Opvallende uitspraak over Haaland en Mbappé blijkt te kloppen

Dinsdag, 16 februari 2021 om 21:00Yanick Vos • Laatste update: 21:09

Kylian Mbappé en Erling Haaland zijn twee van de meest gewilde aanvallers op de Europese velden. De spitsen van Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund hebben samen veel gemeen; ze zijn jong, watervlug en scoren aan de lopende band. Volgens Thomas Meunier, die bij PSG samenspeelde met Mbappé en nu ploeggenoot van Haaland is in Dortmund, zijn de twee aanvallers echter niet met elkaar te vergelijken. De Belg stelt dat Haaland veel meer een ‘killer’ is voor het doel dan Mbappé. De statistieken van Opta wijzen uit dat daar geen speld tussen te krijgen is.

Het talent van Haaland en Mbappé staat buiten kijf. Waar Mbappé al jaren wordt gelinkt aan de grootste clubs ter wereld, staan de clubs sinds ongeveer een jaar in de rij voor Haaland. De kans dat een van de twee aanvallers, of zelfs allebei, komende zomer een toptransfer maakt is niet ondenkbaar. Mbappé staat tot medio 2022 onder contract bij PSG en een akkoord over een nieuw contract is er nog niet. Om te voorkomen dat hij over anderhalf jaar transfervrij kan vertrekken moet PSG in actie komen; het wordt verlengen of verkopen. Het contract van Haaland in Dortmund loopt door tot aan de zomer van 2024. Kijkend naar zijn ontwikkeling en scorend vermogen is het een kwestie van tijd voordat Europese grootmachten voor hem op de stoep staan rond het Signal Iduna Park.

Het artikel gaat verder onder de video
Highlights | Borussia Dortmund - Hoffenheim | Malaise bij Dortmund houdt aan
Meer videos

Real Madrid, Juventus, Manchester City, Chelsea, Liverpool en Manchester United zijn de afgelopen maanden in de wandelgangen gelinkt aan minimaal een van de twee aanvallers. Haaland (20) en Mbappé (22) spelen op dezelfde positie, wat voor bovengenoemde clubs de vraag oproept wie van de twee de beste investering is. Kijkend naar hun speelstijl, zijn de twee volgens Meunier echter niet met elkaar te vergelijken. “Het zijn twee totaal verschillende spelers”, aldus Meunier in de Duitse media. “Ze zijn allebei ontzettend snel, maar that’s it.” De Belgische rechtsback speelde van 2017 tot halverwege 2020 bij PSG samen met Mbappé en vertelt wat volgens hem de kwaliteiten van de Franse spits zijn: “Kylian is iemand die op zoek gaat naar het één-tegen-één-duel. Hij heeft overal wel wat van. Hij doet me denken aan Thierry Henry.”

Haaland en Mbappé schudden handen voorafgaand aan de achtste finale van de Champions Leaguet tussen Borussia Dortmund en PSG op 18 februari 2020 in het Signal Iduna Park.

Haaland is volgens Meunier een ander type speler. “Erling is meer een killer in de zestien”, zegt hij over zijn Noorse ploeggenoot. “Hij is in staat om te scoren bij iedere keeper ter wereld. In de komende jaren kan hij de stappen zetten die nodig zijn om uit te groeien tot een van de beste spelers ter wereld. Wat hem een killer in de zestien maakt? Ik denk dat het in zijn bloed zit. Met zijn manier van spelen is hij een ouderwetse doelpuntenmaker.” Meunier vindt de tweebenigheid van Haaland een groot pluspunt. “Maar als ik eerlijk ben dan denk ik dat hij zich nog kan verbeteren op het gebied van koppen. Hij is echter pas twintig jaar oud en heeft nog genoeg tijd om uit te groeien tot een van de besten ter wereld. Ik denk echt dat hij de komende jaren een soort Robert Lewandowski of Romelu Lukaku wordt, die ieder seizoen 25 tot 30 keer scoort.”

Statistieken liegen niet
Transfermarkt schat de marktwaarde van Mbappé in op 180 miljoen euro, waarmee hij de duurste voetballer ter wereld is. Haaland staat met zijn 110 miljoen euro op de zevende plaats. Ondanks dat de marktwaarde van de Noors international lager ligt, lijkt hij op dit moment op basis van de statistieken van Opta een betere investering dan Mbappé voor clubs die op zoek zijn naar een doelpuntenmaker. Meunier heeft namelijk gelijk met zijn uitspraak dat Haaland meer een killer in het strafschopgebied is dan Mbappé. De meest recente winnaar van de Golden Boy Award is een speler die weinig aan de bal is en klinisch voor het doel is, terwijl Mbappé veel meer doet dan dat. Sinds zijn debuut voor Borussia Dortmund op 18 januari 2020 kwam Haaland 3149 minuten in actie, scoorde hij 38 keer en was hij goed voor 7 assists. Mbappé speelde sindsdien 3148 minuten voor PSG, scoorde 27 keer en leverde 13 assists. Hoewel de statistieken van de Fransman indrukwekkend zijn, kan hij niet tippen aan de Dortmund-spits.

Cijfers Haaland en Mbappé sinds 18 januari 2020 per 90 minuten.

De constatering van Meunier dat Haaland en Mbappé qua speelstijl niet met elkaar te vergelijken zijn wordt ondersteund door de cijfers van Opta. Mbappé is een spits die per negentig minuten meer aan de bal komt in het strafschopgebied dan Haaland: 10.9 keer tegenover 6.6 keer. Mbappé bemoeit zich meer met het spel dan de Noor; waar de Fransman per negentig minuten gemiddeld 32.3 passes verstuurt, ligt dat aantal bij Haaland veel lager (18.1). Mbappé is bovendien een speler die veel meer dribbelt; hij onderneemt er gemiddeld 7.0 per wedstrijd tegenover 1.9 voor Haaland. Minder groot is het verschil tussen de twee als het gaat om het aantal doelpogingen per wedstrijd. De Noor onderneemt gemiddeld 3.3 keer een doelpoging per negentig minuten, het gemiddelde van Mbappé ligt met 3.9 iets hoger.

Haaland en Mbappé moeten bij hun clubs zorgen voor de doelpunten en doen dat naar behoren. Echter, op basis van Expected Goals presteert de PSG-aanvaller beneden verwachting. Volgens Opta is de verwachting bij hem dat hij per wedstrijd 0.84 keer scoort, terwijl hij ‘slechts’ tot 0.77 goals komt per wedstrijd. Haaland doet het wat dat betreft een stuk beter. Volgens de berekeningen van het statistiekenbureau is de verwachting dat hij iedere negentig minuten 0.85 keer scoort voor Borussia Dortmund. Hij loopt echter ruim één op één (1.09). Dit seizoen zijn de statistieken tot dusver in het voordeel van Haaland, die 22 wist te scoren voor Dortmund in 22 duels in alle competities. Mbappé tekende in 27 wedstrijden die hij in deze jaargang uitkwam voor PSG voor 18 treffers.

Real Madrid gaat kiezen
Beide spitsen zijn reeds genoemd bij Real Madrid, al lijkt Mbappé een streepje voor te hebben bij de leiding van de Koninklijke. Toch is het niet ondenkbaar dat de Frans international zijn loopbaan voortzet in Parijs. Naar verwachting tekent Neymar op korte termijn een nieuw contract bij PSG en mogelijk doet Mbappé hetzelfde. In een interview met France Football hintte hij naar een langer verblijf. “Ik heb altijd al gedacht dat twee grote spelers gemaakt zijn om samen te spelen en dat is wel duidelijk bij ons. De rolverdeling is duidelijk sinds ik aankwam in Parijs: Neymar staat in het middelpunt van het project en ik ben er om hem te helpen. Dit komt doordat ik mezelf nog moest bewijzen toen ik bij PSG kwam.”

Spaanse media schreven afgelopen week dat Real Madrid komende zomer hoe dan ook een van de twee spitsen aan wil trekken. Voorzitter Florentino Perez wil eindelijk weer een nieuwe Galactico aantrekken en de club is bereid om daar de portemonnee voor te trekken. Mocht het zover komen, dan lijkt Real Madrid een recordbedrag op tafel te moeten leggen. PSG zal er alles aan doen om Mbappé te behouden, terwijl Dortmund zal beseffen dat Haaland uitendelijk onhoudbaar zal zijn. De Duitse topclub zal zo hoog mogelijk in de boom gaan zitten met oog op de vraagprijs. Geruchten dat hij een afkoopsom van 75 miljoen euro in zijn contract heeft staan zijn volgens Dortmund onzin. “Er is helemaal niet zo'n afspraak gemaakt”, zei Dortmund-directeur Hans-Joachim Watzke eind vorig jaar tegenover Sport Bild. “Maar dat is het punt ook niet. Het gaat erom spelers te overtuigen van je club en je plannen. Wij hebben de duidelijke wens dat Erling langer bij ons blijft en we willen hem en zijn zaakwaarnemer (Mino Raiola, red.) daar van overtuigen."


Poll

Wie van de twee wint als eerste de Ballon d'Or?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door koenrouwhorst)

Hun rol in het team is ook anders, bij PSG staat Icardi in de punt, de rol die Haaland bij Dortmund heeft. Mbappe is de buitenspeler die de diepte in gelanceerd wordt vanaf de zijkant, zoals Sancho bij Dortmund.

15 februari 2021 om 10:06

Haaland kun je vergelijk met een type van Nistelrooij. Geef ze een kans en hij scoort gelijk. Mbappe heeft dat minder, maar het voordeel van Mbappe is dat hij de kansen zelf kan creëren en Haaland heeft dat minder.

15 februari 2021 om 11:33

@665 Eens. En Mbappe deels met Henry (in zijn prime). Wat waren v Nistelrooij en Henry geweldige spitsen! Hopelijk nemen deze 2 jongens de rollen over (alleen dan samen bij Real Madid ).

18 februari 2021 om 05:11

Ook Ronaldo om zijn doelpunten. Dit is een unieke speler. Het voetbal evalueert, als je atletisch bent heb je nu al een voorsprong, de extra oefingen, trainen, bezig zijn met je lijf, steeds beter worden. Ik verwacht dat deze jongen blijft scoren en nog wat beter word maar top is hij zeker. Nu al.

Mbappe's grote voordeel tov Haaland lijkt me toch dat hij kansen zelf creëert, terwijl Haaland ze grotendeels afmaakt. Real Madrid mist creativiteit en flair in het elftal (vaak saai en weinig doelpunten) dus dan zou ik het niet gek vinden als ze voor Mbappe gaan.. Maar veel zal ook wel afhangen van prijskaartje

15 februari 2021 om 11:16

Volgens mij heeft Haaland straks een relatief lage transfersom in zijn contract staan. Daar kun je waarschijnlijk nog wel een goede creatieve speler van halen voordat je bij de bedragen van Mbappe in de buurt komt.

16 februari 2021 om 21:57

Soms is een uitzonderlijke speler wel een uitzonderlijk bedrag waard. Na Messi en Ronaldo lijkt Mbappe nu gouden ballen te gaan verzamelen en als je hem haalt doe je de komende 10 jaar mee om elke prijs. Tevens is hij toch ook een beetje de nieuwe posterboy van het Europese voetbal dus interessant voor sponsors er cetera. Is zo iemand dan geen 250 miljoen waard? Ik zou ze blind betalen.

15 februari 2021 om 11:34

@rubiorubin in meest ideale scenario haalt RM deze zomer Mbappe op. En zomer erop Haaland als opvolger voor Benzema. Clausule van haaland gaat dan in werking.

Wauw wat een droom zou dat zijn!

Haaland kan de betere statistieken hebben maar ik vind Mbappe toch de veel betere voetballer. Hun rol is ook niet te vergelijken, Haaland is vaak het eindstation van de aanval en doet dat natuurlijk voortreffelijk. Mbappe zet vaak zelf de aanval op en geeft ook vaak de assist ipv zelf af te ronden. Als je als club zwemt in het geld zou je ze allebei kunnen kopen zonder dat ze elkaar in de weg lopen. PSG zou ipv Messi ook voor Haaland kunnen gaan dan heb je Neymar, Haaland, Mbappe, daar zou je jaren mee vooruit kunnen.

15 februari 2021 om 21:58

Er daar ben ik niet echt mee eens. Als ik de comments hierboven en hieronder lees wordt er net alsof gedaan dat Haaland een 16 metergebied spits is. Maar hij creeert genoeg en ziet het er aan de bal er lomp uit omdat hij een stuk langer is dan Mbappe. Maar als je ziet hoe hij versnelt en de bal dan meeneemt, kan menig verdediger niet zo snel de bal van hem afpakken. Vooralsnog staat Kylian maar 3 assists voor dan Erling (9 tegenover 6). Haaland kan best prima voetballen, maar 1m94 helpt niet mee met flair voetballen. Zijn passes kunnen aan de andere kant wel strakker, want dan zie je dat dat soms snelheid uit de aanval haalt als hij ze afgeeft.

16 februari 2021 om 22:01

Toch ziet het er aan de bal soms wat onbeholpen uit. Als de Realfans Haaland zullen zien kaatsen in plaats van Benzema zullen ze toch schrikken hoor. Ik vind het een geweldige spits, maar ik zie hem meer als man voor de counter bij pakweg Chelsea dan als een spits voor Man City. Mbappe kan je bij elke ploeg ter wereld kwijt en die doet overal zijn ding.

Eindelijk weer tijd voor Real om weer een galactico te halen? Hazard was er geen? Ik hoop wel dat Real kiest voor Mbappe, of beter gezegd, Mbappe voor Real Madrid. Zou een goede toevoeging zijn aan dit elftal. De vergelijking Haaland - Mbappe vind ik toch wel vergezocht. Mbappe kan ook op de vleugels en een actie maken terwijl Haaland het van zijn pure killerinstinct moet hebben.

Nu Messi en Ronaldo bijna met pensioen gaan, zullen we alvast beginnen? Wie is beter Haaland of Mbape?

15 februari 2021 om 09:46

Mbappe natuurlijk. Als je een speler wil die zowel kansen kan creëren als voor je kan scoren dan heb je aan Mbappe meer. Maar ik verwacht niet dat ze Cristiano en Messi zullen doen vergeten.

15 februari 2021 om 17:14

Cristiano en Messi doen vergeten is onmogelijk. Het niveau waarop zij jaren achtereen elkaars rivalen zijn geweest, is ongekend. Zelfs zonder veel blessures.

Toch vind ik persoonlijk Haaland al wel de trekken vertonen van zo'n echte superster. En Mbappe is natuurlijk alweer een stapje verder en ouder dan Haaland. Dus wie weet. Ik ben zelf iets meer gecharmeerd van Haaland, maar dat is allemaal subjectief.

18 februari 2021 om 05:16

Later zeg je dat over een andere speler. Herinneringen vervagen, maar ik geef je gelijk. Deze speler is nu zo uniek, dat tde topclub die deze speler koopt, gegarandeerd successen boekt.

15 februari 2021 om 12:23

Mijn voorkeur gaat ook uit naar Mbappe gezien zijn speelstijl, maar vind Haaland wel echt gruwelijk. Hoe je het wendt of keert, ik kijk voor hem naar Bvb.

16 februari 2021 om 13:55

Rashford. Speelt al jaren in een dramatische team in de sterkste competitie. Mbappe speelt in de sterkste team van 1 vande slechtste competities.

16 februari 2021 om 17:56

Zowel Haaland als Mbappe zouden ooit dezelfde statistieken als Ronaldo kunnen evenaren, maar geen van hen zal ooit een Messi worden.

Mbappe is in potentie een iets grotere speler. Hij is sneller, behendiger dan haland, kan beter in de kleine ruimtes voetballen. Haland moet echt veel hebben van zijn teamgenoten, terwijl Mbappe zelf zijn kansen kan creëren.

15 februari 2021 om 17:15

Er zijn de laatste jaren weinig echte nummers 9 geweest, het echte type killer. Haaland kan juist op dat punt iemand zijn/worden die in die rol de grootste van de wereld is. Mbappe's speelstijl is moderner en veelzijdiger, maar daardoor ook wat minder uniek.

Ik weet niet hoe het met hun ego / scoringsdrift zit, maar ergens denk ik dat die twee heel goed complementair aan elkaar zouden kunnen zijn.

In de ruimte is Mbappe bizar, in de 16 Haaland. Niet echt te vergelijken. Beiden echt Bizar goed.

Sinds wanneer, zoals in het artikel vermeld wordt, spelen Haaland en Mbappe op dezelfde positie? Dacht dat Mbappe van Links kwam en Haaland echt spits is?

Haaland is een rasechte spits die goals kan maken als geen ander. Ondanks zijn lengte toch zeer beweeglijk. Mbappe is meer een spits die een mannetje of twee voorbijgaan gaan en kan scoren. Kwa technische bagage heet Mpappa meer in huis, zeker als je de snelheid van hem erbij rekent denk ik dat hij toch een streepje voor heeft op Haaland.

18 februari 2021 om 05:19

Kijk de goal van Haaland vanavond, tussen de verdedigers door lopen. Mag ook wel worden genoemd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.RC Lens185
4.OGC Nice1612
5.Angers164
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
Ander HerreraMiddenvelder103
K. MbappéAanvaller105
G. WijnaldumMiddenvelder90
M. IcardiAanvaller93
K. NavasKeeper60
NeymarAanvaller51
MarquinhosVerdediger60
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

2 fans
Verdediger, 30 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren