Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Pact van Jorge Mendes en miljardair moet aanval op de top bewerkstelligen

Laatste update:

De invloed van clubeigenaren op het internationale voetbal is het afgelopen decennium flink toegenomen. Haast ieder seizoen duikt ergens in Europa wel een project op, waarmee men vanuit het niets de top hoopt te bestormen. In deze serie licht Voetbalzone clubs met torenhoge ambities uit. Met vandaag aandacht voor Famalicão, een Portugese club in Israëlische handen waarbij een zeer machtige zaakwaarnemer achter de schermen de touwtjes in handen heeft.

Door Nick Dierckx

31 augustus 2019. In een halfleeg Estádio do CD Aves, stadion van de gelijknamige club, verslaat Famalicão de thuisclub met 2-3. Met deze overwinning grijpt de promovendus de koppositie in de Portugese Primeira Liga. Een bijzondere prestatie voor veel buitenstaanders, maar als het aan de eigenaren ligt, moet de club de komende jaren gaan meestrijden om de prijzen in Portugal. Die ambities en plannen werden een jaar eerder bij de overname van Famalicão gesmeed.

Het artikel gaat verder onder de video
Touzani: ‘Zoiets is in de Marokkaanse cultuur echt not done’
Meer video's

In de zomer van 2018 kocht de Quantum Pacific Group onder leiding van Idan Ofer 51 procent van de aandelen in de destijds op het tweede niveau uitkomende club, waarmee hij het voor het zeggen kreeg. De Israëliër bouwde samen met zijn vader een vermogen op van bijna vijf miljard euro in de transport- en mijnindustrie. Ofer had met zijn Quantum Pacific Group al een aandeel in Atlético Madrid, dat hij in februari 2018 verhoogde naar 32 procent. Dit deed hij in samenwerking met – onthoud de naam – Gestifute.

Miljoenen van Purplebricks moeten Champions League naar Inver Park halen

Het eerste deel van deze serie, over het Noord-Ierse Larne FC.Lees artikel

Het geld werd over de balk gesmeten om te zorgen dat Famalicão, toen nog actief op het tweede niveau van Portugal, zo snel mogelijk zou promoveren. Achttien leenspelers werden aangetrokken om de selectie een kwaliteitsimpuls te geven, en met succes. In het eerste seizoen onder leiding van de Quantum Pacific Group werd directe promotie naar het hoogste niveau afgedwongen met een tweede plaats. Afgetekend, want het verschil met nummer drie Estoril bedroeg vijftien punten. Na deze puike prestatie en de terugkeer van Famalicão in de Primeira Liga besloot Ofer nog wat extra geld in de club te pompen. “Quantum Pacific Group is enthousiast over het project en heeft zijn positie verder versterkt door het aandeel in FC Famalicão naar 85 procent te verhogen. Na deze verhoging van de positie van Quantum Pacific Group is Miguel Ribeiro aangesteld tot nieuwe voorzitter”, viel te lezen in een verklaring op de website van de Portugese club.

De zomer van 2019 werd een roerige voor de club uit Vila Nova de Famalicão, een stad in het noorden van Portugal. Onder leiding van de nieuwe voorzitter Ribeiro werd weer een blik aan nieuwe spelers opengetrokken. Onder andere Nehuén Pérez, Nicolás Schiappacasse en Gustavo Assuncão werden aangetrokken en zij kwamen alle drie van – niet geheel verrassend – Atlético Madrid. In die club heeft Ofer namelijk samen met het bedrijf Gestifute, dat ook een belangrijke rol speelt in de opmars van Famalicão, eveneens een aandeel. De grote eigenaar van Gestifute is zaakwaarnemer Jorge Mendes, voornamelijk bekend geworden door zijn cliënt Cristiano Ronaldo. Mendes werkte met Ofer samen om de aandelen in Atlético Madrid te verhogen en helpt de vermogende eigenaar nu ook om Famalicão op de kaart te zetten, wat duidelijk is terug te zien in de transfers.

Idan Ofer, de vermogende eigenaar van Famalicao.

In de zomer van 2019, het eerste jaar op het hoogste niveau sinds de overname, kwamen spelers van onder andere Atletico Madrid, Valencia, Wolverhampton Wanderers, Benfica en Braga. Niet geheel verrassend zijn dit allemaal clubs waar Mendes nauwe banden mee heeft. En het zijn ook geen spelers die anders naar Famalicão zouden zijn gekomen. De eerder genoemde Pérez, die overkwam van Atlético Madrid, stond in 2019 zelfs op de nominatielijst voor de Golden Boy-award. Die gaat niet voor zijn lol bij een degradatiekandidaat in Portugal voetballen, zou je zeggen

Ribeiro, voorzitter van Famalicao, is blij met de samenwerking met Mendes en ziet geen enkel probleem, zo legt hij uit tegenover Expresso. “Famalicão heeft een bevoorrechte samenwerking met Jorge Mendes. Gestifute volgde de club al en toen Quantum Pacific Group instapte, werd dat als een bruiloft gevierd. Onze ambitie is om Famalicão op het hoogste niveau van Portugal actief te laten zien. Daarmee doel ik niet op de ambitie om te handhaven.” In andere woorden: Famalicao wil komende jaren een aanval gaan doen op de Portugese top. In het seizoen 2019/20, waarin onder andere werd gewonnen van Sporting Portugal en FC Porto, eindigde de club uiteindelijk op een zesde plaats. Daarmee liep het Europees voetbal op een haar na mis.

Calvin Verdonk staat sinds afgelopen zomer onder contract bij Famalicão, voor wie hij voorlopig acht wedstrijden speelde.

Men liep echter tegen twee problemen aan. Het grootste deel van de aanwinsten die voor deze uitstekende prestatie hadden gezorgd, werden gehuurd. Hun huurcontracten liepen af en door dit uitmuntende seizoen hadden zij zich in de kijker van andere clubs gespeeld, waardoor ze niet meer terugkeerden naar Famalicão. Ook spelers die de club vast had aangetrokken, lieten Noord-Portugal achter zich. Pedro Gonçalves, bijvoorbeeld. De Portugese buitenspeler werd in de zomer van 2019 transfervrij aangetrokken van Wolverhampton Wanderers, beleefde een uitstekend seizoen en werd in de zomer van 2020 voor zeven miljoen euro verkocht aan Sporting Portugal.

Afgelopen zomer werd er weer een stortvloed aan nieuwe (huur)spelers aangetrokken, maar het wil nog niet vlotten in de industriestad. Aan de opmars van vorig seizoen kan nog geen vervolg worden gegeven. Famalicão, waar ook de Nederlander Calvin Verdonk actief is, bevindt zich momenteel op de zestiende plaats in de Primeira Liga. Mochten ze aan het eind van het seizoen daar nog altijd staan, moet een play-off tegen degradatie gespeeld worden. Ofer en Mendes zullen er alles aan doen om dat te voorkomen, om zo alsnóg de top van Portugal te kunnen bestormen.

Welke club zou jij graag nog in deze serie willen zien? Laat het achter in de reacties!

Zie jij Famalicão vast in de Portugese top spelen op termijn?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

intressant stukje . wolves en monaco maken ook veel gebruik van deze meneer , en valencia toen ze nog knaken hadden , nou hij is niet voor niks de beste zaakwaarnemer, jammer dat deze club het dit jaar minder doet .

Mendes heeft de boel goed aan draaien. Inmiddels zijn er ook al Portugese wielrenners die met hem in zee gaan. En waarom ook niet.. Financieel ga je daar in elk geval zeker niet op achteruit. Ik ben benieuwd of deze club een échte aanval kan gaan doen op de top. Daarvoor is natuurlijk meer nodig dan enkel goede spelers.

Rare strategie om zo veel op huurspelers te bouwen terwijl je zo'n vermogende eigenaar hebt. Als die jongens ieder jaar weer vertrekken kan je nooit echt bouwen aan een team en word je dus het een seizoen zesde en het andere zestiende.. Ik zou een voorbeeld nemen aan de Red Bull teams en met jonge gerichte aankopen en een goede langetermijnvisie een echt team bouwen. Wel leuk als de (sub)top in Portugal wat breder wordt, maakt de competitie wat interessanter.

14 februari 2021 om 11:22

De Portugese competitie is een competitie van niks. Kijk hoe vermogend ploegen als Porto en Benfica zijn. Benfica vangt 120 miljoen voor een aanvaller. Daarna komt Sporting (op enige afstand van de top 2). Maar die drie ploegen absorberen al het geld van de comp[etitie. Ook niet gek als het land Portugal maar 10 miljoen inwoners kent. Het enige aansprekende aan de Portugese competitie zijn de jeugdopleidingen van de drie topploegen. Waar ze voorheen ongelimiteerd talenten uit Brazilie en Argentinie konden kopen, lijkt nu de nadruk op eigen jeugd te liggen. En met succes.

15 februari 2021 om 15:11

Tja, net zoals de Nederlandse dus eigenlijk. Je zou bijna je hele stukje tekst kunnen ver-Nederlandsen. Er zijn immers bijzonder veel raakvlakken tussen de teams en de competitie. Benfica = Ajax, Porto = Psv, Sporting = Feyenoord, Braga = AZ. Verder heb je incidenteel een club die het goed doet, maar echt doordrukken doen ze toch nooit. Wellicht zou je Familicão wel kunnen vergelijken met Vitesse. N. Chelsea heeft gelijk. Red Bull is echt een practhgi voorbeeld van hoe het wel moet.

15 februari 2021 om 16:24

T-Star, klopt helemaal wat je zegt over de gelijkenissen tussen hun top4 en die van ons. Echter vind ik onze competitie een stuk competitiever omdat de subtop en de missenmoot veel meer mogelijkheden hebben. FC Twente en FC Utrecht zijn bijvoorbeeld ook subtoppers/ middenmotors die zoveel beter kunnen als je kijkt naar hun achterban of de regio waaruit ze kunnen vissen. Het zijn ook ploegen die al een keer kampioen zijn geweest (twente) of meerdere keren de beker hebben gewonnen (utrecht). Ook Heereveen en Groningen hebben over de jaren heen ook hele mooie parels weten te scouten. Die versterkte subtop/ middenmoot mis ik een beetje in Portugal. Daarnaast telt het land ook nog eens 7 miljoen minder inwoners natuurlijk wat een verbreding van de top/subtop daar ook niet echt makkelijk maakt.

15 februari 2021 om 17:45

Je snijdt een paar hele goede punten aan hier. Al denk ik dat het verschil vooral in potentie ligt dan in de huidige situatie. Als je nummer 1 PT vs. nummer 1. NL doet en dat t/m 18, vermoed ik dat Portugal daar echt als winnaar uit gaat komen. Zoals je zegt is die regionaliteit die NL heeft wel in het voordeel. In Portugal is 80% van de fans voor één van de grote 3. Regionale aantrekkingskracht is hier echt heel beperkt. Wat dat betreft is Familicão een rare keuze, want het is niet echt een slapende gigant, met een wel heel klein stadion (iets van 5.000 toeschouwers). Ik zie het meer als etalage club, dan als toekomstige concurrent van de grote drie. Denk dat dit ook voldoende is voor een zaakwaarnemer en dat het nooit een serieuze aanval is op de gevestigde orde.

15 februari 2021 om 18:17

Ik meende ooit ergens gelezen te hebben dat Portugal samen met Belgie en Cyprus 1 van de gunstigste landen is om niet EU-spelers aan te trekken. Kennelijk is de wetgeving daar op dat gebied heel soepel. Ik denk dat dat dus de grootste reden is om een willekeurige club in Portugal over te nemen. In Belgie zijn zowel in de eerste als de tweede divisie vrijwel alle clubs (op een paar uitzonderingen na) in handen van (dubieuze) investeerders. Zo weet ik dat bij Moeskroen ook de Israelische superzaakwaarnemer Zahavi achter de schermen de touwtjes trekt. En over je argumenten dat de Portugese ploegen over het algemeen sterker zijn dan de Nederlandse ploegen kan ik me wel grotendeels vinden. Benfica en Porto vind ik allebei van het niveau Ajax. Terwijl Sporting juist meer tegen het niveau van PSV aanzit. Braga schat ik momenteel even hoog in als Feyenoord en AZ. Maar voor de rest zou ik niet zo zeker zijn dat de Portugese clubs sterker zijn. Utrecht, Heereveen, Vitesse, Groningen zijn ook wel ploegen met voldoende kapitaal. Het enige voordeel dat Portugese ploegen ten opzichte van de Nederlandse hebben is dat ze ook op een lelijke manier kunnen winnen door verdedigend te spelen, of het maken van schwalbes,...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren