‘Ik wil hoofdtrainer worden van Barcelona, maar ik heb respect voor Koeman’

Donderdag, 18 februari 2021 om 14:35Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:47

Xavi Hernández heeft op de officiële website van de FIFA laten weten open te staan voor de trainersklus bij Barcelona. De voormalig middenvelder van de Catalaanse club werd de voorbije maanden veelvuldig in verband gebracht met Barcelona, maar moet voorlopig toezien hoe Ronald Koeman momenteel aan het roer staat. Desondanks heeft Xavi een toekomst als trainer bij Barcelona zeker nog niet uit zijn hoofd gezet.

Een eventuele toekomst van Xavi bij Barcelona hangt voor een groot gedeelte af van de komende presidentsverkiezingen. Víctor Font is één van de drie overgebleven presidentskandidaten bij Barcelona. Hij gaat op 7 maart de strijd aan met grote favoriet Joan Laporta, terwijl ook Toni Freixa er alles aan doet om het stokje over te nemen van Josep Maria Bartomeu. Font heeft in aanloop naar de verkiezingen benadrukt dat Xavi het sportieve boegbeeld moet worden in het Camp Nou, ook al is Koeman de huidige hoofdtrainer.

Ronald Koeman: 'PSG was op vrijwel alle fronten sterker'

“We zullen zien wat er in de toekomst gaat gebeuren”, vertelt Xavi. “Iedereen ziet mij als trainer van Barcelona. Ik schuif niet onder stoelen of banken dat ik hoofdtrainer van Barcelona wil worden, dat heb ik al heel vaak gezegd. Maar ik heb respect voor Barcelona en Ronald Koeman. Ik wens ze het allerbeste. Ik ben benieuwd wie de komende presidentsverkiezing gaat winnen. Ik zal altijd bewondering hebben voor de voorzitter en de club.”

Xavi speelde 767 officiële wedstrijden namens Barcelona en veroverde onder meer acht landstitels, drie bekers en vier keer de Champions League. Sinds 2019 verdient hij zijn geld in Qatar, waar hij eindverantwoordelijke is bij Al-Sadd. Met die club wist hij in de afgelopen jaren vier prijzen te pakken. “Op dit moment doe ik het goed hier. Ik zit bij een grote club in Azië. Dit is het beste team in Qatar.” Al-Sadd staat met overmacht bovenaan in de Qatar Stars League en heeft een voorsprong van dertien punten op achtervolger Al-Duhail.


Poll

Denk jij dat Ronald Koeman volgend seizoen nog trainer is van Barcelona?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door gabstra)

Wie weet als Barca in Parijs zoek wordt gespeeld kan het zo zijn dat Koeman geen trainer meer is .

18 februari 2021 om 14:52

Mag toch hopen dat Barça inziet dat een nieuwe trainer de problemen daar niet op lost. Onder de vorige trainer verloren ze 8-2 van Bayern, als ze nu een nieuwe trainer aanstellen maar verder niks veranderen binnen de club zal ook die coach afgemaakt worden in de CL.

18 februari 2021 om 15:00

Ik verwacht niet dat Koeman ontslagen wordt na PSG hoor, dat zou echt dwaas zijn. Ik zou Koeman dit seizoen laten af maken en kijken of er iets mogelijk is met transfers en heb laten voorbereiden op een 2e seizoen. Koeman stapt in een Barca op het moment dat ze in een diepe put zitten, het zou netjes naar Koeman zijn om hem dan meer tijd te geven.

18 februari 2021 om 16:58

Als je leest wat Koeman zei over de manier Barca weer eens contact met hem zocht nadat ze door Bayern zoeken werden gespeeld. Dan zal het me niet verbazen als die weer eens gebeurd , zeker met de komende verkiezingen daar. Als Barca net zo machteloos was als de thuiswedstrijd dan zit een afgang er aan te komen. Met zulke grote cijfers verliezen in een relatieve kort periode is not done bij Barca

18 februari 2021 om 17:01

Ik neem niet aan dat hij daarvoor ontslagen gaat worden als Barca in Parijs weggespeeld wordt, denk ook niet dat Barca zomaar een ontslag vergoeding kan ophoesten momenteel en dan een vergoeding betalen om Koeman te moeten vervangen

Het blijft toch een groot risico. Niemand weet echt hoe Xavi het zou doen in een topcompetitie (zijn prestaties in Qatar zijn nu niet heel veelzeggend) en bij Barcelona zouden ze niet weten wat voor vlees ze in de Kuip halen (als trainer). Goede voetballers zijn trouwens niet meteen goede trainers, kijk maar naar Pirlo. Dan worden altijd Guardiola en Zidane genoemd maar die hebben gewoon jarenlang rondgelopen in de jeugdopleiding van Barcelona en Real Madrid. Wat dus absoluut niet het geval is bij Xavi. En met pimienta hebben ze bij Barcelona een uitstekende trainer voor Barca B, het is dus ook niet zo dat ze hem zomaar even coach van Barca B kunnen maken.

18 februari 2021 om 14:56

Je weet toch wel dat ze daar in Qatar normaliter schijt hebben aan alles en iedereen. Al die sjeiks weten het daar altijd beter. Weinig Westerlingen die het daar dus lang weten uit te houden. Meestal vertrekken ze er al na een jaar. Toch zit Xavi daar nu al vier jaar. Zowel als speler en als coach weet zich daar in die vreemde cultuur makkelijk staande te houden. Hoe komt dat? Weet hij zich goed te manoevreren als persoon? Weet hij de juiste snaar te raken bij al die arabische spelers? Of komt het door zijn legendarische status als voetballer? Hoe dan ook lijkt Xavi mij de ideale persoon om een topclub als Barca te coachen. Maakt niet uit dat hij in Qatar heeft gecoacht. Het is een ervaring die hem rijker heeft gemaakt (goede doordenker). En hij weet hoe het is om prijzen te winnen. Dat leer je niet bij Barca B of Real castilla.

18 februari 2021 om 15:01

Goh datzelfde kun je an sich over China zeggen en daar zit bijvoorbeeld Cannavaro ook al 4 jaar bij Guangzhou Evergrande. Is dat dan ook een perfecte trainer voor een topclub? Er wordt van Xavi meer gemaakt dan hij is vrees ik. En hij zal zeker potentie hebben als coach, maar of nu al het geschikte moment is om in te stappen is nog maar de vraag. En als het te vroeg is dan beschadig je een clubicoon.

18 februari 2021 om 15:35

Frank Rijkaard werd ontslaan bij Sparta en won vervolgens de treble met Barcelona. Maar uiteraard is het nu niet het moment voor Xavi om in te stappen bij Barca want er is gewoon geen eer te behalen. Er is geen geld en er is te weinig kwaliteit om een rol van betekenis te spelen in Europa. Als je dan nog eens bedankt dat Messi er volgend seizoen ook niet meer rondloopt...

Ik zie Xavi trouwens liever eerst nog een 'tussenstap' maken, zoals een Steven Gerrard doet bij de Rangers momenteel. Een ploeg van dat niveau is een ideale lleerschool.

18 februari 2021 om 15:54

Ik vind het het perfecte moment. Koeman mag dit jaar alle negativiteit slikken, zodat de verwachtingen voor Xavi minder hoogespannen zullen zijn. Bovendien lijkt het mij als coach ontzettend uitdagend om een club weer te mogen opbouwen. Het geeft een coach ook de kans om veel macht naar zich toe te trekken. Guardiola had die macht bijvoorbeeld ook. Koeman heeft die macht duidelijk niet om logische redenen. Het enige waar ik me wel zorgen maak is hoe Xavi met zijn oude kompanen zal omgaan. Het lijkt me niet dat hij ze als grof vuil wil weg gaan zetten. Maar spelers als Pique en Busquets moeten nu echt plaats gaan maken. Dus op dat vlak juich ik de komst van Xavi minder toe.

18 februari 2021 om 20:42

Misschien is Xavi gewoon een kameleon die het daarom 'goed' doet in 'die vreemde' cultuur? Ik weet het niet met hem hoor, maar als je het, zoals gezegd, al vier jaar volhoudt in Qatar dan heb je voor jezelf misschien andere prioriteiten gesteld dan veel willen leren als coach. Of zou hij al die tijd zijn kop in het zand hebben gestoken wachtend tot Barca hem als een nieuwe verlosser binnenhaalt? Het lijkt mij een stevige gok van Xavi om zo je sportieve carrière te plannen.

18 februari 2021 om 14:59

Beste scenario is dat Xavi volgend seizoen aan sluit bij Barca B. Dat hij daar een jaar aan de slag gaat en kijken hoe goed hij het daar doet. Na volgend seizoen kan je kijken hoe zowel Xavi als Koeman het doen. Mochten ze allebei een goed seizoen hebben gedraaid dan kan je een 3e seizoen in gaan met Koeman met Xavi in de staf die het dan langzaam overneemt. Bij zijn club heeft ie alles gewonnen volgens mij maar dat zegt idd niet zo veel. Wel leert ie wel wat nodig is om als coach prijzen te winnen. Blijft wel lastig wat je met Pimienta moet doen, want die levert echt goed werk op dit moment.

18 februari 2021 om 15:02

Pimienta hoofdcoach maken en Xavi coach van Barca B lijkt me een leuke optie. Al is het de vraag of je iemand die uitstekend werk levert bij Barca B daar moet weghalen.

18 februari 2021 om 15:11

Lierse1997, Er was zo een tien jaar geleden ook iemand die uitstekend presteerde bij Barca B. Heeft uiteindelijk ook niet heel verkeerd uitgepakt hehehe. Maar zonder dollen, ik snap je punt.

18 februari 2021 om 15:32

@alex toen had je ook johan cruijf die in het oor van laporta fluisterde. Ik denk dat xavi zeker potentieel heeft als coach. Als speler zijnde was hij altijd het aanspreekpunt voor een coach om van tactiek te wisselen en weet ik wat allemaal. Vraag is alleen hoe goed kan xavi wat hij ziet overbrengen op spelers. Als ik geld erop zou inzetten denk ik dat xavi een goede trainer gaat worden.

18 februari 2021 om 16:10

Pimienta hoofdcoach maken zou ik ab-so-luut niet doen. Op geen enkele wijze heeft hij laten zien te beschikken over een dusdanig karakter, dat ie de absolute wereldtop kan coachen.

Zidane is daar een heel goed voorbeeld van. Tactisch stelt ie weinig voor (als we praten over de absolute top), hij heeft weinig spelers beter gemaakt, maar zijn karakter was sterk genoeg dat ie, naast zijn aanzien, al die toppers op de juiste momenten wist te motiveren.

Pimienta kan tactisch heel goed zijn en spelers goed opleiden, maar dat alleen is onvoldoende om hoofdtrainer te worden van een club als Barça.

18 februari 2021 om 17:42

Ik volg Barcelona niet in die mate dat ik kan oordelen over psychologische capaciteiten van pimienta. Maar had bijvoorbeeld Guardiola dat dan wel bewezen?

18 februari 2021 om 19:43

Zidane stelt tactisch weinig voor. Juist ja. Dat blijkt ook uit wat hij neerzet, hoe hij inspeelt op situaties, wissels, blessures, etc. Zeker de laatste 11 wedstrijden van het afgelopen seizoen, waar hij het tactisch helemaal heeft laten liggen. Stelt echt weinig voor ja.

18 februari 2021 om 19:50

Zidane is een coach die precies weet hoe hij een sterrenteam moet motiveren. Maar om hem tactisch sterk te noemen..?

18 februari 2021 om 20:40

Nu het is tactisch geen genie maar hij is tactisch echt wel gewoon een best sterke coach hoor. Sommige mensen doen alsof hij er op tactisch gebied niks van kan, wat uiteraard schromelijk overdreven is.

18 februari 2021 om 20:49

Het was tactisch ook niks, toen hij Mariano vorig seizoen inbracht om in 10 seconden Alba, Umtiti en Ter Stegen voor schut te zetten. Echt iets voor iemand die tactisch weinig voorstelt.

18 februari 2021 om 15:01

Dat ben ik met je eens. Tegelijkertijd, Rijkaard degradeerde met Sparta en Guardiola's enige ervaring was het B-team. Je moet Xavi ook niet voor de leeuwen gooien met deze verdediging van brandhout. 2 seizoenen als assistent van Koeman zal Xavi goed doen.

18 februari 2021 om 15:04

Vooral dat. Met het huidige team, en zeker als Messi wegvalt (wat toch binnen nu en een paar jaar zal gebeuren), is er niet heel veel eer te behalen. En dan is het de vraag of Xavi genoeg tijd wordt gegeven. Want bijvoorbeeld iemand als Zidane zit alleen nog bij Real Madrid door zijn eerdere prestaties. Anders had die het huidige seizoen niet zo rustig overleefd.

18 februari 2021 om 15:11

Ik denk dat Barcelona na het vertrek van Messi juist sterker kan worden. Er ontstaat ruimte om 2 jonge wereldsterren op de loonlijst te zetten. Maar het zal wel even duren voor we weer mee gaan doen.

18 februari 2021 om 15:19

@lierse maak maar gerust binnen nu en paar maanden voor messi 😅. Enige kans dat hij zou blijven is als ze op zouden kunnen tegen psg. En ze zijn hopeloos uitgespeeld. Voor hem valt er geen eer meer te behalen bij barcelona. Maar goed dan kunnen sommige fans eindelijk een aanvaller hebben die meeverdedigd. Dan pakken we weer de champions league natuurlijk. Want dat missen we, een aanvaller die meeverdedigd 😜.

18 februari 2021 om 15:19

Dat kan inderdaad. Al kosten jonge wereldsterren wel enorm veel geld. Zeker komend seizoen denk ik niet dat Barcelona (en ook Real Madrid) echt grote bedragen gaan kunnen uitgeven. Daarnaast is heel duidelijk geworden aan Real Madrid wat het vertrek van een absolute legende zoals messi (bij Real dus uiteraard Ronaldo) op korte termijn echt heel hard gevoeld wordt. Op lange termijn heb je uiteraard wel gelijk.

18 februari 2021 om 15:28

De initiele kosten van een wereldster vallen nog best mee. Je betaalt meestal in een paar jaar en op op de balans mah je ze ook over jaren afschrijven. De jaarlijkse salariskosten zijn een beperkende factor.

18 februari 2021 om 15:31

Dat wel. Maar denk jij dat Barcelona komende zomer 100 miljoen gaat uitgeven aan een speler (wat toch al een vrij lage prijs is voor een jonge wereldster)?

18 februari 2021 om 15:32

Laporta zal flink gaan snijden en een spits kopen vermoed ik. Door de crisis zijn de prijzen nu sowieso wat lager.

18 februari 2021 om 15:40

@ Visca: vraag me wel af welk spits ze willen/ kunnen halen? Het moet sowieso iemand zijn die een sportief onmiddellijk een meerwaarde is. Dan kom je al snel uit bij namen als Haaland, Mbappe, Martinez, ... al heb ik bij die laatste mijn twijfels of die momenteel al goed genoeg is om bij het huidige Barcelona te renderen.

18 februari 2021 om 17:14

Eigenlijk zijn alleen die eerste 2 echte wereldspitsen inderdaad. We zullen het zien. Laporta moer eerst puin ruimen.

18 februari 2021 om 15:14

Je weet nooit hoe iemand het gaat doen daar moet je helderziend voor zijn.... overigens als ik xavi was zou ik nog even wachten.

18 februari 2021 om 15:21

Nu ik denk niet dat je helderziend moet zijn om op te merken dat minstens volgend seizoen (en mogelijk wat langer, kijk naar Real die zijn nu al drie jaar wat aan het sukkelen) nog een lastige periode gaat worden voor Barcelona. Zeker op internationaal gebied (want daar kan Real ook nog gewoon mee, ondanks dat ze dat Europees niet meer kunnen).

18 februari 2021 om 15:27

Naar mijn mening beoordeel je een coach ook alleen op wat hij kan doen. Als je spelers hopeloos overklast worden dan valt daar niks aan te doen als trainer zijnde. Een trainer kan het geweldig doen en je alsnog 3e eindigd. Dus stel Xavi komt en hij wordt met middelmatig materiaal 2e of 3e en wordt niet vernederd in de champions league dan heeft hij het goed gedaan. Als je van xavi verwacht dat hij met dit materiaal mee gaat strijden dan moet je heel snel je playstation uitzetten natuurlijk.

18 februari 2021 om 15:29

Dat zou wel moeten ja. Alleen is de voetballerij natuurlijk een nogal opportunistische wereld en het is de vraag of iedereen daar zo over denkt.

18 februari 2021 om 15:33

Nee, je ziet ook hier hoe snel mensen aan scorebord journalistiek doen. Dus ik denk niet dat de voetballerij altijd zo werkt. Mits je mensen in je club hebt die niet snel in paniek raken en zaken met nuance bekijken.

De beste van Qatar zijn is natuurlijk wel lekker. Maar hij komt bij mij niet zo indrukwekkend over.

"van alle blinde mensen zijn dit wel de beste darters" Ik geloof dan heus wel dat ze een pijltje kunnen gooien, maar er zijn gewoon twijfels over het niveau.

Op zich is er verder niet zo veel mis met wat hij zegt, al zou het netter geweest zijn om te zeggen dat het op dit moment niet aan de orde is .

Als Xavi slim is wacht hij nog even met instappen tot een aantal achterliggende problemen op bestuurlijk en financieel vlak zijn opgelost, anders moet ook de nieuwe voorzitter een slachtoffer gaan zoeken voor het onvermijdelijk uitblijven van prestaties en dat zal de trainer van dat moment zijn. Zoals altijd in de voetballerij.

Liever hij dan ik. Barcelona coachen lijkt me op dit moment behoorlijk trekken aan een dood paard, zoals die spelers er dinsdag bij liepen. Volgens mij is Koeman inmiddels ook al 10 jaar ouder dan toen hij begon

Ze doen net of je zou moeten kiezen tussen Koeman of Xavi, terwijl Xavi nog genoeg tijd heeft om daar coach te worden. Geef Koeman een normale termijn als coach mits hij normaal presteert. Xavi mag het erna proberen.

Inmiddels doet Koeman het wel aardig in La Liga. Op internationaal topniveau komt deze verdediging echt zwaar te kort, of eigenlijk de hele selectie. Inmiddels moeten ze dat bij de club ook wel zien lijkt me. Dest, Araujo, Mingueza, Pedri, Puig en Trincao mogen nu laten zien wat ze bij Barcelona doen. Zijn allen max 21 jaar, wat mag je verwachten..

18 februari 2021 om 15:30

Araujo misten ze echt. Ook in Spanje scheelt het een slok op een borrel als hij wel of niet meedoet. Maar ze zijn allemaal nog wel erg jong inderdaad.

18 februari 2021 om 23:24

En Fati wordt ook flink gemist denk ik. Die maakt het verschil als hij terugkomt, in tegenstelling tot Griezmann, Dembele, Braithwaite

Xavi weet wat hij doet. Hij zet de druk op Koeman en hij weet ook dat hij uiteindelijk in een gespreid bedje gaat komen terwijl Koeman de vuile klus mag klaren.

18 februari 2021 om 15:31

Koeman weet ook dat hij een ondankbare taak heeft. Over een paar jaar zal hij hopelijk te boek staan als de coach die het team vernieuwde.

Dit is wel een heel erg uitgelezen moment van Xavi om zo'n post te plaatsen. Hij zegt dat hij respect heeft voor Koeman, maar hij bewijst nu juist het tegendeel. Ik geloof niet mer in de goede bedoelingen van Xavi. Wat ? Krijg ik een shirt van hem te pakken dan doe ik die ouwe truc van Ronald tegen de Duitsers nog eens na........

Er hoeft maar een trein langs te komen met een bestemming die weer net ietsje interessanter is dan Barcelona en onze grote vriend Koeman is met de noorderzon vertrokken. Blijft een van de meest onbetrouwbare trainers ooit wat mij betreft.

Waarom liep je ervoor weg en deed je geen uitspraken toen Barcelona wel een trainer nodig had? Nu Barcelona al een trainer heeft, doe je deze uitspraken wel opeens?

Als hij respect voor Koeman had dan bestond dit artikel niet. Vanaf zijn aanstelling hangt het Xavi spook boven Ronald zijn hoofd. Makkelijk scoren en wellicht snel instappen als het nog een paar keer mis gaat.

Xavi is nog net iets populairder in Barcelona dan Ronald Koeman. Dus ongeacht of hij de kwaliteiten bezit, de socio's willen Xavi, dus wordt hij de nieuwe coach als hij dat zou willen. Natuurlijk zal een club als Barcelona wel weer nieuwe investeerders weten te strikken, zoals het ook eerder deed door het heilige shirt te verkopen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4939 fans
Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
3.Barcelona7947
4.Sevilla7720
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
L. MessiAanvaller3530
TrincãoAanvaller283
NetoKeeper70
Iñaki PeñaKeeper00
M. ter StegenKeeper310
Jordi AlbaVerdediger353
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

769 fans
Coach, 41 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 22 juni
Sydney van Hooijdonk staat op het punt om een meerjarige verbintenis te tekenen bij Bologna. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren