beetje goedkoop scoren dit.

20 februari 2021 om 09:21

Ik vraag me nu dus af of jij Baumgartl ooit hebt zien spelen? Dat is toch een parodie op een verdediger en dat voor 10 miljoen.. Dan mag je toch redelijk negatief zijn over hem? Los van dat kunnen de mannen wel eens zeiken ja, daarom is het ook zo succesvol..

20 februari 2021 om 09:54


@adrian11: dezelfde Kieft schreef over Geertruida pas nog dat het de verrassing bij Feyenoord was. Dus ja, ze roepen maar wat om hun column te vullen.

De ontwikkeling van Geertruida vind ik anders stormachtig. Ik heb de wedstrijd tegen Heerenveen niet gezien, maar daar kan dan een zeperd tussen zitten. Deze speler komt er wel. In tegenstelling tot Baumgartel, wat een farce deze speler. Andere Bundesliga clubs hadden weinig interesse na degradatie en Psv betaalt vlot 10 miljoen. Maar blijkbaar was dat gebaseerd op hoop. Wat Timber en vooral Rensch dat zijn 2 hoopvolle verdedigers die kunnen verdedigen maar ook kunnen voetballen. Die komen er wel, no doubt!

Die arme jongen staat stijf van de zenuwen. Vorig jaar was Boscagli aan de beurt en eerder Manolev. Helaas is de voetbalwereld keihard.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8577
2.PSV7139
3.AZ6829
4.Vitesse6116
5.Feyenoord5625
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller3219
E. ZahaviAanvaller2411
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller142
J. PiroeAanvaller101
Y. MvogoKeeper320
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

6 fans
Verdediger, 25 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 14 mei
Chelsea hoopt Benjamin Mendy te verlossen van de bank bij Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren