Clubicoon velt vernietigend oordeel: ‘Arsenal heeft Ödegaard niet nodig’

Maandag, 15 februari 2021 om 14:07Rian Rosendaal • Laatste update: 14:38

Clubicoon Tony Adams velt een hard oordeel over het aankoopbeleid van Arsenal. De voormalig centrumverdediger, die in totaal negentien seizoenen in dienst was van de Noord-Londense club, zet in een grondige analyse onder meer vraagtekens bij het tussentijds aantrekken van Martin Ödegaard, die in de meest recente transferperiode op huurbasis overkwam van Real Madrid.

"Om eerlijk te zijn: Arsenal heeft Ödegaard eigenlijk helemaal niet nodig", laat Adams maandag optekenen in de Engelse media. "Ik heb me er bijzonder aan geërgerd dat Arsenal besloot om Nicolas Pépé en William aan te trekken, terwijl twee talenten (Emile Smith-Rowe en Bukayo Sak, red.) bezig waren om door te breken in het eerste elftal. Er zijn andere plekken in het team die veel meer aandacht verdienen, er zitten gaten in het elftal. Keek maar eens hoe kwetsbaar het elftal is in verdedigend opzicht. De verdediging is altijd al de zwakste schakel geweest", zo oordeelt Adams, die zelf leiding gaf aan één van de beste defensies in de clubgeschiedenis.

Een prachtig moment tussen Martin Ödegaard en Donny van de Beek ??

Geplaatst door voetbalzone op Zaterdag 30 januari 2021

"Als technisch directeur (Edu, red.) zou Ödegaard niet op je lijstje moeten staan, de focus zou moeten liggen op het binnenhalen van goede en sterke verdedigers", voegt Adams daaraan toe. Arsenal haalde vorig jaar Gabriel Magalhães binnen, terwijl William Saliba dit seizoen ervaring opdoet bij OGC Nice. Daarnaast zijn er volgens onder meer The Independent plannen om David Luiz, wiens verbintenis na dit seizoen afloopt, een nieuw éénjarig contract te geven. Arsenal lijkt op verdedigend vlak juist progressie te boeken, want in de laatste elf duels werd maar liefst zesmaal de 'nul' gehouden.

Ödegaard maakte zondag indruk in het thuisduel van Arsenal met Leeds United (4-2) en na afloop toonde de Noorse spelmaker zich dan ook tevreden. "Ik denk dat het aanpassingsproces naar wens verloopt", zo liet de huurling weten in de Engelse media. "Mijn medespelers, de manager en iedereen binnen de club doet er alles aan om het mij naar de zin te maken. Ik voel mij op mijn gemak en ben nu al een onderdeel van het elftal. Ik ben er trots op dat ik hier bij Arsenal mag spelen", aldus Ödegaard.


Poll

Ben jij het eens met Tony Adams over Martin Ödegaard?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door schop1989)

Het zou misschien kunnen zijn dat deze talente zich abrupt hebben ontwikkeled en dat er intern niet duidelijk was wat het plafond was? Of beetje onder de tafel premies etc. want anders snap ik het ook niet. Je zou dan eerder een absolute topper op CV en naast Partey halen dan nieuwe vleugels spelers/am, toch? Skriniar thiago Silva ipv Pepe en willian had echt een hoop gescheeld of zien arsenal fans dit anders?

15 februari 2021 om 14:32

Ik denk dat een middenvelder een grotere impact had gehad samen met een verdediger. En dat is ook precies wat we kregen. Jammer dat Partey zoveel geblesseerd is bij ons. Alhoewel dit seizoen voor een groot deel van het seizoen onze verdediging het sterkste punt was en we niet konden scoren/kansen creëeren. Dit veranderde toen ESR erin kwam. Maar doe mij maar Odegaard ESR en Saka als 3 achter de spits, wat een heerlijk trio zeg. Lijkt me ook heerlijk voor een spits 3 beweeglijke spelers die je zo 1 op 1 voor de keeper zetten.

15 februari 2021 om 14:38

Overigens denk ik niet dat Odegaard gehaald is om Saka of ESR te vervangen maar om met ze te spelen.

15 februari 2021 om 16:35

Vind persoonlijk nog te vroeg om dat te zeggen over Odegaard. 1 goede pot. Ik vind het persoonlijk wat frappant dat Martinelli zo vergeten wordt schijnbaar. Terwijl dat ook gewoon echt een toptalent is die een ontzettend goede mentaliteit heeft. Mogelijk kan hij in de toekomst als spits, maar anders zou hij in mijn optiek op links moeten staan met Smith-Rowe in het midden en Saka rechts.

15 februari 2021 om 16:57

Ik zeg dit niet op basis van 1 pot die ik gezien heb van Odegaard. Heb hem vorig jaar ook vaak zien spelen bij Sociedad en dit is gewoon een geweldige speler hoor. Hier gaan we echt nog plezier aan beleven, maar net als Saka en ESR moet hij beter worden qua rendement. Zowel doelpunten als assists.

15 februari 2021 om 17:20

Dat snap ik Arsenalfanehv, maar we kunnen op dit moment alleen Odegaard beoordelen op basis van wat hij bij ons gaat laten zien. Persoonlijk zie ik liever een ander profiel op de flanken, namelijk een combinatie tussen snelheid en techniek. Smith-Rowe hoort simpelweg niet op de flanken. En dat rendement waarover jij het hebt, Martinelli heeft een natuurlijker instinct voor de goal. Vandaar ook dat ik het logischer vind dat hij daar in de toekomst de voorkeur krijgt. Tenzij het plan is om hem voor de spitspositie te gaan gebruiken.

Saka zijn rendement zijn al verbeteringen in zichtbaar vind ik.

Maar Odegaard is ook geen permanente Arsenal speler nog. Martinelli wel. Dus ik zou nu vooral proberen Martinelli weer fit en firing te krijgen. Want die brengt wel veel meer energie in een wedstrijd.

15 februari 2021 om 17:43

Maar Smith-Rowe is enorm snel en heeft erg veel techniek. Zijn natuurlijke positie is linksbuiten in dezelfde rol als Grealish bij Aston Villa. Overigens met je eens over Martinelli, de hoeveelheid wedstrijden die we spelen, daarin moet hij meer minuten kunnen maken IPV die Willian elke keer.

In mijn optiek miste Arsenal juist iemand op het middenveld die voor diepgang zorgt met beweging en passing. Het gat tussen middenveld en aanval was vaak erg groot en met Odegaard heb je wel iemand die dat een beetje kan voorzien.

Overigens is de verdediging ook niet om aan te gluren, maar dit was volgens mij ook een pijnpunt wat nu redelijk is aangepakt.

15 februari 2021 om 14:38

En heb was de bedoeling dat Gabriel en Saliba het nieuwe centrum gingen vormen. Jammer genoeg loopt het nu nog even anders. Daarnaast had Arsenal ook gewoon 6 a 7 cv's rondlopen, kun je moeilijk 2 nieuwe gaan halen. Nu zijn Mustafi en Sokratis al weg, alleen Luiz nog.

15 februari 2021 om 15:08

Vind het vrij bizar hoe het met Saliba tot nu toe is verlopen. David Luiz krijgt de voorkeur, terwijl Saliba te boek staat als een groot talent en zich juist moet ontwikkelen. Gelukkig maakt ie nu weer veel minuten in Frankrijk en gaan we hem in de toekomst zeker zien. Met Tierney, Gabriel, Saliba en Bellerin hebben we een achterhoede die nog lang mee kan. Al heb ik me twijfels over de kwaliteiten van Bellerin, maar afgelopen wedstrijd deed ie heg prima.

15 februari 2021 om 15:26

Het probleem met Bellerin is dat hij aanvallend heel goed is in de ruimte herkennen. Hij komt vaak op kansrijke posities aan de bal, maar als hij dan iets met de bal moet is het vaak paniekerig. En verdedigend laat hij teveel steken vallen. Ik denk dat hij snel op de bank zit als Tierney weer fit is en Cedric op rechts kan. Saliba is heel goed aan de bal, maar loopt ook veel teveel met de bal terwijl hij het spel sneller moet verleggen. Dat resulteert in leuke acties zoals tegen PSG afgelopen weekend, maar hij had daar ook veel eerder een tegenaanval in kunnen leiden. Ik denk dat hij o.a. daarom niet mee mocht doen bij het eerste, maar dat hij helemaal geen minuten heeft gekregen vind ik ook vreemd, genoeg mogelijkheden geweest om hem mee te laten doen.

15 februari 2021 om 15:28

Denk dat je beter een nieuwe rechtsback kan halen en dat je bellerin of AMN dan gaat verkopen. In principe is 3 van de 4 posities goed ingevuld behalve op RB.

15 februari 2021 om 15:32

Als ik Niles gisteren zie spelen moet hij zich toch echt flink gaan verbeteren om uberhaupt nog bij ons aan de bak te komen. Jammer wel.

15 februari 2021 om 16:37

Dat kan inderdaad een punt zijn Samcro, maar ene David Luiz deed dat gisteren bij ons ook? Die stond op de achterlijn van de tegenstander een cut-back pass te geven.. Dus dan is het in mijn optiek geen argument om Saliba te bekritiseren, als je nu al een speler hebt die precies hetzelfde doet. Het verschil is alleen dat je Saliba zoiets kunt (af)leren, terwijl David Luiz dat nooit meer zal gaan veranderen.

15 februari 2021 om 18:32

Jeetje, nu sla je wel erg door hoor Jackie. Alsof Luiz dat elke wedstrijd doet.. Hij zoekt juist overdreven vaak de lange dieptebal terwijl hij kort en simpel kan spelen. Je standpunt mbt Luiz is duidelijk, daar hoef je dit niet voor te gaan doen.

15 februari 2021 om 22:06

Haha, maar kom op Samcro. Saliba doet dat toch ook niet elke wedstrijd? Jij snapt toch ook wel dat juist dat nou mijn punt is? Dan hoef je niet zo overdreven te reageren. En dit was vanuit mij helemaal niet om Luiz te bashen, maar als simpel vergelijk waarom ik het geen goed punt van kritiek op Saliba vind. Had verwacht dat je dat wel door had....

Odegaard is gewoon een goeie aankoop als huur. Smith Rowe kan niet elke wedstrijd spelen en is erg blessuregevoelig, dan is het goed om een goeie nummer 10 erbij te halen. Verder was de aankoop van Pepe echt geen verkeerde gedachte (Willian daarintegen). Je kon 2 seizoenen geleden niet verwachten dat Saka en Smith Rowe zo elke wedstrijd zouden spelen. Ik heb ook verhalen gehoord dat Saka in de jeugd nooit werd gezien als HET toptalent, maar dat die zich enorm heeft ontwikkeld sinds die bij het 1e is gekomen. Hij verbaasde daarmee de jeugdtrainers. Verder is de verdediging dit jaar echt niet het probleem als je kijkt hoeveel doelpunten we tegenkrijgen, dus ik vind dat Adams niet echt goede punten maakt.

Snap niet hoe je zoiets kunt zeggen, dat het je toch geen verstand? Saka brak vorig jaar pas door en Smith Rowe dit jaar. Desondanks had Arsenal zowel Pepe als Willian niet moeten halen? Dus met 2 jonkies als enige aanvallende vleugelspelers/10 het seizoen in gaan? Komop zeg. Ook Odegaard is logisch, want we hebben verder niks als Smith Rowe eruit ligt.

15 februari 2021 om 14:41

Iets extreems zeggen doet stof opwaaien, ik denk dat Adams dit met opzet doet (ik zie Adams als redelijk slim). Ik denk dat hij wil bereiken dat Arteta niet zomaar Odegaard boven de talenten uit eigen jeugd kiest.

Wat een rare uitspraak van Adams.

We hadden juist een nummer 10 nodig die speeltijd van ESR kon overnemen. ESR is nu 10 wedstrijden achter elkaar gestart, maar heeft nog geen enkele wedstrijd uitgespeeld. Dat betekent dat we iedere keer verzwakt worden wanneer Emile eruit wordt gehaald. Odegaard kan zowel met ESR samen spelen, als hem vervangen wanneer hij rust nodig heeft. Het is daarnaast ook nog eens een huur van een half jaar, zonder een verplichting tot koop.

Dus we hebben extra diepte op een positie waar we het hard nodig hadden, geen zware financiele verplichtingen eraan, en een speler waar ESR dingen van kan leren.

Hij praat over de verdediging, dat die zwak is, terwijl we dit seizoen constant bij de teams horen die de beste defensieve statistieken kunnen weerleggen (wellicht na de afgelopen 2 wedstrijden iets minder).

Je kan veel zeggen over ons aankoopbeleid, maar toen we Pepe kochten hadden we een buitenspeler nodig. Willian werd aangetrokken als diepte versterking, en niemand had kunnen verwahcten dat hij ten eerste zo gruwelijk slecht zou zijn, maar ook dat Saka op deze leeftijd al zo enorm goed en constant is (en daarnaast ook nog enorm blessure bestendig). ESR was verder bij de aankoop van Pepe nog helemaal niet aan het doorbreken, ookal wist iedereen dat het een groot talent was.

En buiten dat hebben we de verdediging ook nog eens versterkt met Gabriel en hadden we ook andere vewachtingen met Saliba. Dus nogmaals, rare uitspraken van Adams.

15 februari 2021 om 16:24

Eens. Wright kon vroeger ook van die domme dingen roepen. Die voelde zich niet gehoord door de club. Inmiddels zit Wright in de ideale positie, als uithangbord. Er lopen een aantal oud spelers rond die veel wrok hebben, Adams vooraan. Die had graag een positie binnen de club gekregen, maar Wenger vond hem niet capabel. Terecht.

Prima Tony, maar Arsenal begon dit seizoen met 8 centrale verdedigers in de boeken. Had je hier graag een negende aan toegevoegd?

ESR en Saka zijn zo jong, dat je niet kan verwachten dat ze 4 wedstrijden in 10 dagen gaan spelen om de zoveel tijd. Een backup kopen is zonde van het geld. Een talentvolle, vergelijkbare speler huren is een prima deal.

Beetje voorbarig van Adams om te zeggen, maar hetzelfde dacht ik bij Chelsea toen ze even 2 concurrenten voor Mount, Odoi erbij kochten en een extra spits haalde die Abraham ging vervangen. Ik vind Rowe en Saka ook belangrijk bij Arsenal en zolang Arteta dat belang blijft zien en met ze blijft spelen is er niks aan het handje. Denkt dat Adams hier vooral aan het waarschuwen is, over de rug van Odegaard

16 februari 2021 om 22:34

Natuurlijk wel een beetje anders wanneer je een goede speler huurt om een doorbrekend talent te ontzien van de zware laten van een team moeten dragen, dan wanneer je een speler koopt van 60 of 80 miljoen om een goed presterende spits ( op dat moment) en een top talent te 'vervangen'.

Abraham en Mount hadden een top seizoen gedraaid met Chelsea en werden toen in principe gewoon 'vervangen'. ESR speelt nu ongeveer 10 wedstrijden.

16 februari 2021 om 23:02

True, maar de fans en ik hebben hoge verwachtingen van ESR en volgens mij smeekten de fans al een tijdje langer dat Arteta hem op moest gaan stellen. De fans hadden gelijk

Auba werd naar de vleugel gedwongen omdat hij geen spits is die de bal bij zich kan houden zoals Giroud was. Nu je met Esr, Ode en Saka achter Auba kunt spelen zal je snel zien dat Auba weer meer gaat renderen. Ongebruikelijk rare uitspraak van Adams.

15 februari 2021 om 15:21

Ongebruikelijk? In algemene zin wellicht, maar Tony staat hiet inmiddels wel bekend om. Die man staat ergens achter, pakt dan een enkel shady argrument om deze stelling kracht bij te zetten terwijl alle andere logischere argumenten volledig genegeerd worden. Om het af te maken moet er altijd wat dreiging en agressie bij wat het nog wat triester maakt.

Adams zou een spreekverbod in de media moeten krijgen als het om Arsenal gaat. Volgens mij zuipt hij nog steeds.

15 februari 2021 om 15:30

Haha, dat hij een drankje moeilijk kan laten staan zou ik niet van staan te kijken. Adams is idd altijd fel in zijn commentaar en zegt niet altijd zinnige dingen, maar meestal papegaait hij nog wel mensen na die er verstand van hebben, dat zie ik hier helemaal niet in terug.

15 februari 2021 om 16:35

Adams heeft inderdaad wel vaker van zulke rare uitspraken. Vooral als het om Arsenal gaat, bij andere ploegen is hij wel minder uitgesproken.

Ik vind persoonlijk dat Arteta eerst maar eens moet uitvogelen wat nou precies zijn spelwijze en zijn vaste kern aan spelers zijn, voordat er weer gesproken wordt over eventuele versterkingen. In principe zijn alle aanvallers op dit moment fit, maar ik kan zelf niet ontdekken wie nou de vaste spits gaat worden. Gaat dit Auba worden in de rol die we gister zagen of toch weer Lacazette als aanspeelpunt voorin (wat ook goed heeft gewerkt de afgelopen tijd). Gaat Lacazette vertrekken komende zomer en wordt Aubameyang dan de eerste spits of wordt er gekozen voor een opstelling met Aubameyang vanaf links en een nieuwe spits? En wat gebeurd er dan met spelers als Martinelli, Pepe en Willian? Met betrekking tot het middenveld en de verdediging zie ik eigenlijk hetzelfde probleem. Gaan we nu met het oog op de toekomst voor een pivot met Xhaka en Partey of wordt er een nieuwe partner voor Partey aangetrokken en wordt Xhaka een rotational player? Wie zijn nou de vaste centrale verdedigers als iedereen fit is? Zijn dat Holding en Luiz, Luiz en Gabriel of toch Holding en Mari? Wat is het exacte plan met Saliba nu Holding verlengd is en Luiz verlengd wordt? Er wordt naar mijn mening veel te veel van wedstrijd naar wedstrijd toegeleefd, wat er vervolgens weer voor zorgt dat er te weinig een daadwerkelijke speelstijl wordt ontwikkeld op basis waarvan gericht naar versterkingen gezocht kan worden. Het gaat steeds 2, 3 wedstrijden goed, dan verliest Arsenal een paar wedstrijden op rij en wordt het plan weer helemaal omgegooid.

15 februari 2021 om 15:04

Ik zie in Arteta iemand die het per wedstrijd bekijkt, niet zoals bv. Klopp een vaste elf en hopen dat iedereen een heel seizoen fit blijft maar op basis van de tegenstander bepalen wie hij laat spelen. Of het verstandig is, is een tweede.

15 februari 2021 om 17:25

Denk je niet dat zoiets voornamelijk nu komt door de situatie Samcro? Ik heb namelijk wel het idee dat Arteta een bepaald beeld heeft van het spel dat hij wil spelen. Maar dat wij op dit moment in een situatie zitten, waarbij hij dat niet altijd kan laten zien.

Er zitten nog wat twijfelpunten in, maar de essentie van het spel is er wel. Als je het dan toch deels wilt vergelijken, heb ik het idee dat Arteta tussen Emery en Klopp in zit bijvoorbeeld. Emery pastte zich letterlijk aan elke tegenstander aan, zelfs al was het een championship team bij wijze van spreken. Klopp past zich nooit aan (al verandert hij daar al wel wat in) bij wijze van spreken. Arteta past zich voornamelijk aan als de tegenstander ''beter'' wordt geacht dan wijzelf. En dat is in mijn optiek logisch.

15 februari 2021 om 18:35

Dat zeker, hij vertrouwt sommige spelers duidelijk nog niet genoeg en schuift daarom veel om zekerheden in te bouwen. Ik ben daarom ook heel benieuwd welke spelers hij op het oog heeft om echt zijn spel te kunnen gaan spelen.

Tot afgelopen december wist niemand dat Smith-Rowe zich zo zou ontwikkelen. Waarom Pepe genoemd wordt is mij niet duidelijk. Over Saka: wat een belachelijk goede speler is het toch ook. Saka op rechts, Pepe op links, auba in de spits en Smith Rowe op 10. Hopelijk is dit de voorhoede tegen Benfica. Daarnaast hoop ik dat Partey en Vooral Tierney weer fit zijn. Wat wordt Tierney gemist, zeer belangrijke speler.

15 februari 2021 om 15:00

De kans is groot dat Partey er niet bij is. Tierney is ook een twijfelgeval. Maar de kans is groter dat Tierney mee doet dan Partey.

15 februari 2021 om 15:12

Klopt inderdaad. Tierney is in mijn ogen ook belangrijker door gebrek aan een geschikte vervanger. Cedric doet het oké, maar heeft absoluut geen linkerbeen. Ceballos is zeker een klasse minder dan Partey, maar het verschil is niet zo duidelijk als Cedric/tierney.

Als Tony Adams iets zegt dan lees ik het niet eens meer, dat is echt een volslagen idioot. Ja dat gaat misschien ver om zo over een legend te praten, maar op een gegeven moment kan je niet anders meer.

Natuurlijk heeft Tony Adams hier gelijk. Arsenal had Ödegaard niet nodig gezien ESR elke wedstrijd 90 minuten kan spelen in de komende maanden..
Juist een van de slimste aankopen van de afgelopen tijd. Ödegaard huren zorgt ervoor dat je af kan wisselen met ESR of samen kan laten spelen zoals gisteren. Nu zijn alle posities (4) voorin dubbel bezet. Saka, Pepe, Martinelli, Willian, Esr, Ödegaard, Pea, Laca en zelfs nog Nelson, Nketiah en Balogun die nog in kunnen vallen als het nodig is. Voor het seizoen zou je zeggen dat Willian de rol van ESR in moet kunnen vullen, maar helaas vult hij geen enkele rol in en is hij net zo bedroevend als het arbiterkorps dit seizoen.

Adams slaat hier de plank mis vind ik. Tuurlijk de afgelopen jaren is de verdediging altijd een ding geweest bij Arsenal. Maar dit seizoen doen we het aanzienlijk beter in verdedigend opzicht. 25 goals tegen en enkel Aston Villa, Chelsea en Mancity doen het beter. Het was duidelijk dat er versterking voorin nodig was, vooral op de vleugel. Door nu Odegaard aan te trekken hebben we nu een extra optie in ESR op de linkervleugel en eventueel een extra optie in Odegaard op de rechtervleugel. Daarnaast is hij bovendien een typische Arsenal voetballer, die lekker de bal laat rond gaan op hoog tempo.

Met alle respect, en dat is een hoop, voor Tony Adams, maar het probleem met de aankopen van Willian en Pepe zijn niet dat ze kwamen toen Saka en Smith Rowe op het punt stonden om door te breken. Vooral Smith Rowe kwam uit het niets eigenlijk. Dat gezegd hebbende, Arsenal kan vrij weinig creëren en Odegaard is een van de meest creatieve middenvelders van de wereld. Hij was zeker nodig en we mogen best dankbaar zijn dat zo'n talent nu voor Arsenal speelt. Het helpt Smith Rowe ook, want als hij wegvalt, was je alle creativiteit kwijt. Je hebt nu meer opties. Je kan de lading weghalen van de jonkies en je kan op verschillende manieren posities invullen. Natuurlijk zijn er andere posities die aandacht verdienen, maar dat betekent niet dat je niet een probleem niet moet oplossen wanneer die kans zich aandient.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
K. HeinKeeper
B. LenoKeeper
T. SmithKeeper
Cédric SoaresVerdediger
BellerínVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

27 fans
Middenvelder, 22 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 3 augustus
Oussama Idrissi heeft een aanbieding van Club Brugge naast zich neergelegd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren