‘De Ligt heeft ook bewust voor Italië gekozen, om het verdedigen te leren’

Dinsdag, 23 februari 2021 om 21:30Chris Meijer • Laatste update: 21:45

Eigenlijk was Ryan Flamingo voorafgaand aan dit seizoen van plan om zich met een goed jaar in Almere City Onder-21 in de kijker te spelen bij het eerste elftal. In het tijdsbestek van een halfjaar heeft zijn carrière noodgedwongen een bijzondere, onverwachtse wending genomen. De achttienjarige centrumverdediger maakte in januari op huurbasis de gang naar Sassuolo, dat een optie tot koop in de overeenkomst bedong. Waar Flamingo in Nederland niet eens kon trainen, staat hij nu plotseling in Italië tegenover de hoogste jeugdelftallen van AC Milan, Internazionale en Juventus.

Door Chris Meijer

Flamingo was goed en wel twee dagen in Italië, toen hij meteen op de reservebank plaatsnam. Op het Centro Sportivo Peppino Vismara, het trainingscomplex waar de Onder-19 van AC Milan zijn thuiswedstrijden afwerkt. Vijf dagen later maakte hij zijn debuut voor Sassuolo Onder-19, in de uitwedstrijd tegen Ascoli. En weer drie dagen later stond Flamingo met zijn nieuwe club tegenover de leeftijdsgenoten van Inter. “Ik ben hier gekomen om wedstrijden te spelen, wat dat betreft word ik op mijn wenken bediend”, grijnst Flamingo. “We spelen twee keer in de week, alles is redelijk ver weg. Ascoli was vier uur rijden, bijvoorbeeld. Dan vertrek je een dag eerder en slaap je een nacht in een hotel, dat heb je in Nederland niet echt. We krijgen nog verdere uitwedstrijden, Lazio, AS Roma en Cagliari bijvoorbeeld. Op Juventus-uit verheug ik me ook wel, AC Milan hebben we al gehad. Van NEC-uit, naar AC Milan-uit. Ja, dat is wel even wat anders. De uitstraling van zo’n club is indrukwekkend, alles ziet er goed en verzorgd uit.”

Het artikel gaat verder onder de video
Conte: 'Juventus is nog altijd het beste team in Italië'
Meer videos

Flamingo in de achtervolging bij Youri Regeer tijdens de oefenwedstrijd tussen Almere City en Jong Ajax tijdens de voorbereiding op dit seizoen.

Even aanpoten was het de voorbije weken wel, want Flamingo had al maanden geen wedstrijd meer gespeeld. Dat is precies de reden achter de bijzondere transfer van de jonge verdediger. Eigenlijk was het de bedoeling dat hij dit seizoen de laatste stap naar het eerste elftal van Almere City zou zetten, in het nieuw gevormde Onder-21-team van de club waar hij sinds 2014 in de jeugdopleiding speelde. Dit elftal speelt sinds oktober alleen geen wedstrijden meer, omdat alle jeugd- en amateurcompetities zijn stilgelegd vanwege de coronapandemie. Ook groepstrainingen zijn voorlopig niet toegestaan. In eerste instantie kreeg Flamingo de kans om bij de hoofdmacht van Almere City mee te draaien, tot hij zelf het coronavirus kreeg.

“Ja, corona heeft eigenlijk alles...”, zegt Flamingo met een zachte stem, terwijl hij een stilte laat vallen, “ja, verpest. Ik moest weer fit worden en heb geen kans meer gekregen, ook omdat het elftal heel goed draaide. Dat was eigenlijk het ergste. Ik kon me ook niet meer laten zien om me weer in de kijker spelen bij het eerste. Want ik speelde niet, dus ik kon mezelf ook niet bewijzen.” In plaats van het eerste, meldde Flamingo zich op de groepstraining van Almere City Onder-18. Toen hij op 31 december achttien werd, kwam hier ook een einde aan. Want boven de achttien mag je volgens de coronamaatregelen niet in groepsverband sporten. “Het was sowieso niet ideaal, want ik hoorde een leeftijdscategorie hoger. Mijn hele jeugd heb ik een lichting hoger gespeeld, met jongens die bijna twee jaar ouder waren. Ik trainde mee om fit te blijven, maar na mijn achttiende verjaardag kon ik helemaal niets meer.”

Dus wilde Flamingo afgelopen maand vertrekken uit Almere. Zaakwaarnemer Humphry Nijman, die eveneens Georginio Wijnaldum vertegenwoordigt, boorde zijn internationale contacten aan, waardoor verschillende clubs uit Duitsland en Italië zich bij Flamingo meldden. “Het was een moeilijke keuze. Ik vond dat Sassuolo me de beste mogelijkheid bood om naar het eerste te komen”, verklaart hij de keuze voor Sassuolo. De club uit het gelijknamige ten zuiden van Modena gelegen dorp is de afgelopen jaren als een komeet omhoog geschoten in de Serie A en heeft zich inmiddels gemanifesteerd tot een stabiele middenmoter, mét een uitstekende jeugdopleiding. Om die verder te ontwikkelen, is er in Sassuolo zelf een hypermodern trainingscomplex geopend. De thuiswedstrijden van het eerste elftal van Sassuolo worden afgewerkt in het Mapei Stadium in Reggio Emilia, dertig kilometer verderop.

In de voorbereiding op dit seizoen maakte Flamingo ook minuten in de oefenwedstrijd tegen ADO Den Haag.

“Sassuolo is een club die de jeugd echt een kans wil geven, ze hebben een van de betere jeugdopleidingen van Italië. Alles is mooi geregeld, met verzorging en hersteltraining. De faciliteiten zijn top, de eerste indruk van de club is erg goed. Het is een vooruitgang geweest.” Het door Sassuolo geboden perspectief was niet de enige motivatie om voor Sassuolo te kiezen. “In Italië wordt er van een verdediger wat meer gevraagd. Ik zie dat ik echt een betere verdediger word, door hier te spelen en te trainen. Hoe ik moet lopen, hoe ik moet staan, hoe ik lijn moet houden, hoe je moet coachen: dat soort dingen leer ik hier het meest, het wordt erin geramd. De Ligt heeft ook bewust voor Italië gekozen, om het verdedigen te leren. Op zo’n jonge leeftijd is hij al zó goed en haalt hij zo’n hoog niveau. Hij is absoluut een voorbeeld.”

Het kan zomaar dat Flamingo op korte termijn evenals zijn grote voorbeeld een interview in vloeiend Italiaans geeft. “Ik spreek al een aantal woordjes Italiaans, het lukt wel. Zinnen praten gaat nog niet, ik ken wel een aantal woordjes. Ik ben hard bezig om de taal onder de knie te krijgen. Je moet de taal leren, daar houden ze van. Het is ook wel leuk, dat ik een nieuwe taal kan leren.” Een andere keuze heeft hij eigenlijk ook niet. Flamingo is zelfs expres met een ploeggenoot in een appartement gezet, zodat hij het Italiaans sneller onder de knie krijgt. “Hij spreekt een beetje Engels. Als ik iets niet weet, vraag ik hem hoe ik het zeg. Er zijn maar een paar jongens die Engels spreken, de trainer kan dat ook amper. Daardoor moet ik snel de taal leren, ik ken alle voetbaltermen inmiddels wel. In het begin had ik nog wat moeite om de oefeningen te begrijpen.”

“Ik heb ook wel een training gehad dat het niet goed ging, omdat ik niet begreep wat er uitgelegd of bedoeld werd. Je moet je gewoon proberen zo snel mogelijk aan te passen en flexibel zijn. Mijn debuut ging goed, beter dan verwacht”, gaat Flamingo verder. Hij slaakt een kleine zucht van ontzag als de trainingen in Italië ter sprake komen. “Je staat gewoon twee tot tweeënhalf uur op het veld. Vooral omdat er heel veel op tactiek getraind wordt, daar zijn ze heel veel mee bezig. Het is sowieso heel anders hier te voetballen. Er worden sneller overtredingen gemaakt, opbouwend is het anders. Ik weet niet hoe ik dat moet uitleggen. Harder, ja. De scheidsrechter fluit ook best snel, want ze gaan vaak liggen. Bij ieder tikje. Spitsen kunnen wat beter koppen en zijn gemener, bij een corner gaan ze even op je voet staan of je wordt geduwd. In Nederland zijn we wat liever.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Ryan Flamingo (@ryanflamingo)

Er is nog een belangrijk aspect van het voetballeven in Italië waaraan hij heeft moeten wennen: het eetpatroon. Als Voetbalzone hem rond half acht ’s avonds belt, begint zijn maag langzaam wel te knorren. “Ik moet straks eten, inmiddels ben ik wel gewend aan het ritme. Dat gaat wel snel, in mijn hoofd. In het begin kreeg ik rond zes uur à half zeven wel honger. Je krijgt pasta in de middag, in de avond en nog net niet in de ochtend. Er wordt door een kok voor me gekookt. Daar hoef ik me niet druk om te maken. Ik moet alleen op tijd opstaan, dan word ik opgehaald met een taxi en naar de club gebracht.”

Het is nog de vraag waar zijn toekomst na dit seizoen ligt, aangezien Sassuolo hem mét een optie tot koop van Almere City heeft gehuurd. Op dit moment hoopt Flamingo vooral dat zijn verblijf in Italië verlengd zal worden. “Ik moet mezelf bewijzen, ik heb alles in eigen hand”, klinkt het vastberaden. Mocht hij na dit seizoen toch moeten terugkeren naar Nederland, doet hij dat in ieder geval als een meer complete verdediger én een volwassen man. “Ik heb voor deze stap gekozen om sneller volwassen te worden. Sommige dingen moet ik wel zelf doen, ik moest vandaag toevallig naar de bank. Of ik ga naar de supermarkt om een aantal dingetjes te kopen. Je kan niet snel met je vrienden gaan chillen, dat is wel jammer. Ik denk aan voetbal en mijn vrienden kunnen altijd een keer langs komen. Dat ik me hier volledig op voetbal kan focussen en mijn doel kan halen, is het belangrijkst.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door sirius)

Zal nu best een heel goed salaris hebben maar het feit blijft dat voor de neutrale kijker de Italiaanse competitie niet om te pruimen is en zwaar overschat.

21 februari 2021 om 17:19

Janta Het is gã©ã©n feit dat een neutrale kjiker de Italiaanse competitie 'niet te pruimen' en 'zwaar overschat' zou vinden. Overschatting en wat 'te pruimen is' zijn per definitie subjectieve oordelen die zich niet lenen voor objectieve beoordelingen die je als feit zou kunnen bestempelen. Er zijn, bijvoorbeeld, gewoon voetballiefhebbers die de Italiaanse competitie leuk en interessant vinden. Dat we die liefhebbers niet hoeven te zoeken onder Ajaxfans, dat zal best wel. Maar maakt het voorgaande niet anders. Niet elke voetballiefhebber is ook automatisch fan van Ajax. Wat jij zegt is geen feit, maar slechts een mening.

22 februari 2021 om 09:11

De Seriea is een beetje zoals alle Romeinse ruines in Rome. De hele tijd wordt er indirect gekeken naar de machtige serie A van de jaren 80 en 90. Wat moet die competitie toen sterk zijn geweest als zelfs spelers als Wim Kieft naar ploegen als Pisa vertrokken, om nog maar te zwijgen over zwaargewichten als van Basten, Gullit en Rijkaard bij het oppermachtige Milan. Of Bergkamp die bij Inter niet echt goed wist te aarden. Ik denk nog altijd dat de meeste Serie A volgers een beetje uit nostalgie de competitie blijven volgen. Feit blijft wel dat de competitie sinds 2010 toch echt een flink aan kwaliteit had ingeboet. Ac Milan heeft al een jaar of zeven de CL niet weten te halen, en werd zelfs uitgesloten voor Europees voetbal. Inter dat nooit weet door te breken tot de achtste finales van de CL. Napoli en Roma weten Europees ook nooit echt van betekenis te zijn, terwijl dit soort ploegen prima een Europa Leaque zouden kunnen winnen. Enkel Juventus heeft de laatste 10 jaar enigzins van betekenis kunnen zijn in Europa.

22 februari 2021 om 10:31

Dus omdat er weinig Europees succes is de competitie meteen zwak? Ik snap nooit wat iedereen op de Serie A loopt te haten. De liefhebbers pakken juist helemaal niet de jaren 90 erbij. Het zijn juist de zuurpruimen die nog steeds denken dat er in de Serie A defensief en saai gespeeld wordt . Ieder jaar behoord de Serie A bij de competities waarbij het goalgemiddelde het hoogst is . Ook staat de Serie A gewoon 3e op de uefa coëfficiëntenlijst gebaseerd op Europese prestaties van de afgelopen 5 jaar. Milan en inter zijn juist aan een sterke comeback bezig en weten ook weer topspelers/toptalenten aan te trekken. Het is makkelijk om een competitie af te kraken maar misschien eerst jezelf ergens in verdiepen zou beter zijn .

22 februari 2021 om 11:16

Nu recent heeft Roma de halve finale van de CL gehaald en vorig jaar stond inter in de finale van de EL. Het valt dus echt wel mee. Inter heeft momenteel een zeer sterk team, Lazio speelt nu ook een best mooie Europese campagne, Napoli is begin jaren 2010-2015 altijd een lastige tegenstander geweest in de Champions league en Juventus heeft twee keer een champions league finale gespeeld. Daarnaast waren inter en vooral Milan in de jaren 2000-2010 ook gewoon absolute wereldtop. Als de serie A al niks meer voorstelt dan stelt een Bundesliga ook niks voor, is de Ligue 1 een niveautje Bundesliga en valt de premier league ook wel mee voor een hele tijd in de periode 2010-2020.

22 februari 2021 om 11:22

Lazio speelt alleen dit jaar CL na jarenlang gespeeld te hebben voor plekken in de EL. Voor de rest heb je wel een punt.

22 februari 2021 om 11:25

Ik zal het inderdaad even aanpassen, zal een vreemd hersenspinsel geweest zijn 😉.

22 februari 2021 om 11:38

@lierse1997, dat van Roma was duidelijk een incident. Net zoals Ajax twee jaar geleden een incident was. Moeten we die EL finale van Inter echt als een topprestatie bestempelen? Bekijk het budget van Inter eens. Lukaku heeft 70 miljoen euro gekost. Hakimi 50 miljoen. Eriksen (met contract van een halfjaar) heeft 20 miljoen gekost. Met al die investeringen weet Inter niet eens de achtste finales te halen. Oh ja en Napoli doet het zo verschrikkelijk goed? Heb je gezien welke toppers ze allemaal hadden gehaald de laatste 10 jaar? Higuain, Koulibaly, Mertens, Insigne (eigen jeugd), Albiol (vind ik persoonlijk een hele degelijke verdediger) ,... en in wat heeft dat allemaal geresulteerd? Welk Europees succes? De enige twee Italiaanse ploegen die in Europa iets hebben gepresteerd zijn Atalanta en Juventus. Die twee ploegen hebben naar hun mogelijkheden toch het uiterste gepresteerd.
Verder heb ik nooit iets over de Bundesliga en de Ligue1 gezegd. Voor die competities heb ik namelijk dezelfde mening. Er is nooit een Duitse of Franse hegemonie geweest.

22 februari 2021 om 11:42

@benzema20, het niveau van de competitie is toch gewoon verzwakt? Ploegen als Lazio en Atalanta konden vorig seizoen gewoon om de titel meespelen. Hulde natuurlijk naar de manier waarop ze beleid voeren, maar deze twee ploegen moeten het met veel minder budget doen dan Ac Milan, Inter Milan, Napoli, Roma en misschien zelfs Fiorentina. Het maakt dan toch niet uit hoevaak er gescoord wordt. Het niveau is gewoon veel minder. Waarom kunnen spelers als Hateboer, De Roon, Gosens, Scouten,... zo makkelijk renderen in de Serie A? Zelfs B-materiaal als Nuytinck, ter Avest, Zeegelaar komen of kwamen aan voldoende speeltijd in die competitie. Toch een enorm contrast met de PL waar al die spelers uit de Eredivisie massaal in ondergesneeuwd raken.

22 februari 2021 om 11:51

Het Napoli van Lavezzi en Cavani was gewoon een heel sterk team waar niemand graag speelde. Als Atalanta een prestatie uitgevoerd heeft dan heeft Napoli dat begin jaren 2010 ook absoluut gedaan. En ja leuk dat inter veel geld uitgeeft maar dan nog staan ze er niet? Dat is toch nog steeds een prestatie. Arsenal heeft ook miljoen uitgegeven en die stonden er dat jaar niet, idem met Manchester United. Veel Italiaanse teams hebben trouwens de pech net goed genoeg zijn om de groepsfase van de CL door te komen, maar niet om dan iets te presteren. Want zoals je zegt een Napoli, Roma of inter zou wel iets moeten kunnen doen in de Europa league maar dan moeten ze er wel in belanden. En dan heb ik het over een Roma, Napoli of inter in goede doen. Het is dus ook wel iets dubbel.

22 februari 2021 om 13:24

Ajax Barça. Tuurlijk is het niveau minder als in de glorie jaren maar dat betekent niet dat de competitie ruk is . Die jongens bij Atalanta spelen gewoon in een goed ingespeeld elftal waardoor ze renderen. En jongens als Nuytink en Ter avest zijn ook voor de serie a te slecht. Niet voor niks dat Udinese al jaren tegen degradatie speelt. En waarom altijd die vergelijking naar de PL. Alsof dat de graadmeter maar moet zijn ofs? De premier league clubs hebben ook wel iets meer te besteden. Als je promoveert in Engeland kan je al 200 miljoen uitgeven.

22 februari 2021 om 16:10

Je begon je verhaal zo goed Constant, want inderdaad slaat het nergens op om als feit weg te zetten dat de Serie A 'niet te pruimen' en 'zwaar overschat' is. Maar daarna ga je toch echt zelf op je bek door te stellen 'dat we die liefhebbers niet hoeven te zoeken onder de Ajax fans'.. Huh? Waar slaat dat nou weer op dan? Ik ben een Ajax fan en kan prima genieten van de Serie A, zeker nu er de laatste jaren weer een stuk aanvallender wordt gespeeld dan voorheen en helemaal nu slapende reuzen Inter en Milan weer uit hun winterslaap lijken te komen. Ik ken nog een heleboel Ajacieden die regelmatig Serie A voetbal kijken en die daar prima van genieten. Wat gek om op basis van iemands foto met een Ajax-logo een heel pleidooi te gaan houden over dat Serie A liefhebbers niet uit een bepaalde Nederlandse supportersschare kunnen komen. Ik kan de link niet leggen, jij wel?

23 februari 2021 om 11:03

Sander
"ik ben een Ajax fan en kan prima genieten van de Serie A, zeker nu er de laatste jaren weer een stuk aanvallender wordt gespeeld dan voorheen en helemaal nu slapende reuzen Inter en Milan weer uit hun winterslaap lijken te komen. Ik ken nog een heleboel Ajacieden die regelmatig Serie A voetbal kijken en die daar prima van genieten. Wat gek om op basis van iemands foto met een Ajax-logo een heel pleidooi te gaan houden over dat Serie A liefhebbers niet uit een bepaalde Nederlandse supportersschare kunnen komen. Ik kan de link niet leggen, jij wel?"

Wat is hier precies je argument? BIj Ajax houden ze ook wel van cattenaccio?? Of moet ik nog wat open deuren intrappen zoals dat 'aanvallend en dominant voetbal' meestal haaks staat op het cattenaccio van de serie A? Wat ik zeg is evident logisch, dat je daar dan persé jezelf voor als witte raaf moet presenteren ('hoho, ik ben ajaxfan maar ik vind countervoetbal ook gewoon heel leuk hoor en ik ken nog een paar die hetzelfde vinden' omdat ik niet mag generaliseren, dat kan ik volgen, maar om nou te doen alsof de Ajax mainstream fan nogal een fan is van counter voetbal, dat gaat mij een paar slagen te ver gewaardeerde vriend.

23 februari 2021 om 15:53

Er is natuurlijk ook wel het 1 en ander gebeurd. Milan is al decennia afhankelijk van rijke meneren die de club relevant weten te houden door er veel geld in te pompen, bij Inter zie je eigenlijk hetzelfde terug. Het is wat dat betreft ook nogal kunstmatig. De Serie A is wel van een aardig niveau, maar dat mag je ook verwachten als je ziet hoeveel geld erin omgaat. Kijk bijvoorbeeld naar wat Fiorentina deze zomer verkocht en wat ze uitgaven. 54 miljoen euro aan verkopen, 48 miljoen euro aan inkomsten uit transfers. Dat zijn cijfers waar PSV nog moeite mee heeft. Die geven structureel 30-60 miljoen euro uit. Ik vind de Serie A ook totaal niet indrukwekkend voor wat er mogelijk is, al is het niveau natuurlijk wel gewoon aardig.

22 februari 2021 om 11:23

Er zijn nog twee redenen om voor Italie te kiezen. Buitenlandse voetballers betalen minder dan 24 procent belasting en inkomsten voorkomend uit het portret recht worden tot maximaal een ton belast. Sinds die regels van kracht werden, kozen veel toppers voor de serie A.

22 februari 2021 om 12:55

Ik vind de Serie A momenteel niet minder interessant als de Bundesliga of LaLiga eerlijk gezegd. De enige competitie die er voor mij qua attractiviteit uitspringt is de Premier League

22 februari 2021 om 13:50

Hahaha, hier, de kenner. Meest onderschatte zul je bedoelen. Feit is juist dat de Serie A enorm in de lift zit. Wedstrijden dit jaar zijn een enorm plezier om te bekijken met veel aanvallende ploegen en veel goals. Of heb jij naar Benevento - Roma zitten kijken gisterenavond?
Jouw reactie is duidelijk eentje van onwetendheid.

22 februari 2021 om 19:08

In de jaren tachtig en negentig was de Serie A echt het summum. Dat is daarna wel minder geworden. De Engelsen kwamen terug na 10 jaar Heizel-schorsing. Real Madrid wist in 1998 zelfs pas voor het eerst sinds 1969 weer een EC1-finale te halen. De Serie A heeft nog steeds veel potentie, alleen denk ik minder dan dd Premier League en in iets mindere mate La Liga. Het Engelse en Spaanse (koloniale) taalgebied is veel groter. Daarnaast heeft Duitsland qua inwonertal natuurlijk een grote potentie. De infrastructuur qua stadions in Italiã« is over de gehele linie wel echt problematisch aan het worden, op Juve na dan.

23 februari 2021 om 18:23

Inwonertal Duitsland? Scheelt nauwelijks met Italië.. Serie A is enorm onderschat. Absolute topcompetitie waar maar weinig spelers kunnen uitblinken. Niks minder dan de Premier en na LaLiga gewoon de beste competitie.

24 februari 2021 om 01:57

Scheelt maar een miljoen of 24 haha, bijna om het even dus! Sarcasme uit: serie A is prachtig idd. Kijk tliefst naar Italie en Duitsland qua comp. PL is houthakkerswerk joh, op Pool en City na dan.

Erg leuk voor hem dat hij deze kans krijgt en hopelijk haalt ie het 1e elftal. Titel is mijns inziens (erg) misleidend. Men verwacht aan de hand van de titel niet dat hij de jeugd elftallen van deze topclubs bedoelt. Maar clicks betekent geld en cash is king.

Goed dat hij daar naar toe gaat. Verdedigers worden daar echte kerels die weten wat het betekent. Niet zo als hier in de competitie waar mandekken gebeurd op een kilometer afstand. Verdedigers worden hier beoordeeld pp hun kwaliteiten als middenvelder.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sassuolo


8 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
G. FerrariVerdediger130
A. ConsigliKeeper130
D. FrattesiMiddenvelder133
G. DefrelAanvaller130
G. RaspadoriAanvaller131
G. ScamaccaAanvaller133
M. LopezMiddenvelder121
Voor de complete selectie: Clubpagina Sassuolo.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Sassuolo.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren