‘Als trainers dat meer geprobeerd hadden, was ik bij Ajax stuk beter geworden’

Zondag, 7 februari 2021 om 11:07Rian Rosendaal • Laatste update: 11:11

Viktor Fischer was dolgraag langer speler van Ajax geweest. De Deense vleugelaanvaller maakte in de maanden na zijn debuut voor de Amsterdamse club in 2012 veel indruk, maar al snel kwam de klad erin voor de buitenspeler, mede door aanhoudend blessureleed. Fischer ruilde Ajax in mei 2016 voor het avontuur in Engeland bij Middlesbrough. Inmiddels speelt de 26-jarige aanvaller in eigen land voor FC Kopenhagen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door pinko)

Misschien is het zijn probleem dat hij voetballend ook weer niet zo exceptioneel was. Je ziet wel vaker bij die exceptionele talenten dat trainers wel alles op alles zetten om die jongens te raken (balotelli bijvoorbeeld). Maar als een trainer bij een Fischer niet het idee heeft dat die je uiteindelijk kampioen maakt, tja waarom dan voor dat ene individu alles op alles op alles zetten?

7 februari 2021 om 11:17

Inderdaad dat hij het bij Middlesbrough in tweede klasse niet heeft laten zien zegt alles, als hij echt zo goed was als hij zelf denkt zat hij nu heus niet bij Kopenhagen.

7 februari 2021 om 12:00

Los van Fisher... Zie heel vaak dit soort opmerkingen voorbij komen.
Ga lager spelen... In een lagere divisie kon hij het niet... Ging van top naar subtop en bakte er daar niks van... Enz enz

Weet niet of je zelf gevoetbald hebt. Maar zo makkelijk is dat niet. Het is echt niet zo dat als je in de eredivisie hebt gelopen je de hoofdklasse even aan gort schiet.

7 februari 2021 om 12:27

Zouden de eredivisie en de tweede klasse van Engeland zoveel uit elkaar liggen van niveau dan? Hij heeft ook nog een jaar bij Mainz gezeten (10 matchen, 0 goals) en dat was ook niet bepaald om naar huis te schrijven.

Maar ik snap je punt wel, misschien is een subtop competitie wel zijn plafond, verder helemaal niks mis mee. Beter elke week spelen bij Kopenhagen om de titel dan banken bij een degradatiekandidaat in de Bundesliga.

7 februari 2021 om 12:34

Ben het wel met FootyFoot eens. Stijl van een competitie en kracht van het team in de competitie is minstends net zo belangrijk.

Messi had bijvoorbeeld Emmen niet zo maar veilig geschoten. Je moet wel de bal voorin krijgen wil je er iets mee kunnen.

Fischer is ontzettend fragiel en de Championship staat erom bekend dat de top 5 ploegen goed kunnen ballen en de onderste 10 puur fysiek hotseknotse voetbal spelen om erin te blijven.

Middlesbrough was toen nog zeker een top5 team in de Championship. Maar Fischer zal vast en zeker elke week tegen een beer van een rechtsback hebben gestaan die hem gewoon lekker zou blijven beuken.

Was een domme keuze van zijn management. Bij een rustigere Deense League lukt het nu wel. Niet omdat de druk minder hoog is bij Kopenhagen, maar omdat, ondanks dat Scandinavië een viking gevoel oproept, de Deense competitie helemaal niet zo fysiek is.

7 februari 2021 om 13:17

Nog Middelsbrough of Mainz zijn goed voetballende ploegen. En zeker niet van het niveau van Ajax. De ballen komen anders, je domineert niet, vechtvoetbal, medespelers die domweg niet van jou niveau zijn... Is heel anders.

De tweede klasse in Engeland is bar en bar slecht overigens. Heel het Engelse voetbal is gehypt. Maar dat is mijn mening.

7 februari 2021 om 11:38

Ik denk dat het ook beetje een ego en status ding is. Zo'n jongen als Balo maar bv ook een Tannane wordt wel een beetje als het lastigste gezien. Als je die goed aan het voetballen krijgt, heb je als trainer zijnde gelijk een status als people manager en stijg je gelijk in achting. Bij jongens als Fischer is gewoon heel weinig eer uit te behalen.

7 februari 2021 om 11:53

@neutralefan: Fischer kwam natuurlijk als een komeet binnen bij Ajax en het zag er exceptioneel uit wat hij deed, dus ik ben het niet eens met jouw openingszin.

On: ik dacht dat hij eerst, zoals dit soort jongens die mislukt zijn voor de top bijna altijd doen, alleen zijn trainers de schuld wilde geven dat hij niet geslaagd is in de top. Maar later legt hij gelukkig de schuld ook bij zichzelf neer. Want dat is het vaak, een combinatie van aandacht van de trainer en zelfreflectie wat vaak niet aanwezig is bij dit soort jongens. Vaak zijn zulke jongens in de jeugd op een hoog voetstuk geplaatst maar bij de eerste tegenslag in de boze grote mannen voetbalwereld gaat het mis. Zijn voorbeelden zat te noemen van dit soort jongens.

7 februari 2021 om 12:08

Ja toch? Ik kan me nog wel herinneren dat deze jongen door insiders bij Ajax, maar ook hier op VZ al werd aangekondigd als the next big thing. En toen hij het ook nog liet zien, was ik als psv fan nogal jaloers. Idem met een jongen als Boilesen. Twee prachtige voetballers die ogenschijnlijk zo naadloos doorstroomden. Gadverdamme . Maar op de een of andere manier is het daarna compleet anders gelopen voor deze jongens. Ik vind dit stukje dan ook wel een mooi stukje zelfreflectie. Zoekt het mislopen van succes niet alleen bij de trainers en clubs, maar ook bij zichzelf.

7 februari 2021 om 12:26

Inderdaad Yoda, soms zie je jonge gasten opstaan die alles in goud laten veranderen maar snel daarna afzakken naar een bedenkelijk niveau. Fischer is er zo een, maar bij Feyenoord hadden we Boetius wiens eerste seizoen ook veel belovend was maar we weten hoe het nu gaat met die jongen, 7 jaar later. In de bijna 50 jaar dat ik voetbal kijk heb ik zoveel grote talenten gezien waarvan ik nu de namen niet eens meer kan noemen en vergeten ben.

7 februari 2021 om 12:10

Hij was in zijn beginperiode en in de jeugd bij Ajax toch echt vreselijk goed, hoor. Dus heeft hij wel laten zien een bepaald niveau aan te kunnen tikken. Waarom het daarna mis is gegaan: vraag dat ook eens aan Dolberg. Toch een gevoelskwestie??

7 februari 2021 om 13:58

pinko
Klopt. HIj kwam ongeveer als komeet. Liep alles en iedereen voorbij alsof ze er niet stonden en was fenomenaal. Een paar wedstrijden lang. Maar de truc van topvoetbal ziet hem niet in het aantikken van een bepaald niveau. Maar is het constant leveren van een dergelijk (hoog) niveau. Zeker als je zo begenadigd bent als Fisher. En daarin is hij nooit geslaagd. Mede door blessures heeft hij eigenlijk daarna ook nooit meer dat hoge niveau uit zijn beginperiode gehaald. En als ik hem dan hoor 'ja de trainer had meer moeten doen, maar ja, misschien stond ik er wel niet voldoende open voor', dan zegt mij dat voldoende. Topvoetbal is niet alleen maar een puntgave techniek en veel snelheid hebben. Wat dat betreft is Fisher wel een goed voorbeeld.

7 februari 2021 om 14:03

Hoezo Dolberg? Dat het bij Ajax misgegaan is bedoel je? Dolberg heeft het toch heel prima op de rit volgens mij in Frankrijk.

7 februari 2021 om 15:35

Redelijk bij Nice. Maar op het laatst hopeloos bij Ajax. Hij staat volgens mij nog niet op de lijst van most wanted forwarders;-))

7 februari 2021 om 14:16

Hij was goed bezig met zijn ontwikkeling tot aan zijn langdurige blessure. Daarna leek hij stil te staan.

7 februari 2021 om 14:51

Jammer voor hem dat hij op zijn 16e niet voor de jeugd van een Europese topclub als City of Liverpool of Chelsea heeft gekozen. Dan was hij nu wellicht financieel onafhankelijk geweest. Of had hij bij een andere club dan Kopenhagen gespeeld.

Aaahh Fischer gaat dus voor het totale mens principe als coach zijnde, uitstekende aanpak natuurlijk. Denk dat hij in zijn 2e alinea toch wel iets treffends zit. Als het bij zowel Ajax als andere clubs in het buitenland niet gelukt is om bij je door te dringen, dan moet je toch ook bij jezelf ten rade gaan. Verder is het bij Fischer denk ik vooral nooit er meer uit gekomen omdat de blessures te veel invloed op hem hebben gehad. Is nooit meer zo goed geworden als de potentie die hij voor zijn blessure liet zien.

7 februari 2021 om 11:23

Zo enorm zonde. Deze jongen was al 17 jarige één van de grotere talenten die ik heb gezien. Die goals tegen PSV en Feyenoord toen droop de klasse van af. Mentaal bokste hij enorm tegen zichzelf heb ik het idee, leek vaak met zichzelf in de knoop te zitten. Denk dat het vooral uit zichzelf heeft moeten komen en dat lukte niet. Icm blessures helaas niet geworden wat ik er van hoopte.

7 februari 2021 om 11:39

Hij gaat voor het totale mens principe? Waar haal je dat nou weer uit. Hij zegt alleen dat hij meer individuele voor de spelers wil ipv voor de tactiek.

7 februari 2021 om 11:47

Hij wil zich inderdaad meer op de mensen (achter de sporter) concentreren ipv alleen maar op tactiek, voila de basis van het totale mens principe

7 februari 2021 om 12:26

Lees anders het artikel in het NRC even. Daar komt de mens achter de voetballer Fischer ook echt mooi voorbij.

7 februari 2021 om 14:04

Beetje dom dat Ajax toen Louistje niet heeft gebeld! De koning van het Totale mens principe

7 februari 2021 om 14:09

Leuk dat je dit zegt. Want Ajax heeft wel degelijk in die periode (de Fluwelen Revolutie) Louistje gebeld. En zelfs aangesteld als directeur. Maar daar heeft Cruijff, je weet wel, een stokje voor gestoken via een rechtszaak. Dus dan is niet Ajax dom, in jouw verhaal, maar Cruijff toch!

Fischer kan zijn mislukte carrière beter bij zichzelf gaan zoeken. Zo goed was hij namelijk niet. Bij Ajax was hij vooral op het begin enorm overhyped. Ik kan me nog wel reacties herinneren dat Fischer binnen twee jaar bij Barca zou spelen.

7 februari 2021 om 11:33

Wat mij betreft is hij hier toch voldoende kritisch op zich zelf? En daarnaast houdt hij de opties open, misschien was hij wel een heel andere spelers geworden als hij met andere trainers te maken had gehad. Dat zullen we alleen nooit weten.

7 februari 2021 om 11:46

Hij is toch voornamelijk kritisch op de trainers hier die hem niet zouden begrijpen. Dan snap je er niet zo veel van in mijn ogen.

7 februari 2021 om 12:27

Lees het hele artikel in het NRC en oordeel opnieuw. Geeft duidelijk aan dat hij teveel nadacht, in zijn hoofd zit, en inderdaad, weinig begrepen werd.

7 februari 2021 om 11:51

Naar mijn mening zeg je hier een hele hoop onzin. Begon gewoon erg sterk bij Ajax. Niet alleen in de jeugd maar ook in het eerste. Heeft vervolgens meer dan een jaar aan de kant gestaan met een slepende blessure en is sinds dien booit meer op zijn oude niveau terug gekomen. Dat laatste kwam ook voornamelijk omdat hij tamelijk vaak geblesseerd was.

7 februari 2021 om 13:00

Dat hij sterk begon maakt hem nog geen wonderkind. Het was gewoon een redelijke speler, niet meer niet minder. Dus hij werd wel degelijk overschat, en helaas vond hij zichzelf ook heel goed.

Dus iedereen moest hem maar proberen te begrijpen?
Hij had zich ook kunnen aanpassen aan de verschillende clubs.

7 februari 2021 om 11:35

Na Ajax heb ik misschien ook niet vaak genoeg bij coaches aangeklopt; verwachtte ik dat die dialoog simpelweg niet mogelijk was en hoopte ik het allemaal zelf uit te vinden", kijkt Fischer tevens met een kritische blik naar zijn eigen inbreng.

Ik heb het even voor je geknipt en geplakt, hoef je zelf niet dat hele artikel te lezen.

7 februari 2021 om 14:36

Het gaat niet zo zeer aan het aanpassen aan de clubs. Het gaat er om dat Fischer graag had gehad dat coaches zijn mentale problemen beter hadden begrepen en hem daar misschien beter bij hadden kunnen helpen. Dat geeft hij later ook zelf aan, door te stellen dat hij zelf had moeten aankloppen voor deze dialoog ipv het zelf uit te zoeken. Ik denk dat hier sowieso in het voetbal nog een heel hoop winst valt te behalen, zeker ten opzichte van andere sporten. In het voetbal tijdens de verhalen die je leest en hoort, merk je toch vaak dat het mentale gedeelte gewoon ver achter blijft bij andere sporten en ook dat de afstand tussen de coaches en spelers vaak "groot" is en er niet veel ruimte is voor persoonlijke één op één gesprekken etc.

Fischers grootste probleem leek altijd het mentale te zijn. Ajax zou genoeg individuele coaches moeten hebben (als je ziet wat er op zo'n trainingsveld staat dan toch) om spelers daar individueel beter in te begeleiden. Ik denk dat daar ook een rol voor de teammanager is weggelegd. Een teammanager zou dat soort onvrede en misschien zelfs ongeluk moeten zien als met spelers moeten praten, zodat ze een aanspreekpunt buiten de coachingsstaf hebben. In die tijd was wel duidelijk dat er iets aan die jongen vrat. Het was toch een dure jeugdtransfer in die tijd, daar had Ajax gewoon feller op moeten zitten. Zonde.
Achteraf kan je wel stellen dat hij uiteindelijk niet goed genoeg was, maar een coachingsstaf is er om het optimale uit spelers te halen. En ik heb niet het idee dat dit bij Fischer uiteindelijk is gebeurd en dat is zonde.

Nergens goed genoeg bevonden en alle trainers dachten er zo over, maar dat komt omdat al die verschillende mensen hem gewoon verkeerd begrepen... ja tuurlijk... Gelukkig heeft hij ook een beetje zelfreflectie en geeft hij aan ook bij zichzelf te raden moet gaan, want ik denk heel eerlijk gezegd dat het uiteindelijk aan hem zelf ligt. Als zoveel coaches, bij meerdere clubs, jouw niet goed genoeg vinden, dan kun je concluderen dat hij dat gewenste niveau gewoon niet had.

Hij kijkt inmiddels wel kritisch naar zichzelf maar hij heeft op basis van wat ik hier lees niet de wil om tot het uiterste te gaan. Hij is 26 jaar. Als hij nu alles uit de kast trekt dan kan hij in de komende 10 jaar proberen toch de absolute top te bereiken als hij gelooft dat dat in hem zit.

Ik lees vooral een stuk waar deze jongen bij elke club het bij de coaches neer legt en vooral niet zich zelf. Misschien is dat de reden waarom je nu bent waar je bent? Omdat je constant naar de coaches wijst en nu ook weer zogenaamd weet hoe het wel moet. Misschien als meneer Fischer keer naar zich zelf kijkt dat er misschien meer uit kan komen. Je zou toch denken dat als het bij meerdere clubs gebeurd dat het misschien niet alleen aan de coaches ligt. Maar goed deze jongen heb ik nooit bijzonder gevonden trouwens. Hij had een leuke dribbel maar voor de rest was het echt wel een mietje op het veld.

7 februari 2021 om 12:08

Ook niet toen hij Barcelona in de Youth League eigenhandig op de pijnbank legde?

7 februari 2021 om 12:28

Volgens kijkt het zeker wel naar zichzelf. Dat kan jij ook lezen, als je tenminste de moeite neemt om het hele stuk telezen.

7 februari 2021 om 12:30

Mietje is een grappige woordkeuze. In het oorspronkelijke artikel gaat het hier ook over, homofobie in de voetballerij. En waarom een hetero voetballer als Fischer constant homofobe spreekkoren over zich heenkrijgt. Hij rekent daar keihard mee af met rake woorden. Goed om te lezen, ook voor jou misschien. Want waarom mietje? Omdat hij te knap was? Soms krijg ik die indruk, dat de helft van de homo roepers zich 's avonds op hem lag af te trekken. Want anders snap ik niet waarom mensen zo'n probleem met die jongen hebben. Edit voor de duidelijkheid: de vraag aan Barcalover is: waarom 'mietje'. Dat deel daarna heeft niet per se betrekking op jouw comment hier, maar meer op de vraag waarom Fischer zoveel anti-homo zooi over zich heen krijgt.

7 februari 2021 om 13:20

Mietje heeft verschillende betekenissen. Ik weet niet wat barcalover er mee bedoelt, maar in mijn woordenboek betekent mietje vooral slappeling, of iemand die niet veel kan hebben. En dat vind ik eigenlijk wel een prima omschrijving van Fischer.

7 februari 2021 om 13:29

Ja dat is natuurlijk zo. Het viel me gewoon op: het halve artikel in de krant ging over homofobie en dan wordt ook hier Fischer een mietje genoemd. Weet inderdaad niet wat Barcalover ermee bedoelt, daarom mijn vraag: waarom 'mietje'? En hoezo kon Fischer niet veel hebben? Die gast is topsporter en traint zijn lichaam voor zijn werk. Denk dat hij fysiek meer kan hebben dan de meesten? Hij was wel blessuregevoelig. Soort man van glas met veel pech. Maar dat is niet mijn idee bij een mietje.

7 februari 2021 om 14:38

Hij kon niet tegen kritiek. Hij kon er niet tegen als hij niet speelde of gewisseld werd. Dat zijn toch wel dingen die bij het woord mietje passen, ondanks dat het sowieso niet echt een net woord is om een voetballer te omschrijven.

Kan me van toentertijd herinneren dat werd gezegd dat hij zichzelf enorm veel druk met irreële doelen oplegde. Dat schemert ook een beetje door in z'n uitspraken hier.

Weer de harde clubcultuur van Ajax. Wellicht had die jongen naar PSV moeten gaan, waar ze toch wat vriendelijker met elkaar omgaan.

7 februari 2021 om 15:03

Dat had weinig uitgemaakt want het lag voornamelijk aan hem zelf.
PSV staat dan wel bekend als gemoedelijk maar dat is in deze niet van belang want ook bij PSV hebben ze dat gehad met bv een Reis en Bakkali en zo zie je maar mentaal is zo belngrijk.

Dan heeft hij nu weer een coach die het in zijn ogen niet goed doet. Ik zie alle wedstrijden van FC Kopenhagen en hij is echt bedroevend (als hij niet geblesseerd is).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder201
D. TadićAanvaller207
S. BerghuisAanvaller195
D. KlaassenMiddenvelder173
R. PasveerKeeper170
S. HallerAanvaller1712
AntonyAanvaller167
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

656 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren