Ronald Koeman: ‘Ik zie wel parallellen met Frenkie en Mikky’

Zaterdag, 20 februari 2021 om 07:18Yanick Vos • Laatste update: 07:18

Ronald Koeman hoefde niet lang na te denken toen hij vorig jaar een telefoontje van Barcelona kreeg. Nadat hij de Catalanen eerder al tot twee keer toe had geweigerd, besloot de toenmalig bondscoach van het Nederlands elftal wél toe te happen. In de documentaire Força Koeman geeft de trainer een kijkje achter de schermen over zijn besluit om Oranje in te ruilen voor zijn droomclub. Daarnaast vertellen hij en zijn vrouw Bartina over het leven in Barcelona en de band die zij hebben opgebouwd met Frenkie de Jong en zijn vriendin Mikky Kiemeney.

Toen het team van trainer Quique Setién op 14 augustus 2020 een historische 2-8 nederlaag leed in de kwartfinale van de Champions League, hield Koeman al rekening met een telefoontje van de club waar hij van 1989 tot halverwege 1995 speelde. “Toen wist je wel en kon je aanvoelen dat het voor veranderingen zou gaan zorgen binnen de club”, vertelt Koeman in zijn driedelige documentaire die te zien is op Videoland. “Want Barcelona dat met 2-8 verliest, dat kan niet. De wedstrijd was na een halfuur gespeeld en toen zag je dat Bayern tactisch beter op het veld stond en veel fitter was dan Barcelona.”

De clubleiding van Barcelona legde al snel contact met de Nederlandse trainer. “De zaterdag na de wedstrijd kreeg ik telefoon van de vorige president: Josep Maria Bartomeu. Hij vroeg of ik nu wel geïnteresseerd was”, aldus Koeman. “We keken elkaar ook aan en dachten: yes, dit is het””, vertelt Bartina Koeman. “Je gaat nu niet meer nee zeggen.” Koeman ging om de tafel met de clubleiding van Barcelona en daarin werd gesproken over de veranderingen die nodig waren. “Want dat er dingen moesten veranderen was wel duidelijk. En gaat er iets gebeuren wat je altijd gewild hebt. Daar geniet je van.”

Ronald Koeman in het vliegtuig op weg naar Barcelona.

Vertrek bij KNVB
Koeman had een clausule in zijn contract bij de KNVB waardoor hij kon vertrekken als Barcelona zich zou melden. Het Nederlands elftal had zich al geplaatst voor het EK, wat voor de trainer het besluit makkelijker maakte om in te gaan op het aanbod van Barcelona. Bovendien speelde zijn hartinfarct van vorig jaar ook een rol om deze kans niet te laten lopen, zo legt Koeman uit in de documentaire. “Je moet wel realiseren: Ronald had Barcelona al twee keer afgezegd”, vertelt zaakwaarnemer Rob Jansen. “Dit was de derde keer. Twee keer eerder was hij resoluut en zei hij dat hij het niet kon maken. Als hij nee had gezegd, dan was het over. Dan waren ze voorlopig niet meer teruggekomen.”

“Iedereen vond het jammer”, aldus Koeman over zijn vertrek bij de KNVB. “Ik vond het zelf ook jammer, omdat er echt een goede klik was met de groep. Maar als je in de voetballerij werkt dan moet je af en toe egoïstisch zijn. Maar dat is besproken met de KNVB toen ik bondscoach werd. Zonder clausule had dit niet gekund. Iedereen had er begrip voor, ook binnen de bond.” Koeman laat weten het enorm naar zijn zin te hebben in het Camp Nou. “Bondscoach zijn is geweldig, maar niets is te vergelijken met het trainerschap bij Barcelona. Het heeft zo moeten zijn. Sommige dingen worden geregisseerd, daar geloof ik echt in.”

Frenkie de Jong komt in de documentaire aan het woord over het besluit van Koeman om Oranje in te ruilen voor Barcelona. “Voor mij is het natuurlijk dubbel, want Ronald was trainer van het Nederlands elftal. Dus aan de ene kant vond ik het jammer dat hij weg ging bij Oranje. Maar voor mij persoonlijk was het niet slecht dat hij naar Barcelona is gekomen”, aldus de Oranje-international, die samen met zijn vriendin Mikky in Barcelona woont. Het stel gaat goed om met Koeman en zijn vrouw en komen regelmatig bij hen over de vloer. De Barça-trainer maakte dezelfde situatie mee toen hij als speler een goede band opbouwde met zijn trainer en buurman Johan Cruijff. “Ik zie wel parallellen met Frenkie en Mikky”, aldus Koeman. “En dan met name Mikky met Bartina, zoals dat eigenlijk vroeger een beetje was met Danny van Johan met Bartina.”

“Ze krijgt soms wel commentaar van haar vriendinnen”, zegt Bartina over Mikky. “Wat moet je met zo’n oude vriendin? Want ze noemt mij haar oudste vriendin. Ik vind dat wel heel leuk.” De Jong lijkt als enige soms wat moeite te hebben met de band met de trainer en zijn vrouw. Wanneer er wordt voorgesteld om gezamenlijk een hapje te gaan eten, houdt De Jong de boot zo nu en dan af. “Die vindt het wat moeilijker dan ik het vroeger vond om met Johan aan tafel te gaan zitten”, legt de trainer uit. “Dat hij zoiets heeft van: wat zullen de andere spelers daarvan vinden? Ik met de trainer. Dat heb ik nooit als een probleem gezien, omdat de trainer in mijn geval mij soms harder aanpakte dan een Spanjaard.”

Koeman en De Jong
Onder Koeman is De Jong een vaste basisklant en speelt hij op zijn favoriete positie op het middenveld. “Frenkie heeft een moeizaam eerste jaar gehad”, weet Koeman. Onder Setién had De Jong een andere rol op het middenveld, waardoor hij minder goed uit de verf kwam. “Ik heb weleens gezegd dat ik vond dat hij niet op de juiste positie speelde. Onder mij doet hij dat wel”, vervolgt Koeman. “Met name in de laatste wedstrijden dat hij naar voren toe meer initiatief neemt, waar we over gesproken hebben. Dat zijn voor spelers prettige dingen. Dat had ik met Johan ook.” De Jong laat zich dit seizoen in aanvallend opzicht meer gelden voor het doel van de tegenstander en tekende reeds voor zes doelpunten in alle competities.

De ex-trainer van onder meer Feyenoord en Everton noemt het werken als trainer bij Barcelona ‘de meest stressvolle baan’ die hij ooit in zijn leven heeft gehad. “De druk van het goed willen doen is groter dan waar dan ook waar ik ben geweest.” Ook de vrouw van Koeman voelt de druk en kan daar niet altijd even goed mee omgaan. Ze durft de wedstrijden soms niet te kijken en leeft mee bij verlies. “Dan doet je hart pijn”, legt ze uit. “Je weet dat hij zo zijn best doet, dat hij het zo graag voor elkaar wil hebben. Maar hij is ook afhankelijk van spelers en dan lukt het niet altijd. De kritiek die je dan krijgt dat doet pijn voor ons allemaal. De eerste wedstrijden hebben we (Bartina en Mikky, red.) niet durven kijken. Dan gaan we bijvoorbeeld samen wat eten. Zij is ook zenuwachtig voor Frenkie.”

Koeman ligt tot medio 2022 vast bij Barcelona. Hij hoopt successen te boeken, maar weet dat het met de huidige selectie lastig is om grote prijzen te winnen. In de achtste finales van de Champions League werd deze week met 4-1 verloren van Paris Saint-Germain, waardoor het een hels karwei wordt om de kwartfinales te bereiken. In LaLiga is de achtertand op koploper Atlético Madrid negen punten. “Om echt iets groots te winnen heb je een beter elftal nodig”, benadrukt Koeman. “Maar de liefde voor deze club is zo groot dat ik er alles aan doe om het te laten slagen. De toekomst zal uitwijzen of dat lukt.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door salaaf)

Vanmiddag gekeken. Mooie docu. En zo zie je alles is vanaf de andere kant belicht.

18 februari 2021 om 00:47

Waar is deze docu te zien?,

18 februari 2021 om 01:24

Videoland, idd een aanrader

"de wedstrijd was na een halfuur gespeeld en toen zag je dat Bayern tactisch beter op het veld stond en veel fitter was dan Barcelona.”

Toch wel pijnlijk deze uitspraak 1 dag na de verloren wedstrijd tegen psg die zonder haar twee beste aanvallers tactisch ook veel beter op het veld stond en veel fitter was dan barca.

18 februari 2021 om 00:24

Neymar vind ik persoonlijk al niet beter dan Mbappe, maar nu vraag ik me heel erg af wie er nog meer beter is dan hem.

18 februari 2021 om 00:25

Mbappe is toch duidelijk beter dan di maria. Verder wel eens met je reactie

18 februari 2021 om 00:34

Waarom stond PSG tactisch beter? Ze speelden naar mijn idee gewoon het gebruikelijke spel. Net als Barcelona. PSG was alleen fitter, mentaal scherper en daarmee een stuk aggressiever. Ze hadden een veelzijdig middenveld, waarbij Mbappé in de aanval liep. Ja, Barcelona is kwetsbaar in de omschakeling, maar dat weet iedereen. Er was geen tactische meesterzet van PSG

18 februari 2021 om 00:38

Psg stond wel tactisch beter, juist omdat ze bij de omschakeling sterk waren. Ook dest vs mbappe was gewoon vooral zwak van koeman (tuurlijk makkelijk achteraf). Tactisch beter en een tactische meesterzet zijn ook verschillende dingen.

18 februari 2021 om 00:52

Ackaka// inderdaad dit was eigenlijk redelijk voorspelbaar. Psg heeft maar 1 dreiging en dat is mbappe en die rendeert het beste bij een omschakeling en daar was het spel van psg ook op gericht. Koeman heeft het laten gebeuren en heeft het zelfs makkelijker gemaakt door twee spelers die net een dag fit zijn tegenover een fysieke monster als mbappe te zetten. Juist dat dit geen tactisch meesterzet was van poch maaf heel erg voorspelbaar is het schandalige van alles als je vervolgens zo kansloos eraf gaat.

18 februari 2021 om 01:09

@ackaka, Maar is dat niet juist een kwestie van een kwalitatief beter gebalanceerde ploeg? Bij de omschakeling konden ze immers vooral gevaarlijk worden door Mbappã©. Dat lijkt me niet per se een tactische zet. Terecht dat je het nuanceert, daar dit soort discussies eigenlijk altijd neerkomen op een verschil in de interpretatie van begrippen

18 februari 2021 om 01:25

@rhynocerys, idd een beter gebalanceerd elftal. Wellicht niet een tactische meesterzet, maar genoeg trainers die dingen gaan veranderen, zie pep tegen lyon. Zie het wel als iets tactisch. Is imo de manier waarop een team speelt, al is het voorspelbaar. Ligt inderdaad aan hoe je het definieert, denk dat we het in grote lijnen wel eens zijn.

18 februari 2021 om 09:54

Het probleem was dat Barcelona op de zijkanten voorin geen gevaar stichtte. De backs van PSG hadden een field day en konden lekker doorschuiven. De verdediging begint voorin. Toen we nog een echte aanval hadden durfden teams niet door te schuiven. Het probleem achter in is dat je speelt met Pique (half-fit), Lenglet en Alba. 3 spelers die niet meer mee kunnen. Lenglet is 25 ,maar oogt alsof ie 35 is in zijn spel. Busquets kan het ook niet meer belopen. Door hun gebrek aan snelheid durfden ze niet door te dekken. Er ontstond zeeën van ruimte op het middenveld.

18 februari 2021 om 12:58

Busquets durfde zeker wel door te dekken. Ik kan me nog een aantal momenten herinneren waarin de rest juist niet meeging in het druk zetten, en hij behoorlijk gefrustreerd was

18 februari 2021 om 15:43

@rhynocerys vond busquets misschien wel de beste aan barca's kant. WIl niet zeggen dat hij goed was maar hij zat tegen een voldoende aan. Kan ik niet echt zeggen over de rest.

18 februari 2021 om 11:46

Het gaat veel verder dan het tactische aspect. Het ligt gewoon aan kwaliteit op het veld. Barcelona heeft gewoon kwaliteit te kort, en dat is het probleem. Het stokje wordt gewoon overgedragen aan PSG en Barcelona. Daar gaat Koeman geen verandering inbrengen.

18 februari 2021 om 11:55

Ja dat zag je na 10 minuten al. En dan komen ze op 1-0 , hadden de 2-0 moeten maken en dat zou dan nog een hoop gemaskeerd hebben. Maar je kan je afvragen waarom ze bv niet gewoon 4-4-2 speelden. Deed ten Cate ook toen hij trainer was bij Ajax in lastige (uit-) wedstrijden om die vervolgens allemaal te winnen. Waarom dan tegen een goede counterploeg zoveel ruimte weggeven. En aan de bal trouwens ook in een te laag tempo spelend om het de tegenstander lastig te maken.

Nou Koeman dan stel ik voor dat je voortaan steevast van thuis uit de wedstrijd bekijkt op tv en telefonisch coacht. Tegen Bayern had ie na een half uur door dat de wedstrijd gespeeld was. Gisteren rond de 60e minuut zag iedereen en zijn moeder op hun beurt dat PSG op het punt stond om compleet over Barca heen te walsen tenzij er iets veranderde en zag iedereen dat Mbappe er zin in kreeg en compleet zijn zinnetje kon doen tegen een zwakke dest en Pique die dacht dat rugdekking van op 25 meter werkte... Jij had nog 2 tegendoelpunten nodig om te zien wat er aan het gebeuren was en eindelijk in te grijpen wanneer het kalf verzopen was. Tenenkrommend om zulke uitspraken te lezen na gisteren zo te flateren.

18 februari 2021 om 00:49

Echt belachelijk om je voorganger zo te beschimpen om vervolgens zelf zo schandalig af te gaan tegen psg

18 februari 2021 om 11:21

Je snapt dat dit gesprek voor de wedstrijd is opgenomen, hoop ik?

18 februari 2021 om 12:09

dat snap ik. Dan blijft het natuurlijk onzin en zelfoverschatting. Of hij nu vooraf aan die uitspraken of achteraf aantoont helemaal niet efficient en op tijd het spel te kunnen lezen en in te grijpen maakt voor mij weinig uit. Zijn acties en prestaties staan nog altijd haaks op zijn uitspraken, blijft dus pijnlijk imo

Ik snap het wel van frenkie dat hij niet gezien wilt worden Als het vriendje van de trainer,eigenlijk hoort iemand als koeman dat ook te weten met zijn ervaring,frenkie zal Koeman echt wel een toffe vent vinden,maar ook niet meer dan dat...

18 februari 2021 om 12:00

Koeman was de buurman van Cruijff in Barcelona.

Tegen PSG was de wedstrijd al je 39 minuten gespeeld. De kopjes gingen al hangen bij 1-1 . En er werd meer gepraat dan er daadwerkelijk wat aan proberen te doen. Ok ben benieuwd wat de uitslag in Parijs gaat worden

Trainer en speler die privé samen optrekken. Hoe onprofessioneel kun je zijn?

18 februari 2021 om 10:19

En hoezo is dat onprofessioneel? Je kan toch prima als Nederlander met elkaar op trekken? Waarom kon het bij Johan en Koeman wel? Als Frenkie gewoon zijn spel speelt en Koeman gedraagt zich op werk niet anders tegen Frenkie dan is er toch niks aan de hand.

18 februari 2021 om 12:44

In die tijd was alles ook wel veel gemakkelijker. Nu leven we in een tijd van social media, iedereen heeft een camera bij zich, is constant met elkaar verbonden, deelt het eerste beste wat hem/haar aandacht kan bezorgen online. Tel daarbij op dat tegenwoordig mensen nog beledigd raken als je je haar te strak achterover kamt, en je loopt al een stuk meer kans dat er over je geoordeeld gaat worden met zo’n etentje. Al vind ik het idd bullshit dat zoiets niet zou kunnen.

De manier waarop Koeman zichzelf in de kijker speelt van Barça verdiend niet de schoonheidsprijs. Eerst via een bevriende journalist die contact zoekt op het moment dat het sportief wat minder gaat met Barça, en die journalist aan de president meldt dat Koeman geïnteresseerd is in het coachschap van Barça. Vervolgens gaat het heel snel en binnen no time vindt er al een gesprek plaats. Als Koeman straks ontslagen zou worden door Barça hoeven we zeker geen medelijden te hebben. Zo loyaal en integer is hij nl niet.

18 februari 2021 om 10:18

Ach houd toch op. Koeman heeft als droom om Barca te coachen. Hij is gewoon een persoon en is Knvb of jou niks verschuldigd. Het is zijn leven en zijn carriere. Hij wilde dit altijd al en heeft al 2 of 3 keer nee gezegd voor de job en nu is ie er gewoon voor gegaan. Je moet als mens doelen opzetten en alles doen om die doelen te behalen. Koeman zijn doel was Barca en hij heeft alles uit de kast gehaald om het te halen. Was het slim om nu in te stappen? Nee zeker niet wat hij gaat van een goed draaiend Oranje naar een Barca dat op de afgerond zit. Maar juist daar heb ik respect voor, Koeman gaat aan de slag bij de club waar hij liefde voor voelt op het moment dat het slecht gaat. En daar ben ik als Barca fan Koeman heel dankbaar voor.

18 februari 2021 om 11:47

Ik vind het ook altijd bijzonder dat iemand anders een oordeel heeft over de dromen en ambities van een persoon. Hij is niemand iets verschuldigd. Of het achteraf de beste keuze is geweest valt te betwijfelen.

18 februari 2021 om 14:40

Koeman werd destijds ontslagen door AZ en schreeuwde moord en brand. Toen de PSV voorzitter de druk opvoerde, was Koeman wederom not amused. Koeman mag zeker dromen hebben, mij gaat het erom hoe geraffineerd hij te werk gaat. En op moment dat er nog een coach (Quique) zit, zijn netwerk het voorwerk al laat doen, terwijl hij zijn werkgever (KNVB) nog niet eens officieel geïnformeerd heeft over de onderhandelingen. Maar blijkbaar werkt het ook zo in de voetballerij, maar dan moet je als Koeman ook niet de vermoorde onschuld spelen als je zelf aan de kant wordt gezet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4936 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
NetoKeeper
Jordi AlbaVerdediger
R. AraújoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

92 fans
Coach, 58 jaar
SeizoenClub
2020- Barcelona
2018-2020 Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord
Laatste voetbalnieuws

‘Sleutelmoment’ bij Barcelona loopt uit op grote teleurstelling

De contractonderhandelingen tussen Barcelona en het management van Iliax Moriba hebben woensdagochtend niets opgeleverd, zo weet Mundo Deportivo enkele uren later te onthullen. De clubleiding van de Catalanen had gehoopt dat...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 28 juli
Aston Villa heeft de definitieve vraagprijs voor Anwar El Ghazi bepaald. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren