Vitesse in extremis naar halve finale na curieus bekerduel

Dinsdag, 9 februari 2021 om 21:56Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 22:04

Vitesse is de eerste halvefinalist van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. De ploeg van trainer Thomas Letsch won dinsdagavond van Excelsior op een avond waarin de VAR tot tweemaal toe een hoofdrol vertolkte: 0-1. Loïs Openda maakte ver in blessuretijd de goal voor de nummer drie van de Eredivisie. Het is voor het eerst in vier jaar dat Vitesse de halve finales van het toernooi bereikt. In 2017 legden de Arnhemmers voor het eerst beslag op de beker.

De bezoekers uit Arnhem begonnen voortvarend aan de wedstrijd en creëerden naarmate de tijd verstreek grote kansen via Loïs Openda en Armando Broja. Een van richting veranderd schot van Openda in de zeventiende minuut eindigde in het zijnet. Uit de daaropvolgende hoekschop schoot Million Manhoef, maar dat deed hij wel recht in de handen van Alessandro Damen. Twintig minuten later kwam Excelsior goed weg: Broja werd door Patrick Vroegh met één pass alleen voor Damen gezet, waarna de huurling van Chelsea de bal te ver in de hoek wilde plaatsen. De rechterpaal stond een openingstreffer in de weg.

Een aderlating voor Letsch was het uitvallen van Thomas Bruns na een half uur spelen. Hij kon niet verder nadat hij verkeerd was terechtgekomen na een duel met Luigi Bruins en werd vervangen door Daan Huisman. Met Matús Bero en Sondre Tronstad miste Vitesse al twee belangrijke krachten op het middenveld. Excelsior, waar Brandon Ormonde-Ottewill in de eerste minuut aan de aandacht van de arbiter en de VAR ontsnapte na een toch zware charge op de enkel van Oussama Tannane, probeerde in de eerste 45 minuten waar mogelijk de voetballende oplossing te zoeken, maar een echte kans bleef uit. Het meeste gevaar was van Joël Zwarts afkomstig.

Ook in de tweede helft waren Excelsior en Vitesse aan elkaar gewaagd en ging het duel op en neer. De bezoekers, die net als in de eerste helft voortvarend uit de kleedkamers waren gekomen, hadden ook na 66 minuten het geluk niet aan hun zijde. Openda creëerde wat ruimte voor zichzelf en schoot de bal buiten het bereik van Damen op de rechterpaal. Vier minuten later was het wel raak toen Broja na voorbereidend werk van Riechedly Bazoer en Openda de 0-1 binnentikte. De VAR attendeerde scheidsrechter Dennis Higler er echter op dat Bazoer, die de bal vanuit een vrije trap aan Openda mee had gegeven, het leer niet helemaal stil had gelegd. De treffer werd zodoende afgekeurd.

Vitesse zette wat meer aan en was vier minuten voor tijd héél dicht bij de 0-1. Broja dacht de bal binnen te koppen, maar Damen kon de bal, met een beetje hulp van Bruins, net op tijd van de doellijn weghalen. Het was echter een voorbode van de winnende treffer in de extra tijd. Maximilian Wittek gaf een cruciale voorzet op Openda, die de bal beheerst in de rechterhoek schoot: 0-1.Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door marcoes)

Als je iemand wilt uitleggen wat er fout is met de VAR, moet je deze wedstrijd laten zien!

9 februari 2021 om 22:03

En als je iemand wil laten zien waarom de var nodig is dan moet je paar potjes uit de voorgaande rondes van dit toernooi laten zien.

9 februari 2021 om 22:14

Het gaat nu om deze wedstrijd. Dit was een wanvertoning van de var. Kan me niet schelen hoe goed ze hiervoor waren. Dit kostte ons bijna een halve finale!

9 februari 2021 om 22:22

Voorgaande rondes was er helemaal geen var...

9 februari 2021 om 22:41

@limbo - Da's inderdaad het punt. Daar werd 'ie juist gemist.

10 februari 2021 om 07:38

@vitesse91: Dit is precies hoe Nederland is en waarom we nooit ergens komen. Iedereen denkt alleen maar aan zichzelf. De VAR moet er wel of niet zijn omdat het goed is voor het voetbal, niet omdat het een clubje in een wedstrijd misschien de halve finale kost. Bovendien speel je tegen Excelsior he, dat is de nummer 10 van de Kkd. Daar had je niet zo heel veel problemen mee hoeven te hebben. Maar toch schuif je de schuld af op de Var...

10 februari 2021 om 08:09

Wat we nodig hebben is een goede var. Want zonder var werkt het overduidelijk ook niet. De grote fouten worden er door var uit gehaald. Een goede var neemt de juiste beslissingen voor de overige gevallen. En wij moeten niet zo zeuren over de overige paar procenten die dan nog fout gaan.

10 februari 2021 om 08:10

Waar het hier om gaat is hoe de VAR wordt ingezet. Ik vind de VAR in essentie een vooruitgang voor het voetbal. Om het eerlijker te maken en duidelijke fouten eruit te halen. Deze wedstrijd laat zien dat de VAR alleen maar aanstellen geen oplossing is. Als er willekeur ontstaat en we over gaan op muggenziften en de zwaarste overtredingen door de vingers zien, gaat er iets goed fout.

10 februari 2021 om 08:16

@vitesse91. Als ik je verhaal zo lees, heb je de wedstrijd niet gezien. Dit was echt een complete wanvertoning, wat je clubvoorkeur ook zou mogen zijn. En als een club in de eerste minuut wegkomt met een enkelbreker, is de toon voor de wedstrijd meteen gezet. Overigens had Vitesse ook niet heel moeite met Excelsior, behalve als je aan scorebord journalistiek doet.

10 februari 2021 om 09:02

@paul, ik vind het al denigrerend om vitesse een 'clubje' te noemen, maar dat terzijde. En waarom denk je dat ik alleen maar aan mijzelf denk? Ik krijg juist vaak te horen van vrienden dat ik te negatief over vitesse ben en te positief over onze tegenstander, omdat ik onterechte positieve beslissingen in ons voordeel ook niet eerlijk vind. In de beker heb je het altijd lastig, maar het wordt je wel lastig gemaakt als de arbitrage er alles aan doet om in het voordeel van de tegenstander te fluiten. (was vast niet zo, maar het was wel heel erg tegen vites). Zelfs als je dan tegen excelsior speelt...

10 februari 2021 om 09:07

@marcoes, dat zeg ik toch ook, Dat het een wanvertoning was van de var? Waarom heb ik de wedstrijd dan niet gezien? Haha

10 februari 2021 om 16:55

@vitesse91. whaaa, foutje! Dit bericht was ook bedoeld voor @paulr_1982. Sorry voor de verwarring.

10 februari 2021 om 21:04

@marcoes, haha maakt niet uit. Foutje moet kunnen, baas!

9 februari 2021 om 22:20

Het schijnt dat de VAR nog aan het kijken is of ze het doelpunt niet kunnen afkeuren alsnog.

Naast de rode kaart na 40 seconde. Zijn er wat mij betreft 3 doelpunten onterecht niet door gegaan. De vermeende overtreding van Tannane bij het doelpunt sloeg nergens op. 2e instantie met de bal wel/niet over de lijn kun je over discussiëren, maar belachelijk dat er geen doellijn technologie of 16 meter camera is. Het 3e doelpunt bij dat rollende balletje, zal best volgens de regels zijn. Maar die heb ik zonder VAR nog nooit afgekeurd zien worden.

9 februari 2021 om 22:24

Eerste twee ben ik volledig met je eens,maar laatste 2 niet. Daar zie je natuurlijk al wel hoe moeilijk het is. Al was het na 40 seconden wel gewoonheel duidelijk rood.

10 februari 2021 om 01:21

Het principe van de VAR is niet het probleem, het zijn de mensen die de VAR zijn die ervoor zorgen dat het veel irritatie opwekt. We moeten die.mensen beter opleiden en het principe van de VAR blijven ontwikkelen, want tis pas een ding dat pas enkele jaren bestaat, geef het de tijd het te ontwikkelen.

Gerechtigheid voor een dramatische wedstrijd van het scheidsrechterskorps. Wat een schande begint dit te worden zeg. Iemand vol op de enkel trappen is gewoon niet eens kijken, wat is het dan? ‘hij gaat voor de bal?’. Godzijdank dat het geen schade heeft aangebracht. Dat rollende balletje bij de goal is wel een regel… maar hoe vaak wordt er letterlijk afgefloten?

Halve finale, lekker hoor! Kunnen we NEC nog loten?

9 februari 2021 om 22:04

Mochten wij op magische wijze winnen van VVV dan kan de derby zeker op het menu staan! En wat hoop ik dat het gaat gebeuren!

9 februari 2021 om 22:18

Ik zal het niet vaak in mijn leven zeggen, maar ik duim voor jullie!

10 februari 2021 om 11:37

Nooit gedacht dat ik dit ooit zou gaan zeggen :
Hup NEC

Leuke wedstrijd met veel strijd en wel een terechte winnaar. Var was dramatisch. Als we hiervoor goals gaan afkeuren, kunnen we beter stoppen. Genoten van Vroegh, die bij veel gevaarlijke aanvallen was betrokken.

Openda Held! Na een lange tijd weer eens wat flappen ingezet op Vitesse en zelden zo veel hartverzakkingen gehad. Leuke wedstrijd om te zien die echt alle kanten op kon gaan. Kom je goed weg Higler, had je bijna een Tikkie aan je broek!

Heb me letterlijk KAPOT geërgerd aan de arbitrage. Normaal gesproken heb ik echt niet zo'n emoties naar de scheidsrechters toe, maar dit was wel écht een toppunt hoor. Waar is de rode kaart na 40s voor Excelsior? Waarom werd de 1e 0-1 afgekeurd door een zogenaamde overtreding van Tannane? Bij de andere 0-1.. tja, de bal ligt voor 99,9% stil, maar als je kijkt naar de fouten die hiervoor zijn gemaakt, mocht dit ook best goedgekeurd worden. Dat Excelsior was deze wedstrijd één grote schopploeg. Gelukkig heeft Vitesse alsnog (EN ZWAAR TERECHT) gewonnen..

Vind het inmiddels bizar om te zien hoe vaak Tannane en Bazoer echt flinke kletsen krijgen te verwerken en waar echt nooit een kaart voor wordt gegeven. Andersom lijkt het direct jackpot. Maakt Bazoer of Tannane de overtreding, wordt er belachelijk snel een kaart getrokken.

Dacht eerst dat het kwam door m'n geel-zwarte bril, maar het is toch bizar hoe vaak Vitesse de VAR onterecht tegen heeft op cruciale beslissingen? Deze wedstrijd was wel echt het toppunt. Ach ja gelukkig wel over de streep getrokken en in de halve finale. De geel-zwarte trein dendert door!!

9 februari 2021 om 23:31

Tegen psv hadden jullie hem op het eind van de wedstrijd anders aardig mee.

9 februari 2021 om 23:49

Gast, aub zeg. Die zogenaamde 'overtreding' op Hendrix was helemaal niks! Ligt nog hoog zo te zien..

10 februari 2021 om 00:41

Je begrijpt mijn punt niet. Of het nou wel of geen pingel was, zonder Var had ie op de stip gelegen, dus was de var in jullie voordeel. Daarnaast zit iets hoog.

Ik heb me tijdens de EL-wedstrijd van PSV dit seizoen (ik ben even vergeten welk team de tegenstander was) enorm lopen opwinden dat bij een wondergoal vanaf de middenlijn de goal niet werd afgekeurd. De bal rolde daar nog gewoon en dat had een behoorlijk duur grapje kunnen zijn. Toen keek ik met mijn PSV-bril en heb ik een halfuur lopen schelden. Als ik dan nu deze situatie bij Vitesse zie begrijp ik wel dat de goal toen gewoon werd goedgekeurd, maar ja, regel zijn regels!

Gefeliciteerd Vitesse, jullie waren veel beter dan ons! Schandalig dat wij in het begin geen rode kaart kregen, sloeg echt helemaal nergens op.

Desalniettemin ben ik zeer tevreden over het vertoonde spel. Het team toonde een wil om te winnen en ging tot het einde door!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.FC Twente6818
5.AZ6120
6.Vitesse51-9
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. OpendaAanvaller3418
J. FroelingKeeper00
J. HouwenKeeper160
D. ReizigerKeeper00
M. SchubertKeeper210
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Vitesse.

11 fans
Middenvelder, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren