Van Hooijdonk: ‘Berghuis wil het op een chique manier onder het tapijt schuiven’

Zondag, 14 februari 2021 om 23:56Dominic Mostert • Laatste update: 00:06

Steven Berghuis vindt dat de verhalen over het vermeende gebrek aan video-analyses bij Feyenoord 'uit hun verband' zijn getrokken. De aanvoerder van Feyenoord zei twee weken geleden na de overwinning op PSV (3-1) dat hij graag ziet dat er meer gebruik wordt gemaakt van videobeelden door de technische staf. Zondag, na de 5-0 zege op Willem II, probeert Berghuis zijn standpunt te verduidelijken.

De aanvaller, die tegen Willem II scoorde uit een penalty, moet lachen als hij wordt gevraagd naar zijn uitspraken van twee weken geleden. "Nou, dat is helemaal uit zijn verband getrokken", zegt Berghuis tegen de NOS. "Er werd aan mij gevraagd: hoe kun je dit (de vorm na de zege op PSV, red.) nou voortzetten? Nou, de enige manier om dat voort te zetten is om dat te laten zien, daarmee niet zeggende dat dit nooit wordt gedaan." Bij Feyenoord wordt er volgens Berghuis wel met video-analyses gewerkt. Het lijkt erop dat er met de komst van Koen Stam, de assistent-trainer van Feyenoord Onder-21 die na het vertrek van Zeljko Petrovic naar Willem II is doorgeschoven naar het eerste elftal, meer nadruk wordt gelegd op het gebruik van beeldmateriaal.

"Ik heb één keer met hem gezeten. Volgens mij hebben meerdere jongens dat gedaan. Hij heeft individuele beelden laten zien. Dat deden de verdedigers altijd al met John (de Wolf, red.). Maar als ik voor mezelf spreek, dan deed ik dat voornamelijk zelf", vertelt Berghuis, wiens uitspraken zondagavond worden besproken bij Studio Voetbal. Pierre van Hooijdonk is het niet eens met Berghuis dat de kwestie de afgelopen weken uit zijn verband is gerukt. Het was Van Hooijdonk die het onderwerp na de zege op PSV belichtte bij hetzelfde praatprogramma: hij noemde de technische staf van Feyenoord 'old school' en zei dat de spelers met nieuwe trainingsmethoden wilden werken. Hij noemde het 'raar' dat er anno 2021 nauwelijks met videobeelden gewerkt werd.

"Natuurlijk zijn er video- en data-analisten bij Feyenoord, maar daar werd niet of nauwelijks gebruik van gemaakt", komt Van Hooijdonk zondagavond terug op het onderwerp, nadat het interview met Berghuis is getoond. "En dat hoor je hem hier duidelijk zeggen. Hij wil het alleen niet weer oprakelen en probeert het op een nette, chique manier onder het tapijt te schuiven. Dit zijn moderne voetballers die bij het Nederlands elftal zitten, waar met videobeelden gewerkt wordt. Ze krijgen dan op hun falie en worden belachelijk gemaakt door de old-school-analisten, die zelf hebben gevoetbald in een tijd dat de naam nog met een krijtje op een schoolbord werd geschreven. Dit is het hedendaagse voetbal en de spelers willen dit ook. Als ze daar een fijner gevoel door krijgen, moet je het ze aanreiken."

Rafael van der Vaart benadrukt dat Advocaat hoe dan ook goed presteert als trainer van Feyenoord. “Die analisten zijn allemaal leuk, maar als ik speler van Feyenoord was, waren er genoeg wedstrijden waarvan ik een dag later liever geen beelden had gezien", zegt hij lachend. Hij doelt daarmee onder andere op de 3-0 nederlaag die Feyenoord tweeënhalve week geleden leed bij sc Heerenveen. Na die kansloze nederlaag ontstond discussie over het tactisch vermogen van de technische staf en de spelers. Van Hooijdonk denkt dat beelden echter kunnen helpen om spelsituaties te visualiseren voor spelers. “En dan blijft het veel langer hangen bij mensen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

4 reacties (laatste reactie door jbdeiman)

Lijkt mij logisch dat zeker de topclubs in Nederland gebruik maken van video analyses. Zou Feyenoord dat niet doen dan moeten ze zich diep schamen.

Advocaat is van de oude stempel en haalt daar gewoon resultaat mee, prima toch? De spelers vragen, niet op de netste manier, om beelden, dat is nu blijkbaar meer dus ook prima toch? Bij de verdediging werd dit blijkbaar al gedaan, dus het is niet zo dat Advocaat anti beelden is. Wel vind ik het een interessant onderwerp, want de jonge generatie kent bijna niet anders meer. Neem als voorbeeld de docu serie van ajax over hoe de toenmalige o19 zich voorbereide op de youth league, dat deden ze met video analyses en besprekingen. Ik weet niet hoe dat in de feyenoord jeugd gaat, en bij prof clubs in het algemeen, maar het lijkt mij dat met de huidige middelen een magneetbord de vuilnisbak in kan als er geld is voor een smartboard

Zelfs in het amateur (jeugd) voetbal wordt dit gebruikt. Het helpt gewoon echt. Ik vind het echt niet kunnen dat in de huidige tijd een trainer hier geen gebruik van maakt. Als hij het zelf niet kan, dan kan hij het toch gewoon aan mensen overlaten die hier wel mee kunnen werken. Dit is de strijd die volgens mij al langer aan de gang is bij Feyenoord. oud tegen jong, met name ook in de jeugdopleiding. Ouderen die niet meer passen in deze tijd en zich ook niet kunnen/willen aanpassen. Het is nu gewoon anders, als je niet mee wil, dan val je af. Als de club dat niet doet en vasthoudt aan deze ouderen, dan is de ontwikkeling van de spelers in het gevaar.

Ik heb zo'n vermoeden dat e.e.a. toch wel echt (met name door van Hooijdonk) uit zijn verband is getrokken. Dat interview heb ik gezien, maar hij zegt (zoals hij nu ook zegt) daar ook vooral dat het terugkijken van die foute momenten, (maar ook van goede momenten) helpt het te visualiseren en te zorgen dat die fouten bijv. niet meer gemaakt worden.
Hij heeft daar nooit genoemd dat ze niet met videobeelden werken, dat had mij ook enorm verbaast, maar hij geeft antwoord op de vraag, hoe ze kunnen voorkomen dat bepaalde dingen fout gaan (of juist kunnen zorgen dat de dingen die goed gaan goed blijven gaan). Daarop antwoord hij vooral dat dat kan door die videobeelden te gebruiken en te laten zien, zodat de spelers er beeld bij hebben, situaties gaan herkennen en op eenzelfde/ vergelijkbare manier daarop anticiperen.

Was naar mijn idee geen gek antwoord, het zagen van Van Hooijdonk dan weer wel. Natuurlijk is de staf op leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat ze geen beelden (of techniek) gebruiken, wel dat ze hun eigen ideeën/ visie erop na houden, maar dat mag ook.
Ten Hag heeft ook zijn eigen ideeën, net als Schmidt en net als Van Gaal dat heeft. Als iedereen hetzelfde zou doen en denken was het maar een saai boeltje geworden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7366
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SenesiVerdediger283
S. BerghuisAanvaller2817
B. LinssenAanvaller268
N. JørgensenAanvaller193
L. SinisterraAanvaller153
N. MarsmanKeeper200
R. BoženíkAanvaller100
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

54 fans
Aanvaller, 29 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 23 april
Beerschot heeft de optie tot koop in het huurcontract van Zakaria Bakkali niet gelicht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren